Europa bogata inchide robinetul Europei sarace. BUGET al SUBDEZVOLTARII pentru Romania

9-02-2013 3 minute Sublinieri

MERKEL IL PUNE IN POZITIE DE DREPTI PE VALETUL EI, BASESCU (video)

burki-bed

Ţările cele mai puţin atinse de criză, Germania sau Marea Britanie, doresc să impună un buget mai restrictiv pentru perioada 2014-2020. O poziţie contrară celei a ţărilor din Sudul Europei, cum ar fi Spania, Italia sau Portugalia. Această opoziţie constituie “o profundă diviziune, notează cotidianul din Madrid, care precizează că bugetul ar trebui să atingă totuşi 960 de miliarde de euro. “Pentru prima oară în istoria UE”, el va inferior exerciţiului precedent.

Întors de la Bruxelles, președintele Traian Băsescu a anunțat că România a obținut ”cea mai mare creștere procentuală” (de aproximativ 18%) față de sumele alocate în exercițiul bugetar anterior al Uniunii Europene. Deranjant și iritant, în primul rând, nu e faptul că Traian Băsescu nu a obținut ceva în plus față de precedentele negocieri ale bugetului european (Victor Ponta a recunoscut că nu poate afirma că ar fi putut obține mai mult dacă el ar fi reprezentat România), ci faptul că un eșec prezentat cu note triumfaliste. Asta pentru că așa-zisa creștere (procentuală) e cel mai fals și manipulativ indicator posibil atâta vreme cât se raportează la un fost buget minimal (comparativ doar cu al Bulgariei).

Creșterea procentuală nu ajută România să recupereze diferențele de dezvoltare față de celelalte țări ae Uniunii Europene, ci garantează stagnarea și menținerea status-quo-ului. Prelungirea lui cel puțin până în 2020. Iar exemplul cel mai dur vine din agricultură unde termenul la care subvențiile acordate în România ar fi trebuit să ajungă să fie egale cu cele din restul UE a fost prelungit de la 2014 la 2020. Până în momentul aderării României, agricultorii din unele state europene au beneficiat aproape patru decenii de subvenții, perioadă în care au avut posibilitatea să se tehnologizeze, să-și dezvolte infrastructura și mecanismele de absorbție a subvențiilor. Pentru a reduce din diferențe, agricultorii români ar fi avut nevoie de subvenții oricum mai mari decât cele primite în continuare de cei care beneficiaseră deja de ele timp de patru decenii. Dar, timp de șapte ani, au rămas mai mici și vor rămâne mai mici cel puțin încă șapte ani. Această stare de fapt nu doar că nu va reduce decalajele, ci le va accentua.

Situația nu se mai poate schimba. Bugetul e bătut în cuie, cu ăsta defilăm până în 2020. Și, din acest punct de vedere, sunt prea puțin importante afirmațiile triumfaliste și fără acoperire din discursul președintelui ori dezamăgirile premierului. Declarațiile și conflictele politice nu țin loc de măsuri. Important rămâne un singur lucru: absorbția și eficiența maximă a puținelor fonduri alocate României. Negocierea proastă făcută de Băsescu nu-l absolvă pe Ponta de responsabilități (în acest sens, de maximă urgență – în domeniul agriculturii autohtone – cel mai grav afectat de noul buget al UE – e amânarea termenului până la care terenurile agricole din România vor putea fi achiziționate la liber de către orice persoană fizică și juridică din UE, altele decât cele românești). Mult mai grav decât faptul că România a ieșit cu buza umflată de la negocierile bugetului e să nu reușească (experiența e tristă ) să se utilizeze fondurile alocate. Două-trei sau chiar zece miliarde absorbite din 40 de miliarde de euro reprezintă același lucru cu două-trei sau chiar zece miliarde din 50 de miliarde. Chiar dacă, procentual, ar fi vorba tot de o creștere. Procentuală.

Parlamentul European a transmis, vineri, o declaraţie de presă în numele tuturor grupurilor Consiliului European. Liderii celor patru grupuri politice mari din Parlamentul European au anunţat, comentând rezultatul Summitului UE, că prioritatea zero în privinţa alegerilor din Parlament este dorinţa de a promova creştere şi investiţii în UE şi astfel să contribuie la o refacere sustenabilă a Europei după criză.

Potrivit liderilor Parlamentului European, înţelegerea de astăzi nu va întâri competitivitatea în economiile europene, ci o va slăbi. Consiliul European a convenit asupra bugetului financiar multianual. România va primi aproape 40 de miliarde de euro

Nu este în interesul cetăţenilor europeni ceea ce s-a decis astăzi“, susţin liderii Parlamentului European. Parlamentul European nu poate accepta înţelegerea de astăzi a Consiliului european, aşa cum a fost încheiată.

Regretăm că preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, nu a negociat cu noi în ultimele lui(…) Vedem că liderii UE îşi dau acordul pe un buget care poate să ducă la un deficit structural“, transmit liderii PE. Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a îndemnat Parlamentul European, care trebuie să se pronunţe pe tema acordului privind bugetul UE, să îşi asume responsabilitatea şi să nu respingă documentul.

Parlamentul European trebuie să îşi asume responsabilităţile. Bugetul european nu este o operaţie de contabilitate. Viaţa, supravieţuirea unor regiuni întregi sunt dependente de acest buget“, a spus Van Rompuy, citat de AFP.

base-vanronpui

Traian Băsescu a fost surprins la Bruxelles în ipostaze neobişnuite pentru solemnitatea ce însoţeşte reuniunile Consiliului European. După ce au apărut fotografii în care apărea întreţinându-se cordial cu Orban Viktor, într-un moment în care relaţiile ungaro-române sunt foarte încordate, Băsescu s-a trezit cu o palmă pe spate, administrată de nimeni alta decât Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

Când şefii de stat şi de guvern ai Europei unite se aşezau pe scaunele din jurul mesei la care au împărţit bugetul Uniunii Europene pe 2014-2020, Angela Merkel se îndrepta spre locul ei, când l-a zărit pe Traian Băsescu, deja aşezat la masă, cu ochelarii puşi pentru a studia documentele cu care venise. Merkel i-a dat o palmă pe spate, cam fermă ca să fie o simplă atenţionare, dar nu sufiecient de tare pentru a fi considerată o scatoalcă.

Episodul a avut loc sub ochii preşedintelui Comisiei Europene, Jose Durao Barroso, vizibil amuzat de semnul de prietenie al lui Merkel. Băsescu, luat puţin prin surprindere, s-a ridicat de pe scaun şi ceremonios a strâns mâna cancelarului.

Mai puţin ceremonios a fost preşedintele României imediat după poza de familie, când a plecat agale, cu o mână adânc înfiptă în buzunarul pantalonilor.

La recentul summit comun al UE şi statelor din America Latină, desfăşurat în Chile, şi Băsescu a mers să o salute pe Merkel atrăgându-i atenţia atingând-o pe spate. Însă atingerea lui Băsescu a fost mai delicată decât mostra de amabilitate teutonă a cancelarului german.


Categorii

1. DIVERSE, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE), Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “Europa bogata inchide robinetul Europei sarace. BUGET al SUBDEZVOLTARII pentru Romania

  1. Da, România nu se poate îmbogății prin propriile forțe și din propriile resurse? Aaaa… resursele României îmbogățesc pe alții, pe băieții deștepți, pe austriecii de la : OMV, Erste Banc sau firmele austriece care defrișează pădurile din România. Daaa… aurul și cuprul și argintul și gazele și energia electrică și mai toate, pe cine îmbogățesc?

  2. Oaia care nu stie sa-si poarte lina…sau, lina buna prin spini ramane…

  3. Pingback: Dan Dungaciu: MOLDOVA CADE DE PE HARTA. "A existat intotdeuna o alianta a tovarasilor de drum Moscova - Budapesta" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Pingback: Germania si eurocratii preseaza pentru MAI MULTA AUSTERITATE/ Junker face trimiteri la PRIMUL RAZBOIUL MONDIAL/ DIRECTIVA EUROPEANA ce institutie TUTELA BRUXELLES-ului asupra BUGETELOR NATIONALE/ Parlamentul European face figuratie pe tema BUGETULUI UE -
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare