LOGICA PROFITULUI BATE LOGICA MEDICALA? O NOUA ISTERIE A EPIDEMIEI DE GRIPA, pentru ca exista prea putini “clienti” pentru vaccinul antigripal? SPERIETOAREA “MIILOR DE VICTIME”

16-10-2015 9 minute Sublinieri

alexandru-rafila-octav-ganea-02

Numarul necesar de vaccinari pentru a preveni raspandirea gripei ar fi de aproximativ trei milioane de doze in Romania, insa, in realitate, nu se vaccineaza mai mult de 500.000 de persoane la risc, a declarat miercuri, la Forumul national “Stop gripa“, fostul secretar de stat in Ministerul Sanatatii si actual presedinte al Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila, informeaza Mediafax.

Rafila a spus ca, in ultimii ani, rata de vaccinare a scazut semnificativ in Romania, insa, din punct de vedere al achizitiei, scaderea numarului de doze nu reflecta lispa de interes a MS, ci scaderea lipsei de interes a populatiei in ce priveste vaccinarea antigripala.

In anul 2008, am avut 2,7 milioane de doze, a fost varful de vaccinare in Romania. Apoi am inceput un trend descendent si am ajuns in situatia sa inregistram, pentru al doilea an consecutiv, o achizitie si vaccinare gratuita de 500.000 de doze. Un minim care sa protejeze si sa impiedice o raspandire a cazurilor de gripa este de circa trei milioane de doze pentru Romania. Aceasta cantitate de vaccin, achizitionata de minister nu este altceva decat cantitatea solicitata de oamenii din aceasta tara. Nu se vaccineaza mai mult de 500.000 de persoane din categoriile la risc. La aceste cifre putem adauga cateva sute de mii de doze care constituie piata privata a vaccinurilor din Romania“,

a mai spus Alexandru Rafila, la dezbaterea cu tema “Vaccinarea in Romania – act de preventie obligatoriu sau recomandat?“, organizata de Asociatia Pro Imunizare, in parteneriat cu Societatea Romana de Microbiologie si cu sprijinul Biroului OMS Romania.

Presedintele Societatii Romane de Microbiologie a precizat ca, practic, vaccinarea gripala este recomandata oricarui copil dupa varsta de sase luni si oricarui adult.

Directorul general adjunct al Directiei Generale Asistenta Medicala si Sanatate Publica din Ministerul Sanatatii, Amalia Serban, a declarat ca cele 500.000 de doze achizitionate nu ajung nici pentru toata cohorta de persoane la risc ce ar trebui vaccinate.

Teoretic, conform recomandarilor OMS, rata de vaccinare ar trebuie sa fie de 75 la suta in grupurile la risc. Suntem in situatia in care am putea oferi populatiei dozele necesare, dar in ultimii ani nu a existat o cerere mai mare de 500.000 de doze. Vestea buna este ca, in cazul in care vor exista cereri peste, vom putea cere producatorului doze suplimentare de vaccin“,

a mai spus Amalia Serban.

Acesta a subliniat ca pentru persoanele cu boli cronice, beneficiile vaccinului antigripal sunt enorme.

Presedintele Asociatiei PRO Imunizare, dr. Anca Draganescu, a aratat ca vacinarea este extrem de importanta, mai ales ca datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca 2,1 milioane de decese sunt cauzate, anual, de boli care ar fi putut fi prevenite prin imunizare, iar aproximativ 1,4 milioane de decese se inregistreaza in randul copiilor care au sub cinci ani.

Anca Draganescu a mai spus ca abordarea terapeutica a cazurilor grave de gripa implica, de cele mai multe ori, echipe multidisciplinare si aceste cazuri impun eforturi considerabile pentru salvarea pacientilor, iar rezultatele, din nefericire, nu sunt intotdeauna cele dorite, pentru ca pacientii supravietuiesc, dar cu sechele importante, iar in unele cazuri nu se mai poate face nimic.

Nu pot sa nu ma gandesc care ar fi fost parcursul acestor copii daca ar fi beneficiat de o forma de imunizare“,

a mai spus dr. Anca Draganescu.

Ministerul Sanatatii a achizitionat 500.000 doze de vaccin gripal pentru imunizarea gratuita a persoanelor cu risc crescut de imbolnavie, campania de vaccinare urmand sa inceapa dupa 15 octombrie.

Dezbaterea pe tema proiectului legii vaccinarii, desi nu a fost prezentat oficial, a produs multe reactii si am aflat ca cei din grupul de lucru au fost reclamati la diferite institutii pentru ca si-au permis sa lucreze la asa ceva, a spus presedintele Societatii de Microbiologie, Alexandru Rafila,citat de Mediafax.

Dezbaterea facuta pe surse a produs foarte multe reactii. Am aflat ca cei din grupul de lucru am fost reclamati la diferite institutii ale statului pentru ca ne-am permis sa lucram la asa ceva (…). In momentul in care au inceput dezbaterile, au fost luari de pozitie, fara ca proiectul sa fie cunoscut“,

a spus Alexandru Rafila, la dezbaterea cu tema “Vaccinarea in Romania – act de preventie obligatoriu sau recomandat?“, organizata de Asociatia Pro Imunizare, in parteneriat cu Societatea Romana de Microbiologie si cu sprijinul Biroului OMS Romania.

Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie si membru in Comitetul Permanent al Biroului Regional al OMS Europa, a adaugat ca anumite aspecte pot fi corectate inainte de lansarea acestui proiect in dezbatere publica, precizand ca pana acum singurele lucruri care au fost discutate au fost cele legate de principiile acestei legi, fara sa se discute despre sanctiuni in mod detaliat.

Presedintele Societatii Romane de Microbiologie a mai spus ca proiectul de lege va trece prin Guvern si apoi prin Parlament, precizand ca sanatatea publica nu poate fi responsabilitatea unui singur partid, ci trebuie sa fie responsabilitatea tuturor.

Dezbaterea cu tema “Vaccinarea in Romania – act de preventie obligatoriu sau recomandat?“, organizata de Asociatia Pro Imunizare, in parteneriat cu Societatea Romana de Microbiologie si cu sprijinul Biroului OMS Romania, se inscrie in cadrul celei de-a IV-a editii a Forumului National “Stop gripa”.

Specialistii au propus un proiect privind vaccinurile obligatorii pentru copii, care include si sanctiuni, dar este un draft care ar putea sa fie finalizat, probabil, pana la sfarsitul anului, spunea ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, precizand ca proiectul ar putea intra in vigoare, probabil, in a doua jumatate a anului viitor.

Proiectul propus de specialisti, prezentat de Hotnews, prevede ca vor deveni obligatorii opt vaccinuri administrate la copii – impotriva hepatitei B, a difteriei, tetanosului, pertussis, poliomielitei, rujeolei, oreionului si rubeolei. De asemenea, si BCG, vaccinul contra formelor grave de tuberculoza, ar urma sa fie inclus in categoria celor obligatorii.

Potrivit proiectului,

pentru vaccinarile obligatorii, informarea parintelui este obligatorie, iar consimtamantul este prezumat”.

Astfel, parintii vor trebui sa semneze o declaratie daca refuza sa-si vaccineze copilul, in caz contrar considerandu-se din oficiu ca este de acord cu vaccinarea.

Inscrierea copiilor in gradinite si scoli, de stat sau private, s-ar putea face, conform propiectului propus de specialisti, doar dupa prezentarea de catre parinti a dovezii imunizarii copilului cu vaccinurile care previn bolile precizate, exceptie facand copiii care

“fac dovada contraindicatiilor medicale definitive pentru anumite vaccinari”.

Daca la inscrierea la gradinita sau la scoala parintii nu vor putea prezenta dovada vaccinarii complete, vor trebui sa aduca de la Comisia Judeteana de Vaccinare un document in care sa fie precizate clar datele de recuperare in urmatorul an a vaccinarii cu vaccinurile care previn bolile precizate. In aceeasi perioada, parintii vor beneficia de explicatii si consiliere din partea specialistilor in privinta vaccinarii.

Daca nici dupa un an vaccinarea nu va fi completa, gradinita/scoala nu-l mai poate inscrie pe copil, iar directorul unitatii de invatamant are obligatia de a aduce cazul in atentia comisiei judetene de vaccinare. Copilul va putea fi inscris la gradinita/scoala doar dupa ce medicul de familie va scrie pe adeverinta

antecedente vaccinale complete corespunzatoare varstei“.

Vaccinarile obligatorii se fac doar in unitatile medicale autorizate, conform documentului citat.

Proiectul de lege prevede explicit ca o responsabilitate a parintilor

asigurarea vaccinarilor complete corespunzatoare varstei pentru vaccinarile obligatorii in scopul asigurarii dreptului la sanatate”.

Cu toate acestea, la capitolul amenzi, parintii nu sunt vizati, amenzi fiind prevazute doar pentru institutiile care au responsabilitati in procesul vaccinarii.

Amenzi de la 5.000 de lei la 10.000 de lei ar putea primi: gradinitele si scolile care accepta inscrierea copiilor fara adeverinta din partea medicului care sa ateste vaccinarea corespunzatoare varstei (exceptati sunt copiii cu contraindicatie medicala definitiva), directiile de sanatate publice care nu asigura pastrarea in conditii frigorifice adecvate a vaccinurilor, medicii de familie si medicii implicati in activitatile de vaccinare, dar care nu respecta prevederile legale si se afla la a treia abatere.

Amenzi de la 2.500 de lei la 5.000 de lei ar putea primi autoritatile locale care nu identifica situatiile de neglijare medicala a copilului, iar amenzi de la 1.000 la 2500 de lei vor primi scolile care incalca legea mentinand in colectivitate copiii nevaccinati la un an de la stabilirea calendarului de recuperare a vaccinarii si care nu anunta aceasta situatie comisiei judetene de vaccinare (exceptie sunt copiii cu contraindicatie medicala definitiva).

Amenzi de la 500 la 1.000 de lei ar putea primi directiile de sanatate publica, medicii de familie si scolile care nu suspenda copiii nevaccinati in cazul aparitiei unor focare de epidemie. Constatarea si aplicarea amenzilor se face de catre directiile judetene de sanatate publica.

Proiectul de lege prevede obligativitatea medicilor de familie si a medicilor din maternitati (publice si private) de a asigura vaccinarea corecta a copiilor. Daca medicii, farmacistii si asistentii medicali nu vor transmite in media si parintilor informatii “corecte si dovedite stiintific” legate de vaccinare, atunci vor fi sanctionati de catre Colegiul Medicilor, care va sanctiona si sesiza autoritatile abilitate si in cazul falsificarii documentelor medicale legate de vaccinare.

In afara vaccinurilor obligatorii mentionate, proiectul de lege prevede alte trei categorii de vaccinuri: cele pentru situatii speciale (epidemii), cele pentru grupe populationale de risc (anumiti bolnavi cronici) si vaccinuri optionale. Cu exceptia ultimei categorii, finantarea vaccinarii se face din fondurile Ministerului Sanatatii si a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Acest proiect de lege a fost elaborat in urma unei scaderi a vaccinarii copiilor in Bucuresti – cu 19% mai putini copii vaccinati in 2014 fata de 2013. Fenomenul, prezent si in alte cateva judete, dar nu atat de pronuntat ca in Bucuresti, este cauzat de discontinuitatile in aprovizionarea medicilor cu vaccinuri, informarii gresite a populatiei si refuzului parintilor de a-si vaccina copiii.

Statul nu îşi asumă, în prezent, complicaţiile sau sechelele apărute în urma vaccinării. Proiectul legii vaccinării, însă, propune asumarea şi intervenţia statului, prin sprijinirea financiară sau socială.

Proiectul legii vaccinării a apărut ca o necesitate după câţiva ani în care rata de vaccinare a scăzut foarte mult, a declarat directorul general adjunct al Direcţiei Generale Asistenţă Medicală şi Sănătate Publică din Ministerul Sănătăţii, Amalia Şerban, la Forumul naţional “Stop gripa”.

Societatea este împărţită în mai multe categorii: cei care ştiu importanţa vaccinării, cei care ştiu, dar sunt neîncrezători şi procentul mic, dar foarte vocal, de antivaccinişti. Probabil că ei sunt cauza acestei dezbateri“,

a declarat Amalia Şerban, la dezbaterea cu tema “Vaccinarea în România – act de prevenţie obligatoriu sau recomandat?“, organizată de Asociaţia Pro Imunizare, în parteneriat cu Societatea Română de Microbiologie şi cu sprijinul Biroului OMS România.

În prezent, prin Constituţia României, statul este obligat să asigure vaccinarea populaţiei. Această formă de imunizare este cea mai eficientă modalitate de a preveni îmbolnăvirile.

Până în acest moment, statul nu îşi asumă complicaţiile sau sechelele apărute în urma vaccinării. În acest proiect, propunem ca statul să îşi asume această responsabilitate şi să intervină prin sprijin financiar, social. Încă nu s-a stabilit în ce fel îşi va asuma acest lucru, dar, pentru prima dată, se ia în calcul acest aspect. Din punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii, dorim ca acest proiect de lege să fie valabil şi în România, aşa cum funcţionează şi în alte state, şi ca toţi copiii din România să poată fi vaccinaţi corespunzător“,

a adăugat Amalia Şerban.

Proiectul de act normativ vizează şi asigurarea unui stoc de vaccin, acest lucru nefiind permis de procedurile aflate în vigoare în prezent. Directorul din MS a spus că acest stoc ar fi util în perioadele în care vaccinurile nu sunt disponibile.

Gripa sezonieră este o boală virală contagioasă, care se manifestă sub forma unei epidemii în cursul lunilor de iarnă. Aceasta este una dintre bolile transmisibile cele mai curente şi răspândite şi o sursă importantă de morbiditate şi de mortalitate în toate ţările.

Orice persoană se poate îmbolnăvi de gripă, însă anumite categorii ale populaţiei au o sensibilitate crescută în faţa acestei boli. Printre acestea se află copiii, femeile însărcinate, persoanele instituţionalizate sau din colectivităţi, vârstnicii peste 65 de ani şi persoanele care suferă de boli cronice.

Gripa sezonieră este un ucigaş ascuns, întrucât, din cauza complicaţiilor acesteia, mor în fiecare an zeci de persoane, chiar şi tineri, deşi ar fi avut ca soluţie de salvare vaccinarea, a declarat, miercuri, Victoria Aramă, de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş”, scrie mediafax.ro.

Vedem sutele de cazuri de gripă complicate care ajung la Matei Balş, dar şi zeci de decese, ale pacienţilor noştri. Când vezi un pacient tânăr, o gravidă, care mor, atunci conştientizezei ceea ce se întâmplă. Pacienţii internaţi cu forme severe care mor şi puteau să trăiască ar trebui mediatizaţi. Dar, din păcate se mediatizează greşit, adică reacţiile adverse, care nu sunt grave, acţiune care nu este benefică“,

a spus prof. dr. Victoria Aramă, la dezbaterea cu tema “Vaccinarea în România – act de prevenţie obligatoriu sau recomandat?“, organizată de Asociaţia Pro Imunizare, în parteneriat cu Societatea Română de Microbiologie şi cu sprijinul Biroului OMS România.

Ea a mai arătat că

gripa are o faţă nevăzută foarte mare“,

pe lângă cazurile severe care ajung la spital şi decese, înregistrându-se costuri colaterale legate de absenteism şi altele.

Potrivit lui Aramă, efecte adverse ale vaccinării sunt minime şi tranzitorii pentru vaccinul gripal, existând contraindicaţii, deja cunoscute, ca de exemplu în cazul alergiilor severe la proteina de ouă sau neomicină.

Pe de altă parte, spune medicul, vaccinarea este aceea care salvează annual zeci de mii de vieţi, mai ales în cazul celor cu diabet sau cu boli cardiace.

Rata de deces la diabetici creşte cu 5 – 15% în sezonul gripal. Gripa se asociază cu complicaţii cardiovasculare severe, moarte subita , accident vascular şi infarct. Gripa sezonieră este un ucigaş ascuns. Iar costurile asociate gripei oscilează între unul şi şase milioane de dolari la 100.000 locuitori“,

a adăugat medciul.

Oana Falup Pecurariu, de la Spitalul Clinic de Copii Braşov, a precizat că între 15 şi 30 la sută dintre copii iau boala de la grădiniţă sau de la şcoală şi 70 la sută dintre îmbolnăviri sunt transmise de copii în familie.

La rândul său, dr.Valeria Herdea, preşedintele Asociaţiei Române pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie (AREMPF), a ţinut să avertizeze că prevenţia rămâne unul dintre factorii de bază, indiferent de vârstă, pentru prevenirea bolilor grave cauzate de gripă şi complicaţiile acesteia.

Acoperirea vaccinală a scăzut mult în utlimii ani, cu toate acestea un sondaj realizat de organizaţia pe care o reprezint arată că tinerii încep să devină interesaţi de imunizare. Ei ştiu că, pentru a primi cele mai bune informaţii despre gripă, trebuie să întrebe medicul şi că gripa este un semnal de alarmă. Chiar dacă vorbim despre o boală sezonieră, trebuie să fim în alertă un an întreg“,

a adăugat Herdea.

Ea a menţionat că anul trecut a avut doar 20 de doze de vaccin pentru imunizarea gratuită, apreciind că Ministerul Sănătăţii ar trebui repopulat cu medici, în loc de economişti.

Celor care refuză vaccinarea nu trebuie să le dăm atâta credit. Nu cred că este cazul să dăm voci pentru aceşti oameni care sunt iresponsabili, de fapt. (…) Populaţia refuză vaccinarea pentru că şi-a pierdut încrederea în corpul medical. Să schimbăm, percepţia despre medici“,

a adăugat medicul.

Herdea a mai menţionat că costul real al imunizării este mic, medicul de familie primind 10 lei impozabili pentru această imunizare.

La rândul lui, dr. Gindrovel Dumitra, coordonator al Grupului de Vaccinologie al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), a spus că medicul de familie ar trebui să aibă timp să poată consilia familia.

Potrivit legii, pacientul are voie să refuze vaccinarea. Eu nu pot administra tratament adultului şi nici copilului fără acceptul familiei. 55,7 la sută dintre medicii de familei s-au confruntat cu refuz sau oprirea tratamentului prescris. Scopul unei legi a vaccinării este creşterea interesului pentru imunizare. Statul trebuie să protejeze interesul copilului. Medicii de familie au o mare dilemă: vaccinarea este o sarcină de serviciu, iar cei care nu vor să se vaccineze să fie lăsaţi să facă ce vor, sau să încercăm să-i convingem, să fim vigilenţi. 96,6 la sută dintre medici abordează consilierea, dar ce fel de consiliere dacă ai 15 minute pentru consultaţie. Îţi trebuie jumătate de oră, azi, peste o săptămână, peste o lună. Este nevoie de restructurarea întregului sistem de vaccinare“,

a spus Dumitra.

Dezbaterea cu tema “Vaccinarea în România – act de prevenţie obligatoriu sau recomandat?“, organizată de Asociaţia Pro Imunizare, în parteneriat cu Societatea Română de Microbiologie şi cu sprijinul Biroului OMS România, se înscrie în cadrul celei de-a IV-a ediţii a Forumului Naţional “Stop gripa“.

vaccinare-4

*


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva sanatatii, Sistemul romanesc de sanatate, Vaccinuri / legea vaccinarii obligatorii

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “LOGICA PROFITULUI BATE LOGICA MEDICALA? O NOUA ISTERIE A EPIDEMIEI DE GRIPA, pentru ca exista prea putini “clienti” pentru vaccinul antigripal? SPERIETOAREA “MIILOR DE VICTIME”

  1. “Ca mamă, mi se pare cinic contraargumentul „sunt cazuri izolate”. Fiecare suflet este cel mai important. Fiecare copil are exact acelaşi drept să fie protejat pentru a nu deveni „un caz izolat”.

    Dacă tu, cel care citeşti acum acest text, ai fi „un caz izolat”, ar conta pentru tine acest contraargument „efectele adverse sunt doar cazuri izolate”?

    A mângâiat-o cu ceva această idee pe mama micuţei din Iaşi în vârstă de numai două luni, care în mai anul acesta, a doua zi după efectuarea unui vaccin, a decedat?

    http://vranceamedia.ro/vaccinul-dezbinare-sau-despre-respectul-fata-de-suferinta-celuilalt/

  2. Pingback: LEGEA OBLIGATIVITATII VACCINARII imparte in doua medicii si parintii si da pe fata INSENSIBILITATEA CINICA LA SUFERINTA a celor care privesc victimele drept “cazuri izolate”. UN SFERT DINTRE ROMÂNI NU AU INCREDERE IN VACCINURI. Noi marturii a
  3. Pingback: VACCINARE SAU TOTALITARISM? România – un experiment social si in aceasta privinta? | Cuvântul Ortodox
  4. Pingback: ROBERT DE NIRO denunta TOTALITARISMUL VACCINISTILOR: “Oamenii sa vada VAXXED si sa decida ei insisi” (Video)/ FRANTA DISCUTA EXTINDEREA VACCINARILOR OBLIGATORII. O dezbatere reala, chiar daca intre surzi, fata de MONOLOGUL PROPAGANDISTIC si AG
  5. Pingback: ARGUMENTE RATIONALE in sprijinul dreptului parintilor de a REFUZA VACCINAREA COPIILOR: “A încredința statului dreptul de a decide asupra beneficiilor de care trebuie să se bucure trupul nostru înseamnă a acorda un cec în alb oricarui dictator
  6. Pingback: Lansarea unei carti-eveniment si a campaniei împotriva vaccinării obligatorii: VACCINURILE SI AUTOIMUNITATEA – un semnal de alarma asupra reactiilor ADVERSE si chiar FATALE ale VACCINURILOR. Conf. Univ. Dr. Costel Stanciu (APC România): “VA
  7. Pingback: DOCUMENTARE VIDEO despre VACCINURI si substantele folosite in ele (VIDEO): TRACE AMOUNTS (subtitrat in română)/ VAXXED. From Cover-Up to Catastrophe | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare