Braila – tinta fara scapare in caz de atac al Iranului

8-03-2011 1 minut Sublinieri

Actualele adăposturi au fost amenajate în timpul Războiului Rece şi au instalaţii de fitro-ventilaţie vechi de peste 25 de ani. Doar 20% din populaţie încape în adăposturi. Situaţia este îngrijorătoare cu atât mai mult cu cât municipiul este la limita razei de acţiune a rachetelor iraniene cu rază medie de acţiune Shahab 3.

Deşi după schimbarea regimului de alianţe politico-militare România s-a trezit în zona cea mai expusă din punctul de vedere al unui conflict armat, din anul 1982 până în prezent nu a mai fost construit niciun adăpost antiaerian.

În cele 60 de adăposturi existente în Brăila, pot întra în condiţii de supra aglomerare mai puţin de 20.000 de persoane. Restul intră în subsolurile blocurilor sau în beciurile caselor în condiţii care nu se ştie cât de proprii sunt.

„Multe dintre adăposturi, mai ales cele aflate în subsolul blocurilor, au fost transformate de propietarii apartamentelor în boxe. Utilizarea este permisă de lege cu condiţia ca atunci situaţia o impune locurile respective să fie de urgenţă degajate şi să se poată reveni la starea lor de funcţionare“, ne-a declarat lt. col. Vasile Bădără, şeful Protecţiei Civile din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dunărea” Brăila.

La limita dintre război şi pace

Municipiul Brăila este, din anul 2008, la limita razei de acţiune a rachetelor cu rază medie de acţiune iraniene Shahab 3 (Meteor). Lansate din silozuruile fixe din apropierea capitalei Teheran, ele pot lovi Brăila. De reţinut că aceste rachete, preluate şi modernizate după modelul nord-coreean Nodong 1, pot transporta 990 kg încărcătură de luptă în compartiment unic sau până la cinci ogive.

„Ca vector balistic, Shahab 3 poate atinge ţinte din ţara noastră în mai puţin de jumătate de oră. Este o ameninţare de care trebuie ţinut cont. În plus cele aproape 1.000 kg de material fisonabil care pot fi transportate pot aduce daune nu numai municipiului nostru în caz că acesta ar fi vizat ci şi municipiului vecin, Galaţi, ne-a explicat col.(r) Gheorghe Ardeleanu, fost rachetist cu experienţă în domeniul lansărilor de luptă din Palatinsk-Kazahzstan.

Specialiştii din cadrul Protecţiei Civile execută periodic antrenamente de evacuare şi de pregătire a populaţiei.

„Anual avem exerciţii în care implicăm forţe din toate compartimentele inspectoratului prin care verificăm capacitatea de reacţie şi intervenţie”, ne-a declarat lt.col. Vasile Bădără, şeful Protecţiei Civile din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Brăila.

Dar trebuie spus că este destul de anevoios, dacă nu imposibil de efectuat un exerciţiu la care întreaga populaţia municipiului să participe. Oricum în cazul unui atac apocaliptic venit din zona cea mai fierbinte a globului este greu de crezut că din Brăila ar rămâne altceva decât doar un pustiu de beton calcinat.Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Presa

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “Braila – tinta fara scapare in caz de atac al Iranului

  1. Pingback: Nu exista alte iesiri din criza mondiala: INFLATIE SAU RAZBOI! SAU... AMANDOUA LA UN LOC - arata economistii Ilie Serbanescu si Liviu Voinea (VIDEO)
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare