BREXIT REUSIT, rasturnand in extremis toate asteptarile! MAREA BRITANIE IESE DIN U.E. in urma referendumului de joi – MOMENT CU ADEVARAT ISTORIC si CRUCIAL pentru EUROPA, dar antrenand un posibil lant dramatic de consecinte. NIGEL FARAGE: “E ZIUA INDEPENDENTEI!” (video). Incepe DEZMEMBRAREA UE? (update)

24-06-2016 20 minute Sublinieri

576cbe56682ccfcef2e744d5

©GULLIVER/GETTYIMAGES

  • Antena3:

BREXIT. Britanicii au schimbat istoria Europei. Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană

Britanicii au votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană, potrivit estimărilor marilor canale de televiziune ale ţării, la finalul unui referendum istoric care a făcut deja să se simtă primele sale efecte asupra pieţelor asiatice, potrivit AFP şi Reuters.

[…]

LIRA STERLINĂ, LA CEL MAI SCĂZUT NIVEL

Valoarea lirei sterline a scăzut la bursa din Tokyo cu 5%, ajungând la nivelul cel mai de jos faţă de dolar după 1985.

Vineri dimineaţa, puţin înainte de previziunile BBC şi ale altor canale britanice, liderul partidului eurofob UKIP, Nigel Farage, a spus că începe “să viseze la un Regat Unit independent”.

Preşedintele francez Francois Hollande estimase că va trebui “să angajeze o relansare a construcţiei europene” oricare ar fi rezultatul referendumului.

Alte consecinţe economice imediate pentru ţară şi dincolo de ea – un Brexit ar prejudicia pe termen lung, au prevenit marile instituţii financiare internaţionale, de la FMI până la OCDE.

[…]

MAREA BRITANIE, UN PRECEDENT. O ALTĂ ȚARĂ EUROPEANĂ cere REFERENDUM

Liderul formaţiunii politice olandeze anti-imigraţie Partidul Libertăţii, Geert Wilders, a cerut vineri organizarea unui referendum privind apartenenţa ţării sale la Uniunea Europeană, după ce britanicii au votat pentru ieşirea din blocul comunitar, relatează Reuters.

Vrem să ne controlăm singuri ţara, banii noştri, frontierele noastre şi politica noastră privind imigraţia”, a transmis, într-un comunicat, liderul Partidului Libertăţii (de extremă-dreapta). 

Wilders, care conduce în sondajele de opinie, a spus că dacă va fi ales prim-ministru al Olandei la alegerile generale din martie, atunci va convoca la rândul său un referendum. “Să lăsăm poporul olandez să decidă”, a afirmat el. 

“Olandezii trebuie cât mai repede să aibă şansa de a-şi exprima opinia privind apartenenţa ţării lor la Uniunea Europeană”, a mai declarat el.

Un sondaj transmis în această săptămână de postul de televiziune Een Vandaag arată că 54% dintre cetăţenii Olandei, ţară membră fondatoare a UE, vor un astfel de referendum. 

“Este momentul unui nou început, bazându-ne pe forţa şi suveranitatea noastră”, a spus Wilders.

Rezultatul referendumului de joi arată că britanicii au votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană, conform numărătorii voturilor în aproape toate secţiile.


Chirieac dupa BREXIT: Pisicile grase de la Bruxelles ar trebui sa se schimbe fundamental…

BREXIT. Bogdan Chirieac: Nu se aștepta nimeni, nici chiar Bruxelles-ul nu are un plan B în acest caz

”Nu se aștepta nimeni până la urmă, și nici chiar Bruxelles-ul care nu are un plan B pentru ieșirea Marii Britanii din UE. E un moment istoric și pentru Marea Britanie, și pentru Uniunea Europeană, și pentru România”, a comentat analistul politic Bogdan Chirieac, vineri, într-o intervenție telefonică la Antena 3.

Datorită numărului mare de off-shore-uri, Marea Britanie se poate descura singură mai bine decât Germania, spre exemplu, a apreciat analistul.

”Marea Britanie e singurul stat din UE care își poate permite, fără probleme pe termen mediu și lung, să iasă din UE. 33% din off-shore-urile mondiale aparțin Marii Britanii, deci ei se pot descurca și separat de UE. Alte state nu o pot face, nici Germania”, a adăugat Chirieac.

[…]

***

Poate ca U.E. isi da seama ca birocratia sa, toate fițele pe care le fac comisarii europeni si conducerea asta de la Bruxelles trebuie sa se schimbe fundamental. Asa-numitele fat cats, “pisici grase” de la Bruxelles, platite cu super bani pentru a nu face nimic, ar trebui sa se schimbe fundamental… […] In Europa ma invata si cum sa tai porcul, si de cate ori sa fac sex pe saptamana sau pe an, ce fel de mancare sa mananc. Ei bine, lucrurile astea tin la natiunile noastre…”

  • DC News: Brexit, un duș rece necesar pentru toată Europa

    de Bogdan Chirieac

    24 iunie 2016. Brexit. Șoc și consternare la Londra. Șoc și consternare la Bruxelles, Berlin, Paris. La Washington este miezul nopții, dar se pare că președintele Obama a fost deja informat. Bursa din Tokio resimte primele efecte, yen-ul se întărește considerabil. Moneda japoneză devine valoare de refugiu. Același lucru se întâmplă și cu francul elvețian. Berna se pregătește, din nou, să facă față unei crize mondiale, unde Elveția este o zona de calm și stabilitate. Bucureștiul nu înțelege ce se întâmplă. Aici lumea era obișnuită să asculte orbește ordinele incompetenților – prea mulți incompetenți – de la Bruxelles. Liderii români nu-și pot imagina că o națiune poate avea altă opțiune decât cea stabilită de Comisie. La Beijing lumea își vede de treaba. Din vârful a cinci mii de ani de civilizație, chinezii consideră că este prea devreme să evalueze consecințele Brexit-ului în acest moment. Vor mai încerca o analiză peste vreo 200 de ani. În schimb, bucurie, votcă şi kazacioc – la Kremlin. Visul european riscă să se prăbuşească cu zgomot. Fără Marea Britanie, axa Berlin-Moscova curăţată de ideologie poate funcționa impecabil.

    Puţină lume ştie că referendumul de ieşire a Marii Britanii din UE a fost promis de premierul David Cameron în campania electorală pentru a învinge un partid populist, care îşi luase avânt. Un lider politic mediocru, departe de standardele de curăţenie morală şi financiară propăvăduite altora de către britanici. Tatăl său, bătrânul Cameron, între timp decedat, apare în Panama Papers. Dar acesta este ultimul lucru care i se poate reproşa. Doar Marea Britanie deţine 33% dintre zonele off shore din lumea întreagă.

    Acum, Cameron, care şi-a anunţat demisia, pune în pericol existenţa Regatului Unit: Scoţia şi Irlanda de Nord vor să rămână în UE. Cameron este doar unul dintre liderii europeni foarte slabi din ultimele două decenii, de la înălţimea lui Mitterand, Kohl sau Blair s-a coborat la Sarkozy, înlocuit de tristul Holland, Berlusconi şi Cameron. D-na Merkel este un conducător excepţional, dar numai pentru Germania. Or, Europa are nevoie de lideri continentali.

    Decizia britanicilor – care deşi consultativă va fi respectată de parlament – este un duş rece în primul rând pentru administraţia de la Bruxelles. Administraţia europeană este îngrozitor de costisitoare şi extraordinar de ineficientă. Conducerea Uniunii Europene a abandonat principiile de bază ale capitalismului: concurenţa şi productivitatea. Pisicile grase de la Bruxelles nu reuşesc, sub nicio formă, să integreze un nucleu dur al Europei. Formulele găsite sunt doar birocratice, nu sofisticate.

    Toată lumea vorbeşte astăzi de efectul de domino. Olanda, Danemarca, Cehia, dar chiar şi Le Pen din Franţa cer referendumuri de ieşire din UE. În limbajul marxist de odinioară, s-ar spune că Uniunea Europeană este o necesitate obiectivă. Nicio ţară europeană de una singură nu poate face faţă globalizării coloşilor precum SUA, China, sau Rusia. Este adevărat că cea mai bine pregătită ţară de a supravieţui în afara UE este Marea Britanie. Şi asta datorită Commonwealth-ului, adică a fostelor colonii care însumează două miliarde de oameni. Şi, totuşi, centrul financiar european nu se afla nici la Frankfurt, nici la Paris, ci în City of London. Puţină lume ştie că pentru a tranzacţiona pe piaţa bancară europeană e nevoie de un paşaport european de tipul celui pe care îl au şi cetăţenii. Americanii sau elveţienii nu au acest drept. Şi atunci, din cele 1400 de instituţii financiare din City, o treime sunt americane şi o treime sunt elveţiene. Ele au făcut cunoscut că nu vor tranzacţiona în UE dintr-o ţară non-UE. În doi ani, cât va dura procesul de ieşire a Londrei din UE, cu toţi se vor muta pe continent.

    Pentru România efectele se vor vedea în perioada următoare. Nu este vorba doar despre monedă sau comerţ, importantă este geopolitica. Este o chestiune de timp, până când curentul autonomist va produce efecte în Ţinutul Secuiesc. Ungaria lui Viktor Orban, puternic sprijinită de Rusia, va prinde aripi. România are o elită politică schimbată cu forţa prin cătuşe, şi-a măcelărit singură companiile cu capital românesc şi este mai vulnerabilă ca oricând la soft power-ul ce se va exercita din Vest, dar care va fi manevrat de păpuşarii de la Kremlin. Românii au toate motivele de îngrijorare profundă după Brexit-ul de astăzi. Până acum singurul lucru în favoarea noastră a rămas originea etnică a preşedintelui ales, Klaus Iohannis. Va fi greu să-i zugrăveşti pe români ca ultranaţionalişti şi să exerciţi presiuni asupra ţării din acest motiv.


BREXIT: Marea Britanie iese din Uniunea… de medialert

  • Digi24:

Presa internațională, despre BREXIT: Regatul Unit a murit astăzi

Ziarul Daily Mirror a deschis ediția de vineri cu titlul „We are out” („Am ieșit”). Jurnaliștii au scris despre consecințele economice și politice pe care le are Brexitul. Ziarul britanic de stânga i-a încurajat, anterior, pe cetățenii din Marea Britanie să voteze pentru rămânerea în Uniunea Europeană.

De asemenea, ziarul The Sun a folosit un joc de cuvinte pentru prima pagină „See EU later” („Ne vedem mai târziu, UE”). Pe lângă analizele privind consecințele Brexitului, The Sun a notat și reacțiile internauților de pe rețelele de socializare, care au ironizat Marea Britanie pentru decizia luată.

The Economist a titrat „Marea Britanie și UE, o rupere tragică”. În analiza realizată de jurnaliștii de la The Economist se atrage atenția că Marea Britanie ar putea intra în recesiune.O economie mult mai puțin vibrantă înseamnă locuri de muncă mai puține, taxe mai puține și, în fine, măsuri de austeritate. Rezultatul referendumului va zdruncina și economia mondială fragilă deja. Scoțienii, dintre care cei mai mulți au votat ca să rămână în UE, acum vor fi mai nerăbdători să se elibereze de Regatul Unit, așa cum aproape că au reușit în 2014”, se arată în analiza The Economist.

Presa din Germania a tratat Brexitul cu puțin umor. Publicația taz.de a ilustrat articolul privind ieșirea Marii Britanii din UE cu poza faimosului motan din Downing Street, Larry. „După referendumul pentru Brexit, au ales să plece”, a fost explicația care a însoțit fotografia.

Bild a titrat „Britanicii au ales out. Cameron se retrage. Ziua neagră a Europei”. 

Revista politică Cicero a titrat, referitor la Brexit, „ Rămas bun de la Uniunea Europeană”. 

În Franța, Le Nouvelle Observator a scris că „Da, Regatul Unit a murit astăzi”. De asemenea, publicația a atras atenția că ieșirea Marii Britanii din UE a provocat un „seism global”. 

Paris Match a titrat „După Brexit, David Cameron e out”. Jurnaliștii francezi au atras atenția că David Cameron este cel care a promis organizarea acestui referendum al cărui rezultat l-a făcut să demisioneze. „Dacă te joci cu focul, te arzi, mai ales în politică”, a notat Paris Match.

L’Express a venit cu o interpretare diferită cu privire la Brexit și a titrat „Brexitul, o șansă pentru Europa”. Acesta este un nou început. Politicile Europei erau pe moarte și votul britanicilor pentru Brexit le pot învia”, au scris jurnaliștii francezi. 

În Spania, El Mundo notează că „Brexitul câștigă. Regatul Unit decide să abandoneze Uniunea Europeană”. Un alt titlu din presa spaniolă arată că „Brexitul prăbușește lira și forțează demisia lui Cameron”. 

Italienii de la Corriere della Sera titrează „Marea Britanie părăsește Europa. Panică pe burse. Colaps global”. 

Peste Ocean, Washington Post scrie că „Britanicii șochează lumea și se rupe de Uniunea Europeană. Liderul britanic demisionează”.Votanții britanici și-au sfidat liderii și aliații internaționali și au tăiat relațiile cu Uniunea Europeană, după un referendum care a provocat haos pe piețele financiare, l-a forțat pe premierul britanic să demisioneze și a dat startul la o nouă luptă pentru independență din partea Scoției”, au notat jurnaliștii americani. 

The New Yorker scrie că votul pentru Brexit aruncă Marea Britanie și Uniunea Europeană în dezordine. 

Boston Herald conchide că decizia britanicilor a înmărmurit lumea și a tulburat piețele financiare. 

[…]

see-eu-later

BREXIT | Marea Britanie optează pentru ieșirea din UE, lira cade dramatic

S-a încheiat votul în Marea Britanie, pentru referendumul despre care se spune că va schimba soarta Uniunii Europene indiferent de rezultat. Este un vot dat de britanici, dar este hotărâtor pentru întreg spaţiul comunitar. Taberele au fost aproape la egalitate, dar sondajele dădeau un avantaj taberei pro-UE. Pe măsură ce au început să sosească rezultatele, tabăra Brexit s-a instalat însă în frunte. După câteva ore, s-a produs răsturnarea de situație, iar suspansul a continuat până spre dimineață când a devenit clar că britanicii vor să iasă din UE.

ACTUALIZARE. Nimic nu se mai poate întâmpla care să răstoarne rezultatul. Mai sunt de centralizat voturile din cinci centre, dar ele nu ar mai putea influența datele finale. Este clar că rezultatul votului este BREXIT.

ACTUALIZARE. Predicțiile BBC și Sky News: Rezultatul votului este în favoarea ieșirii din UE.

Britanicii au votat în proporție de 52 la sută să iasă din Uniunea Europeană, într-un referendum istoric ce pune capăt celor 43 de ani în care Regatul Unit a făcut parte din UE. 

Capitala Londra și Scoția au dat un vot ferm proeuropean, dar acesta a fost subminat de rezultatele slabe ale taberei proeuropene în nordul Angliei, dar și în Țara Galilor. 

Într-o primă reacție, premierul Scoției a declarat că acest rezultat arată clar că “populația Scoției se vede ca făcând parte din UE”, o aluzie la o eventuală nouă încercare de desprindere de regat.

La rândul său, în Irlanda de Nord, liderul Sinn Fein a apreciat că votul britanicilor în favoarea părăsirii UE dă tărie cauzei pe care o susține, aceea a convocării unui referendum pe tema reunificării Irlandei.

ACTUALIZARE. Mai sunt de centralizat rezultatele de la mai puțin de 100 de centre de numărare. S-au numărat voturile în peste trei sferturi din centre (300 din 382), iar tabăra BREXIT conduce cu 51,73 la sută, față de 48,23 la sută din voturi în tabăra proeuropeană.

Alte centre importante unde s-a votat pro-BREXIT: Kingston (68 la sută), Southampton (57,9 la sută).

ACTUALIZARE. Luton, oraș situat în apropierea Londrei, unde sunt numeroși imigranți, a votat în favoarea ieșirii din UE, cu 57 la sută din voturi.

ACTUALIZARE. Surpriză. Birmingham, unul dintre cele mai mari orașe din Marea Britanie, a votat în favoarea ieșirii din UE. 

[…]

Birmingham constituie a doua cea mai mare regiune de votanți, după Irlanda de Nord. Diferența dintre voturile pro-Brexit și voturile pro-UE a fost de circa 3.000.

ACTUALIZARE. O liră sterlină valorează 1,34 dolari, cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani.

ACTUALIZARE. Nigel Farage face declarații și revendică victoria pentru tabăra Brexit:

„Va fi o victorie pentru oamenii adevărați! Să scăpăm de tot ceea ce a mers rău!”

ACTUALIZARE. Lira cade dramatic, la niveluri pe care nu le-a mai atins din 2009, transmite BBC.

[…]

REACȚII. Brexit-ul deschide Cutia Pandorei

Votul britanicilor de a ieși din UE aduce un argument în plus pentru naționaliști și riscă să producă un efect de domino. 

IRLANDA DE NORD. Votul britanic de ieșire din UE ne întărește cauza pentru un referendum pe tema desprinderii de Regatul Unit, a declarat vineri președintele Sinn Fein, cel mai mare partid naționalist din Irlanda de Nord.

„Acest rezultat schimbă dramatic peisajul politic aici, în nordul Irlandei, și ne vom intensifica eforturile pentru convocarea unui referendum pe tema reunificării Irlandei”, a declarat Declan Kearney. „În consecință, Guvernul britanic a consolidat orice mandat de reprezentare a populației de aici, din nordul Irlandei, în condițiile în care nordul este scos din Europa”, a mai spus el.

SCOȚIA. „Votul de aici (din Scoția – n.r) arată clar că oamenii  își văd viitorul ca parte a Uniunii Europene”, a declarat premierul scoțian, Nicola Sturgeon.Așteptăm rezultatul final, dar Scoția a vorbit – și a vorbit ferm”, a declarat premierul, într-o aluzie la faptul că ar putea convoca un nou referendum de declarare a independenței.

David Cameron își anunță intenția de a demisiona

Premierul britanic David Cameron și-a anunțat intenția de a demisiona. El a declarat vineri că va mai rămâne în funcție până în octombrie, adică până la conferința partidului.

David Cameron a spus că negocierile cu Bruxelles-ul pentru ieșirea din UE trebuie să înceapă în mandatul unui nou prim-ministru.

Este prima reacție a premierului britanic după ce referendumul pe care l-a convocat a consfințit că majoritatea britanicilor vor ieșirea din UE.

Premierul conservator David Cameron a făcut campanie pentru rămânerea în UE, în timp ce colegul său de partid, fostul primar al Londrei, Boris Johnson, a făcut campanie pro-Brexit.

David Cameron, premierul Marii Britanii: „Nu cred că este normal să fiu eu omul care conduce ţara către următoarea sa destinaţie şi nu este o decizie pe care am luat-o uşor. Dar cred că este în interesul naţional să avem o perioadă de stabilitate. Nu trebuie să facem azi o foaie de parcurs, dar din punctul meu de vedere ar trebui să avem un nou premier până la deschiderea congresului partidului Conservator în octombrie.”

„Negocierile cu Uniunea Europeană vor începe cu un nou prim-ministru şi cred că ar fi corect ca acest premier să ia decizia cu privire la momentul invocării articolului 50 şi începerea procesului legal pentru ieşirea din Uniunea Europeană. Vreau să le dau asigurări britanicilor care locuiesc în alte ţări europene şi cetăţenilor europeni de aici că nu vor apărea schimbări imediate. Nu vor apărea schimbări în modul în care călătoriţi, în modul în care se face comerţ sau sunt vândute serviciile noastre”, arată David Cameron.

  • Active News:

Nigel Farage, discurs TERIBIL după victoria Brexit: Sper ca victoria noastră de azi să ducă la prăbușirea acestui proiect falimentar numit UE. Să ne bucurăm de o Europă a statelor naționale suverane

Liderul partidului UKIP (Partidului Independenței Marii Britanii), Nigel Farage, a reacționat la victoria taberei care dorește să părăsească Uniunea Europeană în referendumul de ieri și a spus că  speră ca ziua de 23 iunie să intre în istorie ca “Ziua independenței Marii Britanii”.

Într-un discurs ținut la sediul de campanie al taberei pro brexit, Farage a mai declarat că referendumul este o victorie a oamenilor normali în fața multinaționalelor, a băncilor și a “marii politici”.

Îndrăzniți să visați, zorile se ridică peste un Regat Unit Independent. Va fi o victorie pentru oamenii normali, oamenii decenți, pentru oamenii reali. Am luptat împotriva multinaționalelor, împotriva marilor bănci, a politicii [“inalte”- adica mainstream sau transnationale, europene – n.n.], am luptat împotriva minciunii și înșelăciunii…Decența precum și încrederea în națiune o să câștige. Am reușit fără să violență, fără să fie tras un singur glonte… Am reușit prin muncă la firul ierbii, prin oamenii din toate partidele și fără partide…Am făcut-o nu doar pentru noi, ci pentru toată Europa.

Sper ca victoria asta să conducă la prăbușirea acestui proiect falimentar numit Uniunea Europeană și să ne lase cu o Europă a statelor suverane, care să coopereze împreună, să facă activități comerciale împreună și să muncească împreună. Să scăpăm de steagul și imnul (UE-n.n.), de Bruxelles și de tot ce a mers rău. Fie ca ziua de 23 iunie să intre în istoria noastră ca Ziua Independenței noastre”, a spus Farage susținătorilor.

Brexit: o înfrângere a propagandei

de Cristian Dogaru

[…]

Este înainte de orice o înfrângere a propagandei. După asasinarea parlamentarei Jo Cox, toate sondajele au dat în mod miraculos victoria partizanilor rămânerii în UE, o întoarcere la 180 de grade a tendințelor anterioare, deși se aflase repede că asasinul avea probleme psihice și era suporterul unui partid de extremă dreapta ce dorea “dominația albilor” iar motivele unei răzgândiri a electoratului erau deci subțiri.

Două vorbe despre “prăbușirea piețelor”.

Lira cădea vineri dimineață cu 9% față de dolar, până la un raport lira/usd de 1,35, în condițiile în care înaintea referendumului raportul era de 1,5 (la începutul anului o lira valora 1,48 dolari). Nu e atât o reacție emoțională la cald sau o anticipare a evoluției economiei britanice pe termen scurt, ci o caracteristică a piețelor financiare unde lumea joacă preponderent în marjă, folosind bani împrumutați și doar o mică suma capital propriu.

Când apare un asemenea eveniment neanticipat vine un val de apeluri în marjă (cei care au intrat în pierdere sunt chemați să-și completeze repede capitalul) iar în consecință mulți își închid cât mai repede pozițiile pentru a limita pagubele sau acestea sunt închise de brokeri. Cum mulți pariau înainte de primele rezultate parțiale ale votului pe rămânerea în UE, deci cumpărau lire împotriva dolarului, acum prin închiderea acestor poziții se inițiază pozițiile contrare, se vând lirele și se cumpără dolari, așa că e un vârf temporar al cereri pe dolar. În mod sigur, peste 2-3 zile lira va fi mai sus față de dolar decât este la primele ore ale dimineții de vineri…

În ceea ce privește periferia, prima reacție a speculatorilor va fi să se închidă poziții prin sudul și estul Europei, deci deprecieri ale valutelor (raportat la euro dar mai ales la CHF si dolar) și acțiunilor, inclusiv la București.Vești proaste pentu debitorii în CHF, francul fiind valută de fugă alături de dolar…

Sfârșitul UE ar salva chiar Omul European

de Iulian Capsali

Eșecul UE este eșecul ingineriei sociale, al birocrației (comisarilor) ce susține interesele oligarhiei corporatist-bancare, al unei politici de planșetă, al transformării democrației într-un concept folosit cu maximă ipocrizie, al manipulării și al încercării transformării unor realități – națiunile – în dușmanele unui construct imperial mediocru si periculos. 

Identitatea “europeană”, bazată strict pe ratiuni economice inepte și grosiere, de colhoz, debarasate total de orice matrice a spiritualității, este un evident esec. 

Este absolut INCREDIBIL ca singura identitate europeană funciară, cea care a reușit să aglutineze filosofia și arta greacă cu geniul juridic și constructiv roman – Creștinismul – a fost nu numai anulată din pix prin scoaterea sa din Constituția UE, documentul final semnat la Lisabona in 2007, dar se duce o luptă împotriva ei ca pe vremea bolșevismului. De data asta cu mijloace mediatice și directive sau cu rapoarte. 

Istoric, actul de nastere al Europei este Primul Sinod Ecumenic ce a avut loc la Niceea în anul 325 după Hristos. Cine nu ține cont de realitate și își dorește o Uniune bazată pe strict resorturi financiare și o ordine trasată dintr-un centru, e un imbecil periculos. 

Populația Europei este deznădăjduită și sărăcită, sătulă de iluzii și lipsită de orizont. Mai mult, este constrânsă că să fie terenul de lupta al dorinței de hegemonie absolută al corporatocratiei, care exportă nu numai revoluție sexo-marxistă, dar în dorința de a stăpâni toată lumea, vrea să o facă părtașă la o confruntare cu Rusia creștină, una dintre puținele forțe care nu acceptă lumea unipolară.

Această confruntare, dorită de oligarhii de extremă stângă ai planetei, a căror trompetă este Soros, ar însemna distrugerea ireversibilă a Civilizației Europene, transformarea ei în ruină absolută. 

Și așa, prin vacuumarea spiritualității, prin secularizarea forțată, Europa își trăiește, inclusiv din punct de vedere demografic, ultimele clipe. Este simptomatic faptul că pe Bătrânul Continent se iau copiii din familii și se dau așa numitelor “familii” homosexuale. Așa ceva, nici tiranii păgâni nu au gândit. 

Eșecul UE este eșecul utopiei. Suntem conduși de pseudo-elite care nu au înțeles nimic din cele două mari utopii criminale care au devastat secolul trecut – nazismul și comunismul. Ba chiar aceste pseudo elite politice au fost simpatizante, in tinerețe, ale ideologiilor care doreau “binele” umanității.  

Or, această nebunie trebuie oprită, dacă se mai poate.

Singura soluție de oprire a acestui dezastru ar fi revenirea la rădăcini, la Tradiție, la respectul pentru Persoana Umană în detrimentul unui individ incapabil să își aparțină. 

In mod absolut, Europa trebuie sa-L aibă stăpânitor pe Hristos, nu pe un cutare președinte al Comisiei europene, neales de nimeni, deci o monstruozitate antidemocratică.

Europa trebuie să își recupereze sensul. Adică ar trebui să asistăm la marele UEXIT, la recuperarea rolului omului într-o societate care să-i aparțină, nu a unei societăți DE CARE să aparțină. 

Omul european trebuie să-și regăsească rostul în familii și comunități puternice, altfel alienarea prelungită va duce la un dezastru absolut previzibil.

Brexit! O neasteptata si catastrofala infrangere a elitelor europene, a ideologiei si propagandei europene, a insasi ideii de unitate europeana. Democratia britanica a administrat din pozitia de David o uluitoare lectie Goliatului establishmentului european si global.

Sentimente amestecate: Pe de o parte admiratie pentru acest triumf al democratiei si al oamenilor simpli in fata unor forte mediatice, politice si financiare formidabile. Pe de alta parte realizarea trista ca, noi, romanii, suntem probabil intre cei care pierd in urma acestei decizii istorice. Spun “probabil’ pentru ca dupa acest nou episod in care analistii, propagandistii media si predictocratii academic-politologici au fost umiliti atat de profund, trebuie sa ne luam masura si sa ne cantarim bine cuvintele.

Cine va urma? Cine va mai ramane? Va mai avea acum clasa conducatoare europeana din alte tari curajul sa lase decizia pe mana popoarelor pe cale referendara? Probabil ca nu. Ceea ce am vazut in aceasta noapte arata ca spirala tacerii sub presiunea propagandei oficiale duce la efecte impredictibile. Revolta impotriva elitelor va continua insa in mod cert in SUA. Probabiltatea ca insurectia anti-establishment condusa de Trump sa se amplifice creste vazand cu ochii.

Ura si frustarea fata de clasa conducatoare, mediatica si intelectuala cu corectitudinile si programele sale de inginerie sociala, cu aroganta si autosuficienta lor superioara, au atins un punct in care calculul de interes propriu al cetatenilor devine irelevant. Oamenii pur si simplu vor sa le dea peste nas acestor impostori. Am in familie oameni care inteleg bine ca interesele lor materiale sunt afectate de victoria insurgentilor din UK sau SUA dar nu se pot stapani sa aplaude si incurajeze insurectia. Aici au adus decenii de impostura, fals si manipulare politica, ideologica si mediatica.

In fine. Intram intr-o noua era. Intram in teritorii necartografiate. Vor veni cateva zile oribile in care dupa ce isi vor reveni din soc, veninul, furia si neputinta frustrata a agentilor si portavocilor ideologice ale establismentului vor exploda.

Si asta va trece.

Una peste alta, ieșirea Marii Britanii din UE este rezultatul înlocuirii politicului cu tehnocrația, într-o democrație, chiar dacă e una transnațională, precum Uniunea. Cetățenii deposedați de suveranitatea lor se răzbună! Înțelegi aluzia, Julien? Cât despre madam Merkel, să-i fie de cap cu ”austeritatea”! Bă, pe ce pun mâna nemții, se alege praful! Dar e bine! E foarte bine! Noi visăm la cătușe înainte pâinii. O să le avem! […]

Masina de propagandă internaționalista va pune rapid placa deja clasică a Rusiei și a jocului pe care Marea Britanie l-ar face acesteia prin ieșirea din U. E. Nimic mai fals de atât, Marea Britanie a dat o lecție de libertate unei Europe învățată tot mai mult sa facă înțelegeri economice subterane favorabile Rusiei și ale cărei asa zise “elite intelectuale” reproduc tot mai mult acel proiect de translatare a sovietismului diluat în Occident. Politica discreționara și centralista a Bruxelles-ului a fost taxată dur de un electorat britanic imun la propagandă și nedispus sa accepte la infinit directive și reglementări contrare puternicei culturi britanice a libertății și vechii tradiții cutumiare din insulă. […]

O să vă spun acum rapid câteva cuvinte pentru a combate şabloanele care se tot propagă prin social media:
1. BREXIT-ul, dacă va fi pus în aplicare de Parlamentul englez, se va dovedi în plan istoric echivalentul poziţiei Regatului Unit din Al doilea Război Mondial. Anglia, ultimul bastion prin rezistenţa căruia se eliberează Europa.
2. Desfiinţarea Uniunii Europene nu este un dezastru. Dacă actuala structură total nedemocratică şi similară URSS-ului va fi înlocuită de una suplă, cu economii funcţionând pe o piaţă comună şi având euro nu ca monedă principală, ci ca una proxy, lucrurile vor fi mult mai funcţionale. Europa nu are nevoie de un inutil Parlament European şi structuri birocratice inutile.
3. Cei mai afectaţi de BEXIT nu sunt englezii, ci nemţii.
4. Se plânge prea uşor că, în cazul unei desfiinţări a UE ne-ar pica exporturile. Aşa cum am spus-o şi într-un comentrariu la o postare de-a lui Constantin Gheorghe ţările spre care merg exporturile noastre nu fug din locaţie în cazul în care pică UE. În plus, România are un deficit comercial cu Uniunea, astfel încât, per total, lucrurile nu sunt atât de negre. Desigur, opinia necesită clarificări pe care probabil şle voi face pe blog.
5. Cutremurul BREXIT va fi urmat de numeroase alte replici: FR, ES, IT – EXIT.
6. Iniţiaţii ştiau că aşa va fi. Doar de-aia şi-au repatriat aurul!
7. România e în bătaia vântului” spun disperaţii speriaţi de perspectiva unei destrămări. O să vă răspund printr-o întrebare: când anume am fost altfel?

***

UPDATE:

Românii, ca şi ceilalți emigranți, au fost masiv pro-UE, pe care o percep, pe bună dreptate, ca un factor care le încurajează prezența într-o țară unde pot câștiga mai bine decât acasă.

Analiză de Bogdan Radu Herzog

În Marea Britanie, ca de altfel şi în celelalte state industrializate din Europa de Vest, politicile economice de liber-schimb şi de favorizare a imigraţiei, încurajate şi de Bruxelles, au afectat în mod negativ mai ales clasa muncitorilor industriali şi agricoli.

Ramuri industriale, odinioară înfloritoare, sunt pe cale de dispariție. În această situație se găsesc de fapt toate joburile manufacturiere exportate spre alte colțuri ale planetei.

Beneficiarii acestui exod de joburi sunt de fapt o pătură socială restrânsă, concentrată în City-ul londonez, în cazul Marii Britanii, şi o parte din ce în ce mai îngustă din pătura mijlocie.

Românii, ca şi ceilalți emigranți, au fost masiv pro-UE, pe care o percep, pe bună dreptate, ca un factor care le încurajează prezența într-o țară unde pot câștiga mai bine decât acasă.

Această diferență socială și etnică este vizibilă: fostele regiuni industriale din nordul si nord-estul Angliei au votat pentru ieșirea din UE în timp ce zonele urbane cu numeroși imigranți (români, pakistanezi, polonezi) au votat pentru menținerea Uniunii. La fel şi zonele care trăiesc direct sau indirect de pe urma capitalului speculant financiar-bancar, singurul beneficiar de facto al acestui proiect de tip Babel.

Devine tot mai clară diferența între agenda elitelor (care controlează și media tradițională) și realitățile cu care se confruntă oamenii obișnuiți din toată lumea.

Referendumul, care în ciuda manipulării media și a posibilităților de fraudare rămâne vocea majorității, este un mijloc democratic de cenzurare a acestei agende aberante. Rămâne de văzut în ce măsură ni se va mai da voie să ne hotărâm viitorul, odată ce oamenii treziți din procesul hipnotic vor deveni conștienți și se vor opune agendei globaliste.

Bogdan Radu Herzog este licențiat în Relații Economice Internaționale cu Studii în România şi în Statele Unite ale Americii (Rutgers University).

***

Votul dat ieri la referendumul din Regatul Unit are importanță și pentru campania noastră de ocrotire a familiei în Constituția României. Deși vizăm cu totul altceva decât britanicii, mesajul este același: când vine vorba de decizii esențiale, poporul trebuie să fie chemat să decidă. Asta înseamnă democrația.

Dacă s-a putut face un referendum pe un subiect cu implicații atât de mari în toată lumea, nu există niciun motiv pentru care în România să nu poată avea loc referendumul pentru revizuirea art. 48(1) din Constituție. 3 milioane de cetățeni o cer.

Tapalaga a gasit solutiile care sa faca suportabil Brexitul: si mai multa subordonare fata de UE si mai mult globalism….Danutze, eu zic sa te subordonezi numai tu, eventual doar pe linie ierarhica cum esti obisnuit…

Citat Daca Bruxelles-ul va decide sa lase statelor membre mai multa suveranitate tocmai pentru a nu incuraja alte miscari turbionare (deja in Franta si Olanda sunt voci care cer referendum), Romania nu va avea decat de pierdut. S-a dovedit in toti acesti ani ca Romania, la fel ca alte tari din Est, risca sa ajunga rapid neguvernabila daca UE inchide ochii in aplicarea regulilor comunitare. Cvasi-falimentul Greciei este elocvent. Daca in schimb, Bruxelles-ul va merge hotarat spre mai multa integrare, continuand politica cedarii treptate de suveranitate pentru a realiza in final idealul Statelor Unite ale Europei, atunci Romania va avea de castigat. In cazul Romaniei, este vital ca mecanismele de control fiscal sau de tip MCV pe justitie sa fie pastrate si chiar intarite pentru a evita riscul unor derapaje politice grave.

Deci face ce face Danutz si tot la independenta Lulutzei ajunge, indiferent de context omul asta pica in aceeasi pozitie.

Ce agitatie la televiziunile controlate de aceleasi puteri globaliste, parcà ar fi sfârsitul lumii…însà pentru oamenii normali, cei ce nu sunt nici bancheri, nici mari industriali, de-abia acum a început sà ràsarà soarele! Aduceti-và aminte cà UE e condus de niste indivizi numiti de niste interese mondialiste, nu alesi democratic, cà la bazele UE stau niste idei fasciste (càutati pe internet – originile ue, Asselineau)! UE nu a fost creatà pentru interesele cetàtenilor, pentru cà imediat dupà intrarea în marea familie, toate tàrile au ajuns sà aibe datorii enorme, suportate tot de contribuabili si pe termen nedeterminat, adicà copiii copiilor nostri vor fi îndatorati, în acelasi timp se gàsesc miliarde pentru Turcia si pentru valul de migranti! Franta, desi votase NU de la început, a fost bàgatà de fortà si cine a avut de pierdut? Francezul obisnuit! Cine a câstigat? Aceiasi: bancherii, industriasii si marile companii care au putut sà închidà fabrici (vezi Holcimul cu Lafarge, care, ca sà vezi coincidentà, se unirà – si asa se închiserà toate fabricile si uzinele în România si în toate tàrile europene, agricultura fu desfintatà, 3000 agricultori francezi se s[inu]cid pe an, muncitorii de la Telecom la fel, mii de oameni care s-au sinucis de disperare, la noi s-au luat pàmânturile oamenilor etc)! Vai, ce trisà o sà fie madam Lagarde, patroana FMI, anchetatà de mai multe ori de altfel- ea nu plàteste nici un impozit si câstigà sute de milioane pe an , cà nu o sà mai poatà sà dicteze cu aceeasi înversunare legea în tàrile europene! Asa cà cinstiti aceste momente, asa cum se cuvine si rugati-và sà se multiplice càràrile spre independenta tàrilor si nu spre închisoarea lor, asa cum s-a întâmplat pânà acum! Poate o avea si România o sansà, Doamne-ajutà si pentru celelalte tàri, si pentru a noastrà!

***

13494967_790144444418716_4002178575660984964_n

  • Cotidianul:

Se cer referendumuri și în Franța și Italia

Frontul Național, partidul de extremă dreapta francez, cere vineri organizarea unui referendum privind apartenența Franței la Uniunea Europeană, încurajat de faptul că britanicii au votat pentru ieșirea din comunitatea europeană.

“Libertatea popoarelor câștigă întotdeauna în final! Felicitări Regatului Unit. Acum este rândul nostru #Brexit #Frexit”, a scris pe Twitter vicepreședintele Frontului Național, Florian Philippot.

La rândul său, lidera partidului, Marine Le Pen, a descris rezultatul votului din Marea Britanie drept o „victorie a libertăţii” şi a cerut o consultare populară similară în Franţa.

„Aşa cum cer de ani de zile, acum este nevoie de acelaşi referendum în Franţa şi în celelalte ţări ale Uniunii Europene”, a scris Le Pen pe Twitter.

Frontul Național, partid antieuropean, cere de mult timp ieșirea Franței din Uniunea Europeană și a obținut rezultate bune la recentele alegeri.

La rândul său, liderul partidului italian de extremă-dreapta Liga Nordului, Matteo Salvini, a spus că ar trebui să urmeze Italia, după referendumul din Marea Britanie.

“Bravo pentru curajul cetățenilor liberi! Inima, creierul și mândria au învins minciunile, amenințările și șantajul. Mulțumim, Marea Britanie. Acum este rândul nostru”, a scris Matteo Salvini pe contul său de Facebook.

Trump: “Brexit e fantastic”

Donald Trump, aspirantul republican la președinția SUA, a declarat vineri că “britanicii au reluat controlul asupra țării lor”.

“Brexit e fantastic”, a susținut Trump.

  • Stiripesurse:

ANUNŢ OFICIAL: Scoţia vrea independenţă pentru a rămâne în UE/ VIDEO

Opţiunea organizării unui al doilea referendum privind independenţa Scoţiei ‘este pe masă’, a declarat vineri prim-ministrul Scoţiei, Nicola Sturgeon, informează AFP şi Reuters. “Un nou referendum este foarte probabil”, a declarat acesta.

“Este important să analizăm paşii necesari”, a mai precizat premierul, care a explicat că faţă de referendumul din 2014, contextul s-a schimbat semnificativ.

Scoția a organizat în septembrie 2014 un referendum cu privire la părăsirea Regatului Unit. 55,3% dintre scoțieni au votat pentru rămânerea în Marea Britanie, unul dintre principalele argumente fiind tocmai apartenenţa la UE.

  • Hotnews:

Libocor, economist sef BRD: In 10 state UE exista partide nationaliste populiste cu reprezentanti in Parlamentul European. Cred ca vor mai exista initiative de genul Brexit

Majoritatea oamenilor a fost surprinsa de rezultatul referendumului, chiar daca argumentele au fost relativ echilibrate in ambele tabere (In si Out). La nivel de asteptari se miza majoritar pe castigul taberei pro-UE. Pentru moment pietele sunt in incertitudine si in tensiune. Dupa ce vor fi terminat de digerat/tranzactionat “decizia” va urma un mare DEPINDE. Raspunsurile date multor intrebari in perioada urmatoare vor incepe cu “depinde” printre altele si deoarece un precedent nu exista ci se produce chiar acum. In 10 state membre UE exista partide nationaliste populiste de extrema (Belgia, Danemarca, Finlanda, Franta, UK, Grecia, Ungaria, Olanda, Suedia si Slovenia) care au reprezentanti in Parlamentul European.

Prin urmare, cred ca vor mai exista initiative de genul Brexit si probabil prima va fi in Olanda sau Danemarca. Mai mult, probabil precum in cazul UK si in alte cazuri (daca vor fi) profilul alegatorului antisistem va fi identic: persoane cu studii medii si peste 50 de ani. Totodata, si acum precum in 1975, multi votanti (probabil o patrime) au avut aceeasi dilema: “cum sa aleg/votez ? nu stiu suficiente lucruri despre asta”. Rezultatul votului de ieri va avea un impact destul de sever asupra UK si UE pe trei canale: Liberalizare si reglementare, Servicii financiare si Incertitudine. In plus, Brexit va avea impact asupra UK si pe canalul investitiilor. Pe de alta parte, UE pierde al doilea mare contributor la buget (UK acoperea 5.8% din total cheltuieli bugetului UE).

Din punct de vedere economic, Romania are o expunere directa mica pe Brexit alaturi de Italia, Croatia si Slovenia, in comparatie cu state cu o expunere mare precum Olanda, Irlanda si Cipru. Exista insa si un grad de expunere indirecta pentru Romania dat de relatiile economice cu alte state membre UE care au o expunere mare sau semnificativa, au fost afectate sever de crize (financiara si a datoriilor) si sunt inca suficient de vulnerabile la socuri (Irlanda, Cipru, Portugalia, Grecia si Spania).

Din punct de vedere politic, cel mai mare risc vine pe canalul Incertitudinii si este riscul de contagiune, materializat ca urmare a faptului ca Brexit transforma “conceptul” iesirii din UE in realitate.

Oricum trebuie sa tinem seama de faptul ca Uniunea Europeana este, probabil cea mai importanta creatie prin inovatie politica din ultimi 5000 de ani.

Europenii au aratat deja ca se poate si vor face tot ce le sta in putinta sa duca la bun sfarsit demonstratia. Ramane de vazut daca au inteles mesajul britanicilor.

Ramane de vazut daca vor reforma sistemul care a generat perceptia si apoi acceptiunea Europei birocratice, a Europei cu doua viteze sau a Europei periferice. La modul general vorbind, Uniunea poate fi realizata si cu birocratie si cu mai multe viteze si cu abordari separate de centru sau de periferie. Unitatea, nu. Ori, in aceste momente si pe viitor, Uniunea are nevoie de Unitate.

Ramane de vazut, in cele din urma, cine, cand si cum va raspunde celebrei intrebari adresate de Henry Kissinger: “Ce numar de telefon are Europa?”

Liderii UE, declaratie dura dupa Brexit: Marea Britanie trebuie sa paraseasca UE cat mai rapid. Nu va mai exista nici o negociere

Pozitie dura e liderilor UE fata de Marea Britanie dupa votul pentru Brexit. Sefii Comisiei, Parlamentului si Consiliului European cer iesirea rapida a Marea Britaniei din UE si anunta ca nu sunt dispusi la o renegociere a acordului din februarie. Pozitionarea lor, printr-o declaratie comuna, vine la scurt timp dupa ce premierul demisionar David Cameron a spus ca guvernul nu va face o notificare formala a UE pana in octombrie, cand va fi ales succesorul sau.

Martin Schulz, presedintele Parlamentului European, Donald Tusk, presedintele Consiliului European, Mark Rutte (premierul Olandei, care detine presedintia rotativa a Consiliului UE) si Jean-Claude Juncker, seful Comisiei Europene, au cerut Marii Britanii sa puna “rapid” in practica decizia cetatenilor, “oricat de dureroasa ar fi”. Mai mult, oficialii UE spun ca “orice intarziere ar prelungi incetitudinea”.

Liderii europeni mai spun ca UE nu este dispusa sa renegocieze acordul semnat intre Marea Britanie si UE in februarie a.c., acord prin care europenii cedau in fata pretentiilor ridicate de Londra.

Aceeasi pozitie a exprimat-o si seful diplomatiei franceze, Jean-Marc Ayrault, care a spus ca este “urgenta” initierea procedurii de plecare a Marii Britanii din Uniunea Europeana, pentru a evita o perioada de incertitudine cu efecte negative pentru toate partile implicate.

Urgenta astazi este sa respectam votul poporului britanic“, a spus acesta, la sosirea in Luxemburg, unde participa la o reuniune informala a liderilor socialisti europeni. “O spun pentru ca unii cred ca este haosul. Nu este haos (…) deoarece tratatul european prevede in Articolul 50 conditiile de plecare“, potrivit AFP.Si presedintele roman, Klaus Iohannis, a exprimat o pozitie similara, spunand ca “Marea Britanie nu va avea un statul privilegiat in relatia cu UE”.

brexit-1074x716


Categorii

Articolele saptamanii, Iulian Capsali, NIGEL FARAGE, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE), Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

164 Commentarii la “BREXIT REUSIT, rasturnand in extremis toate asteptarile! MAREA BRITANIE IESE DIN U.E. in urma referendumului de joi – MOMENT CU ADEVARAT ISTORIC si CRUCIAL pentru EUROPA, dar antrenand un posibil lant dramatic de consecinte. NIGEL FARAGE: “E ZIUA INDEPENDENTEI!” (video). Incepe DEZMEMBRAREA UE? (update)

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 4 / 5 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. @ Doroteea

    Raspunsul era strict pentru tine.

    Gandesti f bine in sensul in care intelegi ca Dumnezeu este in tot si in toate. Nici un fir de par nu se clinteste fara stiinta Sa. Fortele intunericului nu vor birui niciodata Biserica si este un mare folos duhovnicesc daca ne simtim permanent in prezenta Domnului.

    Problemele apar insa atunci cand nu cautam cu adevarat voia Domnului si ni se nazare ca stim raspunsul. Judecatile Domnului sunt intelese doar de foarte putini oameni bineplacuti Lui.

    Ai insistat foarte mult pe ideea accidentului la brexit ca si lucrare a Domnului. Daca El nu ne incredinteaza prin cineva / ceva asupra unui raspuns este evident ca nu putem sti raspunsul corect. Totul ramane la intelegerea mintii noastre si, uneori, daca avem mintea smerita si ne folosim putin de pildele pe care tot El ni le-a lasat precum “pomul dupa roade se cunoaste” avem intr-o oarecare masura sansa de a intelege cat de cat realitatea, atat cat ne foloseste pentru mantuire. Restul de la vrajmasul este.

    Din punctul meu de vedere cea mai importanta roada a brexitului este tulburarea apelor in toate sensurile posibile. Ori stim bine a cui lucrare este aceasta si cine profita in astfel de situatii. Nu-mi aduc aminte ca ceva atat de rau sa aduca roade bune. Miscarea de iesire nu a avut nici o conotatie crestina.

    In cazul meu se mai aplica acum si zicala “pesimistul este un optimist bine informat”
    in sensul in care nu pot crede ca atatia bani au stat la mana catorva muncitori englezi. Poate ca am lucrat prea multi ani cu cifre mari si m-am imbibat de gandirea celor care dirijeaza mari capitaluri dar, crede-ma, rechinii astia stiu bine ce fac si sunt de departe mult mai informati si influenti decat ti-ai imaginat vreodata. Uite aici un exemplu de individ care s-a jucat cu vreo 10 miliarde: http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Extern/Brexit/Profit+din+Brexit+Omul+care+a+pariat+10+miliarde+de+dolari+pe+ca.

    A finantat, evident partea cealalta pt ca avea nevoie ca actiunile sa creasca mult inainte de vot pentru a vinde cat mai scump si sa aiba lichiditati pentru a cumpara ieftin. Fii sigura ca in scurt timp vor apare dovezi clare, de necontestat, pe linia asta. Un eveniment atat de important la data si loc fix nu putea fi lasat la voia intamplarii pregatind planuri de contingenta pentru ambele situatii. Este o oportunitate prea mare pentru a nu fi exploatata si dirijata in directia dorita de foarte putini. Sa ne intelegem. Astia nu sunt niste oameni interesanti si atat. Ei sunt in relatie directa cu duhurile intunericului si prin ei se lucreaza taina faradelegii in lume. Stim clar ca pe aceasta NUMAI Dumnezeu o poate opri DACA nu este dat la o parte din locul Sau: din inimile oamenilor.

    Dumnezeu intervine si sunt atatea intamplari cu interventia Sa minunata. Si Constantinopolul a fost salvat de atatea ori inainte dar la un moment dat n-a mai fost. Oare de ce?

    Revenim acum la partea importanta: credinta noastra. Aici este cheia mantuirii noastre si, implicit, a vietuirii de aici cu bucuriile si necazurile din aceasta viata. Fara a fi in vreun fel pesimist (este de fapt o trista constatare pe care orice om cu o minima sensibilitate o poate face) observ ca lumea merge la vale duhovniceste cu o viteza din ce in ce mai mare.

    Nu vreau sa jignesc pe nimeni (fiecare isi cunoaste lucrarea sa) dar in aceasta vrie duhovniceasca ne trezim ca vrem sa indreptam lucrurile lumeste si ne consideram indreptatiti sa primim ajutorul Domnului in ceea ce noi credem ca este de folos si chiar voia Sa. Periculoasa abordare zic eu dar, poate ma insel.

    Intr-un astfel de context si vazand cautarea ta cea buna si sincera (mi-a placut cum ai sustinut la tema sinodului aspectul legitimarii prin prezenta – nu stiu daca ai facut-o si in cazul Capsali unde se potrivea manusa si era in duhul marturisitorilor din inchisorile comuniste) mi-am permis sa-ti pun intrebarea cu foamea.

    Fiind oameni din lume nu prea am avut ocazia sa experiem diferite forme de asceza pe care le practicau parintii pentru a se lepada de omul cel vechi si de legaturile lui cu scopul dobandirii unei curatii ca buna pregatire pentru primirea harului. Un astfel de eveniment, precum foamea profunda, se poate intampla si unui mirean intr-un anumit context. Daca are putina trezvie se poate folosi mult duhovniceste pentru ca ajunge intr-un timp destul de scurt (cateva zile doar) sa surprinda intelesuri duhovnicesti care altfel i-ar fi ramas straine.

    In astfel de moment ne cunoastem mai bine si intelegem cat de cat ce vrea Domnul de la noi. El este zelos dar si gelos. Ne vrea cu totul iar unirea cu El este o realitate. Aici s-au scris multe tratate de teologie si-mi este rusine sa continui a spune vorbe nepricepute.

    Ideea este ca suntem foarte departe de a emite vreo pretentie fata de Domnul. Am impresia ca nu-L chemam din toata inima insa avem pretentia ca El sa intervina in folosul nostru (n.b. asa cum am vrea noi sa fie). Din pacate bunastarea si cultura placerii ne-au virusat atat de puternic ca practic ne-a slabit pana la epuizare puterile sufletesti. Ascultam numai ceea ce ne convine si REFUZAM sa intelegem vremurile pe care le traim.

    Da, puterile intunericului au castigat foarte mult teren. Lumea este a lor. Sa le-o dam si sa nu ne lipim inimile de ea. Noi sa ramanem cu Domnul. De la noi se asteapta o revolutie. Aceasta este: lepadarea de lumea satanizata. Din pacate nu intelegem si cautam solutii lumesti (ex. ce bine ar fi sa iesim din ue – o fi bine dar dupa aceea? eu cred ca este bun orice ne apropie de Domnul; restul sunt doar inselari).

    Cuviosul Paisie a vorbit foarte clar despre pecetluire si totusi refuzam sa intelegem cat de aproape suntem de ea. Mai mult decat atat, prin concubinajul cu aceasta lume, acum se produce o pecetluire launtrica care este precursorul pecetluirii fizice. Uite cum toata lumea foloseste cardurile – pe cele de sanatate le-au luat fara sa fie nici macar constransi – da, Domnul a mijlocit sa existe alternativa. De ce n-am folosit-o? Desi era in acelasi duh cu Cuviosul Paisie si multi alti marturisitori cu viata sfanta (multi marturisitori din Rusia), mesajul parintelui Justin a fost discreditat chiar de oameni din Biserica (punandu-l pe seama ucenicilor neascultatori).

    Am scris mult prea mult si totusi mult prea putin. Mi-e teama insa de o atitudine neinteleapta a celor care vor sa salveze lumea (ex. sunt unii care deja invata limba rusa – intr-un fel nu-i rau – dupa informatiile de la sinod Rusia devine de facto a treia Roma – insa lupta sa ramana la nivel duhovnicesc). Acestia vor trage pe multi dupa ei neintelegand ca NUMAI pocainta adevarata iar nu inchipuita ne poate salva.

    Tare folositor ne-ar fi sa intelegem diferenta dintre pocainta adevarata si cea inchipuita.

    Iertati toata vorbaraia. Mai departe ma rog ca Domnul sa ma intareasca si sa scap de ispita activismului care m-a facut sa petrec nepermis de mult timp pe internet.

    Hristos in mijlocul nostru.

  2. Scuze, nu este bun exemplul celui care a pariat pe brexit

    Poate veti auzi si de situatii asa cum am aratat in text

  3. @George

    sunt de acord cu cele spuse de tine mai sus: suntem foarte departe de starea de pocainta care sa ne indreptateasca sa asteptam de la Domnul ceva. El ne apara si ne pazeste inca de raul care a pus stapanire pe lume doar din milostivirea Lui, nu pentru ca am avea noi indraznire la El ca sa cerem ceva.
    De asemenea, sunt de acord cu faptul ca multi crestini considera ca Dumnezeu va interveni mereu si mereu ca sa fie “bine”, confundand voia Lui cu voia proprie si binele pe care il vrea Dumnezeu pentru noi cu binele lumesc. Ne amagim foarte tare daca credem ca se mai pot indrepta lucrurile cu solutii lumesti . Pun aceasta stare de fapt partial pe seama instinctului de autoaparare care ne domina si partial pe o slabire a prezentei Duhului in noi. Noi, crestinii de azi, suntem foarte slabiti duhovniceste si ar trebui sa fim foarte precauti in a invoca judecati de valoare referitoare la cum va actiona Dumnezeu sau care sunt judecatile Lui. Singurul lucru de care nu trebuie sa ne indoim este faptul ca Dumnezeu lupta pana la cap cu noi ca sa castige sufletele noastre, dar asta poate sa insemne, si de cele mai multe ori inseamna, ca ne lasa sa trecem si prin experiente dureroase si greu de inteles si de acceptat pentru mintea omeneasca. Asa cum vad si simt eu lucrurile omenirea se gaseste intr-un punct de inflexiune in care doar doctoria amara mai poate avea efect pt inasanatosirea unora.

  4. Schimbarile:

    Miniștrii de externe german și francez, Frank-Walter Steinmeier și respectiv Jean-Marc Ayrault, au redactat un document de nouă pagini intitulat ‘O Europă puternică într-o lume a incertitudinilor’, în care propun politici europene comune privind securitatea și migrația și întărirea convergenței economice, potrivit Reuters.[..]
    În acest sens, Steinmeier și Ayrault au propus trei inițiative: un Acord European de Securitate, o politică europeană comună privind azilul și migrația și impulsionarea creșterii și aprofundarea Uniunii Economice și Monetare.

    http://www.agerpres.ro/externe/2016/06/26/ministrii-de-externe-german-si-francez-au-redactat-un-plan-pentru-o-europa-mai-puternica-intr-o-lume-a-incertitudinilor–17-51-00

    Cancelarul german și președintele francez de asemenea “au subliniat necesitatea unor inițiative pentru Europa și necesitatea de a acționa rapid în jurul unor priorități concrete”.

    Hollande se va întâlni luni dimineață cu Donald Tusk, președintele Consiliului European, înainte de o întâlnire mai târziu la sfârșitul zilei la Berlin cu dna Merkel și Matteo Renzi, șeful guvernului italian, în ajunul unui consiliu european marți și miercuri.

    http://www.agerpres.ro/externe/2016/06/27/brexit-acord-complet-intre-paris-si-berlin-asupra-modului-de-a-trata-situatia-anturajul-lui-hollande–00-10-13
    Vine vechilu’ pe plantatie:
    “Secretarul de stat american John Kerry se va afla luni la Londra și Bruxelles după criza apărută în Uniunea Europeană în urma votului exprimat de britanici în favoarea ieșirii țării lor din blocul comunitar, au precizat duminică responsabili din anturajul său, transmite AFP.”
    http://www.agerpres.ro/externe/2016/06/26/brexit-secretarul-de-stat-american-john-kerry-se-deplaseaza-luni-la-londra-si-bruxelles-15-45-04
    @alin
    iar vinzi gradinari castravetzului?
    uite un text de la o feblete de-a ta despre dl. Goe din poltica engleza:
    “Vina lui Cameron pentru o dezechilibrare majoră a echilibrului european este imensă. O combinatie de ipocrizie politicianistă, santaj si populism a dus Europa in pragul unei crize majore. Se vede incă o dată cât de mult contează calitatea liderilor unei tări (la fel si in România – bineinteles).”
    https://nastase.wordpress.com/

  5. @ enkidu: sunt curioasa cate dintre proiectele propuse acum se vor concretiza in final; spun asta deoarece prin presa se vb deja de faptul ca stratfor ar fi prevazut (feb 2015) pt decada 2015-2025 existenta unei europe formate din patru parti – vest+est+tarile nordice+insulele britanice. In ceea ce ne priveste, viitor de aur tara noastra are – intr-o alianta strategica cu o polonie aflata in crestere datorita unui parteneriat sua. https://www.stratfor.com/forecast/decade-forecast-2015-2025

  6. O intrebare strabate multe din comentariile de aici ca un laitmotiv: unde este prezenta lui Dumnezeu in toate cele in discutie? Din punctul meu de vedere este simplu – este vb tocmai de ragazul de acum, vremea pe care tocmai o traim. De ce? Exemplul cel mai bun este in cazul de mai-sus. La vremea respectiva (feb 2015) majoritatea ziaristilor de la noi atunci cand au preluat analizele stratfor, si-au concentrat atentia cu precadere asupra relatiei tensionate cu vecinii din est, in marea majoritate a articolelor umbra razboiului era tot mai aproape. Poate ca va fi razboi, asa cum au interpretat ei, asa cum scrie in multe dintre profetii, sigur va fi, dar amanarea lui este mila lui Dumnezeu pentru mine. Iar amanare spun tocmai din cauza de …. brexit. Ceea ce prin multele analize citite pana acum parea a fi o schimbare prin forta razboiului iminent in Europa, s-a transformat brusc intr-o negociere care are loc tocmai acum. Ca vor alege un plan stabilit dinainte sau unul nou, nu are nici o importanta pt mine. Schimbarea trebuie sa vina, schimbarea face parte din viata mea, inclusiv cea duhovniceasca, iar cel mai important lucru pentru mine, crestin fiind, este modul cum ma raportez eu la aceasta schimbare (de orice natura ar fi ea, nu neaparat politica ca in situatia de fata). Este ocazia perfecta de a verifica eu la mine insami cat sunt de legata de cele materiale. Mai mult decat atat: sa-mi repet pentru a mia mia oara ca statura mea de crestin ortodox trebuie sa fie precum a copacului cu radacini sanatoase in pamant, care se pleaca in furtuna, dar cu greu poate fi doborat.
    Ceea ce am scris aici nu este nici viziune, nici profetie, doar ganduri care uneori imi alunga chemarea spre ceea ce este cu adevarat important in viata unui crestin – rugaciunea. Doamne, ajuta!

  7. http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/11/27/parintele-arsenie-boca-%e2%80%a028-nov-1989-si-chemarile-lui-dumnezeu-cele-sapte-surle-pe-cararea-imparatiei-mai-tare-si-mai-duios-de-cum-a-chemat-iisus-pe-oameni-nu-i-poate-chema-nime/

    Vorbeam la telefon cu un preot de mir(cu parohia la tara) aseara despre sinod, brexit si el foarte linistit imi spunea ca nici un fir de par nu se misca fara voia Lui Dumnezeu, ca la El gasim mangaierea, sa ne tinem de Biserica, de tainele ei. Mare diferenta intre framantarile mele si pacea lui.
    Mai putin conteaza ce se va intampla dupa Brexit, lucruri bune nu vor veni, cum spunea parintele Arsenie Boca, inspetit va trimite Bunul Dumnezeu pedepse asupra noastra, pentru ca nu ne schimbam launtric.

  8. P.S. Un foarte bun prieten a muncit doua luni intr-un depozit de legume din Anglia, avea niste datorii si trebuia sa le acopere. Intrarea in depozit se facea doar dupa ce ti se scana irisul(s-a ingrozit, a mai fost in doua randuri la munca in agricultura in ultimii 7 ani). Cati din cei care au votat pentru Exit il cauta pe Dumnezeu si cati o sporita bunastare pentru ei si familiile lor? Nu ne pocaim si diavolul prinde putere, isi baga coada si prin sinaxa patriarhilor dupa cum vedem.

  9. @carmen
    Eu nu cred in scenariul divizarii Europei. Ar fi prea pe placul Rusiei si semn de mare neputinta a Americii, in fapt, o invitatie pentru rusi sa ocupe golul de putere, cu alte cuvinte, inapoi la 1950-1990.
    Eu zic ca e exclus sa vedem desfiintata Uniunea Europeana prea curand. O UE fara UK e oarecum posbil, dar nu o UE dezintegrata. Asta doar daca face implozie continentul nord-american si se scufunda asemeni Atlantidei sau mor subit toti bilderbergii, loviti de o stranie molima care ar actiona selectiv doar asupra Ocultei.
    Daca te uiti la alegerile europene, nici o miscare nationalista n-a facut multi purici si nici nu va face. Se ridica in sondaje dar fara impact semnificativ la nivel de politici nationale. Alegerile din Franta, Grecia, Austria, mai deunazi Spania unde tot Rajoy a ramas tatic, sunt indicii ca cei care pariaza pe un val urias de nationalism pariaza pe o mirtoaga. Jaraticul din tava e doar cenusa visului nationalist.
    In perioada interbelica era saracie lucie si miza pe cartea nationalismului era de fapt miza pe atingerea bunastarii prin noi insine, Acum insa bunastarea e via Bruxelles. Altfel spus, defectiuni de genul Cameron si referendum, prea putin probabil sa apara. Si exista backupuri. Binomul SUA-UE.
    Fata de Stratfor si analizele sale eu am mari rezerve:

    The group’s reputation (Stratfor) among foreign policy writers, analysts, and practitioners is poor; they are considered a punchline more often than a source of valuable information or insight. As a former recipient of their “INTEL REPORTS” (I assume someone at Stratfor signed me up for a trial subscription, which appeared in my inbox unsolicited), what I found was typically some combination of publicly available information and bland “analysis” that had already appeared in the previous day’s New York Times. A friend who works in intelligence once joked that Stratfor is just The Economist a week later and several hundred times more expensive.

    http://www.theatlantic.com/international/archive/2012/02/stratfor-is-a-joke-and-so-is-wikileaks-for-taking-it-seriously/253681/
    prezinta informatii interesante dar prefer sa trag singur concluziile.

  10. @carmen (#127):

    Frumos mesaj! La fel gandesc si eu.

    In alta ordine de idei, apropo de articolul postat de @admin2:

    ‘Regrete au şi 4 la sută dintre cei care au votat PENTRU a rămâne în UE, adică 696.000 de persoane. Săptămânalul britanic care a comandat sondajul calculează că, dacă toţi aceşti oameni ar fi votat joi după convingerile de acum, rezultatul votului ar fi rămas acelaşi. Însă diferenţa de voturi în favoarea Brexitului s-ar fi redus de la 1,27 milioane la 400.000.’

    Deci tot brexit. Oricum, astea mi se par manipulari…

  11. @RobertCr:

    ‘Cati din cei care au votat pentru Exit il cauta pe Dumnezeu si cati o sporita bunastare pentru ei si familiile lor?’

    Nu stiu. Poate stii tu, spune-mi si mie.

    Inainte de a ma intreba cati englezi il cauta pe Dumnezeu, eu mi-as pune intrebarea cati romani ortodocsi il cauta pe Dumnezeu pe unde trebuie? Ca multi au impresia ca e suficient sa intre in Biserica si sa Il si gaseasca, sa se infometeze si sa le pice Harul. Ceea ce eu nu cred. Pt ca unde nu e smerenie nu poate sta Dumnezeu, oricat de gol ar fi stomacul si oricat de ‘Doamne-Doamne’ am spune, si oricat am ingenunchia prin locuri publice si ne-am sfasia hainele si am urla ‘pocainta’ in gura mare. Ne-a spus Domnul nostru Iisus ce se intampla cu acestia, in pilda vamesului si a fariseului si nu numai.

    Or cand stai cu ochii pe altii in loc sa te ingrozeasca propriile evidente neputinte E CLAR CA NUMAI DE SMERENIE NU POATE FI VORBA.

  12. Nigel si cele 350 de milioane pentru NHS:

    Inainte de vot:
    https://www.youtube.com/watch?v=yIYq5xMW98I
    si dupa vot:
    https://www.youtube.com/watch?v=B0ktojE6WQA

  13. @carmen
    “In ceea ce ne priveste, viitor de aur tara noastra are – intr-o alianta strategica cu o polonie aflata in crestere datorita unui parteneriat sua. ”
    hmm…

    Polonia dorește crearea unei Adunări interparlamentare a țărilor Grupului de la Vișegrad care să includă România și Ucraina
    Conceptul de Adunare interparlamentară va fi discutat în timpul Forumului Economic din Krynica-Zdroj (Polonia) între 8 și 10 septembrie 2016. Peste 3.000 de invitați din Europa, Asia Centrală și SUA sunt așteptați să participe la acest forum.

    ‘Chiar și în condițiile războiului din Ucraina, vrem să întărim această cooperare. Dorim ca această cooperare a noastră dintre parlamente să fie unul dintre cele mai puternice instrumente care să impulsioneze NATO și alte țări să contracareze influența Rusiei și să o facă să-și înceteze acțiunile agresive’, a declarat Kuchcinski.

    http://www.agerpres.ro/externe/2016/06/27/polonia-doreste-crearea-unei-adunari-interparlamentare-a-tarilor-grupului-de-la-visegrad-care-sa-includa-romania-si-ucraina-11-54-19

  14. @doroteea

    Am vrut sa subliniez ca decizia britanicilor nevenind dintr-un impuls launtric, ci mai degraba din dorinta de a-si spori confortul, bunastarea, siguranta lumeasca, nu poate fi benefica si nu ne putem face false sperante ca odata cu o eventuala destramare a UE, va cuge lapte si miere in lume (in sensul de o profunda intoarcere a oamenilor catre Dumnezeu, lucrand poruncile Lui).
    Noi, romanii, avem conducatorii pe care-i meritam pentru pacatele noastre(cum bine spunea cineva obedinti fata de stapani si dictatori fata de popor). Nu ne facem procese de constiinta, ne vaietam, ne lamentam, nu cautam unde trebuie. Sunt de acord cu ce ai spus, sau cum spune Lucian Octavian Anghel, subscriu 🙂

  15. @ enkidu (#132): scenariul divizarii Europei ar fi fost realizat in dec ’89 la Malta, odata cu intalnirea celor doi colosi, ulterior intalnirii cu papa. Deci exclud de aici ideea ca esticii sunt luati prin surprindere.
    Am citit ieri in presa greaca un articol preluat de pe blogul unui profesor universitar (catedra de astrofizica din Atena daca nu ma insel), care prezinta scenariul unei Europe separate in functie de cu totul alte criterii decat nationalitatea si performanta economica si aduce drept argument dedesubturile intelegerii din Malta anului 1989, asa cum s-au reflectat ele in presa vremii si ulterior. Lucru interesant si nestiut pentru mine a fost insasi negocierea reunificarii Germaniei in ’89.
    Argumente pt mentinerea unei Germanii divizate care va duce la aparitia nationalismului german:
    “… Cele două războaie mondiale ale acestui secol au fost rezultatul eforturilor Germaniei de a dezvolta o politică pur națională în centrul continentului … .Germania a amenințat unul câte unul toți vecinii făcându-i să creeze structuri militare solide, care au contribuit la izbucnirea războiului … astăzi o națiune de 80 de milioane de locuitori, singura în centru ar amenința din nou stabilitatea europeană. ”
    Argumente pt reunificare:
    “… Studiul documentelor secrete declasificate ale timpului nostru vă spune că evoluția catalizatorului a fost cererea Germaniei de Vest pentru reunificarea cu Estul, care pentru mulți lideri europeni, și în special pentru prim-ministru britanic, Margaret Thatcher și președintele francez Francois Mitterrand a ridicat “problema germană” care transformă teama de a crea o Germanie mai mare în inima Europei, care a avut identitate național-socialiste, combinate cu dimensiunea, puterea comercială, financiară și monetară va permite să devină un european super-putere.
    Thatcher credea că Germania a mers cu atenție drumul unui proiect care ar ajuta în două decenii pentru a deveni o superputere monetară internațională și apoi ar încerca să impună propriul model economic și social în toată Europa, cu scopul final al politicii de integrare de sub hegemonia.
    “Scopul Germaniei este o marcă în mod constant subevaluat, realizată prin legarea la o monedă unică va permite să se descarce mărfuri în noi toți”, spune Thatcher la documente confidențiale
    Într-un dialog revelatoare cu Thatcher, Mitterrand expus modul în care el a crezut ar muta Marea Britanie și Franța:
    “Din moment ce nici unul dintre cele două (Anglia-Franța), nu va porni războiul împotriva Germaniei, soluția la puterea de limitare ar putea fi, prin integrarea europeană, în special printr-o monedă europeană comună. Aceasta este o soluție posibilă la “” chestiunea germană “.
    Pentru a preveni dezvoltarea, Mitterrand a propus cancelarului german un acord secret:
    Franța va sprijini perspectiva de reunificare și, în schimb, Germania ar merge la abandonarea mărcii și adoptarea unei monede comune europene, cu angajamentul de a crearea unei Bănci Centrale Europene.
    “Singura speranță pentru reunificarea Germaniei se angajează într-o Uniune puternică”, a declarat Mitterrand Kohl, amenințând cu veto exercitat în decizia de reunificare.
    După schimbarea atitudinii și a Franței, Thatcher a crezut că, dacă nu ar putea împiedica inevitabil, o posibilă soluție la această problemă ar fi “tot mai mare” a Europei, cu aportul cât mai multe țări posibil pentru a deveni “ceva foarte mai relaxat “, astfel încât superioritatea Germaniei pentru a compensa.
    Acesta a fost motivul pentru care a schimbat politica sa în ceea ce privește includerea multor țări în UE și a deschis problema stărilor de intrare, cum ar fi Grecia, Portugalia, Irlanda, Spania, cele mai sărace patru țări, după cum se menționează în rapoarte diverse Perioada și state din fostul bloc estic, văzând în viitor, chiar mai mult “lărgirea” cu țările contragreutati din Germania.
    “Mitterrand a scăzut atât pentru a accepta aprofundarea simultană și o lărgire a Uniunii Europene și a pus presiune asupra Germaniei să accepte cât mai mulți membri în euro. Mesajul a fost perspectiva monedei unice europene a fost notificată mai întâi la “țările sărace”, în 1989, în timp ce din ce în ce negocierile secrete între Franța Germania și Marea Britanie ” ” (google trans) samd
    Nationalismul secolului 20 devine aproape inexistent acum, semn ca noile programe de educatie precum si traiul facil si-au facut treaba din plin. De aceea cred ca nu prea exista sorti de izbanda cu stimularea miscarilor nationaliste, chiar si cu migratorii la usa.
    Tocmai de aceea am si apreciat faptul ca o miscare precum cea in discutie este una inteligenta, chiar daca nu se putea aprecia de la bun inceput amploarea acestui fenomen. Dar el atinge si rezolva (culmea! la cererile de divort ale celor ce mai ieri pareau de neclintit) multe alte aspecte ale unei probleme ce parea ca nu-si gaseste rezolvarea decat prin conflicte mai dure.
    Redesenarea hartii nu ar avea, dupa parerea mea un impact semnificativ, de aceea apar si mesajele prin care se incearca la nivel subconstient acceptarea acestei idei (v mesajul papei).

  16. Analiza Stratfor din 2015 mi se pare a fi una destul de obiectiva, am remarcat si faptul ca analizele economice predomina, probabil de-asta am si luat-o in serios.

  17. @ Doroteea: iti multumesc.
    Prin natura imprejurarilor, vineri am fost la Sfanta Liturghie intr-un asezamant militar unde am trait experienta comuniunii in rugaciune cu cei care si-au dat viata pe diferite campuri de bataie. Mi-e greu sa descriu sentimentul de liniste si mai ales pacea care m-a cuprins. Ca un arc peste timp, simteam ca preotii includ in rugaciunile lor nu doar neamul romanesc, ci si pe toti mucenicii care s-au jertfit pentru Hristos de-a lungul vremii. Fara sa exagerez, pot spune ca a fost o experenta similara cu cea pe care o traiesc in momentul citirii psalmilor – aceea de trecere prin intreaga istorie a poporului evreu.
    Pentru cateva momente, vesmantul albastru al preotilor aducea in fata ochilor mei un cer senin si fara pic de nori. Si cum mintea inca functiona, ma gandeam ca poate acea imagine a cerului senin au purtat-o in sufletele lor multi dintre cei pe care Biserica ii poarta in rugaciunile lor si astazi.

  18. Scenariul dezintegrarii UE era deja prevazut (enkidu, imi pare rau sa te contrazic) inca de la infiintare. A fost doar o etapa. Acum se va trece la viteza superioara. Nu de la mine spun. Acelasi istoric Pierre Hillard pe care l-am pomenit mai sus arata cu documente oficiale cum stau lucrurile: fie o viitoare dominatie mondiala anglo-saxona (SUA-UK), fie o topire intr-o magma informa a tuturor popoarelor lumii intru inscaunarea antihristului. Ambele cai converg spre acelasi rezultat. Restul e praf in ochi.

  19. @RobertCr:

    ‘Am vrut sa subliniez ca decizia britanicilor nevenind dintr-un impuls launtric, ci mai degraba din dorinta de a-si spori confortul, bunastarea, siguranta lumeasca, nu poate fi benefica ‘

    Robert, iar eu am vrut sa spun ca nu stim ca asta a fost in capul lor. 🙂

    In primul rand, sa fim onesti: oricine (inclusiv noi) cand se duce la vot nu se gandeste atat la cele duhovnicesti, cat la cele lumesti – o speranta spre o viata mai buna, ceea ce nu inseamna neaparat masini si vile, ci si dreptate sociala, securitate, conservare nationala inclusiv – de ce nu? – posibilitatea de a-ti castiga cinstit munca si de a trai intr-un mediu in care competenta e recunoscuta si incompetenta sanctionata, nu promovata, etc… Deci nu le poti cere oamenilor ca la un vot sa stea sa se gandeasca exclusiv la cele duhovnicesti. Plus ca cele duhovnicesti sunt uneori legate de cele lumesti. De exemplu: cum ar fi sa nu ne aparam tara pe motiv ca astea sunt lucruri lumesti? Sau sa nu iti hranesti copiii pe motiv ca a lupta pt painea cea de toate zilele te ataseaza de cele lumesti? Sau sa lasi nedreptatea sa prolifereze in jurul tau pe motiv ca tu ai preocupari mai inalte? Etc etc..Noi suntem obligati sa functionam in lume detasandu-ne in acelasi timp de ea. Dar detasarea este, cum spunea si Carmen, o chestiune interioara, o libertate a spiritului – ea nu trebuie sa echivaleze cu o pasivitate sau retragere exterioara (cu exceptia cazului in care vrem sa ne calugarim, desigur – dar asta e o chemare, nu o are oricine).

    Culmea este insa ca in cazul asta mie mi se pare ca poate mai mult ca oricand acest vot CHIAR arata ca oamenii s-au gandit si la alte lucruri decat cele materiale, Iesirea din UE e un risc, e un fel de aruncare in gol, o zgaltaire a status-quo-ului… Eu cred ca tocmai, acest vot transmite mesajul: ‘stiti ce? Cu orice risc, ne-am saturat sa decida pt noi unii care nu sunt de-ai nostri. Ne-am saturat sa stam in inchisoare pe motiv ca de bine de rau aici avem ce manca. Ne-am saturat sa ne decida altii vietile si sa ne impuna o mana de ciudati decizile si agenda lor tot mai bizara, tot mai dubioasa.’ Adica acest vot denota dupa mine nu atat materialismul, cat o dorinta daca nu de Dumnezeu, cu siguranta de normalitate.

    Indiferent ca acest rezultat a fost prevazut, luat in calcul, poate chiar dorit de catre unii sau ca altii profita de el si pescuiesc in ape tulburi (cand nu se intampla asta?), mie mi se pare ca printre toate aceste incurcate interese si ite, vocea oamenilor s-a facut si ea auzita. Iar lucrarea Domnului – care SIGUR exista si pe care mi se pare grav daca o excludem – cred (nu garantez, desigur) ca a constat in aceea de a permite liberului arbitru al oamenilor sa se exprime. Sunt sigura ca a facut El ce a facut si a gasit solutia de a bloca mistificarile si a lasa sa se produca acel rezultat care exprima vointa colectiva. Domnul nostru e angajat in lupta si gaseste lesne mijloacele de a le devia planurile, daca vede ca si noi avem vointa buna.

    Iar aceasta voce colectiva este una care isi asuma riscurile si care are suficent ‘sange’ in ea ca sa aleaga riscul libertatii in dauna confortului statu-quo-ului. Iar acest lucru nu ma poate decat bucura, indiferent ca asta inseamna o accelerare a lucrurilor.

    Tocmai, daca rezultatul ar fi fost invers as fi fost dezamagita (si ma intreb cum am fi comentat atunci noi cei de pe aici 🙂 ). Ar fi denotat o abdicare, o resemnare cu estomparea identitatii nationale, o obisnuinta bolnavicioasa cu inchisoarea.

    Si mai cred ceva: ca daca n-ar fi fost brexit, toti am fi sarit ca iata, oculta iar si-a indeplinit planurile! Ceea ce mi se pare amuzant si, deopotriva, trist.

    Eu nu cred ca noi am ajuns inca in faza de linie dreapta, asa cum vad unii. Ne apropiem vertiginos de ea, e f adevarat, dar nu am intrat inca acolo. Iar acum, exact acum e momentul in care confruntarea e crunta. O sa explic altadata ce inteleg prin asta.

    (apropo de cat de putin ii cunoastem pe oameni. Uite un exemplu de comentariu de pe youtube al unei englezoaice la o analiza brexit, chiar azi am dat de el:
    ‘My walk with God every day and night his name is Jesus contact is fine all the time 24 . 7 Holy Spirit never leaves you GOD JESUS IS WITH ME ALL THE TIME AMEN’

    Daca ai sti cate surprize din astea gasesti ‘pe net’.. Cum sa cred eu ca Domnul, Care ne spune ca El nu vrea moartea pacatosului, si ca e mai importanta intoarcerea unui pacatos decat 99 de drepti, si ca a venit pt cei bolnavi nu pt cei sanatosi, si Care ne da pilda drahmei pierdute si a oitei ratacite – cum sa cred eu asadar ca Domnul ii va lasa pe acesti oameni care sunt mai multi decat vor ei sa ne faca sa credem si care, daca s-ar intoarce, cred ca ar fi mai neclintiti ca multi ortodocsi in credinta? E o sete de Dumnezeu printre multi occidentali, o sete pe care din pacate nu sunt pastori vrednici sa o adape…

    Scz de incoerenta, am scris pe graba

  20. @carmen:

    ‘ma gandeam ca poate acea imagine a cerului senin au purtat-o in sufletele lor multi dintre cei pe care Biserica ii poarta in rugaciunile lor si astazi.’

    Inteleg perfect ce spui. Viata prin ochii unui sfant eu am intuit-o prima oara cu adevarat cand am citit – da, marturises!c – documentele proceselor Ioanei D’Arc (mai ales procesul de reabilitare). Nu pt ca ea ar fi fost ‘mai sfanta’ decat alti sfinti (raman la convingerea ca e o sfanta), ci pt ca mania asta judiciara a francezilor si abilitatea lor de a aborda aproape algoritmic elementul justitiar a permis consemnarea riguroasa si perfect coerenta, chiar si in cheia unei lecturi la peste 600 de ani distanta, a depozitiilor a peste 50 de martori ai vietii Ioanei – din copilarie pana la moartea ei. Daca din actele procesului de condamnare ne graieste Ioana insasi (a carei personalitate razbate efectiv cutremurator chiar in pofida mistificarii documentelor de catre englezi), in procesul de reabilitare apare Ioana vazuta prin ochii celorlalti intr-o succesiune de secvente inedite, consemnate detaliat si cronologic cu o acuratete aproape cinematografica – in toate ipostazele, de la cele cotidiene, la cele de razboi sau cele din momentele-cheie, sau in Biserica, in copilarie samd.. Rareori avem ocazia sa ne fie infatisata persoana unui sfant atat de amplu si minutios deopotriva, ca intr-un roman. Poate de-asta mi-a fost si mai usor sa inteleg macar un crampei din ce inseamna, cum spui tu, a avea mereu, in orice imprejurare si dincolo de orice necaz, albastrul Cerului inaintea ochilor.

  21. @carmen
    da-mi, te rog, un mesaj pe blog.
    lumealuienkidu.wordpress.com

  22. Tabăra Brexit a câştigat probabil referendumul, scrie „Guardian”, „dar nu poate utiliza mandatul care i-a fost încredinţat pentru că ar condamna Marea Britanie la recesiune, la ruptură şi ani dureroşi”.

    Cel care va obţine conducerea Partidului Conservator, după convenţia sa din octombrie, şi deci cheile din Downing Street 10 după plecarea lui Cameron va trebui să gestioneze o situaţie dificilă între liderii europeni care presează Marea Britanie spre o ieşire rapidă şi o cale de ieşire mai mult decât haotică şi deci costisitoare din punct de vedere politic.

    „Dacă Boris (Johnson) candidează la şefia partidului şi eşuează să activeze articolul 50, este terminat. Dacă nu este candidat şi dezertează din câmpul de luptă, este terminat.

    Dacă el candidează şi scoate Regatul Unit din UE este, de asemenea, sfârşitul lui: Scoţia îşi va obţine independenţa, va fi o revoltă şi în Irlanda de Nord, o recesiune, acorduri comerciale caduce. Şi pentru Johnson va fi sfârşitul.

    http://www.romanialibera.ro/actualitate/international/va-fi-sau-nu-brexit–lovitura-de-maestru-a-lui-david-cameron-421067

  23. Dupa cum spuneam, principalii afectati si principalele tinte vor fi ei datorita rahatului mincat despre ei de multele tabloide britanice de ani de zile.

    Deci concret: care sint consecintele pentru romanii din UK.

    O f. posibila consecinta va fi ca ei sa fie trecuti cu statutul “oversea”. Ce inseamna asta?
    In primul rind face aproape imposibila sederea in UK a celor care cistiga mai putin de 35.000 de lire pe an (fara deducerea taxelor). Adica cei care cistiga mai putin de 2.600 £/luna dupa 5 ani vor fi deportati. Exceptia (temporara) o fac asistentele medicale, anumite meserii si slujbele de nivel de doctorat (unde ai nevoie de un doctorat- adica cele din mediul universitar, cercetare).

    Asta pentru cei care deja sint acolo, care muncesc/lucreaza,etc.

    Pentru restul, evident se vor baga vize scumpe pe un timp restrins. Si eu stiu de la prima mina din experienta colegilor cu statutul de oversea (adica de pest mari, ca sa zic asa) ce dureri de cap au inclusiv cei cu doctorate etc. Adica nasol.

    Cit despre restul…. filozofie, vorbaraie sterila si complotita. Chestia e: nu-si rezolva englezii problemele prin iesirea din UE. Si cei mai afectati vor fi cei peste juma de milion de romani plecati acolo si care nu mai au la ce sa se intoarca in Romania.

  24. Imi cer scuze pentru lipsa de claritate a primelor fraze. Prin “ei” ma refeream la romani.

  25. @Petra, cand apari tu cu comentariile astea gen camasa alba, cocul strans, pixul in mana si dosarele pe masa, eu ma simt – vorba lui Badea – ca Braveheart pe cal strigand ‘you can take our lives but you won’t take our…freeeeeedoooom!’ si primind brusc, in plin galop, un pahar cu apa rece pe fata :)))

    Acuma serios: nu ca as fi incapatanata, dar tind sa cred ca ambele abordari au partea lor de pertinenta.

  26. @ Petra:

    S-a inteles. E adevarat si e previzibil ca romanii vor fi afectati, situatiile sunt diferite, inteleg si perspectiva ta subiectiva, insa, daca largim putin panorama, nici nu mi se pare normal sa ne impacam cu situatia asta de eterni expati, la proportiile astea masive, aproape de exod. Si sa fim niste opozanti care detesta pe buna dreptate Uniunea Europeana, insa totusi se revolta daca nu mai pot beneficia de pe urma putinelor ei avantaje… No offence!

  27. @adm.
    @doroteea
    No offence taken. )). How could I?! :))) Ca doar ne cunoastem.

    “Si sa fim niste opozanti care detesta pe buna dreptate Uniunea Europeana, insa totusi se revolta daca nu mai pot beneficia de pe urma putinelor ei avantaje”.
    Da, stiu ca asa pare si pina la urma chiar asa si este pina la un punct. Numai ca eu din pacate nu mai cred ca ne va astepta o relansare ca urmare a dezintegrarii UE. Si asta din mai multe motive. Am sa pregatesc un mic material pe tema asta si am sa vi-l trimit.

  28. @Petra:

    nici nu ai motive, mie imi place cand imi aduci ratiunea la ordine!

    Dar sa stii ca nici eu nu cred ca va fi mai usor sau mai bine. Cam ca un divort: e greu dupa, dar nici nu mai poti cu… 🙂

  29. Pingback: BREXIT: VA (MAI) FI SAU NU VA (MAI) FI? Halucinanta teza a ignorarii referendumului din Marea Britanie are precedente. UNIUNEA EUROPEANA – O CONSTRUCTIE FARA POPOR, IMPOTRIVA POPORULUI? George Soros profeteste din nou: UE SE VA DEZINTEGRA | Cuvântu
  30. Pingback: BREXIT: VA (MAI) FI SAU NU VA (MAI) FI? Halucinanta teza a ignorarii referendumului din Marea Britanie are precedente: UNIUNEA EUROPEANA – O CONSTRUCTIE FARA POPOR, IMPOTRIVA POPORULUI. George Soros profeteste din nou: UE SE VA DEZINTEGRA | Cuvântu
  31. Pingback: SE TRANSFORMA UNIUNEA EUROPEANA INTR-UN IMPERIUM FRANCO-GERMAN? Televiziunea de stat poloneza dezvaluie un plan de creare a unui SUPRA-STAT EUROPEAN GIGANTIC | Cuvântul Ortodox
  32. Dupa ce pierd pionul lor principal in sabotarea si conrtrolul Europei, adica pe englezi, SUA si acolitii vor incerca dezmembrarea Europei, caci o Europa unita, revenita la valorile ei de civilizatie, ar fi un pericol pentru hegemonia pe care o vor pastrata cu orice pret!
    Iesirea britanicilor din UE, este o sansa nesperata pentru Europa! Un eveniment neprevazut de catre cei care cloceau si clocesc controlul global absolut. In permanenta, dupa terminarea razboiului rece, SUA au incercat mentinerea Europei ca vasal, prin sabotarea permanenta a constructiei europene independente, in special cu ajutorul UK, prin coruperea de guverne, prin cozi de topor cumparate sau plasate strategic atat in diferite conduceri ale statelor cat si la varful conducerii UE(vezi si Merkel, apoi tari ca Romania sau Polonia etc), prin incercarea de a-i distruge valorile(vezi incercarea de a baga Turcia in UE si mai nou, valul de emigranti), prin slabirea ei permanenta si crearea de dusmani de care tot ei sa pretinda ca te apara(vezi destabilizarea Ucrainei si vanturatul pericolului rusesc).
    Daca SUA esueaza in controlul Europei in integralitatea sa, ca structura, vor trece la planul “B”, dezbinarea ei prin orice mijloace. In acest demers, primele vor fi folosite statele din Est, slabe si deja incalecate de americani.
    Sansa Europei este insa sa se mentina unita si sa scape de controlul SUA! Europa unita, bazata pe valorile ei democratice, crestine si de civilizatie, este singura solutie pentru a rezista in fata presiunilor care se vor exercita la nivel global, atat din Vest cat si din Est(si nu e vorba neaparat de Rusia, care cel mai probabil va incerca o apropiere de UE, avand in vedere cresterea puterii Asiei controlata de China).
    Sta sa se nasca o lume multipolara, unde Europa ar fi unul dintre polii de putere, iar acest lucru este de neacceptat pentru cei care viseaza la dictatura globala, avand ca instrument la ora actuala, puterea politico-militara a SUA.

  33. Pingback: PROTESTE RUSIA, dupa dezvaluiri privind coruptia premierului Medved (Video)/ PAPA FRANCISC, INVITAT DE IOHANNIS IN ROMANIA/ EUROPA cu "RITMURI DIFERITE", consacrata la Roma/ Marine Le Pen prezice sfarsitul UE
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare