COPIII FAMILIEI NAN AU AJUNS ACASA (Video)/ PS Macarie: “Familia și Biserica au nevoie una de cealaltă pentru a ține piept acestui tăvălug”

30-10-2016 2 minute Sublinieri

Norvegia: copiii familiei Nan s-au întors acasă

Evenimentul reîntregirii familiei Nan, prin revenirea acasă a copiilor preluați abuziv de Barnevernet, Bianca-Mihaela și Dragoș-Dumitru, este trăit, cu emoție, de întreaga comunitate a românilor din Tromsø, care, alături de Preasfințitul Părinte Episcop Macarie Drăgoi al Europei de Nord, s-a strâns în jurul celor doi părinți greu încercați.

Pentru început, vineri, 28 octombrie 2016, în casa lor, împreună cu părintele lor duhovnicesc, Preasfințitul Macarie, Mihaela și Dumitru s-au întărit sufletește, cu spovedanie și rugăciuni de mulțumire, întru bucuria reîntâlnirii cu copiii lor.

Sâmbătă, 29 octombrie 2016, familia Nan și românii din Tromsø participă la Sfânta Liturghie săvârșită de Părintele Episcop Macarie în cadrul parohiei ortodoxe române locale. Astfel, rugăciunea familială se împletește cu rugăciunea comunitară, de această dată cu mulțumiri aduse lui Dumnezeu pentru izbăvire din încercare.

Experiența traumatică a despărțirii nedrepte a familiei Nan ne-a readus aminte, într-un mod dureros, de importanța existenței unor comunități unite și puternice în credință. Nădejdea noastră este ca românii din țările nordice și de pretutindeni să redescopere și să păstreze darul neprețuit al unității de neam și credință, darul împreună-pătimirii și al împărtășirii bucuriilor și biruințelor.

BIROUL DE PRESĂ AL EPISCOPIEI ORTODOXE ROMÂNE A EUROPEI DE NORD

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

PS Macarie: „Neamul românesc a avut doar două instituții care au rezistat, nedărâmate, de-a lungul timpului: familia și Biserica”

Preasfințitul Părinte Episcop Macarie Drăgoi al Europei de Nord și-a continuat, în aceste zile, vizita pastorală în Norvegia. Sâmbătă, 29 octombrie 2016, la Tromsø, a slujit Sfânta Liturghie, împărtășind copiii și părinții din parohia locală, în frunte cu familia Nan. Duminică, 30 octombrie 2016, episcopul ortodox român al Europei de Nord s-a aflat la Bergen, unde a slujit Sfânta Liturghie în mijlocul românilor din îndepărtata „Poartă a Fiordurilor”. La slujbă au fost înălțate rugăciuni și pentru victimele incendiului de la Colectiv, pentru cei decedați săvârșindu-se slujba parastasului, fiind pomenit și Arhiepiscopul Justinian al Maramureșului și Sătmarului, trecut astăzi la cele veșnice. De altfel, în Bergen a fost tratat Marius Frățoaica, unul dintre supraviețuitorii incendiului, care, pe timpul refacerii, a fost vizitat la spital, spre mângâiere și întărire, de părintele episcop și de preotul paroh. Totodată, tânărul rănit și familia sa au fost sprijiniți printr-o colectă organizată în parohiile românești din Norvegia.

În cuvântul de învățătură pe care Preasfințitul Macarie l-a ținut în cadrul slujbelor din Norvegia, acesta a subliniat, făcând trimitere și la cazul recent al familiei Nan, dar și la provocările din România și întreaga lume, la rolul esențial al familiei pentru supraviețuirea spirituală și istorică a neamului românesc.

„Neamul românesc – a spus la Bergen ierarhul – a avut doar două instituții care au rezistat, nedărâmate, de-a lungul timpului: familia și Biserica. Instituțiile statului au fost, deseori, avariate grav, instituțiile de apărare la fel, cele economice și culturale au depins de vicisitudinile istoriei. Suntem, până astăzi, români și ortodocși pentru că, în lipsa oricărui alt sprijin, am supraviețuit în familiile noastre și prin credința noastră. Acest lucru îl conștientizăm mai acut, aici în diaspora, în mijlocul străinilor, unde nu ne putem păstra identitatea decât prin familie și prin Biserică. Vedem, însă, că tocmai aceste două piloane de rezistență sunt puse în primejdie. Familia și Biserica au nevoie una de cealaltă pentru a ține piept acestui tăvălug. Familia fără Biserică se pierde, își diluează substanța și cade pradă tentațiilor și ingineriilor sociale de tot felul. Biserica fără familie înseamnă, de fapt, o Biserică neimplicată social, fără rădăcini în popor. Neamul se salvează, așadar, prin familie, iar familia se salvează în și prin Biserică” a precizat chiriarhul din Scandinavia.

Pe durata vizitei pastorale în Norvegia, Părintele Episcop Macarie a vizitat mai multe familii la domiciliu și bolnavi internați în spitalele din Norvegia, iar duminică, 30 octombrie, a botezat un copilaș într-o tânără familie de români din Bergen. Copiii și adulții au primit mai multe daruri din partea ierarhului lor.

BIROUL DE PRESĂ AL EPISCOPIEI ORTODOXE ROMÂNE A EUROPEI DE NORD

macarie-bergen

macarie-bergen2


Categorii

1. DIVERSE, Confiscarea copiilor de catre stat, PS Macarie Dragoi

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “COPIII FAMILIEI NAN AU AJUNS ACASA (Video)/ PS Macarie: “Familia și Biserica au nevoie una de cealaltă pentru a ține piept acestui tăvălug”

  1. Noua biserica ortodoxa ne-a intors spatele.Patriarhul Finlandei refuza sa vorbeasca cu mine,preotii ortodocsi refuza sa impartaseasca copiii.Rusine!

  2. @ Smicala Camelia:

    E de mentionat ca Biserica Ortodoxa Romana nu are episcopie in Finlanda, din pacate, iar cei de acolo, care tin de alte jurisdictii, sunt extrem de secularizati, ca sa nu zicem de apostaziati. Asta insa nu trebuie sa ne duca la hulirea Bisericii Ortodoxe, din cauza ca, din pacate, exista si reprezentanti cu totul nevrednici. Cu atat mai mult cu cat episcopii nostri, cum este PS Macarie, chiar sufera si se implica atat cat poate pentru toate familiile suferinde.

  3. @ Smicala Camelia

    Doamna doctor, sa va dea Dumnezeu sanatate si putere pentru a va vedea copilasii acasa. Noi suntem alaturi de dvs., fie si numai cu gandul.
    E foarte bine ca ati apelat la biserica ortodoxa (finlandeza) si este greseala lor ca au procedat precum spuneti. Dar, Dumnezeu a vazut si gestul dvs. si raspunsul lor, asa ca stie El ce si cum, stie ce are de facut!

  4. @Smicala Camelia

    Sa stiti ca Maria, Mihai si dumneavoastra sunteti in rugaciunile multora dintre noi si, cum a spus si fratele in comentariul anterior, suntem cu inimile total alaturi de dumneavoastra!

    Preotii ortodocsi refuza sa impartaseasca copiii? Care preoti, cei romani sau cei finlandezi? (intreb de curiozitate, pt ca tin minte ca la Helsinki era si o comunitate mica de ortodocsi romani cu preotul lor)

    Biserica oricum inseamna mai mult decat una sau doua sau cateva persoane. Va asigur din tot sufletul ca Biserica ortodoxa nu va poate parasi, stati lipita de ea, nu pierdeti nadejdea in Domnul si Maica Sa, si sunt sigura ca preotii de nadejde nu vor intarzia sa apara!

    Doamne ajuta!

  5. @Smicala Camelia
    Ce pretentii poti sa ai de la un patriarh rus?
    Patriarhul actual este Preafericitul Leo, Arhiepiscop al Kareliei și a întregii Finlande.
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_Ortodox%C4%83_Finlandez%C4%83

  6. Smicala Camelia,
    eu va doresc sa aveti putere sa va bucurati cu cei care zilele acestea se bucura, iar noua sa ne dea Domnul inima indurerata ca sa plangem impreuna cu dvs.
    Ca si Iov altadata, astazi sunteti “tinta sagetilor” lui Dumnezeu. In marea lui suferinta, le spune prietenilor ca sunt niste “jalnici mangaietori”. La fel ma simt si eu acum – un jalnic mangaietor. Indraznesc totusi sa va rog sa nu va pierdeti nadejdea. Daca nu pentru noi parintii, macar pentru sufletelele copilasilor si tot se va indura Domnul de toti cei aflati in situatii ca a dvs.
    Maica Domnului sa-i ocroteasca pe copii si dvs sa va ajute!

  7. Pingback: DUMITRU NAN A FOST ARESTAT! | Cuvântul Ortodox
  8. Pingback: PS Macarie despre ARESTAREA lui DUMITRU NAN: “In absența unei hotărâri judecătorești și nesocotind cele mai elementare drepturi, Dumitru Nan a fost azvârlit în închisoare. De ce?”/ | Cuvântul Ortodox
  9. Pingback: PS Macarie despre ARESTAREA lui DUMITRU NAN: “In absența unei hotărâri judecătorești și nesocotind cele mai elementare drepturi, Dumitru Nan a fost azvârlit în închisoare. De ce?” | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare