Alegeri europene. FRONTUL NATIONAL al lui Marine Le Pen CASTIGA IN FRANTA, Nigel Farage cu UKIP CONDUCE IN MAREA BRITANIE, VOT RADICAL IN GRECIA cu comunistii de la Syriza castigatori si “Zorii Aurii” pe locul 3. REZULTATE NOTABILE PENTRU EUROSCEPTICI. In România un singur independent castiga, ingropand partidele zise “de dreapta”: MIRCEA DIACONU

26-05-2014 15 minute Sublinieri

alegeri-655x360

UPDATE:

MIRCEA DIACONU:

“[Vreau] să continui să ţin treze problemele fundamentale ale naţiei noastre. Şi când spun fundamentale, mă refer la chestii serioase, legate de cultură, de educaţie, de noţiunea de familie, de civilizaţie românească specifică, asta înseamnă identitate naţională, care trebuie protejată, ştiţi, e stupid să izbuteşti protecţie UNESCO, de exemplu, pe diverse speţe, aproape că pot să spun că ne trebuie o protecţie ca naţie. Deci despre asta e vorba, aproape că există riscul pierderii identităţii naţionale. Asta este grija mea”.

***

IULIAN CAPSALI – doar 0,91% – NU MERGE IN PARLAMENTUL EUROPEAN

(vezi detalii la comentarii)

***

LECTIA FRANCEZA: DEZASTRUL SOCIALISMULUI CARE SCHIMBA “REVOLUTIA SOCIALA” CU “REVOLUTIA (HOMO)SEXUALA”. Tinerii si muncitorii – votantii FN

eu

UPDATE:

UKIP pe primul loc la europene, după aflarea rezultatelor în două treimi din regiuni

Partidul eurofob UKIP al lui Nigel Farage devansa în alegerile europene, în Regatul Unit, cele trei partide tradiţionale, duminică seara, după aflarea rezultatelor în opt din cele 12 regiuni electorale, cu un scor istoric de 29%. […]

UKIP va câştiga alegerile europene, apreciază Nigel Farage, care anunţă un “cutremur”

Partidul Democrat, formaţiunea de centru-stânga a premierului italian Matteo Renzi, se clasează primul după alegerile europene, devansând Mişcarea Cinci Stele (M5S) a euroscepticului antisistem Beppe Grillo, potrivit primelor sondaje citate de presă duminică seara, relatează AFP preluată de Mediafax. Potrivit Institutului Piepoli-Censis, PD şi-ar adjudeca între 29,5% şi 32,5% din sufragii, M5S s-ar situa la 28%, iar Forza Italia, partidul de centru-dreapta al lui Silvio Berlusconi s-ar clasa al treilea, cu 18-20% din voturile exprimate.

  • cursdeguvernare.ro:

Exit poll în Europa: Scor incert între marile grupuri politice, din cauza influenţei extremiştilor şi euroscepticilor

Extremiştii şi euroscepticii au obţinut în unele ţări rezultate istorice  – cum este cazul Frontului Naţional din Franţa – sau au obţinut rezultate contrar plasării pe primul loc în sondajele din campania electorală, cum este cazul partidului lui Geert wilders în Olanda, sau al FPO în Austria.

Franţa: Partidul extremist Frontul Naţional a câştigat alegerile în Franţa, potrivit exit poll-urilor prezentate de presa din Hexagon. Un sfert dintre francezi (25%) au votat cu forţa politică al cărei lider este Marine le Pen (foto). Dacă şi rezultatele vor confirma sondajele la ieşirea de la urne, va fi pentru prima dată când un partid antiimigraţie, anti-UE câştigă alegerile într-o ţară.

Pe locul doi se situează partidul fostului preşedinte Nicolas Sarkozy, UMP, care obţine în jur de 21% din voturile francezilor, iar socialiştii preşedintelui francois hollande, aflaţi la putere, obţin abia locul trei, cu 14%. Ei obţine astfel cu 16,5 puncte procentuale mai puţin decât la europene din 2009.

Austria: Partidul de extremă-dreapta Partidul Libertăţii (FPO) din Austria a obţinut o cincime din voturile austriecilor la alegerile europene de duminică, câştigate de forţa de centru-dreapta aflată la guvernare, Partidul Poporului (OVP), arată sondajele la ieşirea de la urne.

FPO a obţinut 20,1%, faţă de doar 13% la alegerile din 2009, în timp ce OVP a scăzut cu peste 2 puncte procentuale faţă de alegerile anterioare şi a obţinut 27,1%. Social-democraţii sunt creditaţi şi ei cu 24% din voturile alegătorilor austrieci.

Campania euroscepticilor de la FPO a avut un discurs antiimigraţie şi a cerut înjumătăţirea contribuţiei Austriei la bugetul UE şi un referendum pentru participarea la fondul de salvare instituit în zona euro (ESM).

Grecia: Partidul comunist, Syriza, a câştigat alegerile din Grecia, cu 26-30%, potrivit exit poll-urilor. Este urmat de partidul de la guvernare, Noua Democraţie a premierului Antonis Samaras, care se situează la 23-27% din preferinţele electoratului. Extremiştii de la Zorii Aurii sunt pe locul trei, cu 8-10%, ca alianţa de centru-stânga, în jurul PASOK, să se claseze doar pe locul patru, cu 9%.

Olanda: Olandezii au votat, joi, în cadrul alegerilor europarlamentare, iar un sondaj efectuat la ieşirea de la urne arată că pe primul loc s-a situat formaţiunea de centru-dreapta CDA, în vreme ce extremiştii conduşi de Geert Wilders au obţinut doar locul trei.

Partidul Democrat-Creştin (CDA) a obţinut 15,4% din voturi, în vreme ce liberalii (D66) au câştigat 15,3%, arată Euobserver.

Partidul eurosceptic, populist şi extremist al lui Geert Wilders, care a cerut printre altele excluderea României din UE sau reducerea fondurilor acordate ţării noastre a venit abia pe locul trei, cu 12,7%.

Germania: Conservatorii Angelei Merkel sunt, potrivit exit poll-urilor citate de Reuters, câştigătorii alegerilor europene din Germania, cu 36% din voturi. Social-democraţii (SPD), partenerii de coaliţie ai conservatorilor cancelarului Merkel, însă rivali politici la nivel european, ar lua 27,5% din voturi, potrivit ARD. Creştin-democraţii au scăzut faţă de toamna anului trecut, când au fost alegeri parlamentare, în timp ce politicienii de centru-stânga au mai câştigat câteva procente faţă de acel moment.

Euroscepticii de la Alternativa pentru Germania (AfD) sunt creditaţi cu 6,5%, un rezultat mai bun decât în toamnă când au ratat la mustaţă intrarea în Bundestag în urma obţinerii a 4,7% din voturile germanilor.

Partidul de extremă dreapta Partidul Naţional Democratic (NPD) este unul dintre partidele mici care ar putea obţine, pentru prima dată, un mandat în Parlamentul European, cu 15 din voturi, după ce Germania a eliminat pragul electoral.

Exit-poll alegeri europene/ Popularii câștigă la limită, după ce au lăsat 7 procente în mâinile extremiștilor și euroscepticilor

Exit-poll: Popularii europeni au obţinut victoria în alegerile europene de duminică, adjudecându-şi 28,1% din voturile alegătorilor europeni. Ei obţin astfel 211 mandate în Parlamentul European, potrivit estimărilor.

Socialişti se află la o distanţă de doar 18 mandate, obţinute în urma a 25,7% din voturi, în timp ce liberalii rămân a treia politică în Parlamentul European, cu 74 de mandate. Numărul acestora trebuie luat cu rezerve şi pare puţin probabil – altfel este o victorie – având în vedere căderea liberalilor germani şi a liberal-democraţilor din Marea Britanie.

Prin comparaţie, rezultatele din 2009 arătau astfel:

Numărul de mandate al tuturor forţelor politice din mainstream a scăzut, în favoarea neafiliaţilor – care sunt, de obicei, eurodeputaţii din partidele extremiste – şi a euroscepticilor. După cum se poate observa, socialiștii își păstrează scorul din urmă cu 4 ani, însă popularii obțin cu 7 procente mai puțin. 

Extremiştii și euroscepticii vor putea să aibă propriul grup politic: Unde și ce au câștigat

Neafiliaţii obţin, potrivit estimărilor, 40 de mandate, în timp ce euroscepticii 33, mai multe decât au avut în legislatura anterioară. Extremiştii şi euroscepticii au obţinut în unele ţări rezultate istorice  – cum este cazul Frontului Naţional din Franţa – sau au obţinut rezultate contrar plasării pe primul loc în sondajele din campania electorală, cum este cazul partidului lui Geert wilders în Olanda, sau al FPO în Austria.

Partidul extremist Frontul Naţional a câştigat alegerile în Franţa, potrivit exit poll-urilor prezentate de presa din Hexagon. Un sfert dintre francezi (25%) au votat cu forţa politică al cărei lider este Marine le Pen. Dacă şi rezultatele vor confirma sondajele la ieşirea de la urne, va fi pentru prima dată când un partid antiimigraţie, anti-UE câştigă alegerile într-o ţară.

Partidul de extremă-dreapta Partidul Libertăţii (FPO) din Austria a obţinut o cincime din voturile austriecilor la alegerile europene de duminică. FPO a obţinut 20,1%, faţă de doar 13% la alegerile din 2009. Campania euroscepticilor de la FPO a avut un discurs antiimigraţie şi a cerut înjumătăţirea contribuţiei Austriei la bugetul UE şi un referendum pentru participarea la fondul de salvare instituit în zona euro (ESM).

Partidul comunist, Syriza, a câştigat alegerile din Grecia, cu 26-30%, potrivit exit poll-urilor, iar extremiştii de la Zorii Aurii sunt pe locul trei, cu 8-10%.

Partidul eurosceptic, populist şi extremist al olandezului Geert Wilders, care a cerut printre altele excluderea României din UE sau reducerea fondurilor acordate ţării noastre a ieşit abia pe locul trei, cu 12,7%.

Rata de participare similară celei din 2009

Participarea la vot în Europa, la alegerile europarlamentare, este estimată la 43,11%. Tendinţa de declin a prezenţei la vot a fost inversată pentru prima dată de când se votează – din 1979. La fiecare scrutin, numărul europenilor care au votat a scăzut. De această dată, chiar dacă diferenţa nu este mare faţă de 2009, când prezenţa a fost de 43% – cea mai mică din istoria alegerilor europarlamentare – el a crescut.

  • Hotnews:

Cutremur politic in Franta: Frontul National (extrema dreapta), in frunte, cu un scor istoric de 25% (estimari)/ Marine Le Pen cere dizolvarea parlamentului francez

French far-right Marine Le PenFrontul National (extrema dreapta) a provocat duminica un seism politic in Franta, castigand alegerile europene cu un rezultat istoric de aproape 25%, potrivit estimarilor, depasind de departe opozitia de centru dreapta UMP, in timp ce socialistii isi continua degringolada, scrie AFP.

Frontul National a realizat un scor de patru ori mai bun decat cel din 2009, devansand UMP (20 – 21%), potivit estimarilor concordante oferite de cinci institute de sondare. Pe locul trei, PS nu obtine decat 14 – 15% din voturi.

Presedintele FN, Marine Le Pen, i-a cerut imediat presedintelui socialist Francois Hollande “noi alegeri” nationale.

“Ce poti face decat sa revii din nou la popor, pentru a aplica proportionalitatea, astfel incat fiecare francez sa fie reprezentat” in Adunarea Nationala”, s-a intrebat ea, in conditiile in care FN nu are decat doi deputati in actualul parlament.

Premierul Manuel Valls a recunoscut ca alegerile europene au provocat in Franta “un soc, un cutremur”. Fost candidat la prezidentialele din 2007 si fosta prietena a lui Francois Hollande, ministrul Ecologiei, Segolene Royal, a calificat rezultatul FN drept un “soc la scara mondiala”.

FN a beneficiat de lipsa de popularitate record a socialistilor dar si de diviziunile si discreditarea opozitiei de dreapta. Rezultatele traduc astfel cresterea euroscepticismului in randul francezilor, din ce in ce mai neincrezatori fata de Europa, la noua ani dupa ce au spus nu tratatului constitutional european. Cu acest rezultat, Marine Le Pen se pozitioneaza intr-o pozitie de forta pentru prezidentialele din 2017, mai ales pe fondul derute de pe dreapta scenei politice.

Partidul Popular European revendica victoria in alegerile europene si presedintia Comisiei – Juncker

Liderul conservatorilor pentru pentru presedintia comisiei Europene, luxemburghezul Jean-Claude Juncker, a revendicat duminica victoria taberei sale in alegerile europene, pe contul sau de Twitter, potrivit AFP. “Partidul Popular European (PPE) castiga alegerile europene. Astfel, revendica presedintia Comisiei Europene”, a scris Juncker.

  • Agerpres:

2014PE Partidele eurosceptice, creditate cu circa 129 de mandate în PE

Partidele eurosceptice ar urma să câștige circa 129 de mandate în noul Parlament European, în urma scrutinului european de duminică, informează Reuters.

2014PE Euroscepticii câștigă teren în Suedia (exit-poll)

Euroscepticii din ambele părți ale spectrului politic ar urma să înregistreze progrese la alegerile europene de duminică din Suedia, potrivit unui exit-poll al televiziunii publice, transmite DPA.

Formațiunea Democrații Suedezi, anti-imigrație și eurosceptică, este pe punctul a câștiga primul său loc în PE, obținând 7% din voturi, în creștere față de 3,27% în 2009. Între timp, și partidul radical Inițiativa Feministă a obținut un loc din cele 20 rezervate Suediei, cu 7% din voturi, potrivit exit-poll-ului SVT.

Partidul Social Democrat de opoziție a câștigat cele mai multe voturi, 23,7%, în scădere ușoară față de 2009. Partidul Moderat, formațiune conservatoare a premierului Fredrik Reinfeldt, se situează pe poziția a treia, cu 13%, pierzând aproape 6 puncte procentuale, ceea ce ar fi cel mai slab rezultat la un scrutin european.

Partidul lui Reinfeldt este în spatele Verzilor, formațiune de opoziție care a obținut 17,1% din voturi, în creștere cu 6 puncte procentuale, ceea ce înseamnă că își va dubla de la două la patru locurile din PE. Totuși, Partidul Piraților nu a trecut pragul de 4% și va pierde cele două mandate pe care le-a deținut până acum, mai arată exit-poll-ul.

2014PE Eurofobii polonezi vor intra în Parlamentul European

Janusz-Korwin-MikkeUn mic partid eurofob polonez, Congresul Noii Drepte (KNP), este pe punctul de a intra în Parlamentul European cu patru deputați, obținând 7,2% din voturi la alegerile de duminică, potrivit unui sondaj la ieșirea de la urne, transmite AFP.

Condusă de Janusz Korwin-Mikke, în vârstă de 72 de ani, matematician excentric și fost disident anticomunist ultraliberal, această mișcare politică susține că vrea să intre în PE pentru ‘a dezmembra Uniunea Europeană din interior’.

Partidul de centru-dreapta aflat la putere, Platforma Civică (PO) a premierului Donald Tuskonask, a câștigat alegerile, cu 32,8% din voturi și 19 deputați, devansând Dreptate și Justiție (PiS), partid al lui Jaroslaw Kaczynski, care a obținut 31,8% din voturi (19 deputați), potrivit acestui sondaj realizat de institutul Ipsos.

Partidul Social-Democrat (SLD) este pe poziția a treia (9,6% din voturi, 5 deputați), în fața KNP și a aliaților PO, Partidul Țărănesc Polonez PLS (7% și 4 deputați).

Rata de participare la vot a fost de 22,7%, conform institutului Ipsos, mai puțin decât procentul de 25% de la alegerile europene din urmă cu cinci ani.

Polonia trimite 51 de aleși în Parlamentul European.

2014PE Euroscepticii finlandezi câștigă teren la alegerile pentru PE (proiecții)

Formațiunea anti-imigrație și eurosceptică Adevărații Finlandezi ar urma să câștige două din cele 13 locuri ale Finlandei în viitorul Parlament European (PE), cu unul mai mult ca până acum, relevă primele proiecții citate de portalul finlandez de știri Yle și agenția germană de presă DPA.

Conform proiecțiilor realizate după numărarea a 84% din voturi, această formațiune a obținut 13,2% din voturi, cu 3,4% mai mult decât în 2009.

Partidul de Centru, de opoziție, și Partidul Coaliția Națională din Finlanda (conservator, la guvernare) luptă umăr la umăr pentru primul loc, fiecare cu puțin peste 21%, și urmează să-și păstreze cele trei locuri de care dispune fiecare în PE.

Social-democrații, care fac parte din coaliția guvernamentală de la Helsinki, ar urma să-și păstreze cele două locuri din PE, dar nivelul de susținere pare să fi scăzut cu 5%, ajungând la 12,6%. Prezența la vot a fost în Finlanda de 40,9%, ușor mai ridicată decât în 2009.

Din partea Coaliției Naționale, ministrul pentru Uniunea Europeană Alexander Stubb a atras mai multe voturi decât oricare alt candidat din Finlanda. Totuși, partidul său nu va reuși să obțină un loc suplimentar în PE, indică Yle. De asemenea, arată aceste proiecții, Olli Rehn, reprezentând Partidul de Centru și care cu prilejul acestor alegeri va renunța la postul său de comisar în UE, va merge și el la Bruxelles, alături de colegul său de partid Paavo Vayrynen, care are o abordare considerabil mai eurosceptică și a atras astfel un număr crucial de alegători de partea Partidului de Centru.

Al treilea candidat cel mai popular este Jussi Halla-aho, din partidul Adevăraților Finlandezilor, care și-a câștigat reputația atacând politica finlandeză cu privire la imigrație.

2014PE Partidul eurosceptic german Alternative für Deutschland (AfD) intră în Parlamentul European

AfD_BildContingentul german de deputați pentru Parlamentul European îi va include în premieră pe eurosceptici, Alternative für Deutschland (AfD) urmând să câștige, conform estimărilor, șase din cele 96 de locuri ale Germaniei, relatează duminică DPA. Blocul creștin-democrat al Angelei Merkel a obținut cele mai bune rezultate la alegeri, în timp ce partenerii de coaliție ai cancelarului, social-democrații s-au situat pe locul doi în scrutinul pentru PE.

Prezența la vot a fost cu 5% mai mare în Germania decât în 2009, ajungând la 48%, conform estimărilor inițiale.

Potrivit DPA, prezența mai ridicată la vot reflectă parțial un peisaj politic modificat după crearea AfD, care a apărut în 2013 ca o contrapondere la linia proeuropeană a Angelei Merkel. AfD, care dorește excluderea din zona euro a economiilor din sudul continentului, este estimată la 7% din voturi, un rezultat bun într-o țară în care alegătorii sunt îngrijorați de partidele nou formate.

‘Este primăvară în Germania’, a declarat liderul partidului, Bernd Lucke, după finalul votului și apariția primelor estimări. AfD a exclus colaborarea cu partide de extremă dreapta precum Partidul libertății, al lui Geert Wilders, sau Frontul Național al lui Marine Le Pen. Proiecțiile arată că blocul Angelei Merkel a câștigat circa 36% din voturi, semnificativ mai puțin decât la alegerile generale, unde a fost votată de 41,5% din cei care au participat la vot, rezultatul fiind cel mai slab obținut vreodată de CDU-CSU în alegerile europene.

SPD ar urma să câștige 27% din voturi, în timp ce cele mai mari partide de opoziție, Verzii și Die Linke, ar fi câștigat 11 și respectiv 11% din voturi. Președintele SPD, Sigmar Gabriel, vicecancelar și ministru al afacerilor economice, a declarat că succesul SPD are un nume: Martin Schulz.

Alegerile europene din Germania au fost condimentate de abolirea pragului electoral, în urma unei decizii a Curții Constituționale din Germania din februarie, ceea a dus la situația că a fost suficient votul a puțin sub 1% dintre germani pentru a ajunge în plenul PE.

Partidul liber democrat (FDP), fostul partener de coaliție al creștin-democraților care nu a reușit să intre în parlament în septembrie, a obținut un scor de doar 3%. În total, nu mai puțin de șase partide periferice ar urma să câștige un loc în viitorul PE, printre care și formațiunea de extremă dreaptă anti-imigrație Partidul Național Democrat.

REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Partidul Popular Danez, anti-imigraţie, a Morten Messerschmidtcâştigat cele mai multe voturi la alegerile europarlamentare desfăşurate duminică, anunţă DPA pe baza unor sondaje realizate la ieşirea de la urne publicate de televiziunea daneză.

REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Conform sondajului de la canalul TV2, Partidul Popular Danez ar fi obţinut 24,9 % din sufragii, în timp ce, potrivit estimărilor postului DR, ar fi fost preferat de 23,1% dintre alegători.

Partidul ar urma să deţină trei mandate de europarlamentar din cele 13 care revin Danemarcei, faţă de numai unul cât a avut în intervalul 2009-2014.

Partidul Social-Democrat, de guvernământ, ar fi obţinut 20,5 % din voturi, apreciază sondajul DR. În aceste condiţii, partidul pierde un loc în Parlamentul European şi rămâne cu numai trei europarlamentari.

  • Hotnews: 

Rezultatele partiale la nivel european anuntate la ora 10.50 (ora Romaniei) arata ca PPE (centru-dreapta) a obtinut 28,23% din voturi si ar avea 212 locuri din cele 751. S&D (socialisti si democrati) are 24,9% din voturi si ocupa 181 de locuri, ALDE a castigat 9,59%, liberalii obtinand 70 de locuri in viitorul PE, in timp ce verzii ar fi castigat 7,32% din voturi si 55 de locuri. Alte rezultate:

  • Conservatorii si reformistii europeni (ECR): 5,99% din voturi si 45 de locuri
  • Stanga europeana unita/Stanga nordica: (GUE/NGL): 5,73% din voturi si are 43 de locuri.
  • Membrii non-afiliati: 5,19% si 39 de locuri
  • Grupul Europei libertatii si democratiei (eurosceptic): 4,66% si 35 de locuri (ascensiunea euroscepticilor ar putea fi mult mai mare, in functie de cat de multi membri va reuni de la non-afiliati si de la cei noi sau inca neincadrati la nicun grup (8,39% si 63 de locuri).

Prezenta la vot la nivel european a fost de 43%, aceeasi ca in 2009. Cea mai ridicata prezenta s-a inregistrat in Belgia – 90%, iar cea mai scazuta in Slovacia – 13%.

Alegeri europarlamentare 2014 Presa europeana in stare de soc dupa seismul provocat de ascensiunea partidelor antieuropene

Presa europeana este luni in stare de soc dupa “seismul politic” reprezentat de progresul partidelor eurosceptice in alegerile europarlamentare incheiate duminica seara, si in special de cel al Frontului National, de acum inainte “primul partid al Frantei”, scrie AFP.

“Seism politic”, titreaza Frankfurter Allgemeine Zeitung. Cotidianul german de afaceri dedica prima pagina acestui subiect, la fel ca aproape toata presa germana. Acest lucru va avea consecinte importante. Sloganul “mai multa Europa” va trebui sa fie luat in serios”, considera publicatia.

Cotidianul cel mai citit in Germania, Bild scrie la randul sau despre un “soc electoral in Franta“.

“Pentru presedintele Hollande, este un dezastru”, considera Die Welt, care numeste si el acesta situatie un “seism politic”. “Din cauza acestei catastrofe electorale, presedintele francez Francois Hollande, invins, este din ce in ce mai slabit. Ii va fi si mai greu sa faca reformele necesare”, subliniaza cotidianul.

“Cutremur de pamant in Franta”, cosidera la randul sau cotidianul italian Repubblica.

“Soc in Franta”, scrie si Corriere della Sera.

“Victoria Frontului National ramane un soc care va zgudui Franta si toata Europa”, scrie cotidianul francez Liberation (de stanga). “Unda de soc creata de partidul lui Marine Le Pen depaseste cu mult frontierele nationale”. Este “o amenintare reala pentru ideea europeana”, mai scrie Liberation.

“FN se impune (…) ca primul partid al Frantei”, constata Le Figaro (de dreapta). “Pentru Marine Le Pen, este o victorie personala” pentru ca “a reusit, cu un nou stil, sa faca sa doboare primul obstacol in calea progresului Frontului National, diabolizarea sa”, comenteaza publicatia.

“Doamna Le Pen conduce marsul extremei drepte din Europa“, titreaza cotidianul britanic Daily Mail, in timp ce Financial Times vede FN in fruntea unui cutremur populist”.

The Times insista asupra triumfului formatiunii britanice UKIP, Partidul pentru Independenta Regatului Unit, eurofob si populist, dar care s-a distantat intotdeauna de Frontul National francez al lui Marine Le Pen.

“UKIP jubileaza in timp ce Europa vireaza la dreapta”, titreaza ziarul, care vede rezultatul ca pe o “umilire” a premierului britanic David Cameron.

Marine Le Pen, imaginea unei extreme drepte cuceritoare – biografie AFP

Sefa Frontului National (FN, extrema dreapta) Marine Le Pen, un strateg si o voluntara, culege roadele eforturilor pe care le-a depus pentru “de-diabolizarea” partidului ei, obtinand duminica primul loc in alegerile europene in Franta, devansand cele doua partide de guvernamant, scrie AFP.

marine-pen-lidera-frontului-nationalLa 45 de ani, aceasta femeie blonda cu trasaturi dure se pregateste pentru alegerile prezidentiale din 2017, dupa ce a reusit ce si-a propus: sa provoace “explozia” UMP, partidul cel mai important al opozitiei de dreapta, si a partidului socialist aflat la putere, plasandu-se in “centrul de gravitatie” a peisajului politic francez.

Cea mai mica dintre fiicele lui Jean-Marie Le Pen, principalul fondatorul al Frontului National in 1972, nu ar fi trebuit sa intre in viata politica. Surorile sale Yann si mai ales Marie-Carolinear fi trebuit sa preia stafeta unei formatii dominate aproape 40 de ani de Jean-Marie Le Pen.

Insa viata politica a Frontului National si sciziunile de la sfaristul anilor 90 au deschis calea acestei avocate care a incercat din 1993, de la 24 de ani, sa fie aleasa deputat la Paris.

Tatal sau o antreneaza de mai multi ani, in cadrul Serviciului Juridic al FN, apoi o aduce in fata camerelor. FN va fi “un refugiu, apoi o trambulina”, scrie jurnalistul Romain Rosso intr-o biografie.

Ea produce o impresie puternica inca de la 5 mai 2002, seara celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale in care s-a calificat tatal ei, scrutin pe care-l va pierde cu brio in fata lui Jacques Chirac. Ea este cea care da tonul, afirmand ca “Franta s-a transformat in lagar de reeducare psihologica“, referindu-se la manifestatiile uriase de strada din tara care spuneau “nu” FN.

Imagine diferita?

Devenind tot mai puternica in umbra unui tata care imbatraneste, ea se impune in ianuarie 2011 la conducerea FN.

Presa franceza vorbeste, la acest moment, despre operatiunea de “de-diabolizare”. Le Pen raspunde ca ea vrea “sa ofere o imagine diferita caricaturii” facute, in opinia sa, Frontului National, scrie AFP, potrivit Mediafax.

Este vorba despre debarasarea, cel putin partial, de activisti antisemiti, nostalgici ai Algeriei franmceze, chiar ai regimului colaborationist (cu Germania) de la Vichy si de catolici integristi care au fost, timp de peste 30 de ani, cadre in FN, mostenitorul unei traditii a extremei drepte nascute in secolul al XIX-lea.

Spre deosebire de tatal ei, al carui program economic era redus si neglijat in favoarea diatribelor vizand imigrantii, Marine Le Pen “adera” la ingrijorarile francezilor “declasati”, acesti “uitati” ai politicii care vad somajul depasind 10% si puterea de cumparare scazandu-le.

Prin iesirea din zona euro si protectionism, presedinta FN incearca sa para mai credibila in domeniul economic.

Repetitia generala in vederea alegerilor europene – alegerile municipale din martie – i-a permis, prin obtinerea victoriei in zece orase, sa-si reafirme vointa de a-si “normaliza” partidul, prezentandu-l ca fiind capabil sa “gestioneze” fara “ideologie”.

Marine Le Pen nu ezita, totodata, sa-i citeze pe Jaures sau pe generalul de Gaulle.

Voind sa organizeze “invazia fluxurilor migratorii”, ea prefera de-acum ca mai degraba sa atace “mondializarea” decat “strainii”. Francezii “vor sa fie protejati fata de mondializarea salbatica”, a declarat ea duminica.

Rezultatele partiale de la ora 11.00: PSD-UNPR-PC 37,4%, PNL 14,86%, PDL 12,23%, MIRCEA DIACONU 6,93%, UDMR 6,47%, PMP 6,21%

diaconu_27263500Mircea Diaconu a intrat in Parlamentul European, in urma alegerilor de duminica, 25 mai. Candidatul independent spune intr-un interviu la RFI ca alegatorii poate au vazut in el “ceva obraz si normalitate”.

Mircea Diaconu declara ca a castigat mandatul de europarlamentar fara prea multa logistica, doar cu mesaje simple: “Am facut doua mii de afise, care nu ajung nici pentru un oras mic, nu mare, si am facut zece mii de carti postale pentru toata tara. Totusi, simbolic am vrut sa fac si lucrul asta, atat (…). Poate ca asta asteptau oamenii, poate ca toata desfasurarea pe care o fac si au facut-o partidele cu bani foarte multi este inutila. Imi doresc tare mult sa incepem o discutie publica pe aceasta tema, sa punem fiecare costurile dovedite ale campaniei si ale efortului financiar, macar asta, pe masa si sa analizam rezultatele in raport cu costurile. E aiuritor, sumele sunt aiuritoare, cu niste rezultate foarte mici. De asta spun, poate intelegem ce asteapta oamenii. Deci nu este meritul meu neaparat. Poate ca am plecat pe calea corecta, atata tot”.

Intrebat ce crede ca au regasit oamenii la candidatul Mircea Diaconu, el a raspuns: “Poate, nu stiu, ceva obraz si normalitate, de care au foarte mare nevoie, pentru ca metodele de a face politica… nu vedeti ca geniul politic e Traian Basescu, cetateanul Traian Basescu? Pai, tot felul de malversatiuni, de complicatii, de atacuri, de constructii si asa mai departe. Asta inseamna genialitate politica? Nu! Simplitatea aduce succes. Simplitatea, normalitatea si concizia. N-am spus vorbe multe, n-am rezolvat toate problemele Romaniei, ci dimpotriva, am explicat cat am putut de clar cu ce se mananca aceasta functie, aceasta demnitate publica de europarlamentar. Si in nici un caz un europarlamentar nu poate rezolva toate problemele Romaniei, asta am spus tot timpul”.

Mircea Diaconu rămâne independent

screen_shot_2014_05_22_at_8_38_17_am_92001600Mircea Diaconu spune că a câştigat fără zgomot şi fanfare: “Prezenţa la vot a fost mai mare decât de obicei pe această speţă. Aproape toţi oamenii cu care am intrat în contact direct mi-au spus că n-ar fi venit la vot, că n-au votat de cinci ani, că n-au votat de zece ani şi că acum au ieşit din casă pentru mine, pentru mine nu în sensul de pentru mine, Diaconu, ci pentru acest mod de a pune problema, cum am mai spus, cu simplitate şi normalitate, cu nimic excepţional, nu cu zgomot, nu cu fanfare, ci pur şi simplu ca ofertă publică, pe care o iei sau n-o iei“.

Fostul liberal precizează că rămâne independent, pentru că aşa-i contractul cu cetăţenii şi dacă a pornit aşa, aşa trebuie să rămână“.

Nu mă interesează aproape deloc vizibilitatea mea acolo sau ce funcţii, că despre asta e vorba, eşti într-un grup politic, ai şansa să primeşti funcţii pe-acolo. Nu mă interesează absolut deloc lucrul ăsta, mă interesează doar să pot să mă exprim, să vorbesc, să am în spate o demnitate publică de greutate în Europa şi în ţară, cu care să pun şi să continui să ţin treze problemele fundamentale ale naţiei noastre. Şi când spun fundamentale, mă refer la chestii serioase, legate de cultură, de educaţie, de noţiunea de familie, de civilizaţie românească specifică, asta înseamnă identitate naţională, care trebuie protejată, ştiţi, e stupid să izbuteşti protecţie UNESCO, de exemplu, pe diverse speţe, aproape că pot să spun că ne trebuie o protecţie ca naţie. Deci despre asta e vorba, aproape că există riscul pierderii identităţii naţionale. Asta este grija mea. Pe de altă parte, abuzurile se ţin lanţ asupra cetăţenilor români, în interiorul ţării şi în afara ei. Astea sunt temele mele. Atât“, afirmă el.

Alianţa PSD-PC-UNPR şi-a adjudecat 16 din cele 32 de locuri care îi revin României în Parlamentul European, potrivit unei simulări Gândul pe baza rezultatelor exit poll-ului CURS Avangarde, realizat la comanda TVR. Patru partide şi un independent îşi împart celelalte 16 mandate. Astfel, PNL îi revin 6 mandate, PDL – 4 mandate, UDMR – 3, PMP – 2, iar ultimul loc va fi ocupat de Mircea Diaconu care a candidat ca independent. […]

Un guşter politic inodor s-a îmbăţoşat şi el în faţa camerelor de luat vederi şi a spus că el şi partidul său ”votează pentru pace şi prosperitate”. Propoziţia este atât de veche încât seamănă cu o pereche de pantaloni lustruiţi de purtat. Pe tur şi între picioare. ”Pentru pace şi prosperitate” se vota şi pe vremea lui Ion Iliescu. Chiar şi înainte. Şi pe vemea lui Ceauşescu, sau înainte, a lui Gheorghiu-Dej şi a lui Nikita Sergheevici Hruşciov tot pentru pace şi prosperitate s-a votat. Şi n-a ieşit nici pace, nici prosperiate şi nimeni nu a cerut socoteală pentru această minciună optimistă, devenită lozincă a comuniştilor. Propoziţia asta tinde să rămână un loc comun şi pentru următorii ani pentru că ilustrează perfect gândirea mediocră a unor politicieni, dar şi prefabricatele de exprimare rămase prin scăfârliile alegătorilor mai în vârstă. Sunt sigur că duminică şi în Ucraina mulţi vor fi declarat că votează pentru ”pace şi prosperitate”. Chiar şi Vladimir Putin după ce introduce un buletin în urne ar putea zice la alegerile din Rusia că votează tot pentru pace şi prosperitate, deşi a doua zi nimic nu l-ar împiedica să mai deplaseze nişte trupe în Crimeea, la graniţa cu Ucraina sau pe cine ştie unde. Adevărul este că declaraţiile de presă ale politicienilor din această zi ”sărbătorească” (în fapt, nespus de plicticoasă) s-au dovedit a fi care mai de care mai prăfuite, mai inodore şi mai stupide. La fel, şi televiziunile au plonjat într-o baltă de locuri comune. Să votăm, să exersăm un drept constituţional, să demonstrăm că suntem o ţară europeană etc., de parcă din neant s-ar fi trezit toată propaganda statului socialist. Culmea este că acest val de elan electoral făcut numai din îndemnuri şi din vorbe goale, pornit mai mult cu de-a sila, s-a produs într-o perioadă în care mai toţi politicienii importanţi au fost fluieraţi şi huiduiţi. Iar încrederea în partide şi în potenţialul lor de a genera schimbări importane a dispărut ca şi cash-ul din buzunarele salariaţilor.

Pentru prima dată după aşa-zisa cădere a comunismului am auzit începuturile unui program de contestare a partidelor, de refuz al acestui drept cetăţenesc, de ridiculizare sau de banalizare a lui. I-am auzit pe oameni din societatea civilă, pe tineri şi pe diverşi cunoscuţi că nu mai vor să voteze. Pentru prima dată, aceşti oameni sătui de păcăleala alegerilor au programat o demonstraţie de protest. Dezamăgirea faţă de aşteptările stârnite de USL tinde acum să egaleze ca amplitudine valul de speranţă. Cine s-ar putea înflăcăra acum de afişele spânzurate peste uliţele satelor din Ilfov în care Elena Udrea pozează cu tupeu în mijlocul unui grup care reprezintă câţiva dintre figuranţii strânşi de Traian Băsescu pentru a face un partid enervantei sale simpatii politice. De ce s-ar duce oamenii să voteze pentru candidaţii PNL când Crin Antonescu i-a chemat la schimbarea orei în România? Mai votează cineva oastea de strânsură a lui Dan Diaconescu, cel care promitea 25.000 de euro de cap de cetăţean? De ce să votezi cu famfaroni şi aventurieri?

Singurul câştigător de la distanţă al acestei campanii electorale se arată a fi Mircea Diaconu. Ştiu oameni care vin acasă din străinătate numai pentru a vota cu popularul actor marginalizat de partidul său. Nu-i exclus ca acest val de simpatie faţă de Mircea Diaconu să se amplifice şi să nască un altul şi mai mare care să-l poarte până la Cotroceni.

[…]

agerpres_7581487_97313500


Categorii

1. DIVERSE, Alegeri in Romania, Iulian Capsali, Mircea Diaconu, NIGEL FARAGE, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

52 Commentarii la “Alegeri europene. FRONTUL NATIONAL al lui Marine Le Pen CASTIGA IN FRANTA, Nigel Farage cu UKIP CONDUCE IN MAREA BRITANIE, VOT RADICAL IN GRECIA cu comunistii de la Syriza castigatori si “Zorii Aurii” pe locul 3. REZULTATE NOTABILE PENTRU EUROSCEPTICI. In România un singur independent castiga, ingropand partidele zise “de dreapta”: MIRCEA DIACONU

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. Si Iulian Capsali?

  2. @ Vali:

    Cf. BEC, la ora 7, rezultate partiale:

    http://www.bec2014.ro/wp-content/uploads/2014/05/Rezultate-partiale-07.00.pdf

    Rezultate Partiale BEC: Candidatul independent Iulian Capsali – 47.920 voturi – 0,91%, aproape la egalitate cu PNTCD si peste ceilalti independenti, exaceptandu-l pe Diaconu. Din poacate, sub asteptari, semn ca e mai usor de strans semnaturi decat de motivat oamenii sa si iasa din casa pentru a vota. Probabil insa ca in primul caz mobilizarea a fost mai mare si mai entuziasta.

  3. Ciudat lucru e ca Iulian Capsali nu a putut obtine nici macar votul celor care prin semnatura lor l-au investit pentru candidatura. Nu prea inteleg cum e cu putinta. Ori cei care au semnat s-au razgandit, ori cei care au semnat nu au participat la vot, ori au disparut voturi, ori asa a fost voia lui Dumnezeu ca el sa nu intre inca in viata politica.

  4. @ Mircea Bogdan:

    Nu credem ca poate fi vorba de razgandire. E un fenomen prezent si la ceilalti independenti, ba chiar si la destule partide, si unele nu mici! Vezi si comentariul nostru anterior (updatat). Doar ca ultima varianta nu intra la “ori”. E un fapt! Macar voia lui Dumnezeu sa nu o amestecam cu celelalte, ci vine peste ele. Evident ca nu a vrut sau nu a ingaduit, indiferent de motive, asa ca nu trebuie sa fim dezamagiti.

  5. @Mircea Bogdan:

    Pe de o parte, votul nu e acelasi lucru cu semnatura. La semnatura de cele mai multe ori se vine catre om. Votul presupune o actiune din convingere, pe cont propriu. De aceea, niciodata nu te poti baza doar pe semnaturile stranse ca sa iti faci o idee despre cati vor veni la vot efectiv.

    Apoi, Capsali a strans totusi aproape cat un partid – PNTCD, si este peste ceilalti independenti, inclusiv peste Costea cu tot cu banii lui americani si cu toti protestantii lui.

    Pe de alta parte, ceva nu a functionat, totusi, in mobilizarea votului ortodox. Ar trebui cumva vazut unde nu a mers, in ce zone, de unde au venit cei mai multi alegatori etc.

  6. cred ca s-a creat un orizont de asteptare usor nerealist in ce-l priveste pe Iulian.
    cu totii am fortat nota, atunci cand Iulian parea sa nu obtina semnaturile necesare, si am smuls semnaturi si amicilor, cunoscutilor etc care nu simpatizau defel cu ideea, doar pe criteriul ca “hai sa-i dam o sansa”.
    o campanie realista si sincera de strangere de semnaturi ar fi trebuit inceputa mai din timp, iar primirea semnaturilor de sustinere sa fie facuta doar din partea celor care aderau sincer la programul, minimal, al lui Capsali.

  7. @ admin:

    Intr-adevar voia lui Dumnezeu este cea care acopera toate, de aceea am lasat-o la sfarsitul enumerarii ca o concluzie peste celelalte, fara ca sa mai conteze vre-un alt motiv omenesc. Nu ar trebui sa fim dezamagiti tocmai pe motiv ca daca El nu a aprobat acum acest demers, nu a facut-o tot pentru ca noi sa avem de castigat. Vom vedea cum vor evolua lucrurile si atunci poate vom intelege.

    @ admin2:

    Poate este vorba tocmai despre parcurgerea unor pasi domoli, ca ascensiunea sa nu fie brusca si pericolul inaltimii, mare. Da, e nevoie de o coagulare a celor care se regasesc in valorile promovate de Iulian Capsali, iar acest lucru are nevoie de timp. Sigur, rezultatul lui Iulian este un bun start pentru viitor si nu este unul de trecut cu vederea. Cine stie, probabil se va naste si o formatiune politica.

  8. In timp ce Mircea Diaconu are in acest moment 364000 voturi exprimate (cf. BEC), dupa ce si-a depus candidatura cu 120000 semnaturi (adevarat, stranse cu o f mare viteza si f buna mobilizare), Iulian Capsali are 48000 voturi la 123000 semnaturi de sprijin!
    Tinand cont ca au fost si votanti care nu au semnat pt depunerea candidaturii, inseamna ca numarul celor care au semnat pt Iulian Capsali, dar nu au mers la vot, a fost si mai mare decat pare ca reiese din simpla diferenta intre nr de semnaturi si nr de voturi.

    @admin2
    Daca la semnatura se vine catre om, inseamna ca in afara celor care au semnat din convingere (=numarul celor care au semnat si apoi au si votat), s-a semnat in mare parte, altfel: din obligatie, de ochii lumii. Eu cred ca, desi suntem ortodocsi (acei 123000 care au semnat au fost, cred, in cea mai mare parte, ortodocsi), suntem mult prea indiferenti la ce ni se intampla si facem lucruri de care nu prea suntem constienti, sau suntem pur si simplu duplicitari. Altfel, cum sa semnezi, dar sa nu mergi la vot? Ce-a facut I.C. in acest timp, astfel incat sa schimbe alegerea a 60% din cei care au semnat pentru sprijinul candidaturii lui? Mie, personal, mi se pare un numar f. mic de votanti, raportat la nr de semnaturi (in mod normal, zic ca trebuia sa fie mai mare, tinand cont ca s-au mai facut si vizite in teritoriu, sau ca cei care au semnat ar fi spus si altora despre optiunea lor) si tinand cont ca vorbim de o masa de votanti asa-zis unita si constienta de valorile pe care le doreste si le sprijina. Sau poate, asta e doar crudul adevar… Din votul asta eu zic ca putem vedea si starea noastra.

  9. @Florin M:

    Starea noastra nu era o surpriza, poate doar daca ne-am iluzionat cu privire la acest aspect. Chestiunea semnaturilor e explicabila, cum am aratat si mai sus, cum a aratat si @k. Nu se poate compara Capsali cu Diaconu, numai daca ne gandim la notorietatea acestuia din urma, uriasa, si la faptul ca a fost sprijinit puternic de Antena3. Apoi, el a luat portii zdravene de vot de la votantii USL, dezamagiti si de PSD si de PNL, deci hai sa nu adunam merele cu perele.

    In fine, comportamentul electoral trebuie judecat si mai rece, tehnic. Efectiv e o diferenta apreciabila intre intentia de vot si vot, intre semnatura si vot, intre capacitatile de mobilizare locala si notorietate pe facebook etc. E foarte posibil ca cei 50 000 sa fie nucleul dur al votantilor ortodocsi. E mai mult decat aria de cuprinere a revistelor si siteurilor ortodoxe, probabil, insa mai putin decat ar trebui pentru a pune problema reprezentarii parlamentare nationale sau europene.

  10. @admin
    Or fi unii care au avut asteptari mari, eu unul nu m-am iluzionat si comparatia mea a lui IC cu MD era doar din perspectiva in care pt IC s-a facut campanie in mediul ortodox, care se presupune a fi unul mai stabil, mai ancorat la adevaratele valori.
    E adevarat ca acest rezultat are si punctele lui bune, dar cred ca la momentul acesta ne arata mai mult ranile, decat muschii.
    Daca am ajuns ca in randul votantilor ortodocsi vorbim de “diferenta apreciabila intre intentia de vot si vot, intre semnatura si vot“, atunci e grav – eu despre asta zic. “Voi sunteţi sarea pământului”, nu?
    Sunt constient de diferentele la nivel de publicitate, fonduri etc. – noi, ca ortodocsi, ar trebui sa le anulam prin altceva, ceva ce NU prea mai avem, din pacate.
    Iertare, dar din pctul meu de vedere, rezultatul asta e confirmarea unui crud adevar.

  11. Trebuie sa ne bucure reusita partidelor traditionaliste din Europa, nationaliste, ce se impotrivesc homosexualitatii, avortului, sincretismului etno-religios. E o platforma pentru o renastere ortodoxa in Europa in conditiile in care catolicismul deja a ratat ralierea la acest front sanatos european ce se contureaza si s+a aliat fatis cu partida de extrema toleranta prohomosexuala prin declaratiile Papei Francisc. Si astfel catolicismul nu mai satisface necesitatile spirituale ale europei de azi.
    Din pacate romanii se arata provinciali. Europa isi redescopera firescul(mai ales Franta) iar romania in continuare e vrajita de toleranta extrema si discursul socialist gay.

  12. Franta se redesteapta. SI catolicismul nu ii mai poate satisface nevoie de redesteptare. O analiza euroculturnica despre redesteptarea Frantei, foarte foarte murdara.

    http://adevarul.ro/international/rusia/sa-facem-rusi-1_50e9c57556a0a6567e471bb3/index.html

    E o sanctiune a spiritului de libertate francez ce s-a vazut ieri la alegeri.

  13. Le Pen un prieten al ortodoxiei. Un mare prieten iata de ce.

    Two articles about the visit of great french patriot Le Pen to Serbia and the Republic of Srpska.

    Le Pen Visits Seslej

    [BosNet] Editor’s Note: Jean Marie Le Pen the head on France’s extreme right National Front paid a visit last week to Serbia. The ‘Front National’ regularly gets over 10% of the vote in France, despite the fact that its leader proudly boasts of his racist beliefs and declares that the Holocaust is an invention of the pro-Jewish media. Mr Le Pen’s visit to Serbia came at the invitation of Vojislav Seselj. After a short stop in Belgrade ,Mr. Le Pen was off to Pale to meet with Radovan Karadzic at the auto parts factory at Famos.The following two articles about the Le Pen visit first appeared in the french daily Le Monde.

    Le Monde January 22,1997

    Le Pen Visits a bloodstained Serb
    Claire Trean

    It will be a wonderful meeting, so macho and so invigorating.At last we will have something else to look at than the daily images of demonstrations on the streets of Belgrade ,where peaceful demonstrators have been courting the police and blocking the downtown for two months.Mr Vojislav Seslej the most extreme of the Serb militia and party leaders will be the host of Jean Marie Le Pen,showering him with honors. We are told that a thousand guests will be in attendance at a dinner on Thursday evening(the 23rd) when Mr. Seslej and Mr. Le Pen will celebrate Franco-Serbian friendship.

    The man who will meet Mr. Le Pen is high on a list of war criminals drawn up by the State Department in 1992 ,largely because of the brutal crimes he committed at Vukovar.That didn’t keep him from continuing ‘his work’ in Bosnia or from carrying on a brilliant political career in Serbia.

    Starting from nothing at the age of 35 he won 100,000 vote in the presidential election that year by campaigning on a platform that was even more nationalistic than that of Milosevic..He doubled his score in the legislative elections two years later when his Radical Party won 30% of the seats in the Serbian Parliament. He then became a troubling political partner who President Milosevic ,despite his political triumph, could not ignore.Seslej’s militia’s reign of terror continued among the non-Serb populations of Sandjak and Voivodina. All the while, Seslej denounced the “softies” ,the weaklings who were afraid to call a spade a spade while he was proudly proclaimed the necessity of ethnic cleansing.

    Now that President Milosevic has his back to the wall he seems ready to turn again toward the unwieldy comrade-in -arms /enemy with whom he has had a difficult relationship in the past. They were first allies ,then enemies,then allies again.At the end of 1993, Milosevic threw several of Seslej ‘s militia men in jail for ‘crimes against the civilian population”, crimes that neither the Serbian President ,his police or his civil servants had ever before treated as crimes. At the end of 1994 ,when Seslej became more and more critical of Mlosevic, accusing him of betraying ‘ Greater Serbia” he himself got a taste of Serbia’s jails for a couple of weeks.

    The charge-“insulting a public figure”. Milosevic and Seslej each know what makes the other man tick.If their relations sometimes seem to deteriorate ,it is because each knows of the other’s crimes, and each can threaten to tell all to the International Tribunal at the Hague.

    It is this tall blond that Jean Marie Le Pen wiil visit. According to the vice president of the National Front , Dominique Chaboche they will discuss the possibility of the two parties cooperating. M Chaboche and another National Front member ,Jacques Dore already tested the possibilities of an alliance when they attended the Radical Party convention last May.

    ——————————————————————————–
    Le Monde
    January 25, 1997

    Le Pen brings ‘patriotic greetings’ to ‘Greater Serbia’
    Remy Ourdan

    Pale-On Friday January 25 Jean -Marie Le Pen will wind up a four day visit to ex-Yugoslavia as the guest of Vojislav Seslej,the ex-commander of the ‘White Eagles’,who were responsible for a reign of terror in Croatia and in Bosnia.Mr. Le Pen and Mr. Seslej had a meeting Thursday with the leaders of the Republika Srpska in their mountain stronghold of Pale.The leader of the National Front brought the ‘patriotic greetings of the French people’ to Pale stating that ‘patriots all over the world share commen values’- an attachment to the land,to their country and to a civilized community of men and women.” Previously during a visit to Belgrade he brought ‘the homage of ‘French patriots’ ‘ to ‘the great Serbian people often made martyr, often attacked, pushed into a corner, but never defeated”

    While in Pale Mr Le Pen did everything he could to please his hosts, he repeated all the stock phrases of Serbian mythology talking of ‘the traditional alliance of the Serbian and French peoples’,”the manipulation of public opinion by the media that hides the real situation’,”the desire of the United States to be the armed enforcer of the New World Order”.When asked about the refusal of the Serbs to give up their war criminals, Mr. Le Pen said that we should not forget ‘the criminals who destroyed Hiroshima,who murdered in the gulag and who starved poor Iraqi babies to death by imposing a a blockade on Iraq” .”It is horrifying,” he said,” to see these criminals act as judges”

    A Partnership Agreement

    It was a charming sunny winter day in Pale, the village that the Bosnians Serbs had made their capital while they carried out the seige of Sarajevo from 1992 to 1995. Le Pen and Seslej had been invited by Momicilo Krajisnik , the Serbian member of the Bosnian presidency, to eat lunch at the Famos auto part factory- the headquarters of Radovan Karadzic (indicted for war crimes and crimes against humanity and genocide by the International Criminal Tribunal at the Hague) since he resigned as Bosnian Serb President last summer.Officially,Mr. Le Pen was not supposed to be meeting Dr Karadzic.

    The Presidents of the National Front and the Serbian Radical Party signed a partnership agreement. ” Mr. Seslej will be invited to the national congress of the National Front in Strasbourg at the end of April .”, Mr. Le Pen declared. He stated that he was satisfied with the alliance of the two parties that ‘have so many commen feelings”.He went on to say that the accusations that Seslej had committed atrocities at Vukovar at Bjelina,and at Brcko ,”are none of my business”.

    Mr Krajisnik stated that he was glad to hear Mr Le Pen’s words that were ‘music to my soul’ and he again accused the international community of ‘ demonizing the Serbs’.Mr Seslej stated that the Front had always condemned ‘the NATO bombing that brought suffering to the Serbian people’.

    carte scrisa de prietenul lui Le Pen Seselj http://www.scribd.com/doc/66119517/The-Roman-Catholic-Criminal-Project-of-the-Artificial-Croatian-Nation

  14. Seful partidului asa-zis extremist din austria care a castigat acum participa la liturghie ortodoxa in biserica sarba din Viena

    http://de-construct.net/e-zine/?p=8754

  15. Procentul *REAL* al lui Iulian Capsali este undeva intre 3 si 4% (adica undeva intre 150 si 200.000 de voturi). Nu am niciun dubiu vis-a-vis de asta tinand cont de faptul ca 90% din persoanele pe care le cunosc – din medii destul de diferite, deci nu doar cititori de blog-uri sau reviste ortodoxe – si care au *VOTAT* – deci nu au semnat sau au zic ca vor vota – au votat cu Iulian Capsali !!!

    Restul procentelor lui au fost folosite, probabil, pentru a-l umfla pe “independentul” Mircea Diaconu (care are un procent *IMENS* pentru un ins cu program politic zero si intentie de vot manifestata public, de asemenea, aproape de zero, dar total previzibil pentru un ins care a strans, Dumnezeu stie cum, peste o suta de mii de “semnaturi” in 3 zile) si pentru a asigura intrarea in PE a PMP (un partid, de asemenea, cu un procent *IMENS* raportat la antipatia generala din aceasta tzara fatza de persona de etnie rroma care il conduce).

    Asa ca, sa nu ne descurajam si sa nu “punem botul” atat de repede la toate explicatiile “sociologice” pe care vor unii sau altii sa ni le bage pe gat !

  16. Capsali Pericle-Iulian.
    Eu am cautat Iulian Capsali. N-am gasit. Daca nu stiam ca e la pozitia 20 as fi votat Mircea Diaconu. Poate ca putina rigurozitate protestanta nu ne-ar strica si noua ortodocsilor.

  17. Mircea Diaconu despre ortodoxie

    Eu simt acolo unde am deschis ochii şi am cunoscut şi recunoscut pe Iisus. Nu oriunde. Spun asta pentru că am această durere, această enervare în mine, şi nemulţumire. Ortodoxia pentru mine, cea românească în orice caz, înseamnă biserica din deal, înseamnă biserica de comunitate, cea aproape de tine. Nu un lucru uriaş, spectaculos, bogat, costisitor, care tinde să zdrobească omul, să-l facă mic, ceea ce este principiu catolic, adevărat. Nu e ortodox.

    În biserica românească se trăieşte, se mănâncă, se doarme, e ca viaţa. Din

    http://jurnalspiritual.eu/mircea-diaconu-ortodoxia-pentru-mine-cea-romaneasca-in-orice-caz-inseamna-biserica-din-deal-cea-aproape-de-tine/

  18. @ Lucian:

    Impartasim dezamagirea si frustrarea, dar daca nu ne pastram luciditatea si o dam pe conspiratii vadimiste chiar ca nu invatam si nu facem nimic, din pacate. Trebuie sa avem totusi o minima dovada ca s-a furat atat de masiv impotriva lui Iulian si in favoarea altui independent, care nici el n-a avut reprezentanti in sectiile de votare… Pare cam fantasmagoric, nu te supara. Iar PMP-ul a obtinut mult sub pretentii si sub sondaje, deci nu se pune problema ca a fost umflat, ci ca abia asa s-a desumflat… parasuta.

  19. Pingback: ALEGERILE EUROPENE. Spasmele “reformistilor” autohtoni si efectele DIVERSIUNII LGBT din Franta si Marea Britanie. Observatii despre candidatura lui Iulian Capsali - Recomandari
  20. @admin

    O sa-l citez pe un ins care, din pacate, s-a dovedit a fi o jigodie oportunista dar, dintr-un anumit punct de vederea avea dreptate:

    Da, am dovezi. Una dintre ele este ca nu sunt total imbecil si mai am o farama de creier cu care sa pot discerne lucrurile evidente care se intampla in jurul meu.

  21. @Lucian:

    Pai sa stii ca noi cu gandul la realitate am scris ce-am scris. Oricum o dai, nu ies sutele de mii la iveala.

    Pana la alte analize, putem concluziona ca acest vot reprezinta nucleul dur al ”electoratului” ortodox, adica acel nucleu format din cei care sunt si se percep a fi drept ortodocsi activi, atat prin participare religioasa propriu-zisa cat si prin conectarea la realitatile curente, la provocarile vremurilor etc. Pana la urma, nu ar trebui sa ne surprinda asa mult rezultatul votului. Daca ne gandim, aceasta cifra este putin superioara, cel mai probabil, numarului de cititori constanti ai revistelor si siteurilor ortodoxe. Sigur ca potentialul este mult mai mare, insa pentru activarea acestui potential ar fi necesare fie o vizibilitate mult mai mare a candidatului, fie printr-o mobilizare structurala pregatita in timp si mai eficienta. Principala lectie a votului ortodox de la aceste alegeri este confirmarea statutului de marginali pe care-l avem, marginal neinsemnant irelevant.

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2014/05/26/alegeri-euroscepticism-franta-marea-britanie-capsali/

    Si am fost generosi. Tirajele acelor reviste sunt mult sub 50.000, ca si cititorii de online ortodox. Campania lui Capsali nu a depasit zona noastra, iar de pe facebook nimeni nu a adus sute de mii de voturi. Deci hai sa nu ne imbatam cu apa rece.

  22. @admin

    Nu inteleg scopul exagerarilor tale/voastre. De ce spui “conspiratie vadimista” ? Am spus eu ca Iulian Capsali ar fi trebuit sa ia 70% din voturi ?! Apoi, de ce spui “sute de mii” ? Eu am spus ca, in concordanta cu intentia de vot exprimata PUBLIC de o seama intreaga de persoane si grupuri de persoane: Asociatii/Fundatii nationale si din diaspora + BOR (!) si in concordanta cu “exit-poll-ul” meu (care nu mi se pare chiar atat de ne-reprezentativ), Iulian Capsali ar fi trebuit sa aiba undeva intre 3 si 4%. Bun, sa zicem 3%. Asta inseamna 150.000 de voturi din 6 milioane.

    Deci nu “sute de mii” frate. Nu ma imbat cu nicio apa rece.

    Este de bun-simt sa-ti dai seama ca daca Iulian Capsali (adica comunitatea Ortodoxa) ar fi luat, oficial, chiar si un 2-3% din voturi la o prezenta de 30%, la prezidentiale sau la orice alte alegeri ceva mai importante cu o prezenta de un 60%, aceste procente s-ar putea traduce intr-un 4-5% deci pericol de a inclina balanta intr-un scrutin prezidential sau de a accede in Parlament !

    Iar acest lucru nu poate fi, evident, permis.

    Asa, sub 1%, stam frumos linistiti, ne resemnam “mioritic” si stam cuminti acasa la urmatorul scrutin la care, evident, nu vom mai avea niciun reprezentant pentru ca “nu avem acoperire mediatica suficienta”.

  23. @Lucian:

    De ce ne-am resemna? Si nu credem ca daca ne mintim am reusi mare branza. Asociatiile ortodoxe sunt ele multe, insa nu si cu greutate. Multe din ele sunt compuse din presedinte si… stampila presedintelui. BOR a indemnat generic si daca preotii nu cheama la vot la predica, duminica, e aproape ca si cum n-ar fi. Tu chiar nu esti reprezentativ. 🙂

    Cele 50 000 ni se par realiste in conditiile date. Cu rabdare, ce spui tu oricum se poate realiza. O constientizare a ortodocsilor, o cultivare a acestor retele, o actiune reala si in cooperare a asociatiilor, o munca pe termen mediu la firul ierbii pot aduce rezultate notabile. Se poate construi ceva, in timp, chiar daca, cel mai probabil, nu avem la dispozitie tocmai acest timp.

  24. @admin

    Eu nu am zis de mine am zis de cunoscutii mei vis-a-vis de care tu nu ai cum sa stii daca sunt sau nu reprezentativi. Eu zic ca sunt.

  25. @Lucian:

    Eu zic ca nu. 🙂 Ideea nu era de tine, ca persoana fizica, ci de experienta ta micro. Nu e relevanta, pur si simplu. Gandeste-te ca nici macar toti bucurestenii care merg duminica la liturghie nu au mers la vot. Ca s-au gasit o mie, doua, de oameni care nu sunt in biserica si care au votat cu Capsali, da, nu negam. Si e chiar mult. O mie-doua de astfel de voturi ar insemna, practic, ca experienta ta sa o inmultim cu alti cativa zeci de Lucieni. Sa zicem ca acesti cunoscuti ar fi o duzina. Inmultim cu o suta si ies peste o mie. Deci pot fi ca tine inca o suta de alti Lucieni si tot degeaba. Cateva mii de astfel de voturi sunt suficiente, as zice, pentru nivelul de notorietate al lui Capsali.

  26. Bine frate. Deci tu spui ca este normal ca Iulian Capsali cu “spatele” pe care totusi l-a avut (cu tot cu asociatiile din presedinti si stampile; mai ales stampile) sa fi luat cu doar 20.000 de voturi in plus fata de gimnasta Corina Ungureanu pe care cred c-a votat-o familia plus o mana de babe matolite ?!

    Chiar asa de rupti de evidentele din fatza noastra sa fim ??!!

  27. Deci, fie noi suntem mega-distrusi (de am reusit “performanta”, cu toate asociatiile, fundatiile, blog-urile, revistele, site-urile, preotii, monahii, ierarhii + BOR de a aduce 20.000 de voturi peste cele ale unei gimnaste-porno) fie astia au masluit procentele.

    Eu nu spun ca noi, ca si comunitate, nu suntem vai de capul nostru. Dar chiar atat de praf nu suntem ! Deci ramane varianta a doua.

  28. @Lucian:

    Nu inteleg de ce te infierbanti asa. Intreaba-i pe directorii de reviste ortodoxe ce tiraj si, mai ales, cat reusesc sa vanda pe luna, uita-te la traficul siteurilor ortodoxe (nu alea umflate si nerealiste, gen crestinortortodox, nici alea tabloide). Suntem la un nivel minim pentru ca nu am scos capul din cutie, asta insemnand multe, de la vizibilitate la pondere in spatiul public. Iar implicarea preotilor, manastirilor si ierarhilor e relativa, in mod cert inconstanta si oricum nu majoritara, credem, la noi in tara. Dar sa stii ca nu se ingrasa porcul in ajun. Biserica, ierarhii, nu au ridicat un deget, pana acum, pentru ajutarea segmentului civic ortodox. Ce ONG-uri stii tu ajutate substantial de Biserica? Ce site ca lumea, in afara de doxologia, mai stii pe zona asta, care sa fie sustinut direct de Biserica? Ah, da, catedrala, am uitat, altele sunt prioritatile.

    Si nu inseamna ca suntem distrusi. Inseamna ca asta e situatia acum.

  29. Nu frate, nu asta e situatia. Situatia e grava, dar nu ATAT de grava. Sunt chestii de bun-simt, in opinia mea, pe care voi insa decideti sa le ignorati.

    Nu ma intereseaza tirajul revistelor ortodoxe in acest caz pentru ca presa tiparita e oricum la pamant din cauza online-ului plus ca nu poti pune egal intre ceva ce costa bani (revista, fie ea si ortodoxa) si ceva gratis (care este votul).

    Dar chiar si asa, piata de carte ortodoxa este printre putinele care mai produce profit in mediul editorial romanesc !

    Apoi, site-urile si blog-urile ortodoxe, in general, au trafic bun (nu stiu ce intelegi tu prin “rating”, eu ma uit la trafic caci un “rating”, oricare ar fi el, e o chestie foarte relativa, mai ales in online).

    Apoi, cati monahi si preoti are BOR-ul ? Cateva zeci de mii ! (cred ca mult peste 50.000). Bun, n-or fi votat toti cu Iulian Capsali dar chiar si daca iei un caz pesimist, tot ies cateva zeci de mii de voturi care ar fi trebuit sa vina numai din acest “bazin electoral”.

    Date de bun simt (in opinia mea, fireste) care pot ridica macar anumite semne de intrebare.

    Deci, repezeala voastra de a analiza si judeca aceasta situatie ca fiind “reala” mi se pare fundamental gresita.

  30. @Lucian:

    Am vrut sa spun trafic, nu rating. Care trafic se invarte in jurul a 15-20 000 cititori unici. Alte cifre sunt amagitoare, false chiar.

    50 000 de oameni sau pe-acolo pot face o piata de carte ortodoxa de aprox. 5-6 milioane euro anual, daca baga 4-500 lei in carti pe an, aproximand foarte… aproximativ. E apreciabil, e de-ajuns pentru a explica succesul de carte ortodoxa.

    Cat despre monahism… probabil cu o buna mobilizare, se vor fi obtinut maxim 10 000 voturi. E nerealist sa speri mai mult. Preoti? Majoritatea dintre ei sunt ca majoritatea ortodoxa – dezinteresati.

    Ce vreau sa spun este ca exista modalitati de a explica acest vot, inainte de a apela la ipoteze de genul ne-au furat. Nu vrem sa mergem pana in panzele albe, pana la urma fiecare crede ce doreste, insa preferam varianta realista. Si nu ni se pare, repetam, ca e ceva grav in acest vot.

    E vorba de un NUCLEU. Deci nu s-a reusit spargerea ”cercului”, nu s-a reusit atragerea la vot (care nu e asa ”gratuit”, necesita un efort, ”costa”) a cercurilor potential simpatizante si nici a unor eventuali nehotarati in proportii care sa conteze.

  31. Sau, mai corect spus: preferati varianta care vi se pare voua realista.

    Fiecare e liber sa creada si sa faca ce vrea, evident, inclusiv sa analizeze un rahat la microscop si sa spuna ca este un cristal de cuart ce ascunde mai stiu eu ce fineturi politice si sociologice.

    PS: Exprimarea nu-mi apartine, este spusa de alt clasic in viata, intr-un moment de sinceritate (CTP).

  32. Fratilor, lasati alegerile pentru UE si haideti sa ne orientam spre alegerile interne (din tara: locale, parlamentare, presedinte). Aici este cazul sa existe candidati ortodocsi. In fiecare biserica ar trebui sa fie cel putin un agent electoral pentru candidatul ortodox. Cum se poate face asa ceva?
    Doamne ajuta.

  33. UKIP nu este numai un partid eurofob este si un partid xenofob a carui xenofobie ii are ca principala tinta pe straini. Nigel Farage ale carui discursuri euroscpetice le-am apreciat aprope de fiecare data arata si reversul medaliei: discurs oribil impotriva romanilor, demonizati fara jena de acesta….uitind insa sa mentioneze numarul masiv si problemele majore puse de alti emigranti mult mai bine instalati p-acolo.

    De fapt asta ar putea sa ne sugereze noua (ma rog, celor care nu sint cartitze securiste)ca la ora actuala este foarte periculos sa mai imparti taberele in buni si rai, in alb si negru… o sa-mi spuneti ca asa a fost dintodeauna…da, dar acum mai mult ca niciodata, lucrurile sint cu mult mai amestecate.

  34. Scuze- corectie in rindul 2: “principala tinta pe ROMANI” si nu straini…evident

  35. @Nicolaie

    Cu o minima vointa si implicare …

  36. Si mesajul lui Iulian Capsali:

    Dragii mei,

    Acum, după ce s-au dat rezultatele scrutinului pentru Parlamentul European și pentru că văd urme de tristețe la câțiva dintre oamenii minunați care m-au sprijinit în toată această scurtă dar densă campanie, dar și multe mesaje de încurajare, vreau să vă declar următoarele:

    Dumnezeu știe cele ce ne sunt de folos și sigur că este mai bine așa. Aceasta este voia lui Dumnezeu și înțelepciunea Divină – Sofia – este mai presus de noi. Nevrednicia mea este un factor important, ca și a noastră in general, a tot poporul credincios în momentul acesta. Însă cred că trebuie să mergem mai departe. Nu deznădăjduiți, pentru că avem nevoie de energie pentru viitor. Eu cred că este semnul unui nou inceput.

    Am întâlnit în țară oameni cu o bună așezare și preocupați nu numai de mântuire, dar și de viața cetății, care au stat departe de politică pana acum. Ei mi-au cerut imperios ca, indiferent de rezultat, să nu abandonăm acest proiect prin care noi, creștinii din această îara, am putea să dăm un răspuns coerent la provocările vremurilor. Din semnalele primite personal, în vizitele făcute în țară în campania electorală, pe siturile de socializare, am simțit o mare energie potențială, pentru care aș fi responsabil dacă s-ar irosi. Este nevoie de o strategie bine pusă la punct ca nu numai să readucem în spațiul public, așa cum s-a întâmplat acum, discuțiile despre familia naturală, firească, despre suveranitate, despre identitatea noastră națională în care ortodoxia are un rol esential, ci să facem din acestea politici de conservare a neamului românesc. Altfel, aceste teme vor fi preluate demagogic de politicianismul cronicizat, așa cum s-a întâmplat deja, și e limpede ca accentele se vor înmulți in viitor.

    Acum, cand lumea politică nu se mai împarte între stânga și dreapta, ci între cei care promovează globalismul prin desființarea statelor și cei care cred că suveranitatea națională are puterea de a conserva fibra unui neam, familiile și credința, România a trimis în Parlamentul European în mare măsura indivizi care decalibrează – fie prin incompetență, fie prin rea-voință -, armătura socio-spirituală a națiunii. Este simptomatic faptul că, astăzi, aceia care doresc desființarea statelor, a familiei naturale și a credinței fac parte din familii politice „onorabile”, iar cei care le susțin sunt considerați „extremiști”. Noi trebuie să ne asumăm adevărul fără ostentație, dar cu fermitate, indiferent de consecințe.

    Privesc la viitor cu încredere, căci Dumnezeul nostru este mare și face minuni, așa cum spune Psalmistul. Chiar dacă acum trimitem în Parlamentul European numai persoane care și-au dovedit obediența fata de liniile trasate la Bruxelles, cred că lucrurile se vor schimba în mod esențial în scurt timp. Cu toate că expunerea mea mediatică a fost precară, am primit tot atâtea voturi cât un partid istoric care a avut o campanie generoasă ba, pe altele mai noi le-am surclasat totalmente și, cu excepția unei proeminente figuri actoricești care a avut în spate forța covârșitoare a unui trust media, am ieșit primul dintre independenți. Însă e nevoie ca toți să ne adunăm într-un mănunchi, ca să nu putem fi rupți de mâinile celor care vor să ne strice rosturile și să ne dezbine. Pentru aceasta, voi convoca o întâlnire de lucru la Alba Iulia, la o dată pe care urmează să o stabilim de comun acord.

    Așa să ne ajute Dumnezeu!

    https://www.facebook.com/iulian.capsali/posts/714636985241165

  37. @Nicolaie, Lucian:

    Dragii mei, nu cred ca e o idee buna. Din contra, f periculoasa pt unitatea Bisericii si credibilitatea ei. Biserica Ortodoxa a stiut sa nu amestece borcanele si sa dea cezarului ce-i al cezarului, spre deosebire de cea catolica, care de-aia s-a si compromis si a cazut (‘s-a desfranat cu mai marii lumii’, desi se pretindea ‘Mireasa lui Hristos’). Biserica tr sa ia atitudine fata de deviatiile propagate de la tribunele politice, in masura in care se opun credintei noastre, dar cred ca e extrem de periculor sa recomande, pe plan intern, un partid sau altul. Va asigur ca cei care ii vor distrugerea – atat asteapta!

    Biserica e atemporala, si mesajul ei asijderea. Nu neg ca tr sa reactioneze, dar raportandu-se permanent la invatatura divina. Daca puterea lumeasca se departeaza de la aceasta invatatura, Biserica trebie sa arate de ce si cum o face. Atat. Altfel este pierduta.

    Parerea mea…

  38. Nicolae: “In fiecare biserica ar trebui sa fie cel putin un agent electoral pentru candidatul ortodox. Cum se poate face asa ceva?
    Doamne ajuta.”

    Eu chiar sper sa nu se ajunga la asa ceva fiindca rostul Bisericii este altul. Pentru politica, se poate face activitate in asociatiile si fundatiile ortodoxe, dar biserica nu e pentru agenti electorali, sa avem iertare. Biserica este pentru toti romanii ortodocsi ba si pentru toti ortodosciii, ca sunt romani sau orice altceva, merg la biserica pentru mantuire. Nu transformam bisericile in agentii ale unui partid, ale unui candidat, etc.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare