“THE STATION” – Documentar despre INCENDIUL de la clubul american din Rhode Island (2003). B1TV: “Scenariul din Colectiv este parcă COPIAT LA INDIGO dupa incendiul aproape identic petrecut acum 12 ani… La noi rămân nenumărate semne de întrebare şi suspiciuni”

16-11-2015 6 minute Sublinieri


Documentar THE STATION – incendiul din clubul rock din Rhode Island (SUA) din 2003

sursa: B1 TV

***

colectiv-asemanari-socante-cu-un-alt-incendiu-sambata-de-la-ora-19-00-b1-tv-difuzeaza-documentarul-the-station-164837

Lacrimi, durere, dar şi multe semne de întrebare lasă în urmă drama care a îndoliat întreaga Românie. Zeci de morţi, sute de răniţi, unii dintre ei în stare critică şi o serie de suspiciuni ce transformă tragedia din clubul Colectiv într-o pată neagră pe istoria recentă a României.

Puţină lume a apucat să afle că scenariul din Colectiv este parcă copiat la indigo dupa un incendiu aproape identic, petrecut acum 12 ani într-un club rock din America. B1 TV vă va prezenta, sâmbătă, de la ora 19:00, documentarul “The Station”: un film cutremurator despre un incendiu din Rhode Island ce pare mulplicat acum în Bucureşti.

Atunci, ca şi acum, totul a pornit de la un banal foc de artificii. Atunci, ca şi acum, incendiul s-a propagat din cauza materialului de antifonare şi acoperişului. Atunci au avut loc 100 de victime. Acum, cele mai pesimiste estimări lasă să se întrevada o cifră asemănătoare.

În America, autorităţile au reacţionat exemplar, fiind gasiţi rapid vinovaţii. În România în schimb, drama Colectiv a părut a fi un pretext extrem de convenabil pentru a provoca schimbări majore pe scena politică.

Veţi putea vedea în documentarul “The station” cum au comunicat autorităţile americane într-o situaţie de acest fel, cât de repede s-a mişcat ancheta, cum s-a reuşit identificarea rapidă a vinovaţilor, ce despăgubiri uriaşe au primit victimele, dar şi modul în care în societate au avut loc dezbateri despre acest tragic eveniment.

Spre deosebire de reacţia autorităţilor române din cazul Colectiv, cele americane par să-şi fi făcut treaba impecabil. La noi în schimb, din păcate, rămân nenumărate semne de întrebare şi suspiciuni despre un moment terifiant. Nici până acum nu avem lista apelurilor de la 112 din noaptea tragediei, nimeni nu a întocmit un raport oficial al desfăşurării de forţe din acele zile, nu există explicaţii concrete privind modul în care dosarul a fost mutat la zile distanţă de la Parchet, la DNA. De asemenea, există multe semne de întrebare privind capitalul politic câştigat de anumiţi actori de pe scena politică românească, ce par să fi profitat cel mai bine de emoţia creată de drama din Colectiv.

Deşi cele două tragedii, cea de acum 12 ani din clubul The Station şi cea din 30 octombrie, din clubul Colectiv, par identice, modul de reacţie al autorităţilor şi urmările publice ale unui astfel de eveniment diferă fundamental.

Accident, mână criminală sau potrivire de destin uluitoare? Răspunsul poate începe prin vizionarea documentarului “The Station”, transmis în premieră pentru România de B1 TV, sâmbătă, de la ora 19:00.

Solistul trupei Great White, Jack Russell, care susţinea concertul în cadrul căruia efectele pirotehnice au declanşat un incendiu devastator în clubul The Station din Rhode Island provocând moartea a 100 de persoane în anul 2003, a declarat că va produce un film documentar despre tragedie.

Jack Russell a spus pentru postul de radio The Brew din Portland că acel incendiu din 2003 a fost “11 septembrie al muzicii rock”. Rockerul este în continuare traumatizat şi îngrozit de ceea ce s-a petrecut în acea noapte, când efectele pirotehnice ale trupei Greate White au incendiat o spumă inflamabilă folosită pentru izolarea fonică a pereţilor clubului The Station din oraşul West Warwick, din statul Rhode Island.

Printre cele 100 de persoane decedate în incendiu s-a aflat şi Ty Longley, chitaristul trupei Great White. Alte peste 200 de persoane au fost rănite în incendiu.

“De ce eu am reuşit să trăiesc, în timp ce atât de mulţi oameni nu au putut să facă asta? Mă simt vinovat pentru acei oameni care au venit să mă vadă cântând şi care şi-au pierdut vieţile. Este foarte greu să trăiesc cu asta”

a spus Jack Russell într-un interviu acordat unui post de radio din Portland, Oregon.

“Nu e ca şi cum aş fi avut o legătură directă cu asta. A fost pur şi simplu un accident îngrozitor. Multe elemente ciudate s-au reunit acolo pentru a face posibilă acea tragedie” , a mai adăugat Russell.

[…]

Sursa: Toronto Sun

Acum mai bine de un deceniu, o tragedie aproape identica cu cea din clubul Colectiv indolia America. Cine – si cat – a platit? Desi sistemul judiciar american e diferit de cel romanesc, lectiile acelei tragedii sunt utile.

Clubul ”The Station”, 20 februarie 2003: trupa rock Great White” isi incepe concertul la ora 23:00. La cateva secunde dupa startul primei piese, managerul trupei, Daniel Biechele, porneste mai multe jerbe de scantei. Aproape imediat, acestea aprind spuma folosita pentru izolarea antifonica a clubului si flacarile incep sa se ridice din spatele trupei. Initial, publicul crede ca e vorba de un efect de scena, parte din show. Trec 20 de secunde, dupa care trupa se opreste din cantat. In mai putin de un minut, focul cuprinde scena si oamenii realizeaza ce se intampla. Se inghesuie sa iasa din club, majoritatea pe usa din fata, mai ales ca iesirea din spatele scenei e blocata de un paznic. Sunt insa 462 de oameni doar in public – desi capacitatea clubului e de numai 404 – si in nici 2 minute, incinta e cuprinsa de flacari. In final, 100 de oameni isi pierd viata si 230 sunt raniti.

Un scenariu aproape identic cu cel din clubul Colectiv din Capitala, doar ca a avut loc in Statele Unite, in orasul West Warwick din Rhode Island. Ce s-a intamplat insa dupa aceea? Ce consecinte a avut o asemenea tragedie? Cine a fost pedepsit?

Un val de indignare a cuprins america in saptamanile ce au urmat acestei tragedii. Opinia publica arunca vina in primul rand pe proprietarii clubului, fratii Michael si Jeffrey Derderian, pe inspectorul in materie de siguranta incendiilor din West Warwick si pe liderul formatiei, Jack Russell.

La doar cateva zile dupa tragedie au inceput problemele pentru patronii „The Station”. Mai intai s-a descoperit ca acestia nu platisera asigurarile obligatorii pentru personalul clubului, astfel ca familiile angajatilor decedati trebuiau le achite cheltuielile de inmormantare din propriul buzunar. In plus, s-a descoperit ca Jeffrey Derderian, prezentator al unei statii locale de stiri, adusese un cameraman al postului, Brian Butler, sa filmeze concertul – iar imaginile nu lasau niciun dubiu asupra desfasurarii tragediei (vezi aici filmarea).

ANCHETA
Pe 26 februarie, la aproape o saptamana dupa incendiu, o echipa de specialisti a inceput investigatia criminalistica la locul catastrofei. O conducea unul dintre cei mai buni experti in domeniu din Statele Unite, Richard A. Gould, profesor de arheologie criminalistica, ce participase si la investigarea scenei atetntatelor din 11 septembrie 2001. Echipa lui Gould a incercat sa reconstituie istoria din spatele fiecarei ramasite a incendiului de la „The Station”. De pilda, un lantisor de aur i-a permis, in lipsa oricaror alte indicii, sa le confirme parintilor unei tinere ca fiica lor si-a gasit sfarsitul in incendiu.

La randul lor, expertii in incendii au analizat izolatia antifonica, insa raportul lor nu a fost facut niciodata public. Compania acuzata ca a produs izolatia, Sealed Air, a contestat rapoartele. In final s-a aflat ca de fapt materialul care a luat foc era luat, la propriu, de la gunoi – dar era produs de Sealed Air si, teoretic, ar fi trebuit sa nu arda atat de usor nici dupa reciclare. John Barylick, unul dintre avocatii victimelor, care a luat parte la testarea diverselor materiale, sustine ca izolatia antifonica folosita „era predestinata sa faca peretii clubului sa arda ca flacarile iadului”. In cele din urma, Sealed Air a acceptat sa plateasca o parte din daune.

De asemenea, investigatia a aratat ca in club nu exista un sistem de sprinklere, care, potrivit simularilor NIST (Institutul National pentru Standarde si Tehnologie), ar fi tinut flacarile sub control suficient timp pentru a permite evacuarea cladirii. Reglementarile permiteau, teoretic, sa nu existe un asemenea sistem, din cauza vechimii si dimensiunilor cladirii, insa din cauza destinatiei acesteia – club de noapte – derogarea de la reguli nu mai era in vigoare. Inspectorii primariei au considerat insa ca imobilul nu are nevoie de sistem de sprinklere si nu au luat nicio masura. Nici pana azi legea privind sprinklerele nu a fost imbunatatita in Statele Unite, desi tragedia din „The Station” a dus la o dezbatere publica in acest sens.

In cadrul anchetei, o intreaga aripa a clubului a fost reconstruita pe cheltuiala firmelor de avocatura care reprezentau victimele. S-au facut teste, s-a analizat filmarea lui Butler cadru cu cadru, s-a discutat cu martorii si, in final, s-a elaborat un raport care constituie si azi o „biblie” a cazurilor de acest fel in sistemul judiciar american.

PEDEPSELE
In 2006, Dan Biechele, managerul trupei, a fost condamnat. Marturiile supravietuitorilor si declaratiile rudelor au fost coplesitoare. „Stiti cum e sa-ti pierzi doi oameni pe care ii iubesti intr-un mod atat de oribil incat sa nu mai poata fi identificati decat dupa amprentele dentare”, i-a intrebat pe jurati o femeie care si-a pierdut fratele si sora in tragedie. „Stiti cum e sa ajungi sa-i suni doar ca sa le mai auzi odata vocea in mesajul inregistrat de robotul telefonic?”. O alta femeie, a carei fiica a pierit in incendiu, a relatat ca mama sa, in varsta de 58 de ani, a refuzat sa mai continue tratamentul pentru cancer pe care il urma si a decis „sa se intalneasca cu nepoata sa in ceruri”.

Biechele insusi si-a recunoscut vina, desi avocatii sai l-au sfatuit de contrariu. A primit 15 ani de inchisoare, dintre care 4 cu executare, plus 3 ani de libertate supravegheata. In 2008 a fost eliberat din penitenciar, o decizie pe care, surprinzator, multe dintre rudele victimelor au considerat-o binevenita, spunand ca Biechele a fost doar un tap ispasitor si ca a fost singurul care si-a asumat raspunderea pentru tragedie.

Mult mai dificil se anunta procesul fratilor Derderian, deoarece acestia nu isi recunosteau vina iar juriul urma sa asculte marturiile a sute de persoane, plus opiniile specialistilor din ancheta. Totul s-a terminat insa surprinzator de rapid dupa ce magistratii au ajuns la un acord cu inculpatii: Michael Derderian a primit aceeasi pedeapsa ca Biechele: 15 ani, dintre care 4 cu executare, iar Jeffrey, 10 ani cu suspendare. Un proces indelungat nu ar fi facut sa adanceasca suferinta, atat a rudelor victimelor si a supravietuitorilor, cat si a publicului in general”, a spus judecatorul care a negociat acordul, intr-o scrisoare trimisa familiilor afectate de tragedie, afirmand ca „rezultatul procesului era incert”. Procurorul a obiectat la aceasta intelegere, criticata si de opinia publica, dar nu a obtinut redeschiderea dosarului. In 2009, Michael Derderian a fost eliberat penru buna purtare.

La randul sau, procuratura a fost criticata pentru ca nu i-a pus sub acuzare pe inspectorul in materie de siguranta incendiilor din West Warwick si pe liderul formatiei, Jack Russell. Procurorul a raspuns ca, in primul caz, o asemenea decizie ar fi fost strict politica, dar gresita „constitutional, etic si moral”. In cazul lui Russell, o acuzare ar fi fost posibila, deoarece el era responsabil de actiunile managerului formatiei, insa procurorul a decis sa nu faca nimic.

DESPAGUBIRILE
Dupa aproape jumatate de deceniu de negocieri, in 2008 s-a ajuns si la o intelegere privind daunele. Acestea au fost stabilite printr-o lege locala, pentru a nu putea fi modificate de un eventual recurs. Valoarea totala: 176.193.718 dolari.

Despagubirile au fost platite, printre altii, de primaria din West Warwick (10 milioane de dolari), de statul Rhode Island (10 milioane), de formatia Great White (1 milion), de producatorul izolatiei antifonice, Sealed Air (25 de milioane), de firma care a vandut izolatia, American Foam (6,3 milioane) dar si de compania Lin Television care a achitat 30 de milioane de dolari pentru ca detinea postul unde Jeffrey Derdenian prezenta stiri si pentru ca unul dintre operatorii retelei TV, Brian Butler era prezent in club si a filmat intreaga tragedie. Chiar si productorul de bere Amheuser-Busch a achitat 5 milioane, pentru ca in noaptea respectiva avea o promotie in club.

Din totalul despagubirilor, avocatii au primit 58 de milioane de dolari. Restul a fost impartit intre supravietuitori si familiile victimelor dupa un algoritm stabilt de profesorul de drept Francis McGovern, contractat special pentru a face aceasta impartire in mod corect si obiectiv. Desi suma totala pare enorma, in realitate unele dintre victime au ajuns in final sa fie bune de plata, din cauza ca, in asteptarea despagubirilor, au apelat la fonduri care dau avansuri celor intr-o astfel de situatie pentru a achita costurile operatiilor sau cheltuielile de judecata. Vaduva uneia dintre victime a ajuns astfel sa datoreze peste 137.000 de dolari unui fond, cu DAE de 64,7%, pentru sumele primite in avans.

Radu Pirca

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Clubul Colectiv, Documentare/ Reportaje, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la ““THE STATION” – Documentar despre INCENDIUL de la clubul american din Rhode Island (2003). B1TV: “Scenariul din Colectiv este parcă COPIAT LA INDIGO dupa incendiul aproape identic petrecut acum 12 ani… La noi rămân nenumărate semne de întrebare şi suspiciuni”

  1. Pingback: Fostul ministru de interne DORU VIOREL URSU crede ca a fost o MANA CRIMINALA in incendiul de la COLECTIV: “La modul de propagare a focului si a gazelor toxice, PARE UN ACT VOIT si nu un act intamplator” (VIDEO) | Cuvântul Ortodox
  2. Pingback: SATANISM SI TERORISM ASUMAT, IN ŞOCANTA INDIFERENŢĂ A “OPINIEI PUBLICE” – Liderul trupei de black-metal WATAIN, care a concertat si in clubul Colectiv: “Istoria muzicii metal este plină de CLADIRI MARI CARE SUNT INCENDIATE, IAR
  3. Pingback: Intrebari, lectii si rani dupa “Colectiv”… | Cuvântul Ortodox
  4. Pingback: “Acolo s-a dat foc. Se stia, ma! Acolo sunt bombele care le au americanii. Păi dacă i-a făcut ca la rotisor…” Ipoteza PROVOCARII INTENTIONATE A INCENDIULUI DE LA COLECTIV “da foc” spatiului public dupa scurgerea suspecta a uno
  5. Pingback: MASACRUL DE LA COLECTIV sau... De ce "a fost nevoie sa moara oameni"? DEMONSTRATIA facuta de Lumea Justitiei DEMONTEAZA TEZA OFICIALA A DECLANSARII INCENDIULUI PRIN ARTIFICII. Cine a avut interesul DETURNARII si MUSAMALIZARII anchetei, EXCLUZAND
  6. California, 2018: case si masini distruse total langa copaci si arbusti ramasi intacti
    https://www.youtube.com/watch?v=rEqaeNWkSDg

  7. Cei care au orchestrat incendiile din California dau mesaje interesante: au ars Paradisul, studiourile Paramount (vezi logoul lor) iar din “Lumea Vestica” a ramas in picioare doar biserica!
    Incendiile din California au distrus micuțul orășel Paradise, acolo unde au fot înregistrate cele mai multe victime. Începând de joi, au fost distruse peste 6.700 de clădiri din Paradise, dintre care cele mai multe erau locuințe.
    Au fost arse complet și cunoscutele studiouri Paramount.
    Lângă Malibu, după ce focul a tranformat în scrum case ale unor vedete americane și după ce pompierii au mai stins din incendii, s-a putut constata că singura clădire care a rămas în picioare, neatinsă de flăcări, a fost biserica albă, devenită simbol pentru serialul Westworld.
    http://ortodox.md/dezastrul-din-california-zeci-de-morti-sute-de-disparuti-case-facute-scrum-printre-ruine-si-fum-biserica-din-serialul-hbo-westworld-a-ramas-in-picioare/

  8. Pingback: ...ȘI DACĂ E ADEVĂRAT? De la sârma găsită în colonul Gabrielei Firea și INTOXICAȚIILE SUSPECTE CU MERCUR SAU ARSENIC ale unor foști miniștri până la CAZUL SORIN CRIVĂȚ, ofițerul acoperit mort în închisoare "cu spume la gură" (
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare