Halucinant! O firma din Marea Britanie vrea sa puna monopol pe “MARCA ARSENIE BOCA!” Raspunsul Patriarhiei

18-05-2018 6 minute Sublinieri

 

  • ActiveNews: 

Ce ar fi trebuit să verifice Poliția din Arad înainte de confisca portretele și cărțile despre Arsenie Boca din magazine

Polițiștii din Arad au confiscat ieri [9 mai] mai multe obiecte de cult, portrete și cărți despre Arsenie Boca, ca urmare a solicitării făcute prin 112 de către un arădean care susține că e singurul proprietar din România al drepturilor asupra mărcii „Arsenie Boca”.

Conform jurnaliștilor de la Special Arad, în luna decembrie a anului trecut, mai mulți comercianți de suveniruri care își desfășoară activitatea în târgul de lângă Mănăstirea Prislop au primit notificări de la o casă de avocatură, în numele unei firme din Marea Britanie, prin care au fost anunțați că nu mai au dreptul să vândă produse imprimate cu numele și imaginea duhovnicului Arsenie Boca. Andor Șándor, reprezentant al Additional Woldwide Care Service LTD, cu sediul în Marea Britanie, susținea că este deținătorul legal al drepturilor de proprietate intelectuală asupra „mărcii” Părintele Arsenie Boca, înregistrată la Oficiul European de Proprietate Intelectuală (EUIPO) și le cerea celor care se folosesc de ea să intre în posesia unei licențe din partea acestei societăți.

Ieri, George Emanuel Daniel, care spune că a obținut licența de la reprezentantul societății britanice, a mers la un magazin din Arad care comercializează produce imprimate cu Arsenie Boca și a chemat poliția.

„Polițiștii au fost sesizați ieri, despre faptul că pe raza municipiului, în incinta unui magazin care are ca obiect de activitate punerea în vânzare de articole religioase si obiecte de cult religios, sunt deținute în vederea comercializării produse care poartă o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată.

În fapt, un echipaj al Biroului de Ordine Publică s-a deplasat de îndată la fața locului în vederea luării la cunoștință a situației reclamate, sesizării organelor competente și luării măsurilor legale.

Constatând că este necesar sprijinul de specialitate al unor ofițeri ai Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, aceștia s-au prezentat în locația sesizată, procedând la verificarea legalității comercializării produselor susceptibile a fi contrafăcute.

În urma cercetărilor, s-a dispus indisponibilizarea tuturor produselor care prezentau însemnele unei mărci înregistrate.

Conform Legii 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice efectuează în continuare cercetări în cadrul unui dosar de cercetare penală întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunii de punere în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată”, a declarat Lorena Radu, purtător de cuvânt al IPJ Arad.

Ce marcă are în proprietate cel care a sunat la 112

Andor Șándor, cel de la care George Emanuel Daniel spune că ar fi cumpărat licența pentru România a mărcii „Arsenie Boca”, deține însă, la Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO):

1. „Pâinea noastră cea de toate zilele Pr. Arsenie Boca”, marcă figurativă înregistrată pentru produse de brutărie și servicii de publicitate, marketing și promovare

și 2. o ornamentație, având ca element verbal „PR. ARSENIE BOCA”, marcă înregistrată la 1 ianuarie 2017. Pe desen e scris: „Dacă noi nu iertam, nici Dumnezeu nu iarta. Pr. Arsenie Boca”

Cu alte cuvinte, nimeni nu are voie să comercializeze produse de brutărie purtând marca „Pâinea noastră cea de toate zilele Pr. Arsenie Boca” sau reproduceri după desenul înregistrat la EUIPO fără să-i ceară dreptul lui Sandor Andor, respectiv, proprietarului licenței, George Emanuel Daniel.

Conform legislației din România, titularul unui desen înregistrat are dreptul de a interzice terților să efectueze următoarele acte:

• reproducerea, fabricarea, comercializarea ori oferirea spre vânzare;
• punerea pe piață, importul, exportul sau folosirea unui produs în care desenul sau modelul este încorporat ori la care acesta se aplică;
• stocarea unui astfel de produs în aceste scopuri.

Protecția unui desen sau model se extinde la orice desen sau model care nu produce o impresie vizuală globală diferită asupra unui utilizator avizat.

Așadar, înainte de a trece la confiscarea produselor din magazin, poliția din Arad ar fi trebuit să verifice care este obiectul exact al licenței deținute de cel care a sunat la 112, dar și dacă acele portrete „produceau o impresie vizuală globală diferită asupra unui utilizator avizat”.

Cât despre marca verbală „Arsenie Boca”, o doamnă din Sinaia a depus la OSIM, la începutul acestui an, o cerere pentru marca „P.C. PĂRINTE ARSENIE BOCA”, iar luna trecută, „Fundația Creștină Părintele Arsenie Boca” a rezervat mărcile „Editura Arsenie Boca” și „Fundația Creștină Părintele Arsenie Boca”.

Patriarhia Română, despre scandalul mărcii Arsenie Boca: Nicio persoană privată nu are dreptul să se folosească de numele său

Patriarhia Română a declarat că nicio persoana privată nu are dreptul să se folosească de numele lui Arsenie Boca. Mai mult, Arhiepiscopia Bucureștilor solicită  persoanei care susține că are marca Arsenie Boca să renunțe la aceasta.

„Arhiepiscopia Bucureștilor a comunicat oficial persoanei respective mesajul de a renunța imediat la această marcă înregistrată în străinătate. Numele părintelui Arsenie Boca este intrinsec legat de istoria și cultura duhovnicească a Bisericii Ortodoxe Române și parte a patrimoniului său memorial. Din aceste limpezi și înalte rațiuni, nicio persoana privată, care nu are nici măcar o legătura de rudenie cu părintele Arsenie Boca, nu are dreptul să se folosească în vreun fel de numele său. Acesta, ca și opera sa scrisă sau picturală, aparțin de drept Bisericii pe care a slujit-o cu vocație jertfelnică”, se arată într-un comunicat trimis de Patriarhia Română, la solicitarea Mediafax.

De asemenea, reprezentanții Patriarhiei Române afirm[ că vor face toate demersurile necesare din punct de vedere legal, pentru ca marca „Părintele Arsenie Boca” să nu aparțină unei persoane private.

„În măsura în care persoana vizată va continua să se folosească de acest nume prin marca menționata, Patriarhia Romana, prin Episcopia Devei și Hunedoarei, sub jurisdicția căreia funcționează mănăstirea Prislop, unde se află și mormântul părintelui Arsenie Boca, va face toate demersurile necesare din punct de vedere legal pentru a așeza lucrurile în firescul lor”, se mai arată în sursa citată.

Polițiștii din Arad au confiscat ieri mai multe obiecte de cult, portrete și cărți despre Arsenie Boca, ca urmare a solicitării făcute prin 112 de către un arădean care susține că e singurul proprietar din România al drepturilor asupra mărcii „Arsenie Boca”.

Varujan Vosganian: Cum e posibil să lăsăm o firmă din Marea Britanie să se înstăpânească peste învățăturile unuia dintre marii duhovnici ai neamului, de parcă Arsenie Boca ar fi o marcă de săpun sau pastă de dinți? Am înnebunit cu toții?

Scandalul în urma căruia s-a aflat că o firmă din străinătate ar fi înregistrat„marca Arsenie Boca”, iar reprezentantul acestuia din România a cerut confiscarea portretelor și cărților marelui duhovnic, a născut o reacție categorică din partea deputatului Varujan Vosganian, liderul grupului parlamentar ALDE.

Acesta s-a întrebat dacă nu cumva, în curând, urmează ca cineva să înregistreze „marca Dumitru Stăniloae” sau „marca Nichita Stănescu” și se întreabă cum ar reacționa francezii dacă cineva ar înregistra „marca Jeanne d’Arc”.

„Se deschide dosar penal împotriva memoriei părintelui Arsenie Boca?!? Am înnebunit cu toții?

Că nu suntem în stare să ne apărăm pe noi, cei vii, pot înțelege, dar că nu suntem în stare să ne apărăm nici morții, asta e peste poate. Cum e posibil să acceptăm ca o firmă din Marea Britanie, cu director ungur, să se înstăpânească peste imaginea și învățăturile unuia dintre marii duhovnici ai neamului, Arsenie Boca??? Și, pe deasupra, utilizând un fel de reprezentant local din Arad, de parcă Arsenie Boca ar fi o marcă de săpun sau de pastă de dinți! Poliția se năpustește prin magazinele cu obiecte de cult și prin librării, dă iama prin mănăstiri, confiscând imaginile și cărțile cu figura și învățăturile duhovnicești ale părintelui!!!

Iar firma din Marea Britanie obligă pe cei care răspândesc învățăturile părintelui să ia licență, de parcă Arsenie Boca ar fi un software!!! Imaginea și cărțile părintelui Boca au făcut obiectul cercetării Serviciului de Investigare a Criminalității Economice și pe fapta de a răspândi imaginile și învățăturile părintelui Boca s-a deschis un dosar penal in rem. Poate că și numele părintelui, scris pe cruce, încalcă dreptul de proprietate al vreunei firme de aiurea… Să fie oare reale toate astea sau sunt doar rodul unor halucinații?

Și dacă mâine se înregistrează și marca Dumitru Stăniloaie, și Arsenie Papacioc, și Teofil Părăianu, și Iustin Pârvu, undeva prin Letonia sau prin Danemarca, de niște firme conduse de te miri cine, poate chiar de niscaiva musulmani, rămânem fără toți acești duhovnici ai noștri, fără a avea măcar dreptul de a-i canoniza căci, nu-i așa canonizarea presupune folosirea numelui celui canonizat? Și dacă cineva preia marca numelui morților din rezistența anticomunistă sau al celor uciși în 1989, vom rămâne și fără martiri? Ori marca Nichita Stănescu sau Marin Sorescu, ca să rămânem și fără poeții noștri? Iar DIICOT se va ocupa de grupurile infracționale care tipăresc fără licență de aiurea Elegiile lui Nichita sau Teologia Dogmatică a lui Dumitru Stăniloae?

Nu știu cine a pus la cale această acțiune și cât este ea o provocare cu bună știință sau doar o tentativă oneroasă de a câștiga bani. Reacția Poliției Române, de o fermitate și promptitudine demne de o cauză mai bună, precum și apatia societății românești mă lasă, însă, fără grai. Mă întreb ce ar fi spus francezii sau englezii dacă vreo firmă din România ar fi înregistrat marca Jeanne d’Arc ori Amiralul Horatio Nelson. Poliția din Franța ori cea din Marea Britanie ar fi dat iama prin magazine să confiște efigiile acestora și ar fi deschis dosare penale in rem celor care cutezau să omagieze memoria lor?

Ministrul de Interne trebuie să ne explice ce a fost cu această bruscă hărnicie a Poliției, dacă ea a fost comandată de la centru sau de unde altundeva. OSIM să verifice legalitatea acestei mărci și să ne spună dacă mai există în Europa vreun caz similar în care imaginea pioasă a unui duhovnic este confiscată în acest mod sfidător și mercantil. Iar noi, dacă suntem cu adevărat un popor, să ne apărăm morții, dacă batjocura față de noi înșine nu mai suntem în stare s-o stăvilim”, a scris deputatul.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a declarat vineri pentru News.ro că „numele părintelui Arsenie Boca este intrinsec legat de istoria şi cultura duhovnicească a Bisericii Ortodoxe Române şi parte a patrimoniului său memorial”.

„Din aceste limpezi şi înalte raţiuni, nicio persoană privată, care nu are nici măcar o legătura de rudenie cu părintele Arsenie Boca”, spune Vasile Bănescu, „nu are dreptul să se folosească în vreun fel de numele său. Acesta, ca şi opera sa scrisă sau picturală, aparţin Bisericii pe care a slujit-o cu vocaţie jertfelnică”.

Declaraţia a fost făcută în contextul în care arădeanul Daniel Gheorghe a înregistrat marca „Părintele Arsenie Boca” la Oficiul European de Proprietate Intelectuală, obţinând licenţă pentru folosirea mărcii pe teritoriul României.

Bănescu a precizat că Patriarhia a luat deja „atitudine fermă faţă de această situaţie încă de acum o lună şi a comunicat oficial persoanei respective mesajul de a renunţa imediat la această marcă înregistrată în străinătate”.

De asemenea, Purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, părintele Gabriel Miricescu, a declarat joi pentru AGERPRES, că părintele Arsenie Boca este o personalitate duhovnicească şi nu poate fi asumat ca un brand, demersul firmei străine fiind catalogat ca o chestiune „total deplasată”.

„Echivalează, aş îndrăzni să spun, cu pretenţia de a şi-l asuma pe Mihai Eminescu sau pe Mihai Viteazu. Este cam acelaşi lucru. Nu poate nimeni să deţină drepturi asupra unei personalităţi, chiar dacă aceasta nu mai trăieşte, decât în măsura în care există nişte drepturi de moştenire, de succesiune. Dar nu altfel”, a spus reprezentantul Episcopiei Devei şi Hunedoarei.


Categorii

1. DIVERSE, Parintele Arsenie Boca

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

52 Commentarii la “Halucinant! O firma din Marea Britanie vrea sa puna monopol pe “MARCA ARSENIE BOCA!” Raspunsul Patriarhiei

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

  1. ANA R
    Nu va incredeti in Lucian .
    El pluteste/leviteaza deasupra noastra.
    Ramaneti la credinta propovaduita de preotii ortodocsi si poate il vom ajunge pe Lucian ..
    🙂

  2. Lucian nu a avut de zis nimic de la el.
    Ci-i indeamna pe toti sa-i creada pe Sfinti – stalpii Ortodoxiei. Pe Sfintii lui Dumnezeu ascultati-i si urmati-i !
    Si sa cerceteze fiecare ce e adevarat si ce nu, in ce se petrece cu tot omul, cu fiecare.

  3. Lucian:

    Strigatul nostru ar trebui sa fie din adancul inimii ca sa avem nadejde ca Dumnezeu ne aude . Dar cati dintre noi, mai stiu cat este de mare acest adanc al inimii, cantonati cum suntem in grijile lumii acesteia?

  4. Hai frate Lucian , nu mai putem zâmbi ?
    Ziceam si eu … sa ma aflu .. ca prea încordată i lumea asta

  5. Pe Sfintii lui Dumnezeu ascultati-i si urmati-i ! Absolut e acord.

    Si adaug si eu: de preoti doar in masura in care se tin de Sfintii Parinti, deoarece doar asa vom pastra comuniunea cu Sfintii Apostoli si prin ei cu Iisus Hristos.

  6. AnaR, Petre – subscriu. 🙂

  7. “Mingea s-a spurcat cu ereticia, mingea s-a spurcat cu ereticia!”

    În cetatea Samosatelor, în locul Sfîntului Evsevie a fost trimis de arieni un episcop cu numele Evnomie care cugeta cele arieneşti. Acela venind în cetate, nimeni nu i-a dat cinstea ce i se dădea unui episcop; pentru că n-a ieşit întru întîmpinarea lui nici un om, nici bogat, nici sărac, nici meşter, nici lucrător de pămînt, nici bărbat, nici femeie, nici bătrîn, nici tînăr, nici măcar un copil, deoarece toţi cetăţenii erau dreptcredincioşi şi nu voiau să cinstească pe episcopul cel răucredincios, nici să se binecuvinteze de el şi nici să-l vadă.

    Deci, Evnomie a intrat în episcopie şi a luat biserica sobornicească cu stăpînire împărătească. Oamenii, văzînd aceasta, nu se duceau la biserica aceea, neiubind pe ereticul care era într-însa arhiereu şi nimeni nu mergea la el nici în casă, nici în biserică, nici la locuinţa arhierească. Astfel Evnomie nu şedea în episcopie decît numai cu cei care veniseră cu el. De el se povesteşte că, deşi cu credinţa era rău credincios, însă la obicei era bun, blînd, răbdător, smerit şi iubit de toţi. Despre obiceiul lui cel bun se grăieşte aceasta: Odată a intrat, după obiceiul acelei ţări, în baia cea de obşte ca să se spele. Slugile au închis uşa după el, ca să nu intre alţi oameni acolo, unde se spăla episcopul. El, înţelegînd că mulţi stăteau înaintea uşii, vrînd să se spele, a poruncit slugilor să deschidă uşa şi să dea voie tuturor celor ce voiau să intre în baie să se spele împreună cu el.

    Deci au intrat mulţi, dar, văzînd pe episcop şezînd în scăldătoarea cea caldă, stăteau înaintea lui pentru cinste, iar el îndemna pe cine voieşte să intre în aceeaşi scăldătoare, ei însă nu îndrăzneau. Evnomie, cunoscînd că pentru cinstea lui nu îndrăzneau să se spele, pentru aceea s-a mîhnit şi a ieşit degrabă din baie, ca cel ce nu voia să se necinstească. Atunci oamenii care ieşiseră din baie, îndată au vărsat acea apă din scăldătoare ca fiind spurcată prin spălarea ereticului. Ei au spălat bine vasul, de spălarea ereticului şi, încălzind altă apă, şi-au făcut altă scăldătoare. Evnomie, aflînd de aceea şi văzînd că nu poate să tragă la el nicidecum pe oamenii din Samosata, a lăsat episcopia şi a plecat într-ale sale.

    După plecarea lui Evnomie, arienii au trimis la Samosata alt episcop anume Luchie, vrăjmaş al oilor lui Hristos. Dar cetăţenii i-au făcut şi aceluia ca celui dintîi, adică nu l-au primit cu cinste. Deci, el petrecea în episcopie numai cu ai săi, neducîndu-se nimeni din oameni la dînsul, pentru că oile lui Hristos, deşi erau fără păstor, însă, aducîndu-şi aminte bine de învăţătura lui, păzeau sfînta credinţă fără de prihană. Ei se îngreţoşau de acel episcop eretic şi aceasta o putem vedea din cele ce urmează. Într-o vreme mulţi copii jucîndu-se pe uliţă după obiceiul lor, aruncau cu mingea unul în altul. Episcopul Luchie, trecînd din întîmplare pe acolo, a căzut mingea între cai şi a trecut pe sub careta episcopului; atunci copiii îndată au început a striga cu glas mare: “Mingea s-a spurcat cu ereticia, mingea s-a spurcat cu ereticia!” Episcopul, auzind aceasta, a lăsat pe unul din slugile sale să vadă ce fac copiii şi pentru ce strigă astfel. El a văzut cum copiii, au aprins un foc şi cum aruncau mingea prin văpaie încoace şi încolo, ca prin ardere să se cureţe de ereticie.

    http://paginiortodoxe.tripod.com/vsiun/06-22-sf_evsevie_ep_samosatelor.html

    https://ganduridinortodoxie.files.wordpress.com/2018/02/dreapta-credinta-in-scrierile-sfintilor-parinti-vol1pdf.pdf

  8. Enkidu
    Nu îmi dau seama ce este cu tema dv cu ereticii.. nu ma prinde ..
    Vremile de atunci erau mai curate .

  9. Petre, tocmai asta e tema care ustura, pare-mi-se: “vremile de atunci erau mai curate”…

    Enkidu, multumim.

  10. Decizia tribunalului este total gresita, pentru ca nu exista marca Arsenie Boca, exista doar un model de desen, care este cu totul altceva:
    https://euipo.europa.eu/eSearch/#basic/1+1+1+1/100+100+100+100/arsenie%20boca

    La linkul de mai sus se vede clar ca nu exista nici o marca cu acest nume, ci doar un model de desen ornamental!
    In plus este versiunea A.1., ceea ce inseamna ca poate fi contestat acest model de desen la EUIPO.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare