CALAUL DIN NOI. Studiu psihologic despre “BANALITATEA RAULUI”. Oamenii obisnuiti pot executa crime nu neaparat din obedienta, ci ADERAND LA O CAUZA “SUPERIOARA”

29-09-2014 3 minute Sublinieri

MILGRAM

Oamenii obişnuiţi pot să se transforme în veritabili călăi aderând pur şi simplu la o cauză, chiar fără existenţa unei presiuni a autorităţii, afirmă autorii unui studiu recent, care a adus noi lămuriri asupra “banalităţii răului”.

Acest studiu analizează celebrele experimente realizate în anii ’60 de psihologul american Stanley Milgram în cadrul cărora participanţii trebuiau să aplice şocuri electrice puternice unei persoane necunoscute. Oricine poate să îşi pună între paranteze cunoştinţele despre bine şi rău, cu condiţia ca ea să asculte orbeşte de o persoană autoritară, spune Milgram. O astfel de persoană devine în acest fel “agentul exclusiv al unei voinţe străine” şi poate să comită fără să clipească o serie de atrocităţi. Această interpretare este în prezent contestată.

Analiza lui Milgram a fost cuplată cu conceptul de “banalitate a răului”, inventat de filosoafa Hannah Arendt pentru a explica personalitatea obişnuită a micului funcţionar zelos pe care a arătat-o criminalul de război nazist Adolf Eichmann în timpul procesului său din Israel, în 1961.

Această teorie a oferit o explicaţie ideală pentru participarea unor persoane obişnuite, sensibile şi cultivate la atrocităţile Holocaustului – exterminarea evreilor din Europa de Germania nazistă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Însă ideea unor persoane devenite “oarbe” din cauza obedienţei lor, care ar renunţa la morala lor, pentru a deveni automate ascultătoare, este nuanţată de un studiu condus de psihologul Alex Haslam pe baza arhivelor lăsate de Milgram despre experimentele sale.

“Cu cât citim şi colectăm mai multe date (despre aceste experimente, n.r.), cu atât există mai puţine dovezi în favoarea noţiunii de «banalitate a răului» şi a ideii de participanţi transformaţi în zombie ascultători care nu ştiu ceea ce fac”, explică Alex Haslam, profesor la Universitatea Queensland din Australia.

Participanţii la experimentele conduse de Milgram la Universitatea Yale din Statele Unite erau persoane plătite, provenind din populaţia generală americană. Ele au fost convinse să participe la un important experiment ştiinţific despre procesul de învăţare. Pe răspunderea unui şef de grupă, ei trebuiau să aplice şocuri electrice, uneori foarte puternice, unei terţe persoane, pentru a o face să înveţe liste de cuvinte.

Acea persoană era un actor legat de un fals scaun electric, care trebuia să simuleze durerea. Participanţii la experiment nu cunoşteau acest detaliu. Pentru noul studiu, publicat în British Journal of Social Psychology, echipa lui Alex Haslam a cercetat arhivele de la Universitatea Yale, căutând comentariile lăsate de participanţi.

Odată încheiat experimentul, adevărata natură a acestuia şi caracterul fals al şocurilor electrice erau dezvăluite participanţilor.

Organizatorii le-au cerut să îşi prezinte impresiile, iar două treimi dintre ei au acceptat să facă acest lucru. Foarte puţini au spus însă că le-a fost greu în timpul experimentului, cei mai mulţi dintre ei vorbind despre o experienţă pozitivă.

“Participarea la un experiment atât de important nu poate fi decât bine resimţită”, a comentat unul dintre ei. “Am impresia că am contribuit într-o mică măsură la dezvoltarea omului”, a declarat un alt voluntar.

Potrivit cercetărilor lui Alex Haslam, participanţii nu au devenit ascultători renunţând la conştiinţa lor în faţa ordinelor primite de la un lider, ci au aplicat în deplină cunoştinţă de cauză şocuri electrice din ce în ce mai puternice în numele unei cauze ştiinţifice pe care o considerau superioară.

“Chestiunile etice sunt aici mai complexe decât se bănuia anterior”, spune Alex Haslam.

“Milgram a uşurat preocupările participanţilor făcându-i să creadă (…) că era acceptabil să acţioneze într-o manieră deloc rezonabilă pentru binele ştiinţei”, a adăugat acelaşi psiholog.

Stephen Reicher, psiholog la Universitatea St. Andrews din Scoţia, care a participat la studiu, a spus că această analiză bulversează conceptul răspândit de “banalitate a răului”.

Oamenii obişnuiţi sunt capabili să comită atrocităţi nu pentru că nu ar mai gândi, ci pentru că sunt convinşi că “acela este lucrul corect de făcut, a explicat el.

Milgram

Vedeti si:

[…]

Hannah Arendt a folosit, aplicat lagarelor naziste, conceptul de “banalitate a raului” pentru a descrie modul in care oamenii participa la crime ingrozitoare, colective, nu atat pentru ca sunt manati de zel ideologic sau pentru ca ar fi monstri insetati de sange, ci pentru ca indeplineau ordine sau sarcini administrative, pentru ca participau la un sistem birocratic. Sunt multe astfel de exemple in documentar, de soferi si anchetatori KGB, de gardieni si comandanti de lagar care spun ca unica justificare ca “nu era treaba lor” sa stie ce se intampla cu detinutii… Si, totusi, majoritatea dintre ei nu doar ca stiau foarte bine ce se intampla cu detinutii, ci profitau direct de pe urma lor. Caci detinutii erau folositi literalmente ca sclavi pentru industrializarea Rusiei si ca iobagi ai “elitei”, cum spune chiar un gardian din Norilsk. De aceea, raspunsul aceluiasi nu este convingator:

“nu ma simt vinovat pentru ca asa am fost crescuti si asa facea toata lumea.”

Da, asa o fi fost propaganda, insa a folosi sclavi si a chinui oameni, oricine ar fi ei, nu este rezultatul direct al propagandei sau al “sistemului”, ci mai intai al unei inimi care alege sa fie partasa rautatii. Nicio educatie, nicio propaganda nu poate crea oameni intr-atat de lipsiti de constiinta si de inima astfel incat sa nu vada, sa nu inteleaga faptul ca-si omoara semenul sau ca-l foloseste ca sclav, sau ca-l chinuieste doar pentru a se distra.

[…]

Cat de usor este sa determini oamenii sa devina complici ai terorii si ai crimei odata ce ai setat spre astfel de obiective intreaga structura a puterii! Mai ales daca perpetuatorii terorii sunt cointeresati economic si social...

Daca cineva dintre oamenii ”competenti” ”ar demonstra” cat de cat ca pentru cauza comuna ar fi chiat util sa jupoi uneori pielea de pe cate o spinare si ca, desi operatia este dezgustatoare, totusi ”scopul scuza mijloacele”, deci, daca cineva s-ar pronunta in acest sens intr-un stil adecvat si in circumstante propice, atunci, credeti-ma, imediat ar aparea si executori, ba dintre cei mai bucurosi.

Credeti-ma, totdeauna e posibila cea mai deplina aberatie si in mintile, dar si in inimile oamenilor, iar la noi, chiar in epoca pe care o traim, nu numai ca este posibila, dar e si inevitabila, judecand dupa mersul lucrurilor.

***


Categorii

1. DIVERSE, Noile totalitarisme, dictatura si reeducare, Studii psiho-sociologice

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “CALAUL DIN NOI. Studiu psihologic despre “BANALITATEA RAULUI”. Oamenii obisnuiti pot executa crime nu neaparat din obedienta, ci ADERAND LA O CAUZA “SUPERIOARA”

 1. …sa nu subestimam niciodata succesul “spalarii pe creier” a turmelor! sclavia financiara este omniprezenta! http://concediere.wordpress.com/2014/09/27/piata-muncii-sclavagism-financiar-si-iobagie-medievala/ Cu Dumnezeu inainte!

 2. Cam asa cred ca functioneaza si drepturile omului. Daca s-ar da o lege care sa contravina moralei, de exp., s-ar gasi functionari corecti, primari de exemplu, care ar fi in stare sa casatoreasca homosexuali cu constiinta foarte linistita. Si asta pentru ca, de fapt, constiinta lor nu se raporteaza la Dumnezeu, ci la binele lumesc intruchipat de lege. Legile putand fi politice, stiintifice, sau chiar si simple reguli de joc, omul se si multumeste pe deasupra zicand ca “unde-i lege, nu-i tocmeala”. Si, iata, dar, cat de mult bine se poate face in numele legii…

 3. Acest subiect este de actualitate oricand, cu atat mai mult in zilele noastre, cand omenirea a devenit atat de corupta, si cand fapte rele sau nedrepte sunt justificate de multa lume ca fiind firesti pentru ca au un scop asa-zis bun, (un exemplu la noi: unele dosarele fabricate ale DNA, precum ICA, unde nu a contat ca nu au existat dovezi sau au fost contrafacute, ci doar ca cei despre care se zice ca au furat si-au primit pedeapsa, si inca, dupa multi, prea mica).
  Iar de la gand la fapta, nu este mult. Cred ca cei care intra in categoria aceasta, a calailor in numele unei cauze superioare, sunt pe de-o parte cei care cad des in ispita osandirii aproapelui, si pe de alta parte, sunt aceia care nu si-au format o constiinta morala puternica, care nu au o credinta puternica in Dumnezeu si nu cunosc sau nu sunt interesati sa aplice cuvintele Evangheliei. Acestia desi pot parea oameni de bun simt, de la care nu te-ai astepta sa gandeasca sau sa actioneze intr-un anumit fel, negativ, dar care pot fi manipulati foarte usor si convinsi sa faca lucruri condamnabile tocmai pentru ca nu au sistem de valori puternic la care sa se raporteze. Desi constiinta lor le spune ca nu e bine sa faca anumite lucruri, ei o astupa justificand cauze “inalte”, justificand fapte de nejustificat, mintindu-se pe ei insisi. Asa se intampla cand nu ai pe Dumnezeu si poruncile Sale ca punct de reper, devii ca o frunza in vant in fata ispitelor si convingerilor de tot felul ale altora. Ei sunt cei care gasesc foarte justificata zicala “scopul scuza mijloacele”.

 4. Dr. Mendel ar fi fost mandru de asemenea explicatie.DOAMNE AJUTA!-sa nu mai avem parte de asemeni semeni cu gena omeniei opaca sau lipsa.

 5. Pingback: DE LA PITESTI LA ABU GHRAIB via EXPERIMENTUL STANFORD. Despre conditiile in care oamenii normali devin TORTIONARII FEROCI ai semenilor lor. In plus: observatii critice fata de proiectul ”REEDUCAREA DE LA PITESTI” realizat de CNSAS - Recomandari
 6. Pingback: update | ALEGERI PREZIDENTIALE – TURUL I. Valsul marionetelor si lectia neinvatata a ”inteligentilor cu dinti”. URA FATA DE ROMANIA SARACA, OPORTUNISMUL DE SCOALA NOUA SI ROMANIA NEREPREZENTATA - Recomandari
 7. Pingback: CAZUL REGIMULUI SAAKASVILI – Georgia. De la Revolutia Trandafirilor la Dictatura Maracinilor sau cum a dus SPIRITUL PUNITIV al ‘democratilor’ la ORORILE unei TIRANII bazate pe TEROARE - Recomandari
 8. Pingback: CAZUL REGIMULUI SAAKASVILI. GEORGIA – de la Revolutia Trandafirilor la Dictatura Maracinilor sau cum a dus SPIRITUL PUNITIV al ‘democratilor’ la ORORILE unei TIRANII bazate pe TEROARE - Recomandari
 9. Pingback: update – GLOBALIZAREA NOULUI PITESTI. Scandal major in SUA, unde un raport despre TORTURILE CIA va fi dat publicitatii. Dosarul integral, de SASE MII de pagini, va ramane CLASIFICAT - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare