Curtea Constitutionala AMANA referendumul pentru CONSTITUTIA REVIZUITA. Chirieac: “REGIONALIZAREA – PROIECT ANTIROMANESC”. Dr. Bacalbaşa: Daca e antiromanesc si e comanda din exterior, tot se va face! (video)

27-06-2013 7 minute Sublinieri

Curtea Constitutionala a oprit revizuirea Constitutiei si regionalizarea in 2013

Dragnea are idei – vrea referendum desfasurat in mai multe zile si afirma categoric: “regionalizarea oricum se va realiza!”


Curtea Constitutionala a oprit revizuirea… de medialert

Extras din emisiunea LA ORDINEA ZILEI (Antena 3) cu Dana Grecu si Radu Tudor – din data de 26 Iunie 2013, despre partea buna din raul deciziei CCR de acceptare a cvorumului de 30% pentru revizuirea Constitutiei numai pentru 2014.

comenteaza: Bogdan Chirieac, Andrei Gerea (deputat PNL) si dr. Nicolae Bacalbasa (presedintele CJ Galati):

Bogdan Chirieac: “In totul raul se afla un bine. Constatam astazi decesul revizuirii Constitutiei. Regionalizarea – proiect antiromanesc, o nebunie, ar arunca Romania in haos”.

Dr. Nicolae Bacalbasa: “Daca asa este si este o comanda din exterior, atunci fiti siguri ca si CCR isi va modifica brusc pozitia… pentru ca traim intr-o lume ‘globalizata’…

Astăzi, 26 iunie 2013, de Ziua Drapelului și, totodată, zi de doliu național în memoria victimelor din Muntenegru, Curtea Constituțională a României a semnat oficial certificatul de deces a două proiecte majore ale USL: modificarea Constituției și regionalizarea. Odată ce onorabila Curte a stabilit că “Da”, se poate referendum cu 30% participare, dar abia peste un an, nu mai există nicio șansă pentru modificarea Legii fundamentale.

Cu mare greutate, în 29 iulie 2012, au venit la vot 46% dintre români, pentru a-l demite pe Traian Băsescu. Și asta pe un fond de viu interes și de ură față de președintele României. A convoca referendum pentru modificarea Constituției, cu participare de 50%, este o nebunie politică, sau mai bine zis un eșec dinainte anunțat al USL.

De la bun început, am atras atenția că modificarea Constituției în grabă, cu ochii la dl. Băsescu, este o acțiune greșită a USL. Nu mai vorbesc despre regionalizare, care este un proiect nebunesc și antiromânesc. Faptul că onorabila Curte a dat o decizie, probabil comandată politic de la Cotroceni, nu este de această dată în defavoarea României și nici chiar a USL. USL nu pierde voturi prin faptul că amână Constituția și – implicit – regionalizarea, fiindcă românii se interesează prea puțin de aceste aventuri intelectualoide. Dimpotrivă, USL se poate concentra acum pe singurul lucru cu adevărat important: guvernarea țării. O țară prosperă, absorbind fonduri europene, cu șosele, școli și spitale și cu instituțiile statului care nu-i mai asupresc pe cetățeni, USL va câștiga mult mai mult decât din modificarea virgulelor, menite să ia din puterile viitorului președinte.

Întâmplarea de la Curte ar trebui să fie un avertisment – poate ultimul – și pentru USL: nu se poate normaliza țara, având în continuare la putere instituțiile putrede din epoca portocalie. Pentru asta, trebuie schimbate legile, pas cu pas, de către majoritatea parlamentară.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis miercuri ca modificarea Legii referendumului, prin care a fost scazut pragul de prezenta, este constitutionala in masura in care nu se aplica un an de la data intrarii in vigoare, anunta Agerpres.

“CCR, cu majoritate de voturi, decide ca respinge obiectia de neconstitutionalitate (…) si constata ca dispozitiile Legii pentru modificarea si completarea Legii 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului sunt constitutionale in masura in care nu se aplica referendumurilor organizate in decurs de un an de la data intrarii in vigoare a legii”, se arata in minuta deciziei.

Decizia CCR este definitiva si general obligatorie si se comunica presedintelui Romaniei.

UPDATE: Potrivit unor surse HotNews.ro, decizia a fost luata cu 6-3.

PDL a sesizat Curtea la inceputul lunii iunie in cazul proiectului de lege privind scaderea pragului de prezenta la referendum la 30%.

 “Noi ne-am spus punctele de vedere, le cunoasteti, puncte de vedere pe fond, puncte de vedere pe procedura care tin cont inclusiv de decizii ale Curtii care spun foarte clar cu cat timp, la o adica, ar putea fi facute modificari in legislatie inaintea unui referendum”, a declarat atunci presedintele PDL, Vasile Blaga. Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a sustinut ca proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenta la referendum este “o lege care incalca categoric Constitutia, motiv pentru care PDL o ataca la Curtea Constitutionala”.

“Suntem in pregatirea textului si ca un fapt, cred eu, de semnalat, este pentru prima data cand Opozitia este unita in marea majoritate. Toate cele trei partide de Opozitie, PDL, ca principal partid de Opozitie, s-au alaturat UDMR si PP-DD. Avem peste 80 de semnaturi pe care le-am strans pentru a ataca la CCR, iar atacul este foarte simplu. Ne uitam numai la Decizia 731/2012 a Curtii unde se spune foarte clar: conditia de desfasurare a unui referendum este constitutionala in masura in care participarea la referendum este asigurata de cel putin jumatate plus 1 din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente. Deci, daca exista o decizie a Curtii, daca exista o prevedere clara in Constitutie unde se spune ca suveranitatea nationala apartine poporului roman care si-o poate exercita prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice si corecte, precum si prin referendum, incercarea de a modifica acest prag incalca atat prevederile articolului 1, cat si decizia Curtii Constitutionale”, a afirmat Mircea Toader la sfarsitul lunii mai.

In 29 mai, Plenul Camerei Deputatilor a adoptat proiectul privind modificarea Legii referendumului, in sensul stabilirii unui cvorum de participare de 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale si a unui cvorum de validare egal cu majoritatea voturilor valabil exprimate, dar nu mai putin de 25% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale, pentru toate tipurile de referendum.

Hotnews/ Dan Tapalaga: O incurcatura tipic romaneasca. Cine castiga, cine pierde

Prin decizia pronuntata miercuri, 26 iunie 2013, Curtea si-a revizuit putin standardele ridicate in urma cu un an. A acceptat ca vointa cetatenilor se poate exprima in mod “real si efectiv” si cu 30%, dar incepand cu anul viitor.  Sa zicem ca s-au mai schimbat niste judecatori, altii au fost momiti cu functii de guvern. Dreapta judecata se mai inclina si ea dupa cum se schimba puterea. 

Sa mai zicem ca o vor scoate cumva la vopsea invocand recomandarile Comisiei de la Venetia, care spun ca nu poti modifica regulile jocului cu un an inainte, dar nici nu stabilesc un prag anume. Ce te faci insa cu propriile argumente invocate anul trecut? Le arunci cu gratie la cos, cum ai facut de atatea ori, desigur.

Decizia a fost luata cu 6 la 3. Solutia asta rabinica cauta sa impace pe toata lumea, dar in realitate lucrurile se complica pentru toti. Mai putin pentru Traian Basescu si Victor Ponta. Ei sunt marii castigatori ai deciziei Curtii. 

In primul rand, referendumul pentru modificarea Constitutiei, oricat de viteji s-ar da unii politicieni, nu trece pe regula 50% plus unu. Traian Basescu va declansa propriul referendum cu o saptamana inainte. Asta genereaza confuzie maxima, demobilizeaza si reduce la minim sansele ca din 18 milioane sa iasa 9 pentru a vota constitutia lui Antonescu. Nu mai punem la socoteala boicotul previzibil si masiv al presedintelui, plus cel anuntat deja de PDL, UDMR si PPDD.

Aceasta realitate va determina USL sa renunte in acest an la referedum. Cum o vor face? Acum cateva saptamani, Crin Antonescu si Victor Ponta anuntau ferm ca referendumul va avea loc in octombrie si ca obiectivul USL este modificarea Constitutiei pana la sfarsitul anului? Cum sa o intorci acum? Nu poti spune ca renunti la referendum pentru ca te temi de popor. Sau poti, dar asta inseamna sa-ti asumi singur esecul. In consecinta, nici regionalizarea nu se mai produce. La 1 ianuarie 2014, Romania va avea  tot 41 de judete si tot baronii de azi, spre bucuria lor.  Liviu Dragnea iese si el cam sifonat, spre bucuria nemarturisita a unui Ponta. Obiectivul ambitiosului vicepremier era sa bifeze o reforma istorica la inceputul anului viitor. Asta i-ar fi dat ceva mai multa greutate in PSD. N-a fost sa fie.

Si de acum incolo nu prea are rost sa facem predictii pentru un an intreg, deoarece USL s-a  dovedit capabil de suprize  majore: in sase luni a ajuns in pragul ruperii. Din toamna vin scumpiri, facturi mai mari la energie, tot atunci ai nevoie de tapi ispasitori, nu mai vorbim ca se apropie europarlamentarele. Pe scurt: PSD si Victor Ponta au tot interesul sa slabeasca PNL.

Acum intrebarea este daca peste un an, PSD va accepta sa-l lase pe Crin Antonescu sa debuteze in campania electorala pentru prezidentiale in tromba, chemand undeva in toamna anului viitor oamenii la referendum pentru modificarea Constitutiei si pentru regionalizare. Nu se va ajunge acolo. Constitutia lui Antonescu are toate sansele sa moara in sesiunea extraordinara din toamna lui 2013, adica peste doua luni. 

In primul rand, Curtea Constitutionala s-a pronuntat doar pe modificarea pragului de prezenta la referendum. Nu si-a dat inca avizul pe amendamentele aduse la Constitutia revizuita. Daca si-ar respecta propria jurisprudenta, Curtea ar trebui sa oblige Parlamentul sa tina seama de referendumul din 2009, cand poporul s-a pronuntat. Dar tocmai am vazut ca predictibilitatea nu este chiar punctul forte al Curtii. Chiar asa imprevizibila cum e, sunt atat de multe modificari discutabile, incat e greu de crezut ca proiectul de revizuire se va intoarce de la Curte fara nici o obiectie.

Parlamentarii o vor lua de la capat, vor trimite varianta retusata in plen. Pentru ca noua Constitutie a lui Antonescu sa fie adoptata, este nevoie de votul a doua-treimi. Greu de adoptat si de armonizat, pentru ca in fiecare camera e nevoie de votul a doua treimi. In caz ca nu se ajunge la un acord, cele doua camere in sedinta comuna hotarasc cu votul a trei patrimi. 

Cel mai probabil nu se va mai ajunge aici. Pentru ca daca noua Constitutie va trece ca prin minune prin Parlament la toamna, atunci Constitutia in vigoare spune ca in 30 de zile trebuie organizat referendum. Vrea Antonescu referendum anul asta, cu prag de prezenta de 50%? Foarte putin probabil. Si iarasi ne intoarcem de unde am inceput: cum explici ca nu mai vrei, ca doar nu recunosti ca ti-e teama ca poporul iti va intoarce spatele, etc, etc. 

Nu vi se pare, asadar, ca decizia Curtii provoaca o incurcatura tipic romanesca? Nu doar ca temporizeaza, dar reseteaza intreg jocul. Marii castigatori sunt Traian Basescu si Victor Ponta, dar si UDMR, baronii mari si mici care scapa de cosmarul regionalizarii. Crin Antonescu se alege si el, totusi cu ceva: are ocazia sa vada si mai clar zidul spre care se indreapta cu toata viteza. Inutil sa mai amintim divortul lui Voiculescu de liberali pentru a face aceasta imagine si mai clara.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, joi, la Galaţi, că, urmare a deciziei CC privind pragul la referendum, nu trebuie renunţat la ideea de a organiza referendumul pentru revizuirea Consituţiei în toamna acestui an, el apreciind că acesta s-ar putea întinde pe mai multe zile.

“După decizia de ieri a Curţii Constituţionale, mă rog, timpul este foarte scurt, îmi este foarte greu să înţeleg cum o lege constituţională este constituţională dar nu de azi, de mâine. Îmi este foarte greu să înţeleg, dar, mă rog, până la urmă ne supunem. Despre regionalizare vreau să vă spun că nu renunţăm la acest proiect major sub nicio formă. Eu, personal, nu am renunţat niciodată la vreun proiect. Că regiunile se vor face astăzi sau cu o întârziere de două sau trei zile are mai puţină importanţă, deşi are importanţă pentru că România poate să piardă câteva luni de dezvoltare, dar regiunile oricum se vor realiza”, a declarat Dragnea la Galaţi, înainte de începerea unei dezbateri publice legate de procesul de reorganizare teritorială a României, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Dragnea a spus că are şi o variantă de rezervă.

“Am şi o variantă de rezervă. Putem acţiona în două etape. În prima etapă poate să nu fie nevoie de prezenţa în Constituţie a noţiunii de regiune, în aşa fel încât chiar şi atunci când vor fi realizate regiunile, să nu fie afectat exerciţiul finaciar european 2014-2020. Pe de altă parte, eu nu sunt dispus să spun astăzi că noi renunţăm total la ideea de a organiza referendum la modificarea Constituţiei în acest an. După decizia Curţii de ieri, este prea devreme să ne pronunţăm, dar eu vă spun că nu cred că trebuie să renunţăm imediat la ideea de a organiza referendum pentru modificarea Constituţiei în această toamnă”, a mai declarat Liviu Dragnea.

Vicepremierul a declarat că nu exclude posibilitatea ca referendumul să se facă pe parcursul mai multor zile, precizând că acest lucru a fost deja reglementat de Curtea Constituţională printr-o decizie luată anul trecut.

“Se poate organiza referendum pe parcursul mai multor zile. Mai multe zile la referendum nu pot fi neconstituţionale, pentru că există o decizie a Curţii de anul trecut care a spus că referendumul poate fi organizat în mai multe zile. Deci, eu cred că modificările la Constituţie şi regionalizarea reprezintă două proiecte de ţară uriaşe şi trebuie să identificăm toate posibilităţile legale şi toate mecanismele administrative legale care pot fi utilizate pentru ca în toamnă să putem modifica Constituţia. Nu vă pot spune acum exact cum, dar eu nu renunţ la nici una dintre aceste idei“, a mai spus Liviu Dragnea.

Vicepremierul Liviu Dragnea participă joi la o dezbatere publică privind procesul de regionalizare-descentralizare din România care are loc la Galaţi. Alături de Dragnea, la această dezbatere participă ministrul Tehnolologiei Informaţiei, Dan Nica, şi preşedinţii consiliilor judeţene din zona Galaţi-Brăila-Vrancea.

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat miercuri seară că o decizie privind momentul referendumului pentru revizuirea Constituţiei, după decizia CC, va fi luată în USL, el menţionând că sunt luate în calcul toate variantele, inclusiv amânarea pentru anul viitor, chiar şi odată cu alegerile prezidenţiale. […]

Nota noastra:

Faptul ca CCR a admis noua lege a referendumului insa a pus conditia aplicarii ei peste un an noua ne spune ca proiectele revizuirii Constitutiei raman valabile, ca si regionalizarea, insa doar temporizate/amanate dintr-un unic motiv de meschinarie si competitie politica – debarcarea lui Crin Antonescu din postura de viitor prezidentiabil. Dupa ce vor scapa de Crin Antonescu vor merge mai departe cu aceleasi planuri, inclusiv regionalizarea. 

Din acest motiv, organizatiile crestine trebuie sa fie atente la mesajul public pe care il vor folosi si la context. Sigur ca daca USL merge mai departe si, in toamna 2013, vrea referendum pe Constitutia revizuita, pe legea care prevede barem de prezenta de 50%, trebuie boicot. Daca, insa, se va amana supunerea la vot a Constitutiei revizuite pentru anul viitor – 2014, atunci trebuie atentie ca, in acest timp, sa nu se bata moneda pe boicot si sa se starneasca multa confuzie si incoerenta la nivel de mesaj public  – pentru ca, in cazul in care se va vota revizuirea anul viitor, atunci regula va fi prezenta de 30% si organizatiile trebuie sa cheme la vot negativ.

In orice caz, dupa cum se putea intelege si din dialogul surprins in fragmentul video de mai sus, aceste proiecte sunt impuse “de afara”, deci… se va lucra la ele in continuare, intr-o maniera sau alta. La urma urmei, Dragnea se gandea nu demult inclusiv la asumarea raspunderii pentru Legea regionalizarii.

Iar casatoriile sau macar parteneriatele civile intre homosexuali se pot crea foarte bine si pe actuala Constitutie, doar schimband un articol din Codul civil…


Categorii

1. DIVERSE, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Opinii, analize, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor, Revizuirea constitutiei, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “Curtea Constitutionala AMANA referendumul pentru CONSTITUTIA REVIZUITA. Chirieac: “REGIONALIZAREA – PROIECT ANTIROMANESC”. Dr. Bacalbaşa: Daca e antiromanesc si e comanda din exterior, tot se va face! (video)

  1. Presedintele Institutului pentru Regiunile Europei a scris un articol in ziar, explicand ca regionalizarea Romaniei NU VA ADUCE MAI MULTI BANI EUROPENI PENTRU ROMANIA si a explicat si de ce! Vedeti aici
    http://nazone.ro/2013/06/regionalizarea-romaniei-vazuta-din.html

  2. Pingback: Comisia de la Venetia ar fi cerut RENUNTAREA la ARTICOLUL 1 din CONSTITUTIE, adica renuntarea la SUVERANITATE si caracterul de STAT NATIONAL - Recomandari
  3. Pingback: Vicele Dragnea: propune regiune BRASOV-HARGHITA-COVASNA si merge fara “idei preconcepute” sa dezbata REGIONALIZAREA la Baile Balvayos, Covasna - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare