Banca Mondiala: turbulentele pot duce la O NOUA CRIZA MONDIALA

18-01-2012 1 minut Sublinieri


Banca Mondială a redus prognoza de creştere economică globală pentru acest an de la 3,6% la 2,5%, cea mai drastică revizuire din ultimii trei ani, anticipând că intrarea zonei euro în recesiune va accentua impactul încetinirii creşterii economice pe marile pieţele emergente, transmite Bloomberg. BM anticipează o contracţie de 0,3% a Produsului Intern Brut al zonei euro, revizuind estimarea anterioară de plus 1,8%. Pentru SUA, prognoza de creştere economică a BM a fost coborâtă de la 2,9% la 2,2% în 2012.

“Chiar şi aceste cifre mult mai slabe sunt foarte nesigure. Declinul din Europa şi creşterea mai slabă de pe pieţele emergente generează riscul ca cele două evoluţii să se antreneze reciproc, rezultând într-un deznodământ şi mai negativ”, avertizează BM în raportul Perspective Economice Globale prezentat miercuri.

China a anunţat miercuri că investiţiile străine directe au scăzut în decembrie în cel mai accentuat ritm din iulie 2009, evoluţie care justifică temerile BM că economiile emergente ar trebui să se pregătească pentru vremuri grele. Instituţia financiară cu sediul la Washington consideră că turbulenţele din zona euro au potenţialul de a declanşa o nouă criză financiară mondială.

Prognozele de creştere economică înaintate de bancă presupun că zona euro va reuşi să depăşească, chiar şi cu mari dificultăţi, criza datoriilor de stat, potrivit declaraţiilor lui Justin Lin, economistul şef al BM. În cazul unui eşec, condiţiile economice din cele mai afectate trei sau patru state se vor deteriora semnificativ, iar pieţele de capital vor îngheţa, criza urmând să fie “mai îndelugnată şi mai profundă decât ultima (cea din 2008-2009 – n.r.)”, fără să “cruţe” nicio ţară, consideră oficialul.

Economia globală a crescut anul trecut cu 2,7%, după un avans de 4,1% în 2010 şi o contracţie de 2,3% în 2009, potrivit estimărilor BM. Revizuirea prognozei de creştere economică globală efectuată miercuri, de 1,1 puncte procentuale, este cea mai drastică din ianuarie 2009, când instituţia a redus prognoza pentru acel an cu 2,1 puncte procentuale.

Criza e santajul prin care UE isi intareste dominatia supranationala, in prezent cu ajutorul Germaniei:

5) europenii sunt speriati, ceea ce ii face sa implementeze masuri pe care in mod normal nu le-ar adopta, cum ar fi austeritatea sau ratificarea unor tratate pe care nu le agreeaza de fapt. A ceda suveranitatea pentru a mentine economia Europei va parea un targ echitabil;

6) amanarea crizei economice este un alt avantaj de partea Germaniei, care foloseste spriinul financiar al BCE pentru a evita un colaps final care va deveni totusi, o problema reala ulterior. In 2012 Stratfor considera ca situatia economica din UE se va inrautati, dar nu va ajunge la colaps, tocmai prin acest echilibru precar pe care Germania si BCE il folosesc pentru a obtine centralizarea europeana.

De asemenea, si:

 


Categorii

1. DIVERSE, Criza datoriilor suverane, Criza mondiala, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “Banca Mondiala: turbulentele pot duce la O NOUA CRIZA MONDIALA

  1. Santaj, intr-adevar. Termenul de criza a erodat de ceva vreme simturile noastre si nu mai are efectul scontat.
    Dar europenii sufera alaturi de noi, dragii de ei si fac apel la guvernanti sa mai lase putin din stransoare fraiele:

    Intrebat dacă situaţia politică din România ar putea face subiectul unei discuţii în Parlamentul European, aşa cum este cazul Ungariei, Schulz a răspuns: “Este devreme pentru a mă pronunţa, dar am văzut în ultimele zile mişcări enorme în ţară şi recomandarea mea pentru guvernele din toate ţările, dar pentru România în special, (…) este să îi ia foarte în serios pe acei oameni care sunt cu adevărat în stradă, pentru că sunt oameni care nu mai au speranţă pentru viitor. Iar oamenii fără speranţă pentru copiii lor merită să fie luaţi în serios şi recomand tuturor acţiuni economice urgente pentru a îmbunătăţi traiul de zi cu zi. Oamenii din stradă nu sunt interesaţi de dezbaterile noastre instituţionale, ci de viitorul copiilor lor”.

    http://www.mediafax.ro/externe/martin-schulz-recomand-guvernului-roman-sa-ii-ia-foarte-in-serios-pe-protestatari-sunt-fara-speranta-9156128

    Parca in filmele politiste am mai vazut asta, politistul intelegator se impotriveste din rasputeri impotriva colegului nemilos si fara strop de omenie …

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare