UNGARIA DECLARA STARE DE URGENTA IN URMA INCIDENTELOR DE LA GRANITA (Video). Conflict diplomatic acut intre ROMANIA si UNGARIA pe tema GARDULUI ANTI-REFUGIATI/ Extinderea POLITIEI si JANDARMERIEI: pretext politienesc sau masura de urgenta?/ GERMANIA vrea PENALIZAREA tarilor care refuza impunerea COTELOR OBLIGATORII/ Assad acuza EUROPA pentru sustinerea TERORISTILOR (Video)

16-09-2015 22 minute Sublinieri

BCE VEDE IN IMIGRATIE SOLUTIA LA “SINUCIDEREA DEMOGRAFICA” A EUROPEI
granita-roszke-horgos-328895

  • Gandul.info: 

După Serbia, Ungaria vrea să ridice ZIDUL RUŞINII în Europa şi la graniţa cu România. REACŢIA MAE

Guvernul de la Budapesta a decis să extindă la graniţa cu România gardul metalic pe care îl construieşte la frontiera cu Serbia, pentru a face faţă unei eventuale schimbări a rutei folosite de migranţi, a declarat marţi ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, conform Reuters. Anunţul vine la scurt timp după ce Guvernul ungar a decretat marţi stare de urgenţă din cauza imigraţiei în masă, în două judeţe din sudul Ungariei, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, citat de MTI.

„Măsura este necesară pentru că traficanţii de persoane care tranzitează Serbia îşi schimbă rutele, existând probabilitatea să se îndrepte spre România. Gardul ar urma să înceapă de la punctul frontierei dintre Ungaria/Serbia/România şi să continue pe o distanţă rezonabilă dacă presiunea migraţiei se mută spre România”, a explicat şeful diplomaţiei ungare, citat de MTI.

Oficialul ungar a precizat că Budapesta a informat deja Ministerul român de Externe despre planul de extindere a gardului metalic pe o distanţă de câţiva kilometri, dincolo de Râul Mureş, de-a lungul frontierei cu România.

UPDATE „Ministerul român al Afacerilor Externe a fost informat de către Ministerul ungar al Afacerilor Externe cu privire la această intenţie cu puţin timp înainte de a fi anunţată public”, informează MAE într-un comunicat de presă, anunţând că a informat mai departe, de urgenţă, factorii de decizie competenţi.

„Ministerul Afacerilor Externe consideră că ridicarea unui gard între două state membre ale Uniunii Europene şi care sunt parteneri strategici nu este un gest corect din punct de vedere politic, în conformitate cu spiritul european. Această poziţie a fost deja comunicată părţii ungare”, mai arată MAE.

La sfârşitul lunii august, presa relata că imigranţii extracomunitari care tranzitează teritoriul sârb în drumul spre Uniunea Europeană încearcau să ocolească gardul construit de autorităţile ungare prin capătul estic al acestuia, la frontiera comună dintre Serbia, Ungaria şi România. Zeci de imigranţi fuseseră observaţi la capătul estic al gardului metalic pe care Ungaria îl construieşte de-a lungul întregii frontiere cu Serbia. Gardul începe în zona localităţii ungare Kübekháza, situată la frontiera cu România şi cu Serbia. Presa considera că Ungaria nu poate construi gard şi pe frontiera cu România, dat fiind că măsura ar intra în contradicţie cu reglementările Uniunii Europene.

În acest context, imigranţii extracomunitari au descoperit că pot ocoli gardul prin zona localităţilor Majdan/Rade (Serbia) – Beba Veche (Timiş, România) – Kübekháza (Ungaria).

“Ungaria se închide într-un ghetou”, acuza Róbert Molnár, primarul localităţii ungare Kübekháza, citat de site-ul de ştiri italian IlPiccolo.it, care a realizat un reportaj în zonă. “Prin construirea acestui gard, Ungaria transmite întregii lumi: nu ne interesaţi, nu suntem curioşi”, afirmă primarul neafiliat niciunui partid politic.

Guvernul Ungariei a alocat 22,2 miliarde de forinţi (71,8 milioane de euro) pentru construirea unui controversat gard metalic la frontiera cu Serbia, pe o distanţă de 175 de kilometri, şi pentru centre speciale necesare cazării imigranţilor. Iniţiativa gardului este criticată de Uniunea Europeană şi de Serbia.

În cursul anului 2015, în Ungaria au pătruns peste 200.000 de imigranţi extracomunitari.

Ungaria a închis şi frontiera cu Serbia, instituind stare de urgenţă

Măsurile pentru judeţele Bacs-Kiskun şi Csongrad intră în vigoare marţi la orele 12.30-13.00 (13.30-14.00, ora României), a precizat Zoltan Kovacs. În acest stadiu, armata ungară poate interveni la graniţă.

Poliţia ungară a suspendat marţi traficul la punctele de trecere a frontierei cu Serbia de la Roszke şi Asotthalom, la ora locală 07.00 (08.00, ora României), potrivit unui şef al departamentului poliţiei naţionale, citat de agenţia de presă ungară MTI.

Autorităţile sârbe au fost informate corespunzător despre această măsură, a declarat într-o conferinţă de presă Laszlo Balazs, şeful departamentului pentru controlul graniţelor. Ungaria a stabilit de asemenea o zonă de tranzit la graniţa cu Serbia, zonă care nu este considerată teritoriu ungar şi în care, dacă un imigrant solicită azil, va fi trimis înapoi în Serbia, relatează The Guardian.

Ungaria se confruntă cu un număr record de refugiaţi şi imigranţi la graniţa sa cu Serbia, luni fiind înregistraţi aproape 10.000 de persoane.

Gyorgy Bakondi, consilierul lui Viktor Orban pe probleme de securitate naţională, a declarat că în ultimele 3 luni prin Ungaria au trecut aproape 67.000 de sirieni, precum şi persoane din alte 74 de ţări, următorii cei mai mulţi fiind din Afganistan (aproape 33.000) şi Irak (peste 3.600).

Bakondi a mai declarat că în ultimele 3 luni, în jur de 171.000 de persoane au solicitat azil în Ungaria, doar 300 de cereri fiind acceptate, iar 4.000 de persoane au fost deportate. Procedura pentru aproximativ 65.000 de cereri de azil a fost oprită, pentru că persoanele în cauză au dispărut. 95.000 de cereri de azil se află în procesare în Ungaria, a mai spus oficialul maghiar, conform The Guardian.

Câteva sute de persoane aflate la graniţa Ungariei cu Serbia au declanşat un protest spontan, blocând şoseaua, din cauza veştii că Ungaria a blocat accesul în ţară. Ungaria şi-a înăsprit legislaţia împotriva migraţiei ilegale, astfel că de la miezul nopţii de luni spre marţi, traversarea ilegală a frontierelor ţării este considerată infracţiune şi se pedepseşte cu trei ani de închisoare şi expulzarea din ţară.

Traficanţii de persoane riscă pedepse cu închisoarea mai dure decât înainte. De exemplu, cei care organizează astfel de operaţiuni riscă între zece şi 20 de ani de detenţie. Conform noii legislaţii, avarierea gardului de la frontieră este o infracţiune care se pedepseşte cu închisoarea sau expulzarea.

De asemenea, Guvernul poate decreta stare de criză din cauza imigraţiei în masă, pentru o perioadă de până la şase luni.

Parlamentul va dezbate în curând un proiect care oferă armatei prerogative speciale în vederea protejării frontierei alături de poliţie şi biroul pentru imigraţie, după decretarea stării de criză din cauza imigraţiei. Parlamentul urmează să voteze legislaţia în ultima săptămână din septembrie.

Ambasadorul Ungariei la Bucureşti a fost convocat la MAE, pentru „declaraţiile inacceptabile” din ultimele zile. I-a fost refuzată „nota de protest”

MAE român l-a convocat miercuri pe Zákonyi Botond, ambasadorul Ungariei în România, pentru a transmite poziţia părţii române referitoare la o serie de evoluţii din ultimele zile, precum anunţul părţii ungare privind proiectul construirii unui gard la graniţa cu România şi declaraţiile şefului diplomaţiei de la Budapesta, Peter Szijjarto. MAE a refuzat să-i primească ambasadorului ugar o notă de protest

Secretarul de stat George Ciamba l-a convocat la MAE pe Zákonyi Botond, ambasadorul Ungariei la Bucureşti, din dispoziţia ministrului de Externe Bogdan Aurescu, pentru a discuta ultimele evoluţii, precum anunţul Ungariei privind gardul de la graniţa cu România şi „declaraţiile inacceptabile” ale ministrului de Externe ungar Peter Szijjarto, la adresa prim-ministrului Victor Ponta.

Diplomatul maghiar a vrut să înmâneze oficialului român o notă de protest, însă a fost refuzat, pe motiv că nu acesta este scopul întâlnirii.

„Având în vedere scopul convocării ambasadorului Zákonyi Botond la sediul MAE – adică pentru transmiterea poziţiei României faţă de intenţia Ungariei de a ridica un gard la frontiera cu ţara noastră – conform practicii diplomatice, primirea unei astfel de note nu putea fi acceptată. Practic, partea ungară a dorit să deturneze scopul convocării prin înmânarea notei menţionate, aspect inacceptabil atât pe formă, cât şi pe fond pentru partea română”, explică MAE într-un comunicat de presă separat.

„În cadrul discuţiilor, partea română a transmis cu prioritate preocuparea faţă de tendinţa manifestă a părţii ungare de a atrage România într-o dispută artificială, care să se substituie problemelor pe care oficialii ungari le au de gestionat în contextul european actual, marcat de criza migranţilor. Secretarul de stat român a transmis în mod clar mesajul că partea română nu doreşte ca accentul discuţiilor să continue să fie plasat pe o escaladare a declaraţiilor publice, în detrimentul cooperării şi identificării unor soluţii pertinente, în spirit european, la provocările comune actuale”, arată MAE într-un comunicat de presă.

MAE a reiterat poziţia României faţă de gardul pe care Ungaria intenţionează să îl ridice la graniţă: „nu este un gest corect din punct de vedere politic şi este contrar spiritului european”.

Secretarul de stat George Ciamba „a arătat că, în calitate de parteneri strategici, partea română ar fi apreciat o analiză comună prealabilă pentru evaluarea impactului şi a necesităţii unui astfel de proiect, în vederea unor eventuale măsuri agreate bilateral. Atitudinea părţii ungare a surprins autorităţile române, în condiţiile în care cooperarea dintre cele două state pe dimensiunea transfrontalieră, poliţienească, a fost una constant bună şi, în consecinţă, ar fi trebuit să permită o analiză comună”.

Partea română a arătat şi că, în acest moment, nu se înregistrează o situaţie de fapt care să confirme perspectiva invocată de Ungaria, că fenomenul migraţionist se mută către frontiera cu România şi astfel „este de neînţeles graba cu care partea ungară realizează acest proiect”.

Oficialul român a mai arătat că „este inacceptabil ca un ministru al afacerilor externe dintr-un stat european să lanseze public atacuri la adresa unui premier dintr-un alt stat european, inclusiv cu referire la teze legate de teme şi situaţii care ţin de politica internă a statului respectiv. A apreciat că afirmaţiile ministrului de externe ungar sunt complet lipsite de respect faţă de persoana premierului, a Guvernului României şi faţă de autorităţile statului român şi se înscriu în acest joc de escaladare şi dispută artificială, menit să atragă atenţia de la problemele reale”.

Partea română şi-a arătat şi „nedumerirea” cu privire la declaraţiile privind aderarea României la Schengen. „România a îndeplinit toate criteriile pentru aderarea la spaţiul Schengen şi se comportă deja ca un stat de facto al spaţiului Schengen, asigurând la cele mai înalte standarde securitatea unei largi părţi a frontierei externe a UE. De altfel, îndeplinirea criteriilor a fost recunoscută inclusiv de Ungaria, care a susţinut, până în prezent, în mod constant şi vocal, adoptarea, cât mai rapid posibil, a unei decizii pozitive privind aderarea României la Schengen”, arată MAE.

  • Hotnews: 

Ministrul ungar de Externe: Imigrantii de la frontiera cu Serbia sunt agresivi, este inacceptabil

Ungaria se confrunta cu “imigranti agresivi” si situatia este “inacceptabila”, afirma ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, precizand ca punctul vamal Roszke va fi inchis pentru 30 de zile dupa violentele de miercuri, relateaza Mediafax citand agentia ungara MTI.

“Imigrantii ataca fortele de ordine, nu sunt refugiati pasnici”, a declarat ministrul ungar de Externe.

“Ungaria se confrunta cu un val masiv si agresiv de imigranti. Atitudinea imigrantilor este socanta, inacceptabila”, a spus Szijjarto.

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a cerut autoritatilor sarbe sa ia masuri urgente pentru a opri imigrantii agresivi care incearca sa patrunda cu forta in Ungaria.

Peter Szijjarto l-a sunat pe omologul sau sarb, Ivica Dacic, dupa violentele produse miercuri la frontiera dintre Serbia si Ungaria. Szijjarto a cerut actiuni urgente din partea autoritatilor sarbe.

Ca reactie la violente, Ministerul ungar de Externe a trimis o nota diplomatica de protest Guvernului Serbiei.

Confruntari intre imigranti si fortele de ordine ungare au izbucnit miercuri dupa-amiaza la punctul de trecere Roszke, la frontiera dintre Ungaria si Serbia, dupa ce unii imigranti au incercat sa patrunda fortat pe teritoriul ungar. Un grup de imigranti agresivi au doborat poarta metalica instalata in gard la punctul vamal Roszke, incercand sa intre fortat in Ungaria, anunta Politia ungara.

Imediat, in locul portii a fost creat un cordon al fortelor de ordine ungare. Imigrantii extracomunitari aflati practic pe teritoriul Serbiei au atacat fortele de ordine ungare cu pietre si sticle. Politia ungara a folosit gaze lacrimogene si tunuri cu apa impotriva imigrantilor. Incidente similare au avut loc si la punctul de trecere Horgos. In acest context, politia ungara a trimis forte si vehicule speciale la punctele de frontiera unde s-au inregistrat violente.

Atac si mai dur al ministerului de externe ungar la adresa Romaniei: Unii politicieni romani au intrat intr-o spirala a minciunilor / Ambasadorul Ungariei la Bucuresti, convocat la MAE

“Frustrarea” politicienilor romani probabil este generata de faptul ca actuala situatie arata in ce masura Romania este pregatita sa adere la Schengen, acuza ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, potrivit Mediafax.

“Frustrarea politicienilor romani a fost cauzata probabil de actuala situatie, care poate arata cu usurinta daca Romania este intr-adevar pregatita sa adere la Spatiul Schengen si daca este capabila sa isi protejeze frontierele”, a afirmat Szijjarto.

“Unii politicieni romani au intrat intr-o spirala a minciunilor, vorbind de solutii comune si, in acelasi timp, facand afirmatii ostile si spunand minciuni care fac cooperarea imposibila”, a declarat Peter Szijjarto, citat de MTI.

Politicieni romani au intrat intr-o “spirala a minciunilor”, vorbind de solutii comune cu Ungaria si, in acelasi timp, facand afirmatii ostile, acuza ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, afirmand ca, in actuala situatie, cooperarea bilaterala risca sa fie imposibila.

“Unii politicieni romani au intrat intr-o spirala a minciunilor, vorbind de solutii comune si, in acelasi timp, facand afirmatii ostile si spunand minciuni care fac cooperarea imposibila”, a declarat Peter Szijjarto, citat de MTI.

Secretarul de stat George Ciamba l-a convocat pe ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Zakonyi Botond

Din dispozitia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, George Ciamba l-a convocat miercuri pe Zakonyi Botond, ambasadorul Ungariei in Romania, pentru a transmite pozitia partii romane referitoare la o serie de evolutii din ultimele zile in relatia cu tara vecina, respectiv:

  • anuntul partii ungare privind proiectul construirii unui gard la granita cu Romania;
  • declaratiile inacceptabile formulate de ministrul afacerilor externe al Ungariei, Peter Szijjarto, la adresa Premierului roman, Victor Ponta;
  • vizita privata in Romania a lui Katalin Szili, Comisar al Primului ministru la secretariatul de stat pentru politica nationala din cadrul Oficiului Primului Ministru (8-10 septembrie 2015).

Diplomatia romana a acuzat “preocuparea fata de tendinta manifesta a partii ungare de a atrage Romania intr-o disputa artificiala, care sa se substituie problemelor pe care oficialii ungari le au de gestionat in contextul european actual, marcat de criza migrantilor”, potrivit unui comunicat al MAE.

Secretarul de stat roman a transmis “in mod clar mesajul ca partea romana nu doreste ca accentul discutiilor sa continue sa fie plasat pe o escaladare a declaratiilor publice, in detrimentul cooperarii si identificarii unor solutii pertinente, in spirit european, la provocarile comune actuale”.

De asemenea, partea romana a criticat din nou intentia Ungariei de a construi un gard la granita comuna, un gest “contrar spiritului european”.

De asemenea, diplomatia romana a aratat ca in acest moment “nu se inregistreaza o situatie de fapt care sa confirme presiunea migrationista invocata de autoritatile ungare, in zona in care se doreste construirea gardului si, astfel, este de neinteles graba cu care partea ungara realizeaza acest proiect”.

“Oficialul roman a subliniat ca este inacceptabil ca un ministru al afacerilor externe dintr-un stat european sa lanseze public atacuri la adresa unui premier dintr-un alt stat european, inclusiv cu referire la teze legate de teme si situatii care tin de politica interna a statului respectiv” si a apreciat ca “afirmatiile ministrului de externe ungar sunt complet lipsite de respect fata de persoana premierului, a Guvernului Romaniei si fata de autoritatile statului roman si se inscriu in acest joc de escaladare si disputa artificiala, menit sa atraga atentia de la problemele reale”.

De asemenea, secretarul de stat George Ciamba si-a exprimat surprinderea si neintelegerea partii romane fata de vizita in Romania a Comisarului Prim Ministrului ungar pentru formularea conceptelor de autonomie in statele din zona Bazinului Carpatic, care a avut intalniri cu reprezentantii minoritatii maghiare din Romania si, in acest context, si-a arogat rolul de coordonator al acestora in demersurile lor de definire si obtinere a autonomiei teritoriale pe criteriul etnic.

Partea romana considera inacceptabila o astfel de ingerinta in afacerile interne si dezaproba orice demersuri de acest fel, care creeaza disensiuni si afecteaza climatul de convietuire interetnica, potrivit sursei citate.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat miercuri la pranz ca partea ungara continua sa foloseasca un limbaj inacceptabil din punct de vedere diplomatic fata de Romania si considera ca este vorba de o incercare a Ungariei de a atrage tara noastra intr-o ‘‘disputa artificiala”.

Tot miercuri premierul a trimis mai multe sageti catre tara vecina, atat de pe culoarele Parlamentului, cat si inainte de sedinta de Guvern de la Palatul Victoria.

Tensiunile romano-ungare au escaladat rapid saptamana aceasta dupa ce luni Ponta a spus ca vecinii nostri trateaza refugiatii cu bata. Budapesta i-a cerut sa inceteze cu minciunile, premierul roman a vorbit apoi de atitudini care aduc aminte de nazism.

Disputa a continuat si miercuri, dupa ce dimineata ministrul de externe ungar a spus ca premierul roman si-a pierdut autocontrolul. Victor Ponta a ripostat de pe culoarele Parlamentului, dupa discursul lui Klaus Iohannis, spunand ca va continua sa denunte ce fac ungurii, indiferent daca se supara sau nu.

Bogdan Aurescu: Ungaria incearca sa atraga Romania intr-o disputa artificiala. Insarcinatul cu afaceri de la Budapesta a fost trimis de noi la ministerul de externe ungar, nu convocat acolo

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat ca partea ungara continua sa foloseasca un limbaj inacceptabil din punct de vedere diplomatic fata de Romania si considera ca este vorba de o incercare a Ungariei de a atrage tara noastra intr-o ”disputa artificiala”, informeaza Agerpres.

Tensiunile romano-ungare au escaladat rapid saptamana aceasta dupa ce luni Ponta a spus ca vecinii nostri trateaza refugiatii cu bata. Budapesta i-a cerut sa inceteze cu minciunile, premierul roman a vorbit apoi de atitudini care aduc aminte de nazism. Disputa a continuat si miercuri, dupa ce dimineata ministrul de externe ungar a spus ca premierul roman si-a pierdut autocontrolul. Victor Ponta a ripostat de pe culoarele Parlamentului, dupa discursul lui Klaus Iohannis, spunand ca va continua sa denunte ce fac ungurii, indiferent daca se supara sau nu.

“Exista un tip de abordare care noua ni se pare ca este inadmisibil in relatiile intre doua state membre ale UE si in acelasi timp doi parteneri strategici, mai ales ca suntem doi vecini care avem interese comune in regiune si ar trebui sa actionam impreuna, mai ales in contextul acestei crize europene cu privire la migratie. Ori abordarea partii ungare, care a inceput acest dialog prin acest anunt public facut ieri in ceea ce priveste intentia de a construi un gard la frontiera romano-ungara, este un mod de abordare a acestei probleme care nu o rezolva. Noi am reactionat imediat in cursul zilei de ieri si am aratat inclusiv la momentul in care s-a transmis aceasta intentie a partii ungare, am informat partea ungara ca aceasta abordare este o abordare care nu corespunde spiritului european si care, cu siguranta, nu corespunde nici Parteneriatului Strategic intre tarile noastre”, a spus Aurescu, la Parlament.

El a explicat ca insarcinatul cu afaceri roman la Budapesta nu a fost convocat la Ministerul de Externe ungar, ci initiativa a apartinut MAE roman.

“Am trimis insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Romaniei la Budapesta la Ministerul ungar de Externe pentru a reitera aceasta pozitie a partii romane si pentru a solicita explicatii suplimentare cu privire la aceasta intentie si cu acea ocazie s-au transmis acele nemultumiri pe care partea ungara le are fata de o declaratie pe care primul-ministru a facut-o la Targu Jiu”, a aratat Aurescu.

Potrivit ministrului, “partea ungara in continuare foloseste aceasta dezinformare legata de modul in care un diplomat roman este convocat”.

“Constatam ca se continua acest limbaj care este inacceptabil din punct de vedere diplomatic fata de partea romana si constatam ca este vorba de o incercare a partii ungare de a ne atrage intr-o disputa artificiala in asa fel incat sa se atenueze, cel mai probabil, perceptia care se contureaza cat mai mult de autoizolare pe care Ungaria o are in cadrul UE, ca urmare a actiunilor pe care le intreprinde”, a mai spus Aurescu.

El a mentionat ca a informat Comisia Europeana cu privire la intentia partii ungare de a construi un gard intre Romania si Ungaria, intentie care, in opinia sa, nu se bazeaza pe niciun fel de elemente reale.

“Nu exista, din informatiile pe care le avem din partea MAI, o crestere a fluxului de persoane la frontiera sarbo-romana. Prin urmare nu exista nicio justificare pentru acest tip de abordare”, a conchis Aurescu.

Potrivit unui jurnalist aflat la intersecţia graniţelor dintre Ungaria, Serbia şi România, topografi şi ingineri au planificat deja traseul gardului iar mai mulţi poliţişti şi militari s-au aflat, de asemenea, la faţă locului în cursul zilelor de marţi şi miercuri.

Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a anunţat marţi că guvernul de la Budapesta a decis să înceapă pregătirile în teren pentru extinderea la graniţa cu România a gardului pe care îl construieşte la frontieră cu Serbia, pentru a face faţă unei eventuale schimbări a rutei folosite de imigranţi. Szijjarto a precizat că măsură este necesară întrucât traficanţii de persoane care acţionează de-a lungul graniţei cu Serbia îşi modifică ruta către graniţa cu România şi este probabil că presiunea migraţionista să se mute în direcţia României.

“Gardul ar urma să înceapă de la punctul frontierei dintre Ungaria/Serbia/România şi să continue pe o distanţă rezonabilă dacă presiunea migraţiei se mută spre România”, a explicat Szijjarto. Gardul construit de Ungaria de-a lungul graniţei sârbe se termină în zona localităţii ungare Kübekháza, situată la frontiera cu România şi cu Serbia.

Oficialul ungar a precizat că Budapesta a informat deja Ministerul român de Externe despre planul de extindere a gardului metalic pe o distanţă de câţiva kilometri, dincolo de Râul Mureş, de-a lungul frontierei cu România.

La rândul său, Ministerul român al Afacerilor Externe a apreciat că ridicarea unui gard între două state membre ale UE şi care sunt parteneri strategici nu este un gest corect din punct de vedere politic, în conformitate cu spiritul european, precizând că această poziţie a fost comunicată părţii ungare. Premierul român Victor Ponta a declarat că decizia Ungariei de a ridică un gard la graniţe nu rezolva nimic din problema refugiaţilor şi “scoate Ungaria din Europa”.

Ungaria a închis complet marţi graniţa sa de sud cu Serbia pentru a opri fluxul de imigranţi care veneau dinspre această ţară în drumul spre Europa occidentală şi a început punerea în aplicarea a unei noi serii de legi dure anti-imigraţie.

Sute de imigranţi rămân de partea sârbă a frontierei cu Ungaria, în dreptul punctului de trecere de la Roske. Guvernul de la Belgrad recunoaşte că nu-i poate ajută şi cere, în zadar, Ungariei să deschidă graniţa, cel puţin pentru femei şi copii. Însă nici măcar reprezentantul guvernului pentru imigranţi n-a fost lăsat să treacă dincolo de zidul metalic, pentru discuţii. Grupurile de migranţi continuă să sosească de-a lungul caii ferate, însă oamenii nu mai pot să treacă din cauza gardului. Potrivit guvernului maghiar, aproape 400 de imigranţi au fost arestaţi, după ce au încercat să treacă de barieră metalică. Aceştia riscă până la cinci ani de închisoare.

VIDEO Presedintele sirian Bashar al-Assad face vinovata Europa de actuala criza a refugiatilor

Presedintele sirian Bashar al-Assad considera tarile europene vinovate de actuala situatie creata de afluxul de imigranti ilegali, acuzandu-le in acelasi timp de sustinerea extremistilor din Siria.

“Europa poarta aceasta responsabilitate intrucat a sprijinit si continua sa sprijine si sa acopere terorismul. Ea (Europa) ii numeste pe teroristi ‘moderati’ si ii imparte in grupuri, dar toti sunt extremisti”, a declarat Assad intr-un interviu pentru mass-media rusa, potrivit agentiei Interfax, citata de Agerpres.

Liderul regimului de la Damasc a adaugat ca “Europa incearca sa prezinte astazi situatia ca si cand vina ei ar fi aceea ca nu a reusit sa aloce fondurile necesare sau sa asigure o migratie organizata, cauze care au facut ca multi refugiati sa se inece incercand sa traverseze Marea Mediterana”.

Presedintele Bashar al-Assad a acuzat in continuare Europa de aplicarea “unor standarde duble rusinoase” in legatura cu victimele din Siria. “Noi ne plangem toate victimele nevinovate, dar viata unui om care moare inecat in mare este mai pretioasa decat a unuia care moare in Siria? Cu ce este ea mai pretioasa decat cea a unui om nevinovat, decapitat de teroristi? Cum este posibil sa nu se observe mii de copii, batrani, femei si barbati care sunt victime ale teroristilor in Siria? Aceste standarde duble rusinoase ale europenilor sunt inacceptabile”, a afirmat Assad.

In acelasi interviu, presedintele sirian a mai declarat ca “orice om care paraseste Siria este o pierdere pentru tara, indiferent de pozitia si capacitatile sale”, tinand sa precizeze ca, “desigur, nu poate fi vorba in aceasta privinta de teroristi”.

Referindu-se la actiunile coalitiei conduse de SUA in lupta impotriva Statului Islamic, Bashar al-Assad a afirmat ca acestea nu au schimbat cu nimic situatia in Siria, gruparea jihadista continuandu-si expansiunea. “Aceasta coalitie nu influenteaza in niciun fel situatia pe teren”, a declarat Assad.

Cu toate acestea, el a subliniat ca Siria este gata sa coopereze in lupta impotriva terorismului cu tarile occidentale, dar si cu Turcia, Arabia Saudita si Qatar, daca aceste state isi schimba politica si modul de abordare a problemei si daca va fi vorba de “o reala coalitie antiterorista si nu una iluzorie”.

Bashar al-Assad: Criza imigrantilor din Europa nu poate fi solutionata decat prin combaterea terorismului

Presedintele sirian Bashar al-Assad a apreciat ca criza imigrantilor din Europa nu poate fi solutionata decat prin lupta impotriva terorismului, intr-un interviu pentru presa rusa, din care au fost difuzate extrase marti, transmite Mediafax.

“Problema nu este daca Europa accepta sau nu refugiati. Trebuie neaparat rezolvata aceasta problema la sursa. Daca Europei ii pasa cu adevarat de soarta refugiatilor, atunci sa inceteze sa sustina teroristii”, a declarat Assad, potrivit afirmatiilor difuzate in limba rusa de postul de televiziune RT.

“Daca intrebati orice sirian ce isi doreste astazi, primul sau raspuns va fi securitate si stabilitate pentru toti”, a continuat el.

Regimul sirian ii considera teroristi, inca de la inceputul conflictului in martie 2011, atat pe militantii pasnici, cat si pe rebeli si jihadisti.

“Trebuie sa continuam dialogul in numele cautarii unui consens, dar nu putem obtine succese reale atat timp cat mor oameni, cat timp continua baia de sange si oamenii nu se simt in siguranta”, a continuat presedintele sirian.

“Nu vom ajunge nicaieri pana nu vom invinge terorismul in Siria”, a adaugat el, facand apel la “toate partile sa se uneasca” pentru a lupta impotriva terorismului.

Peste 240.000 de persoane au murit si alte cateva milioane si-au parasit locuintele de la inceputul conflictului in Siria, in martie 2011. Acesta a fost declansat de reprimarea manifestatiilor antiguvernamentale pasnice, care au degenerat in revolta armata si apoi in razboi civil.

Poliția ungară a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă împotriva refugiaților care au încercat să treacă de gardul de sîrmă ghimpată de la granița cu Serbia, anunță agențiile de știri.

UPDATE 20.30 Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a cerut autorităţilor sârbe să ia măsuri urgente pentru a opri imigranţii agresivi care încearcă să pătrundă cu forţa în Ungaria, informează MTI. Szijjarto a cerut acţiuni urgente din partea autorităţilor sârbe.

UPDATE 18:35 Un corespondent al BBC a transmis că s-au auzit un fel de focuri de arma si ca trei ambulante au sosit la granita, relateaza The Guardian. Imaginile de la gardul Ungariei cu Serbia ii arata pe migranti extrem de violenti, in timp ce avariaza gardul menit sa-i tina la distanta.

Polițistii au încercat să oprească mulțimea, care a aruncat cu sticle de plastic în forțele de ordine, scrie AP.

Reuters notează că polițistii ungari au declarat că mai multe persoane agresive au reușit să treacă de gardul de la graniță.
Două elicoptere ungare, unul al armatei, celălalt al poliției, survolau zona.

Un purtător de cuvânt al guvernului ungar a declarat că migranții erau ‘înarmați cu țevi și bastoane’. Reporterii
Reuters nu au văzut migranți înarmați, însă în imaginile transmise de televiziuni se puteau vedea persoane care aruncau cu obiecte în polițiști peste gard.

Aproximativ 400 de migranți se află blocaţi la Horgos, după ce autorităţile maghiare au sigilat frontiera. Oamenii au scandat până la lăsarea serii cerând ajutorul cancelarului Angela Merkel. Cei care se încumetă să treacă ilegal frontiera riscă să ajungă la închisoare.
În paralel, autobuzele care în mod normal transportă migranţi de la frontiera de sud a Serbiei cu Macedonia către cea de nord cu Ungaria au fost redirecţionate spre Croaţia după ce marţi Ungaria şi-a închis graniţa pentru migranţi.

Premierul croat Zoran Milanović a criticat decizia Ungariei de a închide granița cu Serbia și a subliniat că țara sa nu va proceda  la fel. ”Suntem gata să primim și să îi acceptăm pe acești oameni”, a spus premierul croat, adăugând că imigranții și cei care cer azil ”vor putea să treacă prin Croația”.

Milanovic a mai spus că ”gardul de sârmă ghimpată în Europa secolului 21 nu este un răspuns, ci o amenințare”.

  • Digi24:

Criza refugiaților. Ungaria aduce vehicule militare la granița cu Serbia și anunță că va ridica un gard și la frontiera cu Croația

Asediu în toată regula la punctul de trecere a frontierei Roszke-Horgoş dintre Ungaria şi Serbia. Poliţia maghiară a intervenit cu tunuri cu apă şi gaze lacrimogene împotriva sutelor de refugiaţi înghesuiţi de aproape 48 de ore în zona neutră dintre cele două ţări. Peste 20 de oamerni au fost răniţi în confruntări, inclusiv doi copii. Situaţia este atât de gravă, încât ministrul de Externe al Ungariei a cerut Serbiei să intervină cu propriile trupe speciale împotriva imigranţilor care asediază partea maghiară a punctului de trecere a frontierei. 

ACTUALIZARE 19.47. Ungaria a anunțat că va ridica un gard și la frontiera cu Croația.


ACTUALIZARE 19.35. Armata din Ungaria aduce vehicule de teren dotate cu armament la granița cu Serbia, acolo unde au loc de câteva ore confruntări violente între refugiați si polițiști.

ACTUALIZARE 19.05. Poliţia maghiară a intervenit cu tunuri cu apă şi gaze lacrimogene împotriva sutelor de refugiaţi înghesuiţi de aproape 48 de ore în zona neutră dintre Serbia și Ungaria. Peste 20 de oamerni au fost răniţi în confruntări, inclusiv doi copii. […]/ integral pe digi24.ro

Germania este favorabilă sancţionării prin reducerea fondurilor structurale a ţărilor care se opun cotelor obligatorii privind primirea refugiaţilor, afirmă ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, afirmând că susţine o propunere în acest sens a preşedintelui CE, Jean-Claude Juncker.

“Sunt ţări care se opun cotelor şi nu li se întâmplă nimic. Cred că trebuie să ne gândim la mijloace de presiune”, a declarat Thomas de Maiziere, potrivit ZDF.

“Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a sugerat – iar eu consider că are dreptate – că trebuie să punem problema primirii de către ţările care se opun cotelor a mai puţine fonduri prin programele structurale europene“, a adăugat politicianul conservator german.

Miniştrii de Interne ai statelor UE nu au ajuns la niciun acord privind distribuirea a peste 120.000 de imigranţi conform unor cote obligatorii. În schimb, s-a stabilit relocarea în statele membre a 40.000 de imigranţi extracomunitari cu statut de refugiat ajunşi în Grecia şi Italia.

“Un anumit număr de ţări central şi est-europene nu vor să adere la acest proces de solidaritate”, a explicat ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, referindu-se la ţări precum Ungaria, Polonia, Cehia sau Slovacia.

Întrebat în conferinţa de presă susţinută, luni, la Palatul Cotroceni, cum comentează declaraţiile cancelarului Austriei privind sancţionarea ţărilor care refuză cotele obligatorii, preşedintele Klaus Iohannis a spus că el crede că Werner Faymann a fost “puţin emoţionat” atunci când a făcut acele declaraţii.

“Eu cred că a fost puţin emoţionat când a făcut acele declaraţii, cu trenuri blocate la graniţă, cu gări, aflux imens de refugiaţi (…) Nu trebuie să punem pe cântarul de aur chiar toate afirmaţiile de acest tip”, a declarat Klaus Iohannis.

Cancelarul Austriei, Werner Faymann, a criticat vehement ţările est-europene care se opun cotelor privind distribuirea imigranţilor propuse de Comisia Europeană, cerând penalizarea acestora prin reducerea accesului la fonduri structurale europene. “Oponenţii sistemului cotelor privind imigranţii nu ar trebui să fie prea siguri de această poziţie”, a avertizat cancelarul Austriei. El a mai spus, într-un interviu acordat sâmbătă revistei germane Der Spiegel, că oricine se sustrage responsabilităţilor trebuie să fie penalizat financiar, “spre exemplu prin reducerea accesului la fonduri structurale de care beneficiază în principal statele est-europene membre UE”.

Vicepremierul Gabriel Oprea a transmis, la Consiliul JAI, că România va participa la mecanismul de relocare şi va prelua 1.705 solicitanţi de azil din Italia şi Grecia, precum şi încă 80 de persoane din afara Uniunii Europene, dar nu este de acord cu impunerea unor cote obligatorii de către CE.

România ar putea fi obligată să accepte cotele impuse de imigranţi, potrivit unor surse citate de analistul politic Radu Tudor.

Informaţia a fost dezvăuită marţi, la emisiunea La ordinea zilei, de la Antena 3.

“Vor fi impuse cotele obligatorii pentru toate membrele UE, deci şi pentru România, care se opune acestui tip de mecanism. Decizia va fi luata prin majoritate calificată în Consiliul JAI, unde România este în minoritate în privinţa cotelor voluntare. Vor fi adoptate măsuri de sancţionare financiară pentru ţările care nu vor respecta decizia privind cotele obligatorii de imigranţi”, a scris Radu Tudor pe blogulsău.

În plus, “România, ca şi alte state membre, va primi 6000 Euro pentru fiecare refugiat. Adica peste 25 milioane euro pentru cei 4646 menţionaţi de UE drept cotă obligatorie“, mai spune Radu Tudor.

Cum sunt pedepsiţi copiii atunci când fac boacăne în mod repetat? Sau atunci când nu se ridică la înălţimea aşteptărilor celor mari? Ori atunci când nu fac ceea ce li se impune din zona adulţilor? Metodele sunt multe, însă una dintre acestea este tăierea banilor de buzunar. Specialiştii spun că, aceasta ar fi una dintre cele mai uzitate metode de a-i aduce pe cei mici pe calea cea bună.

Nu ştiu dacă pe astfel de studii se bazează adulţii Europei atunci când îi ameninţă pe cei fără putere , însă poziţia statelor puternice din UE încalcă toate principiile trâmbiţate pe la Bruxelles despre egalitatea şi democraţia care domnesc în sânul Uniunii. Despre sancţiuni pentru ţările care nu accepta cotele obligatorii de refugiaţi s-a vorbit încă de la început. De la creşterea contribuţiilor stabilite anual la alte tipuri de pedepse. Însă tot părea că face parte din jocul negocierii.

Depăşită de dimensiunea crizei refugiaţilor şi evident, nepregătită, (la fel ca şi în cazul crizei economico-financiare sau a crizei din Grecia) Europa este şi de această dată în pană de soluţii. Iniţial, greii au văzut avantajul pe termen lung dat de numărul mare de refugiaţi aşa că păreau mai degrabă uşuraţi că „oile negre” nu se reped să le ia forţa de muncă. Ulterior, ceva a schimbat datele problemei. Deocamdată, se caută soluţii. Şi se lansează ameninţări pentru cei care îşi permit să ceară o dezbatere corectă: vreţi negociere? vreţi să ne contraziceţi? vreţi să vă impuneţi punctul de vedere? Ok, dar vă tăiem fondurile structurale. Mai pe româneşte: democraţia costă. Ce va face România? Probabil că va da înapoi. Vom vedea asta curând. Nu degeaba spun specialiştii că tăierea banilor de buzunar este o metodă cu rezultate garantate. 

Premierul ungar Viktor Orban a declarat intr-un interviu pentru ziarul german Die Welt ca, daca Uniunea Europeana decide sa impuna statelor membre cote obligatorii de azilanti, tara sa va trebui sa se conformeze, transmite Reuters.

“Atunci va fi lege si va trebui sa o acceptam”, a spus el, adaugand ca persoanele din Orientul Mijlociu va lua anuntul privind un astfel de sistem de cote drept o invitatie de a veni in Europa.

Orban a declarat ca Ungaria a fost pregatita sa discute despre sistemul de cote, dar numai pe un principiu voluntar si doar dupa ce afluxul de refugiati s-a oprit.

Guvernul a aprobat creșterea numărului de angajați în Poliție și Jandarmerie. Astfel, 6.400 de noi posturi vor fi înființate în cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Angajările nu se fac încă, Guvernul realizând doar cadrul legal astfel încât România să fie pregătită în caz de nevoie, acestea fiind create în contextul în care România se pregătește pentru primirea primilor refugiați, potrivit Digi24.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a spus că decizia s-a luat săptămâna trecută, dar Executivul nu a făcut public acest lucru până acum.

În urmă cu două săptămâni, ministrul de Interne, Gabriel Oprea, spunea că este nevoie de o sporire a măsurilor de securitate la graniţele cu ţările vecine.

[…] În această mare de temeri există şi ochi care văd partea bună a lucrurilor. Societatea îmbătrânită a Europei, care „se si­nucide demografic“, are nevoie de imi­granţi pentru a împiedica reducerea în con­tinuare a forţei de muncă, a declarat ieri vicepreşedintele Băncii Centrale Euro­pene (BCE), Vitor Constancio, într-un interviu acordat Reuters, citat de Me­dia­fax.

Constancio a subliniat disponi­bili­ta­tea BCE de a suplimenta lichidităţile, expli­când că instituţia a cumpărat mult mai pu-ţine obligaţiuni decât băncile centrale din Statele Unite, Japonia şi Marea Bri­tanie.

El a avertizat că, deşi BCE poate extinde tipărirea de bani, aşteptările ca banca centrală să redreseze singură economia zonei euro sunt nerealiste. În opinia sa, imigraţia poate contribui la această redresare.

Constancio, adjunct al preşedintelui BCE, Mario Draghi, în board-ul executiv al instituţiei, s-a referit la unul dintre factorii care încetinsc economia zonei euro, şi anume îmbătrânirea populaţiei şi reducerea forţei de muncă, care vor continua în următoarele decenii.

„Este o problemă acută, pentru că de ani de zile Europa aplică un fel de sinucidere demografică“, a spus fostul politician din Portugalia, una dintre ţările cele mai lovite de criză.

Oficialul BCE crede că pentru a schimba această tendinţă democrafică negativă nu este suficientă stimularea natalităţii, ci este nevoie de imigraţie.

„În caz contrar, creăm o mare dificultate creşterii şi bunăstării generaţiilor viitoare“, a spus Constancio, în vârstă de 71 de ani.

În raportul anual pe 2013, o companie de investiţii din Londra, Equistone Partners Europe Ltd., vedea o nouă oportunitate de creştere în administrarea taberelor de refugiaţi, transmite Wall Street Journal. Marjele de profit sunt foarte mici, potrivit lui Willy Koch, fondatorul, acum retras din activitate, al companiei ORS Service AG, care administrează tabere în Austria. „Una din chei este, cu siguranţă, volumul”, a declarat el. Iar volum a fost din belşug în acest an. Se estimează că peste 500.000 de refugiaţi au ajuns în Europa în 2015, iar de la începutul lui 2014 peste 1 milion de persoane au depus cereri de azil în Uniunea Europeană.

Această migraţie masivă de persoane a dat naştere unei industrii de care profită de la micile magazine din Grecia până la marile fonduri de investiţii: business-ul migraţiei. Companiile încearcă să profite fie printr-o strategie pe termen lung, de atragere de noi clienţi la un moment dat din rândurile refugiaţilor, fie prin servicii pe care guvernele nu le oferă pentru că nu pot sau nu doresc să facă acest lucru. Multe din aceste activităţi economice au fost criticate de organizaţiile care apără drepturile omului.

Companiile se apără. „Datorită implicării noastre acesta (n.r. – administrarea taberelor de refugiaţi) este un serviciu mai eficient şi mai bun”, a declarat, pentru WSJ, Guy Semmens, partener în compania de investiţii eleveţiană Argos Soditic, care a investit în ORS Service AG, organizaţie care a înregistrat venituri de aproape 100 milioane de dolari în 2014, faţă de 33 milioane în 2007. Şeful ORS, Stefan Moll-Thissen, nu a vrut să spună ce profit a înregistrat. ORS Service AG este controlată, din 2013, de Equistone Partners Europe Ltd, care are investiţii şi în fondurile de pensii din SUA.

Serviciile nu sunt, însă, se pare, chiar atât de eficiente şi bune. La o tabără operată de ORS într-o fostă şcoală militară din Austria condiţiile au fost descrise de agenţia de refugiaţi a ONU ca fiind „sub demnitatea umană”. Şcoala poate găzdui 1.800 de persoane, dar a ajuns să ofere adăpost pentru în jur de 4.500 în ultimele luni. Mii de oameni au fost forţaţi să doarmă afară, sunt puţini angajaţi, iar serviciile medicale disponibile sunt insuficiente. „Situaţia este complet inacceptabilă”, spunea Heinz Patzelt, şeful Amnesty International în Austria.

ORS a primit în 2014 aproximativ 24 milioane de euro de la guvernul austriac pentru a administra aceste tabere. Moll-Thissen s-a apărat şi a spus că a mărit numărul de angajaţi din tabără cu 50% în ultimele luni.

Un purtător de cuvând al guvernului austriac a spus că statul este mulţumit cu activitatea ORS Service şi că va continua să îşi onoreze contractul. Printre obligaţiile contractuale ale ORS se numără lecţii de germană pentru refugiaţi şi să-i înveţe pe aceştia valorile austriece, precum punctualitatea.

Operatorii telecom nu au ratat nici ei ocazia

În Germania, compania Air Berlin PLC  a primit anul trecut 350.000 de dolari de la stat pentru a-i transporta înapoi acasă pe cei ale căror cereri de azil au fost respinse. În Suedia, statul i-a plătit unei firme 900.000 de dolari pentru a analiza limbile vorbite de imigranţi, astfel încât autorităţile să ştie dacă aceştia vin de acolo de unde spun că vin.

În Atena, o agenţie Western Union a distribuit către refugiaţi în jur de 20.000 de euro pe zi, bani veniţi de la rude. La toate aceste tranzacţii, agenţia a primit un comision. „Fac de două ori mai mulţi bani ca anul trecut”, a declarat Mohammed Jafar, proprietarul acesteia, care este de origine afgană. „Nu aş face aceşti bani în nicio altă ţară europeană”, a mai spus Jafar.

Pe insulele greceşti estice din Marea Egee, unde imigranţii ajung prima dată via Turcia, au debarcat aproximativ 290.000 de oameni de la începutul anului, majoritatea (70%) din Siria. Micile magazine de pe insulele Lesbos, Kos şi Samos le vând acestor oameni corturi, pături, saci de dormit, lanterne, baterii, hrană şi băuturi. Michalis Michalakellis, care deţine un magazin de suveniruri lângă port în Lesbos, spune că în fiecare zi are în jur de 200 de clienţi. „Sunt bani buni”, a spus Michalakellis.

De pe urma afluxului mare de refugiaţi beneficiază şi hotelierii. Mulţi imigranţi provind din familii din clasa de mijloc sau bogate şi îşi permit să se cazeze la hotel. Potrivit unui angajat de la un hotel de trei stele, mulţi sirieni nu numai că plătesc cazarea fără a negocia, dar fac şi cheltuieli suplimentare cu micul dejun şi produse din frigiderele din camere.

Nici operatorii telecom nu au ratat ocazia de a exploata o nouă sursă de venituri. Au început să le vândă refugiaţilor SIM-uri europene. Luna trecută, Cosmote a trimsi agenţi de vânzări la centrele de imigranţi şi în porturi. Aceştia le ofereau cartele de 12 euro cu planuri concepute special pentru refugiaţi. Câteva zile mai târziu, Vodafone şi-a trimis proprii oameni pe teren, cu cartele de 10 euro.

Extrabanca, o bancă italiană specializată pe non-europeni, a intrat şi ea în scenă. Instituţia oferă consultanţă pentru refugiaţi în ceea ce priveşte cererile de azil, în speranţa că aceştia vor deveni clienţi după ce se vor stabili în Italia.

Miercuri, au avut loc confruntări între refugiaţi şi poliţiştii maghiari, la graniţa dintre Ungaria şi Serbia. Autorităţile au intervenit cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene, după ce mulţimea de imigranţi şi refugiaţi a încercat să forţeze frontiera. Serbia a condamnat dur intervenţia autorităţilor maghiare şi un ministru sârb a venit la faţa locului, cerându-le imigranţilor să meargă în cel mai apropiat oraş sârbesc, pentru a se odihni şi a se aproviziona.Autorităţile maghiare arată că 20 de poliţişti au fost răniţi şi că doi copii au fost aruncaţi peste gardul de sârmă, primind îngrijiri medicale în Ungaria. Tot miercuri, Ungaria a anunţat, fără să consulte partea sârbă, că închide pentru 30 de zile punctul de trecere a frontierei Roszke-Horgos.


Categorii

1. DIVERSE, Criza refugiatilor/ imigrantilor, Germania, Kosovo, Serbia, Ungaria, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE), Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

21 Commentarii la “UNGARIA DECLARA STARE DE URGENTA IN URMA INCIDENTELOR DE LA GRANITA (Video). Conflict diplomatic acut intre ROMANIA si UNGARIA pe tema GARDULUI ANTI-REFUGIATI/ Extinderea POLITIEI si JANDARMERIEI: pretext politienesc sau masura de urgenta?/ GERMANIA vrea PENALIZAREA tarilor care refuza impunerea COTELOR OBLIGATORII/ Assad acuza EUROPA pentru sustinerea TERORISTILOR (Video)

  1. MAI a aprobat înființarea a 6.400 de noi posturi în Poliţie şi Jadarmerie, în condiţiile în care valul de refugiaţi se află foarte aproape de graniţa României
    http://www.b1.ro/stiri/eveniment/mai-a-aprobat-infiintarea-a-6-400-de-noi-posturi-in-politie-si-jadarmerie-in-conditiile-in-care-valul-de-refugiati-se-afla-foarte-aproape-de-granita-romaniei-124916.html

    Criza imigranţilor: Refugiaţii găsesc un nou drum spre Vestul bogat, prin Croaţia. Banca Centrală Europeană provoacă surpriză şi spune că imigranţii sunt şansa Europei la “sinuciderea demografică actuală”
    http://www.zf.ro/business-international/criza-imigrantilor-refugiatii-gasesc-drum-spre-vestul-bogat-croatia-banca-centrala-europeana-provoaca-surpriza-spune-imigrantii-sansa-europei-sinuciderea-demografica-actuala-14715744

  2. “Societatea îmbătrânită a Europei, care „se si­nucide demografic“, are nevoie de imi­granţi pentru a împiedica reducerea în con­tinuare a forţei de muncă,”

    In traducere: inlocuim vechile popoare ale Europei cu tot ceea ce inseamna asta: traditie, cultura, religie, background mental cu …..un amestec de oameni traumatizati, dezradacinati, debusolati, disperati, plini de resentimente proveniti dintr-o civilizatie total diferita de cea a Europei, cu o religie, islamul, care nu face decit sa puna gaz pe foc printr-o setare mentala care te expune la fanatism asa cum mai spuneam in alte postari.

    In contextul asta, infiintarea moscheii in Romania incepe sa aiba o semnificatie chiar mai sinistra decit ne-am fi gindit la inceput. Mai ales ca ideea asta a fost urmata la f. scurt timp de criza imigrantilor majoritatea de origine islamica. Sinistra coincidenta….desi nimic nu e coincidenta pe lumea asta. Sigur, planurile satanistilor nu pot fi altfel decit sinistre…..dar mai exista si Dumnezeu. Si cu toate problemele si pacatele noastre a popor nu pot sa cred ne va lasa Dumnezeu total pe toti….macar pentru rugaciunile Sfintilor din Inchisorile Comuniste pe care tocmai i-am sarbatorit.

  3. SI in timp ce unii ridica garduri de sirma la granite, altii vor sa ridice moschei in tari 99% crestine, mai sint si unii care vor sa-si cam ia talpasita din UE: http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-34110960

  4. Cit despre profiturile pe care le fac unii din Austria, Grecia sau UK de pe urma amaritilor astora, oricit de “bogati” ar fi ei.(imigrantii)…ce sa mai zic! Am nevoie de un anti-vomitiv. Nici n-ar mai trebui sa se mai scrie asa ceva….

  5. @petra ,
    unii lucreaza la o scara mica, altii (BCE) la una mare , fiecare luceaza la master-plan , dupa pricepere sau dupa ordine .Cert este insa ca plan-ul respectiv , continua … Cine castiga ? Tot cei care au castigat si pana acum .Vreo surpriza ? NU . Si totusi , da , surpriza , cel putin pentru mine , vine din inepuizabila metodologie la care fac , zi de zi apel , ca sa definitiveze inscaunarea antihristului.

  6. sunt 508 milioane de oameni in UE la 1 ianuarie 2015. Daca mai aduni si partea europeana a Rusiei, ajungi la vreo 600 de milioane.
    Sa spunem ca sunt 500 000 de emigranti. Ma intreb cum ar putea un procent de 0,1% sa asimileze 500 de milioane? Cum? ce logica e asta? da, stiu…omu’ gospodar face kkt bici. Plus ca vin gata formatati sa se umple de bunastare si semi-occidentalizati.
    http://ec.europa.eu/eurostat/tgm/table.do?tab=table&language=en&pcode=tps00001&tableSelection=1&footnotes=yes&labeling=labels&plugin=1
    eu nu pricep spaimele astea…europa e orice, numai crestina nu.

  7. Bine puse ghilimelele la societatea Europei care “se sinucide demografic”. Fascinanta lumea asta a lui “SE”. Poti sa-i pui in circa orice, fara sa responsabilizezi pe nimeni. Societatea Europeinu nu SE sinucide, ci este asasinata incet. Desigur, cu concursul tuturor celor care inghit balivernele corectitudinii politice.
    “Nu este suficientă stimularea natalităţii”, ne mai spune oficialul BCE. A se citi: “Nu este nevoie de stimularea natalitatii”, afirmatie care este in perfecta coerenta cu intreaga politica pro-gay bagata pe gitul europenilor.

    Cum pentru unii “sintem prea muliti”, dar inegal distribuiti, solutia este dislocarea populatiilor “excedentare” si amplasarea lor in zonele in care politica “drepturilor omului” isi arata consecintele pe termen mediu si lung. Conflictele sint inevitabile si ele vor fi atitate in cazul in care vreun rest de traire crestina va incerca sa le domoleasca, ba chiar sa le aplaneze.
    In Franta se spune ca imigratia este o sansa pentru tara. Mai sa fie! Acum afirmatia e reluata la nivelui Europei. Nu vad ce sansa ar fi, poate doar pentru profitorii de ocazie.
    SAU! In cazul in care Europa si-ar regasi radacinile crestine, veneticii pagini sa se plece si ei in fata Domnului si Mintuitorului nostru, Iisus Hristos.

  8. “Nu m-am îndoit nicio secundă că președintele Klaus Iohannis, un fel de marionetă a intereselor germane în România, postat la Cotroceni să execute, nu să discute, va accepta până la urmă cotele obligatorii de imigranți impuse de Berlin și Comisia Europeană. Mă amuzau și în același timp mă întristau tiradele agenților din presă despre curajul lui Klaus Iohannis de a o refuza pe Angela Merkel și de spune NU cotelor obligatorii.”
    […]
    “Klaus Iohannis nu avea cum să își refuze sponsorii politici și stăpânii geopolitici germani.”
    […]
    “Atunci să-i văd pe Iohannis sau Ponta cum se vor desurca cu sutele de mii de refugiați hălăduind pe șoselele patriei și pe analiștii și acoperiții plătiți de servicii cum vor încerca să ne convingă la televiziuni generaliste de știri, ce beneficiul major economic, social și cultural avem de pe urma marii migrații a popoarelor, un fel de Dacia după retragerea aureliană de la 275 e.n.”

    Sursa: http://www.napocanews.ro/2015/09/iohannis-accepta-cotele-obligatorii-se-sparge-conducta-de-imigranti-musulmani-in-romania.html

  9. @enkidu:

    dupa mine cel putin, raspunsul la problema refugiatilor nu poate fi unul radical, nici in ce priveste solutia si nici in ce priveste efectele.

    Ca solutie, discursul lui Farage imi pare cel mai de bun simt: selectia, discernamantul. IS nu e o fictiune, e o realitate. Deci a intoarce spatele a priori nu e bine. Pe de alta parte, nu tot valul asta de insi fuge de isis. Sunt absolut de acord ca e f probabil ca multi dintre ei sa fie musulmani militanti, dupa cum de asemenea foarte multi au profitat de situatie si vin aici din motive economice, nu politice. Prin urmare, nici sa ii primesti pe toti a priori nu e in regula.

    Cat priveste efectele, iarasi nu cred ca problema este doar una aritmetica. In primul rand cata vreme printre ei sunt indivizi cu agenda, in care se pompeaza temeinic, pai unul de-ala face cat 1000. Astia sunt cei care au in spatele lor, precum melcii, o adevarata retea, cu obiective clare si resurse greu de evaluat. Cand oamenii astia trec granita Europei trag dupa ei si `arhitectura` aferenta.

    Pe de alta parte chiar daca prin bisericile Europei cam bate vantul, oricat ar parea de ciudat, Europa E crestina. Dupa sute de ani in care oamenii, rataciti sau nu de pastorii lor, s-au inchinat cu fervoare Domnului Iisus si, cu toate caderile lor, au avut Sf. Scriptura ca reper, s-a format o anumita structura sufleteasca si mentala complet diferita de cea a musulmanilor sau a altor aderenti religiosi. Mostenirea crestina e mai rezistenta decat avem impresia. Iar dovada nu trebuie cautata cu lupa in arabescuri complicate, pt ca e vizibila de la o posta: este suficient sa te duci intr-o tara europeana si apoi in una musulmana. Diferentele sunt uriase. Este realmente o ciocnire a civilizatiilor. De altfel, este suficient sa te duci intr-o tara europeana si sa observi comunitatile musulmane, sau chiar si indivizii. Diferentele nu sunt doar cromatice, ci mult mai profunde: e vorba de mentalitate, atitudine, aranjare sufleteasca…lucruri adanci si, la exterior, flagrante.

    Din pacate, oricat de durabile ar fi urmele aceastei mosteniri crestine este clar ca ea se afla sub un puternic si sustinut atac de asemenea vechi de secole. Si este clar ca in momentul de fata tot ce inseamna `Europa` (istoric, religios, cultural, politic, identitar, economic etc.) traverseaza o criza extrem de dura. Si da, aici ai dreptate: Europa se afla in plina criza identitara. Dar asta nu inseamna ca deja nu mai conteaza ce se va intampla cu ea, ci, din contra, inseamna ca are loc o batalie decisiva intre doua lumi. Si, da, una din aceste lumi este lumea crestina. Iar aceasta lume crestina, tocmai ca urmare a oscilatiilor ei fata de esenta in jurul careia i se articuleaza identitatea, se afla intr-o pozitie vulnerabila tocmai acum, cand i se pregateste lovitura de gratie. In contextul asta, tabloul nu cred ca e doar unul al procentelor. O parere.

    @Daciana:

    ‘In Franta se spune ca imigratia este o sansa pentru tara.’

    Cred ca astfel de enunturi apar doar la nivelul discursului politic. Am avut ocazia sa discut cu mai multi francezi acest subiect, si te asigur ca perceptia nu este deloc asta. Sunt f nemultumiti de ce se intampla si se simt complet nereprezentati de actuala guvernare. Si ei vad tot acest fenomen ca pe unul premeditat.

  10. O parere demna de luat in seama, foarte pertinenta si documentata (n-am verificat, insa se poate sa fi preluat si voi articolul…) a lui Paul Ghitiu in Familia Ortodoxa:
    http://www.familiaortodoxa.ro/2015/09/01/mega-moscheea-din-bucuresti-o-incercare-de-a-islamiza-centrul-si-estul-europei/

    Traim vremuri extrem de complicate. Ca si crestini primim atacuri pe toate fronturile, desi niciunul din ele nu este mortal, puterile ne sunt foarte slabite, mintea ingreunata si permanent preocupata de ce se intampla in lume. Greu este sa te mai gandesti la mantuire in ziua de azi.
    Daca nu ne vom tine de Hristos, vom ramane crestini doar cu numele si vom ajunge de rasu’ lumii, incercand sa-i oprim pe pagani cu porci ingropati in pamant.

    In privinta refugiatilor, e clar ca totul este premeditat, controlat. Nu se stie exact ce ne asteapta. Cred o sa ne loveasca direct, ca sa nu avem timp de reactie. Nu mai au rabdare, pregatesc noua ordine mondiala in pas alergator.
    In fine, ei cu ei, noi cu Hristos, indiferent de ce va fi.

  11. @Sim:

    Am niste retineri fata de articolul si interviul dlui Ghitiu. Unele formulari suna rau, accentueaza, parca, prea mult, islamizarea, cand, totusi, ce se va intampla va fi o crestere a haosului, nu un proces similar islamizarilor din istoria de pana acum, si invoca niste declaratii ale lui Soros care nu exista.

  12. Pingback: UNGARIA trimite vehicole militare la granita cu Croatia (Video)/ COMISIA EUROPEANA tolereaza explicit GARDURILE DE SARMA GHIMPATA pe “frontiera externa a UE” | Cuvântul Ortodox
  13. Pingback: UNGARIA trimite vehicole militare la granita cu Croatia (Video)/ COMISIA EUROPEANA tolereaza explicit GARDURILE DE SARMA GHIMPATA pe “frontiera externa a UE”. Romania, Bulgaria si Croatia sunt IN AFARA granitelor UE | Cuvântul Ortodox
  14. Pingback: UNGARIA trimite vehicule militare la granita cu Croatia (Video)/ COMISIA EUROPEANA tolereaza explicit GARDURILE DE SARMA GHIMPATA pe “frontiera externa a UE”. Romania, Bulgaria si Croatia sunt IN AFARA granitelor UE | Cuvântul Ortodox
  15. Doroteea,

    Evident ca la declaratiile politice si la presa “centrala” ma refeream. Stiu ca francezii de rind, cu care am stat si eu de vorba la ei acasa, sint de cu totul alta parere. Din pacate, li se pune pumnul in gura cu stereotipiile cunoscute (pasdamalgame!, le vivrensemble, les droitsdelhommistes). Curind le vom auzi si pe la noi, desigur, adaptate pre limba noastra.
    Altfel, bine punctat cu privire la criza identitara a Europei.

  16. Daciana,

    eu am acum ocazia sa stau catva timp in Franta, nu mult. Nu pot sa afirm ca am stat de vorba cu zeci de oameni, dar, iti spun sincer, observ o schimbare uimitoare fata de acum 2 ani de exemplu. Cand deja auzi 2-3 oameni cu acelasi discurs, diferit fata de stilul lor obsinuit…hmm…deja incepi sa iti pui intrebari…

    Nu stiu,poate gresesc, dar m-a uimit ca oamenii astia au auzit de Biserica Ortodoxa si au numai cuvinte bune si interesate de ea! Acum 2 ani era de neconceput asta, cel putin asta a fost perceptia mea atunci. In plus, si ei – care altfel sunt f pragmatici si calmi in fata pericolului – au un sentiment al catastrofei iminente, al acestei schimbari hidoase pe care o traim (desi, cel putin unde sunt eu, mie mi se pare ca parca ar fi intr-un clopot de sticla fata de atmosfera de nebunie de la noi).

    In (relativ) alta ordine de idei…A fost la un moment dat nu stiu ce eveniment al Bisericii Catolice aici si in fata catedralei s-a adunat un card de episcopi de-ai lor, sau ce or fi ei, apoi a trecut o procesiune de prelati, clopotele bateau…in fine, cert e ca totul era f spectaculos si lumea se uita ca la…muzeu! Iar ei defilau ca pe un podium :). Mantiile alea frumoase si violete le fluturau in vant si ei se lasau cu candoare fotografiati de multime (care, altfel. statea la o distanta respectabila).

    Scena asta mi s-a parut uimitor de elocventa. In primul rand, multimea aia aveai senzatia ca asteapta ceva…un cuvant, ceva… Pt ei BC nu mai e demult decat o reprezentatie, dar adunarea aia de prelati le taiase cumva respiratia. Iar ei, clericii, era evident ca erau in alt film. Ma uitam la ei si ma gandeam ca acesti prelati si-au pierdut turma si nici macar nu realizeaza asta! Iar ‘turma’ asta (exact cea din fata lor) o simteai insetata de Dumnezeu, de sacralitate… pur si simplu se simtea asta in aer, aproape palpabil.

    Dar nu s-a intamplat nimic. Procesiunea a defilat pompos prin fata multimii, s-a intors apoi un pic catre ea, a acceptat cu un zambet condescendent ploaia de blitzuri, si apoi a intrat in catedrala. Portile catedralei s-au inchis, clopotele au mai batut de cateva ori, multimea a mai cascat un pic gura, si apoi s-a risipit.

    Nu stiu de ce, dar scena asta mi s-a parut atat de graitoare pentru drama istorica a crestinismului…

  17. Pingback: CRIZA REFUGIATILOR: Romania amenajeaza primele TABERE/ Ungaria MOBILIZEAZA rezervistii si autorizeaza folosirea ARMATEI/ Cotele obligatorii vs dreptul la azil ca marfa de shopping/ AVERTISMENTUL LUI GADHAFI DIN 2011/ Razboiul femeilor kurde impotriva ISIS
  18. @ Doroteea. F. bune ambele comentarii- si despre emigratie si despre Biserica catolica.

    Intr-adevar, lucrurile sint mult mai nuantate decit le tratam noi. Cind se spune ca Europa nu mai este crestina este o generalizare cum ar zice englezu’ “not fair”.

    Si e interesant ca de fapt fenomenul asta al imigratiei nu este el chiar asa tot-tot negativ.. Dumnezeu lucreaza intr-adevar pe cai necunoscute noua!

    Parintele de la noi de la biserica (calugar de la Essex dar “detasat” intr-o biserica ortodoxa greaca centrala in plin oras), spunea asa: Dupa aproape 1000 de ani ortodoxia se re-intoarce in UK

    Tocmai din cauza imigrantilor! Sa ne gindim putin. Noi tot vorbim si-i criticam pe occidentali, le criticam protestantismul, catolicismul etc. Dar, multe sute de ani oamenii astia au fost complet rupti de crestinismul initial. Intr-adevar, cum remarca si Doroteea, Biserica Catolica a reusit sa stearga incet -incet din constiinta occidentala chiar si faptul ca exista si o altfel de credinta. Ce m-a izbit pe mine la englezi de exemplu a fost completa si masiva lor ignoranta apropos chiar de existent ortodoxiei. Cind ceream mincare de post, ma intrebau daca e Ramadan.

    Prin emigratia din ultima suta de ani a rusilor si apoi a cipriotilor si mai tirziu a romanilor UK a cunoscut o raspindire a ortodoxiei. Nu mai eu cunosc citeva duzini (da, DUZINI) de englezi convertiti. Si unii dintre ei cu niste povesti de viata impresionante!

    Deci, NU! Europa Occidentala nu este doar un loc pagin complet rupt de crestinism. In primul rind, asa cum f. bine remarca si Doroteea, setarea mentala crestina este diferita de cea a altor civilizatii chiar daca matritza care a produs-o nu mai functioneaza. Nu poti sa pui egal intre o comunitate musulmana si una cu origini crestine. O stie si Doroteea din observatii proprii o stiu si eu. Diferentele de mentalitate, de gindire sint izbitoare.

    In al doilea rind, da, o fi fost incurajata imigratia acestor popoare incurajata, si intr-adevar ea are u n rol dezintegrator DAR, Dumnezeu a rasucit lucrurile in asa fel incit sa existe si un beneficiu f. mare: n-au emigrat numai musulmani, au emigrat si ortodocsi. Or fi ei mai putini si mai putin vizibili, dar eu observ, observatii la prima mina,d personale, ca impactul spiritual exista, e palpabil. De fapt, comunitatile astea de ortodocsi din emigratie mi se par chiar mai vibrante, mai vii decit amorteala din societatile predominant ortodocse. Imi plac mult mai mult.

    Asa ca, intr-adevar nu trebuie sa tratam cu usurinta si sentimentalism imigratia majoritar musulmana de acum. Si repet, chestia asta cu constructia de moschei in tari ortodoxe…imi spune mie ca acolo pe sus in cercurile care depasesc politicul si care au de-a face direct si pe fata cu ocultul se stie ca inaintarea proiectului global nu se poate face cind inca exista o masa critica de rugaciune. Pentru ca ea mai exista! Altfel n-am mai fi existat noi….asa, in halul in care sintem. Sa nu uitam, ca pentru rugaciunile si credinta celor putini, Dumnezeu a ingaduit sa-i tina pe cei multi…

  19. Pingback: GERMANIA IMPUNE COTELE OBLIGATORII DE IMIGRANTI IN UE/ Slovacia refuza sa aplice decizia/ SLOVENIA RIDICA GARD, CROATIA INDEAMNA REFUGIATII SPRE ROMANIA/ Ingineriile demografice ale Germaniei/ Diversiunile “cruciadei” impotriva “ISLAMIZA
  20. Pingback: VOM AVEA MULT HAOS DIN CAUZA REFUGIATILOR: “Mă tem că pentru România problemele vor fi insurmontabile”/ ARHITECTII NOULUI HAOS PLANETAR/ Penibila razgandeala “nemteasca” a presedintelui Iohannis pe tema primirii imigrantilor (VI
  21. Pingback: BISERICA BULGARIEI IA POZITIE PE TEMA REFUGIATILOR: “Ii ingrijim asa cum putem pe cei veniti, dar Guvernul nu ar trebui sa mai primeasca alti refugiati. PROBLEMA TREBUIE SOLUTIONATA DE CEI CARE AU CREAT-O” | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare