FACTURA PANDEMIEI DE… ISTERIE SI DIN NOU DESPRE GENOCIDUL “INITIUM” / Cadoul otravit oferit GRECIEI / Recesiune si inflatie / CUM INCEARCA STATUL SA SCAPE DE PENSIONARI / Razboiul care vine…/ CU PASI REPEZI SPRE AUTONOMIA TINUTULUI SECUIESC SI ALTE MARI TRADARI. II MAI PASA CUIVA?!/Comunicate sinodale in Romania si Grecia (STIRI 11-12 februarie 2010)

12-02-2010 17 minute Sublinieri

Dupa aproape 7.000 de imbolnaviri confirmate, dintre care 120 soldate cu deces, gripa noua ne aduce si factura de plata. Potrivit Ministerului Sanatatii, costurile pentru prevenirea si tratarea AH1N1 in Romania se apropie de 19 milioane de euro. Cel mai mult am platit pentru pentru masti si dezinfectant (8 milioane de euro), abia apoi pentru producerea vaccinului (5 milioane de euro). Si, in sfarsit, o buna parte din bani s-a dus pe achizitionarea de medicamente antivirale, adica aproape 6 milioane de euro. Gripa noua a inghitit pana acum de la buget peste 53 de milioane de lei (13 milioane de euro) pentru prevenirea si controlul infectiei cu noul virus de tip AH1N1. Din acesti bani, 21 de milioane de lei (circa 5 milioane de euro) au fost folositi pentru producerea si achizitionarea a 5 milioane de doze de vaccin, in conditiile in care abia daca s-a folosit o treime. Datele arata ca pana acum doar 1,5 milioane de romani s-au vaccinat deja impotriva gripei noi.

“Estimam ca toate cele 5 milioane de doze vor fi epuizate. Mai avem si acordul cu Moldova, Ucraina si Macedonia (500.000 de doze, 400.000 de doze, respectiv 250.000 de doze gratuite oferite de Romania acestor tari – n.r.), asa ca vom folosi toate vaccinurile”, a declarat prof. dr. Geza Molnar, consilier al ministrului Sanatatii. In plus, Ministerul nu intentioneaza sa mai produca ori sa cumpere doze suplimentare. “Vaccinul va fi inclus in cel sezonier din luna mai, atunci cand incepe de obicei producerea vaccinului antigripal”, a precizat Molnar.

Per total, romanii nu se inghesuie sa se vaccineze, insa paradoxal, cumpara mai multe produse de prevenire decat in perioada similara a anului trecut. “Vanzarile produselor de prevenire a gripei au crescut cu 30% comparativ cu perioada septembrie 2008 – ianuarie 2009”, conform informatiilor oferite de HelpNet. Aproape 32 de milioane de lei (8 milioane de euro) din totalul de 53 de milioane de lei (19 milioane de euro) alocate de la buget prin hotarare de guvern au mers catre achizitionarea de masti si dezinfectante, la nivelul Institutului de Sanatate Publica Bucuresti, spun cei din Ministerul Sanatatii. Directorul general al companiei 3M, Andrei Holban, a declarat ca “spre sfarsitul anului 2009 si la inceputul anului 2010, compania a inregistrat o crestere de 10% a cererii de masti pe reteaua de distributie. Noi nu avem contracte cu Ministerul Sanatatii sau cu directiile de sanatate publica”. Farmaciile au inregistrat o adevarata explozie pe segmentul cererii de produse de protectie, cum ar fi mastile si substantele dezinfectante: “A fost un boom pe o perioada scurta de timp, de aproximativ o luna si jumatate”, spun reprezentantii Sensiblu. “Vanzarile produselor de protectie au crescut in perioada septembrie 2009 – ianuarie 2010 fata de anul precedent astfel: crestere de 21 de ori in cazul mastilor si vanzari de 16 ori mai mari in cazul gelurilor dezinfectante”, spun reprezentantii HelpNet. In plus, Ministerul Sanatatii a mai alocat 22 de milioane de lei (5,5 milioane de euro) pentru cumpararea de medicamente antivirale: Oseltamivir (Tamiflu, produs de Roche) si Zanamivir (Relenza, produs de GlaxoSmithKline). Reprezentantii Roche Romania precizeaza ca “din luna mai 2009, cand a fost declarata pandemia de gripa noua, Ministerul Sanatatii si Agentia Nationala a Medicamentului au restrictionat vanzarile de medicamente antivirale numai catre minister, directiile de sanatate publica si spitale”.

*

 • Antena3:

Cobaii Europei: România, singura ţară care testează pe oameni un produs chimic controversat (VIDEO)

Vom deveni cobaii de laborator ai Europei, avertizează la unison chimişti şi medici români. Suntem singura ţară care testează pe oameni un produs chimic care ar ajuta la creşterea artificială şi în timp record a recoltelor. Dar, este atât de toxic încât ne afectează grav sănătatea. Până la moarte. Iniţium – un cuvânt care a aruncat în aer lumea medicală din România şi forumurile de specialiate. Este o substanţă chimică folosită pentru culturi de cartofi, roşii, ceapă, castraveţi şi viţă de vie. Testarea a fost refuzată chiar şi de state din America Latina. România este singura ţară din lume care a decis să-l folosească. Pot grăbi evoluţia unor boli, în special unor boli cronice care macină sănătatea omului”, a declarat Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de cercetări alimentare.

Una spun medicii şi farmaciştii, alta au decis miniştrii.

“România, ca şi oricare alt stat membru, are posibilitatea să omologheze un produs de protecţie a plantelor, a cărui substanţa activă se află în evaluare”, susţine Mariana Leaotă, reprezentant al Ministerului Agriculturii.

Specialiştii din minister se cred pionierii agriculturii moderne. Pe oameni nimeni nu i-a întrebat.

Medicii cred că iniţiumul va dubla imbolnăvirile de cancer.

Europenii vor sta trei ani cu ochii pe noi, să vadă dacă ne îmbolnăvim sau nu şi apoi vor decide dacă folosesc şi ei Iniţiumul.

Revista presei. Raport: Israel este victima unei campanii de deligitimizare. Experţii OMS decid dacă lumea a trecut de vârful gripei pandemice

Raport: Israel este victima unei campanii de deligitimizare

Israel se confruntă cu o campanie globală de deligitimizare, potrivit unui raport al Institutului Reut, organizaţie de anliză socioecomică şi securitate, ce a cerut guvernului să trateze problema ca pe o ameninţare strategică. Raportul citează demonstraţiile anti-israeliene din campusuri, protestele atunci când sportivii israelieni concurează în străinătate, apelurile din Europa de boicotare a produselor israeliene şi ameninţările cu arestarea liderilor ce vizitează Londra. Reut susţine că această campanie este opera unei reţele mondiale de organizaţii şi indivizi. Aceştia nu au o ierarhie sau un lider, ci lucrează împreună pe baza aceleiaşi ideologii- să arate Israelul ca stat paria şi să nege dreptul său la existenţă, explică Haaretz. Aceştia promovează activităţile pro-palestiniene ca fiind la modă, iar activiştii majoritari nu sunt palestinieni, musulmani sau arabi, ci tineri de stânga din Europa şi America de Nord, se arată.

China riscă repercusiuni pentru refuzul de a sancţiona Iranul

Refuzul Chinei de a semna noi sancţiuni contra Iranului ar putea avea repercusiuni ce să îi afecteze interesele externe, consideră experţii americani. Recentele declaraţii ale preşedintelui american Barack Obama despre opoziţia Chinei şi neobişnuitele declaraţii dure ale Rusiei- multă vreme contrară sancţiunilor- au evidenţiat refuzul Beijingului de a susţine asemenea paşi ca o modalitate de a presa Iranul pentru programul său nuclear.[…] China totuşi, ce depinde de livrările de energie iraniene, susţine că acum nu este timpul potrivit pentru a discuta asemenea măsuri şi că uşa negocierilor este deschisă. China are drept de veto la orice măsură, ca şi SUA, Rusia, Marea Britanie şi Franţa. Opoziţia acestui stat face parte din diplomaţia insistenţă- chiar agresivă – a Chinei. Recent, Beijingul a ameninţat SUA cu represalii pentru vânzarea de arme către Taiwan. […] Astfel, Casa Albă ar putea decide să vândă chiar mai multe arme, printre care şi avioane de luptă, aşa cum a cerut Taiwan, aprecia Ralph Ralph Cossa, preşedinte al grupului Pacific Forum CSIS. De asemenea, Washington s-ar putea retrage din garantarea intereselor Chinei în contractele petroliere din Iran şi mina de cupru afgană dacă se consideră că Beijing obstrucţionează eforturile în Orientul Mijlociu. Conflictul pe seama Iranului va ridica şi preţul la petrol, ceea ce va afecta economia Chinei. În plus dacă SUA şi alte state desfăşoară sancţiuni pe cont propriu, companiile chinezeşti care fac afaceri cu Iranul ar putea primi interdicţie în alte ţări.

Experţii OMS decid dacă lumea a trecut de vârful gripei pandemice

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) va convoca la sfârşitul lunii comitetul său de urgenţă pentru a determina dacă vârful pandemiei de gripă H1N1 a trecut, a anunţat joi responsabilul cu pandemiile de gripă, dr. Keiji Fukuda. “OMS va solicita comitetului său de urgenţă să se reunească la sfârşitul lunii pentru a furniza OMS un aviz privind eventuala intrare într-o perioadă de după vârful pandemiei”, a explicat Fukuda, citat de Bloomberg. Într-o asemenea fază, care înseamnă că “ce era mai rău a trecut, ne îndreptăm progresiv spre o situaţie mai comparabilă cu cea a gripei sezoniere”, arăta doctorul, care avertiza însă că această fază de tranziţie nu înseamnă că pandemia ar fi încheiată. Peste 15.000 de persoane au decedat din cauza gripei noi, din aprilie, dar acesta arăta că numărul total exact nu se va şti decât peste un an sau doi. Gripa de sezon ucide 500.000 de oameni pe an, potrivit OMS.

***

Însă, în spatele frumosului “tablou de familie” care-i cuprinde pe van Rompuy, Barroso, Merker, Sarkozy şi Papandreu se ascunde o mare necunoscută: cum va ajuta UE Grecia în condiţiile în care nu există niciun framework care să reglementeze o asemenea acţiune? Semnalele primite ieri au fost destul de contradictorii. La un moment-dat s-a dat de înţeles că nici n-ar fi nevoie de bani ci doar de supervizare în aplicarea politicilor sănătoase. Evident, un punct de vedere cât se poate de fals, deoarece banul pentru greci pare a fi în clipa de faţă mai necesar decât apa pentru rătăcitul în deşert. În aceste condiţii nu este foarte clar cum anume va arăta pachetul de ajutorare. La un moment dat s-a făcut referire şi la FMI, în timp ce pe la colţuri se comenta că se va adopta o politică de bailout similară cu cea a lui Paulson (omul care s-a încăpăţânat să meargă pe mâna ciocanului mai mare). Probabil Grecia va obţine banii de care are nevoie cu disperare, dar aceasta va însemna pierderea, cel puţin temporară, a suveranităţii, lucru de care Papandreu este foarte conştient. […] Din toate discuţiile de ieri s-a trebuie reţinută opinia lui Jean-Pierre Jouyet (şeful autorităţii de reglementare a pieţelor mobiliare din Franţa): “Există o gaură în structura uniunii monetare europene care impune o coordonare şi supervizare puternică a politicilor economice a statelor membre”. ceasta înseamnă că s-a ajuns la momentul în care s-a conştientizat necesitatea unei politici economice coerente în toată Uniunea. Probabil, în scurt timp, aplicarea oricărei politici economice va necesita supervizarea Comisiei Europene. Lucru perfect normal pentru un stat, dar foarte greu de digerat de membrii unei  uniuni eterogene. Dincolo însă de percepţii şi diferenţe culturale, un lucru e cât se poate de clar: odată ce ai aderat la o monedă trebuie să te supui rigorilor impuse de acea monedă. Altfel nu faci altceva decât să-ţi scurtezi drumul către eşafod. Aviz amatorilor de la noi care forţează calea adoptării euro cu orice preţ.

Surse apropiate structurilor europene au transmis joi că programul de susţinere a Greciei ar putea include şi expertiza FMI în zona pachetelor de bailout, împreună cu finanţare din partea statelor din zona euro, fără împrumuturi de la instituţia financiară internaţională. Vineri, preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a spus că BCE şi Comisia Europeană vor colabora intens pentru monitorizarea situaţiei din Grecia şi pentru redactarea şi propunerea unor “măsuri suplimentare necesare”. Ziarul britanic The Guardian crede că Germania este de vină pentru “progresul limitat” reuşit de liderii UE la summit-ul de joi în ceea ce priveşte Grecia. Potrivit surselor, cancelarul german Angela Merkel a sistat lucrările la un plan concret de ajutor financiar extern.

 • Dan Popa:

Dragoste cu de-a mila nu se poate…

Totul e comert. Nu e nici mila nici dragoste fata de Grecia. La ora la care premierul grec se intalnea cu presedintele Frantei, ministrul apararii din Grecia semna contractul de achizitie a 6 fregate de la francezi. Bancile franceze au o expunere pe Grecia de zeci de miliarde de euro. Exporturile Frantei in Grecia reprezinta alte 4 miliarde de euro. Cum sa nu „iubesti” un asemenea partener? Sa luam Germania. Berlinul isi cauta aliati in vederea impunerii omului lor ca presedinte al BCE, din 2011. Pentru asta, e dispusa sa ofere Greciei postul de viceguvernator. Potrivit Bancii Reglementelor Internationale, creantele bancilor germane din Grecia sunt de zeci de miliarde de euro.

Oglinjoara, care-i cea mai indatorata tara?

 • Hotnews:

Sarkozy: Liderii UE au acceptat unanim ideea unei guvernari economice a statelor membre

Asadar, alea jacta est! Cum spuneam si intr-o scurta analiza anterioara, Consiliul European a devenit, de facto, guvernul Uniunii Europene, cu Comisia Europeana pe post de prim-ministru colectiv. Si ce pretext mai bun decat “salvarea” unei tari intregi? Si e evident ca Grecia nu e “ajutata” financiar de FMI ci de UE tocmai ca anume puterea institutiilor supranationale a UE sa creasca in dauna celor nationale. In orice caz, “cadoul” europenilor este de-a dreptul… grecesc: in schimbul unui vag sprijin, Grecia pierde suveranitatea.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a afirmat joi ca liderii UE au acceptat in unanimitate ideea unei guvernari economice a celor 27, propus de Franta si Germania, apreciind ca aceasta este “una dintre lectiile crizei”, relateaza AFP. Ideea unei guvernari economice a Uniunii Europene, trecand printr-o coordonare mai puternica a politicilor nationale pe termen mediu, a fost una dintre principalele teme ale summitului sefilor de stat si de guvern de joi. “Ceea ce s-a intamplat este foarte important, pentru ca nu am auzit o singura voce care sa conteste necesitatea unei guvernari economice a Europei, pe care am propus-o impreuna cu cancelarul ” german, a declarat Sarkozy, intr-o conferinta comuna de presa cu Angela Merkel. “Toata lumea este de acord. Este una dintre lectiile crizei, este nevoie de o guvernare economica a Europei”, a precizat el. “Guvernarea economica inseamna ca, in cadrul acestui consiliu al sefilor de stat si de guvern, va fi evaluata situatia, se vor coordona politicile, se vor organiza initiative”, a explicat Nicolas Sarkozy.Franta si Germania au pregatit activ noua strategie europeana. Noi spunem ca UE trebuie sa coopereze mai bine”, a adaugat, la randul sau, Angela Merkel. Propunere mai veche a Frantei, dar niciodata concretizata, ideea unei guvernari economice a fost respinsa timp indelungat de Germania, care a vazut in acest lucru o tentativa a Parisului de a pune sub semnul intrebarii independenta Bancii Centrale Europene, in sensul de a influenta deciziile privind dobanda de referinta.

UPDATE Economia Germaniei s-a oprit din crestere. Analistii Reuters: Cresterea economica in zona euro in T4 din 2009, in scadere (0,3%)

Parlamentul European a respins acordul cu SUA privind accesul la datele bancare ale europenilor

Parlamentul European a iritat Statele Unite ale Americii, blocand un acord care le-ar fi permis americanilor sa aiba acces la datele bancare ale cetatenilor din Uniunea Europeana, sub motivul luptei impotriva terorismului. Printr-o larga majoritate (378 de voturi “impotriva” si 196 “pentru”), europarlamentarii si-au exercitat pentru prima oara dreptul de veto asupra unui acord international, informeaza AFP. Acest drept le este conferit prin tratatul de la Lisabona, care a intrat in vigoare la inceputul lunii decembrie. Votul anuleaza acordul semnat la sfarsitul lunii noiembrie de ministrii de Interne din UE. Prin acea intelegere, europenii le permiteau Statelor Unite sa “urmareasca” finantarea miscarilor teroriste, folosind datele bancare europene detinute de societatea privata Swift. Compania are sediul in Belgia si se ocupa de fluxurile financiare a peste 8.000 de banci din intreaga lume. Eurodeputatii au decis ca este vorba despre o intruziune excesiva in viata privata a cetatenilor comunitari. Raportorul parlamentar Jeanine Hennis-Plasschaert a declarat ca protectia acestor date este insuficienta si a facut apel la colegii sai sa nu fie “complicii unei incalcari a legilor europene”. “Daca administratia americana propunea acelasi lucru Congresului, sa transfere in bloc datele cetatenilor americani unei puteri straine, stim toti care ar fi fost raspunsul”, a precizat aceasta.

PE a ignorat lobby-ul american

Deputatii au ignorat lobby-ul tot mai insistent facut in ultimele zile de autoritatilor americane, dar si de cateva guverne europene. Secretarul de stat Hillary Clinton a intervenit chiar personal pe langa presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek. “Respingerea acordului de catre Parlament ar constitui o amenintare pentru securitate”, a avertizat si comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom.

Misiunea americana pe langa UE: Este un pas inapoi in cooperarea SUA-UE

Misiunea americana pe langa UE a reactionat imediat si a anuntat ca decizia Parlamentului European reprezinta “un pas inapoi in cooperarea dintre SUA si UE in lupta impotriva terorismului”. O replica in termeni aproape identici a venit apoi si de la un purtator de cuvant al guvernului britanic.

Statele Unite au anunţat că vor privi ca “provocator” orice referendum care ameninţă integritatea teritorială a Bosniei Herţegovina. Declaraţia ambasadei SUA din Sarajevo a venit după ce parlamentul entităţii sârbe din Bosnia, Republika Srpska, a dezbătut un proiect de lege pentru referendumuri despre care comunitatea internaţională susţine că ar putea duce la un vor pentru independenţa republicii.

***

 • Hotnews:

INS anunta vesti proaste. Economia Romaniei a scazut cu 7,2% in 2009. Inflatia a urcat la 1,68% in ianuarie

Romania nu a reusit sa iasa din recesiune in ultimele 3 luni din 2009, Institutul National de Statistica publicand vineri date din care reiese ca PIB-ul s-a contractat cu 7,2% in 2009, iar inflatia lunara a urcat in ianuarie la 1,68% fata de 0,3% in decembrie. Aproape toate economiile europene au inregistrat modeste cresteri economice in ultimele 3 luni din 2009, exceptie facand Romania. Daca analistii, bancherii si economistii romani estimau cresteri de pana la 0,6% in ultimul trimestru, dusul rece venit de la INS va duce la reevaluarea tuturor prognozelor.

Vestile proaste de la INS preseaza teoretic, leul spre depreciere. BNR priveste cu atentie spre curs

Potrivit INS, economia a inregistrat o contractie fata de trimestrul precedent de -1,5% in T4 09, indicand o contractie mai puternica fata de cea de -0,6% inregistrata in trimestrul precedent si departe de asteptarile pietei pentru o crestere de +0,1%. „Cifrele de inflatie sunt de asemenea dezamagitoare. Leul ar putea sa fie supus unor presiuni de depreciere deoarece credem ca ipoteza revenirii economice a fost un factor important pentru miscarile de apreciere din ultima perioada iar datele de astazi indica faptul ca aceasta faza a ciclului economic inca nu a sosit”, mai spun dealerii. Potrivit acestora, decalajul puternic dintre datele publicate si estimarile pietei sugereaza ca impactul ar putea fi mai degraba puternic.

Eurostat: In trimestrul IV din 2009, Romania a avut a doua contractie economica din UE

 • Cotidianul:

Bani din România gata de plecare

Criza din Grecia va avea efecte negative în România, Turcia şi Bulgaria, susţine „Financial Times”. Potrivit publicaţiei amintite, băncile greceşti au împrumutat România cu 19,1 miliarde de euro, Turcia cu 20 de miliarde de euro, iar Bulgaria cu doar 10,5 miliarde de euro. Analiştii români şi străini susţin că actuala criză financiară din Grecia va duce la reducerea expunerii băncilor greceşti pe România şi implicit statul român va trebui să se împrumute mai scump pentru a-şi finanţa deficitul bugetar. De asemenea, exporturile României către Grecia vor avea de suferit. ”Unele bănci greceşti îşi vor reduce expunerea pe România din cauza faptului că ar putea avea probleme în Grecia din cauza incapacităţii guvernului elen de a-şi plăti la timp datoriile. Drept urmare, statul se va împrumuta de pe piaţa bancară mai scump decât o face în prezent pentru a-şi finanţa deficitul bugetar. Mai apoi, nu trebuie uitat faptul că exporturile României în Grecia pot fi lovite de această criză financiară, iar România mizează tocmai pe creşterea exporturilor pentru a ieşi din criză”, susţine analistul Ilie Şerbănescu. Şi analistul Royal Bank of Scotland (RBS), Timothy Ash, afirmă că băncile elene ar putea repatria bani din ţările Europei de Est dacă se vor confrunta cu un “deficit de lichiditate” în Grecia, ţară aflată într-o gravă criză bugetară. În condiţiile în care Grecia este în centrul atenţiei în prezent, atenţia pieţei se îndreaptă în mod inevitabil spre riscurile de contagiune în regiune, a afirmat Timothy Ash într-o notă de cercetare.

Inflaţia ar putea fi de 4% în acest an

Hossu sustine ca, “in conditiile in care speranta de viata in Romania este de 69,5 ani pentru barbati si 71 de ani pentru femei, varsta de pensionare ar trebui sa fie 63 de ani, asa cum este si in alte state europene”. Hossu spune ca altfel “riscam sa cream un genocid” pentru ca “exista o probabilitate ridicata ca o mare parte dintre lucratori sa nu mai apuce pensionarea”, ceea ce, sugereaza liderul Cartel Alfa, ar avantaja statul: ar incasa niste contributii fara sa mai fie nevoit sa plateasca pensii. Nu stiu cum a calculat ministerul ca romanii vor trai mai mult in 2030, avand in vedere ca speranta de viata in ultimii 15 ani a tot scazut si ca sistemul sanitar si cel de venituri sunt deficitare”, ne-a mai spus Hossu.

Unul din opt adulţi, respectiv unul din patru copii dintre cei mai săraci americani îşi potolesc foamea graţie cupoanelor distribuite la nivel statal, dar plătite din bugetul federal de către Departamentul Agriculturii

Statele bogate şi-au mărit “conspiraţia de a diviza lumea în curs de dezvoltare” la summitul climatic de la Copenhaga din Decembrie, în timp ce Canada “a închis ochii” iar UE a acţionat pentru “a mulţumit Statele Unite”, se arată într-un document al unui organism al guvernului chinez, citat de The Guardian. Este fără precedent pentru un proces de negociere la conferinţă să fie atât de complicat, argumentele atât de intense, disputele atât de mari, iar progresul atât de lent. Au existat critici şi laude din partea tuturor părţilor, dar viitoarele negocieri vor fi mai dificile”, se arată. […] Ulterior conferinţei de la Copenhaga consilierul pe mediu Mark Lynas, prezent la summit, şi secretarul de Mediu de la Londra, Ed Miliband, au criticat foarte dur China, subliniind că este principala vinovată pentru eşecul negocierilor. Contrar însă acestor opinii, documentul susţine că principalul scop al Beijingului era nu de a deturna summitul, ci de a rezista unui acord al statelor bogate ce ar pune o povară fără precedent pe China şi alte state emergente. “Interesele generale ale ţărilor emergente au fost apărate “ prin rezistenţa în faţa unei “conspiraţii” a statelor bogate de a abandona protocolul de la Kyoto, şi cu acesta distincţia legală dintre naţiunile bogate care trebuie să reducă emisiile de carbon şi naţiunile emergente pentru care nu este obligatoriu. Raportul arată că “o conspiraţie de a diviza tabăra statelor emergente a avut succes”, şi se citează în acest sens cererea statelor insulare ca Brazilia, Africa de Sud, India, China să impună reduceri de emisii obligatorii.

[…] Pentru cei care încă nu ştiu încă, aproximativ 70% din emisiile de dioxid de carbon sunt generate de 10 ţări. Astfel, primul loc este ocupat de China(6 071 mil. tone/an ) urmată de SUA(5 769), Rusia(1 587), India(1 324), Japonia(1 236), Germania(789), Canada(573), Anglia(523), Coreea de Sud(489) şi Iran(466). Probabil această ierarhie nu are nicio relevanţă deoarece unele dintre ţările de pe listă sunt mari. În acest caz, probabil o ierarhie care să ţină cont ceva mai mult de realităţile din teren ar fi cea a emisiilor pe cap de locuitor. Ei bine, deloc surprinzător, aceleaşi zece ţări ocupă primele locuri, însă ierarhia este total schimbată. Plutonul fruntaş este ocupat de SUA(19.1 tone per capita), Canada(17.4), Rusia(11.2), Coreea de Sud(10.1), Japonia(9.7), Germania(9.7) urmate de Anglia(8.6), Iran(6.6), China(4.6) şi India(1.2). O răsturnare de situaţie destul de puternică. Privind aceste date, nu pot decât să trag o singură concluzie. Atmosfera, la urma urmei, reprezintă un bun comun de care unii profită mai mult decât alţii. În acest moment efectiv nu mă interesează dacă încălzirea globală este sau nu vreo escrocherie şi mă declar total de acord cu introducerea limitelor de poluare. Marea problemă este că stabilirea acestora s-a făcut într-un mod fraudulos, ţinându-se cont de emisiile de la un anumit moment. Nu înţeleg de ce un cetăţean din SUA sau Canada are dreptul să emită mai mult CO2 decât unul din Argentina... […]

***

Tinutul Secuiesc” are sanse sa fie recunoscut oficial de Romania in 2012, odata cu reimpartirea administrativa in 16 noi regiuni administrativ-teritoriale, care vor grupa cate trei actualele judete, potrivit informatiilor furnizate citynews.ro de artizanul planului UDMR de regionalizare adoptat ieri de Senat, Csutak Istvan. In acelasi timp, analistul maghiar Szasz Alpar sustine ca UDMR incearca revenirea la vechile granite ale provinciilor istorice, in vreme ce presedintele Asociatiei “Pro Democratia”, Cristian Parvulescu, propune organizarea unui referendum national privind noua schema administrativa. Cele doua proiecte legislative fundamentale pentru UDMR, referitoare la adoptarea statutului minoritatilor si reorganizarea regiunilor de dezvoltare, ar putea servi maghiarimii mult asteptata infiintare a Tinutului Secuiesc mai curand decat au lasat pana acum guvernantii sa se vada. Astfel, in timp ce reorganizarea pe microregiuni va comasa teritorial Tinutul, legea statutului minoritatilor va crea posibilitatea obtinerii de bani publici de la bugetul de stat pentru aplicarea politicilor UDMR pentru minoritatea pe care o reprezinta.

UDMR: Limba maghiară să fie oficială nu numai în secuime, ci în toată Transilvania

Limba maghiară este oficială de facto în secuime, dar UDMR vrea ca aceasta să fie şi de iure oficială în toată Transilvania, a afirmat joi, preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad.

Iohannis: Înfiinţarea a şaisprezece regiuni de dezvoltare, “nu ajută la nimic, dar strică la orice”

Iniţiativa UDMR privind înfiinţarea a şaisprezece regiuni de dezvoltare “este o chestiune care nu ajută la nimic, dar strică la orice”, a declarat joi, primarul Sibiului, Klaus Iohannis. Edilul susţine că o asemenea lege, care a trecut deja prin adoptare tacită de Senat, este “total inoportună” de vreme ce România a aderat la UE şi are dreptul să acceseze fonduri de dezoltare în baza structurilor negociate şi semnate.

***

 • Antena3:

SUA a început să aplice sancţiuni Iranului

Statele Unite au luat la ţintă Garda Revoluţionară iraniană, miercuri, după ce au tras prima salvă în ceea ce se speră a fi o nouă campanie internaţională de sancţiuni la adresa Teheranului pentru programul nuclear. La o zi după ce preşedintele Barack Obama a cerut un “regim important de sancţiuni” contra Iranului, Departamentul Trezoreriei a ordonat îngheţarea activelor unei persoane şi patru companii care au legătură cu Garda Revoluţionară.

Liban avertizează cu o situaţie “periculoasă” cu Israel

Armata israeliană face incursiuni zilnice în spaţiul aerian libanez, creând o situaţie foarte periculoasă, arăta premierul libanez Saad al-Hariri într- un interviu televizat. Israel susţine că aceste zboruri sunt necesare pentru a monitoriza gherilele Hezbollah şi a criticat forţele ONU de menţinere a păcii din sudul Libanului cu 12.000 soldaţi că nu au oprit fluxul de arme despre care oficialii israelian susţin că ajung la acest grup. Zborurile de survol şi reînarmarea Hezbollah reprezintă o încălcare a rezoluţiei 1701 a Consiliului de Securitate, ce a pus capăt războiului de 34 de zile dintre Israel şi Hezbollah în 2006. “Auzim multe ameninţări israeliene în fiecare zi, şi nu numai ameninţări,” arăta Hariri pentru BBC. “Vedem ce se întâmplă în spaţiul nostru aerian şi pe teren şi ce se întâmplă mereu de două luni- în fiecare zi avem avioane israeliene care intră în spaţiul aerian libanez. Este ceva ce a escaldat şi este ceva foarte periculos,” puncta Hariri . Ministrul israelian de externe , Avigdor Lieberman, întrebat despre comentariile lui Hariri, declara că liderul libanez este “ostaticul Hezbollah,” referindu-se la grupul militar din Liban susţinut de Iran.

NATO ar trebui să privească noua doctrină militară a Rusiei ca un semnal că alianţa are nevoie de a-şi schimba atitudinea dacă doreşte relaţii mai bune cu Moscova, aprecia şeful comisiei de politică externă a parlamentului rus. De la prăbuşirea Pactului de la Varşovia, NATO s-a extins de la 12 la 28 de membri, absorbind majoritatea aliaţilor Moscovei din timpul Războiului Rece din Europa de Est şi unele foste republici sovietice, aminteşte RIA Novosti. “Partenerii noştri au avut ocazia în timpul discuţiilor să vadă semnalul, când liderii ruşi au inclus extinderea NATO pe lista ameninţărilor la adresa Rusiei. Aceasta nu este doar părerea unui expert,” sublinia Konstantin Kosaciov, după o întâlnire la Moscova cu experţi ai ambelor părţi ce au inclus şi analişti NATO.

Iranul poate produce bomba atomică. Anunţul a fost făcut chiar de preşedintele Mahmoud Ahmadinejad. Puterea de la Teheran a scos în stradă sute de mii de oameni pentru a comemora 31 de ani de la revoluţia islamică. Liderul de la Teheran a sfidat din nou comunitatea internaţională. Mahmoud Ahmadinejad a anunţat că Iranul are capacitatea de a produce bomba atomică. “Naţiunea noastră este în stare să spună explicit dacă vrea să construiască bomba atomică şi să o şi construiască, fără să se teamă de alte state”, a spus Ahmadinejad.

 • EVZ:  Cum au făcut SUA din Iran o putere nucleară (unde se arata ca tehnicile nucleare au fost aduse in Iran de americani, iar Israel a antrenat serviciile secrete, totul inainte de revolutia islamica; lucru nu tocmai nou, avand in vedere ca Saddam Hussein si talibanii au fost, initial, tot “aliati” americani)

Pentagonul va prezenta actualului lider de la Casa Alba cele doua variante de actiune manu militari. Lovitura chirurgicala proprie. Cu efecte benefice pe termen lung, inclusiv consolidarea pozitiei de unica superputere.  Sau optiunea de back up/sprijin, nolens-volens, pentru actiunea armatei israeliane, care are acum capabilitatea de a dobora orice racheta care ar viza teritoriul Israelului.

Sanctiunile anuntate miercuri de presedintele Obama, vizand patru companii conduse de generalul Rostam Qasemi, din Garda Revolutionara Iraniana, implicate in producerea de arme de nimicire in masa au adus pentru prima oara o reactie surprinzatoare. China ia acum in considerare alaturarea la sanctiunile occidentale, desi s-a opus acestora pana acum.

Zilele trecute, presa israeliana semnala mobilizarea trupelor siriene si redislocarea, de catre Damasc, a sistemelor de lansare a rachetelor cu raza medie si lunga de actiune.

Este adevarat. Razboiul care vine nu se anunta oficial pe Internet. Se va declansa, pur si simplu. Intr-o dimineata.

Ambasadorul SUA in Bulgaria, James Worlik, a declarat vineri ca Washingtonul va incepe consultari cu guvernul de la Sofia in legatura cu posibila gazduire a elementelor scutului american antiracheta. Diplomatul a facut aceste declaratii in primul sau discurs sustinut in Bulgaria. Problema scutului antiracheta a fost ridicata de presedintele clubului Atlantic, Solomon Passy (foto), anunta agentia Focus. “Suntem la inceputul negocierilor cu tarile din regiune si cred ca Bulgaria poate juca un rol in apararea antiracheta. Deocamdata purtam discutii la nivel tehnic si politic. Sper ca negocierile sa se incheie cu succes”, a declarat James Worlik.

*

Copii spioni vor fi încurajaţi să-şi raporteze vecinii ca parte a celor mai recente măsuri de a stopa criminalitatea şi comportamentul anti-social din zonele rezidenţiale.[ …] Folosirea tinerilor pentru a identifica rezidenţii catalogaţi ca fiind delăsători “îi învaţă pe copii un sentiment de mândrie” şi le arată că au puterea să rezolve lucrurile, au declarat Departamentul de Comunităţi şi Guvernul local. Dar criticii au avertizat că acest comportament anti-social din zonele rezidenţiale este adesea comis de către copii şi recrutarea tinerilor şcolari pentru a-şi raporta vecinii este o reţetă pentru intimidare. “Un plan ca acesta poate fi cu uşurinţă speculat de către tineri”, spune criminologul Dr. David Green de la Civitas (Institutul pentru Studierea Societăţii Civile). “Mi-e teamă că va deveni un permis pentru copii să hărţuiască oamenii”. Schema copilului spion a fost lansată de către Secretarul responsabil cu Comunităţile, John Denham, şi de către Secretarul pentru afaceri interne, Alan Johnson, care a făcut apel la “o armată de campioni ai comunităţii pentru înfruntarea comportamentului anti-social”.

 • EVZ:

Poze apocaliptice cu atentatele de la World Trade Center| MULTIMEDIA

Haiti se pregăteşte de o nouă dramă | VIDEO

***

Cu mare fast a fost sărbătorită şi anul acesta pomenirea celui între sfinţi părintelui nostru Fotie, patriarhul Constantinopolului, numit cel Mare, ocrotitorul Sfântului Sinod al Bisericii Eladei. După sfârşitul Dumnezeieştii Liturghii, la Centrul Interortodox al Bisericii Eladei, care se află în cadrul Sfintei Mănăstiri Pentelis, a avut loc întâlnirea consfinţită pentru această zi a membrilor Sfântului Sinod cu profesorii şi ceilalţi dascăli ai Facultăţilor de Teologie din cadrul Universităţilor din Atena şi Tesalonic. Întâlnirea a fost prezidată de Preafericitul Ieronim, Arhiepiscop al Atenelor şi a toată Elada, care la deschidere a spus următoarele: „Înţeleapta alegere a sărbătorii Sfântului Fotie pentru consfinţirea întâlnirii oficiale şi a consfătuirii comune a Înaltpreasfinţiţilor Arhierei ai Sfântului Sinod al Biserici Eladei cu erudiţii profesori ai Facultăţilor de Teologie din cadrul Universităţilor din Atena şi Tesalonic pentru una din chestiunile teologice actuale ale Bisericii, a creat deja o lungă tradiţie de colaborare ziditoare pentru evidenţierea valorii în timp a tradiţiei ortodoxe.” […]

Tema consfătuirii pe anul acesta a fost: „Sfântul Fotie şi primatul episcopului Romei”. A vorbit profesorul Catedrei de Teologie Socială a Facultăţii de Teologie a Universităţii din Atena, Preasfinţitul Kirilos (Katerelos), episcop de Avidos. Vorbitorul, luând pretext din întrunirile Comisiilor Teologice Mixte de Dialog, semnalează: „Este într-adevăr impresionant că într-unul din textele care au fost emise de către Comisia Teologică Mixtă de Dialog dintre Biserica romano-catolică şi Bisericile Ortodoxe, în cadrul celei de-a IV – a întruniri generale a acestei Comisii la Bari, în Italia (1987), în paragraful final, după ce mai întâi se accentuează că nu este posibilă comuniunea sacramentală fără comuniunea în credinţă, se face trimitere la una dintre hotărârile sinodului care s-a întrunit în anii 879-880 la Constantinopol. Acest sinod, după o perioadă bisericească foarte tulbure şi dureroasă pentru Răsărit, l-a recunoscut pe Sfântul Fotie drept patriarh ecumenic, a interzis orice adaos la Simbolul de credinţă şi printre altele a hotărât că fiecare tron poate să îşi păstreze vechile obiceiuri şi tradiţii.

Desigur, este impresionant şi interesant că se face trimitere la un sinod care s-a constituit în ultima întâlnire a Răsăritului şi a Apusului înainte de definitiva lor ruptură din 1054. În principal, impresionant şi interesant este faptul că sinodul care se impune astăzi ca model de conglăsuire cu Apusul este acela care a dezavuat sinodul care îl recunoscuse ca patriarh pe Ignatie, cu exact zece ani înainte, 869-870. Acest sinod ce a avut loc cu zece ani înainte este cel care a pus membrilor săi recunoaşterea primatului papal ca o condiţie pentru participarea lor la sinod. Acest sinod este considerat ca al VIII – lea Sinod Ecumenic al Bisericii romano-catolice, care împreună cu Sinodul II de la Lyon (1274) şi Sinodul de la Ferrara-Florenţa sunt amintite în capitolul al IV – lea al Constituţiei Pastor aeternus al Conciliului I Vatican în 1870, unde este formulată învăţătura romano-catolică despre infailibilitatea papei”.[…]

În sfârşit, Preasfinţitul vorbitor a completat: „Poziţia dinamică şi venerabilă a Sfântului Fotie în faţa papilor Nicolae, Adrian şi Ioan demonstrează că varietatea este acceptată în temele de o importanţă secundară, însă niciodată în problemele, care ating şi se referă la învăţătura dogmatică a adaosului „Filioque”, în timp ce şi întregul comportament al Sfântului Fotie demonstrează că al 34-lea Canon apostolic era valabil în primul mileniu nu doar la nivel eparhial, ci universal. Primatul la orice nivel nu este înţeles şi nu se exercitează în afara sinodalităţii. Poziţia episcopului Romei nu poate să fie înţeleasă în afara sau deasupra pentarhiei patriarhilor, în afara sau deasupra Sinodului Ecumenic. […]

 • Basilica:

Hotărârile Sfântului Sinod întrunit în şedinţa de lucru desfăşurată la Reşedinţa Patriarhală în zilele de 10 – 11 februarie

APEL LA UNITATE ŞI DEMNITATE ROMÂNEASCĂ


Categorii

Al treilea razboi mondial, Ecumenism, Pagini laice, Pagini Ortodoxe, Razboiul impotriva Romaniei, Razboiul impotriva sanatatii

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “FACTURA PANDEMIEI DE… ISTERIE SI DIN NOU DESPRE GENOCIDUL “INITIUM” / Cadoul otravit oferit GRECIEI / Recesiune si inflatie / CUM INCEARCA STATUL SA SCAPE DE PENSIONARI / Razboiul care vine…/ CU PASI REPEZI SPRE AUTONOMIA TINUTULUI SECUIESC SI ALTE MARI TRADARI. II MAI PASA CUIVA?!/Comunicate sinodale in Romania si Grecia (STIRI 11-12 februarie 2010)

 1. In mod sigur ma veti judeca aspru pentru acest comentariu,insa nu-mi pasa.Este opinia mea.In zilele noastre poporul roman si-a intors spatele de la Dumnezeu.Accepta promiscuitatea si libertinajul,nu se ia nici o atitudine cu privire la degradarea morala.In schimb,daca romanul este “penalizat”numai sub aspectul material sau financiar,atunci incepe sa faca valuri.Din pacate,din ce in ce mai multi romani promoveaza compromisul la toate nivelele si straturile sociale.De aceea consider ca aceasta napasta privind “problema tinutului secuiesc”nu poate fi decat o pedepsa divina.De ce? Multi romani considera problema actelor biometrice un lucru neesential.In schimb,daca li s-ar lua “libertatea desfraului”,imediat ar riposta.Am ajuns asemenea iudeilor din vremea rastignirii lui Iisus…dar, fereasca Sfantul,sa nu avem si noi aceeasi soarta…sa devenim slugile altor neamuri,imprastiati pe tot pamantul cu tara noastra sfasiata.Daca suntem lasi,vom suporta consecintele.Ne meritam soarta!!!

 2. Nu tu ai de ce sa fii judecata.Fiecare va fi judecat dupa faptele sale.Ai dreptate,lumea merge spre iad,dar tu ai libertatea si puterea sa alegi drumul drept.Hristos nu a venit pentru un popor sau altul,ci pentru fiecare dintre oameni,si pentru toti laolalta.Roaga-te,e cea mai puternica si eficace riposta la rau.Cat despre limbajul asta cu poporul care face si drege da-mi voie sa spun ca mi se pare de lemn.Da,multi romani fac ceea ce spui tu,se comporta ca niste porci la ingrasat dar ici-colo se petrec minuni,aici,in poporul roman.Cu romani,datorita unor romani.Multi romani si-au pierdut si bruma de credinta,altii se incanta infantil de sclipiciul occidental,dar popor parca inseamna altceva.
  Uneori visez la o utopie:draga mea Romanie,fara betie,fara consumerismul asta cretin,fara snobism.Si mai ales o Romanie ortodoxa,fara secte,fara catolicism,fara rusinea asta imbecila de a fi roman.Tot visul meu e realizabil 100% doar in plan personal si atunci ma straduiesc ca piesa mica,adica eu,din marele puzzle numit Romania sa fie asa cum imi doresc.Imi doresc sa reusesc.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare