Marea Britanie: referendum pentru iesirea din Uniunea Europeana?

3-10-2011 1 minut Sublinieri

Get Adobe Flash player

Un vot istoric ar putea avea loc în luna decembrie. Acesta va decide dacă Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană, conform Daily Mail. Camera Comunelor va supune dezbaterii şi va vota iniţiativa de organizare a unui referendum în care britanicii să decidă dacă mai vor sau nu menţinerea Marii Britanii în interiorul UE. Guvernul ar putea să nu fie obligat să organizeze referendumul, dar presiunea asupra autorităţilor din partea opozanţilor menţinerii Regatului Unit în UE este din ce în ce mai mare.  „UE este astăzi complet diferită de cea la care au votat britanicii să adere în 1975. Este timpul să ne reexaminăm poziţia”, a declarat parlamentara laburistă Natascha Engel. Dezbaterea a venit după ce a fost lansată o petiţie, semnată de mai bine de 100.000 de oameni care cer organizarea acestui referendum.

 

Premierul britanic David Cameron a respins duminica ideea organizarii unui referendum pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, afirmand ca acesta ar fi “raspunsul gresit pentru britanici”, relateaza The Guardian. Reactia sa vine dupa ce presedintele comisiei parlamentare britanice pentru Economie, Natascha Engel, de la laburisti, a afirmat ca exista “o majoritate clara a parlamentarilor care doresc sa dezbata” organizarea unui referendum privind mentinerea sau nu a Marii Britanii in UE.

“Nu cred ca ar trebui organizat un astfel de vot. Nu doresc ca Marea Britanie sa paraseasca UE. Cred ca este raspunsul gresit pentru britanici”, a reactionat premierul David Cameron, intr-un interviu acordat BBC, in prima zi a conferintei anuale a partidului pe care il conduce. “Ceea ce majoritatea oamenilor doreste in aceasta tara nu este plecarea din UE, ci reformarea UE pentru a fi siguri ca balanta de puteri intre o tara precum Marea Britanie si Europa e mai buna”, in conditiile in care regatul a incredintat “prea multe puteri Europei”, scrie AFP.

In opinia sa, criza din Zona Euro este “o amenintare pentru economia mondiala”, dar disparitia acesteia ar fi “foarte rea” pentru regat avand in vedere, a reamintit David Cameron, ca 40% din exporturile Marii Britanii merg catre tarile membre ale Zonei Euro.

 


Categorii

1. DIVERSE, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE), Video

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “Marea Britanie: referendum pentru iesirea din Uniunea Europeana?

  1. Pingback: Câteva scenarii pentru Europa » Gigel Chiazna
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare