LA MANA CORPORATIILOR. Statul român a pierdut procesul cu ENEL, desi compania nu-si respectase contractul de privatizare

29-07-2016 3 minute Sublinieri

enel

Statul român a pierdut procesul intentat companiei italiene Enel la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris pentru nerespectarea contractului de privatizare a filialei Electrica Muntenia Sud și trebuie să plătească cheltuieli de judecată în valoare de 1,5 milioane de euro, au declarat, miercuri, pentru AGERPRES, surse din sectorul energetic.

Statul român, prin Societatea de Administrare a Participațiilor din Energie (SAPE), a cerut despăgubiri de la Enel de 834,2 milioane de euro și de 378,6 milioane de lei pentru nerespectarea contractului de privatizare a filialei Electrica Muntenia Sud.

Statul a mai pierdut până acum și procesele intentate celorlalți doi investitori care au cumpărat filiale Electrica, respectiv CEZ și E.ON.

“Statul român a demarat acest proces după ce un control al Curții de Conturi din perioada 2012-2013 a relevat faptul că investitorii nu și-au respectat contractele de privatizare. Însă cei de la Curtea de Conturi nu au venit cu dovezi concrete prin care să susțină rapoartele, astfel că statul a pierdut, rând pe rând, procesele cu companiile care au cumpărat filiale Electrica”, au explicat sursele menționate.

Sentința potrivit căreia statul a pierdut procesul intentat Enel a fost dată săptămâna trecută, iar SAPE este acum obligată să plătească cheltuieli de judecată în valoare de 1,5 milioane de euro.

“Din cele 24 de capete de cerere formulate în aprilie 2013, 17 au fost respinse, iar restul au fost fie prescrise, fie considerate de competența altor instanțe”, au mai spus sursele citate.

În România, compania italiană Enel deține trei foste filiale ale Electrica de distribuție și furnizare a energiei electrice, în zona Muntenia Sud, inclusiv București, în Banat și în Dobrogea. Filiala Electrica Oltenia a fost cumpărată de cehii de la CEZ, iar cea din Moldova, de nemții de la E.ON.

SAPE este o societate aflată în portofoliul Departamentului pentru Energie, care a fost înființată în anul 2014 ca urmare a divizării parțiale a Electrica înainte de listarea la bursă. Societatea gestionează pachetele minoritare de acțiuni deținute la companiile de distribuție și furnizare a energiei electrice care au fost privatizate, inclusiv litigiile cu investitorii care au preluat fostele filiale Electrica.

Guvernul tot bălmăjește strategii, ba chiar a brevetat un soi de nou patriotism tehnocratic prin Irimescu-Dâncu. Pierdem timpul. Adevărata politică, aia care a trecut lin dintr-un guvern în altul, e una simplă. Subvenționarea muncii precare, ignorarea abuzului într-un capitalism de secol 19 care conviețuiește vesel cu ”servicii” și clădiri de sticlă în Pipera.

Vin regulat ajutoare de stat pentru firme oricum ajutate și legislativ, și în toate felurile. Aproape că merită citat nebunul ultraconservator, Bill O’Reilly, care în replică la Michelle Obama care amintea că sclavii au construit Casa Albă, a ”nuanțat”: da, erau sclavi, dar erau de la subcontractori și erau bine hrăniți…

E o politică difuză și unidirecțională. Se vinde mitul supracalificării și meritocrației, dar în România se fac bani grei din manufactură și superexploatare. Ni se spune că a crescut consumul, dar nimeni nu se uită unde se duc de fapt banii din creșterea salariului minim (tot supraviețuire la limită, utilități, coș de bază), nu se discută de clase deși avem pături din ce în ce mai clare de consumatori privilegiați (care da, pot asigura o bulă de consum) și supraviețuitori care nu trăiesc în stat de drept. Mă rog, lipesc două știri. Comentariul a devenit din ce în ce mai inutil în ziua de azi.

Cine a primit subvenții de stat? Firme de call center, de textile, de muncă la bandă. Oricum, profitabile din muncă semi-precară.

Cea mai mare sumă de bani o va primi compania care oferă servicii de tip call-center Webhelp România, care s-a angajat să recruteze circa 460 de oameni dacă obţine ajutorul de stat de 16,9 milioane de lei. Ajutor de stat a primit şi producătorul de compo­nen­te auto Yazaki, care avea la finalul anului trecut cinci fabrici şi peste 6.800 de angajaţi în România. Compania a solicitat un ajutor de stat de circa 15 milioane de lei şi va crea mai bine de 800 de locuri de muncă în centrul de producţie de la Brăila, cea mai nouă unitate deschisă de japonezi în România. (sursa)

O relatare de pe un site local a unui angajat Yazaki. Povești precum asta abundă undeva în planul secund în presa locală, uneori ajunge și în cea națională. De fiecare dată sunt privite ca niște ciudățenii de pe altă lume.

Ritm epuizant de lucru
Ritmul de lucru este unul epuizant. Pe linie abia ai voie să te duci la toaletă. Atribuţiile de serviciu sunt multiple, iar planul de producţie foarte greu de atins. De exemplu, un muncitor are de făcut 360 de cablaje în secţia ATO, iar target-ul creşte mereu. Doar în timpul unui audit linia este dată la minimum pentru ca inspecţia să vadă că se lucreză în condiţii bune, apoi revin  la ritmul unui robot. Au fost foarte multe cazuri în care colegii mei au leşinat şi au fost duşi la cabinetul medical. Deşi medicul le-a recomandat repaos, muncitorii nu au fost lăsaţi să plece acasă de supervisori ori de line-lideri. (sursa)

După procesul cu ENEL mai vreți TTIP?

Statul Român a pierdut procesul cu investitorii strategici care au găsit calea luminoasă de a lua pe mai nimic infrastructură vitală și de a tot taxa pentru investiții. Ba chiar au reușit să țină prețurile sus în procesul ”liberalizării”.

Acum înțeleg de ce discuțiile în România cu TTIP, contractul comercial cu SUA care ar face regine din curțile de arbitraj (justiție pentru business în sensul de ulttraprobusiness), n-au ecou. Pentru că noi suntem avangarda. Noi suntem de foarte mult timp în plină piață de afaceri reglementată proafaceri. În litigii nu avem oricum nicio șansă. Statul de drept nu e pentru căței. […]


Categorii

1. DIVERSE, Corporatism, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “LA MANA CORPORATIILOR. Statul român a pierdut procesul cu ENEL, desi compania nu-si respectase contractul de privatizare

  1. Nu mai există state: mai există executanți macro-strategici.

  2. Corporatiile din Franta, UK si SUA isi disputa intaietatea spre colaps
    In Franța datoria sectorului privat a atins 132,2% din PIB. ”O situație riscantă”, potrivit Banque de France. Acest grad de îndatorare îl depășește pe cel din Spania, Italia și Germania, notează Banca Franței în Raportul său de stabilitate publicat luni. Sectorul privat din Franța este însă mai puțin îndatorat decât ​​Regatul Unit (155% din PIB) sau Statele Unite (149%).
    https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-22872448-financial-report.htm

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare