update: INCIDENTUL NUCLEAR DIN FRANTA NU ARE URMARI IN PRIVINTA RADIOACTIVITATII

12-09-2011 2 minute Sublinieri

[…] Conform unui purtător de cuvânt al concernului de energie EDF, care administrează centrul, locuitorii din apropierea centrului nu sunt în pericol, neexistând nici o scurgere de material radioactiv. Cu toate acestea, a fost instituit un perimetru de securitate în jurul centrului de reprocesare.

Declaraţiile Comisiei de Energie Atomică din Franţa, ASN, au fost mai prudente: un purtător de cuvânt, citat de postul de televiziune France 3, a afirmat că „este posibil să aibă loc o scurgere radioactivă foarte slabă, însă nu există particule radioactive în aer“. Totodată, ASN a anunţat că incendiul provocat de explozie se află sub controlul pompierilor.

Conform concernului EDF, cuptorul care a explodat era folosit pentru arderea a reziduurilor de metal, cum ar fi ventile, pompe sau unelte, şi a reziduurilor Flamabile – de exemplu mânuşile şi salopetele tehnicienilor din centrale atomice franceze.

Acesta a fost un accident industrial, nu unul nuclear“, a declarat purtătorul de cuvânt al EDF.

Rămâne Sarkozy un susţinător al energiei atomice?

Nu este încă clar care vor fi implicaţiile accidentului pentru programul nuclear francez; spre deosebire de Germania, care a renunţat la energia atomică în urma accidentului nuclear de la Fukushima, preşedintele Nicolas Sarkozy a declarat în luna iunie că pentru ţara sa, care este cel mai mare producător de energie atomică din Europa, un asemenea pas este de neconceput.

Mai mult, preşedintele francez a anunţat o investiţie de un miliard de euro în siguranţa centralelor atomice, care livrează 80% din energia consumată de francezi.

În cazul în care accidentul se va dovedi a fi într-adevăr unul minor, aşa cum se pare, este puţin probabil ca el să influenţeze politica energetică a Franţei.

Totuşi, ar putea apărea şi întrebări incomode în privinţa siguranţei centrelor de reprocesare: cu numai trei luni în urmă, la Marcoule a avut loc un alt incident care a dus la o contaminare radioactivă într-una dintre clădirile complexului.

***

Explozie la un depozit de stocare a deşeurilor nucleare la Marcoule, Franţa. AFP: A fost emisă alertă de radioactivitate. Potrivit primelor informaţii, o persoană a murit şi alte trei au fost rănite. Autorităţile au interzis accesul în zona centralei.

O explozie s-a produs in aceasta dimineata intr-o instalatie de tratare a deseurilor radioactive. Informatiile pentru moment sunt lacunare. Nota va fi completata pe masura ce ele vor fi disponibile.

Telefonand la Autoritatea de Siguranta Nucleara am aflat ca explozia a facut un mort in personal, si 4 raniti grav. In schimb, n-ar fi degajari radioactive in mediu.

Este vorba, dupa o contactare telefonica la CEA de o instalatie a Centraco (Centru Nuclear de Tratament si Conditionare), o filiala a EDF, instalata in comuna Codolet, nu departe de centrul nuclear de la Marcoule. Ea se ocupa de conditionarea deseurilor FA si TFA (Activitate Scazuta si Activitate Foarte Scazuta), deci de ambalaje, manusi, echipamente de protectie individuala, etc. Explozia ar fi survenit intr-un cuptor care serveste diminuarii volumului deseurilor respective, incinerandu-le inainte de a le conditiona pentru un stocaj definitiv.

Conform prezentarii acestei activitati de catre Centraco: “Unitatea de incinerare a CENTRACO are ca obiectiv sa trateze totalitatea deseurilor solide combustibile si lichide, de scazuta si foarte scazuta activitate, de viata scurta, produse de instalatiile nucleare, laboratoare si spitale“.

Obiectele tratate prin incinerare sunt “echipamentele persoanelor ce intervin in zone controlate (manusi, cisme, combinezoane de munca), dar, de asemenea si produsele lichide (solutii de spalare, uleiuri, solventi, concentrati), filtrele si rezinele provenind din instalatii nucleare“.

Cuptorul utilizat si in care s-a produs explozia, pentru care nu am inca informatii mai precise, a fost prezentat astfel de catre Centraco: “Incineratorul este un cuptor static cu trei camere, comparabil cu un incinerator utilizat in industria clasica. Conceptia sa a fost adaptata exigentelor instalatiilor nucleare, in special in materie de izolare a radioactivitatii (pus in depresiune in raport cu localul intr-o cladire, ea insasi aflata in depresiune). Este conceput pentru a trata 12 tone pe zi, in medie. Tratamentul fumului rezultat, in mod particular performant, combina exigentele chimiei si nuclearului pentru o epurare maxima“.

Cenusa si zgura rezultata din incinerare, sunt blocate intr-un liant hidraulic in instalatia de inertaj la frig. Apoi, conditionate in butoaie metalice blindate, de 400 de litri, sunt expediate ca desee ultime spre centrul de stocaj la suprafata de la ANDRA. “

 


Categorii

1. DIVERSE, Alerte

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “update: INCIDENTUL NUCLEAR DIN FRANTA NU ARE URMARI IN PRIVINTA RADIOACTIVITATII

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare