Liviu Dragnea propune regiune BRASOV-HARGHITA-COVASNA si merge “fara idei preconcepute” sa dezbata REGIONALIZAREA la Baile Balvayos, Covasna

11-07-2013 3 minute Sublinieri

CONGRESUL EXTRAORDINAR AL PSD - 2010 - ROMEXPO

Vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltarii Regionale, a declarat joi, intr-o conferinta la Sibiu, ca una din variantele de lucru este ca actuala Regiune de dezvoltare Centru sa fie impartita in doua regiuni, una formata din judetele Sibiu, Alba, Mures si cealalta din judetele Brasov, Harghita si Covasna, informeaza Agerpres.

“E una din variante. Nu retin acum daca e una din variantele cu sustinere puternica sau nu”, a spus Liviu Dragnea. Acesta a explicat ca “nu conteaza numarul de judete, conteaza suprafata, conteaza complexitatea si diversitatea resurselor naturale, complexitatea si diversitatea resurselor umane, a fortei de munca”.Liviu Dragnea a spus ca modelul de regionalizare polonez este “un exemplu pozitiv”, asa ca ar fi posibil sa imprumutam din Polonia si modelul de a avea doua sedii diferite, in locuri diferite, in aceeasi regiune.

“Putem discuta si de doua sedii diferite, unul pentru Consiliul Regional, unul pentru Prefectura regionala. Si in Polonia sunt doua regiuni in care au facut in felul acesta, ca sa salveze regiunea in intregul ei si, practic, dezvoltarea, au facut acest lucru, in care, practic, intr-o parte este Prefectura, intr-o parte este Consiliul Regional”, a explicat Liviu Dragnea. Intrebat daca in Regiunea Centru vor fi doua regiuni, prim-vicepresedintele PNL, primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, prezent la dezbaterea despre regionalizare, a declarat ca “nu e lamurita forma regiunilor, oricum nu este inca lamurit nici numarul regiunilor. In continuare se poate discuta. Ce e important este sa avem o baza de la care pornim si se vede ca toata lumea vrea acelasi lucru, o reforma a administratiei, o imbunatatire a serviciilor catre cetatean si o eficientizare a administratiei.”

Iohannis a spus ca numarul regiunilor “tine si de alti factori”, precizand ca “actuala forma a regiunilor are un atu in plus”, asta din obisnuinta. “Avand in vedere ca deja de destul de multa vreme avem aceste regiuni de dezvoltare, cu problemele care au fost, dar si cu avantajele care au fost, e un lucru cert ca lumea s-a obisnuit cu aceste regiuni. Este un factor important. Daca se schimba sau nu actuala componenta a regiunilor, sigur va mai ramane in discutie, dar din motive de obisnuinta actuala forma a regiunilor are un atu in plus”, a declarat joi, Klaus Iohannis.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, joi, la Sibiu, că, în condiţiile în care nu există un proiect oficial care să spună “aşa arată România regionalizată”, maghiarii nu au motive de protest, afirmând că se aşteaptă ca, vineri, la dezbaterea din judeţul Covasna, să aibă “o discuţie aşezată”.

Liviu Dragnea a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă la Sibiu, la ce se aşteaptă de la dezbaterea privind regionalizarea pe care o va avea, vineri, la Băile Balvanyos, în judeţul Covasna, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Aştept o discuţie serioasă. O discuţie aşezată, o dezbatere serioasă. Aştept o discuţie deschisă, transparentă. Mâine (vineri – n.r) mi-aş dori să avem o abordare poate puţin diferită de cele pe care le-am avut până acum, să discutăm în mod serios despre viitorul lor, de modul în care statul român îi poate ajuta pe ei să aibă acces la dezvoltare durabilă. Să discutăm de proiecte de dezvoltare durabilă, de interconexiune de infrastructură dintre zonele în care trăiesc şi celelalte părţi ale teritoriului. Asta mă aştept“, a declarat Liviu Dragnea.

El a adăugat: “Asta nu înseamnă că nu voi fi dispus să discutăm orice fel de subiect administrativ, politic”.

“Nu merg cu idei preconcepute”, a spus Dragnea.

Întrebat dacă se aşteaptă la proteste faţă de regionalizare, Dragnea a negat.

“Mi-e greu să cred că persoana mea fizică generează proteste. N-am păţit pănă acum, dar Doamne fereşte. Altceva nu văd pentru ce să protesteze, pentru că nu am pus eu sau cineva din Guvern, oficial, un proiect: aşa va arăta România regionalizată. Atunci pentru ce, Doamne iartă-mă, să protesteze? Eu aş prefera să câştigăm timp să comunicăm, să discutăm”, a spus Dragnea.

Potrivit site-ului Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, problema regionalizării va fi dezbătură, vineri, la Băile Balvayos, de la ora 10.00, în sala mare de conferinţe a Best Western Grand Hotel. Întâlnirea va fi prezidată de Liviu Dragea şi vor participa oficiali locali.

Liviu Dragnea a participat, joi, la Sibiu, la o dezbatere pe tema regionalizării la care au fost invitaţi aleşi locali din judeţele Sibiu şi Alba.

Săptămâna trecută, preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, anunţa că în 20 iulie vrea să organizeze proteste în peste o sută de localităţi din Transilvania faţă de proiectul de regionalizare şi pentru obţinerea autonomiei în zona locuită majoritar de maghiari.

Toro afirma că în planurile actuale de regionalizare nu figurează o soluţie care să convină şi comunităţii maghiare şi “atenţiona” Guvernul că “nu acceptă” soluţii care nu sunt agreate şi discutate în cadrul comunităţii maghiare, în special în zonele şi regiunile din Transilvania unde maghiarii trăiesc într-un număr semnificativ.

“În mod concret, există două regiuni care, după părerea noastră, ar trebui să fie în primul rând regiuni administrativ-teritoriale de sine stătătoare şi cu statut special. Una din aceste regiuni este, bineînţeles, Ţinutul Secuiesc, a doua este zona de Vest a ţării, numită de noi Partium, unde credem că ar fi corespunzător şi benefic, pentru pacea interetnică şi pentru normalizarea relaţiilor româno-maghiare, să fie o regiune bilingvă cu statut special”, preciza Toro T. Tibor.


Categorii

1. DIVERSE, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie)

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “Liviu Dragnea propune regiune BRASOV-HARGHITA-COVASNA si merge “fara idei preconcepute” sa dezbata REGIONALIZAREA la Baile Balvayos, Covasna

  1. Asta este de fapt regionalizarea pe criterii etnice despre care Gvernul Ponta spune ca nu va fi. Se pare ca minciunile se inmultesc pe zi ce trece.

    De obicei, la politicienii din RO, minciuna nu este o noutate, însă ăştia mint de îngheaţă apele!

  2. Regionalizarea: bulversare a societății românești!

  3. Pingback: IMPERIALISM BUDAPESTAN DEZLANTUIT. Vicepremierul maghiar Semjen Zsolt: UNGARIA SPRIJINA AUTONOMIA CU TOATA GREUTATEA SA. Zsolt deplange TRATATUL TRIANON si REFUZA DIALOGUL CU JURNALISTII ROMANI/ Oficial al MAE: intalnirea de la BAILE TUSNAD sunt ca o SEDI
  4. Pingback: MARELE MARS AL SECUILOR: finantat de Guvernul Ungariei. “Singurul lucru clar este ca ei doresc sa-si traiasca viata lor fara romani” - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare