MARSUL PENTRU VIATA 2017. Sinodul BOR sprijina ORGANIZAREA marsului, la nivel national, in fiecare eparhie

10-02-2017 1 minut Sublinieri

73_marsul_pt_familie_2016_foto_oana_nechifor_48

  • Basilica.ro:

Clarificare referitoare la „Marșul pentru viață 2017”

În contextul în care una dintre hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, întrunit în şedinţă de lucru joi, 09 februarie 2017, a fost de a binecuvânta și sprijini Marșul pentru viață 2017 – „Ajută mama şi copilul. Ei depind de tine, în urma solicitării formulate și transmise Patriarhiei Române de către AsociațiaStudenți pentru viață, precizăm următoarele:

  • conform comunicatului Asociației, „La nivel național, aceste manifestări nu au un organizator unic, ci în fiecare oraș sau localitate există organizatori locali independenți, care reprezintă diferite organizații și instituții pro-viață locale;
  • acest marș are deja o îndelungată tradiție, primii săi organizatori fiind asociațiile Pro Vita din țară;
  • referitor la estimările privind amploarea manifestației, aceasta va fi rezultatul eforturilor organizatorilor;
  • având în vedere că valorile promovate prin această iniţiativă civică sunt valori care aparţin şi Bisericii, aceasta a binecuvântat şi sprijină manifestarea la nivelul discursului său public.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

Noi hotărâri ale Sfântului Sinod privind viaţa Bisericii și a societății

În ziua de 9 februarie 2017, în Sala Sinodală din Reședința Patriarhală, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în cadrul căreia au fost luate următoarele hotărâri:

  • Binecuvântarea și sprijinirea organizării la nivel naţional a Marşului pentru viaţă 2017 – „Ajută mama şi copilul. Ei depind de tine”. Acest eveniment se va desfăşura în după-amiaza zilei de sâmbătă, 25 martie 2017 (sărbătoarea Bunei Vestiri). Prin acest eveniment se mărturisesc, la nivelul tuturor eparhiilor Patriarhiei Române, valorile familiei creștine tradiționale.
  • Aprobarea unor măsuri sporite pentru asigurarea desfășurării în liniște a slujbelor religioase, protejată de dispozițiile 381 din Codul penal care sancționează cu închisoare sau amendă „împiedicarea sau tulburarea liberei exercitări a ritualului unui cult religios care este organizat și funcționează potrivit legii”, precum și de dispozițiile legale care sancționează tulburarea liniștii publice.
  • Punerea în aplicare cu strictețe de către unitățile de cult a normelor legale privind protecția și prevenirea incendiilor în lăcașurile de cult, precum și protejarea monumentelor istorice.
  • În contextul fenomenului emigrației actuale, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române îi îndeamnă pe toți părinții care lucrează în străinătate fie să ia copiii cu ei, fie să se întoarcă acasă la copii, întrucât aceștia suferă în mod deosebit din cauza lipsei prezenței fizice și afective a părinților.
  • Sfântul Sinod îndeamnă la rugăciune, dialog și coresponsabilitate socială pentru a fi depășite stările conflictuale din societatea de azi.

 Biroul  de Presă al Patriarhie Române

[/blue]


Categorii

1. DIVERSE, Avort, Ierarhi romani, Opinii, analize, Patriarhul Daniel

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

14 Commentarii la “MARSUL PENTRU VIATA 2017. Sinodul BOR sprijina ORGANIZAREA marsului, la nivel national, in fiecare eparhie

  1. Pentru o informare corectă: Marșul pentru viață este la a VII-a ediție națională. La nivel național, aceste manifestări nu au un organizator unic, ci în fiecare oraș sau localitate există organizatori locali independenți, care reprezintă diferite organizații și instituții pro-viață locale.

    În București, Luna pentru viață 2017 – „Ajută mama și copilul! Ei depind de tine” și Marșul pentru viață 2017 – „Ajută mama și copilul! Ei depind de tine” sunt organizate de către Asociația Studenți pentru viață. Luna pentru viață și Marșul pentru viață sunt apolitice și neconfesionale, dar sunt deschise participării tuturor confesiunilor religioase și formațiunilor politice. Prin Marșul pentru viață nu promovăm interzicerea legală a avortului și nici un fel de violență împotriva femeii, ci promovăm conștientizarea societății și sprijinirea femeii să nască viața pe care o poartă în ea.

    http://studentipentruviata.ro/2017/02/comunicat-de-presa-marsul-pentru-viata-2017-ajuta-mama-si-copilul-ei-depind-de-tine/

  2. Biserica Ortodoxă nu a dat înapoi, a rămas așa cum era, susținând public asociațiile organizatoare din România și Republica Moldova.
    Organizarea Marșului pentru viață nu este un demers al Bisericii Ortodoxe Române. Biserica Ortodoxă a ales să sprijine public demersul organizatorilor și să binecuvinteze participarea credincioșilor care doresc să se alăture.

  3. @Alexandra:

    La nivel de comunicare publica, a dat inapoi. Este o eroare comunicatul “clarificator”, pentru ca se contrazice cu celalalt, mult mai important, al Sinodului.

  4. Nu se contrazice absolut deloc. Problema stă în felul următor: Noi, Studenți pentru viață, am trimis atât Bisericii Ortodoxe, cât și tuturor celorlalte culte recunoscute în România invitația de a sprijini public Marșul pentru viață 2017. Facem asta de ani buni. Biserica Ortodoxă a fost prima care a răspuns solicitării noastre de a sprijini public Marșul pentru viață prin acest comunicat:
    http://basilica.ro/noi-hotarari-ale-sfantului-sinod-privind-viata-bisericii-si-a-societatii/

    În hotărâre scrie limpede că Sfântul Sinod a decis “binecuvântarea și sprijinirea organizării la nivel național a Marșului pentru viață”, nu a scris nici că aprobă, nici că organizează, așa cum a distorsionat presa. Noi, ca organizatori nu am solicitat niciodată Bisericii Ortodoxe și niciunui alt cult să preia organizarea Marșului pentru viață. Printre organizatorii din țară sunt asociații de diferite confesiuni. Marșul, prin definiție, este neconfesional. Invitând toate cultele noi așteptăm și alți reprezentanți ai diferitelor culte din România să-și exprime susținerea pentru Marșul pentru viață.

    Clarificarea Bisericii Ortodoxe și clarificările date de noi au apărut în contextul în care o parte a presei a distorsionat mesajul inițial și a afirmat în mod fals că Biserica Ortodoxă organizează Marșul pentru viață. Cu această ocazie, Biserica Ortodoxă a exprimat mai clar ceea ce spusese inițial: că sprijină și nu organizează și că sprijină la solicitarea pe care noi, Studenți pentru viață, am trimis-o pentru a-și exprima susținerea publică.

    Desigur, nu vă oprește nimeni dacă vreți să credeți neapărat în ceva, în pofida argumentelor care există, dar în calitate de președinte al Asociației Studenți pentru viață, asociație care organizează în București Marșul pentru viață 2017 “Ajută mama și copilul! Ei depind de tine”, am vrut să explic detaliat, să vă informez despre cum stau lucrurile în realitate.

  5. Patriarhia mai mereu a dat dovada de lasitate…..din nefericire. Cam asta caracterizeaza Patriarhia Roamana dincolo de cele bune si rele . Sincer nu se identifica cu nevoile si durerile romanului doar foarte rar si mai mult discursiv , cel putin asa simt eu Patriarhia noastra ( asta nu inseamna ca nu stiu filantropia si altele pe care le face ).

  6. @Alexandra:

    Bine… Important, in cele din urma, este ca Marsul sa se organizeze, iar Patriarhia sa evite timorarile cauzate de massmedia agresiva.

    @Lucian

    Nu suntem de acord cu concluzia asta. Patriarhia a avut de infruntat numeroase si grele provocari in ultima vreme. Nu ne-am propus sa o desconsideram, ci doar sa semnalam o posibila eroare de comunicare.

  7. Sunt studii care arata ca pe retelele sociale, utilizatorii citesc doar titlul stirii. In contextul actual “BOR organizeaza cel mai mare mars din istoria sa” are clar o tenta manipulatoare.

    In acelasi timp, atentia concertata de care se bucura BOR, din partea tuturor organelor media main-stream, ar trebui cel putin sa ne puna pe ganduri. Niciodata presa nu a vorbit de bine si in cor despre actiunile BOR. Probabil mass-media isi calibreaza tunurile pentru referendum.

  8. Off topik si nu prea.Aseara ,pe antena 3,Radu Tudor dinpreuna cu sociologul Pieleanu se lamentau spunand-citez:”nu tinerii corporatisti sunt neadaptatii vremurilor ,ci noi(adica ei ,eu nu.Sunt adaptat altor vremuri).La revolutia din 1989 am participat si noi,fiind studenti ,si i-am considerat neadaptati pe cei de atunci”.A ”uitat” sa comenteze rezultatul ”revolutiei”:somaj,copii parasiti,desfrau „IMPLEMENTAT” pe toate TV,in scoli si pe strada;plecari de tineri in tari straine, pt. o bucata de paine,etc.si ca rezultat,cireasa de pe tort,ne-am capatuit cu un ”presedinte” anacronic ,aroman,analfabet in politica si prea alfabet in a ne vinde corporatiilor straine ,in speta,daca se poate,germane,DE PARCA CEILALTI 3 AU FOST ALTFEL.Cine sunt ”tinerii corporatistii” de azi ?.Sunt cei care peste 20 de ani il vor primi cu bratele deschise pe Antihrist (VOR AVEA VARSTA CELOR DE AZI ce se lauda cu ”realizarile” dl.Radu.Mare pacat.DOAMNE AJUTA!.
    ps-nu cei ce au murit au avut parte de libertatea ce si-au dorit-o ci altii ,gen cei care au arestat vlaga tarii pt.ei si neamul lor.

  9. @admin,
    nu am „face boc”,dar daca ai posibilitatea, transmite-i d-lui Radu Tudor situl 8.Nu i-ar strica,nici lui ,nici altora.

  10. Atunci nu sprijin evenimentul .L-as sprijini daca ar fi organizat doar de Biserica Ortodoxa (sau daca ar fi o initiativa areligioasa) .

  11. @ lucian
    Odată cu aderarea României la UE în 2007,o mulțime de români fiind de acord cu aceasta, ne-am “făcut frate cu dracul”(UE se închină celui rău).A urmat plecarea la Domnul a vrednicului de pomenire patriarh Teoctist ( într-un mod mai mult decât dubios) şi lăsarea “la mintea noastră” de către Bunul Dumnezeu, în mod pedagogic, poate, poate ne-om veni în fire şi ne vom întoarce “acasă”,asemenea fiului risipitor (duminică s-a citit Evanghelia fiului risipitor). Avem aşadar patriarhie “europeană”,ca să nu zic altfel…Cel înţelept va înţelege !!! Dar asta merităm.

  12. Pingback: PATRIARHUL DANIEL – indemn si mesaj de sustinere a FAMILIEI TRADITIONALE | Cuvântul Ortodox
  13. Pingback: PATRIARHIA ROMÂNĂ indeamna credinciosii sa vina in numar cat mai mare la MARSUL PENTRU VIATA 2017
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare