ALEGERI IN REPUBLICA MOLDOVA. Candidatul pro-rus a iesit pe primul loc in primul tur. PRO-RUSUL IGOR DODON – PLAGIATOR DIN AUTORI ROMÂNI, MAIA SANDU, CANDIDATUL PRO-EUROPEAN, ACUZATA CA AR FI IMPOTRIVA CAPELELOR DIN SCOLI. Elita politica pro-occidentala, decredibilizata de furturi bancare imense

1-11-2016 8 minute Sublinieri

dodon-sandu

Numele noului presedinte al Republicii Moldova va fi cunoscut peste doua saptamani, cand socialistul pro-rus Igor Dodon si Maia Sandu, candidatul comun sustinut de 3 partide pro-europene, se vor confrunta in cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale, programat duminica, 13 noiembrie. Potrivit rezultatelor oficiale partiale anuntate de Comisia Electorala Centrala de la Chisinau dupa prelucrarea a 99,5% dintre procesele verbale din sectiile de votare, Igor Dodon a obtinut 48,5% din voturi, iar Maia Sandu 38,2%, scrie Reuters. Este pentru prima oara dupa 15 ani cand modovenii isi aleg presedintele prin vot direct.

Cine sunt cei doi candidati care se vor infrunta in turul II

Igor Dodon, castigatorul primului tur al alegerilor prezidentiale din Republica Moldova, vrea sa puna capat apropierii tarii sale de Uniunea Europeana si sa o reorienteze catre Rusia, pe fondul nemultumirii publice profunde fata de prooccidentalii aflati la putere si in timpul carora statul s-a confruntat cu tulburari economice.

Socialistii lui Dodon vor sa anuleze un plan din 2014 pentru legaturi comerciale si politice mai stranse cu UE. In schimb, ei vor sa inscrie tara in Uniunea Vamala Eurasiatica, dominata de Rusia.

Unii diplomati europeni cred, insa, ca retorica electorala a lui Dodon tine mai mult de divizarea spatiului public decat de substanta politica. El le-a spus diplomatilor ca partidul sau nu va anula Acordul de Asociere cu UE, a declarat un ambasador dintr-o tara europeana, citat sub acoperirea anonimatului.

De asemenea, socialistii sunt de acord cu acordarea unei autonomii sporite regiunii separatiste Transnistria, a carei populatie majoritar rusofona vrea alipirea la Rusia.

La polul opus, Maia Sandu este un candidat prooccidental, care promoveaza apropierea de Uniunea Europeana. Pe parcursul campaniei electorale, ea s-a concentrat pe prezentarea diferentelor dintre ea si Dodon.

Astfel, ea a dat asigurari ca Presedintia va deveni “vocea oamenilor” si ca, daca va fi aleasa, va face efectua prima vizita in Occident, spre deosebire de contracandidatul sau socialist.

In privinta desemnarii responsabililor in functii-cheie numite de presedinte, ea da asigurari ca va numi “oameni integri”, spre deosebire de Dodon care vrea sa puna accent pe “patrioti”.

Maia Sandu mai promite ca le va interzice firmelor offshore sa aiba actiuni in banci sau companii de interes public.

La fel ca si Dodon, fostul ministru al Educatiei da asigurari ca vinovatii de “furtul miliardului’ vor fi pedepsiti. Spre deosebire de liderul socialistilor insa, Maia Sandu sustine ca va cere ajutorul organizatiilor internationale pentru a investiga cazul si a recupera banii.

Alegerile din Republica Moldova, monitorizate de 3.700 de observatori

Aproape trei milioane de cetateni ai Republicii Moldova au fost asteptati la urne, duminica, pentru a-si alege presedintele prin vot direct, pentru prima oara dupa 15 ani, insa prezenta la vot a fost de 48,97% (pentru validarea primului tur de scrutin era necesara participarea a cel putin o treime din numarul cetatenilor inscrisi in listele electorale).

Sectiile de vot s-au inchis la ora 21.00 si, potrivit Comisiei Electorale Centrale, niciun institut de sondare a opiniei publice nu a depus cerere de autorizatie pentru a realiza exit-polluri.

Primul tur al alegerilor prezidentiale din Moldova a fost monitorizat in total de 3.700 de observatori. 3.202 dintre acestia sunt observatori nationali, din partea a 20 de organizatii. De asemenea, Comisia Electorala Centrala a acreditat in calitate de observatori internationali 562 persoane din partea a 52 institutii internationale, inclusiv din partea OSCE, Parlamentului European si Misiunii de Observare a CSI.

Rolul presedintelui este important in Republica Moldova, acesta avand dreptul de a intoarce legi in Parlament, de a dizolva legislativul in unele conditii si de a numi premierul.

Dupa ce niciunul dintre candidati nu a obtinut 50+1% in primul tur, pe 13 noiembrie 2016 se va organiza al doilea tur, pentru care nu este stabilit un prag minim de participare.

Socialistul Igor Dodon si candidata Partidului Actiune si Solidaritate, Maia Sandu, erau considerati favoriti inca dinaintea primului tur.

Ultimul sondaj dat publicitatii inaintea scrutinului de duminica arata ca Igor Dodon, candidatul Partidului Socialistilor din Republica Moldova, era preferat de 35,6% dintre moldovenii decisi sa se prezinte la urne. El o devansa cu mult pe candidata PAS, Maia Sandu, aflata pe a doua pozitie, cu 11,7% din intentiile de vot.

Analistii si observatorii se asteaptau ca Maia Sandu sa primeasca si sprijinul unei parti a alegatorilor care voiau sa il voteze pe Marian Lupu, dupa ce acesta s-a retras din cursa.

Republica Moldova, intre drumul european si apropierea de Rusia

Prinsa intre Ucraina si Romania, stat membru UE, Republica Moldova, o tara micuta, cu o populatie de 3,5 milioane de oameni, a intrat pe calea proeuropeana in 2009, desi depindea de livrarile energetice ruse si in pofida disputei teritoriale nerezolvate privind Transnistria.

Decizia de a semna Acordul de Asociere cu UE a determinat Rusia sa impuna un embargo pe produse agricole importante de la Chisinau – inclusiv pe mere si vin – ce reprezinta o sursa majora de venit pentru moldoveni.

Fosta republica sovietica a fost zguduita de furtul a un miliard de dolari – echivalentul a o optime din PIB-ul tarii – din banci. Scandalul a subliniat amploarea coruptiei in cea mai saraca tara europeana, unde venitul mediu lunar al unei familii este sub 300 de dolari.

Impactul este sever pentru o economie tinuta pe linie de plutire in special prin banii trimisi de moldovenii care lucreaza in Europa si Rusia.

Scandalul a dus la proteste de strada, Fondul Monetar International (FMI) si UE au inghetat asistenta, moneda nationala s-a prabusit, iar inflatia a depasit 10%.

Fostul premier Vlad Filat, care a fost implicat, a fost luat cu catuse din cladirea Parlamentului si inchis. Insa multi moldoveni cred ca si alti membri ai elitei pro-UE au fost implicati sau cel putin au fost la curent cu schemele financiare.

Unii ministri din actualul Guvern, inclusiv premierul Pavel Filip, care a ajuns la putere pe fondul protestelor din ianuarie, au facut parte din doua Guverne precedente care au acordat garantii pentru imprumuturile de urgenta oferite bancilor de unde au disparut banii.

Scandalul a dus la o scadere a sustinerii fata de aderarea la UE. Potrivit unui studiu publicat in luna aprilie, 41% din populatie voia ca tara sa fie inclusa in blocul comunitar, fata de aproape 63% in 2009.

O parte dintre dezamagirea simtita de unii alegatori fata de Occident este pusa pe seama influentei mogulului Vlad Plahotniuc, perceput ca avand o influenta foarte mare asupra politicii din tara si asupra institutiilor statului. El a fost tinta mai multor proteste de strada anul acesta. Aliatii sai sustin ca influenta sa este exagerata in mod deliberat de opozanti. […]/ integral pe hotnews.ro

Igor Dodon și-a scris teza de doctorat copiind din lucrările a doi cercetători români în economie. Dezvăluirea făcută de pagina deschide.md este cât se poate de limpede: paragrafe întregi din doctoratul lui Dodon sunt copiate cuvânt cu cuvânt din cărțile a doi profesori universitari români: Mihaela Gradu și Ioan Popa.

De ce nu și-a copiat Dodon lucrarea de doctorat de la niște autori ruși? Cel mai probabil este vorba de comoditate: ar fi trebuit să traducă sau să plătească un traducător, însă copiatul din limba română este gratis, în ciuda faptului că Dodon susține că el grăiește curat moldovenește. Pentru un titlu academic însă limba română a fost îndeajuns de bună.

Plagiatul lui Igor Dodon este o manifestare a problemelor caracteristice pentru Republica Moldova: politicieni găunoși, avizi după o glorie nemeritată, gata să se preteze la mici găinării pentru a o obține. Dodon nu a urmat o carieră de cercetare în economie, faptul că și-a copiat lucrarea de doctorat de la autori români dovedește interesul și capacitățile lui reale față de știința economică. În același timp, faptul că Igor Dodon a copiat fără nici o problemă din două cărți de bază în studierea economiei, cunoscute în toate facultățile de profil de limbă română spune foarte mult despre standardele academice de la Chișinău. Dezvăluirea din ziarul Timpul conform căruia Dodon a fost refuzat la ASEM să-și susțină doctoratul și a ajuns la Universitatea Tehnică dovedește că teza actualului candidat la președinție prezenta probleme grave.

Ce relevanță are pentru actualele alegeri faptul că Igor Dodon a copiat paragrafe întregi din teza sa de doctorat de la 2 autori români? Depinde câți oameni vor afla și cât vor înțelege ce înseamnă asta, semnificația fraudei academice, unde la o primă vedere nu este produsă nici o pagubă. Ce a făcut Dodon? A furat cuiva vinul din beci? A copiat și el niște cuvinte scrise de alții, care și ei le-au copiat de la alții! Nu este chiar așa, frauda academică este o înșelăciune mult mai profundă: cel care copiază de la alții pentru ca să obțină un titlu la care nu are dreptul dovedește că este dispus să facă orice pentru a obține avantaje personale. Este o fraudă simbolică – dar care spune enorm de multe despre caracterul celui care o comite.

Ca să nu mai subliniez încă o dată comicul absolut al situației: în Istoria Moldovei scrisă sub auspiciile lui Igor Dodon românii sunt considerați niște ființe de nimic, lipsite de orice fel de calitate, iar Dodon vorbitorul de limbă moldovenească nu a găsit de la cine să copieze decât de la doi români.

Candidatul pentru prezidențiale, Maia Sandu, care a deținut funcția de ministru al Educației, a fost împotriva faptului ca în școli să existe icoane sau capele. Conducerea gimnaziului-internat numărul 3 din Capitală, unde acum trei ani, în holul instituției a fost deschis un mic lăcaș, a primit indicația din partea fostului ministru Maia Sandu, să închidă capela. A fost nevoie de intervenția mitropolitului Vladimir pentru ca lăcașul să-şi continue activitatea.

Capela a fost deschisă la inițiativa directorului instituției, cu sprijinul mitropolitului Moldovei, Vladimir. Deranjată de activitatea capelei, fostul ministru al Educației Maia Sandu a dat indicații ca aceasta să-și sisteze activitatea.

“Dacă se făcea acest lucru era un păcat foarte mare. Numai în perioada comunistă se închideau bisericile, dar acum slavă Domnului, avem democrație, libertate”, a declarat protoiereul Serghie Cireş.

Că fostul ministru al Educației a pus la îndoială necesitatea unei capele în cadrul unei instituții de învățământ, care nici măcar nu era în subordinea ministerului, o confirmă și conducerea gimnaziului-internat nr. 3.

“Problema era în necesitatea de a fi deschisă, dar cu susținerea primarului general și a consilierilor municipali, dar și direcția generală de învățământ Chișinău, totuși a fost deschisă și susținută, iar opinia ministerului a fost schimbată în vederea deschiderii ei”, a declarat directorul gimnaziului-internat nr.3, Igor Sandler.

Acest lucru a fost confirmat și de către secretarul Mitropoliei Moldovei. Vadim Cheibaș a precizat că ordinele venite de la minister nu au fost în formă scrisă și că a fost nevoie de intervenția mitropolitului Vladimir, pentru ca această capelă să-și contuie activitatea.

Între timp, elevii care frecventează gimnaziul se bucură de posibilitatea de a fi mai aproape de cuvântul lui Dumnezeu.

Și locuitorii Capitalei sunt de părere că în instituțiile de învățământ trebuie să existe icoane sau mici biserici, care să îndrume tânăra generaţie.

Acum că Maia Sandu candidează pentru funcția de președinte, protoiereul Serghie Cireș crede că țara noastră are nevoie de un președinte care să promoveze valorile tradiționale ale familiei.

“Din momentul când asociațiile homosexualilor și lesbienilor o susțin pe ea și candidatura deja e clar că ceva nu e în regulă. Țara noastră are nevoie de un președinte ortodox. Viitorul țării noastre este numai integrat într-o familie creștină”, a declarat protoiereul Serghie Cireş.

Gimnaziul-internat nr. 3 din Capitală adăpostește 221 de copii, dintre care 60 au rămas fără părinți. Ministerul Educației, deocamdată, nu a venit cu o reacție pe marginea acestui subiect.

Scrutinul pentru desemnarea viitorului preşedinte al Republicii Moldova a intrat în linie dreaptă, odată cu desemnarea unui candidat comun al partidelor considerate democrate. Acesta este Maia Sandu şi, după desemnare, a lansat deja un atac devastator la adresa oligarhului Vlad Plahotniuc, cel care controlează din umbră media şi justiţia de peste Prut, potrivit b1.ro.

Într-o postare pe Facebook, Maia Sandu îl consider pe Plahotniuc “cel mai detestat om din Moldova” şi susţine că “locul lui e la puşcărie, nu la conducerea ţării”.

Cel mai probabil, principalul oponent al candidatului Maia Sandu va fi rusofilul Igor Dodon, suspectat că ar fi doar unul din “iepurii electorali” ai lui Plahotniuc.

Iată integral postarea candidatului Maia Sandu:

“Plahotniuc este cel mai detestat om din Moldova – oamenii știu asta și el știe asta. Probabil trăiește o dramă personală în legătură cu acest lucru, însă nu-l voi compătimi. Criminalii trebuie să plătească pentru ceea ce au făcut.

Lui Plahotniuc îi este frică de faptul că cele trei partide au desemnat un candidat comun. Încercarea lui disperată de a mă compromite prin împroșcare cu propria mizerie arată doar lașitate și frică. Ştiind că murdăreşte orice atinge, el vine cu ideea că m-ar sprijini în turul II. Crede că așa îi va crește șansele lui Dodon să cîștige alegerile. Dodon, care i-a demonstrat loialitate de-a lungul timpului, va fi un măscărici care îi va face jocul.

Doar că oamenii sînt mai deștepți decît îi crede el și vor ști să aleagă corect. Plahotniuc este doar un mafiot ordinar care încearcă să o facă pe sofisticatul. Nimic mai mult. Și locul lui este la pușcărie, nu la conducerea țării.”

Vreau să fiu la modă și, să urmez exemplul consilierilor partidului acțiune și solidaritate, și să pun întrebări candidaților la președinție.

Dacă tot au dat ei moda, îi dau întrebări chiar celei pe care ei, cu atâta ardoare dobândită în anii cât au șters pantalonii prin guvernare, o susțin.

1. Dna Maia Sandu, când ați ”descoperit” că PDM, și în speță Plahotniuc, sunt răul suprem? Dacă nu greșesc ați avut două mandate de ministru într-un guvern care a fost votat și susținut de PDM-ul lui Plahotniuc. Ba mai mult, anume Plahotniuc a negociat, dacă vă amintiți bine, voturile pentru cel de-al doilea mandat al Dumneavoastre, în guvernul instaurat cu ajutorul comuniștilor. Țineți minte că atunci pe Efrim l-au scos din guvern în ultima clipă dar Dvs ați rămas!

2. De ce, după ce ați aflat de furtul de la Banca de Economii și că exista implicarea PLDM și a liderului acestuia, Vlad Filat, nu ați părăsit partidul, ba mai mult, ați mers într-un guvern nou cu democrații și comuniștii, adică cu aceeași Plahotniuc și voronin (poate totodată faceți slogane electorale: ”Moldova fără Plahotniuc/voronin, Moldova fără comuniști”, sunt sigur că PLDM vă va da cu plăcere copiraitul).

3. De ce, cât ați fost ministru, nu ați avut ieșiri publice hotărâte și nu ați facut presiuni pentru anchetarea furtului de la Banca de Economii? De ce, doar după ce ați rămas fără funcție ați început să faceți în mod real asta? Și, încă ceva, acum ceva ați zis de aeroport am impresia, deși … concesiunea ați votat-o în Guvern.

4. De ce ați hotarat să continuati într-un Guvern care era deja acuzat de furtul de la Banca de Economii? De ce nu ați demisionat? Dar nu începeți iar cu reformele în educație că, risc să vă amintesc, ați zis că le veți începe de la grădinițe dar ați făcut doar camere la BAC și independență Universităților (rectorii cărora, hop, erau membri PLDM).

5. De ce, în ambele mandate de ministru al Educației, nu ați atacat Partidul Democrat și pe proprietarul acestuia Plahotniuc? Sau v-au plăcut voturile asigurate de el cumva?

Eu știu că nu veți răspunde. Așa cum consilierii Dvs nu au răspuns nici la întrebările legate de primarul corupt de la Puhoi care se regăsește în echipa voastră, și nici despre pliantele care, chipurile, s-au tipărit doar 20 de mii, deși într-un sat din Florești s-au dat minim 400.

Eu înțeleg că se dorește acum construirea unei ”icoane” politice din Maia Sandu, și Dvs asta o înțelegeți, dar … știți că nu e așa. Pentru că ați acceptat porcăria PLDM de a vă înainta candidatura la Prim-ministru deși știați din start că sunteți folosită. De liderul de partid și de (…) Streleț. Ați acceptat pentru ca să arătați, după asta, în campanie, ca o adevărată salvatoare.

Eu nu cred.

Și da, Dvs știți că eu știu, și despre pațanașii care vă suflă în ureche și care nu se afișează, și despre întâlnirea cu ambasadorii ”răului”. Dar asta va urma.

Să ne auzim de bine.

Și încă ceva: ”Hai să nu fim ipocriți.”‎

Eugen Luchianiuc


Categorii

1. DIVERSE, Basarabia

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “ALEGERI IN REPUBLICA MOLDOVA. Candidatul pro-rus a iesit pe primul loc in primul tur. PRO-RUSUL IGOR DODON – PLAGIATOR DIN AUTORI ROMÂNI, MAIA SANDU, CANDIDATUL PRO-EUROPEAN, ACUZATA CA AR FI IMPOTRIVA CAPELELOR DIN SCOLI. Elita politica pro-occidentala, decredibilizata de furturi bancare imense

  1. Pingback: Rezultate ale alegerilor prezidentiale din BULGARIA si MOLDOVA: CANDIDATII PRO-RUSI AU CASTIGAT. “Cine este tampit sa creada ca toate astea le-a reusit Putin, nu saturatia fata de batjocura sorosista a globalizarii?” | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare