Nesimtire colonialista. CORPORATIILE ENERGIEI NU DAU INAPOI: GDF SUEZ critica intentia guvernului de TAXARE pe “MONOPOL NATURAL”, amenintand ca va transfera costurile asupra CONSUMATORILOR

22-01-2013 1 minut Sublinieri

Aplicarea unei taxe pe veniturile înregistrate de distribuitorii de electricitate şi gaze ca urmare a dereglementării pieţei va afecta semnificativ capacitatea de finanţare a acestora, iar costurile ar trebui transferate consumatorilor, potrivit GDF SUEZ Energy România.

Din punctul nostru de vedere, dacă o astfel de taxă ar fi aplicată, costul ei ar trebui să se reflecte în preţul final plătit de consumatori sau să conducă la o reducere semnificativă a capacităţii de investiţii a companiilor de distribuţie de gaze şi electricitate, vectori importanţi de dezvoltare în România“, a comunicat compania GDF SUEZ Energy România, răspunzând unei solicitări MEDIAFAX.

Compania, subsidiară a grupului francez GDF SUEZ, arată că intenţia Guvernului este o surpriză, întrucât companiile din piaţa de energie nu au fost consultate.

GDF SUEZ Energy România menţionează, de asemenea, că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a îngheţat tarifele de distribuţie în 2009 şi nu le-a mai indexat cu rata inflaţiei.

Compania (fosta Distrigaz Sud) a înregistrat în 2011 o cifră de afaceri de 3,86 miliarde lei (910,8 milioane euro), în creştere cu 9%, şi un profit net de 261,9 milioane lei (61,8 milioane euro), în uşoară scădere.

Compania alimentează cu gaze naturale 1,3 milioane de clienţi în Bucureşti şi 18 judeţe, iar în 2009 a intrat şi pe piaţa furnizării de energie electrică pentru clienţii business.

Guvernul vrea să instituie o taxă “pe monopolul natural” din sectorul energiei electrice şi al gazului metan aplicabilă operatorilor de transport şi distribuţie, impusă începând cu luna februarie 2013 şi valabilă până la sfârşitul anului 2014. Taxa va fi calculată pe fiecare MWh pentru care se facturează serviciile de transport şi distribuţie energie electrică şi gaze naturale.

Taxa va fi de 0,45 lei/Mwh în cazul cantităţii transportate către sistemele de distribuţie, de 1,25 lei/Mwh în cazul cantităţii distribuite şi de 1,7 lei/Mwh în cazul cantităţii transportate numai prin sistemul de transport. De la plata taxei vor fi exceptaţi operatorii de distribuţie care prestează acest tip de serviciu pentru mai puţin de 100.000 clienţi.

Statul apreciază că prin aplicarea acestei taxe va înregistra în acest an venituri de 257,5 milioane de lei (59,3 milioane euro), respectiv 295,7 milioane de lei (68,1 milioane euro) anul viitor, iar sumele colectate vor fi utilizate pentru asigurarea cofinanţării proiectelor de investiţii finanţate din fonduri europene.

Taxa va fi aplicată companiilor Transeletrica, CEZ Distribuţie, Enel Distribuţie Muntenia, Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea, E.ON Moldova Distribuţie, Electrica Distribuţie Transilvania Nord, Electrica Distribuţie Transilvania Sud, Electrica Distribuţie Muntenia Nord, Transgaz, E.ON Gaz Distribuţie şi Distrigaz Sud Reţele.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Razboiul impotriva Romaniei, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “Nesimtire colonialista. CORPORATIILE ENERGIEI NU DAU INAPOI: GDF SUEZ critica intentia guvernului de TAXARE pe “MONOPOL NATURAL”, amenintand ca va transfera costurile asupra CONSUMATORILOR

  1. Statul Romania imediat (si atit timp cit va exita, indepentent de ce dicteaza (S)UE) trebuie sa nationalizeze companiile care au ca activitate productia, transportul, distribuţia si furnizarea de energie electrică şi gaze naturale!!! Daca nu o face sigur va ajunge la tulburari sociale mai ample decit in 1989. Aceasta este perspectiva din Timisoara si din postura de fost angajat la Electrica Banat.
    Doamne ajuta-ne sa nu gresim fata de Tine in tot ce gindim, vorbim ori facem.

  2. După o politică demențial-cretioidă, făcută după 89; guvernanții n-au decît să frece „menta”. Cînd au privatizat resursele strategice… sau gîndit la efectele perverse care vor urma? Aaaa! Statul e un prost (hoț) administrator! Dar, noi car susținem un administrator prost (hoț); nu sîntem mai proști ca -prostu? Toate taxele impuse marilor corporații, ajung în prețul final. Cred ei, guvernanții, că acele taxe vor fi plătite din profitul acestor corporații? Aiureli! Acuma, guvernanții sau gîndit (prost) să pună taxe pe boi, vaci și măgari. Măgarii ar trebuii taxați, dar numai cei cu cravată.Astfel nu ar mai necheza: „dăzmățcrație”

  3. http://www.cotidianul.ro/cfr-marfa-privatizata-in-sase-luni-204924/

    Ponta pana cand?si tu vinzi ca si Basescu, Boc,Ungureanu si Isarescu?

  4. Pingback: REVOLTE STRADALE in Bulgaria din cauza PRETULUI la ENERGIE si a CORPORATIILOR STRAINE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: "SCLAVIE IN ENERGIE". Ne asteapta si pe noi TAVALUGUL SCUMPIRILOR din cauza LIBERALIZARII impuse de FMI&UE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: CAZUL ENEL. Coruptia marilor corporartii straine si o idee “interzisa”: NATIONALIZAREA companiilor strategice - Recomandari
  7. Pingback: Guvernul atenueaza LIBERALIZAREA PRETURILOR LA ENERGIE doar pentru MARILE COMPANII si pe seama micilor consumatori - Recomandari
  8. Pingback: Dupa ce a somat autoritatile romane sa LIBERALIZEZE PRETURILE la energie si gaz pentru consumatorii casnici, COMISIA EUROPEANA aproba ajutoarele de stat pentru MARII CONSUMATORI…/ Campioni europeni la SCUMPIREA BENZINEI/ ENEL va incapea tot pe mana
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare