MARSUL PENTRU VIATA 2016 – Video si Foto. Mii de persoane au marturisit valorile crestine/ Cine si de ce se “radicalizeaza”?

27-03-2016 8 minute Sublinieri

Peste 3000 de persoane au participat sâmbătă, la București, la un marș organizat de Asociația “Studenți pentru viață”, în vederea susținerii femeilor gravide care își doresc să păstreze copilul, dar nu au sprijin din partea partenerului sau al familiei.

Participanții au mers pe traseul  Piața Unirii — str. Bibescu Vodă — bd. Dimitrie Cantemir — Parcul Tineretului. Aici a avut loc concertul “Life for life” susținut de tenorul Vlad Miriță și Paula Seling.

Ioan Silviu și Roxana Batariuc sunt doar doi dintre artiștii care au participat la Marșul pentru Viață desfășurat la București, în acest an.

Întâlnirea noastră de-aici este un moment de bucurie creștină și umană.

“Am venit la marșul pentru viață, pentru femeie, pentru familie, pentru că sunt femeie și cred că este de datoria mea să vin și să spun că în această lume, în care se pune foarte mult pe confort, cel mai mare confort ni-l aduc copiii. Un confort în primul și în primul rând sufletesc. În lumea aceasta în care se pune accent pe material, uităm că cea mai mare bucurie ne-o aduc copiii și împreună cu noi, cresc și ei.

Cred că ar trebui să insistăm ca să avem copii de tineri, ca să putem crește împreună. Ca femeie, cred că poți avea o familie împlinită, o carieră frumoasă, poți să ai copii, se pot combina toate, dar trebuie să ai credință în Dumnezeu”, ne-a declarat Roxana Batariuc.

Artista a declarat că multe femei lasă pe plan secund dorința de a fi mamă, iar uneori este prea târziu pentru a mai schimba ceva: “O femeie azi dorește să își facă o carieră, să ajungă cât mai sus din punct de vedere social, dar ignoră cea mai important parte a vieții ei: aceea de a fi mamă. Și din păcate, e posibil să ajungă la o anumită vârstă când conștientizează bucuria de a avea copii, dar s-ar putea să nu mai poată”.

Marșul a fost organizat în peste 130 de localități din România și Republica Moldova, printre care se numără: Cluj, Iași, Oradea, Brăila, Constanța, Timișoara, Focșani, Bacău, Suceava, Chișinău.

Potrivit “Studenți pentru viață”, în România, din 1958 până în 2014 au fost înregistrate doar în spitalele de stat din țară 22.638.755 de avorturi legale, iar în Republica Moldova, în intervalul 1960 — 2014, 2.098.099 de avorturi.

mars-viata1 mars-viata2 mars-viata3 mars-viata4 mars-viata6 mars-viata7 mars-viata8 mars-viata9 mars-viata10 mars-viata11

FOTO: Claudia Enescu / De pe contul de facebook Studenți pentru Viață

  • Doxologia:

Peste 2000 de persoane, la Marșul pentru Viață de la Iași

La Iaşi s-a desfăşurat sâmbătă, 26 martie 2015, de la ora 14.00, cea de-a VI-a ediţie a Marşului pentru Viaţă, eveniment din cadrul „Lunii pentru viață – Pentru viaţă, pentru femeie, pentru familie”, proiect susținut de Departamentul Pro Vita al Arhiepiscopiei Iaşilor, în parteneriat cu Asociaţia Studenţi pentru Viaţă, Bucureşti. Peste 2000 de ieșeni de diferite vârste și categorii sociale au participat la marşul organizat la doar o zi după sărbătoarea Bunei Vestiri.

In acest an, tema Marşului pentru Viaţă a fostPentru viață, pentru femeie, pentru familie”, organizatorii dorind să atragă atenția asupra faptului că binele femeii însărcinate nu este opus binelui copilului pe care îl poartă; binele se construiește unul pe altul,  iar familia și societatea au de câștigat dacă sprijină femeile în perioada de sarcină, în general, și femeile aflate în criză de sarcină, în particular.

În Iaşi, traseul marşului a fost următorul: Piața Unirii – Str. Gavriil Musicescu – Bulevardul Independenței – Strada Elena Doamna – Strada Anastasie Panu – Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. La eveniment au fost prezente 2000 de persoane de diferite vârste și categorii sociale, precum şi numeroşi preoţi ortodocşi şi romano-catolici. Iașul s-a alăturat prin acest eveniment altor 120 de orașe din România și Republica Moldova care au organizat în aceste zile astfel de manifestări dedicate vieții.

La final, în fața Catedralei Mitropolitane din Iași, a fost rostită rugăciunea „Tatăl nostru” de către toţi participanţii și au fost susținute câteva discursuri care au evidențiat importanța manifestărilor pro vita în context contemporan.

„Încercăm ca aceste evenimente pe care le organizăm, și anume aceste marșuri, să nu fie manifestări de protest, ci să fie mărturii; să fie o trăire a bucuriei, o trăire a lucrurilor care ne reprezintă și o trăire a firescului, cum ne place nouă să spunem. Și ce poate să fie mai firesc decât familia care înseamnă mama, tata, familia care înseamnă copilașii care-i ținem de mână, copilașii care au crescut și sunt mai înalți decât noi, dar și copilașii care sunt în burtica mamelor?”, a spus părinteleRadu Brînză, coordonatorul Departamentului Pro Vita al Arhiepiscopiei Iaşilor.

„Nicio femeie de carieră nu este mai puternică decât o mamă care-și ține copilul de mână.”

În continuare, a rostit un cuvânt părintele Felician Tiba, din partea Oficiului pentru Familii a Episcopiei Romano-Catolice, care a ținut să precizeze că: „este unul din puținele marșuri la care nu cerem nimic, ci am venit să apărăm ceea ce avem. În sfârșit ne arătăm și noi mulțumiți de faptul că avem și trebuie doar să apărăm ceea ce avem. E vorba de acest dar extraordinar de frumos care este viața”.

„Chiar dacă sunt o femeie de carieră, nimic nu mă satisface mai mult decât poziția mea de mamă. Nicio femeie de carieră nu este mai puternică decât o mamă care-și ține copilul de mână. Nicio femeie top model din lume nu este mai frumoasă decât o femeie însărcinată” a menționat Silvia Săcăleanu, director Școala Generală Bodești, comuna Scânteia, jud. Iași.

Cea de-a VI-a ediţie a Marşului pentru Viaţă de la Iaşi a fost organizat de Pro Vita Iași, alături de Asociația Studenți pentru Viață – București, și în parteneriat cu Youth Association for personal Development and Innovative Programs Iași și Asociația Familia Tradițională.

În Moldova s-au organizat marșuri și în alte orașe din județele Iași, Neamț și Botoșani, cum ar fi: pe data de 26 martie: Pașcani – ora 14:00, Târgu Neamț – ora 13:00, Piatra Neamț – ora 13:00,  Botoșani – ora 12:00, Săveni – ora 13:00, Darabani – ora 14:00; pe data de 27 martie: Hârlău – ora 16:00 (Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”).

Mai multe fotografii de la Marșul pentru Viață de la Iași, găsiți aici.

marsul_pentru_viata_2016_foto_silviu_cluci_105 marsul_pentru_viata_2016_foto_silviu_cluci_128 marsul_pentru_viata_2016_foto_silviu_cluci_142

FOTO: Silviu Cluci

Marș pentru Viață, la Suceava

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuților, Alianţa „Bucovina pentru viaţă”, din care fac parte Asociaţia „ProVita” Bucovina, APOR Suceava, Bucovina Profundă, Asociaţia „Sfântul Ioan cel Nou” – Suceava, Fundaţia „Sfinţii Martiri Brâncoveni”, Asociaţia Familia Ortodoxă „Sf. Ioachim şi Ana”, ASCOR Suceava, Asociaţia Culturală „Sfântul Mitropolit Dosoftei”, Fundaţia Pentru Oameni, Fundaţia IPAMIA, Asociaţia Ucrainenilor Ortodocşi din Bucovina şi Asociaţia Kozaciok, au organizat şi anul acesta Marşul pentru Viaţă.

Este a şaptea ediţie a acestei acţiuni organizată la Suceava, menită să atragă atenţia faţă de gravitatea fenomenului destructiv al avortului. Sub deviza „Viitorul neamului este în mâinile voastre!” şi cu îndemnul „Adevăraţii români iubesc copiii!”, „Marşul pentru viaţă” de la Suceava s-a desfășurat pe traseul Biserica „Sf. Dumitru” – Casa de Cultură – Biserica „Sf. Înviere” – Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” – Magazinul Bucovina – Palatul de Justiţie – Policlinica Areni – Primăria Suceava – Spitalul Judeţean, cu întoarcere pe acelaşi traseu până la Biserica „Sf. Dumitru”.

Participanţii – preoți împreună cu familiile, părinţi cu copii, bunici şi adolescenţi, au purtat în mâini de-a lungul Marșului pancarte, steaguri şi icoane. S-a rostit de cei prezenți rugăciunea „Tatăl nostru” şi s-a intonat cântarea bisericească „Cu noi este Dumnezeu”. Organizatorii au purtat brasarde tricolore.  Pe toată durata acţiunii,  manifestanţii au fost însoţiţi de un grup al forţelor de ordine, care a asigurat bună desfăşurare a Marșului.

„Marşul pentru viaţă”, pe străzile Devei

Sâmbătă, 26 martie 2016, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a avut loc în mai multe orașe din județul Hunedoara Marșul pentru viață. Pentru viață. Pentru femeie, Pentru familie.

In Piața Unirii din Deva, în fața a sute de deveni prezenți la această manifestare de susținere a familiei tradiționale, a valorilor pro-viață și a dreptului la viață al celor nenăscuți, au luat cuvântul mai mulți reprezentanți ai cultelor creștine și ai autorităților locale, dar și mai mulți părinți care au dorit să-și exprime bucuria de a fi părinte, bucuria de a fi părtaș darului vieții și de a oferi dragoste părintească copiilor.

Marșul pentru Viață a fost organizat de Episcopia Devei și Hunedoarei și de Fundația Genesis Life. Evenimentul s-a desfășurat pe traseul Piața Unirii, Bulevardul Iuliu Maniu, Bulevardul Decebal, Spitalul Județean Deva și s-a încheiat în Piața Victoriei.

Pe parcursul traseului amintit s-au punctat două momente distincte. Primul dintre acestea a fost oprirea în fața bisericii „Buna Vestire”, unde cei prezenți s-au rugat pentru darul vieții, cântând imnul Născătoarei Vieții, „Apărătoare Doamnă”. Al doilea moment semnificativ a fost oprirea în fața Spitalului Județean, unde cei prezenți au lansat peste 400 de baloane în atmosferă pentru a arăta simbolic viața care se înalță la cer a pruncilor nenăscuți.

Peste 1.000 de clujeni au ieșit în stradă sâmbătă, 26 martie 2016 pentru a susține dreptul la viață. Ei nu au fost singurii, întrucât în peste 100 de orașe din țară s-a organizat Marșul pentru Viață, eveniment care atrage atenția asupra numărului exagerat de mare al avorturilor din țara noastră. Datele publicate în 2012 de Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că România are ce mai ridicată rată de avort din Europa: 480 de avorturi la 1.000 de naşteri, adică aproape o treime din copiii concepuţi sunt avortaţi.

Clujenii s-au întrunit la ora 11: 30 în Piața Unirii unde au asistat la câteva discursuri susținute de organizatori și reprezentați ale mai multor culte religioase. Din partea Bisericii Ortodoxe au fost prezenți Mitropolitul Pavlos de Drama și Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului.

Ierarhul grec a ținut să sublinieze faptul că avortul este nu numai o încălcare a legii lui Dumnezeu dar și faptă împotriva țării și a neamului.

La rândul său, Înaltpreasfințiul Andrei a afirmat cu regret faptul că românii trec cu vederea Cuvântul lui Dumnezeu și astfel ajung să conceapă greșit viața.

Participanții la marș au pornit apoi pe străzile din centrul Clujului, purtând pancarte cu mesaje pro viață, precum: „Vreau şi eu să trăiesc”, „Protejează viaţa, spune nu avortului”, „Viaţa are prioritate”, „Dumnezeu creează viaţa, avortul o omoară”, „Un copil e o bucurie”.

Cu toții au venit pentru a încuraja nașterea de prunci, pe  care o consideră primul pas pentru o societate mai bună.

Marșul pentru Viață s-a organizat astăzi în peste 100 de orașe din țară și din Republica Moldova. Între acestea s-au numărat și Bistrița, Dej, Baia Mare, Zalău, sau Sângeorz-Bai.

Aproximativ o mie de persoane au luat parte, duminica, la Cluj-Napoca, la “Marsul pentru viata”, o actiune care are drept scop lupta impotriva avorturilor si la care au fost prezenti si reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe, in frunte cu IPS Andrei Andreicut, dar si ai Bisericii Greco-Catolice.

Participantii la mars au strabatut mai multe strazi din centrul orasului si au purtat bannere cu mesaje precum: “Protejeaza viata, spune nu avortului” sau “Dumnezeu creeaza viata, avortul o omoara”, informeaza News.ro.

Potrivit organizatorilor, marsul are ca scop promovarea unicitatii fiecarei vieti si in special lupta impotriva avorturilor. Evenimentul este unul la nivel national, astfel ca marsuri similare au mai fost organizate sambata in peste o suta de orase si localitati din Romania, intre care Constanta, Brasov, Sibiu, dar si in Capitala.

La marsul din Cluj-Napoca a luat parte si Inaltpreasfintitul Andrei Andreicut, Mitropolitul Clujului, care a atras atentia asupra faptului ca popoarele europene au un spor natural mai mic decat cele musulmane si a indemnat familiile sa aiba cat mai multi copii.

“Ca sa traim o viata normala, in Romania ar trebui ca fiecare familie sa aiba macar trei copii: unul pentru mama, unul pentru tata si celalalt pentru tara si biserica. Altfel o sa imbatranim si ne imputinam”, a spus Andrei Andreicut.

De asemenea, la mars au fost prezenti si episcopul Greco-Catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihalmeanu, dar si episcopul ortodox Pavlos din Drama (Grecia).

mars-viata-cluj

 

Nota noastra:

Marsurile pentru viata sunt pestrite, populate cu oameni normali, care exprima public o atitudine intr-un mod firesc, pasnic, deschis, dupa cum se poate vedea si din documentele foto de mai sus.

Ce am gasit, insa, pe blogurile Adevarul, promovat, “din intamplare”, tocmai in aceste zile? Un articol de opinie semnat de Eugen Hriscu, medic psihiatru, despre “Radicalizare”

Pentru cine nu stie, radicalizarea este un nume de cod folosit pentru a desemna potentiata transformare a unei persoane dintr-una cu conceptii “normale” intr-un fanatic ce poate deveni, la o adica, agent extremist sau chiar terorist. “Radicalizarea” este, asadar, un fenomen periculos.

Ei bine, unde gaseste radicalizare domnul psihiatru?

În octombrie, la mijlocul toamnei, Iaşiul se umple de pelerini veniţi să omagieze memoria sfintei Parascheva. Printre vânzătorii de icoane, mătănii, borcane cu miere şi gemuri de mănăstire, smirnă, tămâie şi căţui, unul dintre cele mai impozante corturi şi plasat într-o zonă cu mare vad (chiar în calea pelerinilor care ies după închinarea la moaşte) este cel al unei asociaţii de tineri ortodocşi. Anul trecut, m-a oprit în dreptul acestui cort imaginea unui grup de fete tinere – palide, cu ochi care nu urmăreau pe nimeni, îmbrobodite strâns sub bărbie, adunau semnături pentru condamnarea avortului. M-am întrebat dacă aceste fete ştiu de dramele femeilor (de vârsta mamelor lor) care au suferit şi au murit înainte de 1989 pe mese de operaţie improvizate în sufragerii din cartierele comuniste. M-am mai întrebat dacă aveau experienţă cu trăirea sexualităţii, această forţă uriaşă care creează şi distruge destine. Am încercat să prind privirea uneia dintre ele. Nu am reuşit, păreau să păstreze mereu o distanţă, separate de realitate de un văl de absenţă (sau de sfioşenie feciorelnică, ar spune unii). Aceasta nu e Radicalizare, nu încă. Este un început de Radicalizare, semnele sunt acolo (1) ataşamentul faţă de o idee care prevalează în faţa realităţii suferinţei umane;  (2) comuniunea strânsă cu un grup de oameni care împărtăşesc aceeaşi atitudine şi care creează o identitate manifestată nu doar prin aderenţa la aceleaşi credinţe, dar şi prin obiceiuri comune (gesturi, vestimentaţie) şi (3), cel mai important, dezlipirea de ceilalţi, ruperea legăturilor cu noi, oamenii obişnuiţi, noi care nu putem inţelege, care suntem prea păcătoşi sau, mai rău, unelte ale Celui Viclean.

Iar articolul continua, asociind pervers si lipsit de orice fel de logica sinuciderea unei familii cu implicarea civica si crestina a tinerelor anti-avort. Sa te zgaiesti la o tanara si, de la inevitabila evitare, din partea aceleia, a contactului vizual, sa emiti un pretins diagnostic folosindu-te de prestigiul si credibitatea ocupatiei, este, totusi, prea mult.

Si prea ideologic, iar, la final, de-a dreptul ipocrit:

De aceea, dacă vom izola Biserica, o vom împinge spre Radicalizare. Dacă vom izola comunitatea maghiară sau musulmană sau orice minoritate, le vom împinge spre Radicalizare. Iar dacă un grup dă semne că vrea să se izoleze şi taie legăturile sale cu comunitatea, să nu îl lăsăm, să mergem la ei cu inima deschisă, să împărţim cu toţii bucuria de a avea obiceiuri şi credinţe atât de diverse, care ne ridică mai presus de praful şi pulberea din care suntem alcătuiţi.

Cum sa nu izolezi Biserica si cum sa nu provoci separarea daca ii privesti pe crestini ca pe niste concetateni periculosi? 

Ironia este ca fix acelasi diagnostic i se potriveste intru totul chiar semnatarului. Omul este fidel mai mult unei idei – libertatea avortului – decat unei realitati: uciderea unei persoane lipsite de aparare; este complet lipsit de empatie si de deschidere fata de membrii altor comunitati decat cea a openmainzilor sai (crestinii nu pot fi decat “radicalizati”); si, cel mai important, este gata sa te bage la tratament pentru ca nu intelegi lumea celor “normali”, a oamenilor “obisnuiti”

 


Categorii

Avort, Opinii, analize, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor, Video

Etichete (taguri)

,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “MARSUL PENTRU VIATA 2016 – Video si Foto. Mii de persoane au marturisit valorile crestine/ Cine si de ce se “radicalizeaza”?

  1. Ma bucura faptul ca sunt foarte multi, care Il iubesc pe Dumnezeu…iubesc viata, copiii…si animalele de ce nu? Asemenea actiuni sunt binevenite, dar nu este suficient. Biruinta antiavort va fi cand toate femeile din aceasta tara vor renunta sa se duca sa faca asta. Eu…am o urma de indoiala, ca toate femeile din Romania or sa renunte prea curand. Poate daca toti isi vor schimba mentalitatea.

  2. @aniush,
    ….”daca toti isi vor schimba mentalitatea”(mitea) si…..inima.”…….sa iubesti pe DUMNEZEU …….. si pe aproapele tau……”Altfel, schimbare nu este.DOAMNE AJUTA!

  3. @aniush
    Trebuie luptat si salvat CE SE MAI POATE salva, incepand cu NOI insine. Daca vrei sa salvezi lumea toata, e imposibil.
    Aceste manifestari sunt pentru a-i ajuta sa constientizeze pe aceia care care inca n-o fac, sa-si dea seama de gravitatea unor fapte, a unor pacate. Evident ca nu in toate inimile au ecou aceste actiuni, dar mai sunt unii care isi revin. In plus, e o marturisire smerita si pasnica a normalitatii, a Domnului, in spatiul public, ceea ce atat de rar se intampla astazi!

  4. Doamne ajuta ! un minunat cuvant la marsul pentru viata tinut de poetul Marius Iordachioaia !!

    https://www.youtube.com/watch?v=w6CT5lkW0VQ

  5. Florin M,
    Multumesc. Doamne ajuta!

  6. Pingback: Bestiar de idei staliniste si un concept de care vom mai auzi: “radicalizare”. UN MIC ACTIVIST SECULARIST CERE SRI MONITORIZAREA ACTIVITATII “RADICALIZATE” A ORTODOXIEI in urma reactiilor la clipul TAXI anti-catedrala | Cuvântul O
  7. Pingback: RAZBOIUL CU INVIEREA. Secularismul radical, noua prigoana a crestinilor si REEDUCAREA CONSTIINTELOR. “În nici măcar o jumătate de generaţie, românii chiar Îi întorc spatele lui Hristos, se leapădă jenaţi de propria ţară”/ Pastorala
  8. Pingback: COALITIA PENTRU FAMILIE cere Parlamentului respingerea proiectului PARTENERIATULUI CIVIL (document)/ Marsul pentru viata – o miscare a compasiunii/ 40 DE ZILE PENTRU VIATA | Cuvântul Ortodox
  9. Pingback: COALITIA PENTRU FAMILIE cere Parlamentului respingerea proiectului PARTENERIATULUI CIVIL (document). POZITIA BISERICII ORTODOXE ASUPRA PARTENERIATELOR/ Marsul pentru viata – o miscare a compasiunii/ 40 DE ZILE PENTRU VIATA | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare