Ucigasul parintelui Tudor Marin a fost prins (Video). PATRIARHIA DORESTE O PAZA MAI BUNA A BISERICILOR. Sa fie supravegherea politieneasca solutia?

17-06-2012 3 minute Sublinieri

Florentin Puşcoiu, principalul suspect în cazul odioasei crime din biserica “Naşterea Sfantului Ioan Botezătorul” din Focşani a fost reţinut seara trecută pentru 24 de ore, urmand ca astăzi să fie prezentat instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă pentru comiterea infracţiunii de omor calificat. Potrivit celor declarate noaptea trecută de către prim-procurorul Ioan Lefter, acesta este în proporţie de “99.9% autorul crimei din biserică”.
Anchetatorii spun că tanărul în varstă de 30 de ani şi-a schimbat în mod marcant comportamentul în ultima perioadă, după ce a revenit din Italia, şi căuta rezolvarea problemelor sale în biserică, acumuland astfel o serie de frustrări. Prim-procurorul Lefter a precizat că motivul crimei este unul de natură religioasă, fără să ofere mai multe amănunte prinvind motivatia exacta a acestui gest extrem.

“Avem îndoieli cu privire la starea psihică a acestuia, pentru că în ultimele luni, cât a fost plecat în Italia, comportamentul său s-a schimbat foarte mult. Şi-a făcut rost de cărţi de religie şi nu a găsit răspunsuri în aceste cărţi, iar ieri, când a mers la biserică, nu a primit explicaţiile pe care le dorea şi l-a lovit pe preot de două ori, o dată în cap şi apoi cu cuţitul în inimă”,  a declarat prim-procurorul Ioan Lefter.

Iniţial, suspectul nu şi-a recunoscut fapta, însă, în faţa probelor care îl incriminau, a cedat la ancheta. Una din pistele care a condus la prinderea suspectului după 10 ore de căutări a fost apelul anchetatorilor către protopopul de Focşani de a-i întreba pe preoţii din municipiu dacă vreun enoriaş corespunde descrierii din portretul robot şi dacă a venit pentru explicaţii ale versetelor biblice, aşa cum a făcut-o Puşcoiu.

Ridicat de poliţişti din  apartamentul său din municipiu, prezumtivul criminal a povestit anchetatorilor faptul că sâmbătă dimineaţă a mers la preotul Tudor Marin cu nişte versete din Biblie şi i-a cerut acestuia să i le explice pe intelesul sau. Nemulţumit de răspunsul primit criminalul l-a lovit pe preot cu un cuţit în cap şi abdomen. Anchetatorii încearcă să afle şi ce i s-a întâmplat tânărului în Italia, întrucât se pare că s-a intors acasa speriat si foarte afectat de experientele de acolo.

Tânărul nu este în relaţii bune nici cu familia, zilele trecute el ameninţându-şi mama cu un cuţit, potrivit unor surse apropiate anchetei. Florentin Puşcoiu şi-a recunoscut fapta şi a declarat că o regretă. El a mai fost cercetat, în noiembrie 2011, pentru port de cuţit în spaţii publice, mai exact intr-un bar. In activităţile de prindere a autorului au fost implicati 154 poliţişti, 28 jandarmi, cu sprijinul echipei operative de la nivelul Direcţiei Investigaţii Criminale a IGPR, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea.

Criminalul preotului Tudor Marin a fost dus astăzi de anchetatori la apartamentul unde locuieşte, pentru percheziţie. Timp de două ore, anchetatorii i-au răscolit apartamentul pentru a ridica probele în dosarul crimei.

Oamenii legii au ridicat din apartament o biblie, hainele cu care a fost îmbrăcat şi mai multe înscrisuri cu caracter religios. În faţa blocului unde locuieşte criminalul s-au adunat peste 100 de vecini de pe stradă, furioşi pe cel cu care au convieţuit până aseară.

Când a fost scos din apartament, Florentin Puşcoiu a spus următoarele cuvinte: „A fost ordinul Domnului! Nu-mi pare rău ce s-a întâmplat”, fiind imediat huiduit de vecini.

Acesta a fost băgat în dubă şi dus la instanţă unde va fi propus pentru arest preventiv.

Avocatul său din oficiu a declarat pentru România TV că la originea crimei se află un vis pe care Puşcoiu l-a avut cu puţin timp înainte de a comite fapta, el declarând anchetatorilor că în acel vis i-au apărut preoţi cu chip de diavol.

Patriarhia Română a aflat cu profundă uimire şi durere de uciderea preotului Tudor Marin în biserica Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul din municipiul Focşani, judeţul Vrancea, astăzi, 16 iunie 2012.

Este regretabil faptul că tocmai în biserică, unde preotul predică pacea şi iubirea faţă de semeni, un preot paşnic şi venerabil este ucis cu cruzime. Această crimă oribilă arată starea alarmantă de degradare, de violenţă şi de nesiguranţă din societatea românească de azi. Prin urmare, este nevoie ca şi bisericile, fiind spaţii de utilitate publică religioasă a comunităţilor locale, să fie mai bine păzite şi protejate.

Familiei îndurerate a Părintelui Tudor Marin şi parohiei îndoliate din Focşani Patriarhia Română le adresează condoleanţe şi se roagă Domnului Iisus Hristos să odihnească sufletul preotului Tudor Marin în ceata drepţilor.

Nota noastra:

Patriarhia a pus degetul pe rana atunci cand a descris starea actuala a societatii:

Această crimă oribilă arată starea alarmantă de degradare, de violenţă şi de nesiguranţă din societatea românească de azi.

In schimb, in fraza imediat urmatoare, ceva strain se strecoara in acest comunicat al Bisericii:

Prin urmare, este nevoie ca şi bisericile, fiind spaţii de utilitate publică religioasă a comunităţilor locale, să fie mai bine păzite şi protejate.

Daca ar fi fost comunicatul Ministerului de Interne sau al altei institutii publice imbibata cu limba de lemn a oficialitatilor, ar fi fost mai de inteles. Utilitate publica, paza si ordine, “siguranta si incredere”, vorba Politiei. Nu inseamna ca rationamentul este corect, caci o mai mare supraveghere (inclusiv prin camere video omniprezente) nu a facut ca o societate sa aiba un grad de delicventa mai scazut. Insa, asa gresit, rationamentul si limbajul respectiv ar fi oarecum “firesti” daca ar veni de la autoritatile publice.

Insa aici avem comunicatul Patriarhiei. Te-ai fi asteptat ca, dupa ce constata starea deplorabila a societatii, sa se adauge:

Prin urmare, acum mai mult ca niciodata, e momentul sa constientizam cat de mult ne-am indepartat de Dumnezeul cel Viu si sa ne pocaim, sa ne rugam mai mult, sa cerem mai staruitor ocrotirea Lui, a Maicii Sale si a tuturor sfintilor Sai.

Sau ceva de acest gen…

Nu a fost cazul. Comunicatul constata sec, contabilicesc, managerial, si identifica solutia: paza, ordine si siguranta. Gardieni, camere video, garduri de protectie… Sa Il pazim pe Dumnezeu cu Jandarmeria, cum ar veni.

Degradarea societatii nu poate fi remediata cu Jandarmeria, nu poate fi vindecata cu supravegherea politieneasca.

Patriarhia, ca institutie reprezentativa a Bisericii, ar fi trebuit sa o stie si sa o comunice. Caci daca nu ea, atunci cine?

Mai adaugam faptul ca ar fi fost necesar, din partea Patriarhiei, o mai buna si mai ampla comunicare pe acest subiect. De la crima, s-au facut auzite atatea aberatii legate de asa-zisa motivatie religioasa a faptasului, atatea legaturi inepte, incat o clarificare a termenilor si a limitelor cat de cat decente in care poate fi purtata o discutie pe marginea cazului ar fi fost de dorit. Este incredibil autismul de care dovada o patriarhie care baga bani cu nemiluita intr-un trust de presa.


Categorii

1. DIVERSE, Opinii, analize, Patriarhul Daniel, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Video

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

25 Commentarii la “Ucigasul parintelui Tudor Marin a fost prins (Video). PATRIARHIA DORESTE O PAZA MAI BUNA A BISERICILOR. Sa fie supravegherea politieneasca solutia?

 1. Biserici pazite de body-gard ? Nici pe vremea comunismului nu am avut asa ceva…:-)

 2. CAZUL PREOTULUI OMORÂT ÎN BISERICĂ. Focşănenii vor justiţie populară: „Moarte pentru moarte!”
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/cazul-preotului-omorat-in-biserica-focsanenii-vor-justitie-populara-moarte-pentru-moart.html

  Scandalul a avut loc după ce procurorii au finalizat percheziţia la casa lui Florentin Puşcoiu. Zeci de vecini s-au strâns în faţa blocului lui Florentin Puşcoiu, în momentul în care procurorii au venit să facă percheziţia apartamentului. Focşănenii din cartierul Sud se dezic de faptele vecinului lor. Scandalul a început în momentul în care, Florentin Puşcoiu a fost luat la întrebări de ce a comis orobila crimă. „A fost ordinul Domnului. Nu-mi pare rău de ce-am făcut“, a spus tânărul Imediat vecini au început să-l huiduie. „Moarte pentru moarte, ca să nu ne mai fie frică să stăm în casă! Aşa-i cu justiţia, nu-ţi face dreptate!”, a strigat o gospodină. Corul huiduielile au acompaniat-o ăe aceasta. Deasupra tuturor s-a făcut auzit glasul unui bărbat de aproximativ 40 de ani. “Îi dă 25, şi după 25 de ani vine şi mai face alta. Acesta e dement, se cunoaşte după faţă”, s-a dat atotştiutor bărbatul. „Să se ducă dracu’!”, a conchis o bătrânică. Vecinii povestesc vrute şi nevrute despre Florentin Puşcoiu. Mai nou tânărul ar fi avut probleme cu alcoolul, ar fi fost scandalagiu, şi-ar fi bătut părinţii sau că ar fi fost condamnat pentru o faptă de tâlhărie la închisoare cu suspendare. Mai mult, spun vecinii, Florentin Puşcoiu nu ar fi de religie ortodoxă, şi ar fi adeptul unei secte neoprotestante.

 3. “Mai mult, spun vecinii, Florentin Puşcoiu nu ar fi de religie ortodoxă, şi ar fi adeptul unei secte neoprotestante”

  Din tot ce am putut asculta si citi in legatura cu acest caz, sunt convinsa ca e vorba de un sectant…

  In acelasi timp, “moarte pentru moarte” nu este o idee crestina, si oamenii ar trebui sa fie calmati chiar de preotii Bisericii Ortodoxe, caci Hristos nu ne-a spus omorati-i pe dusmani, ci “Binecuvantati-i pe dusmani” !
  Sa urmam cuvantul Domnului Hristos, caci razbunarea este a diavolului si produce si mai multa violenta !

 4. Dar exista deja biserici pazite (cel putin o persoana care se ocupa de asta ,mai ales in timpul slujbelor angajat al bisericii probabil).

 5. Vai de mine! Comunicatul Patriarhiei Romane este mai rau decat crima insasi! Cum asa, eu crestin sa vin la biserica punandu-mi nadejdea in camere de supraveghere si jandarmi??? Nevrednici sunt cu totii, cel putin acum in momentul in care au dat comunicatul.
  Dumnezeu sa-l ierte pe parintele Tudor Marin.

 6. Mirela la ce te referi tu sunt probabil gardieni ce au rolul de a izgoni de la biserici pe cerşetorii care intră în biserici şi deranjează pe oameni de la rugăciune cerşind bani în timpul slujbei şi mergând în biserică printre oameni.

 7. Asa eate!!
  Si la biserica la care merg in mod curent exista un bodyguard.
  Dar ceva imi spune ca nu este in regula.Imi creaza chiar o stare de disconfort sufletesc!
  Alta trebuie swa fie solutia.

 8. Hrisanti*
  Nu era sectant. S-a marturisit miercurea trecuta, l-am vazut ca am fost si eu la marturisit. Niciodata nu am vorbit cu el, il stiam doar din vedere. Pare sa nu fie chiar intreg la minte…

 9. @ Valentin:

  Hmmmmm….

  S-a spovedit? La preotul pe care l-a ucis?

 10. Intr-adevar dezamagitor comunicatul Patriarhiei. Te-ai fi asteptat la niste solutii mai duhovincesti…

  “De n-ar zidi Domnul casa, in zadar s-ar osteni cei ce o zidesc; de n-ar pazi Domnul cetatea, in zadar ar priveghea cel ce o pazeste.”

 11. @ Hrisanti:

  Avocatul acestuia a declarat că tânărul are discernământ, era perfect conştient, iar crima a fost premeditată. Puşcoiu a venit la biserică să i se explice un verset din Evanghelia lui Matei: “Feriţi-vă de proorocii mincinoşi, care vin la voi în haine de oi, iar pe dinăuntru sunt lupi răpitori”.

  Citiţi mai mult: Apostolul Satanei a ucis în Casa Domnului – Din ţară > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/apostolul-satanei-a-ucis-in-casa-domnului-987297.html#ixzz1y8WRdDIB
  EVZ.ro

 12. Din acelasi articol, o mostra de enormitate ignara, marca inregistrata Evenimentul Zilei:

  “Preotul ar putea fi declarat martir”

  Uciderea părintelui Tudor Marin (69 de ani) este primul caz din România în care un slujitor al Domnului este omorât în lăcaşul de cult. Potrivit cutumelor bisericeşti, preotul ar putea fi declarat martir, deorece şi-a dat viaţa pentru credinţă. Imediat după uciderea acestuia, Patriarhia a reacţionat: “Această crimă oribilă arată starea alarmantă de degradare, de violenţă şi de nesiguranţă din societatea românească de azi”.
  Sute de enoriaşi au venit ieri la biserica “Sfântul Ioan Botezătorul”, unde a avut loc o slujbă de curăţire.

  Citiţi mai mult: Apostolul Satanei a ucis în Casa Domnului – Din ţară > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/apostolul-satanei-a-ucis-in-casa-domnului-987297.html#ixzz1y8YlQaYQ
  EVZ.ro

 13. Iertati-mi gandul, insa eu cred ca parintele s-a sfintit prin propriul sau sange si nu trebuie plans, ci laudat si mers la inchinat la el, iar pentru bietul frate ucigas trebuie sa ne rugam si sa ne aratam iubirea fata de el in modurile in care biserica ne invata de atatea mii de ani. Pentru ca doar iubirea de vrajmasi sfinteste sufletul omului, si pentru ca si acest ucigas este chip si asemanare a lui Dumnezeu si urandu-l pe el, pe Hristos il uram.
  De aceea, sunt de acord cu cei care considera ca nu de paza au nevoie bisericile, ci de cat mai multi clerici si laici activi si care sa recatehizeze poporul nostru.
  Post cu pace!

 14. Mie nu-mi pare nimic nefiresc in comunicatul Patriarhiei. Si nu cred ca Patriarhul nu ar fi trup si suflet ortodox. Iata si de ce:

  Intr-o garda, singara pe care am facu-o la un anumit spital, fiind singura in cabinet am gasit din’intamplare’ in dulap o carte care descria activitatile Sf Sinod,ca o dare de seama, in perioada fostului patriarh. Parintele Daniel era trimis de multe ori pe atunci in strainatate la reuniuni ecumenice si rapoartele facute de el cu aceste ocazii arata ca EL CONDAMNA ECUMENISMUL, va rog sa retineti, CONDAMNA. Eu il consider un om deschis la minte, foarte bun gospodar. Nu-mi pare de loc de condamnat vreo actiune a sa si, foarte meticuloasa fiind, am urmarit aceste actiuni cu multa atentie.

 15. @Andy
  Despre sfintenia parintelui doar Dumnezeu stie.E cert insa ca moartea napraznica a mai sters din pacate.

 16. Si asa, din pacate, am putut vedea pana la ce lucruri si fapte ingrozitoare se poate ajunge daca luam in seama visurile si nalucirile, si ne incredem in ele.

 17. @Delia:

  Nu are legatura cu ecumenismul comunicatul si parerea noastra despre el, ci cu faptul ca mai potrivit, am considera noi, ar fi fost un apel la pocainta, nu la jandarmerie.

  In ceea ce priveste ecumenismul, si noi am remarcat faptul ca PF Daniel condamna ecumenismul sincretist, si am aratat in postari dedicate acest lucru. Asta nu inseamna insa ca nu participa, incurajeaza, initiaza sau transmite un mesaj, in functie de context, care sa fie mai mult decat un ecumenism practic, al filantropiei, de care se prevaleaza, ajungand inclusiv la …sincretism. E gresit sa spunem ca ar condamna ecumenismul, PF Daniel cel mult critica o abordare relativist-teologica in dialogurile ecumeniste, dar nu e foarte credibil cand statueaza asa ceva in timp ce mentioneaza “reformularea dogmelor” in propriile sale discursuri…

 18. Andy,
  ar trebui sa ne fie mila si de sarmanii tirani care au facut o multime de mucenici, precum si de Iuda, vanzatorul, nu?
  Pana sa ne fie mila de ei, sa incepem cu inceputul. Sa ne fie mila intai de victime…

 19. @Ioana
  Da, ar trebui sa ne fie mila si de ei. Mantuirea noastra si a lor s-ar fi putut produce si fara greselile lor, de aceea mai vrednici de mila sunt ei decat victimele lor. Pentru ca daca o victima are poarta inimii deschisa sa primeasca cainarea, compasiunea, vinovatul nu se asteapta decat la osandire din partea lumii si a lui Dumnezeu.
  iertati!

 20. @cristi_g
  Ai dreptate, despre starea de sfintenie a parintelui numai Dumnezeu stie. Dar din cate am aflat pana acum, pentru mine e clar faptul ca a fost ucis pentru credinta pe care o propovaduia, credinta drept slavitoare ortodoxa, insa daca ai dovezi contrare, te rog sa le prezinti. Altfel, e martir. (punct)

 21. @ cristi_g

  Frate, a fost ucis pentru ca era preot a lui Hristos, nu din alt motiv. Deci a murit pentru Hristos, deci este mucenic.

  Ce o fi atat de complicat si de ce ne-om indoi atat ?

  In alta ordine de idei, este interesant modul in care a fost analizat acest caz de catre mass media.

  Procurorul spunea ceva gen: “Era un om care isi insemna citate din Biblie si chestii religioase pe foi, deci e clar ca avea un comportament deviant” sau “In locuinta lui s-au gasit scrieri cu caracter religios si o Biblie” si alte chestii asemenea.

  Deci, atentie, daca iti notezi chestii religioase pe o foaie sau citate din Biblie, risti sa devii, pentru “oamenii legii” din Rromania, automat, suspect de delir mistic, paranoia, schizofrenie, samd (mentalitate pur bolsevica). Daca asta este tot probatoriul lor … noroc ca l-au constrans cumva sa cedeze si sa marturiseasca in ancheta, ca altfel … (desi faza asta e cam riscanta si au fost multe cazuri de oameni nevinovati ajunsi dupa gratii in acest mod).

 22. Pingback: UCIGASUL PREOTULUI TUDOR MARIN, ATRAS DE O SECTA NEOPROTESTANTA? Politia din Focsani si vecinii spun ca nu [VIDEO] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 23. 1. moarte ptr moarte? Asa au fost educati focsanenii intru iubirea crestina?
  2. supravegherea bisericilor de catre politie?!!! E bine …sa vedem si noi amaratii de rand cu ce fel de Jeepan vin preotii ultrasfintiti.

  Doamne ajuta!

 24. Exista un singur caz cind omul poate judeca si condamna: cind se judeca si se condamna pe sine. Pentru semenii nostrii care gresesc avem voie doar sa ne rugam(indirect, fara sa fim linga ei) si sa-i ajutam sa iasa la lumina(direct, fata in fata nu prin “intermediari”). Iar cind cineva judeca si condamna un preot sfintit ortodox sau pe Patriarh neaparat sa se gindeasca ce duh i-a insuflat judecarea si condamnarea.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare