E studiat si dovedit: CALUGARII ATHONITI – PRINTRE CEI MAI SANATOSI OAMENI DIN LUME. Incidenta Alzheimerului si a bolilor de inima printre monahii din Sfantul Munte – ZERO!

30-08-2013 1 minut Sublinieri

la-masa-printre-calugari-8549

O cercetare complexă, derulată pe parcursul a mai bine de un deceniu, demonstrează că una dintre cele mai sănătoase comunități de pe pământ este cea a călugărilor ortodocși de pe muntele Athos. 

Sănătatea mentală și fizică a călugărilor greci, riscul scăzut al bolilor cardiovasculare, dar și longevitatea se datorează unui stil de viață echilibrat și unui stil alimentar modest și sănătos.

Potrivit garbo.ro, studiul reliefează că simplitatea este secretul de bază al longevității și al sănătății îndelungate, având în vedere că din cei 1500 de călugări, cu vârste între 40 și 104 ani, care locuiesc în 20 de mănăstiri antice și a căror stare de sănătate a fost studiată între 1994 și 2007, niciunul dintre ei nu a dezvoltat cancer intestinal și numai 11 au fost afectați de cancer de prostată.

Monahii nu au dezvoltat practic boli de inimă, nu s-au confruntat cu stopuri cardiace și nici cu atacuri cerebrale. Incidența bolii Alzheimer în rândul călugărilor de pe Athos a fost de 0, iar cancerul (plămâni, intestine, vezică) a fost înregistrat în rate neobișnuit de scăzute.

Un mileniu de tradiții neschimbate

De 1000 de ani, tradițiile și obiceiurile stilului de viața din mănăstirile de pe muntele Athos sunt neschimbate, scrie sursa citată, mai ales că monahii ortodocși se pare că au găsit echilibrul perfect între a fi vegan și a fi vegetarian, introducând în alimentația lor grăsimi și proteine de bună calitate.

Ei consumă mâncare proaspătă preparată din alimente proaspete, constând mai ales în legume, fructe, boabe de leguminoase și cereale în moderație. Dieta tradițională din posturi abundă în vitamine, antioxidanți, nutrienți și acid folic, având în același timp un conținut sărac în grăsimi animale saturate. Potrivit celor scrise de părintele Epifanios Miloptaminos în cartea “Cooking on Mount Athos” (momentan disponibilă doar în Grecia) și în care cuvântul unt nu este nicăieri menționat, monarhii nu consumă carne, fâina nu este folosită pentru a îngroșa sosurile, în weekend și de sărbători se consumă pește sau fructe de mare.

Dulciurile sunt consumate doar ocazional și sunt preparate în casa, cu ingrediente naturale cultivate chiar de călugări, iar produsele lactate sunt consumate doar ocazional.
În plus, mediul în care își duc viața călugării ortodocși de pe muntele Athos este lipsit de stres și de poluare, iar comunitatea este una bine sudată, în care călugării se sprijină și se ajută reciproc.

Bineinteles, “ingredientul” esential care nu a putut fi masurat de cercetatori (si e mai bine ca nu se poate masura!) este tocmai viata in Duh, rugaciunea, harul dumnezeiesc. Dar si modul omenesc de viata, dus exact dupa randuielile naturale lasate de Dumnezeu isi spune, bineinteles, din plin cuvantul. Si pentru cei necredinciosi este si aceasta o marturisire a puterii lui Dumnezeu si o palma data “modernitatii” care a imbolnavit pana la distrugere omenirea.

12


Categorii

1. DIVERSE, Parinti greci si athoniti, Razboiul impotriva sanatatii

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “E studiat si dovedit: CALUGARII ATHONITI – PRINTRE CEI MAI SANATOSI OAMENI DIN LUME. Incidenta Alzheimerului si a bolilor de inima printre monahii din Sfantul Munte – ZERO!

 1. “Bineinteles, “ingredientul” esential care nu a putut fi masurat de cercetatori (si e mai bine ca nu se poate masura!) este tocmai viata in Duh, rugaciunea, harul dumnezeiesc.”

  Exact la asta ma gandeam.

  Este exact cum ne spune Sfanta Scriptura, ca intelepciunea lumii acesteia este nebunie la Dumnezeu.

  Sarmanii cercetatori sunt ferm convinsi ca sanatatea calugarilor, mai ales cea a mintii, este data de: “Dieta tradițională din posturi abundă în vitamine, antioxidanți, nutrienți și acid folic, având în același timp un conținut sărac în grăsimi animale saturate”.

  Si in nenumaratele zile in care calugarii nu mananca nimic, din ce abunda vitaminele si toate celelalte?

  Din cauza mintii lor slabe, cercetatorii au ajuns la concluzia ca: “…monahii ortodocși se pare că au găsit echilibrul perfect între a fi vegan și a fi vegetarian…”

  Sau este doar o alta forma de manipulare cu ajutorul “marilor descoperiri” ale stiintei, incercand sa insinueze ca monahii athoniti nu sunt postitori, ci de fapt sunt vegetarieni.

  Oare de ce nu sunt si yoghinii la fel de sanatosi si treji la minte ca monahii athoniti?
  Pot oamenii de stiinta sa elucideze o problema atat de simpla?

 2. Sunt convisa ! Bolile vin din grijile lumesti si din “duhul” nesanatos al lumii/societatii…

  Dumnezeu ne tine inca, pentru rugaciunile lor.

 3. Viata lipsita se sress sau mai bine zis de lipirea inimii de cele lumesti, ca putem trai in lume ca si cum am trai in pustie, spune un parinte. Cred ca razboiul nevazut al monahiilor este mult mai intens si nu se poate compara cu acest sress cotidian pe care noi dam vina.

 4. @ellaina,
  razboiul nevazut ,al monahilor,este cu adevarat mai intens,dar este integral dus cu ajutoful lui Dumnezeu,fiind in rugaciune ,pe cand stresul nostru il ducem prea putin cu ajutorul Lui(de obicei uitam sau n-avem timp).De aici provine diferenta dintre psihicul nostru si al lor,dintre viata noastra chinuita si viata lor simpla.SLAVIT SA FII TU DOAMNE.AMIN.

 5. Pingback: Cei mai SĂNĂTOŞI oameni din lume. Incidenţa Alzheimerului şi a bolilor cardiace, ZERO - Vocea Transilvaniei
 6. Pingback: Cei mai SĂNĂTOŞI oameni din lume. Incidenţa Alzheimerului şi a bolilor cardiace, ZERO - EMM
 7. E cel mai bun stil de viata posibil. Daca il ai pe Dumnezeu alaturi nu ai de ce sa te temi de nimeni.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare