DATELE PERSONALE ALE BOLNAVILOR publicate pe FACEBOOK (Marea Britanie)!

30-10-2011 2 minute Sublinieri

  Angajaţii spitalelor din Marea Britanie au încălcat dreptul la confidenţialitate al pacienţilor publicând informaţii personale ale acestora pe Facebook, informează Daily Mail. Angajaţii obişnuiau să vorbească despre pacienţi, să dicute detalii despre afecţiunile lor, precum şi despre vieţile acestora prin intermediul site-urilor de socializare. Doctorii, asistentele şi personalul din administraţia spitalului au încălcat dreptul la confidenţialitate al pacienţilor de 802 de ori în ultimul an.

  Angajaţii Sistemului Naţional de Sănătate din Anglia au distribuit informaţii sensibile în legătură cu pacienţii lor, de până la cinci ori pe săptămână, prin postarea de mesaje despre aceştia pe Facebook, dicutând în public despre diverse afecţiuni ale bolnavilor oi rătăcindu-le acestora fişele medicale.

  Au fost semnalate cel puţin 23 de incidente în care personalul medical a purtat conversaţii publice despre pacienţi cu prietenii, rudele sau familia pe site-uri precum Facebook. Cu toate acestea, doar jumătate din unităţile aflate în grija Sistemului Naţional de Sănătate din Anglia au recunoscut că un astfel de incident s-ar fi petrecut cel mult o dată pe an. Într-unul dintre cazuri, un angajat medical la Spitalul Universitar din Nottingham a difuzat pe reţelele sociale o poză cu unul dintre pacienţi pe patul de spital.

  Au existat alte 91 de incidente în care angajaţii au recunoscut că au cotrobăit prin fişele medicale ale propriilor lor colegi. Asta, pe lângă un caz în care un director de spital a recunoscut că s-a uitat prin fişele medicale ale colegilor, familiei sau prietenilor de mai bine de 431 de ori, de fiecare dată din plictiseală.
  Dale Trever, de 23 de ani, manager de date la Clinica de Îngrijire primară Hull, a fost demisă şi a primit o condamnare de şase luni de închisoare cu suspendare. Au mai existat 57 de cazuri în care însemnări medicale, harduri ale calculatoarelor sau laptopuri conţinând informaţii strict confidenţiale, au fost pierdute sau furate.

  Fişele “confidenţiale” la care au acces 10.000 de oameni, printre care portari şi femei de serviciu

  Reprezentanţii grupului de presiune Big Brother Watch, cel care a făcut publice cifrele abuzurilor a declarat că Sistemul de Sănătate nu a făcute destule ca să să protejeze intimitatea pacienţilor. De asemenea, aceştia au mai spus şi că incidentele vor deveni tot mai frecvente dacă un număr atât de ridicat din rândul personalului medical are acces la informaţiile confidenţiale privind bolnavii, fără implementarea unei noi baze de date computerizate. Aceasta ar oferi informaţii pe loc despre pacienţi doar doctorilor şi paramedicilor, cum ar fi detalii despre alergii sau medicaţia la care sunt supuşi în prezent.

  Potrivit BBW, până în prezent 10 000 de angajaţi ai Sistemului de Sănătate, inclusiv portari şi oameni de serviciu, au avut acces la fişe confidenţiale ale pacienţilor. Din cele 350 de clinici care au răspuns solicitărilor, 152 au admis că au comis astfel de abateri de la confidenţialitate în ultimele 12 luni. Din 802 de angajaţi, doar 102 au demişi.
  Nick Pickles, directorul Organizaţiei Big Brother Watch a spus că acest caz reprezintă o abatere gravă de la cerinţele de confidenţialitate ale pacientului.

  Ministrul britanic al Sănătăţii, Simon Burns a declarat că “Este inadmisibil ca personalul din spitale, care nu are nicio implicaţie în tratarea stării de sănătate a pacienţilor, să aibă acces la informaţiile acestora. Pacienţii au dreptul să se aştepte ca fişele lor medicale să fie ţinute departe de ochii curioşilor. Am demarat implementarea unor restricţii clare pentru a proteja datele bolnavilor“.
  Fiecare unitate medicală este responsabilă de înştiinţarea angajaţilor săi în legătură cu noile reguli.Orice angajat care va fi prins încălcând intenţionat aceste reguli urmează să fie supus unor sancţiuni disciplinare“.
  Accesarea bazelor de date electronice va fi monitorizată şi revizuită constant, astfel încât să nu mai avem de-a face cu niciun abuz de acest gen“, a adăugat Burns.


  Categorii

  1. DIVERSE, Era Big Brother, Facebook, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Internet, New Media, Noile Tehnologii

  Etichete (taguri)

  , , , , ,

  Articolul urmator/anterior

  Comentarii

  * Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

  Rânduială de rugăciune

  Carti

  Documentare