Luna pentru viață 2019: “UNIC DIN PRIMA SECUNDĂ”. Calendarul activităților derulate în luna martie de „Asociația Studenți pentru viață” la București și de Asociațiile ASCOR și PRO VITA la Iași. Când va avea loc MARȘUL PENTRU VIAȚĂ, ediția 2019? (și VIDEO). Interviuri cu ELIZA CLOȚEA și ALEXANDRA NADANE

3-03-2019 10 minute Sublinieri

Stiri pentru viata:

Calendarul activităților organizate de Asociația Studenți pentru viață în Luna pentru viață 2019 „Unic din prima secundă”

Acesta este calendarul evenimentelor organizate de către Asociația Studenți pentru viață în Luna pentru viață 2019 „Unic din prima secundă”. În luna martie au loc și alte evenimente pro-viață organizate de diferite asociații și instituții.

2 martie, ora 17.00, Training pro-viață „Învață să protejezi viața” susținut de Alexandra Nadane, fost președinte al Asociației Studenți pentru viață. Loc de desfășurare: Casa de Cultură a Studenților (Etajul 1, Calea Plevnei, 61, București).

6 martie, ora 19.00, Atelier de desenat pancarte personalizate pentru Marșul pentru viață și eveniment de socializare pentru tineri. Loc de desfășurare: Casa de Cultură a Studenților (Etajul 1, Calea Plevnei, 61, București).

8 martie, ora 18.00, „Flori pentru mămici” – voluntarii Studenți pentru viață oferă flori femeilor însărcinate care se pregătesc să nască la Maternitatea Filantropia.

„Mamă, îți mulțumesc!” – campanie pe Facebook, prin care utilizatorii sunt invitați să-și afișeze la fotografia de profil o pancartă cu mesajul „Mamă, îți mulțumesc!”. Pancartele cu toți anii se pot descărca on line de la adresa http://www.marsulpentruviata.ro/resurse/pancarte/.

9 martie, „O fotografie pentru o bucurie” – ședință foto gratuită în care un fotograf profesionist va realiza 2-3 fotografii profesionale femeilor însărcinate, mamelor cu copii, părinților cu copii și familiilor care doresc să participe. Evenimentul va avea loc la Centrul de consiliere pentru părinți și copii „Sfânta Alexandra Împărăteasa” (Str. Virgiliu nr. 81, et. 8, ap. 8), iar cei care vor dori pot dona diferite produse pentru mamele și copiii care beneficiază de sprijinul Centrului.

9 martie, ora 18.00, „Spune-mi o poveste” – atelier de lectură susținut de Ioana Revnic la Biserica „Sfinții Chiril și Metodiu” din Agronomie.

În perioada 11-14 martie – mini-concert „Darul Vieții” la un centru pentru copii care va fi anunțat ulterior.

16 martie – orele 09.00-13.00, Crosul pentru viață 2019 – Cros caritabil, care include probă de semimaraton (21 km), Crosul de 10 km, Crosul Familiei de 3 km și Crosul Copiilor pentru copii cu vârste între 3 și 14 ani. Fondurile colectate vor fi folosite pentru sprijinirea femeilor aflate în criză de sarcină ajutate de către Centrul de consiliere „Sfânta Alexandra Împărăteasa”. Loc de desfășurare: Parcul „Alexandru Ioan Cuza”. Coorganizator: Pegas Triatlon Club.

19 martie, ora 18.30, Proiecție de film „Alegerea lui Alison” – filmul redă frământările prin care trece o tânără în criză de sarcină, într-un dialog al conștiinței ei cu Dumnezeu, chiar în sala de așteptare a unei clinici de avorturi, până ce alege să respingă avortul și să nască copilul. Loc de desfășurare: Amfiteatrul I.G. Coman al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”.

În perioada 18-22 martie, „Copiii merg la Parlament”. Mame care au depășit o criză de sarcină își spun mărturia în Parlament în fața unor parlamentari români și sunt felicitate pentru curajul și alegerea făcută.

23 martie ora 11.00, Marșul pentru viață 2019 „Unic din prima secundă”, urmat de concertul „Live for life”. Traseu: Parcul Unirii-Parcul Tineretului.

30 martie, „Drumeții pentru viață” – excursie la Așezământul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din jud. Giurgiu și activități cu copiii de acolo.

31 martie, ora 18.00, „Gala Voluntarilor pentru viață” și premiera unei piese de teatru pro-viață.

Sursa: studentipentruviata

Marșul pentru Viață Cluj-Napoca 2019

Vă invităm la Marșul pentru Viață Cluj-Napoca 2019, cu tema “Unic din prima secundă”. Anul acesta în deschiderea Marșului vor vorbi: Paul & Branka Moynan, consilieri politici în Parlamentul European care vor prezenta câteva aspecte legislative cu privire la avort în Europa, și Dr. Daniela Pintican: specialist în obstetrică și ginecologie care ne va vorbi despre unicitatea fiecărui om din primele secunde de viață.

Traseul Marșului este următorul: Piața Unirii, Bulevardul Eroilor, Calea Dorobanților, Str. Pitești, Bulevardul 21 dec. 1989, Piața Unirii.

La eveniment copiii vor avea parte de un program special de jocuri și alte activități destinate lor, iar cei interesați să afle mai multe despre sarcină și dezvoltarea intra-uterină vor putea apela la personalul specializat de la standul: “Doctorul răspunde”, unde vor putea vizualiza mulaje și alte materiale care descriu viața copilului în cele 9 luni de sarcină.

După Marș va urma un recital al orchestrei Brass Band Carpați.
Te așteptăm la Marș împreună cu familia și prietenii tăi!

***

Doxologia: A început „Luna pentru Viață” 2019

Odată cu sosirea primăverii a început și Luna pentru Viață 2019, concept consacrat de susținătorii pro viață pentru a atrage atenția asupra importanței salvării, protejării și îmbunătățirii vieții din prima secundă a concepției. Pro Vita Iași va desfășura pe parcursul lunii martie o serie de activități pro vita în județele Iași, Botoșani și Neamț, activități ce vor culmina cu organizarea Marșului pentru Viață, simultan în 500 de localități din România și Republica Moldova, pe data de 23 martie 2019.

În cadrul acestei ediții vom desfășura o seie de activități menite să atragă atenția asupra faptului că viața este frumoasă și trebuie prețuită. Ne bucură faptul că vom reuși luna aceasta să organizăm alături de partenerii noștri diverse activități care vor stârni creativitatea și atenția tinerilor”, a declarat Sorina Hîngănescu, coordonator al Lunii pentru Viață Iași 2019.

Programul Lunii pentru Viață este următorul:

  1. Marșul pentru Viață „Unic din prima secundă”, 23 martie 2019, în 18 localități din județele Iași, Botșani și Neamț: Iași, Hârlău, Pașcani, Vlădeni, Podul Iloaiei, Țibănești, Răducăneni, Târgu Frumos, Târgu Neamț, Piatra Neamț, Roznov, Bicaz, Borca, Botoșani, Săveni, Ștefănești, Dorohoi, Darabani.
  2. Activități Pro Vita Iași realizate în parteneriat cu Ergonomice Iași, 15 instituții de învățământ și 2 parohii din județul Iași:
    1. În perioada 1-31 martie 2019 – 40 de ateliere de lectură intitulate „Spune-mi o poveste” cu cărțile din seria Fiecare viață este un dar: Așteptându-l pe bebe, Bebe – o poveste din burtică, Ioana – o poveste despre Sindromul Down, Tudor – o poveste despre adopție;
    2. 7 martie, ora 17:00 – seara de film pro viață la Seminarul Teologic Ortodox Iasi „Sfantul Vasile Cel Mare” din Iași;
    3. 7 martie, orele 09 – 12 – atelierul „Desenăm pentru Viață” – desene pe asfalt cu clasele primare din cadrul Colegiului Colegiul Național „Garabet Ibraileanu” Iași;
    4. 8 martie –  campania online „Mamă, îți mulțumesc!” prin care utilizatorii sunt invitați să-și afișeze la fotografia de coperta a profilului de facebook o pancartă cu mesajul de mulțumire față de mamele lor. Pancartele cu toți anii se pot descărca on line de la adresa http://www.marsulpentruviata.ro/resurse/pancarte/;
    5. 14 martie – atelierul de creație „Pancarta mea pentru Viață” cu clasa a XI-a C din cadrul Seminarului Teologic Ortodox Iasi „Sfantul Vasile Cel Mare”. Tinerii vor desena pancare personalizate pentru Viață;
    6. 19 martie – atelierul „Desenăm pentru Viață” – desene pe asfalt la Şcoala Gimnazială „Alecu Russo” din Iași;
    7. 20 martie – activitatea „Flori pentru mămici” la Maternitatea Elena Doamna din Iași;
    8. 21 martie  –  pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt – Campanie stradală organizată cu ocazia Zilei Internaționale a Sindromului Down. Se vor disemina mesaje încurajatoare pentru mame și se vor oferi baloane copiilor.
    9. 31 martie, ora 18 în Sala Iustin Moisescu din cadrul Ansamblului Mitropolitan – Gala pentru Viață – evenimentul este dedicat recunoașterii celor care au contribuit la organizarea Lunii pentru Viață. Vor participa: organizatorii, voluntarii, partenerii, sponsorii. Vor fi prezentate rezultatele Lunii pentru Viață la nivel local și național.
  3. Evenimente organizate de Asociația Studenților Creștini Ortodocși – filiala Iași
    1. joi, 7 martie 2019, conferinta cu Pr. Radu Brînză, coordonatorul Departamentului Pro Vita pe tema: „Statutul femeii astăzi și demnitatea de mamă” (sala Iustin Moisescu, ora 18:30);
    2. 8 martie 2019, oferirea de flori mamelor de la maternitatea Cuza Vodă;
    3. 14 martie 2019, seară de film pro viață;
    4. 21 martie 2019, conferință cu Protos. Teofan Popescu, sala Iustin Mosiescu, ora 18:30;
    5. 26 martie 2019, conferință cu PS Sofian (Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului), cu tema „A fi pro viață în fața lui Dumnezeu și a societății”, sala Iustin Moisescu, ora 18:30.
    6. 28 martie 2019, seară de film pro viață, sala Iustin Moisescu, ora 18:30
  4. Protopopiatul Iași 2
    • 5 martie – campania de donare de sânge „Oferă viață picătură cu picătură”
    • 28 martie – campanie de plantat copaci: „Un copac – un mănunchi de viață”
  5. Biroul Pro Vita al protopopiatului Piatra Neamț
  6. 8 martie – „Flori pentru mămici” la Maternitatea Piatra Neamț
  7. 20 martie – Atelierul de lectură „Spune-mi o poveste” la clasele primare ale Liceului Teologic Ortodox „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, povestitor Ana Țoc
  8. 21 martie – Ora de film la Liceului Teologic Ortodox „Sfinții Împărați Constantin și Elena”
  9. 21 martie, ora 11 – DGSAPC-Neamț „ Centru de zi”  –  Întâlnire Pro Vita cu tema „Prețuiește Viața”.

Persoană de contact

Sorina Hîngănescu

Coordonator Luna pentru Viață Iași

Tel : 0753472067

***

Basilica:

„A fi pro-viață înseamnă a fi pro-dragoste”: Interviu cu Eliza Cloțea, Președintele SPV

Eliza Cloțea, Președinte Studenți pentru viață. ©Basilica.ro / Raluca Ene

Studenții pentru viață din București sunt în pline pregătiri pentru Marșul ce va avea loc peste exact o lună în Capitală și simultan în alte 500 orașe din România și Republica Moldova.

Asociația „Studenți pentru Viață” (SPV) are un nou președinte din iunie 2018: Eliza Maria Cloțea, studentă în anul 5 la Medicină Generală.

Eliza a mărturisit că are „o muncă grea”, mai ales în ceea ce privește „obstacolul mentalităților”.

Scopul pe care îl urmărește ca președinte al SPV este acela de a transmite esența mesajului pro-viață: „A fi pro-viață înseamnă a fi pro-dragoste, pro-femeie și pro-copil și înseamnă să oferi sprijin celor care au nevoie”.

Eliza Cloțea este convinsă că „prin voință și dragoste se poate construi o lume pentru viață”.

Președintele SPV spune că prin participarea la Marșul pentru viață „arătăm că am înțeles ce înseamnă dragostea, compasiunea, omenia și că sute de ani de dezvoltare științifică și economică nu au alungat din noi aceste valori fundamentale, ci ne-au oferit mai multe dovezi pentru a înfăptui ceea ce este natural și firesc: să ocrotim fiecare viață, în orice moment și loc al existenței sale”.


Basilica.ro: Eliza, în ce constă partea cea mai dificilă a activității tale și pe ce/cine contezi atunci când îți este cel mai greu?

E.C. Cred că cele mai dificile momente sunt cele în care ne lovim de obstacolul mentalităților, în sensul că întâlnim persoane care se îndoiesc de necesitatea unei culturi pro-viață și aduc în discuție argumentul legalității: De ce să ajutăm o femeie să păstreze copilul, dacă avortul este legal?

Uneori este mai greu să explici unei persoane că ceea ce este legal nu este neapărat și moral sau bine, sau faptul că de cele mai multe ori avortul nici nu este alegerea femeii, ci o constrângere ce se pune asupra ei.

Femeile în criză de sarcină ajung ,,să aleagă avortul” din cauza presiunilor celor din jur, a partenerului sau a soțului, a familiei, a rudelor. Este nevoie să explicăm aceste lucuri, pe care mulți nu le cunosc, nu le-au auzit niciodată, deoarece, altfel, esența mesajului pro-viață nu este înțeleasă: A fi pro-viață înseamnă a fi pro-dragoste, pro-femeie și pro-copil și înseamnă să oferi sprijin celor care au nevoie.

Mă bucur și sunt foarte recunoscătoare că o am lângă mine atunci când e nevoie pe cea care a fost președintă a SPV înainte, care de fapt a și înființat asociația, Alexandra Nadane, dar și pe colegii mai mari. Și pentru a le cere un sfat atunci când experiența mea nu este suficientă pentru a găsi rezolvarea cea mai bună a unei probleme, și pentru când am nevoie de o încurajare.

Un rol extraordinar îl joacă toți cei care se implică activ în mișcarea pro-viață, voluntarii noștri dragi de la Studenți pentru viață, dar și oricine se oferă la un moment dat să se implice în acest domeniu.

Basilica.ro: Cum se împacă medicina cu voluntariatul în viața ta? Dar în mod special cu voluntariatul pentru viață?

E.C. Se împacă foarte bine. Consider că orice student, chiar și unul la medicină, dacă este sincer cu el însuși și încearcă să facă un pic de ordine în programul său, recunoaște și descoperă faptul că există timp pentru voluntariat. Iar voluntariatul pentru viață este unul cu mare folos, atât personal, cât și pentru societate.

Din punctul meu de vedere, ca studentă la medicină, nu cred că există alt loc mai potrivit pentru a face voluntariat cu folos. Noi, studenții la medicină și viitorii medici, suntem cei mai aproape de viață și știm cât de prețioasă este, în fiecare moment și loc al existenței sale.

”Înainte ca mămica să știe că este însărcinată, bebelușul ei face o sumedenie de lucruri uluitoare.

Știința a avansat foarte mult și descoperă în fiecare zi câte ceva nou despre modul miraculos în care se dezvoltă un copil în pântecele mamei sale. Din prima secundă a concepției, bebelușul are ADN unic, diferit de cel al părinților săi. La aproximativ 16 zile inima sa bate – cu aparatele din laboratoarele de cercetare se poate detecta, dar ecografele de serie din spitale nu au încă o astfel de performanță.

La doar 8 săptămâni, organele copilașului sunt aproape complet dezvoltate, iar micuțul are exact înfățișarea pe care o avem fiecare când ne privim în oglindă, aș zice cu un termen de alint că e „un omuleț” – de fapt e om, om de din prima secundă! Aceste lucruri sunt deosebite, deoarece totul se petrece atât de repede și uneori, înainte ca mămica să știe că este însărcinată, bebelușul ei face o sumedenie de lucruri uluitoare.

Basilica.ro: Mai este exact o lună până la Marșul pentru Viață. Cum decurg pregătirile?

E.C. Suntem în toi cu ele. Este perioada în care punem la punct toate detaliile pentru ca Marșul să iasă cât mai bine. Dar și emoțiile cresc pe măsură ce se apropie evenimentul… mari, din ce în ce mai mari, încât zicem: bine că nu mai este decât o lună până ce vine 23 martie!

Întorcându-ne la lucruri serioase, ceea ce este foarte important în pregătirea Marșului pentru viață este transmiterea mesajului.

Dacă oamenii înțeleg nevoia de sprijin pentru femeile în criză de sarcină și necesitatea unei culturi pro-viață, pro-iubire, atunci ei vor veni la Marș. Tocmai din acest motiv toată luna martie este denumită „Luna pentru viață” și cuprinde o serie de evenimente pro-viață care cresc vizibilitatea Marșului și le oferă oamenilor ocazia de a descoperi frumusețea implicării în această mișcare.

Nu suntem pro-viață numai la Marș, ci în toate momentele vieții. În martie facem mai multe exerciții, ca să fim tot anul pro-viață!

Basilica.ro: Aproximativ 5.000 persoane au mărșăluit pro-viață în 2018 la București. Cum crezi că va fi anul acesta? Poți să ne dezvălui câte ceva din programul Lunii pentru Viață?

E.C. Sigur. În primul rând sperăm ca soarele să nu se mai ascundă după nori negri de zăpadă și vremea să țină cu noi. Dar nici dacă va fi cod de frig, ca anul trecut, nu ne vom supăra că ne-a înghețat nasul.

Ne dorim să vină cât mai multe persoane pentru ca mesajul nostru, mesajul pro-viață, să fie cât mai puternic: da, copilașii nenăscuți și femeile în criză de sarcină au nevoie de sprijinul nostru și suntem alături de ei.

Am citat acum ceva vreme un comentariu extraordinar al unui redactor american, care spunea că ,,Există ceva ce face diferența între Marșul pentru viață și orice altă demonstrație: Niciunul dintre participanți nu merge la marș pentru propria persoană. Nimeni nu cere drepturi sau privilegii pentru sine. Toți participă din solidaritate cu cei care nu pot participa”. Chiar așa este și de aceea la Marșul pentru viață este nevoie de fiecare dintre noi.

Legat de Luna pentru viață, aceasta va cuprinde evenimente pro-viață care încearcă să acopere cât mai multe domenii și teme: vom avea un training pentru viață, o proiecție de film pro-viață, o excursie, Gala pentru viață, un atelier de pancarte, un atelier foto pentru familii tinere, pe 8 martie vom oferi flori mămicilor care sunt atunci maternitate, vom merge la Parlament cu câțiva copii și mamele lor care au ales să îi nască când au trecut prin criza de sarcină.

Sâmbătă, 16 martie, în Parcul „Al. I. Cuza”, va avea loc Crosul pentru viață 2019, unde vor participa în jur de 500 persoane.

Punctul culminant al Lunii pentru viață va fi Marșul pentru viață, sâmbătă, 23 martie, cu tema „Unic din prima secundă”. Fiecare eveniment, chiar și mai mic, are rolul lui și îi încurajăm pe toți să participe la cât mai multe.

Vom publica pe pagina noastră web, studentipentruviata.ro, pe 1 martie, calendarul evenimentelor organizate de noi în Luna pentru viață. Cea mai mare bucurie o avem când și alte asociații, cu specific pro-viață sau alt specific, vor face propriile lor evenimente în această lună.

Basilica.ro: Revenind la voluntariat, de când faci parte din „Studenți pentru viață” care au fost cele mai mari bucurii trăite în cadrul asociației?

E.C. Momentele când lucrez în echipă cu ceilalți voluntari pentru a pune la cale un eveniment, dar și cele când ducem la bun sfârșit ceea ce ne-am propus și ne uităm recunoscători la rezultatul muncii noastre.

Sunt clipele când realizez cât de frumos se îmbină voia lui Dumnezeu cu efortul concret al oamenilor.

Au fost multe astfel de momente, pe care mi le aduc aminte cu drag și mă ajută atunci când am nevoie de o încurajare sau când întâmpin diferite greutăți.

Basilica.ro: Sute de voluntari sunt implicați în pregătiri pentru evenimentele pro-viață din martie. Ce îi motivează? Care este cel mai important motiv ca să faci voluntariat pro-viață?

E.C. În primul rând cred că este vorba de recunoștință.

Recunoștința pentru faptul că am primit acest dar al vieții, că cineva a spus DA pentru noi.

Cred că acest lucru se resimte mai ales în rândul generației mele, din care mai mult de două treimi lipsește.

Eu m-am născut în 1995, când, după statisticile oficiale, 68% dintre copii au fost avortați. Procentul e și mai mare, din păcate, că în statistici nu sunt înregistrate avorturile medicamentoase și cele din clinicile private.

E o realitate dură, dar lipsesc dintre noi foarte multe persoane care, prin menirea unică pe care le-a dat-o Dumnezeu, ne-ar fi bucurat și ar fi adus foarte multe lucruri bune în această lume.

În același timp, pe voluntari îi motivează dorința de a face bine, de a ajuta.

Cel mai mare bine pe care îl poate face un om pentru cel de lângă el este acela de a-i salva viața, de a-l feri de suferința care distruge și a-l aduce mai aproape de adevăr. Acest lucru încearcă să îl împlinească și voluntarii și toți cei care se implică în domeniul pro-viață.

Prin dragostea pe care o arătăm față de femeile în criză de sarcină și copiii lor, dovedim că am înțeles ceea ce înseamnă să fii om: să ai dragoste față de cei care au nevoie de sprijin. Din acest motiv participăm și la Marșul pentru viață.

Arătăm că am înțeles ce înseamnă dragostea, compasiunea, omenia și că sute de ani de dezvoltare științifică și economică nu au alungat din noi aceste valori fundamentale, ci ne-au oferit mai multe dovezi pentru a înfăptui ceea ce este natural și firesc: să ocrotim fiecare viață, în orice moment și loc al existenței sale.

Marșul pentru viață

În România, Marșul pentru viață a fost organizat pentru prima dată la Timișoara, în 2008. Manifestarea a luat amploare de la an la an în România și Republica Moldova, implicând sute de voluntari și zeci de mii de participanți.

  • 2013 – 23 de orașe din România;
  • 2014 – 40 de orașe din România, a fost introdusă „Săptămâna pentru viață”;
  • 2015 – 79 de orașe (77 din România, 2 din Republica Moldova);
  • 2016 – 130 de orașe (110 din România, 20 din Republica Moldova), a fost introdusă „Luna pentru viață”;
  • 2017 – 287 (138 de orașe din România și 149 localități din Republica Moldova);
  • 2018 – 300 orașe și sate din România și Republica Moldova.

Marșul pentru viață este neconfesional și apolitic. Organizatorii locali sunt independenți unii de alții.

Citește și: Alexandra Nadane: Nu milităm pentru interzicerea avortului, ci pentru schimbarea inimilor oamenilor și forme practice de ajutor

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene


Categorii

1. DIVERSE, Avort, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “Luna pentru viață 2019: “UNIC DIN PRIMA SECUNDĂ”. Calendarul activităților derulate în luna martie de „Asociația Studenți pentru viață” la București și de Asociațiile ASCOR și PRO VITA la Iași. Când va avea loc MARȘUL PENTRU VIAȚĂ, ediția 2019? (și VIDEO). Interviuri cu ELIZA CLOȚEA și ALEXANDRA NADANE

  1. Pingback: PUTEREA MINUNATA A MAICII DOMNULUI in razboiul cu patimile, in lupta pentru feciorie si in izbavirea din mari primejdii si nenorociri. CUM DESCOPERIM CARE ESTE VOIA LUI DUMNEZEU IN VIATA NOASTRA si cum sa dobandim DISCERNAMANTUL, atunci cand minciuna este
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare