ICOANA BIZANTINA DIN SECOLUL 6: descoperire istorica despre crestinismul primelor veacuri

4-11-2011 1 minut Sublinieri

O cutiuţă confecţionată din os de animal, veche de 1.400 de ani, a fost descoperită de arheologi pe o stradă din Ierusalim. Pe capacul cutiuţei, care măsoară 2 centrimetri lungime şi 1,5 centimetri lăţime, este desenată o cruce, iar în interior se pot distinge două chipuri, gravate pe o foiţă de aur, potrivit Daily Mail.

Potrivit lui Yana Tchekhanovets, un membru al Autorităţii Antichităţilor din Israel, cutiuţa este făcută din oase de cămila, cal sau vacă şi se pare că datează din secolul al VI-lea. Se presupune că i-a aparţinut unui credincios, care o purtau cu el. Chipurile din interiorul cutiuţei par a fi ale Fecioarei Maria şi Iisus Hristos. Cutia a fost găsită în urmă cu doi ani, pe o stradă din vechiul Ierusalim. Cu toate acestea, arheologii au făcut publică descoperirea abia săptămâna trecută, cu ocazia unei conferinţe de presă.

Descoperirea este importantă pentru că oferă informaţii preţioase despre faptul că oamenii foloseau icoane încă din perioada bizantină şi nu se limitau doar slujbele religioase. Cutiuţe similare au fost găsite şi în urmă cu treizeci de ani, în Iordania, însă cea descoperită acum este cea mai relevantă pentru că se află într-o stare foarte bună. Astfel de cutiuţe sunt folosite şi în prezent de către creştini, în special de ortodocşi. (Sorina Ionaşc)

Arheologii israelieni au găsit o relicvă creştină mică, dar extrem de rară, folosită pentru rugăciune personală, datând din secolul al 6-lea, în timpul unor excavări în Ierusalim. Icoana – ca fereastră către lumea lui Dumnezeu – nu a fost în istoria Bisericii doar un obiect de cult public, ci şi folosită ca mijloc de rugăciune personală. Descoperirea fascinantă a unui relicvariu creştin din secolul al VI-lea în Ierusalim confirmă acest lucru. Este o cutie miniaturală – 2,2 cm lungime şi 1,6 lăţime, făcută din os de cămilă sau de cal, decorată cu o cruce, spune Autoritatea Antichităţilor din Israel. Obiectul creştin a fost găsit în parcarea auto Giv’ati, în Cetatea lui David şi probabil este un relicvariu (o cutie pentru sfintele moaşte ale unui sfânt) având o icoană pictată în interior.

“Relicvele şi artefactele din perioada bizantină (sec. 6-7 A.D.) care au fost descoperite aici, în Ţara Sfântă, sunt extrem de rare, fiind o descoperire de excepţională importanţă” a spus Yana Tchekhanovets, directorul excavărilor arheologice. Icoanele pentru uzul personal sunt obişnuite în răsăritul creştin în perioada bizantină. În anii recenţi, excavările din parcarea auto Giv’ati au scos la lumină rămăşiţele unor locuinţe bizantine. Cutia a fost descoperită intactă şi perfect izolată de umiditate, ceea ce a păstrat icoana din interior. Relicva a fost descoperită acum doi ani, dar a fost analizată de experţi şi restauratori.

Baza cutiei conţine o pictură a unui om cu barbă pe un fond placat cu  aur. Faţa a fost păstrată doar parţial, deşi este posibil să vedem părul negru, ochiul stâng şi forma feţei, spun arheologii. Chipul este probabil al Mântuitorului Iisus Hristos sau al unui sfânt creştin. Pe capacul cutiei se află o icoană cu Maica Domnului, înveşmântată într-o haină albastră, pe acelaşi fond auriu. Icoanele sunt purtate astăzi de credincioşii ortodocşi de pretutindeni, ceea ce demonstrează legătura dintre rugăciunea către Dumnezeu şi expresia vizuală a doxologiei în Biserică.

Săpăturile arheologice au fost făcute în vecinătatea cartierului palestinian Silwan, în afara zidurilor de est ale vechii cetăţi a Ierusalimului, capturate de Israel în 1967. Importanţa descoperirii unei relicve atât de vechi (1400 de ani) nu poate fi supraestimată. Ea arată locul central ocupat de icoană în cultul liturgic dar şi în cultul personal al credincioşilor Bisericii nedespărţite.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: http://www.dailymail.co.uk, http://www.biblicalarchaeology.org


Categorii

1. DIVERSE, Pagini Ortodoxe, Presa

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “ICOANA BIZANTINA DIN SECOLUL 6: descoperire istorica despre crestinismul primelor veacuri

  1. ortodocsii, inca de la inceputul crestinismului, stiau ca Sf.Apostol si Evanghelist Luca a pictat primele icoane… unde e “descoperirea” ?!

  2. Cum se face ca “descoperirea” unui cui sau a unui mormant face inconjurul lumii in 5 minute si devine subiect de “breaking news” alaturi de tot tacamul de speculatii legate de provenienta, in sensul ca ar fi strans corelate cu persoana istorica a Mantuitorului dar fara niciun argument solid, iar o dovada indiscutabila a importantei acordate icoanelor inca de la inceputul crestinismului are nevoie de 2 ani pentru a fi facuta cunoscuta oamenilor? Intrebarea este retorica. Desigur ca este mult mai putin spectaculos, mult mai discret Adevarul, evident ca numai minciunile simt nevoia sa se afirme cu surle si trambite. Pentru mine e foarte important felul cum a fost abordata aceasta situatie: fara implicatii emotionale suprasaturate de “senzational”, cu calm, discretie, modestie si prudenta. Toate acestea ma duc cu gandul la toxicitatea mass-mediei in general, a spectacolului grotesc la care aproape ne sileste sa participam activ. Este din ce in ce mai multa nevoie de discernamant, cred ca trebuie eliminate hotarat toate sursele de spectacol din preajma noastra, cred ca numai asa (si chiar si asa e foarte greu) mai putem pastra mintea cat de cat clara si la adapost macar de inselari audio-vizuale. Mi se pare extrem de nociva fascinatia exercitata de publicizarea mestesugita a unor, in fond, NIMICURI, asta cand nu sunt aberatii, nociva si cu un grad de contaminare a mintii iesit din comun. Un singur exemplu: urmarind acum cativa ani, sistematic, in fiecare zi cateva ore un post de stiri caracterizat prin agresivitatea crainicilor care parca se certau cu toata lumea si aveau inflexiuni vocale constant agresive, m.am trezit eu insami la un moment dat ca folosesc aceleasi urlete certarete cand ma adresez oamenilor, ca barfesc si judec pe altii ca principal ingredient al tuturor conversatiilor in care intram. Pana la urma am identificat cauza si am evitat postul respectiv. Cu greu, pentru ca dadea dependenta.

  3. Mina,
    e descoperire pentru cei care nu sunt “fericiti cei ce n-au vazut si au crezut”

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare