IN MAINILE CUI O SA AJUNGA SANATATEA NOASTRA? Cum se pregatesc CIOCLII “reformei” sa CIUGULEASCA din CARNEA BOLNAVILOR ROMANIEI

22-12-2011 10 minute Sublinieri

Noua lege a sănătăţii a fost lansată joi oficial în dezbatere publică de către ministerul de profil. Organizaţiile medicilor şi pacienţilor critică deja proiectul, care ar urma să schimbe actuala formă de finanţare în sănătate. Ei reclamă lipsa regulilor şi a sancţiunilor în utilizarea banilor asiguraţilor.

Reforma sănătăţii e cerută în special de finanţatorii internaţionali ai României, care au solicitat reguli clare de cheltuire eficientă a banilor şi sancţiuni pentru eventuale abateri. Deşi a fost lansată în dezbatere publică, legea nu a fost publicată oficial. Fără a oferi explicaţii, ministrul Ladislau Ritli a anunţat că documentul va apărea pe site-ul ministerului peste câteva zile.

Spitalele se vor putea organiza în asociaţii, ca unităţi cu statut de fundaţie sau de societate comercială, în locul actualelor case judeţene de asigurări de sănătate vor fi introduse case de asigurări private de sănătate, iar pe lângă medicii de familie, vor apărea cei angajaţi de Primărie. Acestea sunt câteva dintre modificările importante aduse prin proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului de sănătate din România.

Casele de asigurări private de sănătate intră în acţiune

Conform proiectului de act normativ, se va păstra în aceeaşi formă sistemul actual de colectare a asigurărilor de sănătate. Modificarea care se va realiza, însă, vizează modul de alocare şi gestionare a fondurilor colectate, prin introducerea caselor de asigurări private de sănătate, în locul actualelor case judeţene de asigurări de sănătate.

Al doilea nivel la care sunt propuse modificări legislative semnificative în proiectul supus dezbaterii publice este cel al segmentului care utilizează peste 50% din buget, respectiv sectorul spitalicesc. “Conform proiectului, spitalele vor avea posibilitatea de a se organiza ca unităţi cu statut de fundaţie sau chiar de societate comercială. De asemenea, acestea se vor putea organiza în asociaţii“, a mai explicat ministrul Ladislau Ritli.

În fine, medicina primară va fi alt sector în care se înregistrează schimbări importante. Pe lângă medicul de familie va apărea medicul angajat direct de către autoritatea locală. Acesta va fi sprijinit de o echipă multidisciplinară al cărei nucleu de bază va fi format din asistenţi comunitari şi mediatori sanitari. Medicii, care vor avea contract cu Primăria vor fi angajaţi în zone izolate, greu accesibile, acolo unde sunt dificultăţi în acordarea de asistenţă medicală.

Proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului de sănătate din România va fi publicat pe site-ul ministerului, la secţiunea transparenţă decizională şi va fi supus dezbaterii publice. (…)

  • Mediafax:

Contribuţia la sănătate rămâne neschimbată. Care sunt persoanele exceptate de la plata acesteia

“Contribuţia la sănătate rămâne neschimbată – 10 la sută angajat şi angajator, la fel şi pentru pensionari. Totuşi, lista privind categoriile exceptate va fi reconfigurată, dar încă sunt discuţii privind acest aspect”, a mai spus Duţă.

De asemenea, persoanele care au deja asigurare voluntară de sănătate dar la un alt asigurator decât cel care va fi selectat prin noua lege îşi pot păstra poliţa. “Probabil că noua lege va genera numeroase cotroverse, critici pe care noi le considerăm nejustificate”, a mai spus Duţă.

Noua lege a sănătăţii va definitiva pachetul de servicii de bază, adică ce primeşte asiguratul de banii pe care îi dă lunar pentru asigurarea de sănătate.

Un aspect important prevăzut în noua lege vizează managementul integrat al bolilor cronice. Este vorba de bolile cronice simple cum ar fi bronşita cronică, astmul bronşic, insuficienţa cardiacă, glaucom sau speciale: diabet, cancer, boli psihice: demenţa Alzheimer sau psihozele.

Potrivit lui Duţă pentru aceste suferinţe va fi un model nou integrat de servicii care asigură nu numai tratamentul medicamentos dar şi celelalte servicii de diagnostic, tratament şi monitorizare prin crearea unor grupuri de practică, ceea ce înseamnă o reală conlucrare între medicii de familie, medicii specialişti, asistente medicale dedicate şi alte categorii de personal implicat în îngrijire. Noul model de servicii va avea ca obiectiv realizarea unor scheme de tratament dar mai ales calitative, respectarea schemelor de îngrijire şi reducerea numărului de complicaţii şi ameliorarea evoluţiei bolii.

Duţă: Monopolul caselor judeţene de asigurări va fi spart, aproape 4.000 de angajaţi disponibilizaţi

  • Realitatea.net:

Băsescu îl atacă pe Raed Arafat: E duşmanul apariţiei încă unui sistem privat de sănătate

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la TVR 1, că, “dacă este un duşman mai mare al apariţiei încă a unui sistem privat de sănătate, el se numeşte Raed Arafat”, acesta “uitând că el a pornit cu o fundaţie la Târgu Mureş”. “Am contribuit şi eu cu 2% pentru ea”, a spus Băsescu.

“Vă mai dau un exemplu de rezistenţă – am avut o discuţie cu Raed Arafat, cel care a creat sistemul SMURD. Dacă este vreun duşman mai mare al apariţiei încă a unui sistem privat de sănătate, el se numeşte Raed Arafat, uitând că el a fost fundaţie la Târgu Mureş, la care şi eu am contribuit cu 2% din salariu pentru că făcea un lucru bun“, a spus Băsescu.

El a spus că argumentul lui Raed Arafat este “că statul trebuie să facă”.

“Nu, statul trebuie să aibă concurenţă. Şi nu văd de ce într-un judeţ al ţării nu ar mai apărea un sistem care să facă concurenţă sistemului de urgenţă. De ce? Poate că există un privat pe care Ministerul Sănătăţii îl autorizează”, a mai spus preşedintele.

Băsescu: Românii să nu se păcălească acceptând să se înroleze acum la case la asigurări

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la RRA, că doreşte să îi avizeze pe români să nu se păcălească acceptând acum să se înroleze la diverse case de asigurare de sănătate, în condiţiile în care legea sănătăţii nu este încă adoptată. “În ceea ce îi priveşte pe cei de la asigurări, care deja sunt într-o veselie, vreau să-i avizez şi pe cetăţenii români să nu se păcălească acceptând acum să se înroleze la diverse case de asigurări, pentru că, în momentul de faţă, aceste case de asigurări nu le asigură nimic. Nu există legea”, a spus Băsescu.

El a menţionat însă că se pot face asigurări suplimentare de sănătate, care înseamnă altceva. “Şi eu am o asigurare suplimentară de sănătate”, a spus Băsescu. Preşedintele Traian Băsescu a precizat că prin legea sănătăţii vor fi instituite case de asigurări private. “Cei care primesc oferte «Veniţi să asigurăm pentru zero lei» să ştie că sunt păcăliţi”, a spus Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu acuză UDMR că blochează eforturile de reformare a statului român, el susţinând că din “teama” unui ministru şi a unui partid nu este pusă în dezbatere publică Legea sănătăţii, un motiv al amânării fiind, în opinia sa, “traficul de influenţă făcut de baronii din sistem”.

Preşedintele a spus, miercuri, la RRA, că face un “apel la politicienii din UDMR să înţeleagă că sunt politicieni care servesc România, şi nu politicieni care blochează eforturile de reformare a statului român”.

Şi Ministerul Sănătăţii a atenţionat populaţia cu privire la apariţia unor firme neautorizate care racolează clienţi pentru viitoare case private de asigurări de sănătate. Ministerul Sănătăţii s-a autosesizat cu privire la apariţia unor “agenţi pentru reforma sănătăţii” care promit câştiguri importante din strângerea deadeziuni la viitoarele case private de asigurări de sănătate.

Pe sfârşit de an, Ministerul Sănătăţii lansează un proiect de reforma radicala a sistemul de sănătate. Preşedintele Băsescu este principalul susţinător al unei reforme care riscă să falimenteze spitalele precum industria românească, să conducă la creşteri masive de preţuri, la monopoluri regionale, la situaţii disperate în care bolnavii nu îşi permit tratamentul, la politizarea şi mai agresivă a managementului spitalelor, la privarea comunităţilor sărace de accesul la spitale.

Dezbaterile asupra acestui proiect vor începe zilele următoare printre sarmale şi artificii. Deşi preşedintele a declarat recent că doreşte un proces normal de dezbateri (mulţumim), reforma în sănătate poate fi încă una din asumările de răspundere ale acestui guvern.

  1. Cum pot concura în mod credibil fostele spitale de stat, subfinanţate cronic, cu datorii şi cu mari nevoi de investiţii cu spitale private noi? Aruncăm spitalele de stat într-o competiţie în care pleacă cu un handicap, din care vor iesi ciugulite şi vândute la bucată ca industria românească?
  2. Firmele de asigurări şi spitalele pot funcţiona foarte usor în reţele. Cine va împiedica formarea unor monopoluri regionale care vor duce la creşteri exorbitante de preţuri?
  3. Experienţa Olandei – tara care a introdus un sistem similar in 2006-arată că preţurile pachetelor de asigurări au crescut cu 41% în doar cinci ani de la introducerea sistemului (sursa). Cine va opri creşterea rapidă a costului sănătăţii în România? Guvernul olandez încearcă acum să limiteze prin lege creşterile costurilor. Cu cât se pot aştepta românii să coste sănătatea mai mult peste doi-trei ani?
  4. Cum se vor descurca pacienţii săraci care nu îşi vor permite să plătească asigurări complementare sau să plătească din buzunar intervenţii care nu sunt prevăzute în pachetul minim de servicii medicale?
  5. Cât ne va costa acest nou nivel de intermediere introdus de asiguratorii privaţi? Va încerca statul român să limiteze profiturile companiilor private de asigurări de sănătate? După ce companiile private de asigurări au realizat profituri uriaşe, Slovacia a încercat să limiteze prin lege profiturile, companiile au dat în judecată guvernul slovac şi au câştigat.
  6. 65% din olandezi declară că nu au încredere în companiile private de asigurări de sănătate (sursa). Cine va educa pacienţii români asupra drepturilor lor? Cine le va explica ofertele companiilor, reclamele sau zecile de pagini de contracte pe care le vor încheia cu companiile private?
  7. Cine va asigura accesul la servicii medicale în comunităţile sărace care nu îşi permit să finanţeze spitale?
  8. Spitalele vor putea să realizeze salarizarea diferenţiată a medicilor. Vor mai lucra medicii în spitale şi clinici mici de la sate, unde fondurile nu vor ajunge pentru salarii care să concureze cu salariile din spitalele mari ?
  9. Una din problemele sistemului este politizarea managementului spitalicesc. Faptul că spitalele vor deveni societăţi comerciale, al căror Consiliu de Administraţie va fi compus în majoritate din reprezentanţi ai primăriilor nu conduce la o şi mai mare politizare a managementului?
  10. Cine va garanta că asiguratorii privaţi nu vor oferi pacienţilor cu un istoric medical complicat sau boli preexistente asigurari la preturi prohibitive?

Preşedintele UDMR a declarat pentru gândul că proiectul noii legi a Sănătăţii, conceput de Administraţia Prezidenţială, trebuie să fie în interesul cetăţeanului şi nu al “băieţilor deştepţi din zona asigurărilor de sănătate privată”. Traian Băsescu a declarat miercuri la postul public de radio că UDMR şi un ministru blochează reforma sănătăţii de teama baronilor din sistemul de sănătate.

Proiectul noii legi a sănătăţii prevede, printre altele: desfiinţarea caselor de asigurări judeţene şi apariţia caselor de asigurări private, transformarea spitalelor în fundaţii, sistemul medical de urgenţă poate fi şi privat şi stabilirea unui pachet de bază de servicii medicale pentru cetăţeni. La presiunea FMI, după luni întregi de discuţii şi de negocieri, Guvernul va impune noua taxă de tip clawback în sistemul medical, care va fi plătită trimestrial, dar şi o taxă pe valoarea consumului de medicamente.

“UDMR nu blochează reforma Sănătăţii şi în general nu blochează reforma de 22 de ani. Eu cred că am demonstrat de nenumărate ori şi am contribuit la reforma societăţii româneşti şi la reforma statului. Legat de sănătate, este un sistem distorsionat care trebuie cumva corectat, dar trebuie făcut în aşa fel încât să fie în interesul fiecărui cetăţean şi nu în interesul băieţilor deştepţi din zona asigurărilor de sănătate privată. Acum cinci săptămâni de la Administraţia Prezidenţială ministerul a primit un proiect de lege, au început analiza proiectului şi au format un grup de lucru cu specialişti din minister, cu colegii de la Administraţia Prezidenţială. Între timp am primit poziţia Organizaţiei Mondiale, FMI şi Băncii Mondiale. Sunt câteva întrebări, câteva sugestii şi câteva nelămuriri, sunt câteva probleme care trebuie clarificate înainte de a merge mai departe, fiindcă interesul nostru este că dacă tot ne-am asumat răspunderea pentru Ministerul Sănătăţii să fie o reformă foarte bine gândită şi să fie un sistem funcţional şi eficient“, ne-a declarat Kelemen Hunor, preşedintele UDMR.

În replică la intervenţia preşedintelui Băsescu, Kelemen Hunor atrage atenţia, prin şapte întrebări, asupra problemelor din proiectul legii sănătăţii. Întrebarea cheie pusă de preşedintele UDMR este: “facem din bani publici profit privat?”

Întrebarea numărul unu. “Prima întrebare mare la care trebuie să dăm un răspuns politic şi după aceea câteva răspunsuri tehnice este: cum facem din bani publici profit privat? Propunerea este în aşa fel încât Casa Naţională de Asigurări de Sănătăte să fie doar un intermediar şi în teritoriu să fie opt case private. Orice instituţie privată urmăreşte profitul. Astfel de sisteme funcţionează în SUA şi Elveţia, dar acolo costurile sunt mult mai mari şi de la bugetul de stat se asigură diferenţa 15-16% din PIB. Dacă suntem pregătiţi să mergem pe această cale şi să asigurăm din bani publici profitul instituţiilor private este ok”.

Întrebarea numărul doi. Ce mecanisme vor fi din partea statului pentru a ţine în frâu lăcomia firmelor private, fiindcă ei prima dată vor lua banii pentru administrarea sistemului şi după aceea pentru profit şi apoi ce va rămâne va merge pentru funcţionarea sistemului de sănătate.

Întrebarea numărul trei. Cum vom asigura ca toate spitalele, toate instituţiile, după ce am făcut o reformă în sănătate şi am făcut noi, în fruntea ministerului era Cseke, spitalele care au rămas să aibă asigurată finanţarea în continuare să aibă contract în continuare cu instituţiile private de asigurări de sănătate, pentru că în acest moment legea nu prevede o astfel de obligativitate, ca să nu rămână spitalul din Caracal fără contract şi dacă merge cetăţeanul acolo va plăti dacă nu există o finanţare de la casa privată de asigurări de sănătate.

Întrebarea numărul cinci. Cum vom asigura să nu se creeze lanţuri orizontale şi un monopol pe un anumit teritoriu, pe o anumită zonă a ţării?

Întrebarea numărul şase. Cum vom asigura ca spitalele dacă sunt private, managementul este asigurat de firme private, dacă vor intra în faliment cine va prelua spitalul, în ce condiţii? Ungurii au încercat această variantă şi a ieşit un scandal uriaş pentru că firmele private au intrat în faliment, după aceea statul a preluat activul şi pasivul şi toate datoriile.

Întrebarea numărul şapte. Cum vom asigura SMURD-ul în continuare să fie funcţional, operaţional şi să nu introducem competiţia privată acolo unde nu este cazul, aşa cum au încercat slovacii şi acum nu mai ştiu cum să scape de această problemă. SMURD-ul în România, sistemul de urgenţă funcţionează foarte bine, putem îmbunătăţi, dar să nu stricăm. (…)

Liderul UDMR a declarat pentru gândul că nu a intrat în Coaliţia de guvernare pentru a fi de acord mereu cu PDL şi preşedintele Traian Băsescu.

“Vrem să găsim o poziţie şi un sistem care va funcţiona pentru că este vorba de bani publici. Proiectul venit de la Administraţia Prezidenţială nu este complet. Sunt foarte multe aspecte pozitive şi multe care trebuie clarificate. Asta este viziunea noastră şi este o viziune diferită, eu recunosc acest lucru, dar noi când am intrat în Coaliţie nu ne-am asumat că de fiecare dată trebuie să fim de acord cu preşedintele sau cu partenerii noştri aşa cum nici eu nu şi-au asumat că de fiecare dată vor fi de acord cu noi. Într-o Coaliţie sunt mai multe formaţiuni politice cu viziuni diferite sau foarte diferite, dar asta trebuie armonizate. Asta este viaţa într-o Coaliţie.”

Totodată, preşedintele UDMR a spus că Traian Băsescu este cel care poate da informaţii despre presiunile “baronilor din sistemul de sănătate”.

“Preşedintele să dea mai multe detalii despre baronii din sistem şi intervenţiile lor. La mine, nimeni din sistemul sanitar în afară de ministru şi doi trei consilieri nu au venit să mă întrebe sau să îmi propună ceva. Din acest punct de vedere nu pot fi de acord cu preşedintele. Important este dacă schimbăm ceva să nu fie împotriva intereselor naţionale şi să nu fie împotriva cetăţeanului. Cetăţeanul trebuie să simtă că primeşte un sistem mai bun, un sistem mai rapid, mai curat, nu în sistem în care se vede profitul pe partea cealaltă la firmele private. În ce condiţii dăm noi bani publici firmelor private?

Nu mă surprinde pe mine aşa uşor atacurile preşedintelui, nu sunt un nociv în politică. Domnul Băsescu ne-a obişnuit cu astfel de poziţii, dar convieţuim de foarte mulţi ani şi cu asta punct. Nici eu nu consider că noi facem presiuni la adresa cuiva când nu acceptăm ceva.”

În final, Kelemen Hunor trage şi un semnal de alarmă pentru Coaliţie, spunând că se pot pierde alegerile dacă reforma în sănătate nu este aplicată corect.

“Nu cred că trebuie să ne ascundem după degete. Sunt câteva probleme serioase care trebuie clarificate şi mergem înainte. Noi în Coaliţie am discutat pe text şi când suntem pregătiţi să începem dezbaterea publică şi putem asuma politic sau nu o astfel de reformă foarte radicală.

O astfel de reformă a fost încercată într-o ţară vecină şi prietenă şi un guvern a pierdut alegerile din cauza unei reforme similare. Nu spun că noi vom pierde alegerile dacă vom face reforma, dar trebuie să facem o reformă astfel încât cetăţeanul să fie conştient şi convins că se face în folosul lui. Faci pasul în momentul în care ai clarificat toate problemele.”

Nota noastra:

Evident, Kelemen Hunor a dat o replica atacurilor presedintelui Traian Basescu, insa asta nu inseamna ca argumentele sale nu ar fi corecte. Atacul presedintelui se explica astfel: proiectul de lege al privatizarii sistemului sanitar e facut la Cotroceni. Ministerul Sanatatii apartine, insa, UDMR. Presedintele nu admite nicio intarziere si niciun amendament propriului sau proiect de lege, pe cand UDMR ar fi vrut, probabil, sa isi protejeze propriile interese.

E o cearta intre vulturii napustiti sa ciuguleasca din cadavrele bolnavilor Romaniei.


Categorii

Acordul cu FMI, Razboiul impotriva populatiei, Razboiul impotriva Romaniei, Sistemul romanesc de sanatate

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “IN MAINILE CUI O SA AJUNGA SANATATEA NOASTRA? Cum se pregatesc CIOCLII “reformei” sa CIUGULEASCA din CARNEA BOLNAVILOR ROMANIEI

  1. Proiect de lege scos la lumina inainte de Craciun, exact atunci cand stii ca omul numai asta nu are el in cap, ca si aparitia FED-ului.

  2. Pingback: Legea Sanatatii: proiectul ANTISOCIAL de PRIVATIZARE a sanatatii, in dezbatere publica - Razboi întru Cuvânt
  3. Pingback: Solidaritatea sanitara: LEGEA SANATATII ANULEAZA DREPTUL LA SANATATE AL CETATENILOR - Razboi întru Cuvânt
  4. Pingback: SINUCIDEREA ASISTATA, pe cale de a fi adoptata in Marea Britanie!/ LEGEA SANATATII, O BISNITA CARE FACE DIN VIATA MARFA SI DIN BOALA PROFIT (video)/ Biserica Ortodoxa VINE IN SPRIJINUL CELOR BOLNAVI SI SARACI. Sa nadajduim ca nu doar declarativ!/ AVORTUL
  5. Pingback: BASESCU invoca “SISTEMUL MAFIOT” din sistemul sanitar pentru PROTESTELE impotriva “LEGII (ANTI-)SANATATII” si a CARDURILOR/ Presedintele se declara, mai nou, IMPOTRIVA exploatarii prin CIANURARE de la Rosia Montana - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare