Comisia Europeana si gigantii internetului se pun de acord pentru STERGEREA MESAJELOR CONSIDERATE “INCITARE LA URA”. Germania vrea mai mult si la nivel european. ACUZATII DURE DE LIMITARE A LIBERTATII DE EXPRIMARE SI DE EXCLUDERE A SOCIETATII CIVILE DIN NEGOCIERI

3-06-2016 3 minute Sublinieri

 

internet-censorship

Comisia Europeana impreuna cu Facebook, Twitter, Youtube (Google) si Microsoft au anuntat, marti, un cod de conduita ce include o serie de angajamente ale acestor companii, pentru combaterea discursurilor de incitare la ura in mediul online din Europa, potrivit unui comunicat CE. Executivul european considera aceasta problema drept “deosebit de urgenta”, tinand cont de atacurile teroriste recente si “faptul ca grupurile teroriste utilizeaza retelele de socializare pentru radicalizarea tinerilor adepti”. Codul a starnit si critici din partea unor organizatii care cred ca este amenintata libertatea de exprimare.

Comisia preseaza de mmai multa vreme companiile ce detin retele sociale sa isi asume responsabilitati mai mari in combaterea discursului urii. Potrivit comunicatului de marti, CE si companiile mentionate au colaborat “pentru a se asigura ca discursurile de incitare la ura sunt tratate in mediul online la fel ca si in alte canale media”.

Ce angajamente isi iau intre altele companiile mentionate, prin codul de conduita anuntat marti:

 • sa instituie proceduri clare si eficace de examinare atunci cand primesc notificari referitoare la discursurile online ilegale de incitare la ura, publicate pe platformele lor, asa incat sa poata elimina sau bloca accesul la astfel de continut. Pentru aceasta, ele trebuie sa instituie reguli pentru utilizatorii lor, prin care sa explice ca interzic promovarea incitarii la violenta.
 • sa analizeze cu echipe specializate, in temeiul propriilor reguli de utilizare a platformei sociale, dar si, dupa caz, al legilor nationale, orice notificare valabila de eliminare a unui continut considerat ca indeamna la ura
 • sa analizeze in mai putin de 24 de ore majoritatea notificarilor valabile de eliminare a discursurilor ilegale de incitare la ura si sa elimine un astfel de continut, daca e necesar
 • sa-si educe utilizatorii cu privire la tipurile de continut care nu sunt permise

Codul de conduita a starnit si reactii adverse. The Verge arata, intre altele, ca European Digital Rights (EDRi), un grup de advocacy din Bruxellles, a criticat initiativa, declarand ca aceasta atribuie unor companii private atributii ce ar trebui sa revina autoritatilor ce aplica legea. Aceeasi sursa citeaza o declaratie comuna a EDRi si a altei organizatii, Access Now, care au anuntat ca se retrag de la toate discutiile viitoare pe aceasta tema, deoarece organizatiile societatii civile sunt “excluse sistematic” dela negocierile pe tema codului de conduita.

 • Potrivit celor doua organizatii, prin atributiile sporite date companiilor legislatia ar fi trecuta in plan secund, iar procesul de combatere a discursului urii ar trece “in afara cadrului democratic” si ar “produce riscuri grave la adresa libertatii de expresie, in conditiile in care continutul controversat, dar legal ar putea fi sters drept rezultat” al acestui mecanism.

CE a ajuns la un acord cu Facebook şi alte companii IT privind combaterea “discursului urii” pe Internet. Insuficient pentru Berlin. Hendrik Zörner, purtător de cuvânt al Asociaţei Jurnaliştilor Germani, crede la fel.

Deutsche Welle: Domnule Zörner, reţelele sociale au devenit medii de informare de sine stătătoare. Acum, ele sunt un podium al liberei exprimări. Care bun este mai de preţ? Libertatea cuvântului sau evitarea comentariilor pline de ură?

Hendrik Zörner: Evitarea acestui tip de discurs este foarte importantă. În unele momente este mai importantă decât libera exprimare, dat fiind că discursul urii – hate speech – reprezintă abuzarea dreptului la exprimare.

Codul de conduită stabilit de Comisia Europeană împreună cu cele patru mari concerne IT – Google, Twitter, Facebook şi Microsoft – prevede că, în decursul a 24 de ore, comentarii de acest fel trebuie să fie şterse. Companiile nu vor să facă decât un control aleatoriu, de tip eşantion. Nu prea pare o măsură eficientă.

La fel credem şi noi. Acest cod de conduită este însă un prim pas în direcţia potrivită. Până acum nu exista niciun fel de reglementare. A lucra însă doar cu eşantioane este prea puţin. Nu vorbim despre ştergerea comentariului cutare sau cutare, pentru a scăpa, ca mare concern, cu faţa curată. Nu. Trebuie să fie clar că aceste comentarii care propagă ură nu au ce căuta pe reţelele sociale. Ele trebuie şterse imediat după ce sunt publicate.

Ideile Ministerului german al Justiției cu privire la restricționările comentariilor pline de ură sunt mai ample. Toate mesajele ar trebui să fie revizuite și, eventual, interzise. Acest lucru poate fi făcut de către Facebook, Twitter şi restul, prin folosirea codului “moale” gândit de Bruxelles?

Asta e problema. Ei ar face cu siguranță acest lucru, deoarece acestea sunt corporații internaționale și comentariile nu se limitează la o singură ţară. Ministerul Federal al Justiției are o luptă grea de dus, pentru că propunerile se lovesc de legislațiile naționale. O reglementare la nivel european ar fi necesară. De aceea, în cazul în care Comisia Europeană ia în serios propunerile Germaniei şi le adoptă după posibilitate, acest lucru ar fi foarte bun.

Cum ar putea funcţiona aceste reglementări în mod practic?

Acest lucru este extrem de dificil. Justiția germană, după cum vedem în multe contexte, se situează mult în urma altor ţări din punct de vedere al dezvoltării tehnice. Există încă autorități şi instanțe care au accesul la internet limitat la un singur calculator în toată clădirea. O situaţie ca din epoca de piatră digitală, prea des întâlnită. Apoi, contează foarte mult ce vor face marii jucători, precum Facebook, în sensul de a respecta ceea ce prevede organul legislativ. Legislatorul însuși sau organismele subordonate nu pot pune nimic în aplicare din punct de vedere tehnic. Acest lucru funcționează eficient numai dacă furnizorul şi legiuitorul au aceleaşi ţeluri.

Anumite organizații non-guvernamentale critică noul cod de conduită de la Bruxelles, considerându-l o atingere adusă libertății de exprimare. Este dovedit faptul că terorismul se organizează mai ales pe Internet. Nu avem nevoie în acest context de o reglementare şi mai dură?

Nu, nu cred că avem nevoie de măsuri şi mai rigide. Trebuie să avem un echilibru. Libertatea presei şi libertatea de exprimare sunt drepturi fundamentale. Ele nu sunt drepturi “bune de avut”, ci lucruri fundamentale în societăţile democratice funcţionale. Acest lucru este valabil şi în contextul ameninţării teroriste împotriva ţărilor occidentale. Libertatea presei şi a cuvântului nu trebuie aruncate peste bord. Comentariile pline de ură nu au nimic de-a face cu libertatea presei şi libertatea exprimării!

Hendrik Zörner este purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Jurnaliştilor Germani (DJV).


Categorii

1. DIVERSE, Facebook, Google, Noile totalitarisme, dictatura si reeducare, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “Comisia Europeana si gigantii internetului se pun de acord pentru STERGEREA MESAJELOR CONSIDERATE “INCITARE LA URA”. Germania vrea mai mult si la nivel european. ACUZATII DURE DE LIMITARE A LIBERTATII DE EXPRIMARE SI DE EXCLUDERE A SOCIETATII CIVILE DIN NEGOCIERI

 1. Mă mir doar că a durat până acum.
  Următorii pași: de-a valma se taie cablul ortodocșilor pentru că-s “radicali”, apoi dacă vor merge în deep web vor fi vânați ca niște criminali și vor fi acuzați de mișcări subversive. De aceea nu am acordat încredere prea mare lucrării pe “net”, ci mai degrabă am sperat în folosirea acestei ferestre de oportunitate pentru a de porni o revitalizare față către față în comunități reale. Acum se cam închid “ferestrele”…
  Căldiceilor ecumenisto-oculto-ezoteriști li se vor face balcoane la promenada internet-ului. Asta îi este foarte de trebuință vrăjmașului acum-simulacrul de biserică, una care să fie a lui și oamenii să creadă că este a lui Hristos. Cei ce țin dreapta credință vor fi tot mai alungați, vânaţi și exilați.

  http://prieteniisfantuluiefrem.ro/2016/06/02/ce-facem-atunci-cand-un-sinod-incearca-sa-oculteze-biserica-lui-hristos/

  Domnul să ne ierte și să ne miluiască!

 2. Dar între timp ce ortodocșii pricepuți discută degeaba ceea ce este evident despre un sinod tâlhăresc, lumea “civilizată” – miezul civilizației ar putea spune unii – a oferit noii lumi un concentrat de “distracție” chiar aici:

  https://www.youtube.com/watch?v=JVw_mPvYcDM
  https://www.youtube.com/watch?v=4o0TMqpvBDI

  Foarte civilizat.
  Made in hell, actually…

  Am luat clipuri la întâmplare. Se poate căuta unul mai explicit sau mai potrivit.

  Domnul să ne păzească și de ce nu ne știm noi păzi!

 3. Și unul cu explicații (puținele):

  https://www.youtube.com/watch?v=2YS8r6pg9NM

  Numai lume “distinsă” la acest eveniment, de observat.

 4. Pingback: SENSUL RAZBOIULUI IMPOTRIVA STIRILOR FALSE: nu filtrarea critica a stirilor, ci monopolul asupra VIZIUNII “CORECTE” despre lume, instalarea discreta, cu ajutorul GOOGLE si FACEBOOK, a “MINISTERULUI ADEVARULUI” la nivel global. Este
 5. Pingback: ”EPIDEMIE” DE CONTURI BLOCATE PE FACEBOOK-ul ROMÂNESC. Control social prin cenzura privatizata si raportare selectiva. Utilizatorii suspendati sunt cunoscuti pentru opiniile incorecte politic sau contrare propagandei ”tefeliste”
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare