Halucinant! O firma din Marea Britanie vrea sa puna monopol pe “MARCA ARSENIE BOCA!” Raspunsul Patriarhiei

18-05-2018 6 minute Sublinieri

 

  • ActiveNews: 

Ce ar fi trebuit să verifice Poliția din Arad înainte de confisca portretele și cărțile despre Arsenie Boca din magazine

Polițiștii din Arad au confiscat ieri [9 mai] mai multe obiecte de cult, portrete și cărți despre Arsenie Boca, ca urmare a solicitării făcute prin 112 de către un arădean care susține că e singurul proprietar din România al drepturilor asupra mărcii „Arsenie Boca”.

Conform jurnaliștilor de la Special Arad, în luna decembrie a anului trecut, mai mulți comercianți de suveniruri care își desfășoară activitatea în târgul de lângă Mănăstirea Prislop au primit notificări de la o casă de avocatură, în numele unei firme din Marea Britanie, prin care au fost anunțați că nu mai au dreptul să vândă produse imprimate cu numele și imaginea duhovnicului Arsenie Boca. Andor Șándor, reprezentant al Additional Woldwide Care Service LTD, cu sediul în Marea Britanie, susținea că este deținătorul legal al drepturilor de proprietate intelectuală asupra „mărcii” Părintele Arsenie Boca, înregistrată la Oficiul European de Proprietate Intelectuală (EUIPO) și le cerea celor care se folosesc de ea să intre în posesia unei licențe din partea acestei societăți.

Ieri, George Emanuel Daniel, care spune că a obținut licența de la reprezentantul societății britanice, a mers la un magazin din Arad care comercializează produce imprimate cu Arsenie Boca și a chemat poliția.

„Polițiștii au fost sesizați ieri, despre faptul că pe raza municipiului, în incinta unui magazin care are ca obiect de activitate punerea în vânzare de articole religioase si obiecte de cult religios, sunt deținute în vederea comercializării produse care poartă o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată.

În fapt, un echipaj al Biroului de Ordine Publică s-a deplasat de îndată la fața locului în vederea luării la cunoștință a situației reclamate, sesizării organelor competente și luării măsurilor legale.

Constatând că este necesar sprijinul de specialitate al unor ofițeri ai Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, aceștia s-au prezentat în locația sesizată, procedând la verificarea legalității comercializării produselor susceptibile a fi contrafăcute.

În urma cercetărilor, s-a dispus indisponibilizarea tuturor produselor care prezentau însemnele unei mărci înregistrate.

Conform Legii 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice efectuează în continuare cercetări în cadrul unui dosar de cercetare penală întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunii de punere în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată”, a declarat Lorena Radu, purtător de cuvânt al IPJ Arad.

Ce marcă are în proprietate cel care a sunat la 112

Andor Șándor, cel de la care George Emanuel Daniel spune că ar fi cumpărat licența pentru România a mărcii „Arsenie Boca”, deține însă, la Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO):

1. „Pâinea noastră cea de toate zilele Pr. Arsenie Boca”, marcă figurativă înregistrată pentru produse de brutărie și servicii de publicitate, marketing și promovare

și 2. o ornamentație, având ca element verbal „PR. ARSENIE BOCA”, marcă înregistrată la 1 ianuarie 2017. Pe desen e scris: „Dacă noi nu iertam, nici Dumnezeu nu iarta. Pr. Arsenie Boca”

Cu alte cuvinte, nimeni nu are voie să comercializeze produse de brutărie purtând marca „Pâinea noastră cea de toate zilele Pr. Arsenie Boca” sau reproduceri după desenul înregistrat la EUIPO fără să-i ceară dreptul lui Sandor Andor, respectiv, proprietarului licenței, George Emanuel Daniel.

Conform legislației din România, titularul unui desen înregistrat are dreptul de a interzice terților să efectueze următoarele acte:

• reproducerea, fabricarea, comercializarea ori oferirea spre vânzare;
• punerea pe piață, importul, exportul sau folosirea unui produs în care desenul sau modelul este încorporat ori la care acesta se aplică;
• stocarea unui astfel de produs în aceste scopuri.

Protecția unui desen sau model se extinde la orice desen sau model care nu produce o impresie vizuală globală diferită asupra unui utilizator avizat.

Așadar, înainte de a trece la confiscarea produselor din magazin, poliția din Arad ar fi trebuit să verifice care este obiectul exact al licenței deținute de cel care a sunat la 112, dar și dacă acele portrete „produceau o impresie vizuală globală diferită asupra unui utilizator avizat”.

Cât despre marca verbală „Arsenie Boca”, o doamnă din Sinaia a depus la OSIM, la începutul acestui an, o cerere pentru marca „P.C. PĂRINTE ARSENIE BOCA”, iar luna trecută, „Fundația Creștină Părintele Arsenie Boca” a rezervat mărcile „Editura Arsenie Boca” și „Fundația Creștină Părintele Arsenie Boca”.

Patriarhia Română, despre scandalul mărcii Arsenie Boca: Nicio persoană privată nu are dreptul să se folosească de numele său

Patriarhia Română a declarat că nicio persoana privată nu are dreptul să se folosească de numele lui Arsenie Boca. Mai mult, Arhiepiscopia Bucureștilor solicită  persoanei care susține că are marca Arsenie Boca să renunțe la aceasta.

„Arhiepiscopia Bucureștilor a comunicat oficial persoanei respective mesajul de a renunța imediat la această marcă înregistrată în străinătate. Numele părintelui Arsenie Boca este intrinsec legat de istoria și cultura duhovnicească a Bisericii Ortodoxe Române și parte a patrimoniului său memorial. Din aceste limpezi și înalte rațiuni, nicio persoana privată, care nu are nici măcar o legătura de rudenie cu părintele Arsenie Boca, nu are dreptul să se folosească în vreun fel de numele său. Acesta, ca și opera sa scrisă sau picturală, aparțin de drept Bisericii pe care a slujit-o cu vocație jertfelnică”, se arată într-un comunicat trimis de Patriarhia Română, la solicitarea Mediafax.

De asemenea, reprezentanții Patriarhiei Române afirm[ că vor face toate demersurile necesare din punct de vedere legal, pentru ca marca „Părintele Arsenie Boca” să nu aparțină unei persoane private.

„În măsura în care persoana vizată va continua să se folosească de acest nume prin marca menționata, Patriarhia Romana, prin Episcopia Devei și Hunedoarei, sub jurisdicția căreia funcționează mănăstirea Prislop, unde se află și mormântul părintelui Arsenie Boca, va face toate demersurile necesare din punct de vedere legal pentru a așeza lucrurile în firescul lor”, se mai arată în sursa citată.

Polițiștii din Arad au confiscat ieri mai multe obiecte de cult, portrete și cărți despre Arsenie Boca, ca urmare a solicitării făcute prin 112 de către un arădean care susține că e singurul proprietar din România al drepturilor asupra mărcii „Arsenie Boca”.

Varujan Vosganian: Cum e posibil să lăsăm o firmă din Marea Britanie să se înstăpânească peste învățăturile unuia dintre marii duhovnici ai neamului, de parcă Arsenie Boca ar fi o marcă de săpun sau pastă de dinți? Am înnebunit cu toții?

Scandalul în urma căruia s-a aflat că o firmă din străinătate ar fi înregistrat„marca Arsenie Boca”, iar reprezentantul acestuia din România a cerut confiscarea portretelor și cărților marelui duhovnic, a născut o reacție categorică din partea deputatului Varujan Vosganian, liderul grupului parlamentar ALDE.

Acesta s-a întrebat dacă nu cumva, în curând, urmează ca cineva să înregistreze „marca Dumitru Stăniloae” sau „marca Nichita Stănescu” și se întreabă cum ar reacționa francezii dacă cineva ar înregistra „marca Jeanne d’Arc”.

„Se deschide dosar penal împotriva memoriei părintelui Arsenie Boca?!? Am înnebunit cu toții?

Că nu suntem în stare să ne apărăm pe noi, cei vii, pot înțelege, dar că nu suntem în stare să ne apărăm nici morții, asta e peste poate. Cum e posibil să acceptăm ca o firmă din Marea Britanie, cu director ungur, să se înstăpânească peste imaginea și învățăturile unuia dintre marii duhovnici ai neamului, Arsenie Boca??? Și, pe deasupra, utilizând un fel de reprezentant local din Arad, de parcă Arsenie Boca ar fi o marcă de săpun sau de pastă de dinți! Poliția se năpustește prin magazinele cu obiecte de cult și prin librării, dă iama prin mănăstiri, confiscând imaginile și cărțile cu figura și învățăturile duhovnicești ale părintelui!!!

Iar firma din Marea Britanie obligă pe cei care răspândesc învățăturile părintelui să ia licență, de parcă Arsenie Boca ar fi un software!!! Imaginea și cărțile părintelui Boca au făcut obiectul cercetării Serviciului de Investigare a Criminalității Economice și pe fapta de a răspândi imaginile și învățăturile părintelui Boca s-a deschis un dosar penal in rem. Poate că și numele părintelui, scris pe cruce, încalcă dreptul de proprietate al vreunei firme de aiurea… Să fie oare reale toate astea sau sunt doar rodul unor halucinații?

Și dacă mâine se înregistrează și marca Dumitru Stăniloaie, și Arsenie Papacioc, și Teofil Părăianu, și Iustin Pârvu, undeva prin Letonia sau prin Danemarca, de niște firme conduse de te miri cine, poate chiar de niscaiva musulmani, rămânem fără toți acești duhovnici ai noștri, fără a avea măcar dreptul de a-i canoniza căci, nu-i așa canonizarea presupune folosirea numelui celui canonizat? Și dacă cineva preia marca numelui morților din rezistența anticomunistă sau al celor uciși în 1989, vom rămâne și fără martiri? Ori marca Nichita Stănescu sau Marin Sorescu, ca să rămânem și fără poeții noștri? Iar DIICOT se va ocupa de grupurile infracționale care tipăresc fără licență de aiurea Elegiile lui Nichita sau Teologia Dogmatică a lui Dumitru Stăniloae?

Nu știu cine a pus la cale această acțiune și cât este ea o provocare cu bună știință sau doar o tentativă oneroasă de a câștiga bani. Reacția Poliției Române, de o fermitate și promptitudine demne de o cauză mai bună, precum și apatia societății românești mă lasă, însă, fără grai. Mă întreb ce ar fi spus francezii sau englezii dacă vreo firmă din România ar fi înregistrat marca Jeanne d’Arc ori Amiralul Horatio Nelson. Poliția din Franța ori cea din Marea Britanie ar fi dat iama prin magazine să confiște efigiile acestora și ar fi deschis dosare penale in rem celor care cutezau să omagieze memoria lor?

Ministrul de Interne trebuie să ne explice ce a fost cu această bruscă hărnicie a Poliției, dacă ea a fost comandată de la centru sau de unde altundeva. OSIM să verifice legalitatea acestei mărci și să ne spună dacă mai există în Europa vreun caz similar în care imaginea pioasă a unui duhovnic este confiscată în acest mod sfidător și mercantil. Iar noi, dacă suntem cu adevărat un popor, să ne apărăm morții, dacă batjocura față de noi înșine nu mai suntem în stare s-o stăvilim”, a scris deputatul.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a declarat vineri pentru News.ro că „numele părintelui Arsenie Boca este intrinsec legat de istoria şi cultura duhovnicească a Bisericii Ortodoxe Române şi parte a patrimoniului său memorial”.

„Din aceste limpezi şi înalte raţiuni, nicio persoană privată, care nu are nici măcar o legătura de rudenie cu părintele Arsenie Boca”, spune Vasile Bănescu, „nu are dreptul să se folosească în vreun fel de numele său. Acesta, ca şi opera sa scrisă sau picturală, aparţin Bisericii pe care a slujit-o cu vocaţie jertfelnică”.

Declaraţia a fost făcută în contextul în care arădeanul Daniel Gheorghe a înregistrat marca „Părintele Arsenie Boca” la Oficiul European de Proprietate Intelectuală, obţinând licenţă pentru folosirea mărcii pe teritoriul României.

Bănescu a precizat că Patriarhia a luat deja „atitudine fermă faţă de această situaţie încă de acum o lună şi a comunicat oficial persoanei respective mesajul de a renunţa imediat la această marcă înregistrată în străinătate”.

De asemenea, Purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, părintele Gabriel Miricescu, a declarat joi pentru AGERPRES, că părintele Arsenie Boca este o personalitate duhovnicească şi nu poate fi asumat ca un brand, demersul firmei străine fiind catalogat ca o chestiune „total deplasată”.

„Echivalează, aş îndrăzni să spun, cu pretenţia de a şi-l asuma pe Mihai Eminescu sau pe Mihai Viteazu. Este cam acelaşi lucru. Nu poate nimeni să deţină drepturi asupra unei personalităţi, chiar dacă aceasta nu mai trăieşte, decât în măsura în care există nişte drepturi de moştenire, de succesiune. Dar nu altfel”, a spus reprezentantul Episcopiei Devei şi Hunedoarei.


Categorii

1. DIVERSE, Parintele Arsenie Boca

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

52 Commentarii la “Halucinant! O firma din Marea Britanie vrea sa puna monopol pe “MARCA ARSENIE BOCA!” Raspunsul Patriarhiei

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. Legea nr. 84/1998 privind marcile si indicatiile geografice

    `Art. 5 alin. 1: Sunt refuzate la înregistrare sau pot fi declarate nule dacă sunt înregistrate, pentru următoarele motive absolute (…) j) mărcile care conțin, fără consimțământul titularului, imaginea sau numele patronimic al unei persoane care se bucură de renume în România`
    Art. 64 Dispozițiile prezentei legi se aplică și înregistrărilor internaționale ale mărcilor, efectuate conform Aranjamentului de la Madrid sau Protocolului referitor la Aranjament, care își extind efectele lor în România, afară de cazul în care prin aceste convenții nu se prevede altfel.

    Nu cred ca el a savarsit o infractiune, mie una nu mi se pare ca poate fi vorba de asa ceva, problema este a celor care au admis inregistrarea. O marca lejer anulabila.

  2. @doroteea:

    E dincolo de partea juridica. Cand cine trebuie doarme, sau se face ca nu vede fierberea Bisericii, a adevaratei Biserici, nu cea a ierarhiei, a venit unul din Ungaria ca sa ne arate ca daca ne batem joc de ce-i al nostru, atunci ni se va lua. Caci celor care au li se va mai da iar celor care n-au li se va lua si ce le-a mai ramas.

    Am auzit ieri la B1 pe reprezentantul cetateanului ungur care a facut inregistrarea spunand ca da licentele gratuit, dar vrea sa stie cine le doreste. Deci iata, nu bani vor, ci control si sa ne transmita mesajul ca noi nu ne mai apartinem noua si suntem ai lor. Iata sfantul Ardealului apartine unui cetatean ungur si asta in chiar anul centenarului! Si nu poti sa spui ca nu o meritam, pentru ca cei care ne conduc dorm. Somn usor?

  3. @Doroteea:

    “Afacerea” este dincolo de intelesul ei juridic. Nu intamplator apare in chiar anul centenarului: sfantul Ardealuilui este confiscat de un cetatean ungur.

    L-am auzit pe reprezentantul acestui cetatean vorbind la B1 ieri, duminica. Nu vrea bani, vrea doar sa stie cine vrea licenta si sa o dea dupa bunul plac. E vorba de control si de mesajul pe care il transmite: simbolurile noastre nu ne mai apartin. Nici cele crestine, nici cele nationale. Ca sa avem acces la ele trebuie sa cerem voie prin strainatati.

    Si nu poti spune ca nu o meritam: cand cei care trebuie sa vada sa asculte si sa raspunda fierberii Bisericii celei adevarate, nu biserica ierarhiei, cand acestia dorm, ce sa le spunem, somn usor?

  4. @Titus L
    Cum de va repetați pe același subiect la doamna Doroteea ?

  5. @petru:

    Am postat din nou pentru ca dupa primul comentariu (ca si dupa cel de al doilea) ceea ce imi aparea mie pe ecran arata ca si cum as fi fost bagat la spam. Cred mi s-a parut dar exact cu aceasta speranta am incercat inca o data. (Sa spun drept, la fel apare si acum, adica nu mi se mai pastreaza contul in formularul de comentarii si, probabil, nu voi mai fi nici anuntat ca am comentariul in curs de moderare. O fi din cauza noilor masuri de securitate informatica?)

    Va asigur ca comentariile mele sunt sincere (nu ma feresc de kakofonii, acestea au fost considerate in limba romana cam pe la 1930 de niste simandicosi). Sper totodata ca sunt si inofensive pentru cei la fel de sinceri.

  6. Vlad Mixich ridica ridicolul in stratosfera: Legătura NEŞTIUTĂ dintre Liviu Dragnea şi Arsenie Boca
    https://b1.ro/stiri/eveniment/absolut-socant-legatura-nestiuta-dintre-liviu-dragnea-si-arsenie-boca-dovada-foto-224525.html

    Oricum, este de remarcat subita campanie de aruncare in derizoriu a lui Arsenie Boca. Probablil din cauza ca s-au indeplinit si au devenit evidente majoritatea profetiilor sale.

  7. Titus, o prima observatie (scz de rasp intarziat): dupa mine sfintii sunt universali. Par. Arsenie Boca e un sfant din Ardeal, dar nu e doar al ardelenilor. La fel ca sfintii Efrem, Nectarie, Luca al Crimeei samd samd, carora ne inchinam si rugam chiar daca nu sunt de prin partea locului.
    Prin urmare nu ‘confiscarea’ sfantului de catre un ungur mi se pare problema (Slava Domnului daca si ungurii ajung sa aiba evlavie la parinte), ci ideea de apropriere a unui nume (fara acordul titularului) si, cu atat mai mult (pt motivele aratate) a unui sfant. Aici e partea imorala si nefireasca – corect subliniata si de Patriarhie si de Vosganian. Asta mi se pare a fi partea de dincolo de juridic, nicidecum cetatenia titularului de marca. Daca punem accent pe ea, cadem exact in logica lui ‘ba-i al.meu!’ aplicata la o valoare ce nu poate fi a unuia sau altuia.
    Asta la nivel principial. In concreto, cetateanul este clar ca priveste f mercantil problema, dispus fiind sa ‘vanda’ cui da mai mult.
    Odata stabilite aceste lucruri, dezlegarea taraseniei devine strict o chestiune juridica. Iar aici lucrurile nu mai sunt atat de simple, pt ca marca lui nu vizeaza de fapt un nume, ci un logo insotit de o imagine, de un desen. Ceea ce deja relativizeaza aspectele morale amintite dat fiind ca, de fapt, si a ‘apropriat’, in esenta, un desen, nu un nume. Asta am inteles eu, cel putin.

  8. @Doroteea: Nici Ardealul nu apartine doar ardelenilor. Dar conteaza cui apartin lucrurile, oamenii si sfintii din Ardeal. Asa stim si noi cui apartine Ardealul, cu sfintii sai, oamenii si lucrurile.

    Dar, daca vrei o abordare juridica, te rog, spune-mi cum si in ce calitate poate BOR sa atace inregistrarea licentei Arsenie Boca, dupa cum se spune la TV ca va face? Si juridic (strict juridic) vorbind, pe ce temei, adica cu ce motivatie.

  9. Titus:
    O sa iti raspund cu placere, dar mai intai raspunde mi tu te rog la urmatoarea intrebare: daca ar fi fost un cetatean roman in cauza, gasesti ca asta ar schimba intrucatva lucrurile?

  10. @ Doroteea:
    Deja este implicat un cetatean roman in afacerea asta. Dar, daca ar fi facut-o singur si de capul lui, fara contributii din afara, evident ca ar fi schimbat intrucatva lucrurile: mai mult ca sigur ca ar fi fost o nebunie. Insusi faptul ca asa ceva nu s-a petrecut, insa are in sine o semnificatie si peste asta nu putem trece cu vederea. Hai sa vorbim mai aplicat, nu pe ce ar fi fost daca… mai ales ca te rezumi mereu doar la partea juridica, cum ar fi cetatenia. Eu as vrea sa stiu totodata, cum poate sa rezolve juridicul ceva ce depaseste cu mult domeniul.

  11. Titus:

    Conteaza cum ar fi ‘daca’, pt ca pune in evidenta principiile morale obiective pe care ne intemeiem gandirea.
    Nu sunt o specialista in proprietate intelectuala, dar o sa incerc o diagnoza. In primul rand, sa stabilim care e marca protejata in speta. Asa cum f bine au subliniat cei de la activenews, e vorba de: a) un desen si un logo (marca figurativa) – cel albastru, probabil, redat si de CO la inceputul articolului si b) o ornamentatie (probabil ptproduse de brutarie), cea cu ‘Painea noastra cea de toate zilele Pr. Arsenie Boca’, unde de asemenea e esential elementul figurativ.

    Prin urmare, ce nu pot alti comerciianti folosi e ansamblul in sine, cu culori, desen, logo si tot tacamul, dar – subliniez – ca ansamblu, nicidecum elementele separate care pot fi folosite fara probleme – logo-ul, culoarea etc..

    Buun. Pana aici, eu una nu vad nimic rau. Mie mi ar placea sa merg in Ungaria si sa cumpar un cozonac cu ornamentatia ‘Painea noastra…’ sau sa intru intr un magazin a carei firma are desenul de mai sus. Mi as spune: ce promovare eficienta a Parintelui in lume! In chiar dulcele grai romanesc! La fel ca si in cazul fabricii chinezesti din articolul postat de Carmen: Slava lui Dumnezeu pentru ingeniozitatea Sa inegalabila prin care foloseste globalizarea pt purtarea in lume a marilor figuri crestine! (iti dai seama, macar unul din chinezii aceia multi si harnici din fabrica si o pune probl: ‘cine o fi acest om de e atat de cunoscut printre crestini?’

    Sa trecem acum mai departe : am citit si eu acum, ‘pe net’, ca exista un regulament ue (207/2009 parca), modificat ulterior prin Reg. 2124/2015 (parca…uit de la mana pan’la gura, scz..), regulament care, intr adevar, nu coinicide cu legislatiile nationale, dar nici nu le elimina. Explicatia e mai complicata, in esenta: dreptul proprietatii intelectuale intra in competentele ue doar in masura in care intersecteaza problematica pietei interne (aia in care circula liber bunurile, serviciile, capitalul si persoanele), ceea ce f des se intampla. Ca sa nu lungesc lucrurile, regulamentul pare cumva mai permisiv ca legea ro cand e vorba de inregistrarea unei marci comunitare (care sa fie protejata pe tot teritoriul ue), cel putin sub aspectul posibilitatii de a inregistra nume (nu l am luatla puricat, ti-nchipui…). Bref: art. 53 (sau57, iaram uitat) spune asa la unul din aliniate:
    ‘Marca comunitară este, de asemenea, declarată nulă pe baza unei cereri prezentate Oficiului sau a unei cereri reconvenționale în cadrul unei acțiuni în contrafacere, în cazul în care utilizarea ei poate fi interzisă în temeiul unui alt drept anterior în conformitate cu legislația comunitară sau cu dreptul intern care îi reglementează protecția, în special:
    (a) al unui drept la nume;
    (b) al unui drept la imagine;
    (c) al unui drept de autor;’

    Traducere: adica cineva poate contesta o marca invocand, inter alia, faptul ca s aadus atingere dreptului sau la nume sau la imagine. Acel cineva in cazul de fata ar putea fi mostenitorii parintelui, ‘prima facie’, ca sa ma exprim pedant. Cat despre BOR, daca l ar fi canonizat pe parinte poate ar fi putut invoca o calitate, asa insa…discutabil. A, daca figura sau cuvintele parintelui ar fi fost utilizata intr un context fals sau imoral, oricine ar putea contesta marca la Oficiu, chiar si tu sau eu (adevarat ca am impresia ca intr un anumit termen), pe baza unui alt articol pe care nu mi cere sa l identific acum, dar care exista.
    Asa insa, nu prea are cine sa conteste, pt ca nu exista niciun titular al dreptului la nume sau imagine al parintelui.

    Uite, sa zicem ca eu deschid o biblioteca particulara si pe frontispiciu pun – intr o configuratie anume, de grafica si culori – chipul lui Dickens insotit de un citat oarecare. Crezi ca ar fi indreptatit guvernul britanic sa ma someze sa renunt la marca? Eu zic ca nu.

    Repet: nu numele Parintelui si l a apropriat aceasta companie, ci un anumit desen (care, da, contine si numele, dar doar asupra desenului complet ai ei protectie).

    Nu garantez ca e integral corect ce spun, e vb de un domeniu de specializare in sine, distinct si grozav de complex, dar de o suta-doua de euro as putea factura chiar si asa celor interesati. :))

    Concluzia mea: agitatia asta la orice ‘bum’ nu foloseste cauzei si gonfleaza importanta unor simple artificii menite – uneori, alteori nuci macar – sa ii agite pe crestini, mizand pe sensibilitatile lor legate de Apocalipsa, ca sa ii determine sa reactioneze apoi exagerat si, astfel, sa ii discrediteze.

    Cam in stilul prietenului ‘nimeni’ caruia, sugubat cum il stim, ii place sa faca tam-tam din orice bubuit de ciunga sparta in gura de cate unul mai siret. Apropo: profit de ocazie – off topic: @nimeni: faza cu sesizarea cncd pt postarile mitocanesti de pe fb este fireasca democratic (avem un drept la demnitate, inscris in codul civil dar si in Constitutie, in virtutea caruia nu suntem obligati sa suportam toate mitocaniile si dejectiile la adresa noastra, ba din contra, le putem denunta si ne putem apara de ele). Strict procedural, ce i drept, nu cncd ul e competent, ci instanta, cum corect a subliniat simpaticul Radu Chirita de la Cluj.

  12. @Doroteea
    Asa este. Polițiștii din Arad, Additional Woldwide Care Service LTD din Marea Britanie si casă de avocatură care ii reprezinta sunt buni de dat in judecata si pierd garantat 100%.

  13. Doroteea:
    Chipul lui Dickens este, presupun, bun public laolalta cu citate din operele sale, deci nu vad nici un motiv sa iti ceara cineva licenta pe folosirea lor. Dar tu ai inregistra ca marca proprie asa ceva? De ce? In ce scop? Ce te-ar determina sa faci asta? Despre asta este vorba.

    Si tocmai ce ai spus bine, statul englez (care o fi el – stii, statul englez e o chetie pe care nu prea poti “pune mana”) ce treaba ar avea cu Charles Dickens? Care ar fi legatura dintre cele doua entitati, ca eu nu vad nici una, juridic vorbind. Este vreuna care poate fi scrisa cu subiect si predicat si nu o stiu eu, posibil, sa asteptam pe cineva sa ne-o arate, in acest caz.

    Dar ai remarcat bine, daca parintele era trecut in sinaxarul Bisericii Ortodoxe, alta era situatia. Asa, eu tot nu am aflat de la tine care ar fi temeiul contestatiei in instanta din partea Patriarhiei Romane impotriva inregistrarii acestei licente. A fost cleric al BOR, dar odata cu decesul se incheie si relatiile acestea de ordin juridic intre cele doua entitati juridice, persoana fizica Arsenie Boca si persoana juridica Patriarhia Romana (da, are cod fiscal, fara RO)

    Nu este tarziu inca sa il canonizeze. Poate se trezeste cineva din Deal si hotareste ca trebuie sa si oficializeze ceea ce toti romanii stiu, si iata ca si strainii (desi juridic vorbind, ungurul ar putea fi si cetatean roman, nu-i asa?). Si sa nu uite ca mai sunt pe lista si altii care, tot asa, sunt interzisi si confiscati de tot felul de organizatii venetice, si ma refer clar la sfintii inchisorilor, la fiecare pe numele sau: Radu Gyr, Mircea Vulcanescu si toti cei odata cu ei.

    Si se va termina astfel, prin trecerea oficiala in randul sfintilor din calendar. Caci pentru sfinti, nu are nevoie Biserica de licenta. E si lege in sensul acesta, ca pentru savarsirea cultului activitatile inclusiv cele comerciale sunt scutite de orice taxe atat timp cat sunt facute de Biserica strict pentru buna desfasurare a cultului, in interiorul cultului si nu in vederea profitului. Ca vanzarea de lumanari, ca de asta nu face Biserica lumanari sa le vanda in hypermarcheturi ca atatia altii. Licenta aia nu are nici o putere in interiorul Bisericii (sau juridic, cultului), cum s-ar zice, “si portile iadului nu o vor birui”.

    Iata cum o problema juridica se rezolva duhovniceste si nu invers. Invers doar se creeaza probleme, nu se rezolva.

    P.S.
    Iar “amicul” (nimeni) nu mi se pare absolut deloc sugubat.

  14. Nu este vorba doar de un desen sau un logo ci de NUMELE lui Arsenie Boca , care este înscris in ceruri ca si chintesență a înălțimii lui duhovnicești. Sa folosești in scopuri de câștig material numele lui este intr-adevar halucinant. Nu are nici-o justificare, cu atât mai puțin avocățeasca. Poate doar nebunia lumii din ce in ce mai depărtate de Dumnezeu

  15. Admin

    Nu îmi primește comentariul. Am greșit cu ceva?

  16. AnaR, cred ca am gresit cu totii ceva, de malfunctioneaza mecanica de comentare a site-ului/site-urilor (anume unele, zic).

  17. @AnaR:
    Tocmai, cel care a inregistrat marca Arsenie Boca NU CERE BANI! Bani cer cei care vand icoane cu chipul parintelui, in scop clar de a face profit (din moment ce parintele Arsenie Boca nu este recunoscut de ierarhie drept sfant al Bisericii Ortodoxe)! Vezi, aici este nebunia… Nu stiu ce duh este in spate, dar are mare putere pedagogica. Pentru cine vrea sa fie corectat, desigur.

  18. Tocmai asta e, a zis-o Titus . Bate saua sa priceapă Biserica ca Arsenie e sfant . Striga câte uni sa înțeleagă ca e SFANT .
    Nu înțeleg ca nu e de un an , doi ? Eu de mulți ani , in 2006 sau 2007 am fost prima data la Arsenie , si ma izbit nu știu ce , ca lacrimile mele nu le-am mai putut opri .. Iertati, unele lucruri ramân in inima ta . Cine se apropie cu nădejde la el , nu este rușinat ..
    Eu personal nu am înțeles de ce nu îl canonizeaza , dar am zis ca Biserica știe mai bine , cine doară is eu ? Am priceput ca msi are rude in viața si de aia nu îl canonizeaza , poi eu unu nu înțeleg treaba asta , ce treaba are ruda ? Ca nu ești unit in fata lui Dumnezeu cu ruda . Legi omenești care prelevează in fata sfințeniei care … striga .

  19. @AnaR

    Cum f corect a punctat Titus, tocmai cei care profitau de cele sfinte ca sa vanda ‘suveniruri’ (stiti, bratarele cu cruciulita dar si cochete, iconite, cruciulite de atarnat la telefon etc) sunt cei care au fost afectati.
    Cat despre brutar, cred ca a comercializa paine sub o emblema crestina mai degraba iti limiteaza plaja de clienti decat sa ti o sporeasca. E un risc asumat. Sunt curioasa: daca undeva intr o tara straina, sa zicem radical laicizata Franță, daca brutarul nostru ar fi pus desenul cu Parintele si cu citatul in chip de firma, iar autoritatile i ar fi inchis pravalia pe motiv de neutralitate a statului si interdictie a afisarii publice de simboluri religioase, oare nu ne am fi indignat cu o ‘sfanta manie’? Nu stiu, intreb….fiecare isi examineaza cel mai bine propria constiinta.
    In rest, de cand a vinde paine este imoral? Mai imoral mi se pare sa vinzi bijuterioare cochete sub pretexte evlavioase decat sa vinzi paine sub o lozinca crestina.

    @Titus: Dickens apartine UK in aceeasi masura in care Par. Boca apartine Ardealului – ca doar tu ai zis , nu eu. Chiar ca m ai bagat in ceata! :))
    Si canonizat daca ar fi Parintele, eu tot nu pricep ce ne framanta atat.
    Ce e intr adevar revoltator e ca avocatii lui au pretins o exclusivitate asupra numelui Parintelui, ceea ce e si scandalos si ilegal. Desi nu inteleg cum au putut sa faca asta fara sa aiba nicio baza. Si nici cum politistii au muscat asa usor momeala fara sa faca nicio verificare prealabila. Hm…ciudat.

  20. @Titus L
    BOR nu indrazneste sa-l canonizeze pe Arsenie Boca pentru ca a fost acuzat de simparii legionare. INSHR-EW si CNCD abia asteapta sa sara in sus daca aud de asa ceva.

  21. @nimeni
    Ei si ? A fost cumva cu arma in mâna ? Dimpotrivă , nu era de acord cu asta . Acum vine un legionar la dv , cere pâine , ce faceți ? I dați piatra ? Uite si mie îmi plac f mult cântecele patriotice ale legionarilor , ale lui Radu Gyr … etc . In Bistrița , pe un taxi scria “ Sa faci căpitane o țara întreaga ca soarele sfant de pe cer “ .
    Pot sa sara in sus cine dorește . Poporul e cel care face sfinți . Nesfințiți sfinți , cum era o carte .. Îmi pare rău ca BOR nu vede poporul . Probabil ca au motivele lumești ..

  22. “Poporul este cel care face sfinti”. Așa e.
    Când m-am referit la batjocorirea numelui lui Arsenie Boca, am avut in vedere pe toți, si pe cei care fac pâine si pe cei care fac comerț cu tot felul de obiecte legate de numele Pr. Arsenie Boca. Pur si simplu nu-l pot asocia cu nimic material. Si o fac nu cu ” sfântă manie” ci cu amărăciunea provocata de degradarea noastră, a oamenilor.

  23. “balanța istoriei

    umplerea lumii
    de Iad
    este direct proporțională
    cu golirea creștinilor
    de Cer…”. – Marius Iordachioaia

    Cam asta e cauza tuturor aberațiilor din lumea asta

  24. @petru: fii linistit si tine-ti firea, frate, Biserica il poate canoniza pe parintele Arsenie. Daca era sa se ia Biserica dupa ce vrea lumea, atunci de ce s-a mai rastignit Hristos?!
    Sau, sa o spunem altfel. Lumea nu accepta nici dogma, nici predania Bisericii, deci de ce s-ar uita Biserica in gura lumii? Nici un motiv nu este.
    Dar lumea nu accepta faptul ca Biserica exista, si pentru ca este, ocupa un loc in spatiu-timp. Lumea si l-ar vrea doar pentru ea, adica sa fure ceea ce Dumnezeu oricum i-a dat.
    Ca suntem amenintati cu consecinte? Asa, si? Biserica se poate rastigni, dar nu se poate lasa calcata in picioare. Sau, cum a spus patriarhul Serbiei, ce dai de bunavoie nu se mai intoarce inapoi, iar ce ti se ia cu forta ti se va inapoia (Cartea lui Iov).
    Ca veni vorba de legionari… ei au gresit in multe, dar nu pe evrei i-au urat, ci pe tradatori. Pe aceia i-au si omorat.

  25. Iata ca si Dan Puric spune ca identitatea romaneasca este data de credinta in Dumnezeu si limba romana. Deci nu de sange. Poate acum gasesc mai multi care sa ma inteleaga…?

    https://www.activenews.ro/stiri-diaspora/ICR-l-a-dus-pe-Dan-Puric-la-Cernauti-pentru-a-le-vorbi-romanilor-din-Bucovina-furata-Dumnezeu-si-limba-romana-au-legat-si-vor-lega-in-veac-poporul-roman-151246

  26. @admin: sper ca vedeti si voi cat de importatnta este munca pe care o faceti aici. Sa va dea Dumnezeu putere, ocrotire si inspiratie sa nu nu incetati.

  27. @Titus

    “Aceste cuvinte ne doare”. Sa ne rugam mai ales pentru a avea timp, caci asta e problema acuta acum. Dar, de ce e importanta? E ceva legat de acest topic?

  28. “balanța istoriei

    umplerea lumii
    de Iad
    este direct proporțională
    cu golirea creștinilor
    de Cer…”. – Marius Iordachioaia

    Cam asta e cauza tuturor aberațiilor din lumea asta.

    Da, intocmai asta spun si Sfintii, intre care si Sfantul Paisie, ad litteram.

  29. AnaR:

    “Altadata cand se vorbea despre Ortodoxie, Staretul a spus: “Sa va intreb si eu ceva. Cine credeti ca este cel mai mare vrajmas al Ortodoxiei?” Unul a spus ca papa, altul ca masonii, altul ca iehovistii. La sfarsit Cuviosul a spus: “V-ati gandit vreodata ca, poate, suntem chiar noi insine? Pentru ca, daca noi am fi fost crestini ortodocsi corecti si desavarsiti, astazi nu ar mai fi existat nici un om care sa nu fie ortodox”. (Sfantul Paisie Aghioritul)

  30. @admin: e legat de fiecare topic. Asa am simtit eu, ca uneori aveti nevoie de incurajari.

  31. Aproape începusem să uit asta.

  32. Da chiar si eu începusem sa uit ca fiecare avem nevoie de comuniune , încurajări pe căile vieții . Dacă tot suntem la Arsenie , vorba lui Serafim – noi avem har cu picătura , Admini sa aibă har cu galeata , sa poată sa continue mereu propovăduirea Cuvântului .
    Sa fiți tari , sa stați neclintiți in credință .

  33. Amin, Bogdproste! 🙂

    Domnul sa ne miluiasca pe toti!

  34. Admin

    Si eu va mulțumesc din inima.

    Lucian

    Așa e! Si simt in mine cum ma năpădesc grijile vieții si fac eforturi din ce in ce mai mari sa ma țin legata de cer , printr-un firicel din ce in ce mai firav.

  35. AnaR – toti suntem trasi la adancul lumii…

    Insa… psalmul 129.

    “Dar al nostru ce este Parinte?” (Parintele Amfilohie Branza)
    “Straduinta, mai, straduinta!” (Parintele Cleopa Ilie)

    Domnul sa ne miluiasca pe toti!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare