SURPRIZE ANTI-SUPRAVEGHERE DE UNDE TE ASTEPTI MAI PUTIN: UE va impune “dreptul de a fi uitat online”/ Assange, “eroul” Wikileaks califica Internetul si, in special, reteaua Facebook, ca masinarie de spionaj!

18-03-2011 2 minute Sublinieri

Dreptul de a fi uitat online

  • Antena3: UE va impune “dreptul de a fi uitat online” în funcţionarea Facebook şi a altor reţele de socializare
  • Uniunea Europeană încearcă realizarea unui cadru legislativ care să instituie şi să protejeze “dreptul de a fi uitat online”, informează The Guardian.

    În cadrul unui proiect legislativ, Viviane Reding, comisarul european pe Justiţie, propune instituirea unui pachet de legi la nivelul Uniunii Europene care să oblige reţelele de socializare să crească standardul pentru protejarea intimităţii utilizatorilor şi să redea controlul asupra datelor personale acestora.

    Comisarul european susţine că site-urile ar trebui să fie obligate să dovedească faptul că este necesară colectarea informaţiilor personale, în loc ca utilizatorii să declare că nu vor să le facă publice.

    Pe Facebook, toate profilurile personale, care nu s-au exprimat în sens contrar, sunt accesibile publicului general încă din ianuarie, anul curent.

    Conform oficialilor europeni, setările necesare pentru securizarea informaţiilor sunt complexe şi relativ greu de înţeles pentru majoritatea utilizatorilor, motiv pentru care mulţi nici nu ştiu să le activeze. Noile reguli ar face ca intimitatea utilizatorilor să fie principala preocupare a reţelelor de socializare, iar extragerea de informaţii fără consimţământul celor implicaţi va fi ilegală.

    De asemenea, noua legislaţie europeană va obliga site-urile să permită şi să înlesnească modalitatea în care un utilizator renunţă la profilul personal, fără să mai fie păstrată niciun fel de informaţie referitoare la acesta.

    Uniunea Europeană va desemna instituţii specializate care se vor ocupa de monitorizarea modului de funcţionare a reţelelor de socializare, care vor urmări şi sancţiona abaterile.

    În ceea ce priveşte problema jurisdicţiei,Viviane Reding susţine că site-urile de socializare cu milioane de utilizatori europeni trebuie să respecte regulile UE, indiferent unde ar avea sediul sau serverele.

    Noile legi vor veni în sprijinul cetăţenilor Uniunii Europeni protejându-le intimitatea, astfel încât informaţiile care se găsesc pe site-urile de socializare să nu le afecteze cariera sau posibilităţile de angajare.

    Verificarea potenţialilor angajaţi cu ajutorul profilului personal al acestora de pe reţelele de socializare este o metodă folosită de tot mai mulţi angajatori. Site-uri ca Facebook, Twitter, LinkedIn sau altele au devenit o importantă sursă de informaţii despre candidaţii posturilor oferite.

  • Mediafax: Assange: Internetul, în special reţeaua Facebook, cea mai mare maşinărie de spionaj creată vreodată
  • Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a apreciat marţi că Internetul este cea mai importantă metodă de spionare creată vreodată şi un obstacol în calea libertăţii de exprimare.

    Adresându-se studenţilor de la prestigioasa universitate britanică Cambridge, Julian Assange a afirmat că Internetul, şi în special reţeaua socială Facebook, reprezintă pentru Guverne una dintre cele mai importante modalităţi de spionare a oamenilor.

    El a citat astfel cazul folosirii Facebook în Egipt în urmă cu câţiva ani, caz care a avut un final nefericit pentru utilizatorii reţelei.

    A existat de fapt o revoltă pe Facebook la Cairo în urmă cu trei sau patru ani. Ea a fost foarte redusă ca proporţii, iar după aceea (reţeaua) Facebook a fost folosită pentru a-i aresta pe principalii utilizatori, care au fost apoi bătuţi, interogaţi şi plasaţi în detenţie“, a explicat Assange.

    Internetul este cea mai mare maşinărie de spionaj pe care lumea a cunoscut-o vreodată“, a afirmat el.

    Creşterea puterii acestei tehnologii ajută regimurile tiranice, a continuat el. “Nu este o tehnologie care favorizează libertatea de exprimare, nu este o tehnologie care favorizează drepturile omului“, a subliniat Assange.

    Este mai degrabă o tehnologie care poate fi folosită pentru a instaura un regim totalitar de spionaj fără precedent“, a adăugat el.

    Dar australianul a afirmat din nou că site-ul său WikiLeaks a contribuit la declanşarea revoltelor recente din ţările arabe, în special în Tunisia.

Nota noastra:

Destul de ipocrit domnul Assange, avertizandu-ne, ingrijorat de soarta si nestiinta noastra, cum ca Internetul este cea mai mare masinarie de spionaj pe care lumea a cunoscut-o vreodata…masinarie, insa, pe care Assange, ca reprezentant principal al Wikileaks, o foloseste cu succes, asa dupa cum el insusi ne spune, pentru a “declansa revolte”. Noi ne intrebam firesc: in interesul cui?

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Era Big Brother, Facebook, Internet, New Media, Noile Tehnologii

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “SURPRIZE ANTI-SUPRAVEGHERE DE UNDE TE ASTEPTI MAI PUTIN: UE va impune “dreptul de a fi uitat online”/ Assange, “eroul” Wikileaks califica Internetul si, in special, reteaua Facebook, ca masinarie de spionaj!

  1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Armata SUA vrea sa manipuleze retelele de socializare in scop propagandistic
  2. Pingback: Razboi întru Cuvânt » WIKILEAKS a ajuns si la noi. Prilej cu care aflam secretul lui Polichinelle: ROMANIA ESTE FEUDA AMERICANILOR
  3. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Assange ridica steagul revoltelor si in Balcani si se pune in fruntea luptei contra ”totalitarismului digital transnational”
  4. Pingback: Razboi întru Cuvânt » APPLE SI ANDROID PUN IN SCENA UN BIG BROTHER LA NIVEL GLOBAL/ Din seria gura pacatosului: Facebook este cel mai puternic instrument de spionaj inventat vreodata/ DATELE PERSONALE ALE 77 MILIOANE UTILIZATORI PLAYSTATION, FURAT
  5. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Articolele saptamanii: DESPRE OMUL “TRANSPARENT”, PERMANENT OBSERVAT, CONTROLAT SI DEPERSONALIZAT AL BIG BROTHERULUI DIGITAL
  6. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Analistul Gerald Celente ”profeteste” ca revoltele din tarile arabe si din Spania deschid calea razboiului mondial, pentru care a si fost provocata criza. SE AUDE ZANGANITUL ARMELOR? DE CE ROMANIA AR PUTEA FI UNUL DIN PRI
  7. Pingback: "Suntem in plin razboi informational"/ DIN NOU DESPRE CAPCANELE RETELELOR SOCIALE SI ALE ACTIVISMULUI INTERNAUTIC
  8. Pingback: Arestarea lui Julian Assange, fondatorul Wikileaks, spune ceva (si) despre starea lamentabila a jurnalismului
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare