Bulgaria: TENSIUNILE INTER-ETNICE continua (VIDEO)

3-10-2011 1 minut Sublinieri

Peste două mii de tineri – suporteri a două cluburi de fotbal şi studenţi – au manifestat duminică la Plovdiv, în sudul Bulgariei, acuzând Guvernul şi Justiţia pentru “impunitatea” noilor îmbogăţiţi şi a romilor, relatează AFP. Manifestanţii i-au adus un omagiu unui tânăr bulgar lovit mortal cu maşina – cu premeditare potrivit poliţiei – în urmă cu zece zile, în satul Katuniţa din apropiere, de apropiaţi ai unui lider interlop local, Kiril Raşkov, supranumit “Ţarul Kiro”. Agitând drapelul naţional, manifestanţii purtau banderole pe care scria: “Nu vom uita, nu vom ierta” şi “Nu vrem să plătim pentru ţigani”, informează Mediafax.

Manifestanţii i-au huiduit pe premier şi pe preşedinte, precum şi pe Procurorul general şi pe preşedintele consiliului judiciar, reproşându-le că “nu impun aplicarea legii”. Adresându-se instituţiilor statului, ei au cerut măsuri “împotriva corupţiei şi arbitrarului”. Vizând romii fără a-i numi, manifestanţii au cerut “să fie eliminată cerşetoria”, “construcţiile ilegale să fie distruse”, părinţii ai căror copii nu merg la şcoală să nu primească ajutoare sociale, iar furturile şinelor de cale ferată, panourilor şi capacelor de canalizare “să fie considerate acte teroriste”.

În ghetoul romilor din Plovdiv, Stolipinovo, putea fi percepută îngrijorarea locuitorilor, alimentată de zvonuri privind atacuri iminente ale manifestanţilor. “Partidele naţionaliste care vor să câştige voturi la alegeri (23 octombrie-n.r.) sunt cele care îi incită pe aceşti tineri împotriva noastră”, a apreciat Ranghel Palamudov, un rom de 71 de ani. Situaţia a rămas însă calmă, manifestanţii susţinând o declaraţie a asociaţiilor studenţeşti potrivit căreia protestele “nu au un caracter etnic”.

Politistii bulgari s-au confruntat duminica cu circa 200 de protestatari stransi in fata Ministerului de Interne, in centrul capitalei Sofia, transmite Novinite. Manifestantii au cerut demisia ministrului de Interne, Tvetan Tvetanov, dupa o saptamana de tulburari in mai multe orase din tara. Tensiunile interetnice in Bulgaria au izbucnit dupa uciderea, la 23 septembrie, a tanarului bulgar Angel Petrov, de 19 ani, care a fost lovit intentionat de o masina condusa, potrivit martorilor, de o ruda a unui cunoscut sef de clan tiganesc din localitatea Katunitsa, Kiril Rashkov, supranumit “Tarul Kiro”.

Demonstrantii l-au acuzat pe Tvetanov ca este principala cauza a tulburarilor interetnice din Bulgaria. Manifestantii au purtat banere pe care scria: “Nu ne este teama” si “Libertate sau Tvetanov”, in timp ce solicitau demisia ministrului. Novinite precizeaza ca ministrul Tvetan Tvetanov se afla in concediu, el conducand in prezent campania electorala a partidului GERB, de guvernamant. Potrivit informatiilor, mitingul de duminica pare sa fi fost convocat de formatiunea Ordine, Lege si Justitie (RZS), ai carui lideri au fost prezenti printre manifestanti. RZS cere suspendarea temporara a lucrarilor Parlamentului si demiterea ministrului de Interne. (…)


Categorii

1. DIVERSE, Revolte populare, revolutii

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare