BISERICA GRECIEI CONDAMNA OFICIAL MASONERIA ca “SISTEM RELIGIOS INITIATIC SINCRETIST”, reinnoind o decizie sinodala mai veche. PATRIARHUL ECUMENIC BARTOLOMEU NEAGA LEGATURA CU MASONERIA

20-05-2014 1 minut Sublinieri

Ǡͅ`Ʌс ӕ͏ďӠЅщτϕ 2013-2014--בǓԏӠ̐ύǓ

 • Graiul Ortodox:

Enciclica Sfântului Sinod al Bisericii Greciei
prin care este condamnată masoneria

Sfântul Sinod al Bisericii Greciei a dat publicității sus-menționata enciclică, prin care își reafirmă fidelitatea față de hotărâri mai vechi, prin care Biserica Greciei condamnă masoneria și arată că este incompatibilă calitatea de creștin cu aceea de mason. Îi cheamă pe toți cei rătăciți să părăsească masoneria și să se întoarcă la adevărul Bisericii noastre.

Prezentăm mai jos textul complet al enciclicei:

”Prin decizie sinodală, luată în cadrul Ședinței Sinodului Permanent din 19 martie a.c., vă facem cunoscut că Sfântul Sinod al Bisericii Greciei, în ședința menționată și ca urmare a propunerii Comisiei Sinodale Antieretice, își reafirmă prin prezenta enciclică poziția împotriva masoneriei, invocând Actul sinodal din 12.10.1933 și Proclamația Sfântului Sinod al Bisericii Greciei din 4.10.1996, care condamnă masoneria și consideră incompatibilă calitatea de creștin ortodox cu aceea de mason.

Sfântul Sinod insistă categoric asupra celor stabilite prin hotărârile sale anterioare [din 12.10.1933 și din 4.10.1996]. Reafirmă că masoneria reprezintă un sistem religios inițiatic sincretist incompatibil cu Biserica, cu totul diferit, separat și străin de Biserică. Demonstrează categoric că însușirea de mason, sub orice formă a ei, este incompatibilă cu aceea de creștin ca mădular al Trupului lui Hristos. În actul mai sus menționat al Sfântului Sinod al Bisericii Greciei, masoneria este în mod special înfierată ca sistem de credințe sincretiste, a cărui natură obscură este cu totul contrară adevărului creștin care arătat în plină lumină.

Sfântul Sinod reînnoiește condamnarea masoneriei înaintea poporului cu nume creștin și informează responsabil că absolut nimeni dintre ierarhii Bisericii Greciei nu este membru al vreunei loji masonice, nici nu întreține relații cu masoneria. Respingem orice eventual zvon care susține contrariul ca fiind total neîntemeiat și fals, neavând alt scop decât să provoace confuzia în rândul poporului ortodox, compromiterea Bisericii și a prestigiului Păstorilor acesteia.

Condamnând încă o dată masoneria cu multă responsabilitate, îi chemăm pe cei rătăciți să se întoarcă la cunoștința adevărului prin nemăsuratul Har și prin mila Dumnezeului și Domnului nostru Iisus Hristos.

† Arhiepiscopul Atenei, IERONIM, Președinte

† Mitropolitul Karýstiei și Skýro-ului, Serafim

† Mitropolitul de Néa Krίni și Kalamarίa, Procopie

† Mitropolitul Tesalonicului, Antim

† Mitropolitul de Paramýthia, Philiatón și Ghiroméri, Tit

† Mitropolitul Grevenelor, Serghie

† Mitropolitul Mithýmnei, Hrisostom

† Mitropolitul de Mitilini, Ereso și Plomário, Iacov

† Mitropolitul Thivei și Levadίei, Gheorghe

† Mitropolitul Paronaxiei, Calinic

† Mitropolitul de Ílion, Acharnón și Petroúpoli, Atenagora

† Mitropolitul de Zakynthos, Dionisie

† Mitropolitul de Kifisίa, Amaroúsi și Oropós, Chiril, Secretarul-Șef al Sinodului Permanent

† Mitropolitul Diavleίei, Gavriil”.

Ortodoxos Typos 2 mai 2014 nr. 2020 p.8

Traducere Mihail Ilie (G.O.)

***

Patriarhul Ecumenic dezminte ca are legaturi cu masoneria

În urma unor articole apărute în presă, Patriarhia Ecumenică dezminte categoric prin prezenta că Preafericirea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu are vreo legătură cu masoneria.

Patriarhia Ecumenică, 28 noiembrie 2013

Din partea Secretariatului General al Sfântului Sinod al Patriarhiei Ecumenice

Sursa: http://www.patriarchate.org/news/releases/announcement-28-november-2013

Traducere Anna Theodoru

284B94E6-8444-41AC-AAAE-D3FD80CBA72F_w974_n_s


Categorii

1. DIVERSE, Ierarhi greci, Masonerie, Patriarhul ecumenic Bartolomeu

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “BISERICA GRECIEI CONDAMNA OFICIAL MASONERIA ca “SISTEM RELIGIOS INITIATIC SINCRETIST”, reinnoind o decizie sinodala mai veche. PATRIARHUL ECUMENIC BARTOLOMEU NEAGA LEGATURA CU MASONERIA

 1. Sfantul Sinod al Bisericii Greciei marturisete adevarul care este credinta in Dumnezeu,Maica Sfanta si Sfinti…fericiti vor fii acesti Ierahi cu adevarat vrednici de HRISTOS-DOMNUL.

 2. Ei, ca nici nu mai sti ce sa crezi de grecii astia…

  In orice caz e o impletire intre Biserica si putere ce nu s-a mai vazut!

  Reprezentanţii Bisericilor Ortodoxe pe lângă Uniunea Europeană s-au întâlnit la Bucureşti

  Comitetul Reprezentanţilor Bisericilor Ortodoxe pe lângă Uniunea Europeană (CROCEU) s-a reunit vineri, 16 mai, la Palatul Patriarhiei din Bucureşti la iniţiativa şi invitaţia Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Delegaţii au participat la seminarul de dialog având ca temă „Familia în contextul crizelor actuale“, informează “Ziarul Lumina”.

  În deschiderea seminarului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit cuvântul intitulat „Familia în contextul european actual“. În continuare, mesaje au fost rostite de IPS Emmanuel, Mitropolitul ortodox grec al Franţei şi moderatorul CROCEU, Eugen Teodorovici, ministrul român pentru Fondurile Europene, Angela Filote, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România. La lucrările seminarului desfăşurate pe două sesiuni au participat: IPS Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal, preşedintele Reprezentanţei Patriarhiei Române pe lângă Uniunea Europeană; PS Episcop Porfirie, reprezentantul Bisericii Ortodoxe a Ciprului pe lângă UE, IPS Mitropolit Athanasie, reprezentantul Bisericii Ortodoxe a Greciei pe lângă UE, precum şi alţi clerici, parlamentari europeni, membri ai instituţiilor europene şi experţi europeni.

 3. Şi la noi se impune o astfel de înnoire a condamnării masoneriei, mai ales că a căpătat amploare la nivel mondial. Şi e ştiut că misiunea ei este tocmai demolarea credinţei şi instalarea normelor “europene” tolerante. Oare ai noştri au puterea să facă ceva măcar de nivelul gestului PF Bartolomeu? Măcar de faţadă.

 4. @ exegeticus:

  Si PF-ul nostru a dezmintit asta formal printr-un comunicat oficial, acum cativa ani. Insa, in ambele cazuri… nu stim cat e de relevant.

 5. Ce-mi place la ierarhii greci ca spun adevarul direct si poporul este instruit cunoscand adevarul prin participarea la slujbe. Imi place ca sunt ierarhi marturisitori. Ai nostri au ramas, cu extrem de putin exceptii, tributari mentalitatii dobandite in comnunism, aceea de a nu spune nimic si a mentine oamnenii in necunoastere, doar la nivel de rit.Daca nu ar fi fost cartile aparute dupa 89, precum si siteuri ca acesta, prin participarea la slujbe nu am fi aflat mare lucru. Prcatic preotii si ierarhii nostri nu tin predici, nu spun nimic ce i-ar puea aduce in conflict cu stapanii acestei lumi.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare