1 AN DE LA MOMENTUL “# COLECTIV”…

30-10-2016 5 minute Sublinieri

61768547

…tragedia de acum un an a lăsat cîteva zeci de familii îndoliate care habar nu au ce s-a întîmplat cu copiii lor în acea noapte de coşmar. Aproape toată lumea vrea pedepsirea celor vinovaţi, de parcă anii grei de închisoare mai pot îndrepta cîte ceva din morţile definitive de acum un an. În realitate, mîngîierea închisorii este, mai degrabă, pentru cei care nu au avut nimic de suferit după noaptea aceea.

De altfel, din toată acea tragedie, cei care au avut de cîştigat sînt cîteva persoane concrete: Klaus Iohannis, care şi-a văzut visul cu ochii, acela de a-l debarca pe Victor Ponta, Dacian Cioloş, care s-a trezit pe neaşteptate prim-ministru, încă vreo 30 de personaje caricaturale, care au devenit miniştri, Liviu Dragnea, care a devenit preşedintele PSD, Alina Gorghiu, care a început să creadă că este preşedinta PNL, şi, desigur, Nicuşor Dan şi Clotilda, deveniţi şi ei peste noapte copiii „Colectivului”.

În rest, „Partidul Colectiv” a rămas o amăgire în rîndul celor care au vrut să speculeze momentul emoţional, visînd la cai verzi pe pereţi care să-i facă deputaţi, senatori şi chiar conducători de ţară, „Societatea civilă” îşi poartă în continuare epoleţii pe umeri, fiind la fel de înregimentată ca acum un an, cînd mergeau la Cotroceni cei din „Iniţiativa România” a Monicăi Macovei, completată cu Liviu Mihaiu, acel guvernator al lui Vântu. Iată, de altfel, lista completă a delegaţiei „Colectiv”: Adrian Despot – solist Viţa de Vie, Liviu Mihaiu, fost guvernator al Deltei, Claudia Postelnicescu – Iniţiativa România, Elena Calistru – Funky Citizens, Nicuşor Dan – Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, Mihai Dragoş – Consiliul Tineretului din România, Ionuţ Sibian – Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii, Cristina Guseth – Freedom House, Elena Stoica – studenta la Facultatea de Jurnalism, Tudor Benga – OKIAN şi Factual, Alexandru Bindar – Uniunea Studenţilor din România, Cătălin Drula – Asociaţia Pro Infrastructura, Edmond Niculusca – Asociaţia Pro Infrastructura, Horia Onita – Consiliul Naţional al Elevilor, Ştefan Darabus – HHC România, Andrei Cornea – GDS, Clara Matei – Asociaţia Medicilor Rezidenţi din România, Sorin Ioniâî – Expert Forum. Unul mai penibil decît altul, aceştia deveniseră „reprezentanţii” societăţii civile cu care Iohannis, chipurile, a decis ca Dacian Cioloş să ne mănînce zilele pentru un an, cînd, de fapt, guvernul era decis în subteranele puterii cînd încă mai mocnea focul în „Colectiv”!

În realitate, imediat după tragedie, oameni instruiţi să gestioneze astfel de momente au pus la cale un plan diabolic perfect, în care manipularea s-a transformat în ideologie, iar „masele”, adică noi, am înghiţit pe nemestecate lozinci de genul „Corupţia ucide” şi ne-am încolonat ca vitele în drum spre abator! Oricine îndrăznea să atragă atenţia că e ceva ciudat în mitingul „Colectiv”, că sînt semnele unei manipulări grosolane în rîndul opiniei publice, era taxat ca fiind pesedist sau chiar „cu ruşii”!

Şi atunci, dacă noi am fost cei care au ales să creadă balivernele profitorilor, de ce spunem acum că sîntem dezamăgiţi că nu s-a schimbat nimic după „Colectiv”, înainte de a ne pune cenuşă în cap, astfel încît să arătăm că la o dată viitoare nu vom mai pune botul aşa de uşor la planurile securiştilor de tip nou?

Am urmărit ieri ore întregi de comemorare televizată, i-am văzut la lucru pe cei mai lacrimogeni reporteri, care invocau tăcerea ca pe un omagiu, care zgîrmau în durerea unor părinţi pentru a smulge o declaraţie pro sau contra Guvernului. Ceva atît de penibil rar mi-a fost dat să văd!

Am văzut, de asemenea, supravieţuitori care, în loc să mulţumească proniei că au scăpat din iad, s-au pus pe retorici politice, ca şi cum focul de la „Colectiv” le-ar fi activat cine ştie ce aptitudini retorice! Şi nimeni nu i-a întrebat: „Ce dracului aţi căutat să vă îmbulziţi în grota aceea de la Pionierul, din care nu aveaţi cum să ieşiţi vii şi dacă s-ar fi aprins o brichetă?”. Nimeni nu i-a întrebat cum de nu au sesizat ei, primii, că nu sînt condiţii prielnice pentru o astfel de aglomerare sau de ce nu au protestat cînd formaţia a aprins artificiile în acel spaţiu închis, în care 500 de oameni stau ca sardelele în cutia de conserve!

Nimic din toate acestea. Numai vorbe, vorbe şi iar vorbe, care nu pot să schimbe nimic. Nu m-am uitat pe listele electorale, dar n-ar fi de mirare ca unii dintre norocoşii supravieţuitori să se afle pe ele, ceea ce ar pune capac felului în care ştim noi să gestionăm astfel de momente dramatice. Politicienii sînt în stare să facă şi acest pas pentru a obţine cîteva voturi!

După Colectiv, 64 de oameni s-au transformat în îngeri. De sufletele lor sînt în stare unii să se agaţe şi după un an pentru a-şi împlini nişte vise mizerabile. Dacă vor, într-adevăr, să păstreze curate sufletele celor plecaţi, supravieţuitorii ar trebui să împiedice măcar acum orice intruziune a politicului în tot ceea ce a reprezentat „Cazul Colectiv”. Altfel, ei vor fi cei care-i vor incendia pentru a doua oară pe cei plecaţi!

În final, mă adresez cu sufletul greu părinţilor celor decedaţi, ca unul care ştie ce înseamnă suferinţa în faţa despărţirii definitive de cineva foarte drag: plîngeţi-vă în linişte morţii şi nu mai daţi declaraţii cu iz politic în numele copiilor voştri! Sînt atît de mulţi cei în stare să vă culeagă lacrimile de pe jos pentru a-şi face din ele platforme electorale, încît v-aţi îngrozi dacă, pentru o clipă, aţi da la o parte vălul sub care îşi ascund gîndurile!

Dumnezeu să-i odihnească pe cei plecaţi şi să ne ierte pe noi, cei rămaşi!

***

Ierarhii Sfântului Sinod s-au rugat pentru victimele de la Clubul Colectiv

COLECTIV – UN AN. Liviu Popescu a fost timp de o săptămână în comă

PR. CONSTANTIN NECULA – MESAJ LA COMEMORAREA UNUI AN DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV

 • Basilica:

Ierarhii Sfântului Sinod s-au rugat pentru victimele din clubul Colectiv

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu mai mulți ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au rugat sâmbătă, 29 octombrie 2016, pentru victimele incendiului din clubul Colectiv. Slujba Parastasului a avut loc în salonul Sfinților Români din Reședința Patriarhală și a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. În cadrul slujbei, au fost pomeniți nominal toți cei trecuti la cele veșnice în urma incendiului.

În cuvântul părintesc de consolare, Preafericirea Sa a evidențiat faptul că Biserica se roagă pentru cei care au decedat în urma tragicului eveniment.

Rugăciunile de pomenire a celor decedați în incendiul de la Clubul Colectiv sunt binefacere spirituală pentru sufletele acestora, dar şi consolare pentru familiile lor îndoliate, deoarece iubirea izvorâtă din credinţă şi rugăciune este mai tare decât moartea (cf. Ioan 11, 25). Pe lângă pomenirile anterioare, şi acum, la împlinirea unui an de la tragicul eveniment din 30 octombrie 2015, Biserica săvârșește slujbe de pomenire a celor decedați atunci, sporind astfel, prin rugăciune şi prin fapte de milostenie, comuniunea de iubire frățească şi solidaritate umană cu cei îndoliați şi cu cei suferinzi în urma tragicului eveniment, a spus Preafericirea Sa.

De asemenea, Patriarhul României a mulțumit tuturor clericilor și credincioșilor care s-au implicat în ajutorarea victimelor de la Colectiv și a familiilor acestora.

Totodată, mulţumim tuturor celor ce imediat după tragicul eveniment din 30 octombrie 2015 au ajutat, cu rugăciunea şi cu fapta, familiile îndoliate şi pe cei răniți (arși). În mod deosebit, mulțumim eparhiilor care au ajutat financiar fiecare familie îndoliată în etape diferite (Arhiepiscopia Bucureștilor, Arhiepiscopia Clujului şi Arhiepiscopia Dunării de Jos), preoţilor de caritate din spitale, preoţilor duhovnici care au consolat pe cei îndoliați şi au îndrumat spiritual pe cei răniți, precum şi tuturor credincioșilor mireni milostivi, medici, asistenți şi donatori de sânge, care au arătat compasiune cu cei îndoliați şi solidaritate cu cei răniți, a precizat Preafericirea Sa.

În data de 30 octombrie 2015, în urma unui puternic incendiu ce a avut la clubul Colectiv din Capitală, 64 de persoane și-au pierdut viața, iar alte peste 100 de persoane au fost grav rănite. Imediat după tragicul eveniment, Biserica Ortodoxă Română s-a implicat în ajutorarea victimelor din clubul Colectiv, precum și a familiilor acestora.

PS Timotei Prahoveanul a sfințit monumentul construit în memoria victimelor de la Colectiv

Monumentul construit de Arhiepiscopia Bucureștilor în memoria victimelor de la clubul Colectiv din Capitală a fost sfințit duminică, 30 octombrie 2016,  informează Radio Trinitas.

Slujba de sfințire a avut loc în curtea Bisericii Sfântul Nicolae Broșteni și a fost oficiată de Preasfințitul Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

După sfințirea monumentului, clericii și credincioșii prezenți au participat la slujba Parastasului ce a avut loc în fața clădirii fostei fabrici Pionierul.

monumente-colectiv


Categorii

1. DIVERSE, Articolele saptamanii, Clubul Colectiv, Ierarhi romani, Preot Constantin Necula, PS Timotei Prahoveanul, Video

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “1 AN DE LA MOMENTUL “# COLECTIV”…

 1. http://www.formula-as.ro/2016/1211/societate-37/viata-intr-o-cutie-de-sticla-20584

  Mesaj pe care l-am salvat acum un an de pe alt site:

  “VA ROG, DISTRIBUITI! TRATAMENTUL DE MAI JOS MI-A SALVAT TATAL DE LA ARSURI DE GRADUL III
  In 1980 tatal meu a fost surprins de explozia unui bidon cu motorina care i-a provocat arsuri de gradul III la cap, gat si maini. Fiind iarna, avea un pulover pe gat care a ars impreuna cu pielea, lasandu-i venele gatului expuse. Nu mai avea piele pe fata, par pe cap si urechile erau arse pe jumatate. Dupa 2 saptamani de chin in spital capul ii era, citez : « o mare coaja de sub care supura puroi ».
  Dupa cele 2 saptamani de chin, tatal meu si-a intalnit salvatoarea : o batrana care a convins-o pe mama ca leacul ei ii va aduce inapoi chipul sotului. Mama si un unchi l-au rapit (fara exagerare) pe tata din spital si l-au dus acasa unde batrana s-a si mutat pentru 2 saptamani.
  Mi-am sunat astazi tatal care mi-a dictat cu galsul tremurand de emotie reteta . M-a rugat sa precizez ca « nu ii doare, dimpotriva, tratamentul le ia durerea ». Stiu ca multi vor fi reticenti, insa eu nu as fi putut trai impacata stiind ca exista un tratament care pe tatal meu l-a facut CA NOU in aproximativ 2 luni iar eu nu l-am facut public ! I-a crescut carnea la loc, i-au crescut urechile, i-au crescut barba, parul, unghiile i-au picat si i-au crescut la loc de 2 ori ! Iar singura urma pe care o mai poti vedea astazi este pielea putin incretita pe gat, sub urechi, acolo unde acum 35 ani i se vedeau venele !
  Tin sa precizez faptul ca de cand ma stiu pragul nostru a fost calcat de oameni care veneau plini de speranta sa isi ajute rudele, copiii, iar mama le pregatea si le arata cum sa aplice tratamentul iar ei plecau covarsiti de recunostinta.
  Reteta este urmatorea (cantitatile pot fi inmultite in functie de cat este de mare suprafata arsa) :
  – 200 grame ceara de albine pura ! (de la apicultori care sa va garanteze ca nu exista nimic altceva in ceara decat ceea ce au produs albinele)
  – 200 grame unt de vaca proaspat NESARAT (mama recomanda sa fie facut in casa din lapte proaspat)
  – 200 ml ulei de floarea soarelui
  – 2 cepe albe
  Intr-un vas curat se pun impreuna la foc mic ceara, untul si uleiul. Cand se topesc toate se adauga ceapa taiata marunt (ca pentru mancare). Se lasa la foc foarte mic pana cand ceapa devine aurie (ea va incepe sa fiarba in amestecul de ulei, unt si ceara). Aveti grija sa nu ardeti ceapa ! Cand ceapa e aurie se stinge flacara.
  Arsurile se vor spala cu multa grija cu ceai de pelin si fasa sterila. Atentie : se inmoaie fasa in ceai, se spala rana, apoi fasa se arunca si se foloseste alta. NU introduceti in ceai fasa cu care ati spalat deja rana. Dupa ce arsura este curatata cu ceaiul de pelin, se lasa cateva minute pana se usuca rana bine.
  Mai departe se va aplica pe arsuri tratamentul in urmatorul mod : se ia fasa sterila de colturi si se inmoaie in tratamentul caldut ( daca e rece se incheaga de la ceara). Veti obsera ca adera la fasa si incepe imediat a se intari. Aplicati cu grija pe arsura fasa astfel inmuiata (si in totalitate inmuiata). Continuati pana cand toata rana e acoperita.
  IMPORTANT de stiut: fasa inmuiata NU se va lipi de rana datorita ingredientelor pe care le contine. Mai mult, datorita caldurii corpului si a stratului de vata care va fi asezat peste ea se va mentine unsuroasa si va hidrata si regenera carnea si pielea.
  Dupa ce toate ranile sunt acoperite cu fasa inmuiata in tratament, peste ea se va aplica un strat de vata care va avea rolul de a mentine caldura necesara regenerarii . Dupa ce corpul va fi acoperit de startul de vata, peste vata se va folosi un nou strat de fasa curata care va mentine vata si fasa cu tratament la locul lor.
  Acest pansamanet se va mentine 24 de ore dupa care va fi inlocuit urmarind exact aceiasi pasi, de la spalarea cu ceai pana la securizarea cu ultimul strat de fasa. In momentul in care pansamentul se da jos tatal meu spune ca nu e dureros pentru ca tratamentul este extrem de emolient . La stratul de fasa cu tratament va adera carnea moarta care se va indeparta astfel cu usurinta si fara durere.
  De asemenea, pe dedesuptul carnii arse va incepe procesul de regenerare a celulelor, ceea ce va provoca mancarimi. Mancarimea e semn bun.
  Tratamenul ramas de la aplicare se poate pune la rece si poate fi refolosit la urmatoarea pansare, prin incalzire.
  In speranta ca tratamentul va alina suferinta celor ce trec prin momente de neimaginat, ma pun la dispozitia voastra daca aveti intrebari sau nevoie de ajutor.
  Insanatosire grabnica, suntem cu gandul la voi ! “

 2. Un “Colectiv” rusesc: 64 morti, dintre care 13 copii
  Putin se face ca nu intelege ca acolo au fost niste maini criminale.
  https://www.stiripesurse.ro/vladimir-putin-s-a-dezlan-uit-la-locul-tragediei-din-siberia-ce-s-a-intamplat-aici-pierdem-atat-d_1256892.html

 3. A inceput operatiunea #Colectiv in Rusia.

  Localnicii din Kemerovo s-au întrunit la un protest spontan. Ei cred că autoritățile ascund proporțiile tragediei. Oficial s-a anunțat că 64 de persoane, majoritatea copii, au murit. Presa rusă independentă scrie însă, că ar fi vorba de sute de copii arși de vii în centrul comercial. Oamenii cer demisia autorităților locale.
  http://www.report.md/stiri/LIVE-Protest-spontan-in-Kemerovo-dupa-ce-zeci-de-copii-au-ars-in-cinematograf-822

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare