GERMANIA RENUNTA LA ENERGIA NUCLEARA. Franta isi pune si ea problema

9-07-2011 1 minut Sublinieri

Camera superioară a Parlamentului german (Bundesrat) a aprobat vineri legea prin care Germania devine cea mai mare putere economică ce renunţă la energia nucleară, relatează AFP.

O majoritate covârşitoare a reprezentanţilor landurilor au votat în favoarea textului de lege care prevede că exploatarea ultimului reactor nuclear va fi oprită cel târziu în 2022. Un vot favorabil similar s-a înregistrat în urmă cu câteva zile şi în Bundestag, camera inferioară a Parlamentului german.

Practic, Germania revine la situaţia de dinainte de 2000, când social-democraţii şi ecologiştii aflaţi în acea vreme la putere au decis renunţarea la energia nucleară.

După venirea la putere a coaliţiei formate din conservatori şi liberali calendarul a fost abandonat, în ciuda unei opinii publice totale ostile energiei nucleare.

După catastrofa din martie 2011 de la centrala japoneză Fukushima, cancelarul Angela Merkel şi-a schimbat însă poziţia şi a decis oprirea cât mai repede a reactoarelor nucleare germane.

Dacă germanii au stabilit deja data renunţării la energia nucleară, francezii lansează ipoteze. Astfel, ministrul francez al Energiei, Eric Besson, a anunţat vineri că a fost lansat un studiu care vizează ca până în 2050 Franţa să utilizeze energie mixă, opţiunile fiind o ieşire completă din producţia nucleară, o reducere cu 50% a energiei nucleare sau o reducere progresivă a întregii producţii electrice din Franţa, potrivit Reuters.

Ministrul francez al energiei, Eric Besson, a evocat vineri în premieră posibilitatea ca Franţa să renunţe total sau parţial la energia nucleară pe fundalul deciziei Germaniei de a renunţa la toate centralele sale nucleare către 2020.

Pentru Franţa, a specificat Besson, acesta este doar un scenariu posibil, nu o strategie deja aleasă de guvern, scrie Agerpres.

El a declarat la postul de radio Europa 1 că biroul său a iniţiat deja un studiu privitor la perspectivele energetice ale ţării până în 2050 şi, în funcţie de rezultatele acestuia, Franţa va lua în considerare fie stoparea completă a producţiei de energie nucleară, fie reducerea ponderii energiei nucleare până la 50% sau o scădere treptată a dependenţei de energia generată de centralele nucleare.

Besson a mai afirmat că, probabil, Franţa va renunţa la centralele nucleare către orizontul anului 2040, dar a adăugat că el personal înclină spre varianta unei reduceri treptate a gradului de utilizare a energiei nucleare.

La 30 iunie a.c., parlamentarii germani au votat propunerea guvernului de a abandona complet energia nucleară până în 2020.


Categorii

1. DIVERSE, Fukushima (criza nucleara)

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare