Traian Basescu mai vrea doi ani de ROBIE FMI. Viktor Orban a cerut aceluiasi FMI sa-si INCHIDA REPREZENTANTA DE LA BUDAPESTA

16-07-2013 2 minute Sublinieri

basescu9475356_55003000

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi la întâlnirea cu directorul general al FMI, Christine Lagarde, că România are nevoie să fie asistată încă doi ani, arătând că ţara noastră a reuşit să finalizeze al doilea acord cu FMI, deşi au fost câteva probleme, dar au fost depăşite.

“Am reuşit să finalizăm al doilea acord cu FMI. Să fim cinstiţi, au fost câteva probleme, dar cu bunăvoinţa tuturor acordul a fost finalizat. Acum trebuie să pornim unul nou“, a afirmat Băsescu la începutul întâlnirii cu directorul FMI.

Lagarde a precizat că se află pentru prima dată în România şi abia aşteaptă negocierile pentru următorul pas, arătând că trebuie făcute mai multe reforme structurale.

Directorul general al FMI se află în România, luni şi marţi, iar miercuri, o misiune a Fondului va veni la Bucureşti pentru discuţii privind un nou acord de împrumut cu România. Autorităţile au precizat anterior că doresc ca noul acord să fie încheiat pentru o perioadă de doi ani. Cel mai recent acord al României cu FMI şi UE, în valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autorităţile române ca preventiv, fără să fie trase fonduri, după o înţelegere de tip stand-byde circa 13 miliarde de euro semnată în 2009 şi finalizată în 2011.

Ultimul acord a fost parafat în primăvara anului 2011, în continuarea acordului început în 2009, şi trebuia să se încheie în martie 2013. Board-ul FMI a aprobat în martie cererea autorităţilor române de extindere cu trei luni a acordului, pânã la sfârştul lunii iunie, astfel încât Guvernul să aibă timp să reducă arieratele şi să adopte măsuri de îmbunãtţire a managementului companiilor de stat.

Preşedintele Băncii Centrale Ungare (MNB) György Matolcsy, fost ministru al Economiei în Cabinetul premierului conservator Viktor Orban, a cerut luni Fondului Monetar Internaţional (FMI) să-şi închidă reprezentanţa de la Budapesta.

Scrisoare de mulţumire

Matolcsy i-a trimis o scrisoare directorului general al Fondului, doamna Christine Lagarde, în care a mulţumit instituţiei că a ajutat Ungaria, într-un moment în care ţara se afla în pragul falimentului, relatează vg.hu. În epistola către Lagarde, fostul ministru explică faptul că Ungaria intenţionează să ramburseze ultimele rate ale împrumutului de la FMI (circa 2,2 miliarde de euro) înainte de încheierea acestui an, şi deci înaintea termenului prevăzut iniţial, cel de 31 martie 2014. La începutul anului 2013, FMI şi-a completat procedura de urmărire a împrumutului. În consecinţă, nu mai este necesar ca FMI să-şi menţină un biroul de reprezentare la Budapesta”, a explicat Matolcsy în scrisoarea sa.

În total, Ungaria a luat un împrumut de 20 e miliarde de euro de la Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi de la Banca Mondială. Irina Ivaschenko, şeful reprezentanţei FMI în Ungaria, a anunţat deja că va pleca în august, dar a adăugat că nu ştie dacă în planurile FMI există un succesor la post, notează presa ungară.

Măsură de campanie electorală

Portalul economic ungar Portofolio face însă legătura între rambursarea totală a datoriei către FMI şi data alegerilor legislative, care sunt prevăzute să aibă loc în primăvara lui 2014. În opinia jurnaliştilor de la Portofolio, Guvernul lui Viktor Orban doreşte astfel să îşi arate independenţa faţă de Fondul Monetar, care îşi are sediul la Washington.

În cursul mandatului său, premierul Viktor Orban a criticat de mai multe ori FMI pentru maniera în care gestionează criza şi a lansat chiar o campanie publicitară naţională, acuzând instituţia că “vrea să ia banii pensionarilor pentru a-i da băncilor”. În acelaşi timp, Ungaria a depus o solicitare pentru o nouă linie de împrumut de circa 15 miliarde de euro pentru a beneficia de o “plasă de securitate”, dar negocierile nu au dus nicăieri.


Categorii

1. DIVERSE, Acordul cu FMI

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “Traian Basescu mai vrea doi ani de ROBIE FMI. Viktor Orban a cerut aceluiasi FMI sa-si INCHIDA REPREZENTANTA DE LA BUDAPESTA

  1. Nici unul nici altul nu’s de capul lor…Insa e interesata tabla de sah a Estului Europei, acum in miez de criza mondiala.

  2. „Îmi pare rău că trebuie să v-o spun, dar acest pământ e prea frumos şi prea bogat ca să-l puteţi păstra fără luptă. Vi-l vor lua!” (Jean-Marie Le Pen, om politic francez, în atenţia poporului român)

    http://www.cotidianul.ro/romania-sufletelor-moarte-cum-poate-disparea-o-tara-213338/

  3. Pingback: VAL DE CONCEDIERI IN ADMINISTRATIE SI COMPANII DE STAT ANUNTAT DE PREMIERUL PONTA [video]/ Noul acord cu FMI ne forteaza sa VINDEM ultimele COMPANII DE STAT - Recomandari
  4. Pingback: FMI: ASASINII ECONOMICI AI ROMANIEI. De ce ni s-a impus privatizarea CFR MARFA si CE JAF se pregateste la CUPRUMIN? [extrase video din Secvential si Jocuri de putere] - Recomandari
  5. Pingback: Cum procedeaza Ungaria cu BANCILE: verifica LEGALITATEA creditelor in valuta si a CLAUZELOR nefavorabile - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare