MANIFESTATII AMPLE SI TENSIONATE IN HONG KONG [video, foto]

29-09-2014 1 minut Sublinieri

Zeci de mii de manifestanti prodemocratie au paralizat centrul Hong Kong-ului duminica, hotarati sa obtina din partea Beijingului mai multe libertati politice, in cadrul unei campanii de nesupunere civica ce s-a accelerat brutal intr-un climat foarte tensionat.

Ora 18:34 Studentii, incurajati pe retelele de socializare sa se retraga de la protestele din centrul orasului de teama ca politia va folosi gloante de cauciuc

Un grup studentesc din Hong Kong a postat duminica seara pe pagina sa de Facebook o declaratie in care le cere sustinatorilor sai sa se retraga de la protestele violente din inima orasului, transmite Reuters.

Federatia Studentilor din Hong Kong a facut apel la studenti sa se retraga de teama ca politia ar putea recurge la gloante de cauciuc pentru a dispersa multimea.

Amintim ca studentii din Hong Kong au lansat luni un boicot al cursurilor de o saptamana fata de decizia Beijingului de a exclude alegeri deplin democratice in fost colonie britanica.

Politia a folosit gaze cu piper si gaze lacrimogene impotriva protestatarilor care au invadat o importanta artera rutiera din centrul orasului, denuntand decizia Beijingului de a limita sufragiul universal in fosta colonie britanica trecuta sub tutela chineza, relateaza Mediafax citand AFP.

Militantii prodemocratie au fortat un cordon al politiei instalat in jurul cladirilor care adapostesc sediul Guvernului si consiliul legislativ din Hong Kong, in fata carora manifestantii campeaza de mai multe zile pentru a impiedica alti militanta sa ingroase randurile.

Potrivit estimarilor jurnalistilor AFP, zeci de mii de persoane au fost prezente.

“Rusine, rusine, rusine!”, au strigat manifestantii care incercau cu disperare sa se protejeze de gaze cu umbrele si saci de plastic. Folosirea de catre fortele de ordine a gazelor lacrimogene este foarte rara in Hong Kong.

“Avem dreptul sa ramanem aici si sa protestam”, a comentat Ryan Chung, un licean in varsta de 19 ani. “Lumea trebuie sa stie ce se intampla in Hong Kong. Trebuie sa stie ca noi vrem democratie dar ca nu o obtinem”.

Traficul rutier a fost paralizat. Aceste scene neobisnuite pentru fosta colonie britanica au venit sa puncteze o saptamana de manifestatii animate de studenti in greva. Duminica, Occupy Central, organizatia prodemocratie cea mai vizibila, a decis sa se arunce oficial in lupta.

Aceasta coalitie condusa de doi profesori universitari si un preot ameninta sa ocupe si sa paralizeze Central, cartierul de afaceri din oras, ale carui cladiri inalte au devenit o emblema, iar initiativa ar fi urmat sa fie lansata incepand de miercuri.

Dar in fata mobilizarii studentilor, a decis sa devanseze apelul si le-a cerut sustinatorilor sai sa vina la sediul puterii locale.

[…]/ integral pe hotnews.ro

hong-kong1 hong-kong2 hong-kong3 hong-kong4 hong-kong5 hong-kong6 hong-kong7 hong-kong8 hong-kong9sursa foto: http://www.huffingtonpost.co.uk/2014/09/28/hong-kong-pro-democracy-protests_n_5896408.html?1411927588


Categorii

1. DIVERSE, Revolte populare, revolutii, Video

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “MANIFESTATII AMPLE SI TENSIONATE IN HONG KONG [video, foto]

  1. In spatele manifestatiilor din piata Tien an men din 1989 a stat organizatia Soros.

    Asemenea Indiei, China rertezinta o uniune de popoare – 20 de limbi diferite, afara de dialecte. Majoritar pare sa fie dialectul ( de fapt limbile) ‘mandarin’. http://en.wikipedia.org/wiki/Mandarin_Chinese

    Facand abstractie de dorinta de libertate, politica SUA fata de China este de a o dezmenbra in entitati mai mici dupa model urss.

    PS: In Canada sunt primiti foatre muti chinezi si indieni pachistanezi; si vin in continuare. Sunt unii care considera ca populatia alba din aceasta tara a scazut sub 50%. Oricum scade vizibil din punct de vedere procentual.

    De ce ai risca sa primesti milioane de chinezi selectati si indoctrinati cu comunism – multi trimusi de serviciile secrete ?
    Probabil ca unii din ei sau urmasii lor, vor reveni in China pt a ‘implementa’ democratia. Democratia si ‘societatea deschisa’, este mortala pt orice regim comunist.

  2. Romeo!
    Un prieten imi spunea odata ca “singurul spatiu” pe care nu-l poate controla America, pe Terra este CHINA, de care a inceput sa se teama destul de serios!
    Cnhinezii numesc chiar ei insisi CHINA ca fiind “Dragonul care doarme…”, facand aluzie prin asta la faptul ca “va fi vai de lumea intreaga cand acest dragon SE VA TREZI…!”
    Or, America se teme tocmai de momentul in care acest dragon SE VA TREZI de-adevaratelea, si va incepe SA MUSTE din America…sau si mai rau s-o “potopeasca” cu “focul” pe care-l va arunca de pe narile sale…
    In confrntarea cu China, “trafasa” USA va pierde categoric…si probabil ca de asta se preocupa ca sa incerce “sa-i dea olovitura de gratie” pana nu va fi prea tarziu, adica cat inca dragonul…”doarme”!
    Pana si FMI avertizeaza ca China s-a imputernicit destul de mult…
    http://romanian.cri.cn/341/2014/09/26/1s153410.htm
    Dumnezeu sa aiba mila de noi toti SI SA MAI LASE PACE PE PAMANT!
    Amin!

  3. Aceeasi miscare Occupy, aceleasi mesaje…Au bagat pana si placa aia: “miscarea noastra nu are lideri…”…

  4. Si sa inteleg dragi crestini care comentati mai sus ca preferati sistemul chinez de
    teroare care a arestat sute de mii de oameni practicanti Falun Gong pe care ii tortureaza si le recolteaza organe ,apoi ii executa barbar . Sau acelasi regim criminal chinez care distruge efectiv Tibetul si locuitorii sai fara cea mai mica mila?! Va fascineaza China actuala ? Sau admirati vechea China traditionala , care
    acum nu mai exista ? Din pacate pt chinezi merg in galop pe modelul american ,o goana
    absolut nebuna care ne duce pe toti impreuna spre Haul Istoriei.
    Iar ,aici in Romania,mentalitatile sunt destul de asemanatoare.Din pacate.

  5. Daca autoritatile chineze ajung la concluzia ca la Hong Kong sunt implicate SUA , tratatul SCO se va amplifica si Rusia – China va fi o alianta hotarata sa actioneze.Eu chiar cred cu convingere ca un razboi mondial este o chestiune de timp.Multi afirma ca la tehonologia care este imlicata in domeniul militar , un razboi este o aberatie.Nu poate exista un invingator.Aiurea !!! Sta in ADN-ul speciei umane , macelul.Exista macar o perioada in istoria umanitatii fara razboi? Doar aresenalele nucleare mai mentin un echilibru fragil dar pana cand ?

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare