INCENDIU PUTERNIC IN MUNTELE ATHOS in apropierea Man. Hilandar. FOCUL, STINS IN MOD MINUNAT DE DUMNEZEU, PRIN PLOAIA NEASTEPTATA

13-08-2012 3 minute Sublinieri


 • Romfea:

Continua eforturile pentru stingerea incendiilor din Muntele Athos

O echipa compusa din noua avioane, patru elicoptere si doisprezece pompieri actioneaza de dimineata in Muntele Athos, in incercarea de a opri extinderea marelui incendiu care s-a dezlantuit de miercuri si se indreapta catre manastirea Hilandar.

In prezent Sfanta Manastire Hilandar nu este in pericol din cauza incendiului. Din ordinul primului ministru se gaseste in Muntele Athos ministrul Macedoniei si Traciei, dl. Karaoglou, pentru a coordona actiunile de stingere a incendiului.

Interventia domnului Samaras referitoare la incendiile din Muntele Athos

Fortele responsabile s-au mobilizat pentru stingerea incendiilor din Muntele Athos, in urma ordinului dat de primul ministru Antonios Samaras.

Mai exact, din partea ministerului de afaceri interne si din partea pompierilor s-au mobilizat toate masinile de stingere a incendiilor disponibile, iar in paralel se acorda ajutor din partea autoritatilor sarbe, cu atat mai mult cu cat in Muntele Athos exista si manastire sarbeasca, manastirea Hilandar. O mobilizare deosebita s-a produs si pentru centurile impotriva incendiilor.

In acelasi timp, formatiuni ale armatei ofera ajutorul pe masura apelurilor venite; corpul C al armatei se gaseste in alerta iar comandantul acestuia, dl Basiakoulis, impreuna cu infanteristi se gasesc deja in zona.

Pe Muntele Athos a venit si ministrul Macedoniei si Traciei, dl. Th. Karaoglou.
Focul se intinde pe o zona aflata la o distanta de 7-8 kilometrii de Ouranopoli iar pana in prezent nu sunt in pericol case, hoteluri sau manastiri ale Sfantului Munte.

Conform primelor estimari ale autoritatilor, au ars in incendiu intre 12 si 15 hectare de padure sau zone cultivate cu maslini si vita de vie. De asemenea, s-au inregistrat pagube si in curti ale unor case aflate in apropierea orasului Uranopoli, in care de joi a fost declarata starea de urgenta.

La efortul de stingere a incendiilor , ingreunat de vanturile puternice, particpia 183 pompieri cu 55 de masini speciale, 40 de infanteristi, 4 elicoptere, 6 avioane, 49 de pompieri sarbi, vehicule OTA si 2 Chinook.

Dupa cum a declarat la postul de televiziune publica primarul Aristoteli Christos Pahtas, chiar daca situatia in regiunea Uranopolis nu mai este ingrijoratoare, totusi autoritatile se gasesc in stare de alerta ridicata datorita posibilitatii reaprinderii incendiilor.

Ploaia a salvat Muntele Athos

Un mod minunat de a stinge incendiul din Muntele Athos a fost dat de ploaia care a cazut tot timpul noptii in zona afectata.

Conform surselor, focul este in scadere si nu mai exista fronturi active.

Fortele care opereaza pe teren in partile inaccesibile ale Athosului inspecteaza zonele unde se inalta fumul, pentru a stinge ultimele focare.

Ploaia a inceput inaintea miezului noptii, dand un ajutor nesperat fortelor care operau pe teren. Pana atunci, situatia era considerata a fi critica, pe masura ce frontul incendiilor se latea pe kilometri intregi si ajunsese la o distanta de aproape 2 kilometri de manastirea Hilandar.

Ploaia a fost esentiala”, a spus guvernatorul Muntelui Athos, Aristos Kasmiroglou, care si-a exprimat optimismul, considerand ca in urmatoarele ore focul va fi extins.

Monahi, pompieri și muncitori, toți vorbesc fără ezitare despre minunea săvârșită de Maica Domnului în stingerea focului din Sfântul Munte, care amenința mai ales Mănăstirea Hilandari.

Deodată, un nor mare a întunecat cerul chiar deasupra locului în care flăcările se întețeau, iar o ploaie puternică a început, relatează agențiile de presă grecești Agioritikovima și Romfea, care au stat de vorbă cu monahii și pompierii din zonă.

Trebuie menționat că Institutul Național de Meteorologie nu a prevăzut această furtună. Datorită acestei ploi abundente, mănăstirea a fost salvată de la un dezastru. Ieri, chiar în locul de apariție a flăcărilor, starețul Măn. Hilandari a săvârșit o slujbă de sfințire a apelor alături de icoana Maicii Domnului din mănăstire.

De câteva zile Sfântul Munte Athos este în flăcări. Câteva incendii de vegetaţie s-au transformat în veritabile focare de incandescenţă care distruge totul în cale, pe mii de hectare. Din cauza secetei prelungite, toate plantele sunt practic inflambile.

Oraşul Ouranopolis de la baza peninsulei monastice este acoperit de un nor imens de fum care îngreunează toate activităţile. Mii de turişti şi pelerini şi-au amântat deja vizita în aceste locuri.

Un focar imens de incendii ameninţa sâmbătă Mănăstirea Hilandar, a relatat www.spc.rs. Eforturile pompierilor erau zadarnice. În mănăstirea se ţineau slujbe neîncetate pentru izbăvirea de foc şi pentru revărsarea milei lui Dumnezeu. Unul dintre reprezentanţii autorităţilor pentru situaţii de urgenţă a declarat că intensitatea şi viteza focului întrec cu mult puterea pompierilor de a-i limita răspândirea. Sute de pompieri greci, cu ajutoare de la colegii bulgari au fost mobilizaţi pentru a opri focul. Incendiul se deplasase cu o mare viteză şi era la 1300 de metri de aşezarea mănăstirii.  Practic, mănăstirea era înconjurată de flăcări.

Sâmbătă, toţi călugării mănăstirii au ieşit în procesiune cu rugăciuni fierbinţi chiar până aproape de incendiu, purtând Icoana făcătoare de minuni „Izbăvirea de întristare”, care nu a ars în incendiul devastator din 1722 de la Mănăstire, precum şi cu o copie a icoanei Trihirousa, în care este încastrat un fragment din Crucea cea făcătoare de Viaţă a Domnului.

Însă în noaptea de sâmbătă spre duminică, la orele 22.48., a izbucnit o ploaie torenţială de proporţii diluviene. Călugării priveau către cer şi mulţumeau lui Dumnezeu pentru potopul ce se revărsa. Această ploaie a stins focarul principal care ameninţa deja serios Mănăstirea Hilandar. Incendiul a ars în 5 zile 4000 de hectare de teren, în principal păduri, terenuri ale mănăstirii Hilandar. Rugăciuni şi procesiuni au făcut şi călugării de la Mănăstirea Zographou.

Atunci când oamenii sunt neputincioşi în faţa furiei naturii născute din păcatele oamenilor,  rugăciunea către Dumnezeu şi către Maica Sa poate salva un locaş de rugăciune neîncetată de la distrugere. Oamenii privesc şi mărturisesc puterea făcătoare de minuni a lui Dumnezeu în faţa stihiilor dezlănţuite.


Categorii

Minuni, Sfanta Chinotita (Muntele Athos), Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “INCENDIU PUTERNIC IN MUNTELE ATHOS in apropierea Man. Hilandar. FOCUL, STINS IN MOD MINUNAT DE DUMNEZEU, PRIN PLOAIA NEASTEPTATA

 1. Aparatoare Doamna, pentru biruinta multumiri, izbavindu-ne din nevoi, aducem tie, Nascatoare de Dumnezeu noi robii tai. Ci, ca ceea ce ai stapanire nebiruita, slobozeste-ne din toate nevoile, ca sa strigam tie: Bucura-te, Mireasa, pururea Fecioara!

 2. Bucura-te, Prea Sfant Nascatoare de Dumnezeu, Fecioara Marie ! Acopera-ne pe noi de tot raul, cu Prea Cinstitul tau Acoperamant !

 3. off (poate): Atleta din Etiopia sarutand Icoana Maicii Domnului la finalul cursei.

 4. Cuvinese cu adevarat sa te fericim pe
  Tine Nascatoare de Dumnezeu cea pururea fericita si Prenevinovata si Maica Dumnezeului nostru.Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai marita fara de asemanare decat Serafimii,care fara stricaciune pe Dumnezeu Cuvantaul ai nascut pe Tine cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu te marim.Slava tie Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu.nadejdea noastra.

 5. Acum cativa ani a avut loc un incendiu mare in muntii din jurul Manastirii St. Herman of Alaska din Platina, California (acolo a fost monah Parintele Seraphim Rose). Cand focul s-a apropiat de manastire pompierii au cerut monahilor sa evacueze manastirea, dar acestia au facut mai intai o slujba cerand ajutor de la Maica Domnului. Slujba au facut-o pe un deal alaturat peste care ar fi venit focul spre manastire. Dupa slujba au lasat icoana Maicii Domnului pe o masa acolo pe deal si au plecat. Dupa ce incendiul a trecut, s-au intors la manastire si au gasit ca linia unde se oprise focul era exact acolo unde lasasera icoana Maicii Domnului. Masa pe care lasasera icoana arsese in intregime iar icoana era cazuta in iarba dar nu fusese arsa. Manastirea era, evident, neatinsa de flacari.

 6. O mica corectie la postarea mea de mai sus: masa pe care a fost pusa icoana Maicii Domnului (Axion Estin) a scapat si ea de foc. Era o masa de altar. In rest totul a fost facut scrum in jurul lor. Incendiul si minunea sunt descrise in revista “The Orthodox Word” din 2008, numarul 260.

 7. Pingback: ROMANIA A LUAT FOC: incendii in 35 de judete - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 8. Pingback: Icoana Maicii Domnului din Burgas a lacrimat. "E POSIBIL SA NE ASTEPTE ANUMITE EVENIMENTE" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare