Apropo de lozinca bolsevic-ignara: “vrem spitale, nu biserici”: “2 in 1”: MAICA PARASCHIVA CORNEA din Slobozia – CALUGARITA MEDIC DE FAMILIE (Video)

13-11-2015 6 minute Sublinieri
foto: adevarul.ro/ Adi Panait

foto: adevarul.ro/ Adi Panait

Maica Paraschiva Cornea este de şapte ani medic la cabinetul Centrului Social al Episcopiei din Slobozia. Pacienţii săi spun că le tămăduieşte bolile trupului şi ale sufletului, înainte de toate, cu puterea cuvintelor sale calde.

La uşa cabinetului medical de la etajul întâi al Centrului Social al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor este mereu rând. Femei, bărbaţi, copii, toţi aşteaptă să fie consultaţi de maica Paraschiva Cornea care de şapte ani le alină durerea, le vindecă bolile trupeşti şi, de multe ori, chiar şi pe cele sufleteşti.

Elena Ţâu are 54 de ani şi este pacienta maicii Paraschiva de cinci ani. Îi place s-o alinte „sfânta Paraschiva de la Slobozia“ pe măicuţa care a ferit-o din calea bolilor, iar pentru că leacurile ei au fost eficiente, ea şi-a înscris la cabinetul din sediul Episcopiei toată familia.

Femeia recunoaşte că vorbele maicii Paraschiva, care a încurajat-o să lupte cu boala, au făcut-o să treacă peste suferinţele trupeşti.

Mi-a schimbat tratamentul şi acum mă simt foarte bine. Este un om extraordinar. Are puterea să ne vindece cu vorbele“,

mărturiseşte cu sinceritate Elena Ţâu.

Doar o mică răceală

De după uşa cabinetului se aude o voce blândă:

Aşa, aşa… Bravo! Hai să vedem şi cum respiri! Ridică-ţi cămaşa, trage aer în piept… Aşa… Bine! Bravo! Eşti un băiat curajos!“.

Pacienţii care aşteaptă fixează cu privirea uşa cabinetului, iar ochii lor se înseninează când aud vorbele dinăuntru.

Pe hol e forfotă, iar oamenii parcă nu mai au stare. „Înseamnă că e aici şi consultă pe cineva“, spune aproape în şoaptă o doamnă între două vârste. „Da, e foarte punctuală“, o completează un bătrân care se sprijină în baston.

În cabinet, pe un pat învelit într-un cearşaf alb, stă cuminte un băieţel care nu pare să aibă mai mult de 10 ani. Copilul se uită mirat la doctoriţa cu halatul alb tras peste straiele de măicuţă şi cu potcapul îndesat pe frunte, care-l examinează.

La câţiva paşi de pat, se află masa de lucru a maicii, unde stau la locul lor reţetarele, un stetoscop şi parafa. În dreapta, este dulapul cu medicamente şi materiale sanitare, iar pe un raft alăturat sunt aşezate câteva icoane.

După ce a terminat consultaţia, maica Paraschiva îşi pune stetoscopul în jurul gâtului şi se îndreaptă către masa de lucru, unde scrie o reţetă pe care i-o înmânează mamei copilului.

Este doar o mică răceală, nu a fost ceva foarte grav. Trebuie să luaţi tratamentul aşa cum vi l-am prescris şi, în câteva zile, o să treacă“,

îi spune maica Paraschiva mamei copilului.

A ales mănăstirea la 17 ani

Povestea măicuţei Paraschiva începe undeva la sute de kilometri distanţă de cabinetul din Centrul Social al Episcopiei din Slobozia.

Paraschiva Cornea a ajuns aici de la Mănăstirea Vorona, din judeţul Botoşani. Avea 17 ani când a decis să renunţe la viaţa lumească şi să intre în casa lui Dumnezeu pentru totdeauna. S-a întâmplat într-o zi de duminică, atunci când a plecat să se roage la mănăstire şi acolo a rămas.

Am simţit mereu că am har pentru credinţă, că am fost aleasă de Dumnezeu să fac asta. Familia nu s-a împotrivit alegerii mele. Eu sunt mulţumită şi-i mulţumesc Domnului pentru că m-a susţinut şi este alături de mine în tot ce fac. Aşa le spun şi pacienţilor mei: să creadă şi să se roage tot timpul la Dumnezeu“,

rosteşte cu blândeţe maica Paraschiva Cornea.

Fiecare zi petrecută în călugărie a însemnat post, rugăciune şi, bineînţeles, multă ascultare şi îngăduinţă faţă de superiorii de la mănăstire.

Pe când era încă la Vorona, a fost selectată să facă parte, alături de alte 150 de maici din ţară, dintr-un proiect-pilot iniţiat de Patriarhia Română în colaborare cu Ministerul Sănătăţii. Scopul acestuia era de a le învăţa pe călugăriţe noţiuni medicale.

Iniţial, a refuzat să participe la aceste cursuri, însă, într-un final, a acceptat.

Prin 1999, domnul doctor Pavel Chirilă, internist la vremea aceea, a iniţiat un proiect alături de Patriarhie şi Ministerul Sănătăţii, pentru ca maicile să facă o şcoală postliceală de asistente. Am fost 150 din toată ţara. Atunci m-am gândit că n-ar fi bine, pentru că eu mi-am dorit enorm mănăstirea. Dar eram sub ascultare şi am mers la şcoală“,

mărturiseşte acum maica Paraschiva.

După absolvirea şcolii postliceale de asistente, a decis să meargă mai departe şi s-a înscris la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti, pe care a terminat-o în 2007, cu specializarea medicină de familie.

Ţin minte şi acum că am intrat în aulă şi m-au prezentat. Eram o fire foarte retrasă. Dar, până la sfârşitul facultăţii, s-a creat o relaţie foarte frumoasă între mine şi colegi, iar ea rezistă şi acum, pentru că suntem prieteni şi colaborăm profesional foarte bine“,

îşi aminteşte maica despre viaţa de studenţie în Capitală.

Pacienţii veneau cu acatiste

La Slobozia a ajuns la câteva luni de la absolvirea facultăţii, iar acum are 2.500 de pacienţi înscrişi pe listele sale.

Oamenilor le-a fost puţin mai greu la început să se acomodeze cu ideea că o călugăriţă ar putea să le trateze bolile. Din spatele mesei de lucru, maica Paraschiva Cornea povesteşte cu zâmbetul pe buze despre întrebările şi privirile curioase pe care i le-au aruncat în timpul primelor consultaţii pacienţii săi.

La început, bolnavii intrau, făceau ochii mari şi întrebau de doctoriţa Cornea. «Eu sunt, luaţi loc!». «Ştiţi, spuneau ei, aş vrea, totuşi, să văd un medic!»“,

rememorează maica. Totodată, nu puţine au fost cazurile în care pacienţii s-au prezentat în cabinetul ei aducând şi acatiste.

Într-o zi, s-a întâmplat să fie foarte mulţi şi am ieşit pe hol şi le-am spus: «Cei care aveţi acatiste mergeţi la preot, că există preoţi foarte buni. Cei care vor tratamente naturiste să meargă la homeopat, iar la mine să rămână cei pe care îi doare ceva şi au nevoie de tratament!»“,

încheie maica Paraschiva Cornea.

Când nu este la cabinet, maica Paraschiva face parte dintr-o obşte de şapte călugăriţe care se ocupă cu treburi administrative la Centrul Eparhial din Slobozia.

Alină voluntar 200 de suflete nevoiaşe

Activitatea maicii Paraschiva nu se reduce doar la cabinetul medical. Alături de angajaţii Centrului Social al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor, ea oferă sprijin şi alinare pentru 200 de nevoiaşi, aflaţi în grija Asociaţiei „Matei Basarab“ a Episcopiei, în ale cărei acţiuni maica este implicată.

O calugarita din Slobozia incearca in fiecare zi sa demonstreze ca si la noi se poate face medicina cu bani putini si multa credinta.

Maicuta, care este medic de familie, ingrijeste aproape 4000 de pacienti si nu cere nici un leu pentru alinarea durerilor. Bolnavii spun despre ea ca le vindeca si sufletele, nu doar trupurile.

Intr-un cabinet din centrul orasului Slobozia, maica Paraschiva primeste zilnic zeci de pacienti. Imbracata in sutana si halat alb, ii consulta cu atentie pe toti. Aceasta femeie a venit impreuna cu fetitele ei care se simteau rau.

Maicuta: Ia respira ! Hai ! Fa asa ! Hai, bravo, mai odata ! Ia spune cum te cheama ?
Pacienta: Maria!
Maicuta: Si cati anisori ai?
Pacienta: 2!

Ne-a dat tratament de la dansa. N-aveam bani de reteta, ne dadea si bani de la dansa si cumparam reteta“, a spus mama Mariei.

Maica Paraschiva are 41 de ani, iar cand s-a inscris la medicina era deja in slujba bisericii. A ajuns la Slobozia imediat dupa terminarea facultatii, in 2007.

Maica Paraschiva: Cand am plecat de acasa la manastire, intr-o zi a venit cineva si a zis ar fi bine sa faci medicina.

Reporter: V-ati dorit sa ajungeti medic?

Maica Paraschiva: La inceput, nu. Dar fiind sub ascultare am zis daca tot mi s-a spus hai sa facem si medicina si sa vedem ce iese si iata ca a iesit un lucru foarte bun.

Multi recunosc ca atunci cand intra in cabinetul ei, raman uimiti. “Cand am intrat prima data, am zis ca am gresit cabinetul si m-am reintors si am vazut ca intr-adevar e medic si am mers pe mana dansei. Iti ridica moralul, iti da o speranta“, a spus Lucretia Cretu, pacienta.

Dupa program, maicuta se intoarce acasa, in chilia manastirii care o gazduieste.

Avand in vedere ca activitatea mea de cabinet este activa si am foarte multa lume, automat aici ma regasesc si imbinand cele doua, merg mana in mana foarte bine“, a incheiat maicuta.

Maica Paraschiva Cornea are in prezent in jur de 4000 de pacienti.

În fiecare zi o măicuţă din Slobozia îmbracă peste veşmintele călugăreşti, halatul de medic. Maica Paraschiva Cornea îngrijește aproape 4.000 de pacienți, între care se numără și sute de cazuri sociale. Măicuţa nu oboseşte, pentru că, spune ea, rugăciunile şi dragostea pentru oameni îi dau putere.

Într-o dimineaţă de toamna o măicuţa se roagă cu speranţă şi bucurie într-o biserică din Slobozia. Nu este însă o călugăriţă oarecare. Abia după rugăciune îşi urmează adevărata să chemare. Peste straiele negre îmbracă halatul de medic, măicuţa a absolvit facultatea de medicină din Bucureşti şi de opt ani este doctor cu drepturi depline.

Măicuţa Paraschiva Cornea are în grijă aproape 3.000 de pacienţi din Slobozia şi dintr-un sat apropiat. La aceştia se adaugă sute de cazuri sociale, oameni săraci şi ai nimănui.

Maria mă laşi puţin să mă uit la ţine? Am un beculeţ şi tu deschizi gura mare mare şi mă uit la tine! Gâtul roşu! Ai mâncat îngheţată?” – așa își covinge măicuța tinerii pacienți.

Georgiana Nicoară, pacientă: Este o persoană foarte blândă. Datorită straielor, asta inspiră. Bunătate şi am fost foarte surprinsă. Este foarte amănunţită, pui orice întrebare explică tot, sunt foarte mulţumită.

Drumul către facultatea de medicină a început la puţin timp după ce a îmbrăcat straiele călugăreşti. A urmat mai întâi o şcoală postliceală şi apoi a început studiile superioare. Măicuţa Paraschiva îşi aminteşte şi astăzi prima zi la cabinet.

Maica Paraschiva Cornea, medic de familie: Au venit, surprinzător, cu pomelnice. Toată lumea se întreba ce fel de doctor este, de ceaiuri, homeopat, a făcut medicină, n-a făcut medicină. La un moment dat am ieşit şi am zis aşa: eu sunt doctor, am făcut medicină, toată lumea care este cu pomelnice, merge la preotul din sat pentru că este un preot foarte bun. La mine se prezintă doar cel care are probleme.

Cu blândeţe şi pricepere, măicuţa a câştigat inimile bolnavilor.

Maica Paraschiva Cornea, medic de familie: Dacă îi dai încrederea şi dacă îţi apropii pacientul şi îi spui că Dumnezeu e mare şi că poate să-l ajute într-adevăr, avem rezultate. Și pacientul trebuie să fie acel pacient pozitiv, dar trebuie să îi dai tu pozitivitate în gândire.

Nicuşor Dascălu, consilier mass-media in cadul Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor: Pentru toţi este o mamă bună. Cred că ăsta este un cuvânt esenţial. Chiar dacă nu are copii trupeşti, cred că este o mamă bună pentru toţi. Când intri în cabinet la maica, vezi un călugăr îmbrăcat în haine de medic, Cred că asta este partea cea mai bună. Oamenii îşi deschid şi sufletul altfel mergând la un medic care este călugăr.

Pe lângă munca la cele două cabinete, măicuţa Paraschiva are grijă şi de 450 de persoane la Centrul Social al Episcopiei. Aici ajung oameni fără niciun venit.

Eugenia Popescu, consilier eparhial social, Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor: Dânsa vine şi ne sprijină întotdeauna aproape necondiţionat. Ne bucurăm că avem un medic care sprijină această activitate socială a noastră şi vorbim despre un medic care, din punct de vedere duhovnicesc, pentru o nevoie socială sau medicală poate să intervină pertinent şi competent.

Maica Paraschiva a dat liniştea mănăstirii pe viaţa stresantă de medic, însă rugăciunea o ajută de fiecare dată să treacă peste momentele grele.

Maica Paraschiva Cornea, medic de familie: E lucrarea lui Dumnezeu în fiecare. Şi cu mine aşa s-a întâmplat şi m-a ajutat Dumnezeu şi pot să ajut un om şi să îl sfătuiesc, ceea ce îmi da mare satisfacţie.

Că să-şi continue misiunea, măicuţa are nevoie de un aparat EKG şi de un ecograf, pentru a pune diagnostice cât mai exacte. Aşteaptă ajutor de la Dumnezeu dar mai ales de la minister.

Maica Paraschiva medicul lui Dumnezeu


Categorii

1. DIVERSE, Medici crestini, Video

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “Apropo de lozinca bolsevic-ignara: “vrem spitale, nu biserici”: “2 in 1”: MAICA PARASCHIVA CORNEA din Slobozia – CALUGARITA MEDIC DE FAMILIE (Video)

  1. Pingback: PARINTELE CIPRIAN, duhovnicul de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului si SALVAREA CONTINUA DE VIETI PRIN DONAREA DE SANGE. Urmand pildei lui Hristos si in cele omenesti, BISERICA ISI DA SANGELE SAU INCLUSIV CELOR CARE O HULESC SI O BATJOCORESC. Mai
  2. Pingback: UCENICII ROMÂNI de peste timp ai SFÂNTULUI EPISCOP și CHIRURG de geniu LUCA AL CRIMEEI - tinerii medici de top și slujitori ai lui Hristos: ARHIDIACONUL ȘTEFAN MINDEA (Constanța) și PĂRINTELE PAVEL MINCĂ (Mănăstirea Turnu și Spitalul Municipal
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare