APPLE SI ANDROID PUN IN SCENA UN BIG BROTHER LA NIVEL GLOBAL/ Din seria gura pacatosului: Facebook este cel mai puternic instrument de spionaj inventat vreodata/ DATELE PERSONALE ALE 77 MILIOANE UTILIZATORI PLAYSTATION, FURATE/ Avertizare: cum pot deveni material pornografic fotografiile copiilor de pe retelele de socializare (Stiri internet, retele sociale & noile tehnologii, 04.05.2011)

4-05-2011 10 minute Sublinieri

Era aproape imposibil ca după ultimii doi ani de creşteri spectaculoase ale Apple într-un domeniu care nu fusese core business-ul americanilor, şi mă refer la telecom, să nu apară reacţii dure din partea celor care au avut imens de pierdut din ascensiunea fără precedent a „mărului” din Silicon Valley. Astfel, cu numai două zile în urmă un subiect spumos avea să umple paginile cotidianelor americane şi apoi ale media internaţionale: Apple stochează, în secret, date esenţiale despre comportamentul utilizatorilor de iPhone şi iPad. Aceasta a fost scânteia care a aprins scandalul… Azi vedem că şi Google, cu Androidul său, procedează la aceeaşi operaţie de colectare de date ale utilizatorilor mobili. Dar să vedem cum s-a dezvoltat acest subiect şi care sunt implicaţiile sale pentru evoluţia industriei telecom. Care va fi reacţia „cobailor” mobili, dar ale autorităţilor de reglementare din SUA şi Europa?

iPhone şi iPad conţin un fişier ascuns ce înregistrează locaţia posesorului

Sistemele de operarea ale iPhone şi iPad, produse de Apple, conţin un fişier ce înregistrează detaliat locul în care se află posesorul pe parcursul unei perioade de luni sau chiar ani, pretind doi cercetători din domeniul securităţii IT, citaţi de cotidianul Los Angeles Times, preluat de Mediafax. Acest fişier ar fi ascuns în sistemul de operare al produselor Apple şi conţine zeci de mii de înregistrări cu locaţia geografică precisă a posesorului, marcată cu ora foarte exactă. Aceste înregistrări creează un istoric foarte detaliat al locurilor în care s-a aflat utilizatorul pe parcursul mai multor luni sau chiar ani. Fişierul cu datele stocate, deşi ascuns, nu ar avea sisteme de protecţie şi ar permite unui hacker cu acces la iPhone sau iPad să afle locaţiile în care s-a aflat posesorul, acuză Pete Warden, fost inginer la Apple, şi Alasdair Allan, cercetător la Universitatea din Exeter, Marea Britanie. Dezvăluirea acestora apar în contextul intensificării atenţiei asupra modului în care companiile tehnologice colectează, arhivează şi transmit informaţiile strânse de la clienţii ce utilizează aparatură digitală. Companii ca Apple, Google şi Facebook au fost supuse unor verificări atente de către autorităţile de reglementare şi organizaţiile care apără dreptul la viaţă privată. Cei doi savanţi au lansat un program ce permite posesorilor de iPhone şi iPad să descarce şi să introducă locaţiile în care s-au aflat pe o hartă interactivă, formând astfel un intinerariu de-a lungul timpului. Hărţile arată grupuri de puncte colorate în sute sau mii de locaţii precise vizitate de posesorul produselor Apple.

Viaţa privată a utilizatorului, în pericol

„Nu înţeleg ce crede Apple că face colectând aceste date. Ai crede că au învăţat lecţia de la Google: Nu-ţi lua prin surprindere clienţii în privinţa vieţii private”, afirmă Christopher Soghoian, cercetător în domeniul securităţii online la Universitatea din Indiana şi fost angajat al Comisiei Federale pentru Comunicaţii a Statelor Unite. Apple a surprins opinia publică în 2010, când a introdus în politica privind datele personale ale utilizatorilor o frază prin care anunţa că va „colecta, folosi şi transmite date precise privind locaţia, inclusiv cea geografică în timp real, pentru produsele Apple”. Datele nu oferă posibilitatea identificării posesorului, a asigurat media la momentul respectiv Apple. Conexiunea dintre cantitatea de date şi posesorul dispozitivului se poate face însă foarte uşor, au afirmat cercetătorii. Date privind locaţia furnizate de telefoanele mobile sunt colectate de mult timp de către operatorii de telefonie pentru a ajuta la direcţionarea apelurilor către clienţi. Instituţiile statului pot obţine acces la aceste date, dar de obicei au nevoie de mandat judecătoresc. „Acum aceste informaţii sunt disponibile foarte uşor, neprotejate, parctic sunt la dispoziţia oricui are acces la telefonul sau computerul tău”, avertizează Warden şi Allan. Compania Apple nu a răspuns solicitărilor pentru comentarii.

Reacţia Germaniei: Apple trebuie să clarifice problema stocării datelor utilizatorilor

Apple trebuie să clarifice o serie de întrebări referitoare la stocarea datelor utilizatorilor pe iPhone, iPad şi alte aparate, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului pentru protecţia consumatorilor din Germania, transmite Reuters. Senatorul american Al Franken a făcut pe 20 aprilie o solicitare similară, în urma unui raport al unor cercetători în domeniul securităţii, ce acuză că sistemul de operare al produselor Apple conţine un fişier secret ce înregistrează locul în care se află posesorul pe parcursul unei perioade de luni sau chiar ani. „Apple trebuie să dezvăluie unde, pentru cât timp şi în ce scop sunt păstrate aceste date, cine are acces la ele şi cum le protejează de accesarea neautorizată”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului german, Holger Eichele. Acesta a adăugat că o astfel de colectare şi stocare în secret a datelor privind localizarea smartphone-ului reprezintă o încălcare gravă a dreptului la viaţă privată a utilizatorului. Legislaţia din Germania referitoare la protejarea datelor este deosebit de strică, iar companii precum reţeaua de socializare Facebook şi motorul de căutare Google au avut probleme cu autorităţile de reglementare. Un purtător de cuvânt al Apple Germany a refuzat să comenteze subiectul.

Surpriză: şi smartphone-urile Android transmit locaţia posesorului către Google

Smartphone-urile cu software Android transmit şi ele locaţia posesorului către dezvoltatorul acestuia, grupul Google, la fel ca cum iPhone-ul furnizează date producătorului Apple, potrivit unei analize a cotidianului american Wall Street Journal (WSJ), de astăzi. Google şi Apple colectează informaţii despre locaţia utilizatorilor pentru a dezvolta baze de date capabile să indice cu precizie, prin intermediul telefonului mobil, locul în care se află o persoană, la un moment dat. Aceste baze de date ar putea oferi celor două grupuri acces la piaţa de 2,9 miliarde de dolari a serviciilor de localizare, estimată să ajungă la 8,3 miliarde de dolari până în 2014, potrivit Gartner. În cazul Google, potrivit unor noi cercetări ale analistului Samy Kamkar, un telefon HTC Android a înregistrat locaţia la fiecare câteva secunde şi a transmis datele către Google de cel puţin câteva ori la fiecare oră. În plus, software-ul Android a transmis inclusiv numele, locaţia şi intensitatea semnalului reţelelor Wi-Fi din apropiere, respectiv un cod unic de identificare a telefonului. Reprezentanţii Google au refuzat şi ei să comenteze subiectul. Până anul trecut, Google aduna informaţii similare privind semnalul Wi-Fi prin intermediul flotei de maşini StreetView, ce fotografiază şi cartografiază străzile în toată lumea. Compania a renunţat la adunarea de date Wi-Fi anul trecut, după ce a colectat, fără intenţie, adrese de e-mail, parole şi alte informaţii personale din aceste reţele. Datele pe care telefoanele Android le transmit nu includ astfel de informaţii, a observat Kamkar.

Colectarea datelor cu caracter personal, o afacere bănoasă, dar periculoasă

Google este cel mai important furnizor de software-uri pentru smartphone-uri în Statele Unite, în timp ce Apple ocupă poziţia a treia, potrivit datelor comScore Inc, citate de Wall Street Journal. Cele două grupuri au recunoscut anterior că folosesc datele referitoare la locaţie pentru a construi baze de date pentru reţele Wi-Fi. Totodată, Google a precizat că foloseşte o parte a datelor pentru a realiza hărţi rutiere mai precise. Un telefon mobil poate furniza informaţii chiar şi despre viteza traficului pe o porţiune de autostradă. Colectarea de informaţii la scară largă despre locaţie este ultima inovaţie în materie de baze de date personale. Până recent, majoritatea datelor despre comportamentul populaţiei au fost obţinute prin intermediul computerelor personale. În cazul acestor date poate fi făcută legătura cu un cod poştal sau un oraş, dar o precizie mai ridicată este dificilă. Dezvoltarea smarphone-urilor cu acces la internet permite astfel colectarea de date mult mai precise privind o locaţie. Această nouă formă de a urmări comportamentul unui utilizator mobil ridică mari semne de întrebare din partea autorităţilor şi grupurilor ce promovează dreptul la viaţă privată. Atât la adresa Apple, cât a Google, vom vedea în zilele următoare o serie de acuzaţii foarte dure privind încălcarea drepturilor utilizatorilor la confidenţialitatea informaţiilor privind viaţa privată, care pot avea urmări serioase asupra profitului companiilor, dar şi a dezvoltării software-urilor ce vizează localizarea.

***

Dacă ai cont pe Facebook, atunci trebuie să ştii că datele date nu sunt nici pe departe chiar aşa de private pe cât ţi-ai imaginat. Autoritătile legale pot avea acces oricând la ele printr-o cerere specială pe care o pot adresa companiei Facebook. Aşadar, iată lista informaţiilor care pot fi oferite despre tine.

  • Numărul de identificare al user-ului
  • Adresa de e-mail
  • Data şi ora când a fost creat contul
  • Cele mai recente intrări în cont ( cele din ultimele 2 – 3 zile)
  • Numărul de telefon înregistrat
  • Datele de contact de pe profil
  • Mini-feed
  • Istoricul status-urilor
  • Share-urile
  • Notele
  • Posturile de pe Wall
  • Lista de prieteni cu lista de ID a acestora
  • Lista de grupuri
  • Evenimentele
  • Video
  • Fotografiile – atât cele urcate de persoana investigată, căt şi cele în care este tag-uită
  • Mesajele private
  • IP-urile

Mai concret, Facebook poate face publică aproape orice informatie postată/oferită de tine pe contul tău. (Vezi atasament)

Assange: Facebook-ul este mai bun sistem de spionaj inventat vreodată

Julian Assange a declarat într-un interviu pentru Russia Today că Facebook-ul este mai bun sistem de spionaj inventat vreodată. Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange consideră Facebook-ul un sistem de spionaj. Assange nu susţine însă că Facebook-ul lucrează pentru agenţiile de spionaj din SUA, ci doar că este periculos ca aceste agenţii să aibă acces la informaţiile postate pe site-urile de socializare.

Facebook, în mod special, este cel mai grozav sistem de spionaj inventat vreodată. Avem cea mai cuprinzătoare bază de date despre oameni, despre relaţii, despre adresele lor, despre vocaţii, despre interacţiunea cu ceilalţi, despre rudele lor. Toate sunt stocate în SUA, toate sunt accesibile serviciilor de informaţii. Facebook, Google, Yahoo, toate acestea sunt companii americane care au construit interfeţe pentru serviciile de spionaj americane. Când îşi adaugă prieteni pe facebook, oamenii fac muncă de voluntariat pentru serviciile de spionaj americane. Şi construiesc o bază de date pentru ei, a declarat Julian Assage într-un interviu pentru Russia Today.

(…) RT: În legătură cu reţelele de socializare: ce rol crezi că au avut în revoluţiile din Orientul Mijlociu. Cât de uşor au reuşit acestea să manipuleze masele şi chiar media?

J.A: Facebook, în principal, este cel mai puternic instrument de spionaj inventat vreodată. Există, astfel, cea mai mare bază de date a oamenilor din întreaga lume, relaţiile dintre ei, numele lor, adresa şi locaţiile, toate accesibile “inteligenţei” americane. Facebook, Google, Yahoo, toate au creată o interfaţă accesibilă exclusiv serviciilor secrete din Statele Unite. Toţi utilizatorii acestor site-uri trebuie să înţeleagă că “inteligenţa” SUA a reuşit să construiască un raport detaliat despre viaţa fiecăruia.

Julien Assange isi mentine cu grija imaginea de Che Guevara al internetului, conform ideologiei expuse si in alte randuri, aceea de lupta anti-sistem dusa impotriva totalitarismului digital al marilor corporatii si marilor guverne. Nu ca ar avea ceva impotriva retelelor sociale in genere sau a internetului ca atare, a tot ce inseamna astazi internetul, ci, ca un stangist adaptat noilor timpuri, este impotriva faptului ca ele sunt detinute de mari producatori si de puteri imperialiste. Ca daca retelele sociale si noul internet s-ar afla in mainile poporului atunci, nu-i asa, nu ar mai fi nicio problema, ca ne-am afla in era “libertatii digitale”, chipurile.

***

Reţeaua de jocuri video Playstation a concernului Sony a fost ţinta unui atac informatic de amploare, hackerii sustrăgând din arhivele companiei datele personale a nu mai puţin de 77 de milioane de utilizatori.

Din primele informaţii difuzate de concernul Sony, datele bancare ale clienţilor Playstation se află în siguranţă. Ceea ce, în schimb, a ajuns în mâinile tâlharilor cibernetici sunt numele şi parolele utilizatorilor reţelei de jocuri video, adresele poştale şi de mesagerie electronică ale acestora şi alte detalii private cum ar fi data naşterii.

Gigantul electronic japonez a anunţat că starea internă de alertă s-a instaurat încă din 19 aprilie, măsura imediat adoptată fiind de a întrerupe funcţionarea reţelei de jocuri şi a serviciului de entertainment Qriocity. Vreme de mai multe zile, utilizatorii nu au putut cumpăra online jocuri, muzică şi filme şi nici nu au putut juca în reţea. Publicul a aflat, însă, despre cauzele blocajului abia marţi, 26 aprilie, după ce Sony a anunţat lansarea pe piaţă a propriei tablete, la concurenţă cu iPad-ul lui Apple şi computerul similar de la Samsung. Pe blogul oficial Playstation a fost postată ştirea că o persoană neautorizată şi deocamdată neidentificată a pătruns în bazele de date, compania operând, în intervalul scurs de la data atacului, “investigaţii criminalistice” menite să ofere o imagine a daunelor provocate şi să deschidă o pistă în vederea găsirii sursei furtului informatic.

Experţii în securitate cibernetică sunt de părere că ritmul rapid de dezvoltare a jocurilor electronice, impus de piaţă, determină producătorii să inoveze din mers, lansând versiuni incomplet verificate. Mai toate noile software-uri sunt incomplete şi au erori pe care cunoscătorii într-ale informaticii le pot – cu un efort nu foarte mare – identifica şi exploata. Se estimează că hoţul (sau hoţii) a operat în baza de date a Sony între 17 şi 19 aprilie. Mai greu de apreciat este dimensiunea reală a daunelor pe care breşa din sistemul de protecţie o poate genera. Cele mai sumbre scenarii vorbesc despre miliarde bune de dolari.

Utilizatorii Playstation s-au arătat mai degrabă revoltaţi de întârzierea cu care au fost informaţi decât de lacuna de securitate în sine, mai ales după ce un alt gigant japonez, Tepco – proprietarul centralei de la Fukushima – a administrat lamentabil comunicarea într-o situaţie de criză. Conform New York Times, Sony a alertat şi Serviciul Federal american de Investigaţii FBI. Sony a lansat platforma online în anul 2006 şi avea, conform unor date făcute publice în martie, 77 de milioane de clienţi, 90% dintre aceştia provebnind din Europa şi Statele Unite. Incidentul a alertat însă numeroase alte platforme online care stochează informaţiile private ale utilizatorilor.

Autor: Cristian Ştefănescu

Redactor: Medana Weident

***

Încă din primele zile de viaţă unii părinţii îşi expun copiii pe internet prin fotografii postate pe reţelele de socializare. Dacă aruncăm o privire pe conturile utilizatorilor unei astfel de reţele, vom găsi o mulţime de fotografii cu minori în ipostaze intime, postate de părinţi pe internet. Pentru majoriatea persoanelor un bebeluş în cădiţa de baie, la botez sau un copil la mare, pe plajă, nu reprezintă decât o nuditate infantilă şi este considerată de mulţi obişnuită. Însă, pentru un alt gen de persoane, pe care nu le putem ignora şi care trăiesc printre noi, acest gen de fotografii, din ce în ce mai frecvente pe internet, reprezintă material sexual.

Potrivit datelor Centrului Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploatati Sexual , peste un milion de imagini pornografice cu copii sunt active pe internet. În plus, 200 de astfel de poze sunt încărcate zilnic, iar un singur site ce conţine astfel de informaţii poate avea, lunar, aproximativ un milion de accesări. După numeroase cazuri sesizate, administratorii unei reţele de socializare au tras un semnal de alarmă utilizatorilor: “Pentru cine are albume publice, ar fi indicat să se uite în lista fanilor abonaţi la aceste albume deoarece în ultimul timp au existat pe internet diverse semnale de alarmă, cu privire la o reţea de pedofili ce are obiceiul să devina fan la albumele cu poze de copii.

Nu postaţi în forum poze în care apar copii dezbrăcaţi în totalitate, fie ei la băiţă, botez, poze în care se pot observa organele genitale ale copiilor, de exemplu pe plajă, la mare!

Nu veţi şti cine, cu un singur click, ar putea copia acea fotografie şi apoi să o posteze în locuri nepotrivite”, ne sfătuiesc administratorii reţelei. Cifre:
– 200 de poze cu copii dezbrăcaţi sunt încarcate zilnic în România
– 1.000.000 de accesări pe lună are un site cu imagini pornografice pentru copii

Problema este lipsa de timp

Aida Ivan, psiholog, ne explică ce îi determină pe părinţi să pună poze cu copiii lor pe internet: “În România, şi nu numai, internetul şi reţelele de socializare au luat o amploare extraordinară din cauza lipsei de timp. Este vorba de nevoia omului de a socializa, iar internetul este o modalitate rapidă şi comodă de a creea şi menţine nişte relaţii. Faptul că pun pozele de la botez sau de pe plajă este pentru ei un sentiment de mândrie. Părinţii sunt mândrii de copiii lor şi vor să le arate prietenilor poze. Aşa cum înainte se făceau albume, acum se întâmplă acelaşi lucru, doar că le punem pe internet”, spune psihologul.

“Evident este faptul că pe aceste mijloace de comunicare online nu se pun doar poze. Am văzut informaţii legate de venituri, adresa de acasă, unde pleacă în concediu şi când. Există hoţi care sunt specializaţi pe acest lucru: caută informaţii despre concediile şi adresele oamenilor şi totul este simplu. În străinatate, reţelele de socializare sunt o modalitatea foarte practică de a răpi copii. La noi nu se întâmplă încă, suntem cu nişte ani în urma, dar asta nu înseamnă că nu o să se întâmple”, ne atrage atenţia Aida Ivan.

În ceea ce priveşte implicaţiile pe termen lung ale acestor poze, psihologul a declarat: “Părinţii sunt primi care ne ajută pe noi ca şi copii să devenim personalităţi frumoase şi bine conturate, iar încrederea în sine nu poate fi zdruncinată din cauza unei poze.”

Flory: “Am trecut şi eu printr-o sperietură dragele mele. Pozele se pot copia cu foarte mare uşurinţă printr-o simplă comandă. Într-o seară, când nu aveam somn , bărzăuneam pe site-urile pentru mămici şi copii. Când, pe unul din site-uri, am avut marea surpriză să găsesc poze cu fetiţa mea şi cu noi alături de nişte poveşti îngrozitoare postate de o altă persoană ce pretindea că e copilul ei. Aşa că, dragele mele, aveţi mare grijă de pozele copiilor voştri. Ar trebui ca accesul pe site-uri să nu-l aibă decât persoanele ce au cont, mai ales la cel pentru vizionarea pozelor.”

“Nici nu mi-am pus problema că unii ciudaţi ar putea să caute poze cu copii până cand nu am citit şi eu, la randul meu, câte ceva despre asta. Cu siguranţă problema este legată de un domeniu în care noi, părinţii de astăzi, avem multe de învăţat şi unde există probleme pe care nu le vedem sau de care ne dăm seama cu greu. Chiar dacă subiectul nu ne place, ignorându-l, nu înseamnă că el nu există. Înainte să recurgem la a posta fotografii prin care vrem să arătăm lumii întregi cât de frumoşi sunt puii noştri, nu credeţi că ar trebui să ne gândim mai întâi că trebuie să îi protejăm?”, scrie Ioana pe blogul său, ecomami.wordpress.com.

Alina: “Userii care îşi postează poze, ar trebui să restricţioneze accesul necunoscuţilor, să aibă drept de vizualizare doar prietenii. În cazurile extreme trebuie sesizată poliţia.”

“Ţinând cont la câte vă expuneţi pe voi şi copilaşii voştri, preferaţi să “investigaţi”, decât să va stergeţi pozele pur şi simplu?!”, spune revoltată o altă utilizatoare.

Cum se poate întâmpla:
– Postezi fotografii cu copilul tău în ipostaze intime (dezbrăcat) pe un forum

– Utilizatorii răuvoitori îşi fac conturi false şi se abonează la postările tale
– Fotografiile cu copilul tău pot fi copiate şi postate pe site-uri cu pornorgafie infantilă sau folosite în scopuri personale

 


Categorii

Era Big Brother, Facebook, Internet, New Media, Noile Tehnologii, Presa

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

17 Commentarii la “APPLE SI ANDROID PUN IN SCENA UN BIG BROTHER LA NIVEL GLOBAL/ Din seria gura pacatosului: Facebook este cel mai puternic instrument de spionaj inventat vreodata/ DATELE PERSONALE ALE 77 MILIOANE UTILIZATORI PLAYSTATION, FURATE/ Avertizare: cum pot deveni material pornografic fotografiile copiilor de pe retelele de socializare (Stiri internet, retele sociale & noile tehnologii, 04.05.2011)

  1. http://singularityhub.com/2011/05/04/google-now-lets-you-search-just-by-talking-to-it/

    Pe browserul Google Chrome exista o aplicatie ce permite cautarea pe internet pe baza de comanda vocala.

  2. Ma intreb, cum se face ca in alte tari, Germania spre exemplu, mai sunt totusi oficiali ai Guvernului care se opun tendintei de raspandire a sistemelor de supraveghere asupra cetatenilor. Ei respecta legile lor cu privire la viata privata. Nu au ajus elitele sa se infiltreze in partidele lor politice aflate la putere, sau cum se poate explica aceasta? Credeam ca s-a ajuns in punctul in care nu mai opune nimeni de la varf rezistenta, cu atat mai mult in tarile occidentale…
    Multumesc pentru acest material si pentru celelalte prezentate in cadrul Stirilor (pe langa cele duhovnicesti).

  3. nu tin partea nimanui, mai ales a google, dar din cate tin eu minte, cand mi-am setat telefonul cu android, am fost intrebat la inceput daca sunt de acord ca google sa colecteze date despre locatia mea si despre retelele wifi din zona, pentru a-i imbunatati serviciile. vreti sa spuneti ca google colecteaza date chiar daca eu am refuzat explicit?

  4. @bogdan:

    Noi nu spunem nimic de la noi, decat redam ceea ce s-a spus in mod oficial de altii. Oricum, important este ca exista astfel de softuri performante de cules datele. Ca ar respecta sau nu optiunea utilizatorului e un lucru secundar. De ce? Chiar daca o respecta, sa zicem, in momentul in care exista interesul de a localiza o persoana anume, il activeaza fara probleme.

  5. Exista si o arie importanta numita “Usability” pe soft, care spune clar ca trebuie urmarita indeaproape orice miscare a user-ului pentru a anticipa ce-si doreste si a face interfata grafica cat mai prietenoasa si usor de folosit. Adica au si acoperire oficiala si nici o jena…

  6. A aparut o aplicatie pe Android Market care iti arata pe o harta locurile prin care ai fost, folosindu-se de respectivul fisier. De asemenea, iti permite sa stergi respectivele informatii din telefon. Insa, daca ai dezactivat de la bun inceput “Use wireless networks” din Setari -> Location & Security, atunci informatiile respective nu sunt stocate, ceea ce inseamna ca, pana la urmatoarea dovada incriminatorie, Android-ul este curat. Isi are si Open Source-ul avantajele sale 🙂 Desi sunt convins ca la nevoie, se pot gasi alte metode de stabilire a traiectoriei unui individ, folosindu-se de informatiile stocate de companiile de telefonie. Doamne ajuta!

  7. @svm: uzabilitatea nu are treaba cu urmarirea utilizatorului ci cu anticiparea modului natural in care utilizatorul intelege sa foloseasca o aplicatie sau un device. Urmarirea activitatilor si intereselor utilizatorilor este strans legata de industria publicitara (in cadrul careia activeaza si Google).

    De altfel, in State se pregateste introducerea unei legi “do not track” prin care sa se oblige companiile sa nu urmareasca deloc utilizatorii care isi manifesta aceasta dorinta. Ramane de vazut daca legea recent propusa va ajunge in desbatere si daca fi adoptata (si desigur, si in ce forma va fi adoptata tinand cont de “lobbyul” extrem de puternic si influent al organizatiilor cu legaturi in industria publicitatii).

  8. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Seful GOOGLE, Eric Schmidt, recunoaste senin: TELEFONUL TAU MOBIL STIE CINE ESTI, UNDE ESTI SI UNDE TE DUCI
  9. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Analistul Gerald Celente crede ca revoltele din tarile arabe si din Spania deschid calea razboiului mondial. DE CE ROMANIA AR PUTEA FI UNUL DIN PRIMII PIONI SACRIFICATI
  10. Pingback: Apple şi Android pun în scenă un Big Brother la nivel global
  11. Pingback: petru jigorea // blog > cuvânt ortodox > Facebook-ul este cel mai bun sistem de spionaj inventat vreodată
  12. Pingback: MASURI BIG BROTHER: scanare corporala totala in Germania/ Agenda digitala a UE: SISTEMUL EUROPEAN eCALL CARE VA MONITORIZA LOCATIA AUTOMOBILELOR
  13. Pingback: De la SUPRAVEGHERE la PREDICTIE si MANIPULARE. De ce suntem MONITORIZATI SI RECENZATI in detaliu?
  14. Pingback: Parintele Savatie Bastovoi: TRAIM INTR-O MARE PESTERA DIGITALA/ Cum se DISTRUGE un cont pe FACEBOOK? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  15. Pingback: Blestemul FACEBOOK - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  16. Pingback: POKEMON GO. O aplicatie produsa de creatorul GOOGLE EARTH a produs o bizara ISTERIE GLOBALA, numai buna pentru a experimenta DIRIJAREA COLECTIVA PRIN INTERMEDIUL TEHNOLOGIEI, chiar si pentru motive absurde sau puerile, generand inclusiv CONSECINTE PERICUL
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare