HAOS, FOAMETE, COLAPS SOCIAL SI ECONOMIC IN VENEZUELA (Video). Rezultatele unei inginerii sociale esuate sau consecintele unui razboi economic?

20-05-2016 11 minute Sublinieri

Situaţia în Venezuela este din ce în ce mai tensionată, iar statul sud-american a ajuns în pragul unui veritabil război civil, informează B1 TV. Forțele de securitate din Venezuela au folosit gaze lacrimogene pentru a bloca un marş al protestatarilor de opoziție care cer organizarea unui referendum pentru destituirea președintelui Nicolas Maduro. În acest al treilea marș în decurs de o săptămână, mii de demonstranți au ieșit în stradă în centrul capitalei Caracas, cu intenția de a porni spre sediul Comisiei Electorale Naționale.

Militari ai Gărzii Naționale și polițiști au înconjurat și blocat piața unde manifestanții intenționau să se adune, astfel că protestatarii s-au răspândit pe străzile din apropiere, unde au fluturat steaguri și au strigat sloganuri anti-Maduro. Forțele de securitate au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa sutele de protestatari violenţi ce se aflau pe una dintre străzi.

Manifestanții au ieșit în stradă la apelul coaliției de opoziție, Masa Unității Democratice, majoritară în parlament. Jafurile, linșajele și protestele s-au înmulțit în Venezuela, unde electricitatea și accesul la serviciile publice sunt limitate şi se adaugă numeroasele nemulțumiri ale venezuelenilor, care deja trebuie să stea cu orele la cozi la magazine.

“Vreau un referendum pentru că îmi doresc ceva mai bun pentru mine şi pentru popor. Nimeni nu mai vrea să stea la coadă pentru mâncare. De ce nu am avea voie să mărşăluim dacă noi suntem poporul? Ne-am săturat de situaţia asta!”, a susţinut unul dintre manifestanţi. Experții vorbesc despre riscul confruntărilor civile în aceasta ţară, în contextul în care șase venezueleni din zece dezaprobă felul în care președintele Nicolas Maduro administrează țara.

Noile manifestații vin după un duel între cele două tabere. Opoziția, majoritară în parlament, a făcut apel la armată și la populație să nu se mai supună puterii, în timp ce președintele Maduro a invocat riscul de “fraudă” pentru a exclude organizarea referendumului care i-ar pune poziția în pericol.  Washingtonul, care respinge acuzațiile că ar avea vreo implicare în desfășurarea evenimentelor din Venezuela, și-a exprimat din nou îngrijorarea privind situația din această țară din America Latină.

Situaţia este disperată în Venezuela, unde oamenii sunt nevoiţi să stea la cozi interminabile pentru a cumpăra ceva de mâncare. În plus, curentul electric şi apa potabilă sunt raţionalizate. În tot acest timp, politicienii duc războiul lor. Preşedintele Nicolas Maduro a semnat un decret, prin care şi-a sporit puterile, dar care a fost respins de Parlament. Opoziţia vrea să scoată acum oamenii în stradă. Astăzi sunt programate proteste în toată ţara.

Mii de venezueleni, păziţi cu atenţie de soldaţi, stau la coadă în faţa magazinelor de stat, în speranţa că vor putea cumpăra ceva de mâncare. Astfel de imagini au devenit comune în Venezuela în ultimele luni.

Tot nu am găsit un loc de unde să cumpărăm orez, paste, unt sau orice am putea da copiilor să mănânce. M-am săturat de situaţia asta”. Nu am mai văzut niciodată aşa cozi şi cel mai rău lucru este că nu putem cumpăra lapte pentru bebeluşi”. Parlamentul a respins decretele de urgenţă ale preşedintelui venezuelean. Soluţia lui Nicolas Maduro pentru criza prin care trece ţara sa este decretarea stării de urgenţă, prin care primeşte puteri sporite care-i permit să ignore legislativul, să intervină în economie şi să controleze străzile. De asemenea, preşedintele acuză şi o conspiraţie internaţională.

Nicolas Maduro, preşedintele Venezuelei: „Toată această campanie are o axă, o axă Madrid – Miami – Washington”. Legislativul a respins însă decretul care i-ar fi dat preşedintelui puteri sporite. Henry Ramos, liderul Adunării Naţionale: „Situaţia care există astăzi poate fi rezolvată prin măsuri normale”. Opoziţia, care vrea ca anul acesta să aibă loc un referendum pentru demiterea preşedintelui, îndeamnă lumea să iasă în stradă. În fiecare zi au loc, în medie, 17 proteste spontane în Venezuela.

Spitalele din Venezuela intră în colaps. Într-un recent raport-bombă al New York Times, Nicholas Casey subliniază modul în care criza economică a țării a dus la o mare stare de panică în sistemul de sănătate publică, scrie portalul de ştiri Business Insider.

“Secții din spitale au devenit creuzete unde se adună toate lacrimile care cuprind Venezuela în acest moment”, a scris Nicholas Casey.

“Mănușile și săpunul au dispărut din unele spitale. Deseori, medicamentele pentru cancer se gasesc numai pe piața neagră. Există atât de puțină energie electrică încât guvernul şi organismele sale funcționează doar două zile pe săptămână, pentru a face economie.”

Citand un exemplu terifiant dintr-un spital, Casey scrie că “aparatura de radiologie şi cea pentru dializă nu sunt pe deplin funcționale, pentru că s-au stricat cu mult timp în urmă.”

“Și pentru că nu există paturi în spitale”, a continuat el, “unii pacienți se află pe podea, în propriile bălţi de sânge. Este o clinică transportată în câmp de luptă într-o țară în care nu există niciun război.”

Nicholas Casey a citat, de asemenea, câteva statistici uimitoare, pe care le-a primit dintr-un raport guvernamental furnizat de către parlamentari. Rata de deces in randul copiilor sub vârsta de o lună în spitalele publice sub egida Ministerul Sănătății a crescut la peste 2% în 2015, faţă de 0,02% în 2012 – adică o rată de 100 de ori mai mare în doar trei ani. Iar rata mortalității la naştere în rândul mamelor, în aceleasi spitale, a crescut de aproximativ cinci ori.

Raportul New York Times apare într-un moment în care Venezuela continuă să se lupte cu o criză economică sufocantă. Membrul OPEC ce are cele mai mari rezerve de petrol din lume se bazează foarte mult pe veniturile sale din exporturi. Lucrurile au mers înspre rău după ce prețul petrolului s-a prăbușit în 2014, în special pentru că prețurile mari au finanțat anterior multe dintre programele sociale ale guvernului.

Preşedintele Nicolás Maduro a încercat unele lucruri neortodoxe ca răspuns la catastrofa economică, inclusiv schimbarea fusului orar pentru a face ziua mai favorabilă, cerând femeilor să reducă utilizarea de uscătoare de păr pentru a economisi energie electrică și forțând vacanțele angajaților de la stat. Cel mai recent, Maduro a decretat starea de urgență de 60 de zile din cauza a “ceea ce el a numit un complot prin care cercuri din Venezuela și din Statele Unite să-l submineze”, potrivit Reuters.

Cu toate acestea, viitorul economic al țării nu este foarte luminos. Date ale Băncii Centrale sugerează că produsul intern brut din Venezuela s-a contractat cu 5,7% în 2015, iar cifrele Fondului Monetar Internațional sugerează că aceasta se va contracta cu 8% în 2016. Inflația este de așteptat să crească de la un nivel mondial de 275%, în 2015, la un exploziv 720% în 2016, potrivit unei estimări făcute în ianuarie de FMI.

Din cauza acestei inflații incredibil de mari, Venezuela este probabil să fie încă o dată cea mai „nefericită” țară din lume. “Misery Index” adaugă împreună ratele șomajului și inflației unei țări. Cu cât cifra este mai mare, cu atât mai mult “nefericită” o țară.

Mulți economiști și analiști declaraseră anterior că Venezuela se va confrunta cu un an foarte dur.

“Poate că nicio țară din OPEC nu a suferit un astfel de șoc economic sever pe fondul colapsului prețurilor petrolului, aşa cum s-a întâmplat cu Venezuela, a scris în februarie Helima Croft, de la RBC Capital Markets.

“Avand in vedere aceste rafale severe, noi credem că soarta economică a Venezuelei – și capacitatea sa de a evita o catastrofă umanitară – va depinde în mare măsură de China, dacă Beijingul va deschide un carnet de cecuri pentru Venezuela în acest an”, a adaugat Croft.

Citeşte articolul original integral şi vezi fotografiile în New York Times

Mă scoate din sărite ingineria socială, meseriașii care au soluția în mânecă, ei știu cum se rezolvă belele, doar că nu sunt lăsați să facă ei cum știu.

Clar, în majoritatea cazurilor avem de-a face cu nătângi oarecare, gen Nicușor Dan sau Remus Cernea, băieți care au rezolvarea la orice, de la criza apei și încălzirea globală până la nasturele de cămașă pe care l-am pierdut eu cu două luni în urmă și mă gândesc să arunc cămașa, că nu mai găsesc nasturele. Periculoși sunt monomanii în care se încâlcește Satana și-i convinge că sunt purtătorii unei misiuni de salvare a planetei. Eu cu ăștia am probleme.

Deci inginerul social se uită la mecanismul complex al societății și-și zice în barbă: dacă trag de capătul ăsta de ață se rezolvă tot. Și începe să umble prin târg zbierând că să ne înhămăm toți la capătul lui de ață și să tragem vârtos, că va fi bine mai apoi, va curge lapte și miere. Dacă șarpele îl înzestrează pe inginerul social cu ceva farmec și reușește să aibă acces la destui nătărăi, atunci acesta va deveni politician. Dacă este insistent și scandalagiu poate ajunge chiar revoluționar, șef de trib care va avea puterea să tragă cu adevărat de capătul de ață și să destrame tot țesutul social.

Iar când se duce totul dracului va da vina pe toată lumea: ideea lui a fost bună, doar prost aplicată. Și tare îmi pare rău că nu pot fi pedepsiți lăudătorii nemernicilor de acest gen. Adică în cazul unei nenorociri de genul celei din Venezuela aș vrea să fie pedepsiți toți cei care au dat Venezuela drept exemplu. Nu pedepse grave, că sunt oameni care apar pe la televiziuni, să fie invitați în continuare în emisiuni, doar cu condiția să ducă gunoiul, să le facă niște cafele reporterilor, să spele pe la WC, chestii d-astea.

Cu o săptămână în urmă, era un vineri 13, președintele venezuelan Nicolas Maduro a semnat decretul ce prelungește cu încă 60 de zile „starea de excepție și urgență economică”, document menit să prevină și să înfrunte o posibilă lovitură de stat. Știrea a fost prezentată în mass media europeană ca o dovadă în plus a paranoiei guvernului de la Caracas care-și maschează incompetența prin presupuse comploturi americane. Pentru a da măsura dublei măsuri, să amintim că Franța se pregătește să prelungească pentru a treia oară starea de urgență, excepționalism administrativ în care se află de mai bine de jumătate de an. Să fie o formă de ascundere a nepriceperii și impopularității președintelui și prim-ministrului din Hexagon? Inventează presupuse comploturi islamiste pentru a bloca protestele sociale? Discuția nici măcar nu începe.

Ce înseamnă din punct de vedere tehnic decretul? Iată principalele puncte: mobilizarea sectorului privat în procesul de producție;  sporirea participării forțelor militare în distribuirea de alimente și de medicamente; mobilizarea rezervelor speciale de aprovizionare și mijloacelor de producție; lărgirea atribuțiilor polițienești și militare.

Situația economică dificilă e constatabilă în fenomenul tolerat și omniprezent al speculatorilor, bachaqueros, adevărați soldați ai războiului economic în curs, ajutați de o inflație ce face inaccesibile mărfurile din marile magazine. Mai sunt restricțiile la electricitate, întreruperea zilnică a curentului electric pentru 4 ore, situație ce durează deja de o lună. Se adaugă peste toate acestea sancțiunile economice americane, o armă de distrugere lentă, afectând medicația, tehnologia și alimentația, știrbind încet încrederea în guvernanți și conducând spre schimbări electorale, dacă nu spre conflicte armate. Din 9 martie 2015, Venezuela a fost declarată o amenințare la adresa securității naționale ale SUA.

Jurnalistul economic bolivarist Víctor Álvarez R., fost ministru în guvernele chaviste, subliniază parțialitatea justificării decretului prin intervenționismul american. Starea de excepție, în vigoare de două luni, nu a produs efecte pozitive. Ea decurge din ignorarea ciclicității prețului petrolului în economia mondială, a dezechilibrul dintre cerere și ofertă datorat apariției de noi tipuri de produse, a reapariției Iranului pe piețele mondiale sau a tensiunilor războinice din Orientul Mijlociu. Ca exemplu, prețul barilului de petrol în 2015 a căzut de la 105 $ sub 50 $ și continuă să rămână acolo, adică veniturile din exportul de petrol au scăzut cu mai mult de jumătate. Toate acestea au destabilizat resursele naționale destinate programelor sociale prevăzute de Revoluția bolivariană.

În plus, planurile guvernamentale sunt dejucate de inițiative legislative venite dinspre o Adunare Națională controlată, de la sfârșitul anului trecut, de opoziție. E cazul programului de locuire Gran Misón Vivienda Venezuela, care din 2011 a dus la construcția a peste 1,2 milioane de apartamente sociale, pe care deputații încearcă să le scoată pe piața liberă. Ele sunt garantate pe viață, dar vânzarea lor e strict restricționată și nu poate fi făcută către sectorul privat. Deocamdată, Partidul Socialist Unit Venezuelan poate conta pe barajul juridic al Curții Supreme Constituționale.

Acum să facem un pas în spate. Spre deosebire de Eurovision, politica reală nu e lipsită de pete, chiar și-n cercurile progresiste. Venezuela e cazul aparte a unei guvernări cu aspirații socialiste impuse de o alianță civic-militară ce a reușit să câștige încrederea populară și, cu rare excepții (alegerile legislative din decembrie 2015 sau referendumul chavist din 2007), votul urnelor. Puterea și opoziția se înfruntă mediatic cu o pasiune străină neofiților (Jeferson Miola). Sarcasmul burlesc al intervențiilor lui  Hugo Chávez la ONU nu poate fi înțeles în afara acestei referințe interne.

În ciuda nuanțelor pure și dalbe în care este prezentată opoziția venezuelană, de la fostul ziar al lui Satre, Liberation, unde victoriile electorale ale dreptei sunt asimilate cu răsturnarea dictatorului chilian Augusto Pinochet, la Vladimir Tismăneanu, care continuă să se plaseze în Războiul Rece,  vorbim de o alianță pestriță. Masa Unității Democratice, MUD, concurentul revoluționarilor bolivariști, e compusă în principal din vechile partide locale, Acción Democrática, inițial social democrați și concurentul său istoric, COPEI, social-creștinii. Ambele partide au evoluat după anii 90 către dreapta eșichierului politic. Decăderea lor la sfârșitul anilor 90 s-a datorat în principal  enormelor scandaluri de corupție în care erau implicați de liderii acestora. S-au mai aliat lor o serie de mișcări de stânga, parte din ele provenite din socialiștii dezamăgiți, așa de pildă PODEMOS-ul venezuelan, Por la Democracia Social, al lui Ismael Garcia.

Documente scoase la iveală de WikiLeaks certifică legăturile acestuia din urmă cu ambasada americană, a cărei intervenție o solicită pentru alegerile din 2010. Sprijinul MUD vine dinspre oligarhia sectorului privat tracasată de intervențiile uneori în forță ale forțelor polițienești. De pildă rechiziționarea unor lanțuri de magazine și arestarea responsabililor pentru stocarea de mărfuri. Aceasta e realitatea „războiului economic”  mocnit și dur care macină republica. Prin denegarea geopoliticii sau plasarea directă de partea imperialismului, opoziția se situează de partea deregularizărilor financiare și economice impuse de acvila nord-americană.

(culese și prezentate de Claudiu Gaiu și Luminița Branco)

  • Gandul.info/ Lelia Munteanu:

Venezuela – petrolul cel de toate zilele

Citite, toate Constituţiile au ceva înălţător. Constituţia lui Hugo Chavez din 1999, în vigoare şi astăzi, sună ca un poem de Rafael Cadenas.

Articolul 1: “La República Bolivariana de Venezuela es irrevocablemente libre e independiente y fundamenta su patrimonio moral y sus valores de libertad, igualdad, justicia y paz internacional, en la doctrina de Simón Bolívar, el Libertador”.

La Caracas, lângă Panteon (unde odihnesc rămăşiţele pământeşti ale Eroului Naţional şi ale visului său confederativ, Statele Unite Latino-Americane), în El Cuartel de la Montana, se află sarcofagul “Preşedintelui Comandant” Hugo Chávez, care a încercat să armonizeze ideologic naţionalismul, marxismul şi creştinismul, creând socialismul bolivarian. 

Ar fi simplistă concluzia că tragedia de astăzi a Venezuelei este  exclusiv rodul acestui socialism original, care în plan intern a luptat cu “monopolurile, speculaţiile, camăta şi frauda capitalismului”, iar în plan extern cu “imperialismul nord-american şi european şi colonialismul brutal israelian”. Lucrurile sunt mult mai complicate, Hogo Chávez însuşi fiind zămislirea unei lungi şi frâmântate istorii caraibiene.

Venezuela şi-a oprit “tranziţia de la un stat neoliberal eşuat la un stat al bunăstării dinamice” încă înainte ca Preşedintele Comandant să-şi desemneze moştenitorul, în persoana lui Nicolás Maduro. Ce se întâmplă astăzi e şi consecinţa “politicii redistributive socialiste” a lui Chávez, când peste 60 la sută din bugetul de stat se vărsa în investiţii sociale. “Dreptul sfânt la hrană”, înscris solemn in Constituţie, a devenit, vorba unui mare scriitor latino-american, o “gară fără sat”, câtă vreme, agitându-se deasupra bogăţiilor imense, devalorizate brusc, oamenii vânează porumbei.

Titlul acestui text calchiază aproape titlul unui tablou al lui Manuel Quintana Castillo – “Petróleo nuestro de cada día”.

Ţara cu cele mai mari rezerve de petrol din lume nu mai are pâine.

Bugetarii se mai duc la serviciu doar lunea şi marţea, la graniţa cu Columbia ostilă se ridică averi fabuloase din contrabandă, între graniţe foamea urlă ca un uragan, făcând din patria lui Chávez un circ scufundat.   

Lumina lui Nicolás Maduro

Caracas era cu şapte ore şi jumătate în urmă faţă de Bucureşti, cu opt ore acum, de când preşedintele socialist Nicolás Maduro Moros, urmaşul şi moştenitorul lui Hugo Chavez, a mai oferit poporului o jumătate de oră de lumină.

În 2007, preşedintele Chavez mai adusese o infuzie de 30 de minute de lumină, modificând şi el fusul orar. Astăzi, lumina lui Maduro înlocuieşte curentul electric. Pentru rezolvarea celorlalte penurii a decretat starea de urgenţă.

Scăderea preţului la petrol a adus ţara în colaps financiar.

Venezuela nu mai are bani să tipărească bani. 

În cârcă cu o datorie externă de peste 120 miliarde de dolari şi o inflaţie cu trei cifre, care până la sfârşitul anului e de aşteptat să atingă 500 la sută, confruntată cu anomia socială generată de foamete şi contrabanda quasi-generalizată, Republica Bolivariană arată chiar mai rău decât Argentina în 2001.

La o populaţie de 31.495.423 locuitori, în Legislativul unicameral mişună doar 167 de parlamentari, majoritatea de dreapta, după alegerile din decembrie 2015.

Într-un interviu acordat CNN Money, pe la începutul anului, fostul Secretar de Stat al lui Bill Clinton, Madeleine Albright, făcea cu cinism observaţia că “Venezuela e pe punctul de a cădea pe spate, dar nu politic, ci economic, pentru că şi-a cheltuit fără socotinţă veniturile obţinute din vânzarea petrolului”. Iar, mai de curând, doamna Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internaţional, constata cu răceala contabilului că nici măcar înţelegerea cu China (petrol contra ajutoare financiare) nu mai poate salva economia ţării.

În timp ce venezuelenii aleargă hămesiţi după tot ce pot prinde ca să bage în gură – porumbei, câini, pisici – preşedintele Maduro Moros, care este şi şeful Executivului, învăluie Venezuela în pânza unor soluţii care ţin mai degrabă de realismul magic – Agenda Economică Bolivariană, cu cele 14 motoare ale progresului, bazate pe “eficienţă, muncă şi sinceritate”.

Speranţa oamenilor a rămas ploaia, fără de care Marea Hidrocentrală va trebui oprită, ca să nu-şi prăjească turbinele. 

Lacrimile uriaşe ale Fecioarei din Trujillo

“Ce păcate au comis venezuelenii, Eminenţă, ca să merite această pedeapsă?” a fost întrebat Cardinalul Jorge Liberato Urosa Savino, Arhiepiscopul Caracasului.

Cardinalul Urosa a răspuns cu măsura iscusitului dogmatist care este: “Prea mulţi ani am fost risipitori, nedrepţi, ne-am complăcut într-o corupţie prostească, am fost egoişti, iar problemele de aici au pornit. Nu Dumnezeu ne-a pedepsit. Suferinţele noastre de acum sunt consecinţa a ceea ce am semănat”.

În martie 2013, când a murit “Preşedintele Comandant” Hugo Chávez, Jorge Liberato Urosa Savino era la Vatican, în Conclav. Dar a oficiat acolo o liturghie pentru marele defunct, care ani de zile l-a jignit cumplit.

Dacă Urosa l-a iertat, bătrânul Cardinal Rosalio Jose Castillo Lara, – care, după un sfert sfert de secol de înalte slujiri în Curia Romană, s-a retras, în 1999, să-şi sfârşească zilele acasă – n-a încetat să lupte cu „dictatorul paranoic”, până în ultima clipă a vieţii sale, în toamna lui 2007.  Bătrânul cardinal n-a apucat să afle că pierduse lupta. La sfârşitul lui 2007 Chávez a reuşit să-şi amendeze propria Constituţie, arogându-şi puteri absolute, fără altă opoziţie decât Biserica.

71 la sută dintre cetăţenii Venezuelei se declară catolici (restul de creştini, până la 88 la sută, sunt protestanţi), dar credinţa lor e colorată puternic de superstiţii  – “Preşedintele Comandant” s-a străduit mereu s-o armonizeze ideologic cu marxismul.

După prima sa alegere, Hugo Chávez a avut o scurtă perioadă de miere cu ierarhia. Foarte curând a început să vadă în înalţii prelaţi unelte ale imperialismului, instigatori, complotişti împotriva regimului său, ruşinea patriei care se îndrepta, balovarian, spre socialism.

Retorica sa agresivă, atât de gustată de mase, s-a îndreptat asupra singurelor persoane care îl mai puteau tempera: cardinalii. Dar “Preşedintele Comandant”, în culmea gloriei sale politice, se visa şi Arhiepiscop Comandant. (A sprijinit chiar o dizidenţă religioasă – Biserica Catolică Reformată, niciodată acceptată canonic).

Imensa Fecioară de la Trujillo (46,72 metri, 1200 de tone), opera sculptorului  Manuel de la Fuente, părea să-l vegheze pe preşedintele cu ambiţii imense. Acum, credincioşii chavişti se tem să n-o supere. Lacrimile ei uriaşe ar strâni un diluviu.

În ultimele sale săptămâni de viaţă, robul lui Dumnezeu Hugo şi-a agăţat de gât un rozariu şi s-a întors în Sabaneta natală să se roage. În zgomotul suitei de bodigarzi care îl apărau de uneltirile capitalismului, s-o fi auzit, probabil, şi vocea a lui Dumnezeu: “Aló Presidente”!…


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva populatiei, Revolte populare, revolutii

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

36 Commentarii la “HAOS, FOAMETE, COLAPS SOCIAL SI ECONOMIC IN VENEZUELA (Video). Rezultatele unei inginerii sociale esuate sau consecintele unui razboi economic?

  1. Execuție statală. Ca să se înfricoșeze oricare altul, care ar vrea să nu îngenuncheze în fața hegemonului noii ordini.

  2. Armata rusă a anunţat de la Moscova sosirea la Caracas a două bombardiere Tu-160, a unui avion de transport An-124 şi a unui avion de linie Il-62.
    “Trebuie să-i spunem poporului venezulean şi lumii întregi că, aşa cum noi cooperăm în diverse domenii de dezvoltare pentru cele două popoare, ne pregătim şi pentru a apăra Venezuela”, a declarat generalul Vladimir Padrino Lopez. “Vom face aceasta cu prietenii noştri, pentru că avem prieteni în lume care apără relaţiile respectuoase de echilibru şi de calitate între state”.
    https://stirileprotv.ro/stiri/international/rusia-a-trimis-doua-bombardiere-nucleare-in-venezuela-momentul-in-care-aterizeaza-video.html

    Pompeo a criticat trimiterea avioanelor pe Twitter.
    „Venezuelenii şi ruşii ar trebui să vadă acest lucru ca pe ce este: două guverne corupte care irosesc fondurile publice şi suprimă libertatea în timp ce oamenii suferă”
    Kremlinul a respins marţi criticile venite din Statele Unite privind zborurile militare ruse către Venezuela: a fost greşit din partea Secretarului de Stat american Mike Pompeo să condamne acţiunile Moscovei.
    https://www.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/bombardiere-rusesti-in-venezuela-raspunsul-kremlinului-la-criticile-sua-1046915
    “At certain stages of the flight, the Tu-160 bombers were followed by F-16 fighter aircraft of the Norwegian Air Force”
    https://sputniknews.com/world/201812101070563937-russiva-venezuela-flight-norway-shadow/

  3. Marina militară venezueleană a interceptat şi alungat două nave de explorare seismică lucrând pentru compania ExxonMobil
    https://www.stiripesurse.ro/tensiuni-puternice-intre-venezuela-i-guyana-din-cauza-rezervelor-de-hidrocarburi-armata-venezueleana-a-intervenit-iar-sua-avertizeaza-dur-caracasul_1313497.html

    Venezuela a trecut la “economia de piata”
    Women fleeing socialist Venezuela have taken to capitalism in order to survive; selling sex, hair and breastmilk as they make the perilous journey into neighboring Colombia in search of a better life.
    “It is complete anarchy. There are tens of thousands of these gangs – Cuban and Venezuelan – who operate in every state,” said a former Caracas security guard who was shot in the stomach by government-backed street gangs known as the “collectivos.”
    “I have only managed to survive this long thanks to Jesus and the Holy Spirit.”
    https://www.zerohedge.com/news/2018-12-23/venezuelan-women-young-14-escape-socialism-selling-sex-hair-and-breastmilk

  4. Trump sprijina lovitura de stat “pentru restaurarea democraţiei în Venezuela”
    Nicolas Maduro anunţă ruperea relaţiilor diplomatice între Venezuela şi Statele Unite

    Președintele Parlamentului din Venezuela, Jean Guaido, s-a autoproclamat „președinte în exercițiu” al statului. Liderul american Donald Trump a răspuns că îl recunoaște pe acesta drept președinte interimar al Venezuelei.
    Armata loială lui Nicolas Maduro a început să tragă în populația ieșită pe străzile Capitalei Venezuelei.
    Trump a spus că se va folosi „de întreaga forţă economică şi diplomatică a Statelor Unite pentru a face presiune pentru restaurarea democraţiei în Venezuela”
    https://evz.ro/venezuela-presedintele-parlamentului.html

    Venezuela rupe relaţiile politice şi diplomatice cu Statele Unite, a anunţat miercuri preşedintele Nicolas Maduro, acuzând Washingtonul că încearcă să îl înlocuiască cu Juan Guaidó, liderul opoziţiei şi al Adunării Naţionale din Venezuela.
    https://www.mediafax.ro/externe/nicolas-maduro-anunta-ruperea-relatiilor-diplomatice-intre-venezuela-si-statele-unite-17850097

  5. Rusii acuza SUA ca intentioneaza sa faca o revolutie portocalie sau o lovitura de stat in Venezuela.
    Presedintii Mexicului si Boliviei sunt alaturi de presedintele Maduro al Venezuelei si condamna atacul imperialist.

    “I think that in this developing situation the United States is trying to carry out an operation to organize the next color revolution in Venezuela”
    “I do not think that we can recognize this — it is, in essence, a coup”
    Bolivian President Evo Morales has expressed his “solidarity” with the Venezuelan people and condemned what he called an “imperialist attack.”
    A spokesman for Mexican President Andres Manuel Lopez Obrador also said that Mexico would continue recognizing Maduro as Venezuela’s president.
    https://www.apnews.com/098cca00b6d44965850547e9d345d8b3

  6. Erdogan i-a transmis lui Maduro: “Fratele meu Maduro! Rezistă, te susţinem”. Turcia îşi “va menţine poziţia sa principială împotriva tentativelor de lovitură de stat”.
    Moscova a avertizat Statele Unite să nu intervină militar în Venezuela, deoarece ar fi „o mişcare catastrofală”.
    https://www.mediafax.ro/externe/erdogan-mesaj-de-sprijin-presedintelui-maduro-rezista-te-sustinem-update-rusia-previne-sua-asupra-unei-interventii-militare-in-venezuela-17850302

  7. 14 morți și peste 200 de arestări în Venezuela. Nicolas Maduro, sprijinit de Rusia, China și Turcia, are încă sprijinul unei părţi a populaţiei, plus instituţiile de forţă.
    Donald Tusk si Emmanuel Macron si-au declarat susţinerea pentru “forţele democratice”.
    https://www.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/14-morti-si-sute-de-arestari-in-venezuela-nicolas-maduro-sprijinit-de-rusia-china-si-turcia-1070428

    Ministrul venezuelean al Apărării, Vladimir Padrino, a denunțat, în cursul unei conferințe de presă în care a apărut înconjurat de toți înalții comandanți militari, o „lovitură de stat“ din partea președintelui Parlamentului.
    Vladimir Putin, i-a transmis lui Maduro susținerea sa în fața „ingerințelor externe“, în cursul unei convorbiri telefonice.
    De cealaltă parte, Juan Guaido, care se afla joi „la adăpost“ într-un loc care nu a fost dezvăluit.
    Londra a afirmat, prin vocea ministrului Afacerilor Externe, Jeremy Hunt, că Maduro „nu mai este conducătorul legitim al Venezuelei“.
    https://www.g4media.ro/venezuela-nicolas-maduro-primeste-sprijinul-armatei-vladimir-putin-l-a-sunat-pentru-a-i-spune-ca-il-sustine.html

  8. Cinismul si ipocrizia salveaza democratia petrodolarului: “am izolat regimul economic si diplomatic”, dar “poporul venezuelean a suferit destul, 3 milioane de venuezeleni au parasit tara”
    Pai sunt peste 4 milioane de romani care au parasit tara din aceleasi motive si totusi Trump si SUA nu vad nici o problema in asta, ca aici functioneaza statul de drepti.

    MIKE PENCE, VICE PRESIDENT OF THE UNITED STATES: “We’ve isolated the regime economically and diplomatically. And today freedom broke out in Venezuela with the recognition of a new interim president in Juan Guaido.” “And I couldn’t be more proud that at President Trump’s direction, the United States of America became the first country in the world to recognize President Guaido. And now many other nations join us as well.”
    “But the people, as President Trump said today the people of Venezuela have suffered enough. That 3 million Venezuelans have fled their country because of deprivation and oppression and poverty.”
    https://www.realclearpolitics.com/video/2019/01/24/mike_pence_on_venezuela_nicolas_maduro_is_a_dictator_with_no_legitimate_claim_to_power.html

  9. Piața petrolului nu a reacționat la tulburările din Venezuela, țara cu cele mai mari rezerve din lume.
    Mai mult decât tulburările venezuelene au contat informațiile despre creșterea stocurilor de petrol americane și declarația unui oficial al Casei Albe, potrivit căruia blocajul financiar în care se află Administrația ar putea anihila creșterea economică pe primul trimestru în SUA.
    http://cursdeguvernare.ro/piata-petrolului-mai-afectata-de-blocajul-administratiei-sua-decat-de-tulburarile-din-venezuela.html

    The risk of a catastrophic US intervention in Venezuela is real
    The US recognized Guaidó as president minutes after his declaration.
    https://www.theguardian.com/commentisfree/2019/jan/24/risk-catastrophic-us-intervention-venezuela

  10. Venezuela și onestul bocanc al democrației americane

    Politica “vestului sălbatic” promovată de SUA sub titlul drepturilor și libertăților omului este o șaradă care ține numai la cei înguști la nivel istoric! Când au înțeles că pot împușca oriunde pe planetă, americanii au trecut granița și o țin așa de după Primul Război Mondial. Nu sunt singurii, însă sunt cei mai consecvenți!
    Venezuela este doar un alt episod din zecile deja consemnate în istorie, scenariul fiind același: discredităm, sărăcim și distrugem, apoi venim să salvăm în numele democrației! O mizerie în care oamenii, de fiecare data oamenii, nu sunt altceva decât masă de manevră și victime colaterale.
    Nu este deloc de neglijat poziţia ministrului Apărării, Vladimir Padrino López, care a respins autoproclamarea lui Guaidó Márquez, arătând că SUA se află în spatele unei „lovituri de stat” împotriva lui Nicolas Maduro. Afirmația este cu atât mai tranșantă cu cât Statele Unite ale Americii au transmis oficialilor Serviciului de Informații Bolivariene (SEBIN) că „mai au timp să nu se supună ordinelor” lui Maduo „care încalcă drepturile omului”.
    http://dantomozei.ro/2019/01/25/venezuela-si-onestul-bocanc-al-democratiei-americane/

    încalcă drepturile omului de la Casa Alba de a jefui dupa bunul plac…

  11. Spania, Franta si Germania sar in ajutorul petrodolarului (si al sistemului monetar globalist) si ii dau lui Maduro un ultimatum sa convoace alegeri în următoarele opt zile

    “Guvernul Spaniei îi acordă preşedintelui Nicolas Maduro opt zile pentru a convoca alegeri libere, transparente şi democratice. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, Spania îl va recunoaşte pe Juan Guaido drept preşedinte interimar care poate convoca aceste alegeri”, a transmis premierul Spaniei, Pedro Sanchez.
    “Dacă Venezuela nu anunţă alegeri în următoarele opt zile, vom fi pregătiţi să îl recunoaştem pe Juan Guaido preşedinte interimar (…)”, a declarat, la rândul său, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.
    Un mesaj similar a fost transmis de Guvernul Germaniei. Uniunea Europeană s-a limitat la a cere organizarea unui nou scrutin prezidenţial în Venezuela, fără a evoca posibilitatea recunoaşterii lui Juan Guaido ca preşedinte interimar.
    https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22936301-liderii-europeni-dau-ultimatum-lui-maduro-pentru-pune-capat-crizei-din-venezuela-alegeri-anticipate-cel-mult-opt-zile.htm

  12. Pe 25 ianuarie, Rusia a trimis în Venezuela, aproximativ 400 de mercenari de elită, mai precis militari aflați sub contract
    https://evz.ro/rusia-mercenari-venezuela.html

    September 17, 2017
    Venezuela Drops The Petrodollar. Oil rich Venezuela stops accepting US Dollars for oil
    https://newspunch.com/venezuela-drops-the-petrodollar/

    Venezuela Has Officially Abandoned The Petrodollar – Does This Make War With Venezuela More Likely?
    https://investingmatters.co.za/venezuela-has-officially-abandoned-the-petrodollar-does-this-make-war-with-venezuela-more-likely/

    Yes!

  13. Dupa ce Maduro a respins ultimatumul european, SUA il ameninta cu razboiul: “Orice violenta si intimidare impotriva personalului diplomatic american, a liderului democrat al Venezuelei, Juan Guaido, sau a Adunarii Nationale ar reprezenta o grava agresiune impotriva statului de drept si ar antrena un raspuns semnificativ”
    http://www.ziare.com/international/america/sua-avertisment-dupa-ce-maduro-a-respins-ultimatumul-european-1547410

  14. SUA il impiedica pe Maduro sa “risipeasca” valuta din strainatate, obtinuta din vanzarile de petrol, dar il lasa pe Guaido sa o cheltuiasca in scopuri revolutionare

    SUA i-a dat liderului opoziției din Venezuela acces la conturi și proprietăți ale Venezuelei din străinătate
    Certificarea acordată vineri se aplică unor anumite active din conturi aparținând guvernului venezuelean sau băncii sale centrale.
    https://www.hotnews.ro/stiri-international-22941629-sua-lui-guaido-controlul-asupra-unor-conturi-proprietati-ale-venezuelei-din-strainatate.htm

    Juan Guaido a anunţat că va prelua controlul bunurilor Venezuelei din străinătate pentru a împiedica pe preşedintele ales, Nicolas Maduro, să le risipească
    https://evz.ro/situatie-interesanta-in-venezuela-juan-guaido-preia-controlul-b.html

  15. Maduro spune ca Trump că a ordonat guvernului columbian şi mafiei să-l asasineze şi îi mulţumeşte lui Vladimir Putin pentru susţinerea pe care i-a acordă Rusia.
    ”Sunt pregătit să mă aşez la masa negocierilor cu opoziţia, pentru a discuta, pentru binele Venezuelei, pentru pace şi pentru viitorul ţării”, a declarat Nicolas Maduro pentru RIA Novosti.
    Maduro spune că sancţiunile americane impuse companiei petroliere publice venezuelene PDVSA sunt ”ilegale”: ”Vom demonstra acest lucru”.
    https://www.stiripesurse.ro/nicolas-maduro-acuze-fara-precedent-impotriva-lui-trump-a-pus-mafia-i-guvernul-sa-l-asasineze_1321985.html

    “În toți acești ani, am încercat la nivel personal [să stabilesc dialogul]. Am trimis mesaje care au ajuns la Trump în mod public, prin mass-media, pentru a stabili o relație cu guvernul SUA, pentru a avea respect și dialog , în ciuda diferențelor politice, culturale și ideologice dintre Donald Trump și Nicolas Maduro, care păreau ca o fereastră de oportunitate deschisă pentru asta, dar Bolton l-a împiedicat pe Donald Trump să inițieze un dialog cu Nicolas Maduro”, a spus Maduro.
    https://ro.sputnik.md/International/20190130/24402989/Exclusiv-Maduro-Bolton-l-a-mpiedicat-pe-Trump-s-aib-un-dialog-cu-Caracas.html

  16. Jaf ca-n Vestul Salbatic
    Acum 5 zile, Banca Angliei a refuzat să îi restituie preşedintelui Nicolas Maduro aurul Venezuelei, estimat la 1.2 miliarde dolari
    https://www.mediafax.ro/externe/banca-angliei-a-refuzat-sa-ii-restituie-presedintelui-nicolas-maduro-aurul-venezuelei-estimat-la-1-2-miliarde-dolari-17852890

    Ca sa legitimeze aceasta samavolnicie, au pus in miscare marioneta, pe Guaido, care a cerut ieri autorităților britanice să-l împiedice pe președintele Maduro să obțină acces la rezervele de aur deținute în Banca Angliei.
    Începând cu anul trecut, guvernul Maduro încearcă să repatrieze aurul de la Bank of England, temându-se că ar putea fi prins în sancțiuni internaționale împotriva administrației sale. Aceste titluri s-au ridicat la 1,3 miliarde de dolari, după ce banca centrală a Venezuelei a încheiat o tranzacție swap cu aur cu Deutsche Bank.
    https://magnanews.ro/2019/01/liderul-opozitiei-din-venezuela-indeamna-marea-britanie-sa-nu-dea-aur-lui-maduro/

  17. Un fost expert si raportor ONU pentru drepturile omului a recomandat Curtii Internationale de Justitie sa investigheze daca sanctiunile SUA impotriva Venezuelei se incadreaza drept crime impotriva umanitatii si spune ca sustinerea loviturii de stat de catre SUA incalca legile internationale. Pe de alta parte, parlamentul UE sustine lovitura de stat din Venezuela.
    Parlamentul European l-a recunoscut joi pe opozantul Juan Guaido drept “preşedinte interimar legitim” al Venezuelei şi le-a cerut tuturor ţărilor UE să facă acelaşi lucru pentru adoptarea unei “poziţii ferme şi unite”, într-o în rezoluţie votată la Bruxelles (439 pentru, 104 împotrivă, 88 abţineri).
    Cei 28 au declarat sâmbătă că Uniunea Europeană va lua “noi măsuri” în cazul în care nu vor fi convocate “în următoarele zile” alegerile prezidenţiale în Venezuela.
    https://www.stiripesurse.ro/parlamentul-european-razboi-total-cu-maduro-cere-arilor-membre-ue-sa-l-recunoasca-pe-guaido-pre-edinte_1322375.html

    Former UN Expert Zayas: US-led Coup in Venezuela Violates International Law
    https://www.telesurenglish.net/news/Former-UN-Expert-Zayas-US-led-Coup-in-Venezuela-Violates-International-Law-20190124-0017.html

    United Nations Human Rights Council Special Rapporteur, Alfred de Zayas, recommended, just a few days ago, that the International Criminal Court investigate economic sanctions against Venezuela as a possible crime against humanity perpetrated by America.
    Over the past five years, American sanctions have cut Venezuela off from most financial markets, which have caused local oil production to plummet. Consequently, Venezuela has experienced the largest decline in living standards of any country in recorded Latin American history.
    http://www.ummid.com/news/2019/january/30.01.2019/understanding-venezuelas-coup-and-american-game-behind-economic-sanctions.html

  18. Maduro cere populatiei SUA sa-l sprijine si il atentioneaza pe Trump ca o invazie a Venezuelei de catre SUA va fi un Vietnam mai rau decat isi poate imagina.

    “People from #USA, I ask for your support in order to reject the interference of Donald Trump’s administration which intends to turn my Homeland into a ‘Vietnam war’ in Latin America. Don’t allow it!” Maduro posted on his Twitter account, in English.
    In a video published in Spanish on his Facebook account, Maduro said if “the U.S. intends to invade us, they will have a Vietnam worse than they can imagine.”
    https://eu.usatoday.com/story/news/world/2019/01/31/venezuela-nicolas-maduro-says-u-s-invasion-would-worse-than-vietnam/2729781002/

  19. Prestitutia vestica nu transmite decat manifestatiile impotriva lui Maduro, nu si cele in sprijinul lui, mult mai mari!
    Chavistas salen a las calles en respaldo a la soberanía nacional y a Maduro (Live)
    https://www.youtube.com/watch?v=Wce95XiQeuk

  20. ‘US creating coup in Venezuela, backed by every MSM outlet from MSNBC to Fox News’ – Lee Camp
    https://www.rt.com/news/450399-us-media-venezuela-coup-support/

  21. Italia a blocat o poziţie comună a UE privind recunoaşterea lui Juan Guaido preşedinte al Venezuelei
    https://www.mediafax.ro/externe/italia-a-blocat-o-pozitie-comuna-a-ue-privind-recunoasterea-lui-juan-guaido-presedinte-al-venezuelei-17863188

    Bravo Italia!

  22. Erdogan a pus niste intrebari marilor demonocrati: „Este Venezuela a voastră? Cum înlăturaţi o persoană care a ajuns în funcţie prin alegeri? Cum puteţi transfera puterile prezidențiale către cineva care nu a fost ales? Știți ce este democrația?”
    https://ro.sputnik.md/International/20190205/24527441/Erdogan-critica-dur-SUA-si-UE-pentru-amestecul-imperialist-in-Venezuela.html

  23. Trump a trimis “ajutoare umanitare” in Venezuela
    https://www.zerohedge.com/news/2019-02-06/venezuela-says-it-intercepted-covert-us-weapons-shipment-miami

    Trump: “With respect to Libya… I’m interested in Libya if we take the oil. If we don’t take the oil no interest.”
    https://www.zerohedge.com/news/2019-02-06/real-reason-us-wants-regime-change-venezuela

  24. Juan Guaido ar putea permite Statelor Unite să intervină în Venezuela
    https://www.mediafax.ro/externe/juan-guaido-ar-putea-permite-statelor-unite-sa-intervina-in-venezuela-china-face-apel-la-discutii-pasnice-17869356

    Fortele speciale americane se antreneaza in centrul LA pentru o misiune de noapte (sa-l scolata pe Guaido din Venezuela?)
    https://www.youtube.com/watch?v=slCN7oz-420

  25. Iezuitii il sprijina pe Juan Guaido, iar seful lor si al Papei, este venezuelean!

    Arturo Marcelino Sosa Abascal, as a Venezuelan, he is the first Latin American person to lead the Jesuits.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Arturo_Sosa
    https://cruxnow.com/church-in-the-americas/2019/01/24/venezuelan-bishops-back-opposition-marches-after-calling-maduro-illegitimate/
    ‘Devils in a cassock’: Venezuela’s Maduro attacks church leaders
    https://www.americamagazine.org/politics-society/2018/02/01/devils-cassock-venezuelas-maduro-attacks-church-leaders
    Cardinal O’Malley: Venezuela’s interim president has a formula that could avoid a civil war
    https://www.americamagazine.org/politics-society/2019/01/25/cardinal-omalley-venezuelas-interim-president-has-formula-could-avoid

  26. ‘I-am scris o scrisoare papei Francisc (…) spunând că eu slujesc cauza lui Hristos’, a afirmat Maduro pentru postul de ştiri italian SkyTg24, declarându-se catolic practicant.
    ‘În acest spirit, l-am rugat să ne ajute într-un proces de facilitare şi întărire a dialogului’, a adăugat Maduro, menţionând eforturile de mediere depuse de Mexic, Uruguay, Bolivia şi de alţii.
    ‘L-am rugat pe papă să-şi pună la dispoziţie cele mai bune eforturi, voinţa sa, să ne ajute pe această cale a dialogului. Sper că vom avea un răspuns pozitiv’
    https://www.dcnews.ro/criza-venezuela–maduro–apel-catre-papa-francisc_635372.html

    Papa nu a gasit de cuviinta sa-i dea un raspuns.

    Pope Tamps Down Maduro’s Hopes for Vatican Intervention
    https://www.nytimes.com/aponline/2019/02/05/world/europe/ap-eu-rel-vatican-venezuela.html

  27. “The strategy of the United States and Colombian oligarchs is to set the two countries against each other”
    http://tass.com/world/1044147

    Russia slams US pressure on Venezuela’s top brass to defect as unprecedented meddling
    http://tass.com/world/1044102

    Venezuela courts India, talks barter to skirt US sanctions
    http://timesofindia.indiatimes.com/articleshow/67947820.cms?

    “Our country hopes to receive the solidarity and full support of the member countries of OPEC and its ministerial Conference, in the fight we are currently having against the illegal and arbitrary intrusion of the United States in the internal affairs of Venezuela,” Maduro wrote.
    https://www.voanews.com/a/venezuela-s-maduro-seeks-opec-help-against-us-sanctions/4781681.html

  28. Rusia ameninta cu razboiul daca ii sunt amenintate investitiile din Venezuela

    Russia To Defend Its Venezuela Oil Assets In ‘Toughest Way Possible’
    Russia, which vowed to defend its oil assets in Venezuela as early as the political crisis began in January, sees risks to its investments in the Latin American country and pledges to react “in the toughest way” possible within international law if those investments are threatened, Russia’s Ambassador to Venezuela, Vladimir Zaemsky, told Russian government-run newspaper Rossiyskaya Gazeta in an interview published this week.
    https://oilprice.com/Geopolitics/South-America/Russia-To-Defend-Its-Venezuela-Oil-Assets-In-Toughest-Way-Possible.html

  29. Caracasul şi aproape întreaga Venezuelă erau afectate de o uriaşă pană de curent, atribuită de către Guvernul preşedintelui Nicolas Maduro unei sabotări a principalei hidrocentrale venezuelene (a doua in lume ca marime, 10 GW putere instalata!)
    „Am fost vizaţi din nou de războiul electricităţii”, a declarat ministrul Energiei electrice Motta Dominguez. „De această dată, ei au atacat centrala hidroelectrică Guri”, principala centrală venezueleană, în sudul ţării, a declarat el.
    După aproape opt ore de la începutul penei, luminile au început să se reaprindă în anumite clădiri din estul capitalei.
    Liniile telefonice şi de Internet au fost de asemenea întrerupte brusc, dar şi alimentarea cu apă în imobile, asigurată de pompe electrice.
    https://www.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/foto-video-pana-de-curent-masiva-in-venezuela-cum-arata-o-capitala-cu-2-milioane-de-oameni-in-bezna-1094401

    Guri Reservoir is one of the largest on earth. The hydroelectric power station ranks among the largest hydroelectric power stations. It was once the largest worldwide in terms of installed capacity, replacing Grand Coulee HPP, but was surpassed by Itaipu HPP.
    Installed capacity 10,235 MW
    Annual generation 47,000 GWh
    https://en.wikipedia.org/wiki/Guri_Dam

  30. Adevarul despre Venezuela, dincolo de demagogia agentiilor de prestitutie
    An Ocean of Lies on Venezuela: Abby Martin & UN Rapporteur Expose Coup
    https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=ii5MlQgGXyk
    On the eve of another US war for oil, Abby Martin debunks the most repeated myths about Venezuela and uncovers how US sanctions are crimes against humanity with UN Investigator and Human Rights Rapporteur Alfred De Zayas.

  31. Maduro, a denunţat un nou atac „cibernetic” care ar fi împiedicat restabilirea electricităţii în întreaga ţară, confruntată de peste două zile cu o uriaşă pană de curent
    „Astăzi (sâmbătă), 9 martie, avansasem la aproape 70% (în restabilirea electricităţii) când, la jumătatea zilei, am primit un nou atac cibernetic vizând una din sursele de energie care funcţiona perfect. Asta a anulat tot ce realizasem”
    https://evz.ro/venezuela-criza-atac-cibernetic.html

  32. “Dormim afară, nu avem reţea telefonică, toate magazinele sunt închise. E haos”

    De joi după-masă, capitala şi aproape toate cele 23 de state în care este împărţită Venezuela se confruntă cu jafuri, cu dificultăţi în spitale – unde generatoarele pot asigura doar urgenţele, cu zboruri anulate, suspendarea cursurilor în şcoli şi întreruperea lucrului, ca urmare a lipsei electricităţii. Fără energie, nu funcţionează nici pompele de apă curentă, nici telefoanele fixe, nici internetul.

    “A trebuit să gătim puţinele alimente sărate pe care le aveam, ca să nu se strice prea repede. Dormim afară, nu avem reţea telefonică, toate magazinele sunt închise. E haos”
    https://stirileprotv.ro/stiri/international/haos-in-venezuela-dupa-ce-tara-a-ramas-fara-curent-jafuri-pe-strazi-spitale-inchise.html

  33. Juan Guaido, a lansat sâmbătă un apel la un marş asupra capitalei, Caracas, fără să respingă o intervenţie militară
    „După sfârşitul acestui turneu (…), vom anunţa data la care cu toţii împreună ne vom îndrepta spre Caracas”
    „Intervenţie! Intervenţie!”, a scandat mulţimea în cor.
    https://www.capital.ro/alerta-internationala-se-anunta-o-interventie-militara-in-venezuela-urmeaza-un-mars-asupra-caracasului.html

  34. Juan Guaido, Masón comprobado… Venezuela bajo el poder de masones!
    https://www.youtube.com/watch?v=YHyjygwsas4
    0:48 “manifestam sprijinul nostru neconditionat iubitului nostru frate Juan Guaido, presedintele adunarii nationale”

  35. SUA se pregateste de razboi cu Venezuela si retrage tot personalul diplomatic încă prezent în ambasada lor din Caracas
    Mike Pompeo a criticat virulent luni Cuba şi Rusia pentru sprijinul acordat preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro.
    Parlamentul de la Caracas, controlat de opoziție, decretează starea de ALERTĂ şi suspendarea livrărilor de petrol către Cuba.
    https://evz.ro/sua-retragere-diplomati-venezuela.html
    https://www.agerpres.ro/politic-ex/2019/03/12/venezuela-rusia-si-cuba-in-vizorul-criticilor-sua-pentru-sprijinul-acordat-lui-nicolas-maduro-havana-reactioneaza–272759
    https://www.stiripesurse.ro/nebunie-in-venezuela-parlamentul-de-la-caracas-controlat-de-opozi-ie-decreteaza-starea-de-alerta-si-suspendarea-livrarilor-de-petrol-catre-cuba_1333078.html

  36. Embargoul american impus petrolului venezuelean a intrat in vigoare duminica, cu scopul afisat de a-l obliga pe presedintele Nicolas Maduro sa plece de la putere
    http://www.ziare.com/international/venezuela/a-intrat-in-vigoare-embargoul-american-impus-petrolului-venezuelean-pe-cine-vizeaza-si-ce-s-ar-putea-intampla-1559664

    “În privinţa situaţiei din Venezuela, Vladimir Putin şi Xi Jinping au subliniat că este total inacceptabil ca cineva să încerce să înlăture autorităţile dintr-un stat terţ, să încerce utilizarea forţei şi aplicarea de presiuni internaţionale ilegale asupra unui stat suveran cu scopul schimbării conducerii”
    https://www.stiripesurse.ro/rusia-si-china-front-comun-impotriva-sua-este-total-inacceptabil-ca-cineva-sa-incerce-sa-inlature-autoritatile-dintr-un-stat-tert_1345992.html

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare