DESPRE IVERMECTINĂ. Ce arată studiile actuale privitoare la uzul ivermectinei în combaterea Covid-19? De ce e ipocrită și mincinoasă opoziția înverșunată stârnită de acest potențial remediu, ieftin și disponibil pe scară largă?

29-01-2021 15 minute Sublinieri

British Medical Journal:

Ivermectina, un instrument suplimentar în gestionarea COVID-19

Wendy E Hoy, Vishal Diwan, Geoffrey A Taylor and Thomas Barody

Știrile din 2 decembrie despre lansarea în Marea Britanie a vaccinului COVID-19 dezvoltat de Pfizer, BioNTech, au fost binevenite (1). Cu toate acestea, vor fi necesare în continuare abordări suplimentare pentru limitarea COVID-19, pentru a acoperi situațiile neprevăzute și incertitudinile evidențiate de Doshi (2) și pentru a putea trata persoanele ce dezvoltă boala în urma vaccinului, cât și pe cei care refuză sau nu fac vaccinul.

Pe 27 noiembrie, o meta-analiză a 28 de studii a fost publicată de Kory și colab. (3), descriind marele beneficiu al administrării de Ivermectină, singură sau în combinație, în fiecare etapă a infecției și managementului COVID-19, cu reduceri corespunzătoare în transmiterea ei, în severitatea bolii, în spitalizări și în decese. În 4 decembrie grupul respectiv a lansat un video puternic rezumând aceste fapte (4); ei au remarcat, de asemenea, că numărul de studii de calitate a crescut acum la 35, toate arătând beneficii ale invermectinei. Acest lucru promite reducerea răspândirii, atenuarea blocărilor, scurtarea carantinei, reducerea costurilor de sănătate și de spital, reducerea sarcinii sindromului „Long COVID” și minimizarea în continuare a perturbărilor economice și sociale create de virus. O astfel de terapie ar putea reduce sau preveni, de asemenea, sindromul “Long COVID”.

În Australia, cu transmiterea comunitară acum bine stăpânită, continuăm să susținem (5,6,7) ca terapia pe bază de Ivermectină să fie administrată contactelor cazurilor de COVID-19 diagnosticate în viitoarele focare localizate, cum ar fi locurile de muncă, școlile, închisorile și casele de bătrâni. Diagnosticul recent de COVID-19 al unui lucrător de securitate la unul dintre hotelurile de carantină din Sydney, NSW, după 25 de zile fără diagnostic (8), este un caz elocvent. Un tratament cu Ivermectină ar putea fi bine evaluat în centre de izolare, cum ar fi cel din Howard Springs de lângă Darwin, care în curând va putea găzdui mai mult de 1000 de călători care sosesc din străinătate pentru perioada lor obligatorie de carantină. În țările în care COVID nu este sub control, acest tratament suplimentar ar putea fi aplicat contactelor expuse și ar putea fi evaluat înainte și după aplicarea lui,  pe regiuni sau într-o abordare controlată de locații alternative, suburbii, gospodării etc.

Elaborarea scenariilor de beneficii probabile (clinice, mortale, economice) în jurul unei serii de estimări de reducere a răspândirii sau a gravității COVID-19 produse de astfel de tratamente cu Ivermectină ar putea ajuta autoritățile și guvernele să evalueze sau să pună în aplicare astfel de modificări..

References:
1: Emma Reynolds, Stephanie Halasz, Frederik Pleitgen and Lindsay Isaac, CNN; UK becomes first country to authorize Pfizer/BioNTech’s Covid-19 vaccine, first shots roll out next week; December 2, 2020. https://edition.cnn.com/2020/12/02/uk/pfizer-coronavirus-vaccine-uk-intl…
2: Peter Doshi: Pfizer and Moderna’s “95% effective” vaccines—let’s be cautious and first see the full data; November 26, 2020. https://blogs.bmj.com/bmj/2020/11/26/peter-doshi-pfizer-and-modernas-95-…
3: Pierre Kory, G. Umberto Meduri, Jose Iglesias, Joseph Varon, Keith Berkowitz, Howard Kornfeld, Eivind Vinjevoll, Scott Mitchell, Fred Wagshul, Paul E. Marik; Review of the Emerging Evidence Demonstratingthe Efficacy of Ivermectin in the Prophylaxis and Treatment of COVID-19. FLCCC Alliance; Version 6; Nov. 28, 2020.
4: Paul Marik: The I-MASK+ protocol will revolutionize the treatment of COVID-19. The FLCCC
Alliance press conference in Houston, Texas on Friday, December 4, 2020, at 10:30 am (CST);
https://covid19criticalcare.com/
5: Hoy WE, Diwan V. Editorial Rapid Response to Covid-19: A wake-up Call. : Proposed Trials of Ivermectin for post-exposure prophylaxis of COVID-19. BMJ 2020;369:m2021. https://www.bmj.com/content/369/bmj.m2021/rr-2
6: Hoy WE. Editorial Rapid Response to Covid-19: UK government must “get its act together” as modelling suggests 85 000 deaths in second wave, experts say. BMJ 2020; 371:m4242.
https://www.bmj.com/content/371/bmj.m4242/rr-1
7: Taylor, GA. Editorial Rapid Response to Covid-19: What now for Remdesivir? BMJ 2020, 371: m.4457. https://www.bmj.com/content/371/bmj.m4457
8: Kevin Nguyen and Sue Daniel, ABC news. NSW hotel quarantine worker in Sydney tests positive to COVID-

07 December 2020

Wendy E HoyProfessor/Physician /Nephrologist/Population health researcher, The University of Queensland Vishal Diwan: Research Coordinator/Manager, Centre for Chronic Disease, Royal Brisbane and Women’s Hospital, Brisbane, Queensland, 4029; Geoffrey A. Taylor: Retired Prof and Independent Researcher, Perth, WA, Australia; Thomas Borody: Professor/Founder and Director Centre for Digestive Diseases, Microbiome Therapeutics Institute, Five Dock, NSW

Australia

 

Analiza dovezilor emergente care demonstrează eficacitatea Ivermectinei în profilaxia și tratamentul COVID-19

REZUMATUL studiului realizat de Kory & all, prezentat mai sus de British Medical Journal

În martie 2020, a fost creată în Statele Unite o alianță a medicilor din linia întâi Covid-19 – Front Line COVID-19 Critical Care Alliance (FLCCC), condusă de profesorul Paul E. Marik cu scopul de a revizui continuu datele științifice de bază, translaționale și clinice care se acumulează cu rapiditate, pentru a dezvolta un protocol de tratament cât mai eficient pentru COVID-19. Astfel, FLCCC a descoperit recent că Ivermectina, un medicament antiparazitar, are proprietăți anti-virale și antiinflamatorii foarte puternice împotriva COVID-19. Apoi, pe măsura folosirii experimentale a acesteia în diferite țări, au fost identificate îmbunătățiri repetate, consistente și de mare amploare ale rezultatelor clinice în studii mari și multiple, randomizate, precum și în studii controlate observaționale, atât în ​​ce privește profilaxia cât și  tratamentul COVID-19.

Mai mult, datele care arată impactul asupra stării sănătății populației au rezultat din „experimente naturale” multiple și ample, care au avut loc atunci când diferiți primari ai orașelor și ministerele regionale ale sănătății din țări sud-americane au inițiat campanii de „distribuție a Ivermectinei” către populație, în speranța că medicamentul s-ar dovedi eficient.

Scăderea compactă a numărului de cazuri și a ratelor de fatalitate în fiecare dintre aceste regiuni, reproductibilă și asociată temporar, comparativ cu situația din regiunile din apropiere în care nu au avut loc astfel de campanii, sugerează că Ivermectina s-ar putea dovedi a fi o soluție globală la pandemie. Acest lucru a fost demonstrat și de includerea recentă a Ivermectinei ca agent profilactic și ca tratament pentru COVID-19, în liniile directoare naționale de tratament din Belize, Macedonia și statul Uttar Pradesh din nordul Indiei, populate de 210 milioane de persoane. Din câte știm, analiza actuală este prima care compilează date clinice suficiente pentru a demonstra eficacitatea terapeutică puternică, deoarece se bazează pe numeroase studii clinice în mai multe faze ale bolii.

O limitare în acest moment, este aceea că jumătate din studiile controlate au fost publicate în publicații medicale evaluate inter pares, restul fiind preluate din manuscrise încărcate pe serverele de medicină pre-imprimare. Deși este o practică standard ca datele studiilor de pe serverele de pre-imprimare să influențeze imediat practicile terapeutice acum în timp de pandemie, având în vedere terapeutica controversată adoptată ca urmare a acestei practici, FLCCC susține că este imperativ ca agențiile noastre naționale și internaționale de asistență medicală să aloce resursele necesare pentru a valida mai rapid aceste studii și pentru a confirma impactul epidemiologic pozitiv major înregistrat în cazul ivermectinei, atunci când a fost larg distribuită în populațiile cu incidență ridicată a infecțiilor cu COVID-19.

Recomandarea  Ivermectinei de către FLCCC atât pentru profilaxie, cât și pentru tratamentul COVID-19 se bazează pe următorul set de concluzii derivate din datele existente, provenite atât din studii preclinice cât și din studii clinice:

 1. Din 2012, mai multe studii in vitro au demonstrat că Ivermectina inhibă replicarea mai multor viruși, inclusiv cel gripal, Zika, Dengue și altele (Mastrangelo și colab., 2012; Wagstaff și colab., 2012; Tay și colab., 2013; Götz și colab. al., 2016; Varghese și colab., 2016; Atkinson și colab., 2018; Lv și colab., 2018; King și colab., 2020; Yang și colab., 2020).
 2. Ivermectina inhibă replicarea SARS-CoV-2 precum și legarea de țesutul gazdă prin mai multe mecanisme propuse și observate (Caly și colab., 2020a).
 3. Ivermectina are proprietăți antiinflamatorii puternice, cu rezultate in vitro care demonstrează o inhibare profundă atât a producției de citokine, cât și a transcrierii factorului nuclear-κB (NF-κB), cel mai puternic mediator al inflamației (Zhang și colab., 2008; Ci și colab., 2009; Zhang și colab., 2009).
 4. Ivermectina diminuează semnificativ încărcătura virală și protejează împotriva deteriorării organelor (acțiune demonstrată în experimente) la mai multe modele animale infectate cu SARS-CoV-2 sau cu coronavirusuri similare (Arevalo și colab., 2020; de Melo și colab., 2020).
 5. Ivermectina previne transmiterea și dezvoltarea bolii COVID-19 la cei expuși contactului cu pacienții infectați (Behera și colab., 2020; Bernigaud și colab., 2020; Carvallo și colab., 2020b; Elgazzar și colab., 2020; Hellwig și Maia, 2020 ; Shouman, 2020).
 6. Ivermectina grăbește recuperarea și previne deteriorarea pacienților cu forme ușoare și moderate de boală, tratați timpuriu după apariția simptomelor (Carvallo și colab., 2020a; Elgazzar și colab., 2020; Gorial și colab., 2020; Khan și colab., 2020; Mahmud, 2020; Morgenstern și colab., 2020; Robin și colab., 2020).
 7. La pacienții spitalizați Ivermectina grăbește recuperarea, duce la evitarea internării la terapie intensivă, precum și la evitarea decesului (Elgazzar și colab., 2020; Hashim și colab., 2020; Khan și colab., 2020; Niaee și colab., 2020; Portmann-Baracco și colab., 2020 ; Rajter și colab., 2020; Spoorthi V, 2020).
 8. Ivermectina reduce mortalitatea la pacienții cu COVID-19 în fază critică (Elgazzar și colab., 2020; Hashim și colab., 2020; Rajter și colab., 2020).
 9. Ivermectina duce la uimitoare reduceri ale ratelor de fatalitate a cazurilor în regiunile unde a fost utilizată pe scară largă (Chamie, 2020)
 10. Siguranța, disponibilitatea și costul ivermectinei sunt aproape de neegalat, având în vedere interacțiunile medicamentoase aproape zero, precum și reacțiile adverse doar ușoare și rare observate în cei aproape 40 de ani de utilizare și miliarde de doze administrate (Kircik și colab., 2016).
 11. Organizația Mondială a Sănătății a inclus de mult timp ivermectina pe „Lista medicamentelor esențiale”.

Siguranța Ivermectinei

Numeroase studii raportează rate scăzute de evenimente adverse, majoritatea fiind ușoare, tranzitorii și atribuite în mare măsură răspunsului inflamator al organismului la moartea paraziților (cauzată de Ivermectină) și includ : mâncărime, erupții cutanate, ganglioni limfatici măriți, dureri articulare, febră și cefalee (Kircik et al., 2016). Într-un studiu care a combinat rezultatele studiilor care au inclus peste 50.000 de pacienți, evenimente grave au apărut la mai puțin de 1% și s-au asociat în mare măsură cu administrarea în Loa loa (Gardon și colab., 1997).

Mai mult, conform standardului de referință pharmaceutic Lexicomp, singurele medicamente acăror asociere cu ivermectina este contraindicată sunt vaccinurile anti-tuberculoză și anti-holeră administrate concomitent, precum și anticoagulantul warfarină care ar necesita, însă, doar monitorizarea dozei. O altă precauție specială este aceea că pacienții cu imunosupresie sau cu transplant de organe care sunt tratați cu inhibitori de calcineurină, cum ar fi tacrolimusul sau ciclosporina sau imunosupresorul sirolimus, ar trebui să fie atent monitorizați în ce privește nivelul sanguin al medicamentelor respective atunci când iau ivermectină, având în vedere că există interacțiuni care pot afecta acest nivel.

O listă mai lungă a interacțiunilor medicamentoase poate fi găsită pe baza de date drugs.com, aproape toate interacțiunile conducând la o posibilitate de creștere sau de scădere a nivelurilor de ivermectină din sânge. Având în vedere studiile care arată o bună toleranță și lipsa efectelor adverse la subiecții umani cărora li s-au administrat doze crescute de ivermectină, toxicitatea este puțin probabilă, dar o eficacitate redusă din cauza nivelurilor scăzute de ivermectină poate fi o preocupare (Guzzo și colab., 2002).

Preocupările privind siguranța în cadrul bolilor hepatice sunt neîntemeiate dat fiind că, după cunoștințele noastre, doar două cazuri de leziuni hepatice au fost raportate vreodată în asociere cu Ivermectina, ambele cazuri fiind soluționate rapid fără a fi nevoie de tratament. (Sparsa și colab., 2006; Veit și colab., 2006). Mai mult, nu sunt necesare ajustări ale dozei la pacienții cu afecțiuni hepatice. Unii au descris ivermectina ca fiind potențial neurotoxică, totuși un singur studiu care a efectuat o căutare în baza de date farmaceutică globală, a găsit în total doar 28 de cazuri de evenimente adverse neurologice grave, cum ar fi ataxia, modificarea conștienței, convulsii sau tremur (Chandler, 2018). Explicațiile posibile au inclus efecte ale unor medicamente administrate concomitent care măresc absorbția prin premeabilizarea barierei hematoencefalice sau polimorfismele din gena mdr-1. Cu toate acestea, numărul total de cazuri raportate sugerează că astfel de evenimente sunt rare. De asemenea, Ivermectina a fost administrată în siguranță la femeile gravide, la sugari și copii.

Argumente și concluzii finale

Dovezile acumulate, până la 14 decembrie 2020, care demonstrează siguranța și eficacitatea ivermectinei în COVID-19 susțin cu tărie utilizarea sa imediată în contextul actualei pandemii, pe baza raportului risc/beneficiu. Analizele epidemiologice la scară largă validează rezultatele studiilor in vitro, la animale, profilactice și clinice. Regiunile lumii unde ivermectina a fost larg folosită au prezentat o reducere considerabilă a numărului de cazuri, a spitalizărilor și a ratelor de deces.

O asemenea consecvență a rezultatelor privind beneficiile Ivermectinei în atât de numeroase studii și utilizând modele diferite, din mai multe țări și centre diferite din întreaga lume, este unică în istoria medicinei bazate pe dovezi și constituie un sprijin suplimentar puternic al concluziilor la care a ajuns această analiză. Toți ar trebui să ia în considerare Declarația 37 din „Declarația de la Helsinki a Asociației Medicale Mondiale privind principiile etice pentru cercetarea medicală care implică subiecți umani”, înființată pentru prima dată în 1964, care prevede:

În cazul în care în tratamentul individual al unui pacient nu există intervenții dovedite (a fi eficiente) sau intervențiile cunoscute au fost ineficiente, medicul, după ce a solicitat sfatul unui expert, cu consimțământul informat al pacientului sau al unui reprezentant autorizat legal, poate folosi o intervenție nedovedită dacă în judecata medicului aceasta oferă speranță de salvare a vieții, restabilirea sănătății sau atenuarea suferinței. Această intervenție ar trebui ulterior să  facă obiectul cercetării pentru a evalua siguranța și eficacitatea acesteia. În toate cazurile, noile informații trebuie înregistrate și, după caz, puse la dispoziția publicului.

Provocările continue cu care se confruntă cei care acordă îngrijiri medicale în luarea deciziilor cu privire la intervențiile terapeutice adecvate la pacienții cu COVID-19 ar fi mult ușurate dacă îndrumările actualizate și definitive, bazate pe dovezi, ar veni de la principalele agenții guvernamentale de îngrijire a sănătății. În prezent, în Statele Unite, ghidurile de tratament pentru COVID-19 sunt emise de Institutele Naționale de Sănătate (NIH). Din păcate, recomandarea NIH privind utilizarea Ivermectinei la pacienții cu COVID-19 a fost actualizată ultima dată pe 27 august 2020. La acea vreme, ivermectina a primit o recomandare A-III, împotriva utilizării ei în afara unui studiu clinic. O recomandare A-III, conform schemei de recomandare NIH, înseamnă că a fost o opinie puternică (A) dar bazată doar pe opinia experților (III), având în vedere că, probabil, existau puține dovezi clinice la momentul respectiv care să furnizeze și altfel de informații pentru acea recomandare.

Pe baza tuturor dovezilor clinice și epidemiologice prezentate în această lucrare de analiză și în contextul unei pandemii agravate în unele părți ale globului în care ivermectina nu este utilizată pe scară largă, autorii consideră că recomandarea trebuie actualizată imediat pentru a sprijini și ghida furnizorii de îngrijiri și servicii medicale. Un aspect pe care grupul de experți al NIH îl poate dezbate este cel cu privire la gradul de recomandare care ar trebui să fie atribuit în prezent Ivermectinei. Pe baza schemei de evaluare NIH, cea mai puternică recomandare posibilă în favoarea ivermectinei ar fi A-I, care necesită „unul sau mai multe studii randomizate cu rezultate clinice și/sau obiective de laborator”. Având în vedere că datele din 16 studii randomizate controlate (RCT – randomized controlled trials) demonstrează îmbunătățiri mari și consistente ale „rezultatelor clinice”, cum ar fi ratele de transmitere, ratele de spitalizare și ratele de deces, se pare că, criteriile pentru o recomandare de nivel A-I au fost depășite.

Cu toate acestea, deși este tulburător de luat în considerare, dacă experții ar ajunge în vreun fel la concluzia că toate datele disponibile ale studiilor randomizate de control (RCT) ar trebui invalidate și respinse, având în vedere că acestea au fost efectuate în afara granițelor SUA și nu de către companiile farmaceutice din SUA sau de către centrele academice de cercetare, că unele studii au fost mici sau de „calitate scăzută” sau că astfel de date din țări străine nu sunt generalizabile pentru pacienții americani, atunci cel puțin o recomandare de nivel A-II ar trebui să fie luată în considerare. În contextul înrăutățirii condițiilor pandemiei, atunci când se ia în considerare o opțiune rapidă de tratament, sigură, cu costuri reduse, disponibilă pe scară largă, chiar și un A-II ar avea ca rezultat adoptarea imediată pe scară largă de către cei care furnizează tratamentul pentru COVID-19. Criteriile pentru un A-II necesită rezultate care să susțină folosirea (ivermectinei) din „unul dintre cele mai bine concepute studii de grup ne-randomizate sau observaționale”. Din fericire, există multe astfel de studii asupra ivermectinei în COVID-19, unul dintre cele mai mari și mai bine concepute fiind studiul doctorului Rijter din Florida, publicat în marele jurnal medical Chest și evaluat inter pares (…).

Opinia autorilor este că, pe baza totalității acestor date, utilizarea ivermectinei ca opțiune profilactică și de tratament precoce ar trebui să primească o recomandare de nivel A-I din partea NIH în favoarea folosirii ei de către furnizorii de îngrijiri medicale din țară.

În momentul în care ar fi emisă o astfel de recomandare, Front Line COVID-19 Critical Care Alliance a dezvoltat deja o profilaxie și un protocol de tratament precoce pentru COVID-19 (I-MASK +), centrat în jurul ivermectinei (I-MASK+) combinat cu distanțarea socială, igiena mâinilor, Vitamina D, Vitamina C, quercetina, melatonina și zincul, cu toate componentele cunoscute pentru acțiunile lor antivirale, antiinflamatoare sau preventive (vezi Tabelul 4).

Protocolul I-MASK + sugerează abordări de tratament pentru profilaxia pacienților cu risc crescut, profilaxia post-expunere a membrilor familiei cu COVID-19 și o abordare de tratament precoce pentru pacienții bolnavi de COVID-19.

Pe scurt, pe baza corpului de dovezi existente și cumulative, recomandăm utilizarea ivermectinei atât în ​​profilaxie, cât și în tratamentul COVID-19. În prezența unei creșteri globale a COVID-19, utilizarea pe scară largă a acestei intervenții sigure, ieftine și eficiente ar duce la o reducere drastică a ratelor de transmitere, a morbidității și mortalității, în fazele ușoare, moderate și chiar severe ale bolii. Autorii sunt încurajați și plini de speranță în ce privește perspectiva multiplelor efecte favorabile asupra sănătății publice și asupra societății care vor rezulta din adoptarea medicamentului pentru utilizare.

SMARTRADIO:

Studiu The Lancet| Ivermectina ameliorează simptomele și reduce încărcătura virală, dacă este administrată imediat după debutul Covid-19

Revista medicală The Lancet publică un studiu referitor la tratamentul cu ivermectină în cazul bolnavilor Covid-19. Rezultatele arată că ivermectina ameliorează simptomele și reduce încărcătura virală.

Abstract

Ivermectina inhibă replicarea SARS-CoV-2 in vitro, la concentrații care nu sunt ușor de atins cu dozele aprobate în prezent. Există dovezi limitate care să susțină utilizarea sa clinică pentru pacienții cu COVID-19. Am efectuat un studiu pilot, randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, pentru a evalua eficacitatea unei doze unice de ivermectină în reducerea transmiterii SARS-CoV-2, atunci când este administrat imediat după debutul bolii.

Metode

Au fost înscriși pacienți cu forme ușoare și medii de COVID-19, care nu prezentau factori de risc sau comorbidități și care au ajuns la camera de urgență a Clinicii Universității de Navarra între 31 iulie 2020 și 11 septembrie 2020. Toate internările au avut loc în decurs de 72 de ore de la debutul febrei sau tusei. Pacienții au fost împărțiți în două grupuri: 1. au primit ivermectină, 400 mcg / kg, doză unică ( n  = 12) sau placebo ( n = 12). Metoda de evaluare a rezultatului a fost proporția pacienților cu SARS-CoV-2 detectabil prin test RT-PCR în ziua 7 post-tratament. Rezultatul a fost susținut de determinarea încărcăturii virale și a infectivității fiecărei probe. Diferențele dintre ivermectină și placebo au fost calculate utilizând testul exact al lui Fisher și prezentate ca raport de risc relativ. Studiul este înregistrat la ClinicalTrials.gov: NCT04390022.

Constatări

Toți pacienții recrutați au finalizat studiul (vârsta medie – 26 de ani [19-36 – ivermectină și 21-44 – placebo]; 12 [50%] femei; 100% au avut simptome la recrutare, 70% au raportat cefalee, 62% cu febră; 50% au raportat stare generală de rău și 25% au raportat tuse). În ziua 7, nu a existat nicio diferență în proporția pacienților cu test RT-PCR pozitiv (RR 0,92, 95% CI: 0,77-1,09, p  = 1,0). Grupul cu ivermectină a avut sarcini virale mai mici în ziua 4 ( p  = 0,24 pentru gena E; p = 0,18 pentru gena N) și ziua 7 (p  = 0,16 pentru gena E; p  = 0,18 pentru gena N) după tratament, precum și valori mai mici de IgG în ziua 21 după tratament ( p = 0,24). Pacienții din grupul cu ivermectină s-au recuperat mai devreme din hiposmie / anosmie (76 vs 158 zile/pacient; p <0,001).

Interpretare

Dintre pacienții cu COVID-19 non-sever și fără factori de risc, care au primit o doză unică de 400 mcg / kg de ivermectină în decurs de 72 de ore de la debutul febrei sau tusei, nu a existat nicio diferență în proporția testelor pozitive RT-PCR. Însă a existat o reducere semnificativă a anosmiei / hiposmiei auto-raportate, o reducere a tusei și o tendință de scădere a încărcăturii virale și scăderea valorilor IgG, ceea ce justifică evaluarea din studiile mai mari.

Călin-Liviu Georgescu:

OMS ÎN 2004 despre tratamentul cu Ivermectină:

” ̂ ̆ ̆: ̆̆ ̆ ̆” – de Rick Speare și David Durrheim

Ivermectina a fost un medicament revoluționar în anii 1980, precursorul unui nou grup de agenți antiparazitari cu activitate atât împotriva nematodelor parazite, cât și a artropodelor. Inițial a fost comercializat pentru uz veterinar de către Merck & Co. Inc .; a fost utilizat în mare măsură pentru controlul nematodelor la bovine, cai, porci și câini și a devenit standardul pentru controlul bolii ectoparazitare, scabie. Formularea injectabilă pentru bovine, Ivomec, a devenit cel mai profitabil medicament veterinar din lume (1).

Merck a recunoscut potențialul Ivermectinei pentru uz uman, în special în combaterea filariozei și mai ales a oncocerciozei, cauzată de un parazit în Africa de Vest, la începutul anilor 1980. În colaborare cu OMS, organizații neguvernamentale și guverne naționale afectate, compania a inițiat un program de donare a medicamentelor pentru controlul onchocercozei care a devenit ulterior modelul global pentru parteneriatele filantropice între companiile farmaceutice și țările incapabile să-și permită medicamentul. Profiturile obținute din utilizarea veterinară a ivermectinei au susținut acest program (1).

Brevetul Merck privind ivermectina a expirat în 1996, deși a fost prelungit pentru diferite perioade în diferite țări. Astfel, preparatele de ivermectină ale altor companii sunt acum disponibile comercial. Biodisponibilitatea medicamentelor depinde de formulare și procesele de fabricație, astfel încât rezultatele obținute cu ivermectina fabricată de Merck s-ar putea să nu se aplice noilor produse. Prin urmare, este încurajator să vedem studii clinice care evaluează noi formulări ale acestui medicament valoros.

Heukelbach și colab. (pp.563-579) raportează un studiu care investighează modificările parametrilor parazitologici și apariția efectelor secundare după tratamentul cu ivermectină într-o comunitate braziliană puternic parazitată cu helminți intestinali și ectoparaziți. Procesul nu a fost „orb” și necontrolat (standarde pentru testările clinice – n.n.), dar a furnizat informații valoroase. Membrii comunității, neeligibili pentru ivermectină, au fost tratați cu mebendazol, albendazol sau deltametrină pentru a obține un nivel ridicat de acoperire. O importanță deosebită a fost constatarea că ivermectina a fost extrem de eficientă împotriva Strongyloides stercoralis, cu o reducere de 94% a prevalenței care a fost susținută timp de nouă luni. Acest lucru a furnizat dovezi de teren pentru o lucrare care a prezis că tiroidul în comunitățile puternic endemice ar putea fi controlat cu succes cu un medicament extrem de eficient, datorită potențialului său redus de transmitere (2). Dovezile prezentate de Heukelbach și colab. adaugă considerabil dovezilor din studiile controlate la scară mai mică (3-6).

Ivermectina are aplicații valoroase de sănătate publică pentru combaterea puternicoidiozei și scabiei (prin ruperea ciclului infecției prin efectul său terapeutic) și filarioza, prin efectul său asupra transmiterii. Ivermectina acționează și împotriva altor nematode intestinale, dar nu este cel mai eficient medicament disponibil. În programele de control pentru filarioză, ivermectina este medicamentul ales în zonele cu oncocercioză, dar poate fi înlocuită cu dietilcarbamazină pentru controlul altor boli filariale.

Deoarece utilizarea ivermectinei în câmpul uman, reacțiile adverse au apărut la 50% sau mai mult din populație (7) și ivermectina a fost „contaminată” cu un profil de reacție adversă ridicat, în ciuda dovezilor că majoritatea acestor reacții au fost atribuite interacțiunii dintre medicamentului și a bolii, nu pentru medicamentul în sine (8). O serie de studii de urmărire au constatat că utilizarea involuntară a filermozei în masă a ivermectinei în timpul sarcinii nu a fost asociată cu rezultate negative ale sarcinii sau cu efecte negative asupra femeilor însărcinate sau a descendenților acestora (9). Lipsa evenimentelor adverse grave constatate în studiul raportat de Heukelbach și colab. este liniștitor, deoarece incidența scăzută a evenimentelor adverse minore a scăzut de la 14% după tratamentul inițial la 5% 10 zile mai târziu.

Este timpul să valorificăm pe deplin potențialul de sănătate publică al ivermectinei. Sunt indicate studii realizate cu atenție pentru a evalua eficacitatea programelor de control la nivel comunitar bazate pe ivermectin pentru strongiloidioză și scabie în țările în curs de dezvoltare, precum și studii similare în comunitățile marginalizate din țările dezvoltate cu prevalență ridicată a acestor două boli, inclusiv comunitățile indigene din Australia (10)

, 20 2021:

% ̦ –

”Un medicament antiparazitar ieftin, fără brevet, sa dovedit a avea un efect semnificativ în reducerea mortalității la pacienții cu Covid-19 moderat până la sever.

Cercetătorii au salutat concluzia preliminară drept un pas esențial către lărgirea arsenalului de medicamente utilizate împotriva bolii.

Medicii Universității din Liverpool și alții au efectuat o descompunere meta-analitică a 18 studii care au constatat că ivermectina a fost asociată cu inflamația redusă și o eliminare mai rapidă a Sars-Cov-2, virusul care provoacă Covid-19.

În șase dintre aceste studii, riscul de deces a fost redus cu 75% la un subgrup de pacienți cu Covid-19 moderat până la sever.

Singurul antiviral cu un fel de aprobare la nivel global pentru tratarea Covid-19 este Remdesivirul de la Gilead Sciences, care a demonstrat unele beneficii în scurtarea șederilor în spital, dar nu are un efect clar asupra mortalității sau a încărcăturilor virale, o măsură a cantității de virus care circulă fluxul sanguin al pacientului.

Ivermectina nu este din punct de vedere tehnic un antiviral, deși aceste rezultate sugerează că medicamentul se poate bucura de proprietăți antivirale. Se folosește de obicei pentru a trata infestările cu păduchi și scabie, precum și paraziți mai serioși.

Dr. Hill a spus că rezultatele ivermectinei sunt încurajatoare, dar sunt necesare studii suplimentare pentru a oferi autorităților de reglementare globale dovezi suficient de robuste pentru a justifica aprobări.

„Este un medicament generic utilizat în întreaga lume. Costă 12 cenți pentru a face substanța medicamentoasă. Medicamentul costă 3 USD în India, 960 USD în SUA ”, a declarat dr. Hill pentru Financial Times.

Medicamentul ar putea face mai dificilă infectarea oamenilor și ar putea fi mai greu pentru cei cu boală să infecteze pe oricine altcineva, au susținut cercetătorii.

“Dacă persoanele care au testat pozitiv pentru Covid-19 sunt tratați imediat cu un medicament care elimină virusul rapid, acest lucru le-ar putea face mai puțin infecțioase”, a spus dr. Hill. „Această strategie de tratament ca prevenire funcționează pentru HIV și ar trebui acum testată pentru Covid-19.”

„Scopul acestui raport este de a avertiza oamenii că urmează: pregătiți-vă, primiți provizii, pregătiți-vă să-l aprobați”, a spus dr. Hill. „Trebuie să fim pregătiți”.

Ivermectina nu este aprobată în Marea Britanie și este de obicei importată din Franța. Dar cercetătorii erau convinși că multe dintre studiile care fuseseră analizate nu au fost evaluate de colegi și că meta-analizele, care analizează multe studii simultan, ar putea fi predispuse la erori.

În timp ce cursa pentru găsirea de vaccinuri sigure și eficiente a dat naștere unui număr de candidați aprobați, iar unele țări au început campanii de vaccinare pe scară largă, căutarea unor tratamente eficiente pentru Covid-19 a rămas în urmă. Cercetătorii s-au concentrat în principal pe prevenirea spitalizării și reducerea ratelor de deces pentru cei care se îmbolnăvesc în mod critic și ajung în spital.

Vaccinarea este esentiala pentru raspunsul la epidemie, a spus dr. Hill. Dar acest lucru ar putea ajuta la reducerea ratelor de infecție, făcând oamenii mai puțin infecțioși și ar putea reduce ratele de deces prin tratarea infecției virale.”

Sursa: Financial Times, ianuarie 2020

Buturugă Anghel:

Ipocrizie

Colegiul Medicilor și-a adus aminte, în toiul controverselor despre ivermectină, de „medicina bazată pe dovezi”. Oh, dar unde ați fost până acum, precauților? Ce dovezi au existat că lockdown-urile sunt eficiente? Ce dovezi există cu privire la măști? Când SINGURUL studiu a arătat că nu sunt? Ce dovezi există cu privire la vaccinuri, când producătorul însuși afirmă că rămâne de văzut cum e cu durata imunizării și eficiența lor? Unde e medicina bazată pe dovezi când, fără test, se decretează că există focar cu noua tulpină în București?

Mi-e absolut greață de aceste instituții și acești medici care își bat joc de propria profesie și de standardele ei. Voi sunteți problema, nu „conspiraționiștii”!

Dovadă nr. 2. Și pentru verificatorii de fapte de la pressone

Pressone a publicat un raport de verificare a faptelor în care problema ivermectinei se reduce la teza: românii cred în remedii pentru animale că așa le-a zis Antena 3. Care Antena citase un studiu mai vechi despre ivermectină, debunked de vigilenții verificatori.

Bineînțeles că raportul este o mare porcărie care combate câmpii și apa în piua. Despre ivermectină există studii. Pe unul l-am menționat ieri, via BMJ. Celălalt este publicat de curând în The Lancet. Pur și simplu acești verificatori sunt foarte, foarte penibili.

R3Media:

Slovacia, prima țară din UE care autorizează Ivermectina pentru tratamentul anti-covid

Ministerul Sănătății din Slovacia a aprobat utilizarea medicamentului Ivermectin în lupta împotriva noului coronavirus, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a ministerului, Zuzana Eliasova, pentru agenția națională de presă TASR, preluată de Agerpres.

Ivermectin va putea fi administrat în tratarea COVID-19 în Slovacia în următoarele şase luni. În plus faţă de spitale, el va fi disponibil cu prescripţie în farmacii, a precizat purtătoarea de cuvânt.

Ministerul Sănătăţii din această țară a emis pe site-ul său un comunicat de presă prin care anunţă că a aprobat utilizarea Ivermectin în scop terapeutic, deocamdată pentru o perioadă de şase luni.

În România, Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a precizat că a cerut Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale o opinie cu privire la folosirea ivermectinei în tratamentul anti-covid19.

Colegiul Medicilor Veterinari (CMV) recomandă cetăţenilor să nu utilizeze medicamente veterinare ce conţin ivermectină în baza propriei decizii, pentru profilaxia şi tratamentul infecţiei cu SARS-CoV-2, ci să apeleze în mod obligatoriu la un medic uman şi să renunţe la intenţia de a achiziţiona astfel de medicamente din cabinetele şi farmaciile veterinare.


Categorii

Pandemia de coronavirus/ COVID-19, Studii, oameni de stiinta, Traduceri

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “DESPRE IVERMECTINĂ. Ce arată studiile actuale privitoare la uzul ivermectinei în combaterea Covid-19? De ce e ipocrită și mincinoasă opoziția înverșunată stârnită de acest potențial remediu, ieftin și disponibil pe scară largă?

 1. Intr-un interviu cu medicii al Pr. Efrem Vatopedinul, doctorita de infectioase, care vorbeste la sfirsit, pomeneste de ivermectina. Aici sint opinii pro si contra vaccinului de la doctori ortodocsi. Este tradus si in romaneste si destul de informativ. Vorbeste si o geneticiana care spune ca vaccinul chinezesc este produs traditional:

  https://www.youtube.com/watch?v=2NihFRz_dbQ

 2. In primul rand nu inteleg de ce se bate atat de mult moneda pe Pfizer si Moderna, care apropo sunt scumpe, si nu se spune nimic de altele? Spre exemplu Oxford a elaborat un vaccin, care este fundamentat stiintific si a carui eficacitate s-a dovedit a fi mult mai mare (Astra Zeneca). Altceva…rusii au fabricat un vaccin, care din cate am inteles e in forma clasica si s-ar putea sa dea rezultate. China are si ea un vaccin se pare destul de bun. Chiar si la noi s-a produs un vaccin nazal dupa o reteta clasica, care ar urma sa intre in testare. De ce se pune acum problema sa fie interzis? Cum poti interzice un vaccin, care nu a fost testat inca? Nu are nicio logica.
  In plus cele doua Pfizer si Moderna inca nu au fost aprobate de FDA. Acuma, in prezent, sunt tari in lume, care le-au refuzat. De ce oare? Ce e in netegula on toata afacerea?
  Acuma cu ivermectina…nu spun ca e sau nu e buna. Eu doar ma intreb cum un antihelmintic poate fi util intr-o viroza? Mai degraba ti-ai pune baza intr-un antiviral (ca hidroxiclorochina) decat intr-un antihelmintic. Nu stiu, e o parere personala si nu vreau sa influentez pe nimeni cu asta.

 3. @Ania

  Spre exemplu Oxford a elaborat un vaccin, care este fundamentat stiintific si a carui eficacitate s-a dovedit a fi mult mai mare (Astra Zeneca). Altceva…rusii au fabricat un vaccin, care din cate am inteles e in forma clasica si s-ar putea sa dea rezultate. China are si ea un vaccin se pare destul de bun. Chiar si la noi s-a produs un vaccin nazal dupa o reteta clasica, care ar urma sa intre in testare. De ce se pune acum problema sa fie interzis? Cum poti interzice un vaccin, care nu a fost testat inca? Nu are nicio logica.

  Nici Oxfors (AstraZeneca, de fapt), nici Gamaleia (rusii) nu au facut vaccinuri “clasice”. Ele contin o combinatie intre ADN sintetic obtinut din SARS-CoV-2 grefat pe un ADN de adenovirus. Despre vaccinul rusesc nu se stie mare lucru, caci nu are nimeni acces la datele lor. Despre AstraZeneca exista dubii mari cu privire la eficienta (asta daca ne raportam la ce se spune oficial).

  Vaccinul chinezesc este, intr-adevar, clasic, dar a fost deja pus in uz cand abia demarase faza a treia a testarilor clinice. Adica si acesta este un evident experiment.

  In plus cele doua Pfizer si Moderna inca nu au fost aprobate de FDA.

  Au obtinut o autorizare de urgenta ca vaccinuri investigative, adica experimentale.

  Nu stiu, e o parere personala si nu vreau sa influentez pe nimeni cu asta.

  Pai nici nu ar fi asta scopul, ci sa fie puse toate datele pe masa.

 4. Foarte mulți medici din toată lumea recomandă folosirea Ivermectinei (atât terapeutic, cât și profilactic) și a Doxicliclinei. Vezi și Îndrumarul descărcabil de aici: https://www.imuno-medica.ro/…/COVID-19-Optiuni…, p. 7, 8, 10, 15, 36, 57. Studiile științifice de referință sunt numite în Anexa bibliografică la numerele 157-162, 181 și 182. Cunosc și eu personal câțiva prieteni care s-au tratat astfel și și-au revenit foarte repede, unii fiind în stare gravă…

  Și aici sunt referințe științifice serioase: https://c19ivermectin.com/.

 5. @Ania,
  Dr. Hulda Clark a luat premiul Nobel pentru tratamentul cu antihelmitice a bolilor. Ea a demonstrat ca bolile sunt generate de infecțiile parazitare din corpul nostru și tratamentul trebuie să pornească de la combaterea acestor infecții.
  Nu este deloc de mirare ca ivermectina exact asta face, conform studiilor acestei doctorițe.
  Singura diferența este ca dr. Clark folosea metode naturiste de tratament. Ivermectina este un tratament alopat, care funcționează pe același principiu.

 6. Nu cred ca o judecata dupa criterii strict “stiintifice” este corecta in cazul acesta. Stiinta este foarte nesigura pentru ca este plina de incertitudini. Doar cei care sunt lipsiti de credinta se vor vaccina, chiar daca ei, vaccinatii pot considera despre sinele lor ca sunt foarte buni crestini si credinciosi. Boala, moartea sunt pentru ei incertitudini mai mari decat incertitudinile stiintei pentru ca mintea lor nu ajunge nici pana acolo si in consecinta nu le cunosc, iar nestiinta tine loc de certitudine.

  Exista insa o certitudine la indemana oricui vrea sa o vada: cei care au creat vaccinul si cei care ne imboldesc sa ne vaccinam, nici unul, dar absolut nici unul dintre ei nu o face pentru ca ne vrea noua binele.

  Si atunci?

 7. Pingback: Un medic francez acuză Agenția Europeană a Medicamentelor pentru descurajarea folosirii Ivermectinei/ Medic și cercetător de la YALE: Ivermectina funcționează în tratarea bolnavilor de Covid! „Dacă pacientul dumneavoastră trage să moară, sch
 8. Atentie la Ivermectina !!! Scade tensiunea semnificativ. In cazul meu a fost foarte bine. De la o tensiune de 160-170 a coborat in doua zile la un minim de 125, si s-a mentinut in limite normale inca zece zile.In cazul sotiei mele, care are in general o tensiune foarte mica, de 100-110, dupa o doza de ivermectina, s-a simtit foarte rau, cu o tensiune atat de mica, incat, tensiometrul nu a mai detectat-o

 9. @Liviu
  Reacțiile la orice medicament sunt dependente de constutuția și de problemele de sănătate ale fiecăruia, de gradul de hidratare, etc. Eu am luat ivermectină și nu am avut nici un astfel de reacții, deși sunt hipotensivă cu valori sub 100, în general. Soția nu putea să aibă o tensiune chiar atât de mică încât să fie nedetectată de tensiometru fără a intra în șoc. Poate nu ați luat corect tensiunea. Dacă un medicament (orice medicament) cauzează reacții adverse trebuie întrerupt.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare