”Gordon situation”: SUA pune la punct Marea Britanie pe tema REFERENDUMULUI legat de UNIUNEA EUROPEANA

14-01-2013 2 minute Sublinieri

După ce au terminat cu România, Philip Gordon (SUA) şi Germania au pus acum tunurile pe David Cameron şi Marea Britanie. Tot legat de un referendum.

SUA l-au avertizat săptămâna aceasta pe David Cameron, premierul britanic, asupra pericolelor organizǎrii unui referendum privind calitatea Marii Britanii de stat membru al Uniunii Europene. Philip Gordon (n.red. – celebru în România pentru intervenţiile legate de referendumul de suspendare a lui Traian Băsescu) a pus la îndoialǎ valoarea unui referendum, dupǎ ce campania premierului de a modifica termenii apartenenţei Marii Britanii la UE a fost atacatǎ şi de Bruxelles şi Dublin. Cu doar câteva sǎptǎmâni înaintea unui discurs important al lui Cameron, în care se presupune cǎ va promite organizarea unui referendum privind “noua plasare” a Marii Britanii în UE, secretarul adjunct pentru probleme europene al Administraţiei SUA a atras atenţia cǎ “referendumurile au dus adesea la izolaţionismul unor ţǎri”, scrie RADOR.

“Dorim o Uniune Europeanǎ deschisǎ cǎtre exterior, din care sǎ facǎ parte Marea Britanie. Avem de câştigat când UE este unitǎ, când vorbeşte la unison şi când urmǎreşte interesele noastre comune în lume şi în Europa”, a spus Philip Gordon în timpul unei vizite la Londra şi a adǎugat: “Vrem ca Marea Britanie sǎ aibǎ o voce puternicǎ în acea Uniune Europeanǎ. Acesta este interesul Americii.”

Gordon a subliniat cǎ depinde de Marea Britanie sǎ stabileascǎ rolul sǎu european dar, referindu-se explicit la încercǎrile de renegociere a calitǎţii de membru UE, el a afirmat: “Este corect sǎ spunem cǎ orice orǎ petrecutǎ la un summit UE în dezbateri asupra structurii instituţionale a Uniunii Europene înseamnǎ o orǎ mai puţin petrecutǎ în discuţii despre modul în care putem rezolva provocǎrile noastre comune legate de locuri de muncǎ, creştere economicǎ şi pace în întreaga lume”.

Intervenţia lui Gordon, aflat la Londra pentru convorbiri cu ministrul pentru afaceri europene David Lidington, evidenţiazǎ îngrijorarea Washingtonului faţǎ de sondajele de opinie, care aratǎ o creştere a sprijinului în favoarea retragerii Marii Britanii din UE, în condiţiile în care prim-ministrul se pregǎteşte sǎ prezinte cum va repatria prerogativele puterii de la UE. Este de aşteptat cǎ David Cameron sǎ spunǎ în discursul sǎu cǎ, dacǎ va fi ales cu majoritate în 2015, se va folosi de revizuirea Tratatului UE menitǎ sǎ instituie noua conducere a zonei euro, pentru a repatria unele prerogative.

Nici Germaniei nu îi plac referendumurile

Germania avertizează Marea Britanie să nu încerce să “şantajeze” Uniunea Europeană cu o eventuală ieşire din această structură, afirmând că într-o astfel de eventualitate ar avea mult de pierdut şi Londra, nu numai Bruxelles-ul. Preşedintele Comisiei germane pentru afaceri europene, Gunther Krichbaum este de părere că un posibil referendum în Marea Britanie pe tema statutului de membru al Uniunii Europene ar putea fi un dezastru economic şi ar putea paraliza întreaga Europă. Marea Britanie are nevoie de o Europă stabilă şi de pieţe care funcţionează. Nu poţi să creezi un viitor politic încercând să şantajezi alte state – a răspuns el, după ce a fost întrebat cum va reacţiona Germania la ameninţările guvernului de la Londra, care vrea să blocheze modificarea Tratatului european, dacă nu i se garantează reformele pe care le cere. Dacă Marea Britanie va pierde piaţa unică, va fi un dezastru pentru economia sa dacă va părăsi Uniunea. Va slăbi organizaţia şi ideea de Europă, dar de asemenea va slăbi poziţia britanică faţă de întreaga lume – a adăugat politicianul german. transmite RRA.

În ciuda avertismentelor sale, guvernul de la Londra a oferit un puternic semnal că este pregătit să scoată ţara din Uniunea Europeană. Într-un interviu acordat presei germane, ministrul de finanţe, George Osborne a declarat că Marea Britanie ar putea fi forţată să recurgă la această măsură în cazul în care nu poate fi negociată o nouă relaţie cu Bruxellesul

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “”Gordon situation”: SUA pune la punct Marea Britanie pe tema REFERENDUMULUI legat de UNIUNEA EUROPEANA

  1. cel mai mult pierde Germania! de aia sunt atat de harnici sa ne convinga!

  2. referendum in UK acum ar insemna spargerea UE si prin urmare decaderea imperiului Anglo-American; unele structuri ale puterii din SUA inca nu sunt pregatite pentru asta; banca unica inca nu are puteri depline, spargerea UE inainte de vreme nu intra in calcule

  3. Astia dau cu bata-n balta?! Sau “gura pacatosului adevar graieste” !?

    Am tot auzit de la promotorii sue cum ca uniunea e ceva asa, facut ca sa contreze sua pe plan economic in principal, sa-i faca fata cu succes si alte prostii de genul asta dar cand exista “pericolul” slabirii uniunii, se gaseste sa-i sara in ajutor… sua care o vor unita, cat mai puternica!?

    Ailalti, nemtii, recunossc practic ca in cazul iesirii unei tari din ue cel mai mult pierde ue! Bine, nu uita sa-i ameninte pe (oricare) doritori ca vor avea grija sa plateasca cat mai scump aceasta “neobrazare”

  4. Dezmembrarea României şi diversiuni informaţionale:

    http://romanian.ruvr.ru/2013_01_14/Dezmembrarea-Romaniei-Si-diversiuni-informationale/

    Anul 2013 va fi unul deosebit de greu pentru România, mai ales în contextul geopolitic în care s-a înscris Uniunea Europeană. Conducerea UE pare să fi decis că distrugerea statelor naţionale şi transformarea Uniunii Europene într-o „federaţie de regiuni”, astfel încât elitele naţionale să nu mai poată opune rezistenţă centrului decizional aflat undeva pe axa Bruxelles – Berlin. Liderii comunitari, care s-au dovedit a fi foarte activi în privinţa intervenţiilor în viaţa politică din România, totodată dau dovadă de o timiditate inexplicabilă în privinţa stăvilirii mişcărilor separatiste din ţări precum Spania, Marea Britanie, Italia sau Franţa. Comisia Europeană ar fi putut priva aceste mişcări de orice suport popular printr-o simplă declaraţie în care să spună că regiunile care-şi vor obţine independenţa nu vor putea intra uşor în Uniunea Europeană. În locul acţiunilor de conservare a statelor naţionale, se observă facil suportul implicit oferit de Bruxelles mişcărilor separatiste din Catalonia, Scoţia, Venezia etc. Privite într-un context mai larg, aceste mişcări se înscriu sinergic în planurile Comisiei Europene de a regionaliza toate statele-membre şi de a crea o structură federativă europeană. Logica decidenţilor de la Bruxelles este uşor de înţeles: o federaţie a regiunilor este uşor de controlat şi uşor de dominat, fără a mai exista probleme de negociere cu elite naţionale care nu sunt dispuse să-şi cedeze suveranitatea. În 2011 nimeni nu ar fi crezut că Scoţia va ajunge să organizeze un referendum în vederea obţinerii independenţei, dar iată că acest referendum va avea loc. Nimeni nu ar fi crezut că milioane de catalani vor ieşi în stradă pentru a cere independenţa, iar guvernul regional va fi format din partide separatiste. Unul dintre motivele pentru care oficialii britanici încep să vehiculeze ideea ieşirii din UE este legat de dorinţa Londrei de a „rezolva” problema scoţiană fără ca Bruxellul să aibă un cuvânt de spus în această privinţă. Problema distrugerii organizate a statelor naţionale este cât se poate de reală, iar în spatele procesului de regionalizare forţată stau entităţi naţionale şi supranaţionale deosebit de influente. Anul 2013 se preconizează a fi anul triumfului separatismului şi regionalismului european.

    http://romanian.ruvr.ru/2013_01_14/Dezmembrarea-Romaniei-Si-diversiuni-informationale/

  5. A existat la un momendat ideea de state asociate UE, dar acest concept se referea la Turcia, Israel, Tunisia şi Maroc. Aceste state este clar că nu pot fi integrate pe deplin în UE, dar li se oferea şansa de a fi cel puţin pe jumate participante în UE. Cred că Marea Britanie a mirosit că această soluţie ar fi potrivita ei, iar permite sa rămână în UE dar în acelaşi timp să aibă o legătură mai slaba cu Bruxelles. Problema este că planul UK nu se potriveşte cu planul celor de la Bruxelles. Daca s-ar permite ca UK să aibă o legătură mai redusa cu UE, ce ar împiedica şi alte state să ceara şi ele o astfel de relaţie. Şi aici s-ar ajunge într-un punct foarte periculos de slăbire a UE, într-un moment când arhitecţi ei depun eforturi masive spre o integrare financiara masivă. Apoi mai exista pericolul ca bogatele ţari nordice să ceara ca şi Grecia să urmeze calea de stat asociat, în felul acesta ele scăpând de situaţia în care trebuie să crediteze un stat membru. Creditarea unui stat asociat probabil că va avea alte valori şi priorităţi decât al unui stat membru. Apoi se vor găsi unii să spună că România şi Bulgaria ar fi trebuit să fie primite în UE doar ca state asociate şi nu ca state cu drepturi depline, pentru că ele nici acum nu îndeplinesc normele UE. Apoi chiar flancul sudic, Italia, Spania şi Portugalia ar putea ajunge la concluzia că au mai multe avantaje ca stat asociat la UE, decât ca stat integrat.

    Cum se vede se pare că soluţia găsită de Marea Britanie produce grave probleme la nivelul UE, astfel se vede şi intervenţia lui Philip Gordon, care se pare că la disperarea Bruxelles-ului a intrat în joc. Sigur, ar fi bine dacă România, Bulgaria şi Grecia ar deveni state asociate, beneficiind de o presiune şi control mai redus al Bruxelles-ului, dar mă tem că aceasta va fi doar un vis îndepărtat. Cum spuneam la început, ideea de stat asociat este valabila doar pentru unele state limitrofe continentului European şi nu pentru state interne aşa cum este Marea Britanie.

  6. Pingback: David Cameron anunta ca Marea Britanie NU VA FACE PARTE DIN ZONA EURO si ca ar putea IESI din UNIUNEA EUROPEANA. Reactia eurofililor: premierul britanic SE JOACA CU FOCUL… - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Pingback: MAREA BRITANIE. Cameron ameninta cu RETRAGEREA TARII DIN CEDO - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare