CUM INCEARCA SUPERMARKETURILE SA FAULTEZE PRODUCATORII ROMÂNI/ Fermierii – greva foamei din cauza subventiilor/ DEFRISARILE – DE LA 80% zone impadurite la doar 25%…

29-07-2016 7 minute Sublinieri

protest-fermieri

  • Agrointel: 

NESIMȚIREA SUPERMARKETURILOR: Producătorii români, forțați să achite TAXE DE RAFT PÂNĂ LA FINELE LUI 2016!

Supermarketurile au găsit calea pentru a eluda prevederile noua legislație care prevede eliminarea taxelor la raft! Potrivit unui comunicat remis Agrointeligența de Federația Națională Pro Agro, marii retaileri au demarat o acțiune de forță prin care toate taxele prevăzute în contractele comerciale încheiate în baza Legii nr. 321/2009 sunt facturate anticipat pe întreaga perioadă a anului!

Din sesizările producătorilor și procesatorilor, operatorii economici a căror cifră de afaceri este mai mare de 2 milioane de euro, în cursul acestor zile au întreprins o acțiune concertată prin care toate taxele prevăzute în contractele comerciale încheiate în baza Legii nr. 321/2009 sunt facturate anticipat pe întreaga perioadă a anului, transmițându-le producătorilor că în cazul în care nu sunt acceptate aceste taxe vor fi reziliate unilateral contractele de furnizare, cu toate că Legea nr. 150/2016 a intrat în vigoare începând cu data de 19.07.2016”, se arată în comunicatul Pro Agro. de precizat că în aceste taxe comerciale sunt incluse și taxele de raft care, potrivit noii legislații care stabilește că ”este interzis oricărui comerciant să solicite facturarea/refacturarea și să încaseze de la furnizor taxe și servicii”.

Organizația reprezentativă la nivel național precizează că ”aceste practici neloiale sunt anticoncurențiale și au rolul de a crea prejudicii financiare producătorilor și consumatorilor fără să existe vreun temei juridic expres în baza căruia aceste taxe să poată fi facturate”. Interesul legitim al producătorilor români este grav afectat, Federația Națională Pro Agro va sesiza autoritățile competente pentru a se declanșa o verificare a acestor practici ilegale însușite în continuare de către unii operatori economici a căror cifră de afaceri este mai mare de 2 mil. euro. România ca stat membru al Uniunii Europene a legiferat prin Legea nr. 150/2016 o reglementare corectă a relațiilor contractuale care are drept scop eliminarea transferului unor costuri și riscuri excesive către producătorii din sectorul agroalimentar”, se mai arată în comunicat.

În final, Pro Agro subliniază că organizația de producători și procesatori din România și-a manifestat deschiderea de a construi parteneriate între producători, procesatori și comercianți, însă până la data transmiterii mesajului public, adresa trimisă marilor rețele comerciale a rămas fără răspuns.

LUNI – ZIUA DECISIVĂ! Fermierii vin la București cu un mesaj clar: ”Plătiți subvențiile SAU intrăm în greva foamei și facem miting național”

Răbdarea fermierilor s-a sfârșit! Fără subvenții în conturi, lideri din zootehnie au anunțat că vor intra în greva foamei începând de luni, 1 august! Singura soluție pentru a nu se ajunge la un astfel de protest extrem este ca sumele anunțate de APIA să le fie virate în cel mai scurt timp crescătorilor care nu au încasat nici un leu din plățile directe aferente anului 2015.

APIA a anunțat astăzi că a început autorizarea la plată a sprijinului cuplat pentru vaca de lapte, după ce ieri le vestea fermierilor că a deblocat banii pentru ovine și caprine. Crescătorii spun că banii nu le-au ajuns încă în conturi și se tem ca între ”autorizarea plății” și achitarea subvențiilor să nu curgă săptămâni bune!

Fără bani și cu puține furaje la dispoziție, fermierii sunt deciși să iasă în stradă dacă nu văd banii din subvenții într-un termen cât mai scurt în conturi. Într-o declarație recentă pentruAgrointeligența Dumitru Grigorean, președintele Federație Crescătorilor de Bovine de Carne din România anunța că începând de luni (1 august – n.r) va intra în greva foamei, tocmai pentru a atrage atenția autorităților cu privire la greutățile pe care le întâmpină fermierii din sectorul zootehnic.

Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro – structură ce reunește cele mai importante forme asociative din zootehnie, este hotărât să rezolve cât mai repede această situație dificilă înainte de a se declanșa un protest extrem, precum cel de intrare în greva foamei. Astfel, în cursul zilei de luni, atât președintele Pro Agro, cât și Dumitru Grigorean, vor avea o întâlnire cu ministrul agriculturii Achim Irimescu.

Este un gest extrem la care vrea să recurgă președintele Federației Crescătorilor de Bovine de Carne din România, vizavi de modul în care Agenția de Plăți (APIA – n.r) înțelege să se comporte față de fermierul român din sectorul zootehnic. Practic, în momentul de față mă interesează mai mult omul Grigorean, decât problema pe care o avem toți dintre noi, adică aceea de a primi subvențiile pe zootehnie. Eu cred că așa cum am stabilit astăzi cu domnul Grigorean, luni la prima oră ne vom prezenta la ministerul agriculturii să avem o ultimă discuție legată de urgentarea într-un termen cât mai scurt, asta însemnând câteva zile, a efectuării plăților către sectorul zootehnic. Aceste întârzieri au provocat deja o lipsă în aprovizionarea cu furaje și degeaba li se dau aceste sume de bani fermierilor în luna august, pentru că nu vor putea să cumpere decât furaje foarte scumpe și nu vor putea să aibă suficiente furaje la iarnă”, a declarat pentru Agrointeligența Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro.

Contactat telefonic de Agrointeligența, Dumitru Grigorean, ne-a confirmat astăzi că președinții asociațiilor reprezentative vor fi prezenți luni 1 august de la ora 9 în fața MADR.Încă nu știm dacă vom fi invitați la discuții. Este o solidarizare fără precedent a tuturor asociațiilor și federațiilor și sper că așa vom lucra de acum înainte, pentru binele celor pe care îi reprezentăm. Dacă vedem că plățile s-au mișcat și lucrurile sunt în regulă ne cerem scuze pentru deranj, le urăm spor la treabă și plecăm acasă. Dacă nu…”, ne-a declarat liderul fermierilor care cresc vaci de carne.

Este anunțat un protest cu zeci de mii de crescători de animale

Dacă lucrurile nu se vor remedia într-un timp cât mai scurt, fermierii sunt puși în situația de a lăsa treaba din fermă și de a ieși în stradă.

În cazul în care în aceste câteva zile actualul management al APIA – care de fapt este și fostul management al APIA nu va înțelege să respecte fermierul român și, în continuare, vor lansa tot felul de promisiuni și termene, eu personal cred că Federația Pro Agro are maturitatea necesară să demonstreze că este o federație puternică și, ca o ultimă măsură, să facem o acțiune de protest la nivel național de câteva zeci de mii de crescători de animale, să se înțeleagă odată pentru totdeauna că funcționarii care sunt plătiți cu sute de milioane din bani publici trebuie să respecte fermierul român care trudește pentru fiecare leu pe care îl obține și pentru care plătește taxe și impozite ca acești angajați să își ia banii – deloc puțini, lună de lună, fără întârziere, susține liderul fermierilor.

Nu MADR este vinovat, ci APIA

Potrivit liderului fermierilor, vinovați pentru întârzierea subvențiilor nu sunt cei de la conducerea Ministerului Agriculturii, ci funcționarii Agenției de Plăți și Intervenții pentru Agricultură care aleg să-i trateze fără respect pe agricultori.

Dacă din discuții nu vom avea o înțelegere de ambele părți, la problemele de fond cu care se confruntă zootehnia României, fiecare este liber să meargă pe drumul lui și fiecare are metodele democratice prin care ne putem manifesta dezacordul față de funcționarii agenției de plăți. Vreau să menționez foarte clar că nu găsesc o culpă a ministrului agriculturii, dar găsesc o culpă a funcționarilor APIA care dacă ne uităm în istoric ne-au tot anunțat, ba că primim banii în aprilie, în mai că vin în luna iunie și iată că se termină și luna iulie și nu am primit nici un leu. Zootehnia este sectorul cel mai greu de activitate din agricultură, pentru că aici este ca la mină, se muncește 24 de ore din 24”, ne-a mai spus fermierul.

În ultima perioadă, discutând cu foarte mulți fermieri, președintele Pro Agro a înțeles mesajul lor prin care își manifestau lipsa de încredere, inclusiv față de formele asociative, pentru că nu s-au făcut suficienți pași astfel încât să-i determine pe acești funcționari ai APIA să efectueze plățile.

Nu am exagerat cu presiunea publică pentru că am considerat că, odată ce și-au asumat anumite termene, trebuie să se țină de ele, tocmai de aceea nu am recurs la măsura extremă a protestului. Îi asigurăm pe fermierii care încă își manifestă încrederea în formele asociative că dacă lucrurile nu se vor remedia în termenul cel mai urgent, Federația Pro Agro va organiza o acțiune de protest pentru modul în care APIA alege să-i respecte și să-i trateze pe fermierii români din sectorul zootehnic. Am ajuns la un blocaj instituțional pentru că poate ar trebui ca mai devreme de luna septembrie să facem acel consiliu consultativ, pe care primul ministru al României, domnul Dacian Cioloș, ni l-a promis la o dezbatere publică. Cred că este o idee foarte bună. Trebuie să existe niște criterii de performanță foarte clare ale directorilor generali din agențiile plătitoare pentru a ști la ce ne raportăm când vorbim de salarii de 15.000 lei. Să vedem care sunt realizările pentru ca un manager să primească aceste sume de bani”, susține liderul Pro Agro.

ȘTEFAN NIȚĂ, Manager S38: ”Se defrișează anual ZECI DE MII DE HECTARE. Cele mai multe suprafețe despădurite se află ÎN ARII PROTEJATE”

Terenurile agricole și pădurile României sunt privite ca niște pietre prețioase neșlefuite de către marii investitori străini. Dar agenții specializați exclusiv pe operațiuni cu terenuri forestiere și agricole sunt greu de găsit, deși reprezintă un domeniu căutat de oamenii de afaceri cu viziune. Despre detaliile din această nișă, stand de vorbă cu Ștefan Niță, manager S38, agenție imobiliară specializată în terenuri agricole, intravilane și forestiere.

Când ați luat contact pentru prima oară cu piața imobiliară?

S-au făcut deja 15 ani de cât am intrat în acest domeniu. Neavând deloc experiență, pot spune că am fost mânat de un curaj nebunesc. Investiția inițială a fost mai mică de 1.000 de dolari, bani cu care am reușit să pun bazele unui punct de lucru în apropierea Gării de Nord. Primii angajați au fost patru agenți imobiliari (tot fără experiență în domeniu) și un jurist. După 11 luni, am înțeles că nu există noroc, în imobiliare – există doar muncă, investiții și putere de adaptare în segmentul de piață în care activezi.

Cum era piața imobiliară atunci când ați intrat în branșă?

La vremea respectivă, condițiile erau mult diferite față de ce vedem astăzi. Bazele de date erau scrise cu pixul pe caiete, mergeam cu bilețele să dăm anunțuri la ziarele de publicitate, nu foloseam internet, iar telefoanele mobile nu erau atât de răspândite ca astăzi. Telefonia fixă era principala metodă de comunicare, aveam o secretară care programa clienții în caiet. Mi-aduc aminte că, la un moment dat, aveam 18 posturi telefonice, pentru a evita aglomerația de la telefon. În anul 2002, am luat primele computere și ne-am pus la punct o bază de date accesibilă în rețea, iar în 2003, am luat primele mașini în leasing. Întotdeauna am avut viteză de reacție, mi-a plăcut, pe cât posibil, să fiu în pas cu tehnologia. Acum, contextul oferă mult mai multe condiții pentru cei care doresc să lucreze în imobiliare. Secretul este să privești această meserie ca pe o carieră.

De ce ați renunțat la segmentul rezidențial și ați început să vă specializați pe operațiuni cu terenuri agricole și păduri?

Din 2010, am început să lucrez pe segmentul terenurilor agricole și al pădurilor, deoarece am simțit că pot aduce valoare în această nișă. Sigur, mediul este atât de frumos, încât pot spune că îmbin utilul cu plăcutul: multe vizionări se fac cu rucsacul în spate, trebuie să călătoresc prin țară, prezentările sunt mult mai interesante decât cele ale ofertelor rezidențiale. Din păcate, peste tot în lume, inclusiv la noi, dispar anual terenuri întregi de pădure, din cauza incendiilor, defrișărilor masive și alunecărilor de teren. După cum știm, aceste distrugeri afectează multe alte domenii, nu conduc numai la pierderea efectivă a unor copaci.

Care sunt cele mai afectate zone de despădurire din România?

În trecut, pădurile se întindeau pe aproape 80% din suprafața actualei țări. Importanța pădurilor este ilustrată chiar și în istoria noastră, de aici și zicale precum „codrul este frate cu românul”. În prezent, pădurile au ajuns să ocupe doar în jur de 25% din suprafața României, respectiv puțin peste 6 milioane de hectare. Procentul nu este scăzut doar comparativ cu cel de altă dată, ci și față de media actuală a țărilor din Uniunea Europeană (42%). Potrivit studiilor realizate la noi în țară de organizațiile internaționale, se defrișează anual zeci de mii de hectare, iar cele mai multe suprafețe despădurite se află în arii protejate. Cele mai afectate județe au rămas Suceava, Harghita, Argeș, Maramureș și Cluj, iar cele mai multe cazuri de tăieri ilegale se înregistrează în județele Argeș, Gorj, Prahova și Bacău.


Categorii

1. DIVERSE, Agricultura/ Satul romanesc

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “CUM INCEARCA SUPERMARKETURILE SA FAULTEZE PRODUCATORII ROMÂNI/ Fermierii – greva foamei din cauza subventiilor/ DEFRISARILE – DE LA 80% zone impadurite la doar 25%…

  1. Nu doare pe mai nimeni, că țara nu mai e a românilor, care-s și ei tot mai puțini-în conștiință.

    În stăpânirea unor români ortodocși, a unor oameni cu frică de Dumnezeu, această țară ar (putea) deveni în câțiva ani cu adevărat Grădina Maicii Domnului-atât fizic, cât mai ales duhovnicește.
    Dar dacă nu suntem, coborâm la iad galopând…

    Domnul să aibă milă de noi!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare