UPDATE – Rusia continua sa critice amplasarea scutului de rachete american in Romania, afirmand posibilitatea unor “contramasuri”

4-05-2011 2 minute Sublinieri

sursa poza

  • Realitatea.net:

Rusia consideră scutul de la Deveselu o ameninţare pentru securitatea sa

“Suntem dispuşi să primim şi să discutăm orice propuneri posibile, care iau în considerare îngrijorările Rusiei privind schimbarea echilibrului strategic”, a declarat Makarov. Rusia şi NATO au convenit să coopereze în aşa-numitul scut european antiranchetă, în cadrul summitului NATO-Rusia de la Lisabona, din noiembrie 2010. Alianţa Nord-Atlantică insistă că ar trebui să existe două sisteme independente care să facă schimb de informaţii, în timp ce Rusia vrea un sistem comun cu o interoperabilitate integrală.

Makarov a declarat că a reiterat propunerea Rusiei de a furniza un “scut antirachetă” pentru Europa de Est, Mările Neagră, Barents şi Baltică. România a anunţat marţi încheierea unui acord cu Statele Unite pentru amplasarea, pe teritoriul românesc, a unor elemente de interceptare ale scutului antirachetă. Moscova consideră amplasarea elementelor scutului antirachetă în apropierea frontierelor ruse ca o ameninţare pentru securitatea sa naţională.

Replica Rusiei la scut, rachete Iskander în Transnistria

Statul major al Rusiei cere garanţii solide că scutul antirachetă nu vizează arsenalul lor nuclear

Rusia va cere de la NATO garanţii că sistemul european de apărare antirachetă nu va ameninţa arsenalul nuclear rus, a declarat miercuri generalul de armată Nikolai Makarov, şeful Statului Major al armatei ruse citat de RIA Novosti. Alianţa Nord-Atlantică a anunţat anterior implementarea unor interceptoare de rachete nu departe de graniţele Federaţiei Ruse. SUA şi România au convenit cu privire la desfăşurarea pe teritoriul românesc a unor elemente ale sistemului american de apărare antirachetă. În acest context, notează RIA Novosti, Moscova nu a primit din partea NATO garanţii juridice privitoare la faptul că preconizatul sistem de apărare antirachetă al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord nu va fi îndreptat împotriva potenţialului militar strategic rus.

Intenţionăm să solicităm garanţii maxime solide că sistemul de apărare european antirachetă nu este îndreptat împotriva capacităţilor nucleare ale Rusiei”, a reiterat generalul Makarov, în finalul reuniunii Consiliului Rusia-NATO la nivel de şefi de stat major, scrie Agerpres.

România şi SUA au finalizat textul Acordului privind scutul

Delegaţiile de negociatori şi experţi din SUA şi România au finalizat miercuri, după a şaptea rundă de discuţii oficiale, textul Acordului privind amplasarea unui sistem de apărare antirachetă al SUA în România, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe.

Romania si SUA ar trebui sa se astepte la contramasuri din partea Rusiei, ca raspuns la acordul pentru amplasarea scutului antiracheta, a declarat miercuri un demnitar rus, citat de RIA Novosti.  Marti, presedintele Traian Basescu a anuntat ca scutul antiracheta va fi instalat pe teritoriul Romaniei la Deveselu, in judetul Olt, in urma acordului cu SUA.

“Specialistii militari ai SUA, NATO si Romaniei ar trebui sa fie constienti de faptul ca orice masura presupune o contramasura”, a declarat Constantin Kosachev, seful comisiei de politica externa din Duma de Stat. El a precizat ca aceste contramasuri vor fi folosite exclusiv cu scopul de a proteja Rusia si nu vor fi adresate la un anumit stat.

Moscova a emis marti o cerere urgenta pentru garantii legale din parte SUA care sa stipuleze ca scutul nu va viza fortele nucleare strategice ale Rusiei.  “Punctul meu personal de vedere este ca scenariul ideal ar fi ca Statele Unite sa emita garantii juridice, insa este putin probabil ca americanii sa faca acest lucru”, a precizat demnitarul rus.

Seful comisiei apararii din Duma de Stat a afirmat ca acordul Romania-SUA ar avea “un impact negativ asupra relatiilor inter-europene si ar submina echilibrul existent intre forte si interese, provocand o amplificare inutila a tensiunilor”.

Traian Băsescu nici măcar nu încearcă să ascundă ameninţarea care stă în spatele nerăbdării Bucureştiului de a face echipă cu Washingtonul, după acordul privind amplasarea sistemului antirachetă la baza Deveselu, “aflată într-o stare deplorabilă”, comentează publicaţia rusă Rossiiskaya Gazeta. Traian Băsescu a subliniat că aceste decizii nu sunt îndreptate împotriva Rusiei, dar Moscova are motive importante să nu aibă încredere în politicienii români şi americani, inclusiv deoarece infrastructura existentă face posibilă înlocuirea interceptorilor cu versiuni mai puternice în numai câteva zile, potrivit publicaţiei, citată de agenţia RIA Novosti în pagina electronică.

De altfel, în noiembrie 2010 Băsescu şi-a declarat lipsa de încredere în Rusia. “Nu suntem confortabili cu trupe ruse desfăşurate de-a lungul graniţei noastre nordice în Transnistria. Nu suntem deloc confortabili cu mobilizarea extinsă a flotei ruse la Sevastopol”, precizează cotidianul rusesc. “Conducerea României a încercat în mod deschis să anexeze Moldova. Una este să iei în considerare în mod deschis o intervenţie în afacerile unui stat suveran vecin, şi alta este când ai rachete americane în spate”, comentează Rossiiskaya Gazeta.

“În acest context, rachetele nu sunt principala îngrijorare, ci ameninţarea unui conflict real între SUA şi Rusia, adusă de acţiunile provocatoare ale părţilor terţe. Georgia se află peste Marea Neagră. În 2008, liderii săi au încercat să se joace de-a geopolitica pentru a rezolva dispute teritoriale. Carnagiul care a urmat nu a fost oare de ajuns?”, conchide cotidianul rusesc.


Categorii

1. DIVERSE, Presa, Scutul antiracheta (Deveselu), SUA versus Rusia

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “UPDATE – Rusia continua sa critice amplasarea scutului de rachete american in Romania, afirmand posibilitatea unor “contramasuri”

  1. cu alte cuvinte, Bășexu are de gând să pornească vreun răzbel??? de reîntregire, cum i-ar place să îl numească???

    baza americană nu va face decât să provoace lumea cu minte în cap și să ne trimită iar la fundul societății. cine va mai avea încredere în noi de vreme ce ne-am asociat iarăși cu ucigașii, criminalii și subjugatorii lumii? nu că le-aș lua apărarea rușilor, pentru că și ei au comis enorm de multe crime.

    dar poporul român este un popor pașnic, care nu a plecat în campanii de cucerire, de ucidere a altor popoare. un popor care din atâta „pășnicie“ a ajuns să nu mai aibă armată proprie (afară de carnea de tun), care a ajuns să stea în poziția elefantului (chiar și femeile) și care nu mai are mult și va dispare de pe hartă (dacă va continua să stea cu mâna-ntinsă la unii și la alții).

  2. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Scutul american anti-racheta: oficialii rusi iau in calcul “cel mai rau scenariu posibil”. BACONSCHI NE ANUNTA CA “NU EXISTA RAZBOI FARA PAGUBE”
  3. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Rusia protesteaza iar fata de scutul american din Romania, amenintand ca s-ar putea retrage din tratatul START (tratat SUA – Rusia de dezarmare nucleara)
  4. Pingback: RAZBOI RECE SI CURSA A INARMARILOR: reactiile amenintatoare ale Rusiei fata de scutul american de la Deveselu continua la cel mai inalt nivel - presedintele Dmitri Medvedev
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare