CARTELE PRE-PAY DOAR CU BULETINUL: CSAT si Guvernul au decis ELIMINAREA ANONIMITATII si pentru cei CARE DETIN DEJA cartele preplatite. PONTA invoca MAROTA TERORISMULUI si minte senin… contrazicand insasi legea adoptata de el!

9-04-2014 6 minute Sublinieri

telefon

Toţi deţinătorii de cartele telefonice preplătite vor fi obligaţi să se înregistreze cu un act de identitate în termen de şase luni de la intrarea în vigoare a legii adoptate de Guvern şi transmisă miercuri Parlamentului, a anunţat ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, la finalul şedinţei Guvernului.

“În calitate de membru al CSAT, vreau să vă spun că astăzi am adoptat în Guvern proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice. În ultima şedinţă a CSAT s-a luat decizia de a promova urgent un act normativ pentru prevenirea şi contracararea riscurilor la adresa securităţii naţionale. Ce prevede, în esenţă, acest act normativ: este vorba despre obligaţia deţinătorilor de cartele prepay de a le înregistra, de a depune un act de identitate. şi, de asemenea, obligaţii pentru operatorii de telefonie mobilă”, a declarat ministrul Justiţiei.

Robert Cazanciuc a precizat că, într-un interval de şase luni de la momentul intrării în vigoare a legii, toţi deţinătorii de cartele prepay vor fi obligaţi să depună un document de identitate pentru a se înregistra.

Dacă nu vor face acest lucru, operatorul de telefonie mobilă va sista furnizarea serviciului până când deţinătorul cartelei va înregistra cartela pe baza unui document de identitate. Furnizorii de servicii vor avea obligaţia de informa, de a notifica toţi deţinătorii de cartele prepay cu privire la această obligaţie. Practic, din momentul intrării în vigoare a legii, toţi cei care vor dori să achiziţioneze cartele prepay vor avea obligaţia de a depune un document de identitate. De asemenea, acest lucru va fi valabil şi pentru persoanele juridice, obligaţia de a depune documente de constituire a societăţii. Proiectul de act normativ va merge imediat în Parlament pentru dezbatere”, a mai declarat ministrul Justiţiei.

Robert Cazanciuc a explicat, la solicitarea presei, că proiectul de act normativ are cinci articole şi este foarte uşor de înţeles pentru toată lumea.

O persoană va putea achiziţiona mai multe cartele de telefon pre-pay, dar pe baza documentului de identitate, a declarat premierul Victor Ponta, susţinând că proiectul de lege care introduce obligativitatea înregistrării identităţii pentru folosirea acestor cartele este conform practicii europene.

“A existat o discuţie în CSAT legată de introducerea şi în România a unei legislaţii care, ca şi în alte ţări europene, să prevadă obligativitatea unui act de identitate atunci când îţi cumperi un număr de cartelă pre-pay. Am făcut un proiect de lege conform discuţiilor din CSAT şi practicii europene, se transmite la Parlament şi Parlamentul, în urma unor dezbateri şi a informării opiniei publice, poate să ia decizia ca, de la 1 ianuarie 2015, să funcţioneze acest sistem”, a spus Ponta.

El a precizat că o persoană va putea înregistra mai multe numere de telefon pe baza documentului de identitate.

“Obiectul discuţiei din CSAT a fost că s-a constatat, nu neapărat în România, că aceste cartele neînregistrate sunt folosite pentru săvârşirea unor acte de terorism, a unor acte extrem de grave, a adăugat Ponta.

Întrebat ce se întâmplă cu actualii utilizatori, Ponta a răspuns [contrazicand, incredibil, exact ceea ce tocmai a adoptat!, n.n.]:

Nimic, nu mai poţi să-i mai chemi, e foarte clar. Cred că sunt deja 12 sau 14 milioane de cartele în uz, deci Parlamentul va decide mai departe, dar în mod sigur este o măsură pentru viitor, să nu-i speriem pe cei care au cartele. Cred că o mulţime de elevi de şcoală şi liceeni au asemenea cartele, să nu-i speriem că îi duce cineva undeva să-i înregistreze”.

Persoanele care deţin o cartelă pre-pay vor fi obligate să se înregistreze la operatorul de telefonie cu un act de identitate, sub sancţiunea sistării serviciului, iar cele care doresc să cumpere o astfel de cartelă vor trebui, la rândul lor, să prezinte un act de identitate pentru a primi cartela.

Regula va fi aplicată şi în cazul firmelor, care vor trebui să prezinte documentele de constituire a societăţii.

Noile reguli au fost aprobate de Guvern prin proiect de lege şi vor fi aplicate după ce Parlamentul adoptă actul normativ, deţinătorii actuali de cartele având la dispoziţie un interval de şase luni de la data intrării în vigoare pentru a se înregistra.

Proiectul de lege modifică OU 111/2011 privind comunicaţiile electronice.

“În ultima şedinţă a CSAT, s-a luat decizia de a promova urgent un act normativ pentru prevenirea şi contracararea riscurilor la adresa securităţii naţionale. Este vorba de obligaţia deţinătorilor de cartele pre-pay de a le înregistra, de a depune un act de identitate şi, de asemenea, obligaţii pentru furnizorii de telefonie mobilă”, a anunţat ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, la finalul şedinţei de guvern.

El a precizat că, într-un interval de şase luni de la momentul intrării în vigoare a legii, toţi deţinătorii de cartele pre-pay vor fi obligaţi să depună un document de identitate pentru a se înregistra. Dacă nu vor face acest lucru, operatorul de telefonie mobilă va sista furnizarea servicului până când deţinătorul cartelei va înregistra cartelele pe baza unui act de identitate.

Furnizorii de servicii vor avea obligaţia de a-i informa şi a-i notifica pe toţi utilizatorii de cartele pre-pay despre această obligaţie.

În acelaşi timp, din momentul intrării în vigoare a legii, toate persoanele care vor dori să achiziţioneze cartele pre-pay vor avea obligaţia de a depune un document de identitate, acest lucru fiind valabil şi pentru persoanele juridice, care trebuie să prezinte documentele de constituire a societăţii.

Datele necesare pentru identificarea unui abonat sau utilizator vor fi numărul de telefon ori identificatorul serviciului de comunicaţii cu plata în avans sau cu plata ulterioară, împreună cu numele, prenumele şi codul numeric personal, seria şi numărul documentului de identitate, respectiv ţara emitentă – în cazul cetăţenilor străini – denumirea şi codul de identificare fiscală în cazul persoanelor juridice, precum şi numele, prenumele şi codul numeric personal al reprezentantului legal al persoanei juridice, după caz.

Prin “identificatorul serviciului” se va înţelege codul unic de identificare alocat unui serviciu de acces la internet ori la un serviciu de comunicaţii, inclusiv prin internet.

Abonaţii vor avea obligaţia să notifice furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului de îndată, dar cel mult în 24 de ore din momentul în care au luat cunoştinţă, despre pierderea sau furtul echipamentului prin care sunt furnizate serviciile de comunicaţii electronice, în vederea restricţionării utilizării acestora.

În cazul notificării de către abonaţi cu privire la pierderea sau furtul echipamentului prin care sunt furnizate serviciile de comunicaţii electronice, furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului vor restricţiona de îndată accesul la servicii.

În cazul punctelor de conectare la Internet puse gratuit la dispoziţia publicului de către persoane juridice, va fi obligatorie securizarea accesului pe bază de parolă, precum şi asigurarea procedurilor şi echipamentelor necesare stocării pe o perioadă de 6 luni a datelor furnizorului de servicii, pentru a identifica utilizatorii conectaţi în aceste puncte. Utilizatorii acestor puncte vor avea obligaţia de a-şi comunica datele de identificare la accesarea acestora servicii.

La sfârşitul perioadei de reţinere, toate datele reţinute exclusiv în temeiul legii, cu excepţia datelor accesate şi reţinute conform legii, puse la dispoziţia autorităţilor prevăzute de lege, trebuie distruse, prin proceduri ireversibile, la data expirării termenului de 6 luni.

În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii, abonaţii şi utilizatorii serviciilor de comunicaţii electronice pre-plătite pot opta pentru menţinerea serviciului şi încheierea de contracte scrise cu furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului a datelor necesare pentru identificarea lor sau pot renunţa la serviciile pre-plătite, cu restituirea proporţională a contravalorii sumelor achitate şi neutilizate corespunzătoare perioadei pentru care nu beneficiază de respectiva prestaţie.

În termen de 30 zile de la intrarea în vigoare a legii, furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sunt obligaţi să informeze, prin mijloace care să asigure difuzarea în masă, abonaţii şi utilizatorii care nu au încheiat contracte scrise cu privire la obligaţiile ce le revin.

În cazul în care abonaţii şi utilizatorii nu îşi exprimă opţiunea, furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului suspendă serviciile până la îndeplinirea obligaţiei.

Serviciile de comunicaţii electronice pot fi reactivate, în măsura în care este posibil, doar după încheierea contractelor scrise.

“Prezenta lege intră în vigoare la 1 ianuarie 2015”, se mai arată în documentul aprobat de Guvern.

În vara anului trecut, după ce presa a relatat că deputatul PSD Sebastian Ghiţă vrea să depună o iniţiativă legislativă prin care cartelele telefonice pre-plătite să poată fi achiziţionate numai după furnizarea datelor personale, premierul Victor Ponta a arătat că înregistrarea convorbirilor telefonice efectuate pe baza cartelelor pre-plătite a fost decisă de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) în luna august 2012, după atentatul terorist din Bulgaria.

El a precizat că nu este vorba de o operaţiune de interceptare, ci de înregistrare.

În forma de la acea dată, proiectul prevede că, atunci când o persoană va cumpăra o cartelă pre-platită, va trebui să prezinte codul numeric personal şi, dacă ulterior un judecător va decide interceptarea numărului telefonic asociat acestei cartele, serviciile secrete vor avea posibilitatea de a identifica deţinătorul acestei cartele.

Argumentul a fost că zona cartelelor pre-plătite este folosită pentru infracţiuni economice, existând şi riscul de utilizare a acestor cartele în activităţi legate de terorism.

Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România-Comitetul Helsinki (APADOR-CH) a solicitat atunci Guvernului şi Parlamentului să aibă în vedere obligaţiile asumate de România prin tratate internaţionale cu privire la drepturile omului, nu doar necesităţile dictate de siguranţa naţională.

Deputatul PSD Sebastian Ghiță consideră că proiectul trimis miercuri de Guvern la Parlament este absolut necesar, aceasta fiind decizia corectă, în spirit european, în ceea ce privește utilizitorii de cartele telefonice preplătite.

“Este un proiect absolut necesar atât pentru securitatea națională si pentru siguranta cetatenilor, cât și pentru lupta cu marile rețele de corupție și evaziune. Acest proiect este unul modern și care ține cont de realitățile în care trăim astăzi. Cartelele telefonice preplătite nu trebuie să fie folosite ca instrumente pentru fapte de corupție sau de terorism. Ar fi aberant ca acest proiect să fie considerat un atac la intimitatea persoanelor, în condițiile în care utilizatorilor de abonamente telefonice le sunt preluate astfel de informatii de ani de zile. Singura zona ramasa expusa, fara nici un control din partea statului, era cea a cartelelor neplatite – de aceea este bine ca si in Romania s-a intrat in aceasta normalitate”, a afirmat deputatul PSD.

Persoanele care deţin o cartelă pre-pay vor fi obligate să se înregistreze la operatorul de telefonie cu un act de identitate, sub sancţiunea sistării serviciului, iar cele care doresc să cumpere o astfel de cartelă vor trebui, la rândul lor, să prezinte un act de identitate pentru a primi cartela.

Într-un interval de şase luni de la momentul intrării în vigoare a legii, toţi deţinătorii de cartele prepay vor fi obligaţi să depună un document de identitate pentru a se înregistra.


Categorii

1. DIVERSE, Era Big Brother, Servicii secrete, Stat politienesc, Teroarea "terorismului"

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

17 Commentarii la “CARTELE PRE-PAY DOAR CU BULETINUL: CSAT si Guvernul au decis ELIMINAREA ANONIMITATII si pentru cei CARE DETIN DEJA cartele preplatite. PONTA invoca MAROTA TERORISMULUI si minte senin… contrazicand insasi legea adoptata de el!

 1. Ne apropiem cu pasi repezi de dictatura lui antihrist si asta cred ca face parte din vremurile sumbre care ne asteapta. Sa ştie ei tot ce vorbesti…

 2. Defapt orice taran, orice cetatean roman asuprit si batjocorit de gasca din care face parte chevronicu, orice preot sau credincios, student sau calugar, raul ramul cum ar zice poetul, este un terorist in fata acestor lacuste care ne conduc, speram temporar!

 3. Bush a declarat public fara echivoc dupa atacul dela 11 septembrie 2001: am pornit razboi impotriva terorismului, oricine nu este alaturi de noi in acest razboi este declarat terorist. Controlul absolut al comunicatiilor este o componenta a acestui razboi. Deputatul PSD Sebastian Ghită considera cartelele telefonice preplătite ca instrumente pentru fapte de terorism. Aceasta declaratie arata ca americanii vor un control absolut al comunicatiilor si pe teritoriul Romaniei asemanator celui ce il au in bazele lor dela Deveselu si Constanta. Este o minciuna politica declaratia lui Sebastian Ghită ca acest control absolut creste siguranta cetătenilor romani (declaratia este valabila eventual pentru cetatenii straini din Romania).

 4. Foarte bine. Toti mucoshii isi cumpara cartele pre-pay si suna in stanga si in dreapta.
  Deasemenea, toate furturile prin SMS-uri sau prin telefon (pishing) sunt facute de pe carele pre-pay anonime.
  Nu inteleg care e problema, cand existau “telefoanele fixe” in case aveai contract tot cu buletinul si stia exact cine si de unde suna.

 5. @Robert:

  Pai fix logica asta e folosita si in actele biometrice. Sunt facute asa (sanchi) pentru a nu mai fura orice “mucos” actele de identitate si a le falsifica, ci a fi mai sigure, pentru binele tuturor…

 6. Planul este protejarea infractorilor politic corecti si vanarea oamenilor de buna credinta care vor sa isi apere tara si sufletul.

 7. Realitatea nu justifica motivul si initiativa premierului. Ce acte teroriste au fost, sau sunt in Romania ca sa motiveze jmecherul asta de Ponta ca siguranta nationala e in pericol. Abureli ! Prin masura asta nu vrea decat sa-si largeasca legal controlul asupra opozantilor puterii. “Mai terorist ca si guvernul nu e nimeni.” spunea cineva. Iar altul, deja are solutia obtinerii cartelei fara sa prezinte buletinul propriu: “trimiti un croncan de 18 ani sa-ti cumpere si gata. ii dai o tigara si cumpara la toata filiala”.

 8. Acum 11 ani cind am intrat in Italia nu puteai sa cumperi cartela fara obligativitate act de identitate sau pas. Era obligatoriu ptr. toata lumea indiferent cine erai.Si asta nu inseamna ca nu se fac fraude cu telefonul.Daca aveai de la cineva o cartela fara sa stie cine esti(aici relativ) te moobing-au pina renuntai la ia.

 9. Pingback: Presedinta Braziliei convoaca summit international pentru a contesta HEGEMONIA AMERICANA asupra INTERNETULUI/ O companie de telefonie mobila si mai multe ONG-uri CRITICA legea care desfiinteaza ANONIMITATEA cartelelor pre-pay - Recomandari
 10. Pingback: Adevarata fata a ROMANIEI DIGITALE: SECURISMUL CIBERNETIC. Guvernul vrea ca furnizorii de internet si telefonie sa permita accesul SRI, SIE et comp. la datele utilizatorilor/ VODAFONE: AUTORITATILE ASCULTA IN TIMP REAL CONVORBIRILE/ Clasa politica romanea
 11. Pingback: SRI nu vrea “ANARHIE” pe INTERNET. “PERCHEZITII INFORMATICE” fara autorizatie judecatoreasca si computere “INMATRICULATE” – sau cum folosesc serviciile pretextul amenintarilor cibernetice pentru LEGIFERAREA FOLOSI
 12. Pingback: ACCES LA INTERNET WI-FI SI CARTELE PRE-PAY DOAR CU DATELE DE IDENTIFICARE: proiectul de lege a fost aprobat/ NSA a avut mandat de INTERCEPTARI si in ROMANIA - Recomandari
 13. Pingback: SECURISMUL CIBERNETIC. CCR va judeca in septembrie proiectul de lege privind IDENTIFICAREA UTILIZATORILOR de WI-FI. Obiectiile aduse de AVOCATUL POPORULUI incalcarilor dreptului viata privata - Recomandari
 14. Pingback: Curtea Constitutionala respinge si LEGEA PREPAY. Legea elimina ANONIMITATEA in privinta achizitionarii cartelelor telefonice preplatite - Recomandari
 15. Pingback: OAMENII DE PAIE AI SERVICIILOR… ROMANESTI SI STRAINE (II). Guvernul tehnocrat si presedintele Iohannis vor BIG BROTHER IN EXTREMA URGENTA, iar pentru asta nu se dau inapoi nici de la MINCIUNI IRESPONSABILE care implica România in ATENTATELE TERORIS
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare