AUSCHWITZ-UL DIN TURDA: orasul otravit cu tone de mercur şi insecticid (VIDEO) – o alta tragedie colectiva documentata de echipa lui Carmen Avram

7-03-2011 1 minut Sublinieri

 • Antena3: 

Auschwitz-ul din Turda: oraşul otrăvit zace pe un teren îmbibat cu tone de mercur şi insecticid

De zece ani, în inima oraşului Turda, pe ruinele fostei uzine chimice, copii şi adulţi respiră vapori de mercur  şi praf cancerigen pentru câteva kilograme de fier vechi.

După ce fabrica a fost abandonată, tone de substanţe au rămas la îndemâna localnicilor, sunt împrăştiate prin Turda şi purtate de vânt până pe autostrada Transilvania. O mare firmă privată şi-a asumat decontaminarea pe o sumă uriaşă şi, spun unii, dubioasă – 70 de milioane de euro.

Emisiunea “În premieră” cu Carmen Avram a difuzat duminică, 6 Martie, un material incredibil despre pământul otrăvit cu tone de mercur din inima oraşului Turda.

Terenul din centrul Turdei este plin de mercur şi zeci de alte substanţe cancerigene. Oamenii locului ignoră pericolul convinşi că nu li se poate întâmpla nimic rău. Nimeni nu le-a spus că e pericol de moarte.

Pentru că ştiu ce se întâmplă acolo, experţii oficiali nu s-au deplasat la faţa locului, speriaţi că se vor îmbolnăvi.

Fosta uzină chimică din Turda a fost falimentată şi distrusă în mod voit pentru că la faţa locului existau interese de milioane de dolari.

Omul de afaceri arab care a cumpărat fabrica şi-a scos investiţia. Se pare că tonele de mercur rămase au fost vândute prin tranzacţii ilegale.

În plus, poluarea cu mercur nu numai că este extrem de periculoasă, dar şi imposibil de controlat.

Mai mult, în inima oraşului, în pământ, au fost uitate 60.000 de tone de insecticid. Comuniştii au aruncat substanţele la întâmplare, iar democraţia le-a permis să se răspândească.

Consecinţele sunt dramatice. Substanţele se răspândesc în pământul pe care pasc vacile ajungând în laptele şi carnea consumate de populaţie.

[…]

După ediţia din 6 martie, când emisiunea “În premieră” a prezentat un reportaj despre pământul otrăvit cu tone de mercur din inima oraşului Turda, oamenii au început să se ferească să vorbească despre poluare. Autorităţile susţin că s-au auto-sesizat şi au efectuat mai multe controale în zonă, dar nu au găsit nimic din ce a fost prezentat.

Convins de reporterii “În premieră” să se deplaseze la faţa locului, videprimarul oraşului Turda a acceptat cu greu să recunoască gravitatea situaţiei. Nu a vrut să afirme că mercurul a fost “plantat” dar s-a declarat sceptic cu privire la provenienţa acestuia.

A doua zi, oficiali de la ISU, Prefectură, Poliţie, Mediu au ajuns în curtea fostei uzine de la Turda şi păreau să vadă pentru prima oară dezastrul. Explicaţia autorităţilor a venit la scurt timp: în vară, când au fost efectuate controalele, din cauza temperaturii, mercurul s-a vaporizat. Unde se duce acest metal periculos când este în această stare, nu a putut nimeni să răspundă.

Oficialii de la Mediu, iritaţi de faptul că au fost puşi faţă în faţă cu faptele, au evitat să dea declaraţii, refuzând să discute orice aspect legat de mercurul din pământul de la Turda.Categorii

Articolele saptamanii, Documentare/ Reportaje, Razboiul impotriva Romaniei, Razboiul impotriva sanatatii, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “AUSCHWITZ-UL DIN TURDA: orasul otravit cu tone de mercur şi insecticid (VIDEO) – o alta tragedie colectiva documentata de echipa lui Carmen Avram

 1. http://194.152.42.99/videos/107486f6ecb3822.flv acesta este linkul de download direct a emisiunii

 2. @ Anca:

  Limbajul necuviincios face ca mesajele sa nu poate fi aprobate, ne pare rau.

 3. Turda a fost ucisa metodic de catre rechinii locali (asa zisii afaceristi, adica fosti mininomenclaturisti si urmasii lor, in combinatie cu politicienii locali).
  Toate marile intreprinderi, care aveau mii de oameni ca si angajati, au fost falimentate cu o frenezie vecina cu ura sau sunt in prag de faliment. Nici cea mai mica grija nu au avut fata de oamenii din Turda. Banul a dictat tot, banul a dezumanizat tot. Cei care mai muncesc, o fac pe salariul minim si sunt tratati, de neoimbogatitii locali, mai rau ca si sclavii, pe principiul ”Firma trebuie sa fie inaintea familiei, pentru ca de aici duci mincare la familie!”. Perversiune morala extrema.
  Cimentul din Turda a construit trei porturi la Marea Mediterana, sticla din Turda a intrat in casele din intreaga Europa si in laboratoarele medicale din intreaga lume, izolatorii ceramici turdeni au fost pusi pe stilpii tuturor retelelor electrice din tara si strainatate, industria chimica romana si straina a avut un stilp important in Chimicele din Turda, cum mai erau cunoscute, iar prefabricatele de aici au construit blocuri in intreaga tara, toate Daciile vechi au componente de la S.C. Turdeana, iar o vreme si multe masini straine; …si multe alte intreprinderi de care eram mindrii prin faptul ca parintii nostri lucrau acolo.
  Lacomia rechinilor postrevolutionari combinata cu o incompetenta totala in managementul afacerilor pe care au pus mina, a ucis tot. Toti imbogatitii locali care au distrus economia Turzii sunt fie atei, fie masoni, in cel mai bun caz anticlericali fanatici.
  Economia locala este la pamint dar avem mai multe sedii de banci decit magazine, iar ”mindria noastra locala” (a celor vinduti), este ca avem si un District Rotary. Numai rotile din sigla Rotary se mai invirt, restul este blocat sau mort.
  Turda a fost a doua forta economica a judetului Cluj, care concura aproape la egalitate cu ”metropola” Cluj Napoca. Din ce a fost, nu a mai ramas nimic. Marea majoritate a tinerilor peste 25 de ani sunt plecati si nu au de gind sa se mai intoarca. Cei care termina liceul (daca), abia asteapta sa plece din oras.
  Orasul asta are peste 1900 de ani de la prima atestare documentara, iar acum este real pe moarte. Sunt mindru de istoria orasului meu natal, dar imi este rusine de prezentul rusinos al acestuia, chiar daca nu ni se datoreaza. Dusmanii natiunii romane sunt mult mai organizati.
  Reportajul arata doar structura dramei turdenilor, detaliile sunt infinit mai complexe si catastrofice.
  Numai Dumnezeu mai este speranta turdenilor. Dar si pe Acesta il abandoneaza.
  Din pacate ortodoxia este in regres in oras. Penticostalii si iehovitii fac un prozelitism agresiv si foarte bine structurat. Numarul caselor de adunare neortodoxe depaseste, de o vreme incoace, numarul bisericilor ortodoxe. Iehovitii au construit la Turda o sala de adunare care se spune ca este cea mai mare din sud-estul Europei. Iar in pe str. Tineretului penticostalii au o sala de adunare cu o capacitate de locuri si cu facilitati care depaseste cea mai mare biserica ortodoxa din oras. In valul de disperare ce a cuprins orasul sectarii ”ajuta” si economic pe cei saraci, si, le ofera o reteaua de plecat in strainatate.
  Inca din vremea comunistilor bisericile nu erau pline decit la de Sf. Pasti si de Craciun. Acum tinerii sunt la secte (majoritatea), iar in bisericile ortodoxe vezi intre cinci si zece tineri intre 30 si 40 de ani, restul sunt pensionarii si 3-4 copii.
  Turda il paraseste pe Dumnezeu, iar Dumnezeu ne da drama timpurilor prezente ca sa ne trezim.
  Turda devine Iadul, iar Iadul, se stie, nu este plin de cei pe care nu ii iubeste Dumnezeu, ci de cei care nu il iubesc pe El.
  Turda este un arhetip al intregii Romanii.
  Doamne ajuta!

 4. Interesant mi se pare si faptul ca acesta emisiune a fost facuta dupa tipicul unei emisiuni TV occidentale. De acest gen putem vedea si in Franta, unde se divulga cum deseurile radioactive (de la minele de uraniu) sunt duse, de exemplu, in parkingurile de fotbal. Aici in plus sunt si Laboratoare particulare, precum CRIIRAD care analizeaza, controleaza, depisteaza radioactivitatea in mediu. Se iau interviuri pana si ministrilor si rezultatul nu pare deloc vizibil. Cel mult populatia este informata, dar in spatele acestei informari cred ca se mai urmareste si alt ceva.

 5. Pingback: Razboi întru Cuvânt » O poveste tulburatoare, cu rezonante biblice, despre o REGASIRE MIRACULOASA A DOUA SURORI DESPARTITE DE VREMURI ACUM 75 DE ANI
 6. Pingback: Razboi întru Cuvânt » NEAM SARAC IN TARA BOGATA: Cum profita strainii de resursele naturale imense ale Romaniei, in asistenta nepasatoare a statului (VIDEO, In premiera)
 7. Pingback: MOLDOVA NOUA, inecata in PRAF CANCERIGEN
 8. Pingback: O TARA VANDUTA LA FIER VECHI: Moartea oraselor industriale romanesti (VIDEO, “In premiera”) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 9. Pingback: O altfel de destramare a Romaniei: "MAREA DEFRISARE", APOCALIPSA PADURILOR ROMANIEI - ancheta TV la "Romania, te iubesc" (I) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 10. Pingback: ROMANIA OTRAVITA – Reportaj cutremurator “In premiera” despre DEZASTRELE ECOLOGICE de la Geamana (Rosia Poieni) si Baia-Mare (video+transcript) - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare