Germania incepe REPATRIEREA REZERVELOR de AUR. 640 de tone, stocate pana acum in SUA si Franta, sunt aduse inapoi.

17-01-2013 3 minute Sublinieri

640 de tone, adica aproximativ 20% din rezervele curente de aur ale Germaniei, stocate in Franta si Statele Unite, sunt repatriate, ceea ce inseamna ca germanii vor ajunge sa aiba jumatate din rezervele lor de aur pe teritoriul national

Germania isi repatriaza rezervele de aur

Banca centrală a Germaniei a decis să mute 54.000 de lingouri de aur masiv, în valoare de circa 36 mld. dolari, din depozitele Rezervei Federale (FED) din New York şi ale Banque de France din Paris pe teritoriul german, în subsolurile Bundesbank din Frankfurt.

Bundesbank a oferit foarte puţine detalii legate de momentul şi metoda de transport, care probabil se va realiza în secret cu ajutorul unor camioane păzite (din Paris) şi în numeroase grămezi mici cu avionul de la New York.

Dacă ideea transportării unor lingouri de miliarde de dolari peste Atlantic şi prin zonele rurale franco-germane a atras după sine o serie de glume pe Twitter, decizia reflectă un curent real şi oarecum îngrijorător în politica germană.

Cea mai mare parte a aurului lumii este depozitat în pivniţe, sub băncile centrale: la doi metri şi jumătate sub nivelul străzii în Manhattan la FED New York, în pivniţele antice ale Bank of England pe strada Threadneedle din City-ul londonez, şi tot aşa. Este o măsură practică; astfel, când un guvern sau o bancă centrală îşi vinde aurul, metalul preţios este pur şi simplu mutat dintr-o cuşcă într-alta, evitând riscul presupus de transportarea lui peste ocean.

Sistemul, evident, este construit pe încredere – şi anume că FED New York nu va fi preluată brusc de oameni care n-au pic de respect faţă de drepturile de proprietate ale acelor naţiuni, astfel încât să utilizeze aurul pentru interese proprii, şi că băncile centrale nu vor minţi cu privire la depozitele de aur pe care le au în pivniţe.

Printre guvernatorii băncilor centrale ale lumii, încrederea este monedă de schimb, şi majoritatea guvernelor sunt încrezătoare să îşi păstreze aurul oriunde este mai convenabil. Excepţie fac guvernele care au motive să se teamă că depozitele lor de aur pot fi blocate ca parte a unui conflict, cum este cazul Iranului sau al Libiei.

În acest caz, ce a motivat decizia nemţilor? Germania este o naţiune cu frici bine împământenite când vine vorba de stabilitatea monetară, în parte ca moştenire a hiperinflaţiei din perioada Weimar, de la începutul anilor `20. Fixaţia nemţilor pe aur vine într-o perioadă în care lumea financiară este în haos. Germanilor li se cere să ajute la salvarea Greciei şi a altor ţări europene cu probleme financiare. Banca Centrală Europeană a cumpărat obligaţiuni de la o parte dintre aceste ţări, mişcare pe care nemţii o văd ca un potenţial declanşator a unei inflaţii enorme. Pe acest fond, probabil nu este surprinzător că există rezonanţă politică la teoria cum că FED New York şi Banque de France ar fi rătăcit o parte din aurul Germaniei.  (Aceasta nu este numai o fixaţie a germanilor. Sunt o serie de americani convinşi că rezervele de aur ale SUA din Fort Knox lipsesc)

În esenţă, Bundesbank oferă un cadou adepţilor teoriei conspiraţiei prin decizia de a muta aurul pe teritoriul german. Nemţii trebuie acum să spere că nu se va întâmpla nimic rău în timpul transportului. „În Germania, o serie de emoţii sunt legate de subiectul rezervelor de aur“, a declarat un membru al consiliului de administraţie al Bundesbank în cadrul unei conferinţe în care s-a anunţat mutarea aurului.

Banca centrală a Germaniei, Bundesbank, va repatria aproape 700 de tone de aur, cu o valoare de piaţă de 27 de miliarde de euro, până în 2020, un gest rar al instituţiei de a ceda în faţa îngrijorării populare legată de păstrarea majorităţii rezervelor de aur în străinătate.

Bundesbank a precizat că decizia nu reflectă niciun fel de temeri legate de securitatea deţinerilor de aur sau de acces la acestea, relatează Financial Times. Instituţia va transfera la Frankfurt întraga cantitate de aur de 374 de tone stocată în prezent la Banca Franţei, precum şi circa 300 de tone dintr-un total de 1.700 de tone păstrate la Rezerva Federală (Fed) din New York.

În urma unuia dintre cele mai mari transporturi de aur făcute vreodată, jumătate din rezerva de aur a Germaniei va fi păstrată în ţară, iar restul la New York şi o mică parte la Banca Angliei. Germania nu este prima ţară care îşi repatriază din rezervele de aur. Alte state, între care Venezuela, Iran şi Libia, au reacţionat în acest fel la frica de confiscare a activelor, în urma sancţiunilor internaţionale.

“În Germania există multă emoţie populară legată de rezervele de aur. Aurul păstrat la banca centrală aduce încredere. Creăm încredere acasă şi avem posibilitatea să schimbăm aur rapid în valută”, a arătat Carl-Ludwig Thiele, membru în conducerea Bubdesbank.

În prezent, Bundesbank adăposteşte mai puţin de o treime din aurul german, care a fost stocat în mod deliberat “cât mai departe în vest” în timpul Războiului Rece, a spus Thiele. Înainte de reunificarea Germaniei, 98% din aurul Germaniei de Vest era păstrat în străinătate.

Cel mai recent transport mare de aur german a avut loc în 2000/2001, când Bundesbank a retras 940 de tone de aur de la Banca Angliei.

Spre deosebire de Fed şi Banca Franţei, Banca Angliei percepe comisioane pentru stocarea aurului. Thiele a refuzat să precizeze cât va costa transportul aurului, dar traderii estimează căoperaţiunile vor costa 5-10 milioane de dolari. Oficialul Bundesbank a refuzat totodată să dea detalii legate de transportul aurului, din motive de securitate.

“Există anumite riscuri, astfel că vor exista şi costuri de asigurare”, a spus bancherul. Bundesbank a fost supusă unor presiuni publice din luna octombrie, după ce un audit federal a pus sub semnul întrebării controlul avut de instituţie asupra deţinerilor de aur din străinătate.

Germania, cu rezerve de aur de 3.400 de tone, este pe locul al doilea în lume după Statele Unite, care deţin peste 8.100 de tone. Pe locurile următoare se află Italia şi Franţa, cu peste 2.400 de tone, urmate de China cu 1.054 tone, Elveţia cu 1.040 tone, Rusia cu peste 900 tone şi Japonia cu 765 tone.

Retragerea integrală a aurului păstrat la Paris reflectă faptul că Franţa şi Germania folosesc euro, astfel că nu este nevoie ca statul german să păstreze aur în capitala franceză pentru a-l schimba în valută.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Criza datoriilor suverane, Criza mondiala, Germania

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

20 Commentarii la “Germania incepe REPATRIEREA REZERVELOR de AUR. 640 de tone, stocate pana acum in SUA si Franta, sunt aduse inapoi.

 1. oare ce stiu nemtii?se pregatesc de ceva,ce lumea nu stie?

 2. il trimit in rusia…de teama wallstreetului

 3. http://romanian.ruvr.ru/2013_01_16/Francois-Hollande-groparul-republicii/

  “Charles de Gaulle a gonit, de fapt, NATO de pe teritoriul Franţei şi a trimis în SUA o navă întreagă de dolari, cerând în schimb cantitatea de aur echivalentă dolarilor. Franţa şi-a refăcut suveranitatea, protejându-se de influenţa ideologiei străine şi, în principal, de hegemonia băncilor ”

  Aceasta pe vremea cind dolarul inca mai putea fi convertit in aur,dupa cum era si inscriptionat.Dupa care a urmat ” socul Nixon “.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Nixon_Shock

  Poate or sti si nemtii ca dolarul american o sa ajunga la valoarea hirtiei igienice,mai devreme sau mai tirziu( poate au inceput si ei sa-i citeasca pe sfintii nostri care au prevazut asa ceva ) si incearca sa reziste mai mult pe pietele financiare.Si cind mai vad si deficitul mamut al SUA care intr-o buna zi o sa expodeze in toate bancile din lume,macar cu galbenii sa mai ramina si ei.

 4. Se vede treaba ca Meta-noia nu ne este la indemana….si ca ramanem ,chiar si ca neamuri, in limtele de nedepasit ale datului natural. Si repetam iarasi si iarasi istoria, ratam poarta oilor si murim in pacatele noastre.

  E perfect valabil si pentru poporul roman (pentru orice popor)..doar profilul specific difera.

 5. @ioancasian:

  E adevarat, ca doar a scris chiar washington post despre asta. Ei o pun pe seama faptului ca Germania nu ar mai avea incredere in SUA: http://www.washingtonpost.com/world/germany-to-bring-home-some-of-its-gold-reserves/2013/01/16/e23a93bc-600d-11e2-b05a-605528f6b712_story.html

 6. Ma refeream la faptul daca este adevarat ca le vor da aurul in decurs a 7 ani, ceea ce implica faptul ca aurul din NY cam lipseste… Ar alimenta zvonurile cum ca a fost vandut/imprumutat demult altor banci pentru a ajuta la suprimarea cresterii pretului aurului fata de banii de hartie, care nu mai au de mult nimic in spate.

 7. @ioancasian:

  Ah, ok, intelesesem altceva.

 8. Tezaurul in aur al Romaniei,trebuie recuperat din Rusia! In articol , nu inteleg cum Germania isi repartriaza aurul trimitand jumatate la New york si o banca din Germania?conform articolului din Cotidianul)!!!Pai asta nu e repartriere 100% ci dor 50%!ce legatura mai au nemtii cu USA si cu Anglia?! Nu uitati ca Germania ne datoreaza la greu(miliarde de Marci germane, care pot fii transformate in Euro , cu dobanda) dupa cel de al doilea razboi mondial!Datoria Germaniei fata de Romania si Grecia cand va fii recuperata?!Avem oameni, trebuie sa actionam!La fel si cu Teritoriile Romanesti , care trebuie recuperat: Bucovina de Nord, Republica Moldova(incluzand Transnistria si Tiraspol), Cadrilaterul de la Bulgaria (Nisipuriile de Aur(, si teritoriul din Ungaria, pana la Tisa!Hai ca v-am dat tema de casa ptr anul 2013!

  http://www.cotidianul.ro/germania-isi-repatriaza-700-de-tone-de-aur-204569/

 9. Cit despre tezaurul Romaniei,este ca si cum un om este pradat de hoti,care i-au luat aproape tot ce are in casa.In timp ce acestia se odihnesc si isi triaza prada,omul nostru isi aduce aminte ca vecinul lui de bloc are sa-i inapoieze un ceas de aur si se apuca si-l suna pe vecin la telefon sa-i aduca ceasul chiar in acel moment.

  Mie mi se pare ca atit acel om cit si amicii lui care-l sfatuiesc sa faca acest pas,sint cel putin nechibzuiti.

 10. @sherlock:

  Pe de alta parte, daca asa vecin avem, care nu iti da inapoi ceasul de aur cand ai mai mare nevoie de el, ba iti mai si arata ca iti face o favoare ca ti l-a furat, atunci omul nostru descopera ca e cam singur, singurel, numai Bunul Dumnezeu cat o mai indelunga mila…

 11. @ admin,

  Pai cine are nevoie de tezaur ? Hotii sau omul nostru ? Caci daca vecinul aduce ceasul si suna la usa,hotii or sa o deschida,caci omul nostru este legat.

  Probabil ca in 2 saptamini si 4 ore,tezaurul Romaniei,daca ar fi restituit, ar ajunge ori la new york ori la jerusalem,fara ca Romania sa vada nici 5 centi in locul lor.Probabil ca de ochii lumii,datoria de aprox 30 de miliarde a Romaniei ar scadea cu 4 miliarde,apoi Guvernul s-ar imprumuta a doua zi cu inca 6 miliarde,bani care ar ajunge in buzunarele bancherilor lor,si uite asa raminem si fara tezaur si cu o datorie mai mare.

  Are Dumnezeu mila de Romania,dar nu cum cred unii,Dumnezeu le vede mai bine caci le vede de foarte sus,nu dintr-o cutie mica.

 12. @sherlock:

  Ar ajunge, n-ar ajunge, asta nu spune nimic despre atitudinea vecinului.

 13. Strâng aurul lumii în Orașul Păcii…Poate vor să aibă acoperire în aurul microchip-ul ce va ține loc de bani în câțiva ani..Ha ! Ha ! Ha !
  Nemții în schimb,vor să-și asigure spatele frontului, ca de obiceiul lor.

 14. tezaurul trebuie recuperat in totalitate de Romania! asta e la fel si cu reunirea teritoriilor Romanesti cu Romania!
  Dumnezeu credeti ca nu vede necazul Romaniei si al romaniilor?Credeti ca Lui nu ii se va face mila, si pana la urma Va ingadui acestea?

 15. @ dacul:

  Lui Dumnezeu ii este mila de noi, dar noua nu ne este… Sa nu asteptam minuni cand suntem atat de departati de El…

 16. Pingback: ANALIZA STRATFOR. George Friedman despre urmatoarea statie a crizei: COSMARUL SOMAJULUI MASIV, perspectiva DESTRAMARII UNIUNII EUROPENE si resurgenta MISCARILOR POLITICE ANTISISTEM - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare