Criza in Grecia: a crescut RATA SINUCIDERILOR si a celor GRAV BOLNAVI SI PARASITI DE STAT

22-12-2011 2 minute Sublinieri

Rata sinuciderilor din Grecia este în prezent la cel mai ridicat nivel din Europa, experţii atribuind această creştere noilor condiţii economice şi creşterii şomajului, informează International Business Times.Conform unor statistici ale ministerului sănătăţii din Grecia, numărul sinuciderilor a crescut cu 40% comparativ cu anul trecut. Înainte ca criza financiară să lovească Grecia, în urmă cu trei ani, numărul sinuciderilor din această ţară era chiar cel mai mic din Europa, 2,8 sinucideri la 100.000 de locuitori.

“Nu este niciodată o singură cauză pentru sinucideri, dar aproape mereu datoriile, lipsa unui loc de muncă şi teama de a fi concediat sunt enumerate când oamenii ne sună pentru a ne spune că se gândesc să-şi pună capăt vieţii”, a declarat Eleni Beikari, psihiatru în cadrul organizaţiei non-guvernamentale Klimaka, care deţine şi un serviciu de hotline pentru persoanele care vor să se sinucidă.

Numărul sinuciderilor a crescut în întreaga Europă de la începutul crizei financiare, conform unui studiul publicat în publicaţia medicală The Lancet. Irlanda, o altă ţară puternic lovită de criză, s-a confruntat de asemenea cu o creştere de 13% a numărului sinuciderilor.

Reducerile bugetare operate în conformitate cu programul de austeritate au dus la închiderea multor spitale publice. Mai grav, mulţi greci rămaşi fără job şi fără casă nu-şi mai pot acoperi costurile pentru medicamente şi tratament.

Criza economică îi îmbolnăveşte la propriu pe greci. Marina Derdevian, o vânzătoare de dulciuri pe plajele din insula Samos, şi-a văzut mica afacere închisă după ce n-a mai putut plăti creditul luat de la o bancă locală, relatează corespondentul BBC. Economiile ei de-o viaţă, în valoare de 30.000 de euro le-a dat avocaţilor, dar datoriile ei au continuat să crească. Stresul i-a provocat un atac care o va ţine în scaunul cu rotile pentru restul vieţii.Merit eu să mor pentru că ţara mea este ruinată financiar iar sistemul naţional de sănătate a eşuat în a-i servi pe cei ca mine?”, întreabă retoric Derdevian.

Diagnosticată un an mai târziu cu cancer ovarian, ea suferă acum de pe urma faptului că doctorii din spitalele publice i-au intrerupt tratamentul pentru că n-a plătit asigurările sociale şi contribuţiile medicale. În ultimă instanţă au intervenit serviciile sociale care însă au relocat-o pe pacientă într-un azil din Atena care găzduieşte membri ai micii comunităţi armene din ţară.

Acesta este doar un exemplu al unui fenomen mult mai larg. Măsurile de austeritate luate de autorităţile greceşti au dus la reducerea bugetelor spitalelor  publice cu 40%, acutizând problemele unui sistem de sănătate cu prea puţini medici şi echipamente. În plus, tot mai mulţi greci din clasa de mijloc sau cu venituri reduse nu mai au acces la asistenţa de sănătate publică.

Procentul celor care nu mai caută tratament medical sau dentar pentru că nu şi-l pot permite s-a dublat şi este de 15%, potrivit unui studiu publicat de revista medicală The Lancet. Autorităţile resping însă aceste cifre şi susţin că luptă împotriva corupţiei din sistem, care cere pacienţilor plicuri cu bani. Cu zece ani în urmă, sistemul de sănătate grec era clasat pe locul 14 în clasamentul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi pe locul 11, mai sus decât Germania şi Marea Britanie, în topul calităţii serviciilor medicale.

Dar de atunci grupuri de interese formate în special de medici şi clinici private s-au opus vehement accesului universal la asistenţă de sănătate.

În prezent, pe măsură ce spitalele publice continuă să se închidă iar cele rămase nu mai fac faţă fluxului mare de pacienţi, tot mai mulţi greci se orientează către clinicile care până acum deserveau doar imigranţii. De la izbucnirea crizei, numărul acestora s-a cvadruplat la Atena iar raportul pacienţi autohtoni- pacienţi imigranţi este de 8 la 1, după cum afirmă reprezentanţi ai ONG-ului Medecins du Monde.

Mai îngrijorător este însă faptul că a crescut şi rata sinuciderilor în Grecia ca urmare a pierderii caselor şi a joburilor. Iar boli contagioase precum tuberculoza, malaria şi hepatita revin. Experţii prognozează şi o creştere cu 52% a infecţiilor cu HIV pentru anul acesta. Potrivit revistei Lancet, unii greci dependenţi de droguri se infectează deliberat pentru a încasa 700 de euro pe lună şi pentru a fi admişi mai uşor în programele de substituire a drogurilor.


Categorii

1. DIVERSE, Acordul cu FMI, Criza datoriilor suverane, Grecia

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “Criza in Grecia: a crescut RATA SINUCIDERILOR si a celor GRAV BOLNAVI SI PARASITI DE STAT

 1. Tragic! Ce mare criza de credinta intr-o tara ortodoxa. Hristos Se naste si noi murim. Saracia nu justifica sinuciderea.
  Doamne, miluieste!

 2. @ioana
  Pai se sinucid din lipsa coeziunii, a suportului din partea celorlalti, din cauza singuratatii, a lipsei de ajutor. Si totusi, Hristos ne asteapta MEREU sa-I cerem ajutorul, este SINGURUL nostru ajutor. Scopul vietii saracului este acelasi cu al bogatului, viata se sfarseste pentru amandoi la mormant si cu totii avem DOAR o viata!
  Of, si ce ne asteapta si pe noi, romanii… Dar noi suntem obisnuiti cat de cat, la noi saracia e ceva normal, a trai la limita supravietuirii e la ordinea zilei pt majoritatea populatiei. Sunt putini cei care chiar pot spune ca nu-si fac griji, iar dintre ceilalti, doar cine nu vrea sa recunoasca se poate considera deasupra acestora.
  Doar Domnul ne tine, prin Mila Sa!

 3. Florin,
  aceasta criza este ingaduita de MILOSTIVUL nostru Dumnezeu, tocmai pentru a ne AJUTA sa ne dezlipim de acesta lume desarta, pentru a ne AJUTA sa ne intoarcem catre EL, cel care ne ASTEAPTA MEREU.
  VIATA de-abia la mormant incepe! De aceea trebuie sa asteptam cuminti ziua cand Domnul ne ingaduie intrarea in cealalta viata.
  Daca omul si-ar aminti in momentele grele de Dumnezeu, duhul deznadejdii s-ar indeparta si sufletul ar fi salvat. Din nefericire, unii oameni refuza mila Domnului, pentru vesnicie. Nu am cuvinte sa-mi exprim parerea de rau pentru acesti oameni.

 4. Ioana,
  Normal ca viata nu se sfarseste la mormant, dar SANSA fiecaruia de a LUPTA pentru viata vesnica, acolo se sfarseste: la mormant.
  Asa este, omul nu se gandeste in momentele grele la Dumnezeu, sau daca o face, atunci se vadeste credinta sau lipsa ei. Din pacate, unii, alipiti pamantului si lumii, nu se pot dezlipi de acestea fara ajutor. Si cum Domnul lucreaza si prin oameni, depinde de noi de fiecare sa vedem mai ales la cei apropiati nevoia de afectiune, de nelumesc, de vesnicie si sa le fim aproape in momentele grele, sa nu-i lasam singuri, sa facem tot ce este cu putinta atat material, cat MAI ALES spiritual, duhovnicesc!
  CUVANTUL BUN este cel care lipseste cel mai mult, comunicarea este dinc e in ce mai putina si de mai proasta calitate, IN CIUDA DEZVOLTARII MIJLOACELOR DE COMUNICARE!
  Iarta-mi semnele de exclamare, le pun din acelasi motiv pe care l-ai invocat si tu: n-am cuvinte sa-mi exprim parerea de rau pentru ei. Dar daca n-am cuvinte, macar sa am cuvant catre Domnul! Si ma intreb cu frica: CE FAC EU PENTRU CEILALTI? Si pentru ca nu pot da un raspuns bun, nu pot decat sa constat ca ceea ce ai spus tu in primul comentariu este doar adevarat: “Ce mare criza de credinta intr-o tara ortodoxa. Hristos Se naste si noi murim.”
  Criza este intr-adevar de credinta! 🙁

 5. Dragii mei,grecii respecta biserica…nu stiu daca se sinucid datorita lipsei sprijinului celorlalti…Doamne fereste sa ajungem in situatii disperate pentru ca nu se stie cum reactionam fiecare.Dar cred ca pentru noi ortodocsii sunt pregatite surprize din ce in ce mai frumoase.Dumnezeu sa ne ajute sa ramanem tari in credinta.

 6. “Rata sinuciderilor din Grecia este în prezent la cel mai ridicat nivel din Europa”.

  Ma uimeste afirmatia asta! Si o cam pun la indoiala, asta tocmai pentru ca in anii trecuti Grecia se evidentia exact invers: prin cea mai scazuta rata a sinuciderilor din Europa (asta conform Eurostat). Ca situatia economica s-a inrautatit, da, dar totusi…..inca nu s-a ajuns adica coborit la pragul romanesc….

 7. Pingback: Grecia ameninta ca ar putea parasi zona Euro/ BISERICA, TAPUL ISPASITOR? MIZA ARESTARII STARETULUI EFREM - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare