Raportul DEPARTAMENTULUI DE STAT AL SUA privind libertatea religioasa: SINTEZA PROPAGANDISTICA DIN MATERIALELE ANTI-BOR ale ASUR, INSTITUTULUI ELIE WIESEL si chiar HOTNEWS. Despre ora de religie, retrocedarile catre greco-catolici si onorarea parintelui Iustin

16-10-2015 6 minute Sublinieri

us-department-of-state

Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii a dat publicității raportul privind libertatea religioasă la nivel internațional pe anul 2014.

În documentul referitor la România, Departamentul de Stat al SUA acuză dur Biserica Ortodoxă Română pentru presupusa neretrocedare a unor bunuri ale Bisericii Greco-Catolice, dar și Guvernul României pentru “discriminarea” celorlalte culte, în favoarea cultului majorității.

De asemenea, Departamentul de Stat al SUA își însușește criticile unui cult sincretist, Bahai, care se plânge că legile o împiedică să devină un cult recunoscut oficial.

Nu mai puțin de două paragrafe sunt dedicate plângerilor formulate de acest cult nerecunoscut de statul român.

În altă ordine de idei, deși reprezentanții SUA clamează mereu necesitatea respectării statului de drept, implicit a separării puterilor, Departamentul de Stat menționează plângerile Bisericii Greco-Catolice în cazuri în care justiția a dat dreptate, definitiv, Bisericii Ortodoxe Române. Sunt aduse în discuție cazurile de la Săpânța, Bixad sau Negrești Oaș.

Departamentul de Stat contestă și decizia justiției în cazul renaționalizării unei școli aparținând Bisericii Reformate Maghiare, care fusese restituită acesteia în 2002. În 2014, Justiția a decis că restituția a fost ilegală, iar trei membri ai comisiei care s-a ocupat cu acest proces au fost condamnați la închisoare cu supendare.

Departamentul de Stat al SUA preia și relatările siteului hotnews.ro cu privire la activitatea fostului inspector pentru ora de religie din județul Gorj. Publicația îl acuza pe acesta de discriminarea elevilor de altă religie, pentru că rugase profesorii de religie să afle informații despre “neo-protestanții” din școli. Raportul notează că respectivul inspector și-a prezentat demisia, deși explicase că acțiunile sale au avut ca scop realizarea unei mai bune colaborări între culte.

De asemenea, Departamentul de Stat preia și criticile Asociației Secular Umaniste din România (ASUR) în privința faptului că unii elevi care nu au dorit să ia parte la ora de religie, au fost ținuți în clasă la respectivele cursuri, din lipsa alternativei.

“În februarie, ASUR a raportat că atunci când părinții sau elevii au optat împotriva participării la ora de religie, în practică, elevii au fost forțați să asiste la respectiva oră pentru că școala nu le-a pus la dispoziție o alternativă, în ciuda prevederilor legii. ASUR a relatat că a primit rapoarte de hărțuire a copiilor care au optat să nu participe la cursurile de religie ortodoxă, din partea profesorilor de religie sau a autorităților școlare”, notează raportul Departamentului de Stat al SUA.

Documentul mai notează și plângerile ONG-urilor seculariste în privința manualelor de religie ortodoxă, dar și decizia Curții Constituționale privind înscrierea copiilor la ora de religie.

Pe de altă parte, raportul nu citează nici măcar o singură plângere adresată de Biserica ortodoxă Română sau de asociațiile creștine, împotriva discriminării elevilor sau profesorilor care au susținut ora de religie.

Premierul Victor Ponta este și el menționat în raport, atât pentru declarația referitoare la regimul fostului președinte, Traian Băsescu, pe care l-a comparat cu regimul nazist în Germania, dar și pentru că în campania electorală a declarat că este ortodox, în comparație cu contracandidatul său, Klaus Iohannis, membru al Bisericii Evanghelice Luterane.

De asemenea, este criticat primarul din Târgoviște, care a refuzat să-i ridice titlul de cetățean de onoare al municipiului acordat Mareșalului Ion Antonescu, despre care raportul spune că “a fost executat ca un criminal de război, responsabil pentru uciderea a peste 280.000 de evrei români și ucraineni”.

Și consiliul local din Baia Sprie, județul Maramureș, este criticat pentru că a refuzat să-i retragă titlul de cetățean de onoare părintelui Justin Pârvu, pe care Departamentul de Stat îl consideră “negaționist al Holocaustului”.

În ceea ce privește societatea românească, raportul notează incidente inter-confesionale care au avut loc în sate și comune. “Biserica Greco Catolică continuă să relateze că în multe localități, preoții ortodocși îi hărțuiesc și intimidează membrii, încurajând enoriașii ortodocși să-i amenințe pentru a se asigura că nu devin greco-catolici”, scrie raportul. Este relatat și un alt caz în care ortodocșii ar fi împiedicat tragerea clopotelor pentru o persoană decedată, de religie greco-catolică…

Este menționat și cazul unui călugăr de la Mănăstirea Petru-Vodă (Teodot -n.r.) care a participat la o sărbătorire a aniversării Mișcării Legionare, unde a spus că fostul premier Petre Roman “a legalizat avorturile pentru că este evreu și evreii vor să ne anihileze”.

În poate, cea mai comică frază a raportului, este relatată plângerea unor culte minoritare cum că “mass-media favorizează Biserica Ortodoxă și prezintă rapoarte negative despre minoritățile religioase”.

În final, documentul arată că reprezentanții din România au SUA s-au întâlnit “regulat” cu liderii Bisericii Greco-Catolice, dar și ai altor culte, mai puțin cel ortodox. De asemenea, reprezentanții SUA au cerut de mai multe ori, Guvernului, să restituie proprietățile confiscate de comuniști, “în mod particular cele ale Bisericii Greco-Catolice”.

Raportul a fost publicat în ziua în care Biserica Ortodoxă o prăznuiește pe Sfânta Parascheva.

Lozincile naţionaliste folosite de Victor Ponta în campania prezidenţială şi accentuarea faptului că adversarul este minoritar religios au fost dovezi că PSD-ul mai are de învăţat la capitolul toleranţă religioasă, susţine administraţia americană. În raportul SUA se mai regăsesc nume ca Sorin Oprescu şi Marian Vanghelie.

Departamentul american de Stat a publicat raportul privind „Libertatea religioasă“ la nivel mondial. Fiecărui stat din lume i-au fost dedicate una sau mai multe pagini, în funcţie de nivelul lor de toleranţă religioasă. România, stat al UE şi NATO, a fost taxată în raport pentru ieşirile mai multor personalităţi politice. În subcapitolul rezervat modului cum instituţiile de stat şi politicienii s-au raportat la libertatea religioasă, Victor Ponta a fost fruntaşul exemplelor negative. Manifestările sale de toamna trecută, din preajma alegerilor prezidenţiale, au fost prezentate de Departamentul de Stat astfel:

„Pe 7 septembrie 2014, premierul Victor Ponta a declarat, potrivit presei, la o emisiune televizată, că efectele celor zece ani de mandat ai preşedintelui Traian Băsescu au fost «similare cu cele ale regimului nazist din Germania»“, menţionează raportul care atrage atenţia şi asupra faptului că mai multe organizaţii neguvernamentale au reclamat declaraţia lui Ponta la Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării (CNDC), fiind punctat faptul că premierul „în mod implicit a negat Holocaustul şi a bagatelizat crimele naziste“, CNDC a anunţat pe 24 septembrie 2014 că afirmaţia liderului de la Palatul Victoria se încadrează în limitele libertăţii de expresie.

Parada lui Ponta, taxată Un al moment care a atras atenţia celor de peste Ocean a fost mândria lui Ponta de a fi român, cu care a făcut paradă în campania electorală de anul trecut. Tot atunci, Ponta a încercat să se folosească politic de faptul că este membru al comunităţii creştin-ortodoxe, spre deosebire de alţi candidaţi, proveniţi din rândurile unei minorităţi religioase sau etnice, mai arată raportul Departamentului de Stat.

„În timpul campaniei prezidenţiale, desfăşurată în octombrie şi noiembrie, prim-ministrul Victor Ponta, în timp ce vorbea din postura de candidat, a spus că aparţine religiei majoritare, creştin-ortodoxă, spre deosebire de Klaus Iohannis, unul dintre adversarii săi, care era de etnie germană şi pe care l-a descris ca «neo-protestant».  Materiale electorale care aveau mesajul «Îl votăm pe Ponta pentru binele tuturor, votăm pentru un creştin adevărat, nu pentru un neo-protestant», au fost distribuite în anumite regiuni“, a mai aratăt raportul americanilor, vădit nemulţumiţi de un asemenea limbaj.

Şi Vanghelie i-a supărat pe americani Ponta este criticat şi indirect, prin prezentarea modului neprofesionist cum se comportă instituţiile din subordinea sa, în momentul în care au de-a face cu grupuri religioase minoritare din România. „Restricţii ale instituţiilor guvernamentale şi lipsa de acţiuni afectează o gamă largă de activităţi ale unor grupuri religioase minoritare din România, inclusiv prin blocarea retrocedării proprietăţilor confiscate. Biserica Greco-Catolică, în special, nu a putut să obţină restituirea mai multor lăcaşe de cult şi proprietăţi“, au mai menţionat americanii.

Însă, Ponta nu a fost singurul politician mustrat de americani. Doi foşti colegi de partid ai premierului, Sorin Oprescu şi Marian Vanghelie, au fost luaţi la ţintă, dar pentru lucruri diferite.  „Primarul Bucureştiului (n.r.-Sorin Oprescu) a continuat să nu dea curs deciziei finale a instanţei din 2013 privind demolarea unei clădiri de birouri de lângă Catedrala Româno-Catolică. Potrivit autorităţilor, clădirea afecta structura catedralei“, au precizat cei de la Departamentul de Stat în raport. În plus, americanii nu au uitat să puncteze că în acest caz, reprezentanţii Catedralei Româno-Catolice s-au adresat chiar Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi au trimis 20 de scrisori lui Traian Băsescu, pentru a cere demolarea clădirii.

Într-un alt exemplu negativ, protagonistul principal este Marian Vanghelie. .„În martie, Institutul Naţional pentru Studiul Holocaustului din România i-a solicitat primarului Sectorului 5 (n.r.-Marian Vanghelie)  să îndepărteze plăcuţa referitor la o piaţa numită Gheorghe Cantacuzino, preşedintele partidului profascist «Totul pentru Ţară» din perioada interbelică “,au precizat americanii.

Mareşalul Antonescu şi Iustin Pârvu încă mai nasc dispute Raportul menţionează şi o serie de incidente cu caracter antisemit, inclusiv acte de profanare de sinagogi, afirmaţii antisemite, atitudini negaţioniste şi ceremonii de comemorare a unor politicieni legionari. De exemplu, Consiliul Local din Baia Sprie, precum şi alte şase localităţi, au oferit titlul de cetăţean de onoare călugărului Iustin Pârvu, personaj care a negat Holocaustul, arată raportul SUA. De asemenea, primarul oraşului Târgovişte a refuzat anularea titlului de cetăţean de onoare dat mareşalului Ion Antonescu, personalitate judecată pentru crime comise împotriva umanităţii şi responsabilă pentru uciderea a 280.000 de evrei români şi ucraineni, se mai arată în raportul Departamentului de Stat.

Bogdan Diaconu, președintele Partidului România Unită, a fost anunțat de conducerea ziarului Adevărul că nu va mai colabora cu publicația, informează știripesurse.

Decizia a venit concomitent cu ștergerea de pe blog a ultimului articol al deputatului, în care se făcea referire la instituirea unei zile naționale a Limbii Maghiare în România.

Concomitent, ziarul Adevărul i-a oferit un spațiu de publicare a propriilor idei lui Emil Moise, cunoscut activist împotriva Bisericii Ortodoxe.

Acesta s-a făcut remarcat după ce a militat, fără succes, pentru scoaterea icoanelor din școli, dar și pentru plângerea depusă la Curtea Constituțională, în urma căreia părinții au fost nevoiți să depună cereri, într-un anumit interval, pentru a-și înscrie copiii la ora de religie.

Asociația “Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință”, condusă de Emil Moise, a fost acuzată că a încercat acoperirea faptului că reprezentanții săi au primit bani din partea soției unui candidat la alegerile locale din 2012, din județul Buzău.

“Partidul Național Liberal, filiala Buzău, aduce la cunoștința publicului următoarele fapte grave de natură a afecta desfășurarea procesului electoral în cadrul unor secții de votare de pe raza județului Buzău. Astfel, în urma sesizărilor efectuate de reprezentanții PNL în birourile de secții de votare la nivelul întregului județ, am constatat că reprezentantul Asociației Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință, domnul Emil Moise, împreună cu o serie de persoane, au încălcat în mod grav și esențial prevederile art.80 alin(3), art.109 alin (1), art.120 alin (3), teza 2 și art.129 din Legea 67/2004 republicată, cu modificările și completările ulterioare.

În speță, am constatat că în comuna Săgeata, domnul Emil Moise a încercat să acopere oferirea de bani observatorilor acreditați pe lista Asociației Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință de către doamna Rodica Mocanu, soția candidatatului independent la Președinția Consiliului Județean, Victor Mocanu”, afirma atunci comunicatul PNL.

Emil Moise a negat acuzațiile.


Categorii

1. DIVERSE, America, Parintele Iustin, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

20 Commentarii la “Raportul DEPARTAMENTULUI DE STAT AL SUA privind libertatea religioasa: SINTEZA PROPAGANDISTICA DIN MATERIALELE ANTI-BOR ale ASUR, INSTITUTULUI ELIE WIESEL si chiar HOTNEWS. Despre ora de religie, retrocedarile catre greco-catolici si onorarea parintelui Iustin

  1. Asa, cu unul ca Emil Moise va “creste”, in sfarsit, calitatea ziarului Adevarul de la zero spre minus infinit.
    Pe de alta parte, ar trebui ca ziarul sa revina la vechiul nume ca sa fie clar, sa nu se mai ascunda dupa degete.

  2. @Daniela

    Nu e nevoie. Noul nume al ziarului poate fi, foarte simplu, si New York Times. Difera foarte putin de Scanteia

  3. Pe mine una rapoartele asta ale SUA ma plaseaza de fiecare data intr-o stare de frontiera, undeva intre iritare si sincera hilaritate!

    Sunt foarte curioasa: CINE, efectiv, le concepe, frate?? Roberta Anastase??

    Sunt de un penibil absolut din toate unghiurile, pozitiile si punctele de vedere! Dincolo de exotism (cred ca daca nu ar aparea numele tarii nici un roman nu ar recunoaste Romania si realitatea ei în toate acele ipostaze marginale, gen 5% si mai putin..), prima reactie spontana este: look who’s talking!!

    Nu exista aproape zi in care sa nu citesc pe msn – se deschide automat, nici nu stiu cum sa scap de ei ca ma deprima – cum mai secera cate-un ticnit adolescenti americani prin cate un liceu sau altul cu pusca lui tac-su! Ca sa nu mai vorbim de politica lor externa si de impotenta populara in fata capriciilor liderilor politici! Incredibil 🙂 Astia sunt pe tobogan si dau lectii de democratie!

  4. Am observat ca B.O.R este tot mai criticata de tot mai multa lumea:presa ( tv, site-uri, facebook) si nu numai biserica, ci si cei care o sustin fervent (cu toata inima).Nu sunt de acord ca parintele Iustin este impotriva Holocaustului.Dar nu este drept ca evreii care intr-adevar au fost ucisi sa fie doar ei beneficiarii unei reabiltati istorice pe motive religioase, in timp ce sfintii nostri ortocsi din inchisorile comuniste murind pe capete nu sunt recunoscuti oficial ca fiind persecutati tot pentru religie.D-l Ponta in care imi pun sperante ca va face ceva mai bine pentru tara asta este si el vehement criticat pentru ca se declara ortodox.Aici nu este in regula critica , adica nu ai voie sa te declari premier ortodox?Daca era protestant ar fi fost aplaudat cu surle si trambite.Cat despre religia din scoli iar nu este buna critica adusa.Intr-o clasa de elevi din 20 de elevi este unul de alta religie.Daca in toata scoala se strang 10 elevi din 300, cum sa se asigure profesor de religie si pentru ei, ca insasi acesti 10 elevi se cearta intre ei pe motive tot religioase pentru ca unul este protestant, altul adventist, altul evanglelist , altul baptist,altul musulman, budist, hindus etc.Eu stiu ca este o regula si pentru acestia si este respectata.Nu cred ca este corect ca pentru 10 elevi care nu sunt ortocsi sa fie criticati 300 pentru ca fac religie ortodoxa.Prin faptul ca Ponta este criticat de SUA pentru Basescu , se vede clar cine l-a sustinut pe acest presedinte ocult care vrea sa vanda pamntul tarii celor de la UE pe bucatele, adica sa disparem ca neam definitiv.

  5. Si Ponta neaga holocaustul?E chiar hilar.Daca demolau cladirea de birouri de langa catedrala Greco-Catolica aceasta nu se subrezeste?La noi au fost reabilitati cei care au murit in inchisorile comuniste?Iohannis a dat distinctia aceea unui fost detinut , dar cati din cei care au supravietuit regimului comunist si au trait si dupa revolutie, mai sunt acum in viata?

  6. Eli
    Este clar ca americanii se baga in seama precum musca… , in treburile religiei unei tari despre care habar nu au . Ce este insa de-a dreptul hilar, este faptul ca au gresit tinta atunci cand l-au criticat pe Ponta pentru credinta lui.
    Adica nu sti ce sa faci, sa razi sau sa plangi. Deci Ponta ortodoxul ?
    Cred ca nu are rost sa ne ambalam aiurea. Americanii critica BOR din pozitia lui Superman moralistul , iubitorul si mardeiasul 🙂 . Ponta se crede orthodox 🙂 . Americanii il acuza pe Ponta de ortodoxism 🙂 . Sau cu alte cuvinte confruntarea nebunilor. Nu ne afecteaza credinta noastra ortodoxa asa ca se pot acuza la nesfarsit.
    Ps : Faptul ca americanii au adus critici la adresa BOR mi-au smuls un zambet obosit. Faptul ca americanii il cred pe Ponta ortodox mi-au smuls doua zambete obosite. Faptul ca unii de pe la noi il cred pe Ponta ortodox si ca insusi Ponta se crede ortodox m-a facut sa rad cu oarece hohote inabusite. Insa urmatorul pasaj m-a facut sa rad cu hohote si sughituri :
    ”.D-l Ponta in care imi pun sperante ca va face ceva mai bine pentru tara asta este si el vehement criticat pentru ca se declara ortodox.Aici nu este in regula critica , adica nu ai voie sa te declari premier ortodox? ”
    Sau cum ar zice unii putinisti simpatici de p-acilea intr-o limba rusa atat de ”draga” lor : YOU MADE MY DAY 🙂 🙂 🙂

  7. Poate ne mai trece amuzamentul reflectand la faptul ca acesti distinsi promotori ai pacii si dreptatii noii ordini sunt cei care construiesc baza la Deveselu. Printre altele…

    Este o superficialitate grozav de periculoasa a incurca papusarii lumii cu papusile. Radem de papusi cu o mandrie tampita, iar papusarii sunt multumiti ca ne-au dat de lucru. Strategia a avut succes din nou. Si din nou… Si din nou… Nimeni nu se uita la ei, nici nu le incurca planurile. Decat mult-milostivul Dumnezeu…

    Adusi intre ciocan si nicovala ni se pregateste anihilarea ca neam. Planuita riguros cu ajutorul riglei si compasului…

    Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, adu-ne la pocainta si ne izbaveste pe noi!

  8. Spartacus
    Speranta moare ultima!Mai sunt si naivi care cred ca poate va fi ceva mai bine.Cat despre Ponta ortodox, macar s-a declarat, ca Iohanis merge pe la toate confesiunile.Ponta face si el moschei, macar ca se declara ortodox.

  9. Eli
    Nu este o naivitate sa credem ca ne poate fi ceva mai bine atata timp cat in centrul vietii noastre sta Hristos ( si nu OAMENII ) iar nazuintele noastre de mai bine converg spre Imparatia Cerurilor. Daca ele se reduc insa la oameni si la aceasta viata pamanteasca, atunci da, termenul naivi ni se potriveste. Este doar un punct personal de vedere.
    In rest, Doamne…iar ma binedispui in ultima parte a comentariului tau. Deci Ponta este mai bun caci macar a recunoscut ca e ortodox 🙂 🙂 chiar daca face moschei 🙂 🙂 🙂 . Pe de alta parte Iohannis e rau caci si el a recunoscut ca nu e ortodox si merge pe la alte confesiuni 🙂 🙂 🙂 .
    Abia mi-am putut opri hohotele de ras mai mult de teama de a nu deranja aici dughinistii seriosi, gravi si avand ochii bulbucati si dati peste cap , decat de durerea de burta 🙂 .
    Eu credeam draga Eli ca ceea ce face Ponta se numeste fariseism . Macar Iohannis nu minte ca este ortodox si nu ascunde faptul ca merge si la alte culte. Macar Iohanis nu face moschei. Ponta insa face 🙂 la fel ca si tatucul lui din stepe , ”ortodoxul” Putin. Dar mai sti…poate o fi bine sa mergem a ne ruga in moscheile facute de ortodocsi. 🙂 asa o sta scris in liniile directoare si indicatiile marelui Dughin 🙂 .

  10. Sper ca ati dedus nota ironica a comentariul meu.Adesea recurg la umor cand siutatia se agraveaza.Ca daca incepem sa plangem toti cred ca e rau de tot.

  11. Cat despre dughinism si Putin aveti drepate.Uitasem de el ..Mi-am amintit ca am scris si eu la un articol despre Dughin, care este periculos.

  12. Sa fim clar intelesi….nu cred si nu agreez imperialismul si justitiarismul American si nici in politicile europene . Dar nu cred nici in ”ortodoxia ” Rusiei si nici in ”lupta lui Putin impotriva Noii ordini mondiale”…hai sa fim seriosi. Cu atat mai putin nu cred ca lupta Rusiei impotriva ”elitelor” ar incetini drumul spre noua era si ne-ar da noua credinciosilor timp pentru…pocainta 🙂 :-). Asta e o utopie.

  13. E adevarat ca nici Rusia nu este mai buna.Daca vine Antichristul va fi peste tot parca asa spune in biblie, dar sunt putini care cred asta.Nu este Rusia a treia Roma.Este inselaciune.Eu asa cred.

  14. Intr-adevar nu trebuie sa confundam papusarii lumii cu papusile.

  15. Pingback: HOTNEWS considera ca PATRIARHUL DANIEL a primit o “LECTIE DURA” si ca trebuie sprijinit pe “NOUL DRUM”, cel “CORECT”. Care ar fi acesta si cum este incondeiat IPS TEOFAN de oficios? | Cuvântul Ortodox
  16. Pingback: HOTNEWS considera ca PATRIARHUL DANIEL a primit o “LECTIE DURA” si ca trebuie sprijinit pe “NOUL DRUM”, cel “CORECT”. Care ar fi acesta si cum este incondeiat IPS TEOFAN de oficios? | Cuvântul Ortodox
  17. Pingback: GRECIA: peste 2000 de biserici FARA PREOT din cauza POLITICILOR AUSTERITATII. Mitropolitul Ieronim al Gortinei: “VOM DEVENI TURCI”/ Patriarhul Daniel a fost vizitat de Ambasadorul SUA | Cuvântul Ortodox
  18. Pingback: DRAGNEA RENUNTA LA SANCTIUNILE DIN LEGEA DEFAIMARII. De ce ramane proiectul o AMENINTARE? CONTROLUL EDUCATIEI in sens “CORECT POLITIC” – aspectul ignorat al legii. Cum isi aduce aminte Ambasada SUA, oportun si selectiv, de “liberta
  19. Pingback: DEPARTAMENTUL DE STAT al SUA infiereaza, iar, Biserica Ortodoxa Romana pentru pretinsa apologie a unor legionari si criminali de razboi, critica mentinerea numelor lui RADU GYR si MIRCEA VULCANESCU in spatiile publice, iar sustinatorii COALITIEI PENTRU FA
  20. Pingback: Agenția Basilica a comis o CRIMĂGÂNDIT pentru presstituta de sistem: l-a citat pe Părintele Stareț Melchisedec Velnic de la Putna cu afirmatii tari despre „MAIMUȚĂREALA EUROPEANĂ” și „AMESTECTUL DIFERITELOR AMBASADE”
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare