Guvernul va avea un ”think-tank” care va coordona strategia Romaniei. Initiativa e luata la sugestia Bancii Mondiale

24-02-2011 1 minut Sublinieri

  • Hotnews:

Guvernul confirma infiintarea unui “cap limpede”

Unul din obiectivele actualului Guvern este infiintarea unui “for de gandire pragmatica public-privata” din care sa faca parte persoane din administratia publica, din mediul privat de afaceri si mediul academic, a declarat Andreea Paul Vass, consilierul primului-ministru. Potrivit acesteia, va fi un “think-tank guvernamental” din care o treime va fi formata “din reprezentanti ai administratiei publice, o treime din reprezentanti ai mediului de afaceri si o treime din mediul academic”. “Este necesara realizarea Consiliului National de Competitivitate (…) Perioada in care vom infiinta acest consiliu depinde de cat de puternica este vointa politica”, a adaugat Vass.​​

HotNews.ro a aratat la inceputul lunii ianuarie ca Executivul are in pregatire un proiect privind formarea unui “Centru al Guvernului” dupa model britanic, format din economisti straini (profesori la facultati celebre) si romani, reprezentanti ai unor partide politice (pentru a asigura sustinerea politica a proiectului) si persoane publice cu o foarte buna reputatie. “Acest nucleu se va ocupa de strategia Romaniei pe termen mediu si lung”, au declarat pentru HotNews.ro, surse guvernamentale.

“Va fi o constructie care va prioritiza politicile publice de care Romania are nevoie. Sunt o gramada de politici care nu au suport bugetar si o gramada de alocari care nu sunt eficiente. Suntem in faza in care prim-ministrul si-a dat acordul in urma cu o saptamana, iar in discutiile de astazi cu vicepresedintele Bancii Mondiale se stabilesc detaliile acestui proiect”, au mai spus sursele citate.

“Tot acest plan va demara incepand cu saptamanile urmatoare si se va intinde pe circa 3 ani, din cate stiu. Urmeaza sa fie formata o Unitate de Prioritizare, formata din experti pe zonele mari: economic, social samd. Un fel de secretariat tehnic, un fel de cap limpede pentru Cabinet care sa pregateasca strategiile de dezvoltare, inclusiv sa regandeasca programul national de reforma facut de DAIS (Directia de Analiza Institutionala si Sociala- nota mea DP), a carei substanta poate fi imbunatatita. Va fi vorba de o structura viabila, formata din oameni tineri care vor sa faca ceva. Modelul e cel britanic, englezii avand o constructie similara“, au mai spus pentru HotNews.ro, apropiati ai Cabinetului.

Exclusiv Ce a discutat primul ministru cu vicepresedintele Bancii Mondiale: infiintarea unui “cap limpede” al Guvernului

Discutiile dintre premierul Boc si vicepresedintele Bancii Mondiale pentru regiunea Europa si Asia Centrala, Philippe Le Hourerou, au fost axate pe un proiect confidential pe care apropiatii premierului l-au confirmat pentru HotNews, dar au refuzat sa ofere prea multe detalii. Este vorba de formarea unui “Centru al Guvernului” dupa model britanic, format din economisti straini (profesori la facultati celebre) si romani, reprezentanti ai unor partide politice (pentru a asigura sustinerea politica a proiectului) si persoane publice cu o foarte buna reputatie. “Acest nucleu se va ocupa de strategia Romaniei pe termen mediu si lung”, au declarat pentru HotNews.ro, surse guvernamentale. (…)

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Acordul cu FMI

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare